2010-07-12 499 浏览
沙津區 沙津分為西式和泰式。泰式的主要是一些偏向酸甜的開胃食物,西式則有傳統的凱撒沙津及其他沙津。蕃茄沙津比較清新,所以醬汁方面也會比較少,蕃茄仔則中規中距,不酸也不甜。薯仔沙津的薯仔很大件,而且沾滿沙拉醬,沙津風味更加重。配上淡味的火腿,更有口感,而火腿又不會喧賓奪主。前菜區湯有節瓜湯和雜菜湯,但未有一試。從友人口中得知雜菜湯十分香濃,材料豐富而且油份不太多。另外有一些日式的前菜,我試了雪花蟹伴日式芥末。雪花蟹被切成一小顆,方便入口,但肉質稍實,而且雪藏味甚重。幸好表面的日式芥末十分惹味,為它挽回不少分數。刺身壽司區刺身有三文魚丶吞拿魚丶玉子丶煙三文魚等,壽司則有雜綿反卷丶三文魚壽司丶玉子壽司等。吞拿魚剌身有鮮味,而且呈較鮮的粉色,尚算對版。玉子則蛋味比較淡,加洲卷中間的青瓜爽口,蟹柳夠味,飯也不會一夾即散。煙三文魚的煙燻味很夠,薄薄的一塊已經很滿足。海鮮區今次尚未能吃到海鮮,實在是太飽了。海鮮有生蠔丶蟹腳丶蝦丶蜆等。各式各樣的鮮味都十足,友人更不時出去添貨!熱盤區蒜茸帶子粉絲的粉絲充滿上湯味,帶子不算很大,但配上蒜茸也很吸引。蒸蛋則比較清淡,若果不落任何醬料就會太泛味了。西班牙海鮮

前菜區
湯有
節瓜湯和

刺身壽司
刺身
三文魚丶
吞拿魚丶
玉子丶
煙三文魚等,壽司則有
雜綿反卷丶
三文魚壽司
玉子壽司等。
吞拿魚剌身有鮮味,而且呈較鮮的粉色,尚算對版。
玉子則蛋味比較淡,
加洲卷中間的青瓜爽口,蟹柳夠味,飯也不會一夾即散。
煙三文魚的煙燻味很夠,薄薄的一塊已經很滿足。

海鮮區
今次尚未能吃到海鮮,實在是太飽了。海鮮有
生蠔丶
蟹腳丶
蝦丶
蜆等。各式各樣的鮮味都十足,友人更不時出去添貨!

熱盤區
蒸蛋則比較清淡,若果不落任何醬料就會太泛味了。
西班牙海鮮炒飯看上去很惹味,金黃色的飯配上不同的海鮮,飯的味道未算突出,海鮮則比較多,一匙也會有四五件海鮮在其中。
炒南瓜比較新鮮,雖被炒過但南瓜依然很有水份,並不會乾巴巴的。
龍利柳卷很厚身,攤開差不多與一隻手拳那麼長,魚肉比較容易散,蕃茄醬跟它也能當拍擋。
炸蝦球的外皮暖暖的,但十分韌,沒有香脆的感覺,入面的蝦肉很鮮嫩。其他的熱盤分別是
薄牛肉丶
芝士餃丶
魚丶
炒菜等。

