2009-07-10 16 浏览
之前去過都會海逸同九龍酒店食過,黃埔呢間就第一次試,因我朋友有美食會張咭,有買一送一,真係幾抵.一去到門口就見到個海鮮SECTION對住門口,有蠔,蜆,蟹,龍蝦仔等等美食,對於我同我朋友呢2個海鮮愛好者黎講真係急不及待入去開餐.食左陣有3人歌唱組合表演唱歌,唱係唱得幾好聽,可惜太多懷舊歌,有少少破壞氣氛既感覺.SERVICE方面又唔錯,除左門口位女RECEPTION好好笑容外,餐廳內每個員工都好有禮貌,收野FILL水都好快.

2009-07-09
(非会员)
2009-06-20 70 浏览
之前去過 "kowloon hotel", "harbour plaza metropolis" 今天與朋友來這裡食 dinner buffet, 心想同一集團, 應該都ok吧. 我地坐的係window seat, 個 view 好靚, 服務都 ok, 但食物質數實在 ........食物種類/款式不多, 最基本的 salad, 都只係得幾款菜, 沒有其他配料, 如一般的蕃茄仔, 面包粒, 粟米等....... 主菜 : 牛排好鹹, 雞肉淡而無味且煮得好老....... 甜品 : 提拉米蘇 - 個賣相好靚好吸引, 但味道實在太令我失望, "不" 出黎係水黎既, 實在不似是酒店級的水準. 芝士蛋糕仲唯一讚就只有雪糕/望海靚景及有 mini live band.咁既價錢, 實在不值.

咁既價錢, 實在不值.
$426.8 (晚餐)
自從入左會之後,成日都想用discount去食。上星期接個朋友機,之後佢就想食Buffet!!!!剛好我同佢講我入左會,半價,咁就二話不說一齊去左黃埔海逸酒店。依間酒店開左咁耐都仲咁靚,餐廳有個落地大玻璃,由鯉魚門睇到去IFC!!不過我個FD就唔理得咁多,一味食!!!有大大隻既生蠔、蝦、青口等冷盤,沙律呀、煙肉呀都唔太多。可能將價就貨,種類的確比我之前食既都會海逸同九龍酒店少。算la!!都係為左同個fd一齊歎下姐!!熟食都唔太多,以西式食物為主(食完先知佢原來做緊意大利美食)!!都唔差呀!!!食食下野,突然有隊Band出來唱歌,成個場好似突然warm左好多!!!食到差唔多,又係甜品時間,Haggen-dazs雪糕冇走雞,仲有唔同既cheese cake!!睇下靚景、聽下歌、同好朋友食下大餐,真係一件好愉快既事!依個晚上好舒服!埋單用張美食會既卡,半價!!平均每人加埋一都係約$200真係正!!聽講張會員卡唔止食Buffet有折,其他酒店餐廳都有折,下次一定要試試!!!
自從入左會之後,成日都想用discount去食。
上星期接個朋友機,之後佢就想食Buffet!!!!

不過我個FD就唔理得咁多,一味食!!!

有大大隻既生蠔、蝦、青口等冷盤,沙律呀、煙肉呀都唔太多。
可能將價就貨,種類的確比我之前食既都會海逸同九龍酒店少。
算la!!都係為左同個fd一齊歎下姐!!

都唔差呀!!!

睇下靚景、聽下歌、同好朋友食下大餐,真係一件好愉快既事!

依個晚上好舒服!

埋單用張美食會既卡,半價!!

平均每人加埋一都係約$200

真係正!!

庆祝纪念
纪念日
2008-08-16 11 浏览
2007-11-23呢餐預祝自己生日,亦當係溫書地獄中的暫休是睇了地鐵那本雜誌的介紹而o黎試o下的,但原來賴o野環境,雖然呢度唔就腳,但落地玻璃o既夜景的確係very good- 無長腳蟹,令我o地更覺搵笨- o的海鮮基本上唔得,雙親都話o的蝦 + 煮麵o的蝦都唔新鮮。個經理換過一o的俾我o地,都係唔得……- 魚生ok,煙魚生ok- 芝士ok,有好大個芝士型盤裝住其中一款好似烘過o既芝士- 燒豬髀普通- 芒果拿破崙正- 四球哈記雪糕正,佢仲幫你用凍板mix 埋o的配料包一杯飲品,加七十蚊任飲生果汁 & 紅白酒佢放o係高桶入面o既生果你可以拎o黎食唔,唔會再o黎,哈哈,三百幾真係無需要揀呢度
2007-11-23
呢餐預祝自己生日,亦當係溫書地獄中的暫休
是睇了地鐵那本雜誌的介紹而o黎試o下的,但原來賴o野

