Three on Canton

2018-09-29 1438 浏览
一行4人第一次嚟這間酒店食Tea Buffet,未夠鐘已經開始有人籠,但好快比安排入坐。以Tea Buffet嚟講,都有好多唔同種類🤗食物都較為新鮮,味道一般,但勝在環境舒適,幾個朋友聚會不失為好地方☺️
2018-09-29
2018-09-27 1060 浏览
假期打算同朋友舒舒服服嘆個下午茶, 決定一試和風抹茶下午茶, 食完覺得no next time了由於先打電話預約,去到已經有位。環境不算開揚, 只係將自助餐另一邊幾張枱分隔為afternoon tea 區。TEA SET賣相唔錯, 用左乾冰制造煙霧效果, 本令人期待, 由於是中秋翌日感謝酒店送了一件月餅。首先個綠茶scone做不到外層酥脆內層鬆軟的口感, 已大打折扣。整個set感覺甜點比鹹點多, 甜點都係圍繞綠茶制作, 唯質素一般。馬卡龍不合格, 杯裝的抹茶忌廉沒有抹茶味, 甜點食左幾舊已經覺得膩口。而鹹點厚切玉子配橙醋, 只係普通玉子一件罷, 幸好有件醃三文魚隔一隔甜氣,牛油果雞肉三文治及竹炭漢堡包不過不失。最後有抹茶梳乎厘配抹茶醬, 原以為是傳統充滿空氣感的那款, 原來是Pancake那種, 味道尚可。最感滿意的反而是那個蛋黃奶油味十足的月餅 😂$488/2位再加一價錢略高, 難有下次

$488/2位再加一價錢略高, 難有下次
2018-09-25 1142 浏览
上星期心血來潮同媽咪細妹去咗呢間餐廳嘅afternoon tea本身唔係好熟呢間酒店嘅位置,所以喺海港城行咗一個大圈去到酒店正門再搭電梯上去,點知GAP隔離原來有另一個入口哈哈一到步見到餐廳個格局其實係飲嘢feel,有室外位置,如何天氣冇咁嘅話,室外都係一個唔錯嘅選擇。今次我哋揀咗坐室內嘅梳化位,不過同枱之間距離有啲遠,食嘢有少少辛苦。我哋叫咗一個二人綠茶afternoon tea set, 另外加一個carbonara。首先介紹咗呢個carbonara 先比我想像中好食,味道濃郁,意粉亦都彈牙,雖然外表平平無奇,但味道幾好!然後就係呢個主菜 afternoon tea set佢出場個氣勢真係唔輸蝕,有乾冰襯托,港女影相呃like一流但老實講,味道整體嚟講只係一般,大部份甜品都只係有綠茶嘅顏色,冇綠茶嘅味道,如果一心係嚟食綠茶甜品,你會好失望上面呢個souffle hot cake係咁多嘢食入面最出色嗰個佢係而家好Hit嘅空氣感 pancake,雖然個樣就扁平d,但幾好味scone唔熱,冇綠茶味,有d硬另外一提,佢啲飲品都好一般,個cappucino.... 同埋我媽咪個杯茶都好hea

一到步見到餐廳個格局其實係飲嘢feel

carbonara

首先介紹咗呢個carbonara 先

Green  tea  afternoon  tea  set

然後就係呢個主菜 afternoon tea set
佢出場個氣勢真係唔輸蝕,有乾冰襯托,港女影相呃like一流

souffle  hot  cake

matcha  scone

scone唔熱,冇綠茶味,有d硬

另外一提,佢啲飲品都好一般,個cappucino.... 同埋我媽咪個杯茶都好hea。
不過服務態度都幾好,你主動比水我哋

我係喺OpenRice訂位,afternoon tea有7折優惠。好在有discount平左, 如果唔係呢個下午茶我覺得完全唔值

所以總括來講,我會推薦大家嚟呢度飲杯野only,因為happy hour個價錢買一送一都幾抵,afternoon tea就唔好了
2018-09-18
carbonara
2018-09-23 1287 浏览
一年前黎過幾好 但今次真係差左好多長腳蟹蟹腳好咸 生蠔好細隻係龍蝦較好另外熱盤招牌片皮鴨 皮夠熱但太厚,剁椒蒸盲曹好滑好好味,仲有甜品方面都算多款式心太軟係最好果樣應該唔會再黎
一年前黎過幾好
但今次真係差左好多
長腳蟹蟹腳好咸 生蠔好細隻
係龍蝦較好
另外熱盤
招牌片皮鴨 皮夠熱但太厚,
剁椒蒸盲曹好滑好好味,

