Three on Canton

下雨天最好相約志同道合的好友,一起去享受一頓令人心曠神怡的美好下午茶,其中 Three on Canton 新出的【Spring Blossom Afternoon Tea 春日花饌下午茶】就非常值得推介~ 昨天起雨就下個不停,沒法就坐擁優美園景的室外位;然而室內沙發寬闊舒適,環境乾爽怡人,在室內聊天絕對是更棒的享受。$388位/$488兩位的下午茶已包每位自選花茶、咖啡、茶、雞尾酒或 Mocktail,我選了清新芬香的 Sweet Memories Floral Tea Blend 慢慢嘆。 喜歡杯中物的朋友,大可選擇 Mojito、Cosmpolitan、長島冰茶等經典 Cocktail,升級也完全不用花費哦!繼飲品後,花園一樣的精緻下午茶也上檯了,11款匠心巧製的美點精巧奪目、色彩繽紛,很快就一掃壞天氣帶來的郁悶感! 特別一提,甜品中有款薰衣草藍莓白朱古力慕絲,餅廚將幽香撲鼻的薰衣草加入幼滑的白朱古力慕絲內,更利用乾冰帶出一縷縷幽香的薰衣草香氣,絕對是色香味俱全之作! 接著跟我先享受四款精緻的鹹點:建議先吃番茄香草芝士三文治,多汁的番茄非常清新討喜,而煙三文魚配牛油果醬及

接著跟我先享受四款精緻的鹹點:建議先吃番茄香草芝士三文治,多汁的番茄非常清新討喜,而煙三文魚配牛油果醬及鵪鶉蛋也帶來豐富美妙滋味。迷你鵝肝漢堡包則是邪惡又飽肚之作,面層的青蘋果乾有點小驚喜,最後想不到意大利青瓜煙肉批也很香口美味!

接著趁暖吃掉小巧的傳統英式鬆餅,配上玫瑰果醬及奶油忌廉,總會帶來幸福的滋味。柑桔檸檬威花筒酸香不膩,美美的紅絲絨雲呢拿忌廉蛋糕也是個人心水,一不小心就吃個清光了,還有長得像個盆栽的特濃朱古力牛油蛋糕,味道非常香濃,連外殼也可吃掉哦!

更多美輪美奐的花饌甜品包括:清新怡人的紅桑子法式泡芙、結合馬卡龍及香濃朱古力蛋糕的仙人掌馬卡龍,還有最先介紹的薰衣草藍莓白朱古力慕絲,果香依依,吃完也不會太膩。

帶來帶來陽光好心情的【春日花饌下午茶】由即日至4月30日,每天下午3時至5時供應。喜歡下午茶/雞尾酒或是在海港城 Shopping 累的朋友,非常推介一試哦!

2019-03-05
試食活動
2019-03-08 1020 浏览
今天是三八婦女節來一篇自助餐為全天下女性賀一賀!今天主題饌玉炊*豬*皆因餐竟然用上西班牙黑毛豬作主題怎能不抛抛書包呢!那間酒店這麼下本便正是港威酒店Three on Canton的西班牙黑毛豬自助晚餐!什麼也不說一來先以香烤伊比利亞黑毛豬鞍見見大家!經24小時醃製再以慢煮方式烹調,令黑毛豬鞍皮脆肉嫩肉質充滿彈,睇見到口水直流了!! 另外香烤黑毛豬腩肉更加吸引,層次分明的豬腩肉看得到皮脆肉香,是極邪惡的誘惑怎麼辦好啊!! 燒牛肉仍然有供應,牛魔鬼跟豬好友也可以同樣吃得精彩!當然招牌菜香煎鵝肝絕對亦唔會消失,加上約克郡布甸大家都會想起這兒是吧! 粉嫩的黑無豬肩以西式做法,配以橙酒和橘子蓉吃下味道特別而且有橘子蓉解膩剛好。 另外還芝士焗西蘭花、黑松露蘑菇意大利飯、黑松露油焗魚柳配飛達芝士、車厘茄等等西式美食。往前走正是芝士火鍋噴泉的位子,襯以不少香口配料如炸雞、薯片、麵包、薯角、椰菜花等等!這一個芝士噴泉真不是處處可吃到的。 到東南亞風味區有多款美食供應!例如羊肉咖喱、印度奶油雞、印度雜菜咖喱、印度烤雞、有咖喱當然要有印度芝士烤餅、印度飯和印式脆餅配襯! 當然仍有美味無窮充滿泰式風味足料

