2018-11-05
歌賦街有兩間好出名的餐廳,唔係話佢地唔好,但成日都大排長龍先食得都幾辛苦,呢條街我間唔中都會黎絕對唔係因為兩間出名的餐廳,而係呢度有一間我好喜歡的傢俱店,今日黎到街頭仲多左一間VINTAGE商店,又中左我杯茶,行到中間,就見到呢間老虎餐廳我喜歡光顧小店,大多都做得比較用心,老虎餐廳主要食日本菜,中環地區,充滿著外籍人士,所以牆上的特別推介都用上了英文是日黎到都已經3點,除左仲有LUNCH SET提供,仲有HAPPY HOUR COMBO,LUNCH SET有好多選擇,HAPPY HOUR COMBO都幾抵食,$80有3碗野仲加杯啤酒或者SOFT DRINKS,但我驚自己會食唔晒3碗野所以都係叫番LUNCH SET好了香蔥溫泉蛋吞拿魚腩蓉飯 ($138)LUNCH SET有沙律、前菜、麵鼓湯,午餐清清地食個吞拿魚腩蓉飯就最岩,我鐘意將WASABI混入醬油,然後再倒入碗中,跟住就將所有野撈勻一齊食,吞拿魚腩有獨特的油脂香,再加上溫泉蛋的蛋黃汁,完美的組合甜品最後仲有MOVENPICK雪糕一杯,有3款味道選擇,我就揀左充滿點點雲尼拿籽的雲尼拿雪糕黎到呢條街,其實唔一定要排長龍食名店,有時試下
黎到呢條街,其實唔一定要排長龍食名店,有時試下小店都不錯呀