2019-09-09 703 浏览
無意中發現了尖沙咀這家驚喜餐廳🍴,急不及待要推介給大家🤩。•1️⃣ 卡拉布里亞辣肉腸粟米🌽蝦餅芝士🧀漢堡🍔 $128芝士漢堡中夾著彈牙蝦餅🦐、生菜🥬、煎蛋🍳、蕃茄,再配上泰式辣醬。是帶有泰式風味的漢堡😀。不得不大讚它的伴菜 — 薯條🍟。我覺得「外脆內軟」也不能夠傳神地形容它的質感🤩。真的很佩服廚師👨‍🍳可以把薯條🍟炸得那麼出神入化💯。那種鬆脆感是難以以筆墨形容👍。•2️⃣ 燒西班牙黑毛豬腩 $128這是我最愛的一道菜😍。豬腩肉的皮很鬆脆,肥膏與瘦肉的比例太完美了,配上蘋果汁,多吃也不覺膩🤤。很喜歡放在底部的焦糖蘋果🍎,味道甜甜的,一口蘋果,一口豬腩肉,真令人欲罷不能😚。份量頗多🤣👍。•3️⃣ 避風塘蘿蔔糕 $78蘿蔔糕很熱,大家吃時要加倍小心🤣。可能是加了辣醬的原故,蘿蔔糕有點辣🌶。蘿蔔糕上灑了大量脆脆和薯片,一軟一脆,豐富了整體口感☺️。-4️⃣ Tofu Pudding (Hot) $148 大家不要以為它是甜品,其實是飲品😜。侍應送上飲品後會為你把豆漿倒進木桶裡,之後自行計時⌛️10分鐘。10分鐘後便有豆腐花吃🤤。你可自行加入紅糖和酒🍶,如果不勝酒力可以不加。-豆腐花很滑,且豆味香濃👍。好玩又好味🤗
無意中發現了尖沙咀這家驚喜餐廳🍴,急不及待要推介給大家🤩。

1️⃣ 卡拉布里亞辣肉腸粟米🌽蝦餅芝士🧀漢堡🍔 $128

2️⃣ 燒西班牙黑毛豬腩 $128

3️⃣ 避風塘蘿蔔糕 $78

4️⃣ Tofu Pudding (Hot) $148

豆腐花很滑,且豆味香濃👍。好玩又好味🤗。

5️⃣ 西瓜🍉Mocktail

非常夏日的飲品,清甜的西瓜🍉中加了Lime Juice 和Cranberry Juicy😃,非常解渴。可選Cocktail🍹 or Mocktail。

回頭指數:10/10(強烈推介🤩豬腩肉🐷和薯條🍟)
  • 燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果
2019-09-09 108 浏览
同朋友3個人去咗尖沙咀一間叫”The Right Place”嘅酒吧餐廳喥食生日飯。由於一早已經book咗位,所以去到嗰時好快就可以安排到位置俾我哋~👍🏻美國安格斯牛肉芝士漢堡 $138🍔黑色burger賣相吸引又夠晒份量。安格斯牛我揀咗5成熟,整出嚟效果非常juicy多肉汁,一啲都唔乾!除咗牛漢堡排之外,個漢堡入面仲有煙肉、煎蛋同芝士。The Right Place拼盤 $298呢個拼盆包括咗避風塘雞全翼、燒蠔、軟殼蟹、黑毛豬腩肉同埋燒粟米。起初諗唔到叫咩小食好,所以一於揀個拼盤樣樣有啲可以大家share食。當中成個拼盤比較值得推介嘅係個避風塘雞全翼,避風塘好野味,小小辣好啱做小食!另外佢哋嘅燒蠔同軟殼蟹都幾好食。海膽鮮蟹肉扭捲粉 $188扭捲粉偏硬身而海膽同蟹肉嘅味道唔係好出,感覺就係食緊茄汁扭捲粉咁,唔算有咩驚喜。朱古力心太軟·馬卡龍·椰子雪葩 $98🥥椰子雪葩嘅椰子味好重,啱晒我呢啲鍾意椰子嘢嘅人!心太軟亦都好食,一叉開個外層蛋糕,熱辣辣嘅朱古力醬🍫就即刻漏晒出嚟!連埋雪葩一齊食,又冷又熱嘅口感無得彈!🥴另外可以一提嘅係呢喥個環境、燈光同埋啲歌都幾正!有個大screen播吓啲e
美國安格斯牛肉芝士漢堡
美國安格斯牛肉芝士漢堡 $138