燒牛肉仍然有供應,牛魔鬼跟豬好友也可以同樣吃得精彩!

到東南亞風味區有多款美食供應!例如羊肉咖喱、印度奶油雞、印度雜菜咖喱、印度烤雞、有咖喱當然要有印度芝士烤餅、印度飯和印式脆餅配襯! 當然仍有美味無窮充滿泰式風味足料的冬蔭功湯。
而中式燉湯這天供應的是蟲草花螺頭燉唐排,喜歡喝湯的朋友真係要飲多兩盅,大家都知在家那有這麼多時間會燉湯吖!。
招牌菜片皮鴨依舊供應著!平日出街食片皮鴨多數都要一隻來點!像我倆夫婦基本上係冇可能食一隻!在自助餐中有得吃真係正,喜歡吃幾多件就幾多件爽啊!

中式熱葷有黑松露黑毛豬肉鬆炒飯、唐芹蘿蔔炒豬頸肉、黑松露蘭花蚌蝦仁、南乳炆豬手及清蒸大海鱸。

去到即煮粉麵檔內有超多選擇,如魚蛋、魚片、豬皮、水魷、魚皮餃、餃子、蟹柳、紅腸、龍蝦丸、獅子狗魚蛋、芝士腸等等!
另外連調味料都十分講究,足足有九款選擇喜歡香的、辣的、鹹的、甚至乎酸的通通有齊。
而且粉麵的類別選擇和蔬菜亦都超多!相信大家總有找到合心的配搭。
這邊還有方魚蒜子浸娃娃菜,以及肉醬千層麵配可持續發展牛肉,睇到我好多黑人?原來係素肉來的真係很追得上潮流!
中式的冷盤區今次非常特別而且很合我口味!包括有甜酸素齋、陳醋雲耳、子薑肉碎皮蛋配可持續發展牛肉和子薑蕎頭等等,全部都是我喜歡吃的!

去到前菜芝士沙律區,有很多款芝士、麵包、和乾果的選擇!
這個蜜糖甖好趣緻一見到相信大家都應該想起某一隻卡通公仔吧!
另外還有很多新鮮的沙律菜,光是有我最喜歡的火箭菜已教我開心不已!有三款現成沙律!包括有大蝦雜菜雞蛋沙律、紅菜頭沙律、及薯仔沙律,還有一口煙三文魚和黑魚子帶子兩款小吃。。
這個招牌菜黑松露巴馬臣芝士意大利粉,減肥中的我見到佢真係撞鬼,當時運高睇佢唔到算了!

除了冬蔭功外更有生蠔周打蜆湯黏栗子雞腳湯,湯怪的朋友必定大滿足!

海南雞飯亦是餐廳名物不可不吃!!

