2019-09-29 566 浏览
同朋友在酒吧區附近,想搵間坐得舒適、環境又好的餐廳晚飯聊天,「The right place」是不錯的選擇~餐廳面積頗大,有室外坐位。正中央有個大屏幕播放着外國流行曲MV,氣氛很好!裝修充滿玩味、亦有本土特色,內裡有大大個窗戶,可以望到香港街景~雖然是酒吧,但食物選擇蠻多。黑毛豬份量十足,旁邊有辣肉腸、荷蘭豆、薯仔作配菜,賣相吸引。黑毛豬豬味濃郁,沒有一般豬肉的羶味,而且脂肪分佈均勻,吃時不感油膩。低溫慢煮令肉質由內到外保持鮮嫩口感,調味料不用太多,夠晒原汁原味!荷蘭豆爽脆,吸收了辣肉腸的油份變得微辣、充滿鹹香。滿滿的水牛芝士覆蓋着63度慢煮而成的溫泉蛋。淡淡的雞蛋香加上濃濃的芝士、和牛醬汁同吃,完全明白愈邪惡愈美味的道理!澳洲和牛令整個菜式level up!手工貝殼粉形狀特別,方便醬汁依附,吸收了醬汁的味道惹味非常~去得酒吧,當然要試試這裏的cocktail,Drink Menu 有不少特色cocktail,朋友點了Drink That Culture。頂層味道較淡,主要由啤酒組成,飲到底層酒精慢慢變濃,Vokda 味濃烈!點了杯是日特飲試試,西瓜原盅上,內裡由新鮮西瓜、caranb

雖然是酒吧,但食物選擇蠻多。

低溫慢煮烤西班牙黑毛豬鞍

荷蘭豆爽脆,吸收了辣肉腸的油份變得微辣、充滿鹹香。

滿滿的水牛芝士覆蓋着63度慢煮而成的溫泉蛋。
澳洲和牛肉醬手工貝殼粉

Drink That Culture

點了杯是日特飲試試,西瓜原盅上,內裡由新鮮西瓜、caranberry汁及青檸汁打成沙冰。青檸味突出,令偏甜的西瓜汁增添了一份清新感覺,透心涼至極!
原盅西瓜特飲
2019-09-28 383 浏览
通常去酒吧開餐, 對食物質素都唔會好有好高期望, 不過尖沙咀呢間The Right Place嘅食物質素比好多高級餐廳仲要高, 配合餐廳型格而舒適嘅環境, 令到每次同老婆去尖沙咀逛, 佢都會提議去呢度開餐。😙我地今日未夠7點已經到餐廳, 不過都已經差唔多滿座。餐廳樓底好高, 燈光柔和, 店內大屏幕播放輕快外語歌曲, 感覺非常chill。我地今晚點左一客沙律, 豬腩肉同海膽蟹肉粉, 另外當然唔少得餐廳招牌特製Mocktail, 兩個人share應該好夠食。😁煙三文魚凱撒沙律 $118凱撒沙律加上芝士, 煙三文魚, 味道清新自然, 沙律菜新鮮爽脆, 加$20配的煙三文魚份量都唔少。👍烤西班牙黑毛豬腩 $128西班牙黑毛豬腩肥瘦有致, 沾上蘋果淺汁, 惹味之餘唔會感得膩。焦糖蘋果甜度適中, 配豬腩食味道好夾。😋海膽鮮蟹肉扭捲粉 $188蟹肉份量好多, 煙韌扭捲粉混份蕃茄, 蟹肉同海膽食, 鮮甜之餘味道層次非常豐富。😍DR. KITTY $78(HH)呢杯Mocktail荔枝味濃, 賣相都好吸引。TEACO $78(HH)Teaco上層係竹炭味芝士奶蓋, 烏龍茶底加上蘋果汁, 味道唔錯。埋單每

煙三文魚凱撒沙律 $118

烤西班牙黑毛豬腩 $128

海膽鮮蟹肉扭捲粉 $188

DR. KITTY $78(HH)
呢杯Mocktail荔枝味濃, 賣相都好吸引。

TEACO $78(HH)