- 無長腳蟹,令我o地更覺搵笨

- 魚生ok,煙魚生ok
- 芝士ok,有好大個芝士型盤裝住其中一款好似烘過o既芝士
- 燒豬髀普通
- 芒果拿破崙正
- 四球哈記雪糕正,佢仲幫你用凍板mix 埋o的配料
包一杯飲品,加七十蚊任飲生果汁 & 紅白酒
佢放o係高桶入面o既生果你可以拎o黎食
唔,唔會再o黎,哈哈,三百幾真係無需要揀呢度
“我的生日” happy birthday dinner buffet~ 這是的的 第50個 食評了. 多謝 我的 honey 和 朋友 陪我四圍 試食, 令我的食評更 豐富多采. 寫食評己成為我近期的 hobby 了, 感覺好像在寫diary, 回憶一下美味的食物和同 honey 或 朋友 的一個開心相聚的回憶.當天, 黃昏時候開始下大雨, honey book 了 6:30pm 紅磡海逸酒店的dinner buffet, 我們便只好乘taxi 去, 沿途封路又塞車. 到達hotel 才發現原來是 近習平 訪港, 心想 有國家重要人物入住的hotel, 食物 quality 一定ok. Hotel的環境頗有情調, 可見 海景. 如果 我們 是 安排 坐window seats, 便 完完全全 “harbour view” , 不過, 我 可以同 honey 一起 二人世界食buffet, 已經好開心.1st round ~ 海鮮: 有螺、龍虾仔、帶子 同長腳蟹. 後來我同honey 都 跟waiter 要了 一人一隻生蠔來試.2nd round~ sushi and 魚生,

2nd round~ sushi and 魚生, especially love 三文魚刺身.
3rd round~ 肉類, eg. 牛仔骨、羊扒, 切牛肉片
4th – 6th round~ desserts & ice-cream.

我係甜品同三文魚的lover, 哈哈, 食得好開心.
多謝honey 同我 share食 甜品, 可以試多幾款甜品. 睇相就知我們喜愛食 的甜品啦, 因甜品 名字已不太清楚了. 不過, 喜歡食 拿破崙 cake 的朋友 一定 要食 芒果拿破崙cake 呀 , 好好味.

最後, 要 多謝我honey 悉心為我安排 我們首個一起慶祝 “我的生日” happy birthday dinner buffet. 我可以 跟 honey 享受一餐 靚景又舒服的晚餐, 好滿足又美味, 甜蜜回憶.

我們喜愛食 的甜品
我們喜愛食 的甜品
2008-06-25 14 浏览
今日daddy生日 book左dinner buffet6點半去到 去完toilet就開始拎野食~個地方真係好鬼細= =我覺得都會好佢好多!sashimi:好似有5,6款但係我明明{魚立}魚果個後生仔比三文魚我!!!!仲要每一塊三文魚都超過1cm厚,成舊擦膠咁好難咬餐車:有牛肉豬肉可能我早拎,佢比D邊位我所以好鬼熟但係我覺得D肉跟本唔好食,肉質唔得!!!麵包:拎左一小片 唔知點解可以咁滯-0-擔擔麵冇食,不過叫佢幫我淥左碗菜,幾好食~叉燒K,夠瘦 但係多D蜜味會更好除左甜品,其他野都冇特別,本應幾失望 好彩D甜品唔差...全靠有MOVENPICK!! 如果唔係佢真係拎喊面(竟然唔係靠自己既食物黎拎分- 0 -)有MARBLE CHEESECAKE,CHEESE味真係夠濃既,不過衰左唔夠硬!!好軟-0-CHOCOLATE MOUSSE:普通不過有COOKIE拎!!不過佢放落個罐度搞到好似陳列品咁= =不過又幾好食!!!-V-有WHITE WINE JELLY! 好好食呀!!好多水果!!!好令!!!芒果NAPOLEAN:好食!!一層層好有口感-V-小CUP CAKE:
今日daddy生日 book左dinner buffet
6點半去到 去完toilet就開始拎野食~