The  Right  Place拼盤

The Right Place拼盤 $298

海膽鮮蟹肉扭捲粉
海膽鮮蟹肉扭捲粉 $188

朱古力心太軟·馬卡龍·椰子雪葩
朱古力心太軟·馬卡龍·椰子雪葩 $98

另外可以一提嘅係呢喥個環境、燈光同埋啲歌都幾正!有個大screen播吓啲edit過嘅片再夾埋音樂🎶,幾啱feel!
2019-08-09
庆祝纪念
生日
美國安格斯牛肉芝士漢堡
The Right Place係一間集酒吧、甜品、多國菜於一身嘅餐廳💁🏻‍♀️好適合大家落嚟食個飯🍴、飲番杯野🍸又或者睇波⚽️【The Right Place Platter$298】諗唔到食咩嘅情況之下叫拼盤就最啱,裡面有齊避風塘雞翼🐓、蒜蓉牛油燒蠔🔥、燒黑毛豬伴香芒莎莎🐖🌮、脆炸軟殼蟹🦀、黑松露醬燒粟米🌽。-避風塘雞翼肉質細嫩又有蒜香-燒蠔新鮮配上重口味嘅蒜蓉牛油,好難會唔好食-外層微脆嘅豬肉配上清新嘅香芒莎莎,配搭新鮮之餘又可以減低油膩感-軟殼蟹反而有啲失色,外層稍厚而且唔夠熱-普通嘅燒粟米只要加上黑松露菌醬即刻生色不少【Strozzapreti with Crab Meat, Bacon & Sea Urchin in Se Urchin Sauce鮮蟹肉,煙肉,海膽汁扭捲粉伴鮮海膽$188】手工製嘅意粉口感不俗🍝煙煙韌韌;伴以甘甜開胃嘅海膽醬汁,creamy得嚟唔會太過膩口。👧🏻order咗杯Signature Cocktail【My Cup of Tea$148】呢杯Cocktail係以Gin做Base,特別之處在於有兩種飲法;凍飲、熱飲。茶壺裝有熱嘅Gin,酒味頗濃帶點茶香,

-避風塘雞翼肉質細嫩又有蒜香
-燒蠔新鮮配上重口味嘅蒜蓉牛油,好難會唔好食
-軟殼蟹反而有啲失色,外層稍厚而且唔夠熱
-普通嘅燒粟米只要加上黑松露菌醬即刻生色不少

👧🏻order咗杯Signature Cocktail【My Cup of Tea$148】呢杯Cocktail係以Gin做Base,特別之處在於有兩種飲法;凍飲、熱飲。茶壺裝有熱嘅Gin,酒味頗濃帶點茶香,大茶杯裝有凍嘅Gin🍵,有接骨木花嘅清香仲有蘋果嘅甜,易於入口。
The Right Place Platter
My Cup of Tea
My Cup of Tea
The Right Place Platter
2019-08-25 66 浏览
人生有很多重要的時刻,選擇對的便是最重要了.至於食嘢一定要高質素價錢又經濟地點又方便.在尖沙咀十分出名的寶勒巷十分方便易找.食店有大影幕播放輕鬆的歌曲.各式各樣的主食也十分之吸引,肉類的選擇也十分之多.西瓜冰的特飲十分冰涼,適合炎熱的夏天,解暑十足,也不是很甜也適合健康的人士.這個芝士奶蓋就比較邪惡了,但是也配合綠茶有中和了一番,味道十分之新鮮.辣肉醬煮自家製的意粉,加上濃濃的芝士,味道配合得十分之好,辣得來又開胃.蜆肉意粉加上特色的蝦乾及勝瓜,這個fusion配搭也是不錯的.慢煮的豬肉肉質十分之香滑,所有肉汁也鎖住.
在尖沙咀十分出名的寶勒巷十分方便易找.
食店有大影幕播放輕鬆的歌曲.
各式各樣的主食也十分之吸引,肉類的選擇也十分之多.
慢煮的豬肉肉質十分之香滑,所有肉汁也鎖住.
2019-08-25 161 浏览
嘩,本身今晚想食法式牛排,但點知Full哂,得Bar台,加上職員又串串貢,咁咪去其他地方搵食,咩事!行行下見到呢間個樣正正常常,入面又有客,最重要係入面有肉食,因為做完Gym,小堡要補充大量大量Protein我地先嗌左香港友啤酒,啤啤佢先,飲落去帶點果味花香,幾得意!之後叫左薯條,好多Cheesesee!正!另外嗌左德國咸豬手、黑毛豬同意粉,全部都予以上佳評分,大家真係可以尼試試,因為班waiters既服務態度都好好!好緊要!!