仲有甜品方面都算多款式
心太軟係最好果樣

應該唔會再黎
2018-09-13 1280 浏览
由即日起至10月5日期間Three on Canton將與加拿大駐港、澳總領事館及農業食品郭合作,攜手推出加拿大風味之旅自助晚餐,由客席加籍主廚Nolan Ledarney炮製富有加拿大風味的特色佳餚,讓大家一嚐富楓葉國情懷的美食! 加拿大風味之旅收費為星期一至四成人$628/位、小童$398/位,星期五至日、公眾假期及公眾假期前夕成人$668/位、小童$468/位,飲食網站更有低至75折優惠詳情按此 而小食區則放滿加國佳餚,有加拿大長鰭吞拿魚、加拿大藍青口、肥美可口的豬腩肉等佐酒小吃。 自助餐內亦分佈各式加拿大美食,如楓糖甘荀、加拿大藍青口鍋、酥烤薯仔配煙肉及焦糖洋蔥、香煎味噌魚等等! 還有約克郡布甸用來配肉食加汁一流! 說到肉食則有黑胡椒烤加拿大豬脊肉,和烤阿爾伯塔黑安格斯西冷,另附有香口的松露醬汁和黑椒汁。 而香煎鵝肝因塗上加拿大楓糖漿徒添香氣。 其餘還有亞洲專區,印式咖喱、泰式風情任君選擇,别忘記喝那冬陰公湯呀!質素比坊間不少的的泰菜店更好味! 行過一點便見到坊間少有的芝士噴泉,風味也挺不俗呢! 是日燉湯是鱷魚肉川貝燉唐排有補腎益肺、止咳化痰、定喘之效、,對肺氣腫、哮喘的朋

還有約克郡布甸用來配肉食加汁一流!

而香煎鵝肝因塗上加拿大楓糖漿徒添香氣。

行過一點便見到坊間少有的芝士噴泉,風味也挺不俗呢!

是日燉湯是鱷魚肉川貝燉唐排有補腎益肺、止咳化痰、定喘之效、,對肺氣腫、哮喘的朋友很有幫助喔!

而招牌的片皮鴨及多款中式美食亦同樣供應著,另外當晚供應的剁椒魚也十分吸引呢!

堂弄粉麵區同樣選擇豐富,有自選粉麵、美味海南雞飯及多款餐湯,澱粉質人可盡情享用了。

另外當晚更有恆常的即開愛爾蘭生蠔、小龍蝦、青口、翡翠螺、龍蝦、雪場蟹腳、及大蝦,依舊無限量供應給大家!

日式區繼續供應多款刺身壽司和冷麵!

還有豐富精彩的前菜沙律區,內有大量精彩健康之選!

最後凍肉、芝士區有風乾火腿、多款Cold Cut、及6款芝士及麵包供應。

甜品專區亦是精彩絕倫,除了6款Movenpick雪糕外,還有即製甜品招牌朱古力心太軟,會於每晚約八時推出,唔好話我唔提大家呢個唔攞係你損失喔!

再往後走是一個巨型凍櫃內有多款精緻甜點,接著還有小孩至愛的三色朱古力噴泉和糖果小天地,小朋友必定吃得滿心歡喜!
甜品區中央位置則放有不少加拿大風味甜品,如法式楓糖布甸、納奈莫條、南瓜批等!

生果陣容更是坊間少有,新鮮熱情果、奇異果、西瓜、菠蘿和蜜瓜,而我最喜歡酸甜可口的熱情果喇。

好喇介紹完畢要開餐噜!!款款也吸引非常食那樣先呢?
一於先吃加拿大美食先!那件烤腩肉真係不得了皮脆肉嫩不再話下,那豬肉香氣更是出色不已很可口呢!

香煎鵝肝因塗上加拿大楓糖漿令邪惡度稍稍降低!但美味度則升高不少呢!

新鮮生果首推熱情果,實在香氣撲鼻之餘又酸甜美味!

再吃點風乾火腿等頭盤真的美滿又幸福!

說到幸福這夜有即開生蠔當然更是完美,那份海水鮮味教我如何不愛它!!

芝士火鍋都很邪惡呢配點蔬菜平衡一下感覺會良好些吧!

熱葷取了加拿大美食,香甜的楓糖甘荀、惹味的加拿大藍青口鍋、及有特色的香煎味噌魚,都挺好味道!