甜品
椰汁蜜瓜西米露是一個新式的甜品,蜜瓜全部浮在面上,令到最底的西米比較難取到,而且蜜瓜吸盡椰汁味,失去所有蜜瓜的鮮甜。
日式紅豆綠茶蛋糕的份量跟Roll差不多,味道也有點兒相似,蛋糕充滿綠茶味,中間的忌廉也很滑膩,只是甜了一點。
Tiramisu是一件正方型丶十分「的式」的一件蛋糕,雖然「的式」,其酒香絕不淡薄,反而每一口也嘗到十分濃厚的酒香。
野草莓蛋糕布甸的底部因長期被烘熱所以比較脆身,而蛋糕亦十分軟綿,只是中間的草莓醬比較少又比較酸,失色一點。
士多啤梨拿破侖有兩粒士多啤梨在表面,其酸甜度適中,而且酥皮很鬆化,中間的吉士亦軟滑非常,如果不是太飽我亦會Encore!
白朱古力香檸慕絲則沒有想像中的甜膩,因為其白朱古力沒有加入蛋糕裡,只有三粒比一毫子更小的白朱古力粒放在表面,微酸的檸檬味配上濃烈的白朱古力味,剛好可以為彼此作出平衡,十分討好。
法式焦糖杏仁餅的餅身則像普通的蛋糕,但富有牛油味及杏仁味,表面的焦糖亦燒得金黃色,賣相亦不錯。
藍莓蛋糕的藍莓醬比較甜膩,而且還是厚厚的一層塗在蛋糕面上,餅身比較鬆化,餅邊更被焗至鬆脆,是一個十分新鮮的食法。
焗黃梅撻的外型比較像蘋果批,可是其味道沒有太突出,只是像一般的撻底味。
蛋白芒果蛋糕中間的芒果層是一塊甚厚的芒果,而蛋白則放在芒果的上下,令到每一口都富有芒果丶蛋白和蛋糕的感覺,十分享受。
栗子船餅上面的栗子蓉富有濃香的栗子味,而下面的「船底」則是一塊硬實的可可餅,雖然比較硬身,其可可味是絕對值得令我Encore!
Waffle則是預先整好而不是即叫即整,配上自己喜好的裝飾,也不難發現Waffle是十分韌和冷,令人十分卻步。另外還是HD的雪糕,有傳統的即食和炒雪糕,任君選擇。

這一餐盛惠$398+10%,算是合理。服務生的收碟效率十分高,添水亦十分頻密。一邊用餐也可以享受維港的景色,不過只限天光,因為晚上內裡的燈光反射特別嚴重。從我的文字中,可以知道其甜品的數目不少,不過並不是每樣也精,可是也足以令我這個愛甜品之人吃得快快樂樂了。
自助餐區
刺身區
  • 士多啤梨拿破侖
  • 栗子船餅
2010-06-22 50 浏览
三個字形容 --- "好難食"唔係誇張, 之前食過都會海逸dinner buffet, 好OKAY, 以為同一個集團應該質素有保證啦, 再加上呢度評價都okay, 點會知, 現實係會差咁鬼遠.首先講食物種類 ---十分少, 真係唔多, 行一個圈仔就行完, 少得可憐, 是日主題係意式風情, 我諗最有意式o既就係parma ham, 完全無特別, 但一拎出o黎就好快無晒講海鮮喇 --- 1) 生蠔: 第一次拎o左3隻生蠔, 食第一隻, "哇...苦o既!", 心諗大酒店唔係咁嘛, 我唔好采咋, 到第二隻, 又係苦o既, 於是即刻問男朋友, 佢都話係苦, 好唔新鮮 2) 龍蝦仔: d 肉勁鹹囉 3) 蟹腳: 肉質麻麻, 有d "鞋" , 唔鮮甜4) 螺: 無特別講魚生1) 三文魚: 無三文魚味, 啖到爆 2) 八爪魚: 好唔新鮮, 肉質好"冧" 3) 立魚: 好腥無咩種類好揀, 失望熟食: 1) 牛仔肉: 唔嫩, 無牛味, 牛仔汁煮得唔好2) 羊: 連羊都好韌, 啖味, 真係好野~!!!其他野都無咩特別 , 總之, 成晚食完都超失望, 食buffet 本來係一件好開心o既事, 但一路食個
三個字形容 --- "好難食"

首先講食物種類 ---

講海鮮喇 ---

2) 龍蝦仔: d 肉勁鹹囉

3) 蟹腳: 肉質麻麻, 有d "鞋" , 唔鮮甜
4) 螺: 無特別

講魚生

1) 三文魚: 無三文魚味, 啖到爆

2) 八爪魚: 好唔新鮮, 肉質好"冧"

3) 立魚: 好腥
無咩種類好揀, 失望

熟食:
1) 牛仔肉: 唔嫩, 無牛味, 牛仔汁煮得唔好
2) 羊: 連羊都好韌, 啖味, 真係好野~!!!