埋單每位$260, 價錢合理。👍
2019-09-27
今日係朋友既生日, 佢又冇話想食咩,就淨係有個要求就係想飲下野CHILL下~咁兩個係尖沙咀放工行左陣街就去左好多酒巴果邊,搵間野食下又可以飲下野,見到THE RIGHT PLACE 睇落裝修幾靚,ARM哂兩個女仔打下卡飲下cocktail吹下水~就擇左佢啦一坐底就梗係嗌左野似先~一路飲一路吹水嘛~天氣熱熱地,Staff就推薦左the right melon比我地,話係原隻mini既西瓜冰沙+vodka...既cocktail~ 個造型真係好特別!!而我另外叫左杯好cute既dr. kitty~佢係一杯mock-tail呢,因為第2日返工唔飲得酒呀xd~荔枝同芒果味加埋乳酪好香~我地叫左龍蝦Risotto Scallop~有驚喜,佢入面有有兩粒帶子同玉子豆腐飯入面有咸蛋黃粒粒,有口感,龍蝦同帶子係grill 過,仲有鮮味,唔係整到好霉果種~德國咸豬手整到個皮好脆, 中間D肉就好JUICY,值得一讚德國咸豬手隔離D酸菜,好解膩, 夾住肉食,真係好食到停唔到~~最後因為係朋友生日就叫左個心太軟比佢XDDD本身餐廳話如果講定可以幫我地用朱古力寫HAPPY BIRTHDAY~不過算啦~太急唔記得

一坐底就梗係嗌左野似先~一路飲一路吹水嘛~

The right melon

而我另外叫左杯好cute既dr. kitty~
Dr. kitty

Risotto Scallop

最後因為係朋友生日就叫左個心太軟比佢XDDD
本身餐廳話如果講定可以幫我地用朱古力寫HAPPY BIRTHDAY~不過算啦~太急唔記得左講~
但餐廳都有提供到蠟燭比我地,真係好好~~
心太軟襯椰子味雪糕好特別呀~

chocolate Pudding
Pork Knuckle
2019-09-25
$440.5 (晚餐)
庆祝纪念
生日
chocolate Pudding
  • Risotto Scallop
2019-09-26 102 浏览
呢間餐廳既set lunch定價稍高,但普通飲品可無限添飲,指定某啲咖啡就只限一杯。我地叫左雞扒,豬扒,牛扒三款,每款都好好食。我叫既豬扒夠濃味,肥肉旁邊啲位十分軟,好好食又香。不過邊位稍為熟左少少,有啲硬。不過比平常食開既豬扒已經好食好多,好滿意。同事叫既牛扒都試左少少,都係好香,有牛味。而且本來以為lunch set入面既牛都唔會好得去邊,但佢呢個牛係意料之外咁好食。平時最怕就係啲港式西餐廳食到落左好多鬆肉粉又無哂牛味既牛扒,所以今次食到呢個牛覺得都幾意外。咖啡普通啦!不竟都唔係專賣咖啡既鋪頭,但係都算唔錯,唔會苦唔會酸。雖然都稍貴,薯菜份量稍為少,但係女仔絕對夠食,而且絕對值得再食。