招牌片皮鴨當然不可錯過,吃兩件也不為過啊~

不可錯過還有這冬陰公湯,足料香辣又惹味很吸引!

鱷魚肉川貝燉唐排又是另一種滋味!

甜品巳沒多位置享用,因為要留肚吃即製招牌朱古力心太軟!

心太軟依舊的美味令人神往,加上香甜水果便完滿的結束這場拿大風味之旅自助晚餐!
2018-09-06
2018-09-10 20449 浏览
繼續無間斷的吃自助餐,是夜來到馬哥孛羅港威酒店的Three on Canton。 今期主題幾特別,是加拿大風味之旅~~ 楓葉國呢個地方,身邊不少親戚朋友早已在那邊落地生根,經常在Fb看見他們在當地的生活照,而我卻一次也沒到訪過,是個熟悉的陌生國家。 這次加拿大滋味,有客廚Nolan Ledarney炮製楓葉國的特色佳餚,食客更能嚐到地道菜色。 凍海鮮及冷盤固然有加拿大食材的蹤影,煙燻三文魚是加國野生三文魚,還有北寄貝、鱈場蟹鉗等等,全是來自楓葉國。 就是刺身與壽司,亦注入加拿大原素,如北寄貝及長鰭吞拿魚等食材,都是加國產地。 熱食方面,我最喜歡的煎鵝肝,也是煎至香脆後再塗上加拿大楓糖漿,及其他配料,令味道昇華至另一層次。 作為食肉獸既我,肯肯定不會錯過燒牛扒,這是來自阿爾伯達省的牛,香軟可口,肉香與味道絕不比美牛遜色。配上一件Yorkshire Pudding,筆者更加歡喜。 還有不少海鮮,如龍蝦、青口及海蝦等,也是充滿加國風情,特別欣賞海鮮鍋,係紐芬蘭省的風格,加入蒜蓉、乾蔥、白酒之類去調味,香氣撲鼻而來,各式海鮮新鮮美味。 又其實,除了楓葉國的菜色外,其餘的美食也相當具質素,海南雞

今期主題幾特別,是加拿大風味之旅~~

就是刺身壽司,亦注入加拿大原素,如北寄貝及長鰭吞拿魚等食材,都是加國產地。

又其實,除了楓葉國的菜色外,其餘的美食也相當具質素,海南雞飯是我每次來必吃的,刴椒魚也是意想不到的出色,仲有我喜愛的北京填鴨,同埋冬蔭公湯、鱷魚肉等四款湯水(是的,呢度湯水選擇特別豐富!)。

大概是全港自助餐獨有的芝士噴泉,繼續投入服務,味道也比我想像之中理想。

甜品選擇依然多,招牌的香濃流心心太軟是必吃項目,今期更有楓糖焦糖餡餅、南瓜批及朱古力耶子方塊蛋糕,個人尤其中意後者。

小朋友甜品欄亦是這酒店的特色,迷你版本的噴泉,可樂糖、綿花糖等兒時至愛的糖果,統統可在這小角落找到。

呢個主題,更令我想起楓葉國的朋友們,你們在那邊一切安好嗎?
坊間一般酒店自助餐餐廳裡面的自助餐,大致上都會分為四種,主食類通常是午餐跟晚餐自助餐,早餐跟下午餐都會有人選擇享用,但是由於早餐跟下午餐食品選擇比較少,所以對早餐下午茶自助餐的人看似比較少。另一方面,一款酒店的下午茶還會分為兩種,除了有供食客自行取用食品的下午茶自助餐之外,還有一種以展示陳列架,把茶點小食分別端出來的「酒店下午茶」,價錢跟「酒店下午茶自助餐」都差不多。有些酒店自助餐餐廳,甚至會在同一時間,分別提供「酒店下午茶」跟「酒店下午茶自助餐」,所以有意幫襯西餐廳的食客,事前詢問餐廳的侍應有關餐飲安排,這樣都十分重要。位於尖沙咀「海港城」商場,「港威商場」旁邊除了有最近響了名堂的美國菜餐廳「芝樂X餐廳」,以及日本菜甜品餐廳「八天X咖啡店」之外,酒店「港威酒店」裡面還有提供自助餐「Three On Canton」可以選擇。但是在我來到「港威酒店」的時候,由於「港威酒店」有很多地方,還正在進行翻新裝修的工程,所以尋找「Three On Canton」的過程,比我想像中來得更兜兜轉轉,以及迂迴曲折。當我找疑似「港威酒店」「Three On Canton」門口的接待侍應,跟他們表明自己已經