另外主打的黑毛豬又怎會少得西班牙黑毛豬火腿,這兒用的是風乾24個月的貨色,配上清甜蜜瓜享用簡直係人更美味!另外還有三款凍肉供應。

去到入本美食區刺身當然少不了!選擇有油甘魚、三文魚、希靈魚、鮑片、甜蝦、及玉子刺身,另外還有小巧可愛的冷麵、魚生丼、和多款壽司及卷物供應。

去到冰鎮海鮮的環節亦是選擇豐富,有毛蟹、藍青口、雪場蟹腳、鮮蝦、青口、小龍蝦及爆膏的波士頓龍蝦!
當然唔少得大家都十分喜歡吃的生蠔,這兒是無限量供應的,不過每次只限取三隻,喜歡吃的行多兩轉啦!
終於到達甜品位置依舊豐盛到不行!今次這個菇菇的裝飾真係好可愛啊!除了爽口的涼粉繼續供應外,其它都是新出的甜品款式好吸引喔!
這個小巧有的骰的朱古力盆栽真的可愛到不行,簡直不忍心吃掉它呢!
繼續往前走有焦糖燉蛋、香桃忌廉芝士蛋糕、維多利亞忌廉蛋糕、Oreo藍妹芝士蛋糕、西柚香橙撻、開心果士多啤梨慕絲蛋糕、黑朱古力松露蛋糕、Tiramisu及美式芝士蛋糕,如果每樣食一件我相信我必定減肥失敗哈哈哈!仲有我平時超級喜愛吃的滑滑豆腐花我今天亦跟它無緣了!
但不要緊這兒最多正是我現在的主要食糧便是水果了!除了平常經常會出現的西瓜、蜜瓜和我至愛的菠蘿外,更有自助餐少見的熱情果和紅肉西柚,還有原個的青蘋果、香橙、及布冧!現在我真十分認同甜魔媽媽的自助餐減肥法。

雪糕這兒的出品是大家都喜愛的MÖVENPICK,而且還有五款口味那麼多!有雲呢拿、意大利奶凍、士多啤梨、藍妹芝士蛋糕、及最受歡迎的瑞士朱古力。

記得記得要去吃這兒的招牌朱古力心太軟,因為確實做得出色美味,而且係即焗即食又怎會不誘人呢!
還有自助餐常有的麵包布甸配雲呢拿汁,加上超邪惡的栗子西米布甸。
自助的班戟機亦有供應,喜歡自己如何製作特色的口味也可以。
以下落嚟小朋友一定係最開心的環節!這兒的朱古力噴泉味道都有三款那麼多,加上各款配料其實作為大人的我睇見都興奮啦!
對面雪櫃內的亦放上不少杯裝甜品!例如3.6北海道牛奶燕窩布甸、白朱古力配紅莓醬、榛子慕絲配芒果熱情果啫喱、黑朱古力慕絲、最後還有柑橘啫喱。
終於將所有食物介紹完畢呢個時候梗係大開食界啦!影返張大合照大家高興下先!

我的主要食糧當然都係蔬菜和生果,打好底後再試少許海鮮、刺身和肉食,再飲多碗美味燉湯其實已經好滿足了!
生蠔不算十分肥美但係新鮮度十足,應該都可以滿足蠔迷的!

冰鎮海鮮我試了喜歡吃小龍蝦,肉質好爽口又唔會過鹹好味呀!

刺身我較喜歡油甘魚肥美柔潤很味美,其它的亦十分新鮮。

這夜的主角當然是黑毛豬啦!怎也要試香件的香烤黑毛豬腩肉真係皮脆肉香到一個點啊,如果不在減肥中相信我起碼食返佢十件八件呢!另黑毛豬架肉質軟淋,而且充滿肉汁我很喜歡那天然的肉香。

這一碟邪惡的香煎鵝肝和多醬的片皮鴨真的與我無緣!不過我吃了下面沒醬的那件,嘻嘻真係好好味啊!

海南雞飯我都只是吃了一件雞,因為這兒的出品真的皮香肉嫩好難忍呢!

不過有人用碗喇沙來引誘我!我都食咗粒雲吞呢果然係少食多滋味啊!