2019-08-25 1221 浏览
今次必需要講一講尖沙咀呢個溝女聖地 - The Right Place環境非常舒服乾淨,大大個投影畫面分開左Drink List 同 Menu🌌凱撒沙律 $98🌌凱撒沙律平時食開都係落芝士粉,呢到選擇係沙律面鋪滿一塊塊芝士碎,而且個醬汁調製得非常之好食,唔會好濕亦無太乾感覺滿滿的芝士令人流哂口水,清新帶咸香味🌠避風塘蘿蔔糕 $78🌠避風塘配料將蘿蔔糕掩蓋,上面再加上幾塊薯片碎蘿蔔糕好熱,大家食的時候小心辣親個嘴味料好惹味,辣辣地,而蘿蔔糕本身已有甜香味,好食🎆帕馬臣芝士香蒜松露薯條 $78🎆同樣地有芝士環節,就會有滿滿的芝士碎片灑滿薯條上試想像將一條被芝士包裹住的薯條放入口,會有多『芝』士,脆卜卜口感加上芝士的濃味,作為小食,伴酒都好適合🌌炒智利銀鱈魚柳 $318🌌上碟的樣貌非常靚仔,材料有炒西班牙辣肉腸荷蘭豆、烤粟米、燒甜蕃薯、芒果沙沙鱈魚切開時候一塊一塊,表示相當新鮮,而自行加少許岩鹽,可令魚的鮮甜味及魚油香更加之突出,享受🌠朱古力心太軟‧馬卡龍‧椰子雪葩 $98🌠將三款食材混合成一碟甜品,賣相比美專售甜品的店鋪馬卡龍有檸檬味及紅莓味心太軟餅底唔錯,有少少脆,朱古力流心,與椰子雪葩

環境非常舒服乾淨,大大個投影畫面

分開左Drink List 同 Menu
🌌凱撒沙律 $98🌌
凱撒沙律

滿滿的芝士令人流哂口水,清新帶咸香味
🌠避風塘蘿蔔糕 $78🌠
避風塘配料將蘿蔔糕掩蓋,上面再加上幾塊薯片碎
避風塘蘿蔔糕

蘿蔔糕好熱,大家食的時候小心辣親個嘴
避風塘蘿蔔糕

味料好惹味,辣辣地,而蘿蔔糕本身已有甜香味,好食
🎆帕馬臣芝士香蒜松露薯條 $78🎆
同樣地有芝士環節,就會有滿滿的芝士碎片灑滿薯條上

🌌炒智利銀鱈魚柳 $318🌌

🌠朱古力心太軟‧馬卡龍‧椰子雪葩 $98🌠
將三款食材混合成一碟甜品,賣相比美專售甜品的店鋪

馬卡龍有檸檬味及紅莓味
朱古力心太軟‧馬卡龍‧椰子雪葩

心太軟餅底唔錯,有少少脆,朱古力流心,與椰子雪葩一起食用,冰火快感一流
Watermelon cocktail
🎆 Watermelon cocktail $88 🎆
夏日特飲,每日限量供應,原個西瓜仔內有調酒師精心的傑作