個地方真係好鬼細= =
我覺得都會好佢好多!

sashimi:好似有5,6款
但係我明明{魚立}魚果個後生仔比三文魚我!!!!
仲要每一塊三文魚都超過1cm厚,成舊擦膠咁
好難咬

餐車:
有牛肉豬肉
可能我早拎,佢比D邊位我所以好鬼熟
但係我覺得D肉跟本唔好食,肉質唔得!!!

麵包:拎左一小片 唔知點解可以咁滯-0-

擔擔麵冇食,不過叫佢幫我淥左碗菜,幾好食~

叉燒
K,夠瘦 但係多D蜜味會更好

除左甜品,其他野都冇特別,本應幾失望 好彩D甜品唔差...
全靠有MOVENPICK!! 如果唔係佢真係拎喊面
(竟然唔係靠自己既食物黎拎分- 0 -)

有MARBLE CHEESECAKE,
CHEESE味真係夠濃既,不過衰左唔夠硬!!好軟-0-
CHOCOLATE MOUSSE:普通不過
有COOKIE拎!!不過佢放落個罐度搞到好似陳列品咁= =
不過又幾好食!!!-V-
芒果NAPOLEAN:好食!!一層層好有口感-V-
小CUP CAKE:賣相不錯,蛋糕味道也可以,但係面頭的那PAT吉士真係甜到蛀牙
有PANCAKE:食左2件,一舊凍一舊新鮮出爐.事實證明擺左唔同時間既食物味道可以差好遠!
熱辣辣果舊加雪糕真係冇得頂!!
到最後,MOVENPICK: 人生第2次食!*V*
有5隻FLAVOUR:CHOCOLATE.VANILLA.STRAWBERRY.CREME BURLEE.意式奶凍
5隻都試晒!!!
我覺得後果2隻都好好食!(可能因為少見) 好特別呀!!!
我計過我總共食左14球-V- 回本啦XD

總括黎講...除左MOVENPICK真係冇咩特別
如果想食MOVENPICK不如去紅煙窗啦 平咁多

埋單,因為有COUPON 4個人食左$429.6
好平-V-

不過出到去攞車又火啦-0-
雖然佢張飛真係寫FREE 2 HRS
但係我之前去都會食左3個鐘果個人都唔收我錢!
今次果個摩囉叉收左我地1HR既錢!姐係$45

(我冇種族歧視-0-....)
我地幫襯你地BUFFET 你地個CAR PARK又未滿
況且人地都會同你同一個集團都冇收我地錢啦,我地去仲要係WEEKEND
點解今日WEEKDAY 你地又唔滿 但係都要收我地錢??
  • MOVENPICK雪糕
佛誕嗰日揀咗嚟紅磡海逸食dinner buffet同奶奶補祝Mother's Day. 由於早成個月訂位, 所以坐咗响無敵大海景嘅window seat對上一次嚟食飯已經係6年前啦! 所以都唔記得d嘢好唔好食...Dinner Buffet 6:30pm 開始, 我哋6:30pm去到, 好多食客已經响度攞緊嘢食啦! 食物種類都算幾多, 但無セ邊樣係好好食!刺食counter, 有5款刺身即叫即切。 刺身雖然新鮮, 但味道中下! 連平時超級鍾意食剌身嘅我, 食完一round都無再添食啦!!冷盤仲有:凍蝦 (幾大隻, taste good), 細龍蝦, 螺, 瀨尿蝦, 青口, 蠔熱盤最好食嘅係燴羊膝, 其它味道一般!甜品有成差唔多20幾款, 但無樣好食! (except 格仔餅 + ice-cream)Ice-cream係Movenpick, 有5款口味! 有capuchino, 開心果, 呍喱拿, 朱古力, 士多啤梨食到大約7點幾鐘, 有隊叫"天使行者" (2女1男)嘅樂隊獻唱, 佢哋唱d比較懷舊嘅中英文歌!响佢地美妙的歌聲加上無敵大海景襯托下才能令這平平無奇的晚餐挽回不少分數P

食物種類都算幾多, 但無セ邊樣係好好食!