精緻的小甜品真的十分吸引!不過我就真係一件都冇掂過!如果不是減肥進行中那會忍得口啊,放心我減肥成功之後我一定會返來探你地等我啊!!自助餐價錢:星期一至四成人$658、小童$398,星期五至日、公眾假期及前夕成人$688、小童$428,飲食網站有78折優惠可按此。
2019-03-01
試食活動
生日晚飯,帶埋小朋友一齊去食自助餐,電話確認訂位時,要求bb椅安排。到尋晚去到餐廳,見到已放好兒童餐具及椅,個刻覺得安排不錯,點知好戲在後頭😑預備放小朋友坐低,發覺有水漬,都諗住自己抹乾算,點知安全扣帶濕透,同A侍應要求更換,佢好似唔知要點咁,我再同B侍應要求更換;之後想A侍應拎開枝紅酒,佢又係唔知應該點,又係再同B侍應講我想拎走枝酒;同中途我同A侍應講order橙汁,佢竟然同我講要自己去水吧order ,我唯有再搵其他侍應order;要求斟水,要求左2次只換來半杯水。呢間餐廳食物ok,很多侍應都好好,只可惜我坐既位置遇上一位令我一肚氣既侍應

整體黎講好一般!由於放工後先去,book定咗7:45pm,去到嗰陣已經得返Canada同Normandie呢2款生蠔,冇哂聞說最好食既Irish oyster~而canada同Normandie生蠔既味道都差唔多,唔係食家既話基本上冇乜好大分別,海水味重,薄薄地一片咁🤔,但就全即開既!至於其他食物,選擇都中等,唔算多唔算少,味道都普普通通冇咩特別驚喜,係海鮮選擇多~ 有龍蝦長腳蟹~服務態度呢,大部份都幾好,就喺攞刺身嗰陣,切刺身嗰位師傅切完比我之後自言自語講:「好yeah,收工!每日最期待既環節!」喂!大佬呀!專業少少得唔得😂,開心還開心,唔好喺個客面前講啦!酒店自助餐裝潢方面呢,感覺實在太似平時D日本放題啦。。。整體燈光太黑,D枱枱凳凳同放置食物既設計都係沉暗色,搞到似係一間舊咗既自助餐餐廳,唔grand。講真,呢個價(就算埋單有埋78折)我下次食其他了
講真,呢個價(就算埋單有埋78折)我下次食其他了
2019-02-19
2019-02-27 1014 浏览
開年飯又係食buffet既時候新年食得太多野無咩胃口就無乜期待 但來到食落d野又幾好食喎餐廳以藍紫灰為主色 望落幾grand 有空間感見到户外有happy hour 區好似都幾正首先都係主打生野 來之前就知道有蠔 所以當然唔可以錯過蠔有3種 唔算大隻味道偏咸唔重海水味 少少失望 龍蝦有膏不過唔算太有味 淺嚐 哈哈黎之前又知道呢度有鵝肝 但最驚喜既係呢個鵝肝千層酥 厚厚既鵝肝醬加超香牛油味既酥餅個個都食到encore 🤤 至於其他熱食要讚既係牛 好多肉汁 入口即溶 但如果拎到邊皮位就唔好食了 超咸呢個芝士噴泉勁吸睛係打卡位 推介呢個蟲草燉湯 好滋補的感覺 甜甜的藥材味 然後就到甜品了!呢度既甜品選擇多而且好多都好高質推介幾款熱食既麵包布甸好正上層有杏仁 底下有濃濃既朱古醬 中間有d提子乾 加上熱辣辣仲保住溫 好好味啊🤤然後呢個松露朱古力蛋糕極度適合朱古力迷 雖然會有d膩 個成個口腔充滿住朱古力味真係好正招牌心太軟唔使多介紹 流心朱古力不得了(突然發現自己食左甘多朱古力)😂Three on Canton 用既係movenpick 雪糕又令成件事開心左 哈哈好耐無食木糠布甸 呢個雖然sof
開年飯又係食buffet既時候

推介呢個蟲草燉湯 好滋補的感覺 甜甜的藥材味

然後就到甜品了!呢度既甜品選擇多而且好多都好高質

推介幾款

熱食既麵包布甸好正

好耐無食木糠布甸 呢個雖然soft左d但係都好香木糠同雲呢拿
仲有呢個3.6牛奶燕窩布甸 香濃的牛奶味加燕窩 有點高級的感覺 哈哈

總括來講 Three on Canton buffet 選擇算幾多 生野唔太突出 但勝在都有蠔食下 有鵝肝類係另一讚既位(鵝肝多士都唔錯) 熟食有廣東 片皮鴨 印度咖哩都有 甜品就推介果幾款都好食