我地叫左雞扒,豬扒,牛扒三款,每款都好好食。

同事叫既牛扒都試左少少,都係好香,有牛味。

燒雞扒  海虎大蝦
燒西班牙黑毛豬扒
燒阿根廷草飼肉眼牛扒
Cappuccino
2019-09-25 341 浏览
放工來到尖沙咀找個朋友去了酒吧飲杯野,後來友人建議去寶勒巷「The Right Place 」,順便食點東西!環境真是好有氣氛,已經坐滿全場,樓底夠高,播放著輕快的影片及音樂,感覺好享受自在。坐下來就點了兩杯mocktail ,現在是Happy Hour 都是$78,分別有Flower Fizz 及Jumper ,Flower Fizz 有桂花的清香,內裡還有少許椰果,再加上一些梳打水,清新怡人。Jumper  主要用提子味的糖水製作,再加入檸檬汁及梳打水,飲落順喉清爽,微酸可口。想食些小食,但兩人又不可以試到那麼多,在餐牌中見到The right place 拼盤 $298 ,可以一口氣食盡五款小食,份量又不會太多,包括有避風塘雞全翼,燒太平洋蠔,燒西班牙黑毛豬腩,脆炸軟殼蟹,黑松露菌醬燒粟米,燒太平洋蠔都是肉厚飽滿,都是大隻飽滿肥美,入口滑溜清新,海水味又不會太重,易入口。燒西班牙黑毛豬腩吃起來好似肥美的叉燒,肉味濃厚,口感鬆化,再有甜甜酸酸的芒果莎莎,吃起來又不會太膩,軾減下油膩,更開胃。脆炸軟殼蟹脆漿都不會太厚,炸至金黃脆口鬆化,又不會太油膩。黑松露菌醬燒粟米一共有兩支,一啖咬

坐下來就點了兩杯mocktail ,現在是Happy Hour 都是$78,分別有Flower Fizz Jumper Flower Fizz 有桂花的清香,內裡還有少許椰果,再加上一些梳打水,清新怡人。

Jumper

The right place 拼盤

燒西班牙黑毛豬腩

脆炸軟殼蟹脆漿都不會太厚,炸至金黃脆口鬆化,又不會太油膩。
脆炸軟殼蟹
黑松露菌醬燒粟米一共有兩支,一啖咬下栗米爽甜美味,散發陣陣芳幽的菌香,教人吃得滋味無窮。

黑松露菌醬燒粟米
避風塘雞全翼我都是第一次食到,雞全翼都好大隻,皮脆肉嫩滑,且有豐盈的肉汁,外層黏上有大堆的乾蒜、 薯片碎及有少許紅辣椒,食落香辣惹味,啖啖肉香。
避風塘雞全翼
再加份海膽鮮蟹扭捲粉肉扭捲粉配煙肉、海膽汁($188),甘香鮮甜又濃郁的海膽汁加入了煙肉粒、鮮蟹肉及扭捲粉一齊煮成,吃起來很與滑溜又有咬口嚼勁,有一顆甘香豐腴的海膽及大量鹹鮮的蟹肉,讓整個pasta 真是好鮮味滿載,非常滋味。
海膽鮮蟹肉扭捲粉配煙肉、海膽汁

滿足下自己個胃點了兩份甜品朱古力心太軟、馬卡龍、椰子雪芭 $98焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕$68,兩款甜品相當精緻媲美,用刀切開朱古力心太軟已經湧出朱古力漿,焗得微脆的朱古力心太軟又不會太甜,配上椰子雪芭,一冷一熱的雙重滋味交匯著,味覺讓我煥然一新。
朱古力心太軟、馬卡龍、椰子雪芭

嶄新的滋味還有焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕$68,剛焗起的香蕉卷端上來時已經香嘖嘖,金黃餅皮香脆鬆化,堆滿豐富的香蕉餡,清香的香蕉味軟腍香甜,再來一球開心果的雪糕及輔以草莓桑莓跟糖飾,賣相精美吸引。

焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕
真是好開心,不但吃到有水準的食物之外,服務都好熱誠有效率,親切有笑容,又會主動幫客人換碟,環境氣氛熱鬧,讓我放下緊張的心情及工作,與友人來摸摸杯底、食飯的好地方。
2019-09-25
Jumper
The right place 拼盤
燒西班牙黑毛豬腩
黑松露菌醬燒粟米
避風塘雞全翼
朱古力心太軟、馬卡龍、椰子雪芭
2019-09-25 70 浏览
呢間酒吧餐廳,唔單只有酒飲🍺 仲有西餐食添!非常適合同朋友黎摸吓酒杯底,食吓飯喔👭🦀避風堂軟殼蟹蟹隻size都唔細,面頭加左薯片同炸蒜,非常香口但欠辣勁!🍔美國安格斯牛肉芝士漢堡($138)安格斯牛揀咗7成熟🥩食起上嚟非常juicy😋而且夠厚身,口感一流👍🏻另外,仲有芝士、煙肉、太陽蛋、生菜作為餡料...大大啖咬落去蛋汁爆發,幸福感滿分呀📈🤤🍝海膽鮮蟹肉扭卷粉($188)扭卷粉比意粉厚身,口感較硬咬落更有嚼勁!蟹肉拆成絲,份量都足嘅⭕️但海膽份量比預期少,有d失望!🍸Dr.Kitty (HH$79,NH$98)呢杯mocktail造型特別,打卡一流📸飲落好重荔枝味,味道偏甜🍹Teaco(HH$79,NH$98)烏龍茶+竹炭芝士奶蓋🧀飲落有濃郁茶味,同時散發濃郁鹹芝士味👍🏻
呢間酒吧餐廳,唔單只有酒飲🍺
仲有西餐食添!
非常適合同朋友黎摸吓酒杯底,食吓飯喔👭
🦀避風堂軟殼蟹
蟹隻size都唔細,面頭加左薯片同炸蒜,非常香口
但欠辣勁!
🍔美國安格斯牛肉芝士漢堡($138)
安格斯牛揀咗7成熟🥩
食起上嚟非常juicy😋
而且夠厚身,口感一流👍🏻
另外,仲有芝士、煙肉、太陽蛋、生菜作為餡料...
大大啖咬落去蛋汁爆發,幸福感滿分呀📈🤤
🍝海膽鮮蟹肉扭卷粉($188)
扭卷粉比意粉厚身,口感較硬
咬落更有嚼勁!
蟹肉拆成絲,份量都足嘅⭕️
但海膽份量比預期少,有d失望!
🍸Dr.Kitty (HH$79,NH$98)
呢杯mocktail造型特別,打卡一流📸
飲落好重荔枝味,味道偏甜
🍹Teaco(HH$79,NH$98)
烏龍茶+竹炭芝士奶蓋🧀
飲落有濃郁茶味,同時散發濃郁鹹芝士味👍🏻
2019-09-22 555 浏览
終於食到啦!!今次早經過見人唔多就即刻唔諗入咗去食。餐廳有室外同室內位,出面有食煙位置,我同朋友都唔食煙,所以坐咗室內。打開Menu好多選擇,亦有啲港式fusion嘢。快手落完單就等食。餐廳環境比較暗,都幾有氣氛,同情人嚟食一流!第一道菜係帕馬臣芝士蒜香松露油薯條。啲芝士刨成一片片薄片舖滿表面,個松油好香,唔會太重蒜香蓋住其他味道,加埋薯條炸得脆一脆,做前菜小食好正!然後就到烤西班牙黑毛豬!因為係豬腩關係,所以比較肥,我鍾意食肥肉所以啱曬~ 怕太肥可以沾下隻焦糖蘋果汁,甜甜地中和下個肥膩感。烤澳洲M5和牛肉眼扒。佢有幾個size揀,兩個細食嘅人嗌10安士好了。扒厚但係都做到Medium好厲害。肉眼扒好嫩好食,啲肉汁滲落下面嘅蔬菜。所以啲菜都好有味道。飲品方面我哋叫咗兩杯。第一杯係Flower Fizz。係桂花香味嘅Mocktail,另外仲有淡淡椰味,好香唔太甜勁解渴! 另外仲有一杯Dr. Kitty。見好多人都嗌呢杯,原來係荔枝加芒果加菠蘿加Yogurt。所以飲落好Fruity好Fresh好爽口!!我哋仲嗌咗焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕做甜品完場。新鮮出爐酥皮好香,焗起嘅香蕉唔會太過
終於食到啦!!