其他野都無咩特別
, 總之, 成晚食完都超失望, 食buffet 本來係一件好開心o既事, 但一路食個心都係諗住"好難食", 仲要唔平喎, 搞到成晚都好唔happy, 就連隔離枱都係咁講, 4百幾蚊一個人真係覺得好唔抵
2010-06-21
2010-05-09 51 浏览
男友一早來到我家,懶神秘叫我快準備出門口,原來是請了半天假,訂了座跟我去吃lunch buffet。但他不知道的是早在前一天,他漏了口風給我爸爸知,我爸爸就不經意地爆了給我知...哈哈。我們乘巴士去,因此遲大到,去到已經一時多,還未吃早餐的我們就如餓狼般衝出去前菜令我印象較深刻的是salmon quiche,三文魚很多;烤南瓜也很甜而且不乾;青口size不大,但勝在新鮮;燻魚是驚喜之作,魚味濃郁而煙燻味香;嗜芝士的我亦嚐遍每一種芝士,連芝士粉也不放過,感覺很爽;男友亦非常欣賞各款cold cut。而為配合「櫻花盛宴」的主題,又有櫻花魷魚和豆腐,味道清新熱葷對於不吃肉的我選擇不多,吃了魚柳,味道不錯;男友則很欣賞燒牛肉。我很快就進入甜品的一環!甜品選擇很多,我的口水都流出來了!最美味最難忘的莫過於咖啡奶凍,奶凍滑之餘咖啡味十分香濃,兩者簡直是perfect match,原本我與男友share一杯,但我忍不住encore;屈居第二的chocolate mousse也不能小覤!朱古力味非常香濃,口感有點像在吃朱古力,加上微微的hazelnut味,正!這也是我encore list其中一項;m

;屈居第二的chocolate mousse也不能小覤!朱古力味非常香濃,口感有點像在吃朱古力,加上微微的hazelnut味,正!這也是我encore list其中一項;mango napoleon雖然無mimosa和tony wong的作品出色,但也十分鬆化,芒果很香甜,略嫌牛油味不足;marble cheesecake和new york cheesecake芝士味很濃;coconut macaroon也值得一讚!

甜品吃太多了,不能盡錄。最後我跟男友都飽得捧著肚子離開
2010-05-04
(非会员)
2010-04-25 43 浏览
HI~今日想向大家介紹呢間酒店d buffet 幾好食!!XDDDDDDDDDD今日同男朋友仔^﹏^好早就到左!!果度得2台人係度!!唔知係d人未到定係冇咩人= =haha!!好靜xdd嘩嘩嘩~~個bufflet主題岩哂我呀xddddd日本主題見冇咩人我就o拿o拿聲去拎我最鐘意o既shusi 同sashimi可能我係第一個lalalala~個叔叔對我好好....好有心機cut d sashimi比我xpppphaha~都幾齊丫~好多多我都岩!!正正正正正>3<仲教我shusi d飯暖暖地先好食!!嘻嘻....食落又覺得唔錯啵我地又去左拎好多seafood~長腳蟹岩哂我!!傑傑佢拎左勁多蠔呀!!= ="人都癲~食左轉我地去左食熱野!!嘩有牛肉火鍋呀呀呀~~勁嫩呀d牛肉!!隔離仲有d飯團呀= ="""不過我冇食!!呵呵~留番黎食sashimi>33333333<食食下d人開始多la!!快d拎野食>3<後尾仲有live band丫~~ok呀!!佢地唱歌應該係有料之人@﹏@!!食到飽飽呀!!同傑傑一齊去食甜品!!好多甜品呀>3<不
今日同男朋友仔^﹏^好早就到左!!果度得2台人係度!!
唔知係d人未到定係冇咩人= =haha!!好靜xdd
嘩嘩嘩~~個bufflet主題岩哂我呀xddddd日本主題

haha~都幾齊丫~好多多我都岩!!正正正正正>3<

食食下d人開始多la!!快d拎野食>3<
食到飽飽呀!!同傑傑一齊去食甜品!!好多甜品呀>3<不過唔食得多><肥!!
總括:幾好食!!d野食唔錯呀!!不過熱食好似少左d!!