總括來說,這間酒吧餐館無論色、香、味均俱全,而不要忘記,它還是一家酒吧,除左食物一流,酒品種類還非常之多,一個環境和食物都好既地方,加埋誠意,絕對係一個溝女聖地,拍拖談情一絕,就算朋友間想食下飯又吹下水,呢到絕對唔會令你失望,正餐、甜品、小食、酒品都出色的地方,香港何處找?
2019-08-21
Watermelon cocktail
2019-08-23 68 浏览
今日出尖沙咀做野,收工經過寶勒巷見到呢間好靚既酒吧餐廳,有得坐户外又有得坐室內,即刻入去休息一下,放鬆下心情~室內有投影電視,牆上既水槍裝飾非常特別,座位全部都係高腳椅,環境舒服。仲有非常多既擺設,我入酒吧最喜歡欣賞酒櫃,我覺得咁多酒擺放一齊真係非常賞心悅目!凱撒沙律 $98最經典既沙律,無加配菜(可加 煙三文魚 或 鵪鶉蛋 或 烤雞胸 或 伊比利亞黑毛豬火腿 $118)非常滿意既沙律,係我食過既凱撒沙律之中數一數二既好食!非常非常大量既芝士碎佈滿沙律表面,沙律菜新鮮而且麵包粒同煙肉粒都非常脆卜卜,重點既凱撒沙律醬份量剛剛好,不多也不少,剛好每一塊沙律菜都均勻咁佈滿沙律醬,食落每口都有凱撒醬味,又有脆卜卜口感,滿分!帕馬臣芝士香蒜松露油薯條$78用竹籠上既薯條真係第一次見,上面又有勁大量既帕馬臣芝士,大愛芝士既我表示非常滿意~薯條每一條都炸得非常脆而且非常香既松露油既味道,可能用竹籠裝,透氣方面軟好,即使放耐左薯條都唔會淋,非常不錯!避風塘蘿蔔糕$78又一有趣既菜式,蘿蔔糕非常脆皮,炸到熱辣辣咁上枱,上面鋪滿炸蒜粒同脆卜卜薯片,非常特別既避風塘,薯片同蘿蔔糕原來都幾夾,口感不錯!烤智利

凱撒沙律 $98

帕馬臣芝士香蒜松露油薯條$78

避風塘蘿蔔糕$78

烤智利銀鱈魚柳 $318
(配 炒西班牙辣肉腸荷蘭豆 · 烤栗米 · 燒甜蕃薯 · 芒果莎莎)

非常豐富既主菜,銀鱈魚柳非常厚肉,新鮮鮮嫩既魚肉可以一片片咁食,完全無骨,煎香既表面配上鮮嫩滑捋捋既魚肉,無得彈!配菜基本上都不錯,食完滿足感十足!

夏日精選限定:西瓜Mocktail
(餐牌上面無架!侍應推薦我先知)
用原隻西瓜上既Mocktail真係第一次見,由於夏日限定,我地叫個時已經係最後兩個啦!Lucky !

用針串起三粒圓碌碌既西瓜肉,可愛又有特色,Mocktail飲落有檸檬酸味又帶少少薄荷味既西瓜汁,非常開胃又清新涼爽,不錯!

朱古力心太軟 · 馬卡龍 · 椰子雪芭 $98
甜品時間又到,每次食完都叫個甜品滿足下我另一個胃~

朱古力心太軟非常流心,朱古力味濃郁,外層脆皮唔算太厚,甜絲絲既味道,非常幸福。馬卡龍又係非常甜絲絲既甜品,食完再食椰子雪芭會無味架!所以先食椰子雪芭再食其他更好!椰子雪芭非常重椰子味,雪芭口感同雪糕差唔多, 黏性較重,非常好味!