當我找疑似「港威酒店」「Three On Canton」門口的接待侍應,跟他們表明自己已經訂了檯,侍應知道之後給我的帶位工作,不斷帶着我在酒店通道內走,經過一輪折騰之後才去到「Three On Canton」真正用餐的區域。

下午茶時間期間的「Three On Canton」,餐廳環境比我預計中來得更安靜,寂靜得有點令我感到不寒而慄。「Three On Canton」本來用來放置自助餐的餐具,全部都消失得無影無蹤。

「Three On Canton」樓面內的侍應,只在間中的時候,出入穿梭來回「Three On Canton」的餐飲櫃檯。直到「Three On Canton」侍應遞上「和風抹茶下午茶」餐牌的時候,我才愰然大悟。

原來「港威酒店」「Three On Canton」在下午茶時候沒有推出「下午茶自助餐」,相反就只有小食,跟茶點版本的「和風抹茶下午茶」提供。

而且「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」使用盛載茶點的餐具,竟然我以前經常在食評裡面,都會看到的「鳥籠」形狀展示架,而是以展示臺加上乾冰,造成煙霧視覺展效果的餐架。

至於有關「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」的餐飲方面,「Three On Canton」除了提供一般的餐飲例如「奶茶」、「咖啡」之外,還提供了「花茶」跟「雞尾酒」讓食客選擇。

但是我始終未真正試過了解「Three On Canton」雞尾酒的真正味道,還以為「Three On Canton」所有的雞尾酒都會像「蘋果啤酒」一樣,酒精含量多極有個限度,結果我選擇了一杯「Long Island Ice Lemon Tea」。

結果「Three On Canton」「Long Island Ice Lemon Tea」實際上出來的製成品,酒精含量跟味道都超出了我個人,一向對雞尾酒應有認知範圍。

因為我最初以為「Long Island Ice Lemon Tea」的味道,最多只是一般「檸檬茶」的茶味跟酸味。但是實際上「Long Island Ice Lemon Tea」的酒味比我預計來得更猛烈,猛烈得感覺喉嚨被火灸燒一樣。

而且「Long Island Ice Lemon Tea」的酒精味道,強得幾乎把「檸檬茶」本來應該有的酸味都完全蓋過,酒精味道太強烈的「Long Island Ice Lemon Tea」,對我來說像「烈酒」多過「雞尾酒」。

至於「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」的主要餐點部分,大部分點心都被安排放置於,有乾冰煙霧效果的主餐臺之上。「Three On Canton」侍應把它端出來的時候,主餐臺散發出煙霧彌漫的強烈視覺效果。

由於「和風抹茶下午茶」的點心糕點裡面,不乏以朱古力作為食材材料,從而製作出來的抹茶點心,所以我一路享用期間,還是對晚上的睡眠質素感到有點擔心。

即使「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」糕點的抹茶味道,屬於偏向比較甜的感覺,但是一旦「和風抹茶下午茶」甜品裡面,還有包含朱古力材料在內的糕點,我的心裡面就彷彿被插着一支刺,晚上變得疑神疑鬼。

而且「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」點心裡面,間中還夾雜了少許肉類點心,包括以三文魚為材料製作出來的「柑橘汁醃三文魚配抹茶及檸檬蛋黃醬」,檸檬蛋黃醬味道無疑是酸甜開胃。

但是三文魚現在給我的吸引力,始終還是無法與「迷你竹炭漢堡飽」跟「抹茶蛋卷」相提並論。「抹茶蛋卷」本身屬於日本風的「玉子煎蛋卷」,味道本身已經屬於甜味,加上甜味抹茶醬汁後味道就變得更甜。

「迷你竹炭漢堡飽」給我的味道和口感感覺,會很像食「人手手製」的「手工漢堡飽」,只是牛肉漢堡扒的牛肉味道,還未做到非常多汁的感覺而已。

「抹茶劇院蛋糕」的味道,感覺有點像我以前,以前經常會食的忌廉夾心蛋糕,蛋糕口感雖然鬆軟,但是「抹茶劇院蛋糕」始終不是我的心頭好。

至於「和風抹茶下午茶」另一款點心,外形很像鬆餅,而且鬆餅塗抹甜味士多啤梨果醬來吃,味道效果也都很甜,不會過份地吸收我的口水。反而旁邊的那一盤白色醬汁,味道不太甜之餘還令我感到有如陷入迷陣。