d waiter同d chef都好nice!!下次會再黎!!!!
Seafood bar
seafood bar 2
2010-04-21
Seafood bar
seafood bar 2
  • 牛肉火鍋
  • Sashimi
2010-04-16 44 浏览
睇左open rice咁耐,琴晚食完心郁郁終於開始左我既第一次食評。有個姐妹21歲生日,生日飯6個女仔諗住去食盡佢。可能讀呢邊啦,好多人都話呢間野d buffet ok,個fd又鍾意櫻花,於是book位賀一賀佢。6點幾7點去到,一半人到,原來佢地食自助餐果度真係有靚靚seaview。好彩book左位話要靠窗坐! 重有live band show! 正~個場都好開揚,佢地主題叫''櫻花盛宴',同'萬字醬油''and ''麒麟啤酒''合作 ,所以都有好多幾特別既新菜式。一去即試佢個櫻花木糠煙三文魚,雖然唔覺有d咩櫻花味,但好過出面d三文魚,同埋個醬油令到d魚生既鮮味更出!行過見到有個好似芒果雪糕,但睇返原來係飯整既布甸!呢個真係堅好食ar!叫JA日本米椰汁芒果布甸,同泰式芒果糯米飯似似地,又有d似意大利飯果隻米。佢用果隻米好特別,煮出黎既d飯好有椰香,爽口得黎又痴痴地牙。甜得黎又唔會滯住滯係咁! 我地幾個拎左好多碟。其中一個比較impress既maincourse,係牛肋骨本身經過左2次都行過左因為個賣相唔覺得好食, 但個fd試左話勁正,就夾一舊試下,嘩,d肉超入味,又唸!隻汁令到d金菇

有個姐妹21歲生日,生日飯6個女仔諗住去食盡佢。

一去即試佢個櫻花木糠煙三文魚

行過見到有個好似芒果雪糕,但睇返原來係飯整既布甸!

呢個真係堅好食ar!
叫JA日本米椰汁芒果布甸
,同泰式芒果糯米飯似似地,又有d似意大利飯果隻米。
甜得黎又唔會滯住滯係咁! 我地幾個拎左好多碟。

其中一個比較impress既maincourse,係牛肋骨

嘩,d肉超入味,又唸!隻汁令到d金菇同菜都變得好入味..(估唔到萬字醬油煮野真係咁ok)

重試左炸大蝦
,都要等一陣,因為師傅即場炸好比心機炸到靚一靚,呢個無咩特別,食完都唔知原來佢有用過啤酒XD

其他熱食:關東煮,茶漬飯
都ok, 不過唔想食咁飽都係淺嚐下。

另外個櫻花雪糕,可能我食慣甜野,覺得有d淡,但對女仕黎講始終係好事
, 入口清新。
個pancake都唔錯。

成餐最high就係每人拎住杯櫻花啫喱
,因為佢有d酒味,大家拎住當係shot咁祝酒

其實果度d食物款式唔係最多,但勝在佢大部份野食都幾好味,好過d場話就話幾百樣,但揀得落既來來去去都係果d。

同埋酒店果然酒店,就算個場咁大 d service都無差到。
我地每次返黎d碟都清曬。感覺良好

個個食到飽曬

之後我地唱埋生日歌,食完0係門口度影相,佢有棵櫻花樹俾人寫願望,大家寫完掛上去。
個feel 幾warm 同sweet。
有好野食又有海景,三五知己過左一個歡樂既晚上^^

2010-04-15
  • JA日本米椰汁芒果布甸
  • 櫻花啫喱
  • 櫻花pancake
  • 牛肋骨
2010-04-13 54 浏览
今天除了係兒童節外,重係2個姨生女的生日~全家去了紅磡海逸酒店食午餐BUFFERT~~由於係復活節~很多甜品用上復活蛋及兔仔~2個孖女一點都不興奮~可能已經大個女啦~D野食種類不多~魚生─真係一般,但神奇的事係佢有收埋三文魚腩~D客要識叫先有~我都係聽到有人叫我先識叫~哈哈~生蠔─簡直係過份試2隻,2隻都係壞的!!傷心!燒牛肉─最好味,可能係即燒關係,的確不錯~芒果拿破倫─好味道,但略嫌太多CREAM~其他熱食都不太好~
D野食種類不多~