環境又幾好 用埋open rice book 位78折之後每人$580
暫時係試過幾間會推介之一
2019-02-26 1138 浏览
因為突然間好想食自助餐,香港比較難book,咁就上嚟睇吓見到呢間,經open rice book 下午自助旅餐新年都仲有七八折,咁就經系統book 左年初二去,入到去發現好少人,都驚伏伏地地㗎啦,見到啲人主要係食冷盤,又見到蟹鉗,藍青口等等,我食左第一轉,到第二轉再去,但我一夾起藍青口,起碼有10隻蚊滋撲面(一回想起頭先已經食咗幾隻,我非常咁有陰影),咁第二轉我當然冇夾到啦,然後我兜個圈,發現都係冇乜嘢食,咁我就主要食蟹鉗。然後甜品算係可以接受嘅,其他熱食我就完全無食過,埋單$590 左右兩個人,就當係喺繁忙嘅尖沙咀搵個靜靜地地嘅地方坐下囉(完)
2019-02-06
2019-02-15 1183 浏览
中午慶祝同事生日過來自助餐,首先安排了靠窗的長型桌,採光不錯,而且我們早到,海鮮基本都一上碟,我們都可以拿到,比較新鮮。熟食有驚喜,牛排和意大利飯可以Encore,甜品的蛋糕拼生日碟很有心思。到期需要加20,最後還是未試完全部就要走了。
2019-01-29 18579 浏览
吃自助餐的熱點, 當然要數到港威酒店的Three on Canton. 一直很旺場. 除了地點之外, 更有豐富的選擇. 這晚就來吃生蠔及鵝肝自助晚餐, 實是相當飽足的晚上.兩款即開生蠔分別是Irish Rock以及Normandy, 前者海水味輕柔, 肉質挺爽, 後者入口帶礦物質及甜味. 除此之外, 還有芝士莧菜焗蠔, 芝士味道香濃, 對我來說, 是比即開生蠔更有吸引力. 而炸蠔餅就是自助餐比較少見的項目, 炸得不太油膩, 但很香口.另外一個主打環節是鵝肝. 香煎鵝肝是招牌菜, 肥美的鵝肝, 跟多士同吃, 從來是最佳拍檔. 鵝肝千層酥是特別一點的菜式, 千層酥皮中的是鵝肝慕絲配鴨胸肉, 質感細滑. 鵝肝蘑菇意大利飯就是味道比較濃的risotto, 質感對辦.頭盤的亮點是風生水起, 新春期間吃此品特別合適. 當然少不了的是沙律, 芝士, 壽司, 以及刺身等等.冰鎮海鮮永遠是萬人迷. 這晚供應的包括有波士頓龍蝦, 雪場蟹腳, 翡翠螺, 以及青口等等, 新鮮爽彈的波龍, 鮮甜的雪場蟹腳, 您不會抗拒吧. 燉湯是川貝鱷魚燉唐排, 熱辣辣, 足料, 味道清甜, 很討好.兩款招牌菜繼續令人滿意.
兩款招牌菜繼續令人滿意. 海南雞飯, 雞肉嫩滑, 雞飯入味, 三色醬對辦. 另外, 片皮鴨也是必吃之選, 點上醬汁, 很惹味.
其他主菜就包括有黑松露帶子炒蘭花蚌, 清蒸大海鱸, 烤肉眼扒, 以及烤羊架等等. 愛吃肉眼的我, 當然要主攻這個部份.
最後, 還有甜品. 除了朱古力噴泉, 還有士多啤梨噴泉, 以及黑松露芝士噴泉等等. 黑松露芝士噴泉有點像瑞士的芝士火鍋, 但加入了黑松露, 味道來得更豐富. Mövenpick雪糕, 您懂得的美味, 不解釋了. 意大利芝士蛋糕層次分明, 就是經典.
其他甜品還有雲呢拿焦糖燉蛋, 檸檬撻, 士多啤梨慕絲, 棉花糖蘋果酥餅, 麵包布甸, 瑪德蓮貝殼蛋糕, 士多啤梨拿破侖, 紅桑莓朱古力蛋卷, 維多利亞海綿蛋糕, 以及芒果椰子蛋糕等等. 我就介紹大家試試士多啤梨拿破侖, 酥皮做得挺酥脆的.
Three on Canton的生蠔及鵝肝自助晚餐, 包括一系列豐富的生蠔及鵝肝菜式, 加上不少招牌菜, 這晚, 大滿足.
2019-01-27 1455 浏览
之前上OPENRICE 見到好多人介紹呢度嘅黑松露BUFFET,仲有全港唯一一個嘅芝士噴泉,芝士加黑松露兩樣都係我嘅最愛,所以一定要黎食。食咗超多野,同其他BUFFET 唔同,呢度唔太多人,所以唔會有排隊多過食嘅情況,連即開生蠔、龍蝦同小龍蝦都唔駛排長龍,食到一半直頭無人排隊,平時好受歡迎嘅魚生同鵝肝都係唔駛排隊,呢個真係好抵讚﹗野食嘅款式對我黎講都算幾多元化,連片皮鴨都有,不過我已經食咗太多野,無試到,其他大路嘅parma ham、車仔麵、甜品都有唔同選擇,有比較少見嘅oreo cheesecake咁。整體黎講,都算係近年食到比較好嘅BUFFET,時間又有成4個鐘,又唔多人,仲要喺尖咀,價錢都係500幾,物超所值,下次再有黑松露THEME,一定要再黎ENCORE~~