至於「Three On Canton」餐廳以另一個分開餐碟,去盛載起來享用的「抹茶梳乎厘」,感覺比較像「抹茶煎班㦸」,多過「抹茶梳乎厘班㦸」多一點。

事實上「抹茶梳乎厘」口感鬆軟,的確會是有點像食「梳乎厘班㦸」,只是「抹茶梳乎厘」外形實在太像,已經扁塌下來的「班㦸」,所以當時我食完都不知道它竟然是,我平日最愛的「梳乎厘班㦸」。

至於「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」杯裝的「抹茶朱古力紅豆」,跟另一款我都已經搞不清楚款式跟味道的點心,它們給我的味道和感覺,都不是最得我歡心的糕點。

另一個很像「迷你朱古力批」的糕點,留給我最深刻印象竟然反而是表面,又大粒又甜的士多啤梨。

「抹茶朱古力紅豆」相對比較能夠得到我的歡心,或者可能是因為杯裝抹茶紅豆,容許食客可以用匙羹,慢慢一羹一羹地好好享用,感覺朱古力紅豆的濃郁甜味。

所以「抹茶朱古力紅豆」跟「抹茶梳乎厘」,應該屬於整個「Three On Canton」「和風抹茶下午茶」餐點裡面,我最喜歡的甜品

不過對我來說,我本來是比較想享用,想食以自助餐方式進行的「下午茶自助餐」多一點,如今我卻不能食「下午茶自助餐」,只能食有煙霧效果的「下午茶」。

而且我還選錯跟餐飲品,「Long Island Ice Lemon Tea」的雞尾酒酒味太過「喇喉」,飲完雞尾酒後,喉嚨有一股那種被火灸燒的感覺,這感覺我暫時還未接受得到。

看來我還需要,努力找尋我的第一次「下午茶自助餐」的試食體驗,還有真正享用「Three On Canton」的「午市」跟「晚市」自助餐。至於「Three On Canton」的自助餐樓面,都需要我下次再去努力搜尋和親身觀察。
2018-07-09
2018-08-29 1400 浏览
抹茶下午茶,這個high tea 算是不錯~ 抹茶鬆餅、抹茶杏仁蛋糕、卷蛋都做得很對版抹茶梳乎厘,輕柔質感輕易全KO;抹茶鬆餅,據說用上法國麵粉製作,中間有朱古力粒,不錯
抹茶下午茶,這個high tea 算是不錯~
抹茶鬆餅、抹茶杏仁蛋糕、卷蛋都做得很對版
2018-08-28 1004 浏览
一入去已經見到靚靚芝士同pamma ham!直程係我大愛!一坐低坐位都算舒服!環境算五錯!外面野食都好多款式!龍蝦,長腳蟹,生蠔,青口一應俱全!熟食都好多!有我最愛既羊架!甜品都有好多五同種類!下次一定會再黎!
2018-08-24
2018-08-24 1045 浏览
這次來到”Three on canton”嘆下午茶是因為一個突然。本來約了朋友想去試皇家太平洋酒店新出crossover VDL彩妝牌子的下午茶,但去到尖沙咀,打電話預約才發現原來該下午茶要星期六日才有,平日没有的。失望之下,在海港城徘徊,發現了這家餐廳的下午茶。由於賣相不錯,我們也不想再找了,所以便試試。下午茶價格相對便宜,如下:Matcha High Tea 和風抹茶下午茶 ($488兩位/$388一位),價錢已包咖啡、茶、花茶、雞尾酒或無酒精雞尾酒由於一位給兩位價錢相近,建議大家叫兩位份量,較抵食。我們坐下才知道OpenRice提早預約有特價,75折,10分抵。由於我們坐下才知道所以並沒有任何優惠。先看看照片:下午茶一上枱,由於有乾冰,所以效果10分漂亮,建議大家準備相機。牛油果雞肉三文治 及 迷你竹炭漢堡包鹹點有:厚切玉子配橙醋,柑橘汁醃三文魚配抹茶及檸檬蛋黃醬,牛油果雞肉三文治 及 迷你竹炭漢堡包。其實鹹點不算多,整體下午茶甜品比較多。厚切玉子味道一般。三文魚是溫的,我不敢吃,魚生不夠凍怕有細菌。牛油果雞肉三文治及迷你竹炭漢堡包賣相都不錯,味道還可以。甜點有:使用宇治抹