生蠔─簡直係過份試2隻,2隻都係壞的!!傷心!
燒牛肉─最好味,可能係即燒關係,的確不錯~
芒果拿破倫─好味道,但略嫌太多CREAM~
其他熱食都不太好~
可憐的復活兔~
2010-04-04
可憐的復活兔~
2010-04-13 27 浏览
友人Agnes從是酒店業,工作上需要經常與客人在酒店餐廳內用餐,對酒店的食物沒有多大興趣,可能因為這樣,不太喜歡看我在酒店用餐的食評。曾答應過將會為她寫下數篇關於一些她喜歡看的平價小食店食評,但很抱歉是次未能滿足她的要求,待我寫下是次以櫻花盛宴為題的自助餐及另一意大利晚餐食評後,才償還食評債給她,希望她能耐心的等候。成為會員後,還未在海逸君綽酒店享用過一張雙人免費自助午、晚餐贈券,而贈券的有效期至七月便終止。一向覺得君綽酒店自助餐的食物質素都很有保留,為了不想浪費贈券,贈券又不能轉贈他人,乾脆趕快吃掉便算了。是次剛巧,君綽酒店炮製以『櫻花盛宴』為主題的春日菜色,在四月頭已吃過一頓以春日系列的套餐了,但春日自助餐卻是這個月份的首次。菜色的贊助商包括『日本農業合作社』、『萬字醬油』及『麒麟啤酒』,固名思義,部份菜色的烹調用料就是由他們公司所提供的。二月份已吃過以日本鹿兒島為主題的菜色,而是次是以『櫻花盛宴』為主題,不知是否香港人愛吃日本菜,還是愛到日本旅遊的原故而以此命名呢?連城市花園酒店也不忘推廣他們的『嚐.花宴』自助餐,其實春天除了花外,也有很多當造的食材。是次只希望寫出我對主題菜的感

是次剛巧,君綽酒店炮製以『櫻花盛宴』為主題的春日菜色,在四月頭已吃過一頓以春日系列的套餐了,但春日自助餐卻是這個月份的首次。菜色的贊助商包括『日本農業合作社』『萬字醬油』『麒麟啤酒』,固名思義,部份菜色的烹調用料就是由他們公司所提供的。

是次只希望寫出我對主題菜的感受及一些可以更有進步空間的菜式,而是晚的春日主題菜色包括:

JA日本米椰汁芒果布甸:有泰式椰汁糕的味道,亦有糯米的口感,只是糯米飯吸收了椰汁的味道而變得較香軟,粘粘濕濕軟軟綿綿的原粒米口感很有咬口,芒果在這道甜品中變得較為次要了。

櫻花黃梅慕絲:沒櫻花亦沒黃梅味,只有吃著芒果慕絲蛋糕的感覺而已。

JA櫻花飯糰: 由於即席的廚師為你現場炮製出櫻花飯糰,因此需要耐心等待數分鐘,但可惜飯糰製作出來的效果並不如現場相片中那樣誘人,幸好吃落味道不俗,只是沒有想像中那樣豐富,可能是受到相片所誤導吧! 表面略煎過的飯糰有焦脆的口感,飯粒有些醋酸味道,而內裡餡料的成份主要是蝦米,但味道卻與櫻花扯不上關係。在此也略提一下飯的特質,跟據餐廳介紹,飯糰所用的是『日本農業合作社』的農民培植出來的免洗米,與其它米的分別在於母需用水清洗便可煮成飯,這樣便可保留米的香甜成份和營養價值。