熱盤最好食嘅係燴羊膝, 其它味道一般!

P.S. "天使行者"只會於Mon-Thu駐場 (好奇怪, セ通常唔係Fri-Sun先多人食㗎咩?)

以 $365+10% 呢個價錢, 我寧願俾多少少去更有質數嘅5 star hotels食啦!
仲有樣好奇怪嘅嘢, 食到約8:15pm, 已經有三份之二嘅食客走左啦! 唔知係咪因為地點較隔涉, 而第二日又要返工返學, 所以d人咁早走?
2007-10-17 5 浏览
這個食評應該幾個星期前出,一路都唔得閒,差D唔記得.一向以來,最怕食自助餐,lunch 都OK因為有時間消化,dinner就咪攪.呢度buffet唔係咁多野食,應該係唔係咁多野食.鐘意食魚生就有幾多選擇.hotpot就少D兼唔好食,D牛仔骨竟然有梳打味.牛仔肉可以食多幾塊補數.蒸魚就最正,成條星班,食完又再加,前後起碼出幾絛.鍾意食咖喱就正,有好多款,最好食係咖喱蟹,夠新鮮又好味,不過只出一輪.其他冇乜特別.埋單有折,唔駛$200一個人,都OK.
埋單有折,唔駛$200一個人,都OK.
2007-09-27 4 浏览
另一間一直好想試的buffet,但比想像中遜色,但整體而言都可以一試。冷盤方面都好多選擇,生蠔好新鮮,但魚生就唔係好得。沙律吧選擇極多,值得推介。大廚即場切豬脾同燒牛肉都好好味。成餐最好就係甜品同雪糕,連我唔鍾意食甜品都忍唔住口。另外,值得一提係服務態度極好,經常refill水,waitress見我碟食物凍咗仲主動同我換。環境更係靚到不得了,一面欣賞海景一面食buffet,非常relaxing!!!!!

成餐最好就係甜品同雪糕,連我唔鍾意食甜品都忍唔住口。

2007-07-24 9 浏览
搬左上一樓食物跟都會個間一樣...........冇咩心機寫............
搬左上一樓

食物跟都會個間一樣...........

冇咩心機寫............
2007-07-06 17 浏览
記得幾年前唻呢度食,比露天餐廳的夜景吸引住,環境好好;而且食物種類好多!更有我鐘意的三文魚子手卷。仲有哈記雪糕,食四五個雪糕球已值回票價。