帕馬臣芝士蒜香松露油薯條

烤西班牙黑毛豬

烤澳洲M5和牛肉眼扒

焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕

我哋仲嗌咗焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕做甜品完場。新鮮出爐酥皮好香,焗起嘅香蕉唔會太過甜,同酥皮一齊食啱啱好!仲有少見嘅開心果雪糕,好新鮮好食!
2019-08-07
帕馬臣芝士蒜香松露油薯條
烤西班牙黑毛豬
烤澳洲M5和牛肉眼扒
2019-09-18 622 浏览
每次經過都覺得呢到好Chill今次終於的起心肝同朋友嚟試吓。早嚟有著數唔洗等位,晏少少已經見有人龍啦~初頭想坐户外位,但朋友怕熱所以都係坐返入去。一坐低打開Menu發現有好多嘢食,我有選擇困難,真係要啲時間睇睇..叫完無幾耐就有嘢食啦!先嚟係前菜小食-帕馬臣芝士香蒜松露油薯條。薯條啱啱炸起好香口。香蒜已經切做一大條薄片,好香但又唔會蓋咗本身嘅松露油香,真係會越食越肚餓!好彩好快有第二道前菜到-烤西班牙黑毛豬腩。叫得豬腩就預咗肥少少,但佢個油香真係好掂,沾埋個焦糖蘋果汁,中和本身豬腩肉嘅肥肥,仲夾埋黑色米餅好爽口。未食過真係要試~然後係緬因州龍蝦尾扁意粉。食落辣辣哋好惹味(不過都真係幾辣,食唔得辣可以淺嚐一下)龍蝦唔痴殻唔怕食得好污糟。因為落咗少少蒜油關係,扁意粉好香,好快就食曬!!再有個主食係羊架。Medium食落唔會咬唔開,仲有幾隻醬任你掂,都幾貼心。驚喜係有菠菜做伴碟,怕膩嘅可以食吓伴菜,食落就唔會咁大罪疚感~飽飽哋就叫個甜品做結尾: 焗酥皮香蕉卷配自家製開心果雪糕。一焗到出嚟好香香蕉味,個卷焗到鬆脆,再沾香濃開心果雪糕,一凍一熱好過癮!飲品方面叫咗杯Islay Blossom 同
每次經過都覺得呢到好Chill
今次終於的起心肝同朋友嚟試吓。

帕馬臣芝士香蒜松露油薯條

烤西班牙黑毛豬腩

緬因州龍蝦尾扁意粉

Islay  Blossoom
My  Cup  of  Tea

飲品方面叫咗杯Islay Blossom 同 My Cup of Tea. Islay Blossom 同樣子一樣好清香,有紅柚同檸檬香。無諗過係凍飲,都幾得意~另一杯係 A Cup of Tea。有盤入面有齊凍熱,隔住嚟飲感覺好唔同!相對上熱酒酒味濃啲,如果好飲得可以多飲熱嗰杯,畢竟熱酒唔係邊道都有~

Overall 所有嘢都好食,尤其黑毛豬,兩個酒精飲品都非常特別。我鍾意啊!
2019-08-06
帕馬臣芝士香蒜松露油薯條
烤西班牙黑毛豬腩
緬因州龍蝦尾扁意粉
Islay  Blossoom
My  Cup  of  Tea
2019-09-17 101 浏览
🔹皇帝蟹腳 藜麥沙律非常健康既藜麥沙律 蟹肉比例都夠每啖都有蟹腳比較一般 肉質偏霉.🔹墨西哥波菜芝士卷波菜份量好多 芝士味唔算濃郁 但整體配合不錯.🔹炸軟殻蟹芝士Burger因為呢餐無咩肉既關係 我堅持加煙肉同蛋果然係正確既決定 無加既話應該會有啲dry.🔹Islay Blossom別讓仙氣外表騙到 酒味很濃郁.🔹Dr.Kitty荔枝味 甜甜的..服務方面 只能說侍應好趕咁收碟同問你食完未我就唔鍾意俾人催咁 扣哂分 就算有幾好食都唔會有下次不過可能係我唔好彩啦