三文魚籽櫻花茶漬飯:這個需要耐心等待數分鐘的,但茶漬飯製成出來的效果也不如相片中那樣誘人。廚師雖放了一般茶漬飯也有的紫菜及蔥粒,但可惜飯量很多,有違了一般日式傳統茶漬飯給人淺嚐的份量,有誰又會希望在自助餐中吃一大碗飯呢?填飽肚子豈不是吃不下其它食物嗎? 說到茶漬飯的味道方面,帶有一絲微甜,只可惜三文魚近乎沒有味道。

萬字醬油櫻花木糠煙三文魚:醬油的味道不及木糠煙燻的味道來得濃烈, 煙鹹的三文魚上有點蛋黃醬,或許是加入了櫻花來煙燻,味道燻出來是有一點說不出的特別,但那種特別的味道與櫻花的芳香扯不上關係。

和牛火鍋配萬字醬油:醬油與和牛的味道很配合,肉質亦算柔嫩夠牛味,配菜如娃娃菜及金菇都很入味,只是帶甜的醬油味道偏鹹,但總算不太杰。

麒麟啤酒萬字醬油配牛肋骨:醬油的濃味大大蓋過了啤酒的味道,啤酒因熱力的沸發而酒味變得味淡,與醬油同炆是一大敗筆。牛肋骨的肉質頗嫩,配菜的蛋、冬菇、甘筍亦炆得相當入味,難怪醬油響譽百年仍那樣受歡迎。

麒麟啤酒炸大蝦配櫻花汁:既沒有啤酒味,亦沒有櫻花汁的味道。極其量只是一隻普通炸大蝦,蝦的肉質較結實,兼且體積頗大,可是蝦隻就全沒鮮味了。

清酒雜菜關東煮:各類獅子狗卷或魚餅的味道煮得很稔亦有少許的清淡的酒味,菜蔬頗為入味,不失為一道由江戶時代,世代相傳而演變成今天的普及食品,它有著傳統的家庭式風味,蠻好吃呢!

菊正宗炒蜆:蜆隻頗大,亦有少許鮮味,但清酒的味道不明顯。

日式雜錦串燒:雞肉非常嚡實,大蔥的口感像吃著竹蔗呢!

菊正宗櫻花啫喱:櫻花啫喱做得很出息,啫喱面放上蘆薈及數粒圓形糊狀的東西,啫喱的
質感偏向流質,但酒味卻很濃沃,但一點也沒搶去櫻花清香甜芳的花香味道。

特別一提,是晚每檯的檯面都放有一樽特選的萬字醬油,它不太像一般醬油的味道,不太鹹,在吃壽司時就嚐到它的鮮味了。

說完我對櫻花盛宴的主題菜色後,也想反影我對海逸君綽酒店的一點意見,很不明白為何紅磡區那兩間海逸酒店的蟹腳,其鮮味的差距有極大距離。都會海逸的蟹腳,其鮮味遠勝君綽,相信是因為不是中央採購的吧! 另外,亦有值得讚揚的食物,如芝士餅,芝味相當濃郁,口感濕潤軟滑,較一般自助餐做得好。

品嚐完這個『幸福和味の約』後,當晚的食物並未為我倆帶來幸福的滋味,但這『櫻花盛宴』所籌備的活動卻是令人幸福的,如惠顧自助晚餐的顧客均可獲櫻花許願卡,並寫上祝福地掛於櫻花樹上;另外還有日本旅遊禮券及雙人銀座萬字醬油餐廳晚餐,這些活動是我倆認是『櫻花盛宴』中最幸福的。
2010-04-06
  • JA日本米椰汁芒果布甸
2010-02-08 18 浏览
今天一早回到公司急不及待的打電話去訂位,因為而家做緊個推廣,優惠期只到9/2/10,一日名額得十個,每一個可以訂2位,每人只需128元(包加一)就可以當晚享用dinner buffect。好慶幸地打到電話,今晚就可以去一試了,之前我未黎過呢度食buffect,我亦抱幾大希望的。晚上6:45到達,安排了中間位置,枱興枱之間很密,鄰枱的說話我們也聽得很清楚,可能當晚是full booking 啦! 出去睇下有咩食,行了一圈,食物款式唔多,熟的只得幾樣;也不太岩我胃口,轉去睇下生蠔,凍蝦及長腳蟹好似幾新鮮,每樣試了小小,唔錯啊!繼續主攻長腳蟹~~~湯得2款:龍蝦湯及粉葛湯,2樣都有試,不過略有點鹹。甜品:我吃了豆腐,甜甜地無咩特別,芒果布甸,都幾滑,芒果都幾甜唔酸,仲有個拿破輪都值得一試的。收碟,加水都幾快,廚師們都有笑容,我以128/元的頷錢來享用,當然是值得啦!但如果要我用正價來,就不會有下一次了。