2007-06-03 6 浏览
雖然間唔中都有來紅磡海逸飲茶, 但這次的回憶卻來得較以往強烈. 6點半到達, 食物檯巳經人頭湧湧. 咦?! 奇怪了,不是6時半才開始的麼? 又是訂了窗口位, 對正北角,鯉魚門個海峽, 看著華燈初上, 萬家燈火的港島東北, 感覺也實在不錯, 景觀又和商業區的霓紅光管有很大分別. 出去繞場一周, 刺身有三文魚,吞拿魚, 魚, 北寄貝和八爪魚. 其中三文同吞拿實在可口. 冷盤有蟹腳, 龍蝦仔, 翡翠螺,蠔, 蝦和青口, 例牌貨式. 多了一個幫客人煮海鮮的專檯, 我選了大蟹鉗和聖子. 蟹鉗好鮮, 但聖子麻, 成隻都係沙. 燒牛肉麻麻. 其間老婆請教一位中年廚師某意大利食物的菜式名字, 祗見那廚師面有難色, 說要返去廚房問人. 當然, 那廚子沒有再回來交待..... 連廚師最基本的禮貌也沒有. 吃到中段, 因食物選擇實在不多, 熱食又唔見得點好味, 只有羊扒可取, 所以我依然食魚生. 誰知那時的魚生反而更差. 北寄貝有一隻是臭的, 而吞那魚還未有足夠解凍, 入口是雪來的, 凍到牙都酸埋. 甜品款式不算多, 但我頗為喜歡當中的紅豆糕和杏仁布甸. 雪糕是四款哈根大, 雪得好硬好難刮, 士多啤梨味真係令人回味. 吃完後上一樓映下相, 再走出去海濱長廊散下步, 十分寫意. 如果天氣可以涼一點就更好了. 望上去零星還著了燈的寫字樓, 還記得十多年前是在這裡工作, 97年金融風暴前吧, 回憶中的總是那麼美好. 再走過以前經常走過的路, 時間又彷彿不是那麼的遙遠. 但返回現實, 我巳經和當日曾在這裡拍拖的女友結了婚. 下次再來紅磡海逸的時候, 我的孩子應該巳經學會了走路吧......
2007-06-01 4 浏览
HONEY生日正日, 奶奶同老爺訂o左位響黃埔o既海逸酒店o既The Promenade。兩年前o黎過一次, 已經覺得個場好靚。當時係幾好味o架, 所以今次再o黎都幾有期望。點知就失望囉~境當然依舊咁靚啦! 但係一間食肆衰食物係罪無可恕。食物選擇唔算少, 有沙律吧, 芝士都有六七種揀。冷盤有螺、青口、生蠔同長腳蟹。魚生有五六種, 另外有壽司。熱葷成七至八款, 中式牛仔骨、羊扒、蒸魚、炒雜菜、鱸魚、炒斑片、櫻桃燴鴨...甚至是意大利雲吞, 中湯西湯齊備, 大廚即場切牛肉片, 仲有即灼海鮮, 東風螺、蜆、蟹都有。甜品有約八至十款大碟的, 蛋糕、果凍、慕絲等, 還有其他小杯的沒有欺場。不過哩.....蠔用creamy但不新鮮的美國蠔, 唉......只略吃了幾隻。螺鮮味不重, 長腳蟹倒不錯。魚生....又瘦又無味, 嘩.....金太郎十元三塊還比這裏的好。熱葷有心無力, 羊扒不騷, 又不嫩滑。其他熱盤一般。蒸魚的水準不平均, 一條嫩一條老, 櫻桃燴鴨ok。但將不同國家的特色熱盤雜亂地放在一起...有點奇怪。灼海鮮沒有驚喜。吃了兩三輪, 轉戰甜品。出事....好像每款的味道都差不多, 難得的是
境當然依舊咁靚啦! 但係一間食肆衰食物係罪無可恕。

沒有欺場。

不過哩.....

吃了兩三輪, 轉戰甜品。出事....
好像每款的味道都差不多, 難得的是有芒果拿破崙, 效果也不錯。綠茶musse太乾, 泡芙亦然。coco cake好味但嫌\"漏\", 一個人吃一件太多了, 應推出小件的size。白酒鮮果凍最好吃, 清甜可口。

最受歡迎和最值回票價的haggan daz, 可惜我早已移情別戀吃gelato戒haggan daz。

可喜的是服務態度, 九點半過後雪糕售罄, 問問服務生可會補給。過了五分鐘, 四盒新的haggan daz又回來了。
re-fill速度快, 服務員有禮。匯豐咭有九折。
如果想享受一餐\靚景又舒服的晚餐\, 可以選擇。
但一心想大快朵頤的朋友, 還是多花幾十元到其他酒店吧。
(非会员)
2007-02-15 24 浏览
完全沒有情人節氣氛,樓上有人結婚勁唱卡拉OK,話明有花有朱古力準備好放響檯面,但就係我冇!要問先有!冷盤都可以接受,怪在唔知點解會用西洋菜做沙律,魚生種類極少,只有5款!主菜就好大穫!牛扒羊扒就幾好食,但其他就完全唔掂!例如唔知做咩擺盤菜出黎,條魚蒸到勁老,連金菇牛內卷,炒雜菜,南乳豬手,枝竹羊腩都要出場!行幾個圈都諗唔到拿咩食好甜品更大穫!蛋糕款少不在話下,仲要一般到好似餅店既生日蛋糕咁!大部份都係一碟碟細細碟既小甜品,仲要係果D餅店果D天鵝忌廉泡芙,朱古力慕絲,紅豆糕!唯一可以贊既係有HaagenDazs 既雪糕食我一定唔會再去!!

行幾個圈都諗唔到拿咩食好

我一定唔會再去!!
2007-01-25 8 浏览
好難食,超多cream,芒果又唔新鮮,各位不要試.
好難食,超多cream,芒果又唔新鮮,各位不要試.