🔹皇帝蟹腳 藜麥沙律
炸軟殻蟹芝士Burger
墨西哥波菜芝士卷
炸軟殻蟹芝士Burger
2019-09-16 79 浏览
勁有feel既西餐廳除左可以drink返杯之外仲有好多特色既野食同朋友仔去可以chill下-今次朋友生日 帶左個蛋糕去勁好既服務 會幫我地準備好個蛋糕仲會畫埋碟 同提供煙花爉燭留低左一個完美既生日飯今次叫左3樣食物👉🏿酥炸軟殼蟹芝士漢堡漢堡好鬼大個 勁足料大大隻軟殼蟹 炸到岩岩好配埋啲醬 味道一流兩個人食完已經fullfull地另外仲配左啲薯條 大大條!👉🏿墨西哥菠菜芝士卷外脆内軟 仲有好邪惡既芝士醬係面加上菠菜餡料 勁juicy仲會有3個醬可以揀每啖點一樣醬 滿足哂一定要趁熱食 口感更佳!👉🏿烤徳國鹹豬手開始會成舊上影完靚相之後職員會幫手切開一舊舊所以唔洗怕麻煩😂份量都幾多 啲肉好林鹹鹹地好惹味 配杯酒就岩岩好!
勁有feel既西餐廳

漢堡好鬼大個 勁足料
大大隻軟殼蟹 炸到岩岩好
配埋啲醬 味道一流
兩個人食完已經fullfull地
另外仲配左啲薯條 大大條!

👉🏿墨西哥菠菜芝士卷
外脆内軟 仲有好邪惡既芝士醬係面
加上菠菜餡料 勁juicy
仲會有3個醬可以揀
每啖點一樣醬 滿足哂
一定要趁熱食 口感更佳!

👉🏿烤徳國鹹豬手
開始會成舊上
影完靚相之後
職員會幫手切開一舊舊
所以唔洗怕麻煩😂
份量都幾多 啲肉好林
鹹鹹地好惹味 配杯酒就岩岩好!
2019-09-15 64 浏览
酒吧的環境,但是有特式的食物,環境很chill,與三五知知己在此飲酒食飯最適合不過,摸著酒杯底,促膝詳談,配合有驚喜的食物,簡直是人生一大樂事,有時事物不需要太復雜,對的人,對的時間,對的事,便對了。
2019-09-14 61 浏览
呢度有中西唔同嘅菜式同埋小食,仲有好多特色cocktail。避風塘軟殼蟹避風塘炒蟹食得多,避風塘軟殼蟹真係比較少見,係足足一隻手板咁大嘅份量,咬落去外脆內軟,而且調味十足。烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士如果男士們去嘅話真係要叫呢個肉眼扒,我就叫咗七成熟,切開嘅時候有少少肉汁流出黎,每一啖都好滋味。而且肉眼扒上面嘅香草牛油真係好特別,令到牛扒嘅肉質更加嫩滑。配菜除咗薯條之外,仲有少少辣肉腸炒荷蘭豆,成個菜式都非常豐富。Dr. Kitty一眼就見到我最愛嘅Kitty,其實係荔枝、芒果、菠蘿調製而成嘅mocktail。仲有一個用荔枝整成嘅Hello Kitty頭,成個造型我都好鍾意,而且飲落去比較香甜清新,好啱女生們試吓。Summer Special Drink呢個夏天特飲係老闆特登推薦嘅,餐牌上係冇㗎!係用原個西瓜,造成西瓜冰,而且上面仲有一串好似魚蛋咁樣嘅西瓜串,加上中式嘅髮簪,望落去真係好特別。夏天飲真係好解渴,有少少似西瓜沙冰嘅感覺。仲可以加入你最鍾意嘅Cocktail,無論視覺定味覺都係種享受!