呢間Bar & Restaurant 真係估唔到咁高質,所有食品都有特色而且非常好味,真係好有驚喜!推薦!
  • 避風塘蘿蔔糕
  • 巴馬臣芝士香蒜松露油薯條
2019-08-20 102 浏览
同好朋友食飯當然唔想揀錯餐廳,今次同朋友去左The right place,一坐低見到台上有份報紙,望真啲先發現係報紙形式既餐單。餐廳到處散發浪漫嘅氣氛,陰暗嘅燈光,高身椅子同抬,加上周圍都係情侶,令我同朋友不敢懷疑自己係咪嚟錯地方。既然咁有情調,我同朋友叫左mocktail/cocktail。The right melon屬於新產品,以整個西瓜呈上,另外用髮釵將西瓜粒串連一起,別樹一格。Honey beer同vodka既配搭令味道偏甜,易入口。至於Teaco係Mocktail,外形酷似奶蓋烏龍茶,酒精濃度不太高亦唔甜,質感比較濃稠。我同朋友總共叫咗兩個主菜同一個小食。小食係避風塘軟殼蟹。粉漿幾薄,所以唔會覺得好粉。旁邊仲有啲薯片碎,令口感更加豐富。主菜係烤德國鹹豬手,職員好貼心咁幫我地切開埋同去埋骨。味道方面,鹹度適可而止,亦達到皮脆肉嫩嘅境界。另一主菜係龍蝦帶子意大利飯。平時食開嘅意大利飯都係忌廉汁,但餐廳既意大利飯加左玉子豆腐同粟米蓉一齊煮,配搭相當新穎,口感比較濕潤。帶子外皮煎到金黃香脆,亦唔會過熟,龍蝦幾鮮甜。雖然餐廳愛人一對對,令我同朋友有啲尷尬,但對我而言,只要有好食物,

The  Right  Melon

Teaco

烤德國鹹豬手

雖然餐廳愛人一對對,令我同朋友有啲尷尬,但對我而言,只要有好食物,邊度都係我嘅right place。
2019-08-03
The  Right  Melon
烤德國鹹豬手
2019-08-19 54 浏览
今日終於要返工啦,放工約咗老婆去尖沙咀行一陣街。今日我哋揀咗喺寶勒巷食西餐。呢一間係一間bar&restaurant. 感覺好似返咗英國酒吧食嘢一模一樣.呢一間嘅菜式都好多元化,好fusionSeasonal mock tail and Dr kitty. 兩杯飲品各有特色。seasonal mock tail 用西瓜做主題再加上cranberry juice 加 lime juice. Dr kitty 有pineapple, mango and yogurt. 兩杯飲品都非常解渴同埋好Fresh.嘢食就揀咗一個軟殼蟹芝士漢堡同埋龍蝦味配北海道帶子risotto. 軟殼蟹漢堡非常好味,炸得分香口,配薯條一流。軟殼蟹漢堡裏面嘅醬汁亦都幾特別,用咗芒果粒同紅椒同埋蕃茄。薯條也非常美味,好有薯仔嘅味道。Risotto 也十分美味,龍蝦同帶子十分好食,risotto 更不錯。非常creamy,同平時嘅意大利飯有少少唔同,唔會太咸重大少少甜味。配龍蝦同帶子非常唔錯。最後再追加了一個甜品,香蕉卷配開心果味雪糕。香蕉卷焗得唔錯。
2019-08-19 53 浏览
想飲嘢又想食晚餐,真係唔係好多好選擇,但比我搵到一間!呢度夜晚環境唔錯,適合同班朋友一齊黎。依度嘅cocktail and mocktail都好特別,我哋就叫咗一個西瓜嘅mocktail,成個西瓜仔裝住,入邊係西瓜沙冰,帶少少檸檬酸。飲落味道好fresh,好啱夏天飲。另一杯叫咗Teaco,有淡淡的烏龍茶香,仲有啲蘋果汁味。叫咗焗生蠔,揀左蒜蓉牛油味,一份有兩隻,而且生蠔都幾新鮮。食落唔乾,仲有牛油蒜蓉香。海膽蟹肉手扭粉,煙煙靭靭有口感,海膽新鮮蟹肉都幾甜。黑毛豬腩好好食,又香豬味,個邊脆脆,夾埋d配菜,好食呀!