新鮮又厚切嘅三文魚同油甘魚刺身, encore 咗三轉
熱辣辣嘅鵝肝多士,多士煎得又香又脆,鵝肝細細舊唔油膩
即開生蠔,啲蠔偏瘦,鹹水味比較重
全港第一個芝士噴泉,仲加埋黑松露,不過我就唔係好食到黑松露
黑松露帶子,帶子新鮮無雪味,一啖一粒,超爽
呢個黑松露長通粉,我見到超多人推介,現場都好快俾人掃晒,黑松露真係超香,無得頂
野食款式都算幾多元化,連我最鐘意飲嘅冬陰公湯都有,仲要都幾足料,有大大隻蝦
近幾年興倒轉雪糕CONE,佢呢度又跟咗,其實無乜特別,只係用黎俾人呃LIKE
超好味嘅牛奶布甸,無得頂
庆祝纪念
生日
新鮮又厚切嘅三文魚同油甘魚刺身, encore 咗三轉
熱辣辣嘅鵝肝多士,多士煎得又香又脆,鵝肝細細舊唔油膩
全港第一個芝士噴泉,仲加埋黑松露,不過我就唔係好食到黑松露
黑松露帶子,帶子新鮮無雪味,一啖一粒,超爽
超好味嘅牛奶布甸,無得頂
  • 黑松露長通粉、芝士噴泉、鵝肝多士
2019-01-23 14797 浏览
1月之星生日飯,即係小的生日﹐相約Yan放工後一起到TST食Buffet,今次Three on canton,第一次去呢間﹐上網看了簡介﹐出名有生蠔、鵝肝及心大軟等,都是我愛吃的呀,openrice book位仲要有折扣優惠﹐必來一試了。 平日的7:15以好多人,似乎幾受歡迎。 餐廳面積頗大,型格設計。 略微巡下個場先。 鵝肝位置﹐必多人排隊。 雪糕位,是Mövenpick雪糕,必食!心太軟都係呢個位拎呀。 甜品位,好吸引呀。 壽司及刺身位置。 意大利麵位置。 生蠔位置,有法國、愛爾蘭及加拿大3款生蠔﹐但因時間的關係,今次指推出加拿大生蠔。 第一轉﹐竟然品係冷盤先~因見到鵝肝多士太想食即拎了~鵝肝香口油潤,外脆內嫩,好味呀!羊架肉質鮮嫩,冇乜羶味又香口,幾好食~焗蠔夠惹味。 加拿大生蠔,一次否拎3隻,感覺上較瘦,好似冇乜肉食﹐尚算鮮味。 冷盤,長腳蟹蟹肉,鮮甜好味,龍蝦冇乜味。 encore鵝肝多士,太好味了,見有北京填鴨,即食!滿足下好想食北京填鴨的食慾~鴨肉太細件,但幾好味。 蠔餅貌似天婦羅,口感都好香脆呀。 厚切刺身,幾新鮮呀。 䲔魚燉湯
平日的7:15以好多人,似乎幾受歡迎。