避風塘軟殼蟹

烤澳洲M5和牛肉眼扒10安士

Summer Special Drink
睇容祖兒之前話要食下野,去左又近紅磡又近尖東既the right place到食飯,講真我就對西餐無乜興趣,不過朋友話要食咁緊係佢帶路啦🥳價錢就唔係太平,要左一個意粉一個burger一齊share黎食,意粉不過不色啦不過舊三文魚就幾出色,可以做到外脆內軟而個burger都okay la,平時唔食burger既我都食左半個,入面係吉豬黎,所以都幾特別。不過總括而言,對我黎講呢間只不過係普通西餐,我就真係無乜興趣再食啦😥
2019-09-09 80 浏览
去咗係尖沙咀嘅The Right Place 餐廳環境好chill 好適合2個人or3-4個朋友gathering 餐廳嘅食物種類都好多同埋都有好多特色野食 海膽蟹肉扭捲粉好特別 一黎到就見倒中間一堆海膽係火箭菜嘅下面 蟹肉一啲都唔少 個汁好creamy 最特別係個扭捲粉 食落去有啲彈牙但又唔會硬 個粉開口嘅緣故 啲汁完完全全掛住係條粉到!烤澳洲M5和牛肉眼扒特別在於上面嗰塊香草牛油 塊牛油令到塊牛排食落更加香 口感更加滑 我個人本身唔會食芥末醬 因為覺得陣味太濃好難入口 但呢個芥末醬好清新 有啲似wasabi嗰種味 比較容易接受 牛排嘅配菜都幾特別 西班牙辣肉腸炒荷蘭豆 辣肉腸切到一粒一粒 口感偏實 可能切到太細粒 其實食唔出係腸嗰種味 配菜嘅薯條炸得香脆又唔會太油 薯條保留咗薯皮 食落去好香薯仔味!小食試咗烤原隻魷魚筒釀蝦膠配泰式辣汁 魷魚筒釀到脹卜卜 切出黎基本上都食到滿滿嘅蝦膠 魷魚好新鮮 口感好彈牙但又唔會太韌 個汁好清新帶有少少辣味 但個人覺得個蝦膠太過削冇咗個口感脆鱗甘鯛魚柳芝士漢堡 魚柳唔係好似平時食開嗰啲咁一塊厚厚嘅炸粉包住 魚皮炸到香脆 食落有唔同嘅texture同

脆鱗甘鯛魚柳芝士漢堡 魚柳唔係好似平時食開嗰啲咁一塊厚厚嘅炸粉包住 魚皮炸到香脆 食落有唔同嘅texture同埋食到魚嘅鮮味 漢堡入面嘅松露醬好香滑又唔會搶哂舊魚嘅味 芝士又烤到焦香 個包就算放咗一陣都唔會濕哂or硬咗唔好食

飲品方面試咗Tan Tanning杯cocktail好有中國feel直情好似飲緊茶咁 酒入面有桂花糖漿 杞子 紅棗 熱嘅時候飲陣酒味超級濃 凍咗反而偏甜

Drink That Culture 係凍嘅cocktail 呢杯野飲落有啲咸柑橘feel哪vodka帶有少少苦澀味

最後仲食咗個豆腐花 豆腐花加咗竹炭 薑汁 同whisky 其實酒味已經蓋過咗薑汁嘅味 但係豆味依然好香 鍾意whisky嘅人應該會好鍾意 佢原木桶上 一路食嘅時候都可以keep住熱

我覺得餐廳環境同氣氛都唔錯 牆上面有啲壁畫同裝飾好有feel 枱同枱之間都有啲距離 令到空間感好大 好適合gathering 餐廳仲有個大screen應該係for睇波用😍
2019-09-09 84 浏览
尋日我同男朋友同另一pair情侶一齊double date,去左尖沙咀既The Right Place食晚飯。餐廳暗暗地,環境幾有氣氛,浪漫得嚟就算大大聲講野大大聲笑都可以,啱晒我地。首先叫左呢度既特色cocktail,My Cup of Tea用茶壺載住熱既Gin,帶點茶香。另一杯係凍既,載住水果香甜又清新嘅Gin,一齊飲既得意。Tan Tannin用中式傳統既茶杯裝住,熱飲好有有紅棗同紀子味。除左cocktail,mocktail我地叫左佢夏天先有既西瓜果汁,成個西瓜放上枱好靚,又消暑又解酒。食物方面我地叫左海膽鮮蟹肉扭意粉,好香海膽味,食落好滑溜,仲有我最鐘意既火箭菜。Burger大大舊,裏面既魚柳好新鮮好juicy,伴碟既薯條好脆好好食。魷魚好有鮮味一啲都唔韌,裏面既糯米飯好香好夾。最後叫Tofu Pudding cocktail 當甜品,焗佢15分鐘就食得。加黃糖食真係好似食豆腐花咁,Whisky味好重,食落非常過癮。

魷魚好有鮮味一啲都唔韌,裏面既糯米飯好香好夾。