下午茶價格相對便宜,如下:

由於一位給兩位價錢相近,建議大家叫兩位份量,較抵食。

先看看照片:

牛油果雞肉三文治 及 迷你竹炭漢堡包

鹹點有:

其實鹹點不算多,整體下午茶甜品比較多。
牛油果雞肉三文治及迷你竹炭漢堡包賣相都不錯,味道還可以。

甜點有:
使用宇治抹茶製作的甜點有, 抹茶蛋卷, 抹茶杏仁蛋糕、抹茶馬卡龍, 抹茶紅豆朱古力忌廉,抹茶柚子忌廉撻,抹茶櫻花慕絲蛋糕 及 抹茶劇院蛋糕。

甜點種類很多,味道不會很甜,甜度適中,值得一讚
整體甜點亦算可口,只是櫻花蛋糕我不太欣賞。甜點賣相很漂亮,10分適合拍照呃like

最值得讚賞的是抹茶梳乎厘pancake,上碟時新鮮熱辣辣,使即製的,配上香甜抹茶醬,味道很好👍🏻。這個忘記拍照了。

最後是 抹茶鬆餅,中間又有香濃朱古力粒,塗上香濃柔滑的 clotted cream 以及士多啤梨果醬,味道不錯。

其實下午茶算抵食,酒店級來說亦算便宜。加上環境漂亮,室內室外亦不錯,其實可以推介。不過服務人員服務態度不太好,以酒店來說算是極差

小插曲:
當天我們坐下,看餐牌的時候看不到下午茶,於是叫服務員,詢問他拿下午茶的餐牌。該女服務員一聲不響,在桌上用力翻開一張極大的黑色硬卡紙,然後便走了,原來下午茶的餐牌印了在該大黑色硬卡紙上,我們反轉了沒有為意是下午茶餐牌,因為太大張了。
之後送餐,也是沒笑容沒禮貌沒介紹,用力放下就走了。令人感覺不太好。

所以我下次應該不會選擇這間下午茶了

2018-08-20 1155 浏览
公司搞Team building, 決定食dinner buffet. 因為有會員卡,有折,所以揀左呢間來食。話曬係五星級酒店入面,應該唔會伏掛?點知我咁林就大錯特錯😰首先,D 蠔勁薄,好似紙咁,連個waiter 都分唔出係食左未,未食個waiter都已經想幫你收走佢😂D 蟹腳好細只,又唔夠新鮮,食落口又''梅'' 又散,沒d 鮮味。食物種類太少,行一圈都沒咩岩食Lol唯二樣野係讚嘅:1)片皮鴨個邊Counter 嘅湯做得好好,味精唔重2)甜品同雪糕都做得幾出色!特別係個心太軟,個心真係流心來😃Anyway, 唔會有下次
食物種類太少,行一圈都沒咩岩食Lol
唯二樣野係讚嘅:
1)片皮鴨個邊Counter 嘅湯做得好好,味精唔重
Anyway, 唔會有下次
  • 心太軟
2018-08-20 700 浏览
上星期係我嘅生日,未來老婆大人古古惑惑咁約我去海港城行街。一心以為佢有野想買,原來佢Book左食綠茶High Tea。 算佢幾有心啦,仲記得我鐘意食綠茶野。不知是否平日的關係,餐廳好少人,我們倆坐係張大梳化枱,感覺有點不好意思。點左一個Tea Set, 老婆大人要左個叫甜絲絲嘅花茶,我就叫左杯Mojito. 店員話食物因為要即制,所以要等耐少少,叫我地飲住野先。 飲品到左,Mojito 就冇咩大驚喜,但熱辣辣的天氣飲杯薄荷等飲,超fresh . 老婆果然識揀,原來果佢叫果壺係玫瑰茶,勁香,入口仲好甘甜,連我呢個大男人都喜歡,不過都係凍飲咁我啲。等左差不多半個鐘,食物終於到。出場都幾驚豔吓,兩個盒咁嘅盛器,盛滿甜品,盒邊湧出大量白色氣體,放係枱上,白雲飄飄咁,好正! 原本以為係咁多野食,正要準備開動時,店員再上多兩大碟鹹點,兩份綠茶scone 同 兩份梳乎里。 店員細心地提示先食左梳乎里先,凍左就冇咁好食。 係呢一刻我終於明白點解要坐咁大張枱。開動 - 先進攻梳乎里。 佢係碟上嘅,旁邊淋左綠茶醬,淡淡地又甘甜嘅綠茶醬配上梳乎里,絕對係味覺一大享受。 食完呢個,再進攻鹹點,但因為冇咩特別,
上星期係我嘅生日,未來老婆大人古古惑惑咁約我去海港城行街。