餐廳面積頗大,型格設計。

略微巡下個場先。

鵝肝位置﹐必多人排隊。

甜品位,好吸引呀。

壽司刺身位置。

意大利麵位置。

冷盤,長腳蟹蟹肉,鮮甜好味,龍蝦冇乜味。

蠔餅貌似天婦羅,口感都好香脆呀。

厚切刺身,幾新鮮呀。

䲔魚燉湯,好耐冇飲過湯水。

又係甜品時候,松露朱古力蛋糕,黑朱古力味濃厚,口感軟滑,感覺上凡係朱古力系列都幾好味,其他甜品味道正常水準。

心太軟,微熱,黑朱古力味濃郁,有好澎湃的朱古力醬,配上雲呢拿雪糕,一冷一熱,好味呀。

Mövenpick雪糕,必食呀。

Buffet包一杯飲品。

食物味道不俗,鵝肝同朱古力的甜品都好味,thank Yan的生日飯呀。
2018-12-31 2475 浏览
公司今年嚟到依度食Christmas lunch buffet,1200左右就可以入座拎野食,唔知係咪因為節日嘅關係所以都幾滿坐。講到食buffet當然是要食刺身同長腳蟹,依度啲牆腳蟹唔算肥,但食落都好鮮甜,如果怕麻煩拆殻,更加推薦大家試下蟹鉗,每隻都啖啖肉,岩我依啲懶人依度啲海鮮都好搶手,但refill速度都好快洗怕冇得食再嚟就係三文魚刺身,比得一啲都唔孤寒一份有四件,而且每件都好厚,冇根位依度有個麵檔,可以自己先揀自己鍾意食嘅食物同份量再比廚師幫手住,面種類同配料款式都好多依度除咗啱大人之外,依到有糖果區好啱小朋友自己揀糖果,而且甜品種類都好多。拎雪糕時廚師仲介紹我哋食剛剛整好嘅心太軟,配左個雪糕球。唔知係唔係人手不足換碟嘅速度有啲慢,但食物同價錢黎講都可以接受。
依度啲海鮮都好搶手,但refill速度都好快洗怕冇得食