想飲嘢又想食晚餐,真係唔係好多好選擇,但比我搵到一間!

另一杯叫咗Teaco,有淡淡的烏龍茶香,仲有啲蘋果汁味。

海膽蟹肉手扭粉,煙煙靭靭有口感,海膽新鮮蟹肉都幾甜。

黑毛豬腩好好食,又香豬味,個邊脆脆,夾埋d配菜,好食呀!
2019-08-18 56 浏览
記得上年同一大班朋友黎過呢間,當時叫左成台煎炸食物,覺得佢地presentation同食物味道都不錯。今次帶另一位朋友來試試。頭盤食左阿拉斯加皇帝蟹腳藜麥沙律,有好多蟹肉,芒果,木瓜,藜麥。成個組合非常清新健康,完全適合作為starter,另外蟹肉份量都佔左好多。燒原隻魷魚筒釀蝦膠,魷魚燒得啱啱好,加埋蝦膠同泰式辣汁簡直係絕配,魷魚仲保持嫩滑唔會韌。低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍,職員問要幾多成熟,原來豬都係可以揀七成(可能本身係慢煮關係)。食落去啲肉好嫩,配埋個汁好好食。朋友都讚呢間的野食,無介紹錯。

朋友都讚呢間的野食,無介紹錯。
2019-08-16 870 浏览
又再次黎到尖沙咀傳說中既酒吧街-寶勒巷,我地就揀左間酒吧餐廳"The Right Place",門口就有個露天坐枱,夜晚都幾有feel咖!室內既設計幾有特色,圍繞香港街景做主題,仲有牆上既壁畫同佈置,加上報紙排版既Menu,更加令成個Fusion概念更加突出,果然the right place is the right choice!👇📌Deep-Fried Chili Salted Squid Tentacle - $88👉雖然外表睇落係好普通既避風塘炒魷魚鬚,但味道一樣咁出陪,要大讚既係入口唔會太硬,反而夠煙韌,幾有口感!📌Mexican Spinach Cheese Tacos - $118👉墨西哥最常見送酒小食,呢到serve得特別大份,一於唔同你客氣,切開入面醬汁爆哂出黎,菠菜同芝士融合令成件事更加好食,卷裡面仲放左洋蔥同蕃茄,好有清新感覺!📌Maine Lobster Tail Hokkaido Scallop Risotto - $238▪ Egg Tofu▪ Green Pea▪ Salted Egg Yolk▫ 意大利飯係必需咖啦!以龍蝦尾同帶子做雙主角,先講賣相已經
又再次黎到尖沙咀傳說中既酒吧街-寶勒巷,
我地就揀左間酒吧餐廳"The Right Place",
門口就有個露天坐枱,夜晚都幾有feel咖!
室內既設計幾有特色,圍繞香港街景做主題,
仲有牆上既壁畫同佈置,加上報紙排版既Menu,
更加令成個Fusion概念更加突出,

👉雖然外表睇落係好普通既避風塘炒魷魚鬚,
但味道一樣咁出陪,要大讚既係入口唔會太硬,
反而夠煙韌,幾有口感!

👉墨西哥最常見送酒小食,呢到serve得特別大份,
一於唔同你客氣,切開入面醬汁爆哂出黎,
菠菜同芝士融合令成件事更加好食,
卷裡面仲放左洋蔥同蕃茄,好有清新感覺!

▪ Egg Tofu
▪ Green Pea
▪ Salted Egg Yolk
▫ 意大利飯係必需咖啦!以龍蝦尾同帶子做雙主角,
先講賣相已經無得頂呀,Risotto以咸蛋黃做底,
所以睇落金黃色,香味濃郁。龍蝦肉咬落有彈性紮實,
唔會霉霉爛爛咁,鮮甜味都夠。飯粒方面煮得岩岩好,
粒粒彈牙有咬口,唔錯!