等左差不多半個鐘,食物終於到。

食完呢個,再進攻鹹點,但因為冇咩特別,食過就算。

甜品,就算唔食,只講視覺都係一大享受。 綠茶卷,櫻花mousse,仲有幾樣都唔知叫咩名,但樣樣都係入口軟滑甘香,綠茶咪充斥口腔,呢我呢個綠茶控,食左一餐好滿足的綠茶生日餐。

上網見到呢個tea set 會到10月,我一定會同老婆再來多次。

綠茶梳乎里
2018-08-15
庆祝纪念
生日
現金券
綠茶梳乎里
2018-08-18 4233 浏览
自從瑪姖太太陀左b仔,好多食物都忌食,熊妹就少左食high afternoon tea呢隻腳。終於等到瑪姖太太陀到b仔穩定啲,仲主動揾熊妹食afternoon tea,熊妹當然舉腳贊成。熊妹素來都係抹茶控,又知道《Three on Canton》近排出左呢個和風抹茶下午茶,仲唔係同瑪姖太太分享的時候?呢個Matcha High Tea set有12款小食加英式鬆餅,即共13款,再包飲品,可選coffee, tea, floral tea, mocktail, cocktail, 全部都唔洗額外加錢。13款小食入面有4 款咸食,其餘9款都係甜點。4款咸食有三文魚🍣沾抹茶蛋黃醬汁,牛油果雞肉三文治🥪,迷你漢堡飽🍔同厚切玉子🥚。其實呢幾款同抹茶無咩關係,但high tea set一定要有啲咸點,而抺茶明明係甜點的材料,所以好難架硬整啲咸點,相信都會好難食。三文魚肉好厚,但唔係話好新鮮,點抹茶蛋黃醬幾得意。三文治無咩特別,牛油果🥑相信講緊麵包用牛油果整成,不過牛油果要生食先有啲香味,如果做製品就無咩味,所以個麵包無咩味的。雞肉沙律就幾清新。漢堡包幾好味,牛肉漢堡排好熟的,岩哂不能吃生的瑪姖太太

三文魚肉好厚,但唔係話好新鮮,點抹茶蛋黃醬幾得意。

漢堡包幾好味,牛肉漢堡排好熟的,岩哂不能吃生的瑪姖太太。
玉子沾上芝麻醬食,日式的味道。
然後到甜點出場喇,嘩,非常震撼的托盤,冰凍的石盤,下面有一堆乾冰,霧起一陣陣煙霧,籠罩住成個裝滿抹茶甜點的石盤,好有仙氣呀。
抹茶梳夫厘
9款甜點🍬,全部都係抹茶味,包括mousse cake🎂, matcha cream🍮, opera cake🍰, roll cake🍩, yuzu cream tart🥧, almond cake🥞, macaron🍧, soufflé🍨 and scones🍪. 樣樣都好抹茶味,抹茶做甜點真係好夾,當中熊妹認為opera cake, roll cake, almond cake and scones最好味!opera cake 係抹茶夾雜朱古力蛋糕同脆脆,唔會太甜,又有幾重口感,好夾好味
!roll cake 細細件,抹茶蛋糕包住抹茶cream,cream打得幼細,唔會好實又唔會好水好溶,係打發8成的密度,蛋糕好軟綿綿,好有濕度,帶出陣陣抹茶清香
。almond cake其實就係杏仁粉同抹茶粉做成的抹茶蛋糕,其實無咩杏仁味,但用杏仁粉做出黎的蛋糕密度好高,係好厚實的抹茶蛋糕,抹茶味好濃郁。
抹茶鬆餅
而熊妹high tea 最愛之選的scones係抹茶味呀!
一般high tea set都係原味牛油味,好少食到抹茶味呀,真係一次過滿足哂熊妹的口味!食scones一定要趁熱食,因為熱食會保持到scones牛油同麵粉融合的鬆化口感,如果凍左就變到硬啲,無左鬆餅的靈魂。加上,鬆餅的好拍擋,忌簾牛油簡直係令鬆餅錦上添花🌸,忌簾牛油的香味,塗上鬆餅上,與鬆餅的牛油麵粉混合一起吃,令牛油的香味大大提升,忌簾牛油好creamy但又唔會好膩,熊妹真係好鐘意呢種配撘,而瑪姖太太就鐘意塗上果醬,咸魚清菜,各有所愛。