2018-12-27 1881 浏览
酒店裡的自助餐,地方很大,款式很多,但質素真的一般。幾乎都是普普通通的選擇,沒有生蠔沒有龍蝦沒有高級刺身,聖誕節的午餐,卻是中餐為主,沙拉很普通,點心很難吃,甜品也不夠精緻,都是普通酒店檔次,比起400多一個人的價位,真的有點名不副實。不過地理位置不錯,就在海港城裡面,吃完就可以去逛街。一直有一點我很想不明白,香港茶餐廳的凍奶茶凍檸茶那麼好喝,為什麼一到酒店里就那麼差呢,無論是做法還是味道,都离街邊的差太多,學習一下很難嗎?
2018-12-27 1540 浏览
嚟呢度主要係為左食生蠔有三款蠔提供,唔算大粒,但頗新鮮其他海鮮龍蝦,青口,翡翠螺等,都算高質,食物種類夠多,不過熟食方面refill得唔夠快,有幾次走左出去諗住攞都係得返啲殘渣除左呢樣Overall不錯。
嚟呢度主要係為左食生蠔
有三款蠔提供,唔算大粒,但頗新鮮
除左呢樣Overall不錯。
2018-12-26 1398 浏览
依3年都選擇係尖沙咀區食聖誕Tea buffet大餐,主要原因係就番女朋友家有老有嫩,出入坐車方便~以往2年都係book~假期inn酒店,一來平啲,二來食物都算不錯,今年想轉吓另一間,加上係網上睇到okibook依個平台成日介紹周圍食嘅優惠,參考完之後,早鳥價有85折,兼比埋全數有優惠,所以就選擇了這間港威酒店啦~酒店門口比較偏少少,入到去,除咗Lobby大堂同3樓Buffet層有少少金色聖誕樹裝飾,基本其他您完全未感受到有聖誕節日氣紛,有點兒失色…聖誕當日Tea buffet由下午3:15-5:15,因為係柯士甸嗰頭塞車加燈位等得耐,所以成3:45先去到入座。目測其實應該都算係8-9成滿入座,餐廳地方算大,食物款式同攞檔比起假期inn都多,(其實本人唔食生嘅食物,例如剌身類…),所以熟食多就至啱我心意~甜品~款式,總類,味道,相當唔錯,牛角酥非常好味,(我自己都係做飲食嘅,係一個鐘意試人哋公司甜品嘅……甜。品。怪。嚟~😂😂)但個朱古力Brownie,可能係迎合聖誕關係,加咗冧酒同提子,可能我唔太鐘意,所以感覺不太良好…個雪糕櫃係我至愛MOVENPICK,有專人幫您畢雪糕,但無我至鐘意

個雪糕櫃係我至愛MOVENPICK,有專人幫您畢雪糕,但無我至鐘意嘅宏哩嗱味,試了個士多啤梨味,可能果肉多,所以味道略帶酸咗……

另外凍甜品櫃有幾款慕士杯,最特別味道係焦糖香蕉~布甸,混合咗嘅味道變咗拖肥,口感質感超新鮮~而Raspberry慕士無帶酸,唔錯。反而咖啡慕士略帶苦了少少……

黑松露芝士噴泉~驟眼望落去何其宏偉,主要比您點點啲炸手指魚,腸仔,同麵包,但唔太覺有黑松露味~😂😂

基本上,節目下午茶連加一,$300鬆啲,這間酒店算非常唔錯,有機會應該要再嚟試吓佢晚餐buffet先得~
2018-12-25
庆祝纪念
圣诞节
  • 甜品
2018-12-20 1325 浏览
公司去食buffet lunch,揀左好幾間但係好多都full Booking,所以簡呢間試吓啦,呢間真係好多嘢食,冷盤有長腳蟹,小龍蝦,八爪魚,青口,凍蝦,熱盆都有好多款,有即煮嘅湯面同埋即炒嘅意粉! 同事話面同食炒意粉都好好食,個人就主攻長腳蟹,牆腳蟹幾新鮮,肉質唔鞋,唔梅,幾好食,令人驚喜嘅係佢嘅甜品竟然有心太軟,仲要即焗嘅,配埋雪糕,味道唔錯,好流心,已經食咗兩件,雪糕就推薦青檸味,酸酸地好開胃!仲有松露芝士噴泉,配炸物, 佢好creamy嘅芝士味,但松露味就唔多覺,仲有推薦佢嘅南瓜忌廉湯,好creamy, 好香!仲有佢嘅直覺蒜蓉牛油扇貝,勁正肉質啱啱好好話牛油味同蒜蓉味好香!食左好多件,餐飲就麻麻哋,個個都話淡茂茂,寧願出去拎橙汁飲!餐廳應該唔係太夠人,啲碟長期都無人收!

餐飲就麻麻哋,個個都話淡茂茂,寧願出去拎橙汁飲!
餐廳應該唔係太夠人,啲碟長期都無人收!
信用卡優惠
  • 心太軟