📌My Cup of Tea - $148
▪ Home-made Tea Infused Gin
▪ Green Tea Syrup
▪ Campari
▪ H20
▫ 呢到既signature cocktail都獨特咖,
貌似中國功夫茶既茶壺,但其實入面係熱既GIN,
酒味相當濃帶少少茶香,而大茶杯裡面就係凍既GIN,
入口似蘋果味既酒偏甜少少,Staff建議先一啖熱
再一啖凍,咁樣飲係最拎到果種層次!

📌Tofu Pudding (Hot)
▪ Home-made Ginger & Vanilla Infused
▪ Whisky
▪ Soy Milk
▪ Bamboo Charcoal
▪ Soft Brown Sugar
▫ 竟然有豆腐花既Cocktail?原來係甜品黎!
先用個木桶裝住豆花,旁邊會有杯Whisky倒入去
然後焗佢7分鐘,口感完全係平時豆腐花既質感,
豆香好濃,但多左一份淡淡whisky同薑味,
真係好有諗頭呀!
2019-08-15
  • Tofu Pudding (Hot)
  • My Cup of Tea
  • Maine Lobster Tail Hokkaido Scallop Risotto
  • Deep-Fried Chili Salted Squid Tentacle
  • Mexican Spinach Cheese Tacos
尖沙咀寶勒巷新發現,有間裝修幾特別嘅餐廳,今日咁啱經過見到即刻入去試吓,本身想坐出邊,但係太熱,都係留返冬天再encore !😂😂😂一入去即刻叫兩杯野飲頂下先,一杯係果汁,令一杯係嘅cocktail,杯cocktail有乾橙有陳皮,應該係溝啤酒,啱晒今晚咁熱嘅天氣!叫咗個帶子龍蝦鹹蛋黃risotto,開頭以為好膩,原來佢入面加咗一塊塊細既豆腐,令到成件事即時清新左!一啖飯一啖帶子一啖龍蝦出奇地夾!另外叫咗個黑毛豬五花腩,分量十足,佢個汁好特別,好似係用蘋果芥末蜜糖溝出嚟嘅醬汁,清新得來味道又唔差令到黑毛豬舊腩肉唔肥膩,每夠肉嘅一邊都燒到好鬼脆,但入面煮得啱啱好,夠嫩!仲叫咗個避風塘魷魚鬚,上枱嗰陣熱辣辣,啱晒用嚟送我杯cocktail,佢除咗好多脆脆之外,仲加咗薯片碎,即時令到成件事脆口左,蒜粒又好食,真係想叫多碟食!臨走前見到隔離枱有個拼盤好似好正咁,下次一定會再試,同埋要試埋佢個避風塘蘿蔔糕😆😆😆😆😆

• 燒西班牙黑毛豬五花腩伴芥末籽蜜糖青蘋果
  • 避風塘椒鹽魷魚鬚
  • The Right Place 拼盤
2019-08-13 80 浏览
同朋友慶祝生日,搵左間chill chill地既餐廳。依到個氣氛都幾好,背景音樂係啲輕快既歐美英文歌,好多都耳熟能詳,仲有個大 screen播個MV,夠曬relax。🍸Dr. Kitty有芒果,菠蘿,荔枝,yogurt等,飲落去十分fresh,菠蘿味比較岀,好好飲。🍉Seasonal mock tail因為係seasonal,所以餐牌上面係冇嫁。但佢成個西瓜上,真係好驚喜。飲落除左西瓜既甜,仲有青檸既少少酸,解渴一流。🍝蜆肉辣意粉最中意個意粉既質感,有少少彈牙同好滑。蜆係大大隻果種,冇沙,最怕食到有沙既蜆。🐥低溫慢煮燒法國春雞另一最令我地驚喜既就係燒春雞。本身上枱既時候,已經烤得好靚。之後職員仲好貼心甘幫我地切埋隻雞,分得好靚。仲有隻鮑魚,同珍珠麵。雞肉嫩滑,皮薄,好食!
同朋友慶祝生日,搵左間chill chill地既餐廳。