湯得2款:龍蝦湯及粉葛湯,2樣都有試,不過略有點鹹。

2010-02-05
  • 長腳蟹
2009-11-29 25 浏览
媽子B'day開開心心全家食buffet之前同fd 0係度飲過野同埋八卦過cafe D野食唔差仲有個無敵海景媽子一定開心c訂了位置可惜安排位罝不能近窗ロ同帶位姐姐講慶祝我媽生日可否轉近窗望海景佢即刻安排俾我地sevrice 讚!!入去坐底wow ~~ 有Live band tim ar~~唱o既歌舊0岩我阿媽聽但對後生仔就 =3="唔緊要啦媽子開心梗要D等齊人去搵食食物種類蠻多今次主攻泠盤salad,凍蝦,翡翠螺,生蠔,魚生 好新鮮!即跑多兩轉飽到都塞唔入0抖一0抖除了一般甜點有朱古カ噴泉 & 炒雪糕未食過炒雪糕見到好奇要試試先選好喜愛口味同配料俾師父見師父好似鐵板燒正反手勢咁起勢將我碗雪糕**兜亂**同**煎**食落又唔覺有セ咁好食普通雪糕咁 Lo~~仲諗住會好特別tim~諗多0左=.="今次人人食好滿足媽子好開心笑足成晚
媽子B'day

訂了位置
可惜安排位罝不能近窗ロ
同帶位姐姐講慶祝我媽生日可否轉近窗望海景
佢即刻安排俾我地
sevrice 讚!!

入去坐底
wow ~~ 有Live band tim ar~~
唱o既歌舊0岩我阿媽聽
但對後生仔就 =3="
唔緊要啦
媽子開心梗要D

等齊人去搵食
食物種類蠻多
今次主攻泠盤
salad,凍蝦,翡翠螺,生蠔,魚生 好新鮮!
即跑多兩轉
飽到都塞唔入
0抖一0抖

除了一般甜點
有朱古カ噴泉 & 炒雪糕
未食過炒雪糕見到好奇要試試
先選好喜愛口味同配料俾師父
食落又唔覺有セ咁好食
普通雪糕咁 Lo~~仲諗住會好特別tim~諗多0左=.="

今次人人食好滿足
媽子好開心笑足成晚
炒雪糕
2008-10-23
2009-10-22 32 浏览
一大班親戚共廿人去食中秋做節飯雖然我唔算得上係食勻港九, 但自問都食過唔少大細酒店的buffet......呢間, 真係被個星級呃到!!!1. 主因係款式極少, 我咁大食都揀唔落手......2. 冇乜特式, 通常酒店buffet 都會有唔同的主題食物, 不過...唔知點解呢間冇唯一安慰係雪糕ok, 出面一盒都要$8x....同埋個view 幾好, seaview....另外, d waiter service 都唔錯, 收碟好快手!!!總括, 試一次算, 如果未去過的, 勸閣下都係唔好去~

一大班親戚共廿人去食中秋做節飯
呢間, 真係被個星級呃到!!!
1. 主因係款式極少, 我咁大食都揀唔落手......

