Three on Canton

2018-10-18 1796 浏览
又係我最鐘意嘅自助餐喇!今次揀左依間尖沙咀嘅酒店,都唔算難搵,一出港鐵站沿海防道一直行就到,不過星期日嘅尖沙咀真係好多人呀,迫迫下終於黎到喇!行到過黎岩岩好6點半準時開波🤩我通常食自助餐之前都要兜個圈望下有咩食先~依間自助餐個場都幾大,野食都幾多,琳琅滿目呀!重點嘅海鮮區,望落都幾多海鮮喎,生蠔龍蝦蟹腳,大大隻凍蝦青口同翡翠螺👅刺身都有六七款,夠豐富👍🏻再黎就到麵檔,好多餸揀呀,麵都有幾款揀👏🏻我平時都好鐘意食麵,不過今日要忍口唔可以食咁多,要留肚食其他😂隔冇幾遠就係甜品區😻有我最愛嘅Movenpick雪糕任我食呀!好想即刻食呀不過要等到食左正餐先食,好心急呀🤤行到去熟食區嗰面香氣滿溢,原來係煎緊鵝肝同扇貝呀🤤超香超香!一定要食返夠本🤗特別嘅係佢仲有有芝工噴泉同原個芝士撈意粉,對我依個芝士迷黎講真係流晒口水呀🤤好啦參觀完就開始食喇!首先緊係要進攻生蠔😆雖然每次只可攞3隻 但勝在夠鮮甜 排多幾轉都值呀!今次我一個人都食左一打半!yummy😋😋其他海鮮都唔差 有開半嘅龍蝦,龍蝦鉗,長腳蟹...全部都係我至愛!男朋友仲好醒目咁嗌左枝白酒送海鮮,一流呀!原來佢啲白酒做得好平,$188一枝咋!又

好啦參觀完就開始食喇!首先緊係要進攻生蠔😆雖然每次只可攞3隻 但勝在夠鮮甜 排多幾轉都值呀!今次我一個人都食左一打半!yummy😋😋其他海鮮都唔差 有開半嘅龍蝦,龍蝦鉗,長腳蟹...全部都係我至愛!男朋友仲好醒目咁嗌左枝白酒送海鮮,一流呀!原來佢啲白酒做得好平,$188一枝咋!又有美酒又有佳肴,好滿足呀!

食完海鮮,飲返個熱湯暖暖肚先🤗我就攞左個燉湯飲,好正好足料呀!大愛燉湯❤️

輪到食正餐~~即刻去拎鵝肝同羊架先!岩先行過已經好想食,果然鵝肝配多士係最夾呀!鵝肝入口即溶,溶化埋我個心喇😍

到食芝士意粉喇!原來唔止芝士咁簡單,佢今個月做黑松露主題,係黑松露芝士意粉先啱呀!黑松露味好濃郁,同芝士真係好夾呀🤤如果個肚仲有位一定要encore!!

芝士意粉完就再食芝士噴泉!啲配料都幾多,尤其是係薯格,我最愛啊!同埋佢個芝士噴泉做得幾杰身,真係好芝味,一啲都唔hea啊😋一食開芝士就停不了,去左佢cold cut個area攞左少少芝士繼續食!Brie同Camembert係我至愛呀!

抖左一陣再繼續食💪🏻佢依度啲野食都幾特別,有片皮鴨同海南雞,樣樣都拎啲試下,水準都唔差😉

食食下傾傾下,又到dessert time喇😍期待已久!佢有好多款cut cake, 最鐘意就係oreo cheese cake😋仲有即焗心大軟,真係個個都流心架,趁雪糕一流呀!細細件唔會食濟人,我自己一個都食左3件呀🤣同埋佢Movenpick都6,7隻味,我最鐘意就緊係佢必食嘅朱古力同士多啤梨啦!真係食極唔厭呀🤗雪糕隔離仲有個朱古力噴泉,配生果唔太膩,超正!

最後值得一提嘅係佢嘅餐飲,有得嗌柚子蜜架,男朋友就嗌左個凍朱,大大杯之餘仲有得加cream架😍我都忍唔住偷飲左幾啖😋不過星期日多人order就等耐啲,想快啲飲飲就要早啲嗌喇😝

由頭食到落尾,真係滿足🤗總括自助餐黎講依間都多野食,質素都幾好!下次有機會再黎過!