🍸Dr. Kitty

🍉Seasonal mock tail
因為係seasonal,所以餐牌上面係冇嫁。
但佢成個西瓜上,真係好驚喜。
飲落除左西瓜既甜,仲有青檸既少少酸,解渴一流。

🍝蜆肉辣意粉
最中意個意粉既質感,有少少彈牙同好滑。
蜆係大大隻果種,冇沙,最怕食到有沙既蜆。

🐥低溫慢煮燒法國春雞
另一最令我地驚喜既就係燒春雞。
本身上枱既時候,已經烤得好靚。
之後職員仲好貼心甘幫我地切埋隻雞,分得好靚。
仲有隻鮑魚,同珍珠麵。
雞肉嫩滑,皮薄,好食!
2019-08-13 56 浏览
寶勒巷呢一邊一向都比較多酒吧,有樓上,有地舖,每一間都似乎好有特色,而且好令人放鬆。😌😌😌今次黎試咗呢間好特別嘅酒吧,就係用香港懷舊作為主打風格嘅酒吧。裝修富有香港懷舊嘅風味,可以見到佢特登加咗一啲舊式嘅窗花,而且仲貼左啲霓虹燈牌嘅窗貼喺度做裝飾。我十分之欣賞呢一個風格!如果佢真係可以掛埋啲霓虹燈牌喺度,可能會仲好添😍😍😍酒吧餐廳當然就唔少得吧枱啦,望過去都幾整齊企理,Housing嘅酒應有盡有,一定會調到岩心水嘅酒😇呢度除咗裝修風格有種香港懷舊風味之外,連嘢食都有加啲香港嘅風味,係好特別嘅fusion菜,例如有避風塘炒蟹。不過我就揀咗傳統嘅西餐🤪我地嗌左三個嘢食:凱撒沙律加伊比利亞黑毛豬火腿,帕馬臣芝士香蒜松露油薯條,緬因州龍蝦尾北海道鮮帶子意大利飯。嘢飲叫左Teaco甜品就有Tofu pudding Caesar salad 加埋黑毛豬火腿而且上面仲加咗Parmeson cheese,口感好豐富之餘仲夠晒味道用嚟送酒一流😚跟住就到另一個小食,松露油薯條。我真係覺得呢一間鋪頭好有心思,頭先咪話佢係走懷舊路線,仲有一啲細微位,就係佢連裝薯條嘅碟都換咗做蒸籠。大家要知道蒸籠其實有少少窿,

不過我就揀咗傳統嘅西餐🤪

嘢飲叫左Teaco
甜品就有Tofu pudding

跟住就到另一個小食,松露油薯條。
大家要知道蒸籠其實有少少窿,咁就夠晒通風,比啲薯條可以散熱,唔會咁快稔啦🥰🥰
薯條炸得夠晒脆,而且加埋松露油真係好香,用來做主菜之前嘅開胃小食真係可以令人食慾大增🤩

到期待已久嘅龍蝦尾帶子意大利飯。
呢度又有一個小小嘅心思位,就係佢又擺咗啲香港懷舊元素入去,佢落咗鹹蛋黃啊!😛
原本意大利飯偏甜因為落咗忌廉,但係落咗鹹蛋黃之後,令成個飯除咗甜之外,加多左一啲蛋黃嘅香味同鹹味,令到個味道層次豐富左!而且估佢唔到呢個配搭都幾好味😍😍😍😍
龍蝦味夠晒鮮,帶子煎左亦都比較香口,
正😚😚😚

至於呢個teaco, 有竹炭,烏龍茶,蘋果汁,乳酪。我覺得呢度嘅嘢飲配搭都好有新意,下次黎要試埋其他先至得😝

重頭戲豆腐花
呢個豆腐花除咗係用木桶裝,同埋可以自己撞出嚟之外,佢仲有一個特別之處就係加咗whiskey!真係好得意!
但係我技術唔夠好,落去嘅時候唔夠均勻,整到佢凝固得唔好😞
下次可能要侍應幫幫手或者我要黎來多幾次,熟習下練下就會好啲啦🤣🤣🤣