總括, 試一次算, 如果未去過的, 勸閣下都係唔好去~
2009-10-10
2009-10-06 722 浏览
Personally, I love seafood. There are quite a lot of 'long leg crabs' which are supplied continuously. I think the price is reasonable and it is the most cost-effective hotel dinner buffet I have ever eaten. After using the coupon, it's only $350. If you like seafood, it's a good choice.
2008-10-18
纪念日
2009-09-26 12 浏览
尋晚突然想食lunch buffet, 考慮過去都會海逸定係黃埔海逸好見openrice有8折優惠卷, 就試呢間啦!12:15分去到, 全場連埋我得2枱! 我以為我去錯地方 過咗15分鐘, 人多了, 但都係坐唔夠一半星期6都咁少人, 點做吖?!呢期做緊四川風味主題, 有口水雞, 麻辣粉皮, 肺片等等 好辣!! 個人唔係太食得辣, 但係都覺得幾好食 (口水雞正!!) 辣完之後, 食番個楊枝甘露唸住降下溫估唔到個楊枝甘露勁好食, 正過晒出面所有甜品舖!! 即刻食多碗!其他野都係果D啦甜品, ok啦, 拿破崙, M雪糕… 其他都係果D野冇乜得別食完都係覺得同集團的九龍酒店好D, 但都可以再嚟! (衛生俾2分, 因為有烏蠅, 係我將枱徘徊, 之後我見到佢飛落個蛋糕度)
見openrice有8折優惠卷, 就試呢間啦!

12:15分去到, 全場連埋我得2枱! 我以為我去錯地方

過咗15分鐘, 人多了, 但都係坐唔夠一半
星期6都咁少人, 點做吖?!

呢期做緊四川風味主題, 有口水雞, 麻辣粉皮, 肺片等等

辣完之後, 食番個楊枝甘露唸住降下溫
估唔到個楊枝甘露勁好食, 正過晒出面所有甜品舖!!

即刻食多碗!

其他野都係果D啦

食完都係覺得同集團的九龍酒店好D, 但都可以再嚟!

四川美食
勁好味的楊枝甘露!
2009-09-26
四川美食
勁好味的楊枝甘露!
OA
2009-07-19 32 浏览
由於會藉快到期了, 所以拿拿聲去用埋張COUPON去, 上年仲未裝修好, 今年已裝修完了, 都幾舒服, 個環境也唔錯, 對住個海, 好RELAX 既感覺野食方面長腳蟹唔太新鮮, 生蠔OK啦, 青口和蝦反而OK BOR, 刺生也屬PASS水平, 熟食選擇唔多, 甜品也是不多, 總括來說只是可以OK, 食物款式真是唔多, 感覺上給北角海逸酒店的更C少, 且食物也只可說JUST PASS咋, 靠環境加回分數SERVICES 是酒店級應有既SERVICES, 沒有特別可贊既地方唯一的特別是此BUFFET有人在上面樓層唱歌, 增加了一點氣氛, 你可以點HAPPY BIRTHDAY歌架 IF你是生日既話由於我是用COUPON, SO唔知是多少MONEY, 約加一後每位400, 唔太抵LAW, 因為D野食真是麻麻

差,差是指長腳蟹, BUT個青口是好的
2009-07-08
(非会员)
Moved in Whompoa for a few months and did't tried here before.Newspaper and magazine introduced this resturant before.It's a heavy rain day my family don't want going out too far so today give it a try.It wis exciting that there is Thai promotion helding today,that is one of my favourite. There are roast beef or lamb also today specially the lamb is very tasty.We had a Thai spicy soup and salad to start with.The sweet section is quite large.The Thai pudding is delcisous. The japanese section wit

The japanese section with few choice of fish sashimi look good and great.

The service is good and the price is acceptable.
2009-07-10 23 浏览
今日中午同公司D同事去黃埔海逸酒店食自助餐,貪佢有個勁正既SEA-VIEW同價錢合理.餐廳食物種類唔算好多好多,但基本既都有齊,原來最近做緊泰式美食主題,有泰藉廚師親身炮製泰式地道泰式沙律,炒蟹,冬蔭功等等.甜品方面有MOVENPICK既雪糕,又有泰式珍多冰,仲有我最鍾意食既椰汁芒果糯米飯埋單每人$188,用COMPASS VISA仲有8折^

餐廳食物種類唔算好多好多,但基本既都有齊,

埋單每人$188,用COMPASS VISA仲有8折^
2009-07-10