其餘的甜點熊妹略嫌甜了一點,包括mousse, macaron等都係一啲出名甜的甜品

飲品方面,瑪姖太太覺得天氣太熱🌞,選了Passion fruit soda飲品🍹,熊妹就選了荔枝紅茶☕️,解解甜消消濟。

整體來講,抹茶控想食抹茶甜點一定好滿意呢個下午茶,但以afternoon tea set黎講,熊妹認為多幾款咸食會比較均勻點,唔會食到最後成口甜。

最後一提,open rice 逢星期一至五網上訂座可享75折優惠,限時下午3時至5時,優惠期到8月31日,兩人食每人二百蚊左右,真係抵到爛。

2018-08-09
2018-08-16 810 浏览
一入去由有禮貌既hostress 帶位入去!然後俾左張大大既圓枱我地!環境好舒適!一行去buffet枱就見到好味既生蠔同5款刺生😍😍Buffet環境呈L型!食物款式好多,值得一試!員工親切有禮!總括而言!味道同環境都好好!
2018-08-07
優惠券
  • 心太軟
  • 羊架
2018-08-11 1114 浏览
出發東歐前,下午茶痴的玉仔姨姨問了甜魔媽媽:剛訂了文華東方的 期限英倫下午茶,又見到這張仙氣飄飄的【和風抹茶下午茶】,要逼死誰啊?無疑,文華東方酒店的下午茶是必吃經典,但 Three on Canton 新出的下午茶,賣相、味道及性價比都很讚,也推介大家一試! 先講價錢:Matcha High Tea 和風抹茶下午茶 ($488兩位/$388一位),價錢已包咖啡、茶、花茶、雞尾酒或無酒精雞尾酒;由於供應期較長至10月1日,所以約好的文華當然要照去,這間再找個週末去嘆就是! 繼率先仙氣登場的甜點,下午茶又有抹茶梳乎厘、抹茶鬆餅、四款和風美食,以及自選飲品。其中 Cocktail / Mockail 選擇包括 Mojito、Cosmopolitan、長島冰茶、蜜桃/士多啤梨/熱情果梳打,而花茶則可選:茉莉龍珠、桂花烏龍、荔枝紅茶、甜蜜回憶,加起來非常豐富! 先由四款鹹點開始品嚐:很喜歡 厚切玉子配橙醋,滿有蛋香及口感,帶點醋意十分開胃; 柑橘汁醃三文魚配抹茶及檸檬蛋黃醬 又是清鮮醒胃不得了,一件過後還意猶未盡!牛油果雞肉三文治 及 迷你竹炭漢堡包 則是飽肚之物,但由於味道很好(尤其

柑橘汁醃三文魚配抹茶及檸檬蛋黃醬 又是清鮮醒胃不得了,一件過後還意猶未盡!牛油果雞肉三文治 迷你竹炭漢堡包 則是飽肚之物,但由於味道很好(尤其漢堡非常juicy),全部都吃光了!

接著要趕快吃 抹茶梳乎厘,輕柔質感配上香甜清幽抹茶醬,味道很好、輕易全KO;但更驚艷是接下來 抹茶鬆餅,據說用上法國麵粉製作,中間又有香濃朱古力粒,塗上香濃柔滑的 clotted cream 以及士多啤梨果醬,太美味了!

最後是七款使用宇治抹茶製作的甜點,最先吃口味較柔和 抹茶蛋卷,質感鬆軟又潤澤,十分討好;接著品嚐 抹茶杏仁蛋糕抹茶馬卡龍,兩款都香甜不過膩,也不錯;最令人嘩然是杯裝的 抹茶紅豆朱古力忌廉,又香又濃兼幼滑細膩,吃到滿嘴都是幸福滋味!

繼續細味 抹茶柚子忌廉撻,抹茶與柚子聯合而成清新滋味,撻身又夠清脆,自然惹人愛;抹茶櫻花慕絲蛋糕 也漂亮可人同時柔滑甜美,最後 抹茶劇院蛋糕 則以豐富層次感及香濃味道令人折服,吃完超級滿足了~

非常高質的一頓下午茶,抹茶迷絕不能錯過,OpenRice還有75折哦!
2018-07-26
優惠券