The Pearl

2023-04-13 26 浏览
The pearl位於尖沙咀 酒店內西餐飲酒chill chill地 有露台Crab Cake由一梳梳蟹肉組成 啖啖肉 外層麵包糠薄而脆下層 話梅加紅菜頭醬話梅已浸 入口小小酸 甜甜 配搭開胃Crostini烤脆法包上放有大蝦 就似蝦多士 蝦肉爽口蝦表面有層忌廉 開胃小食Sous-vide Iberico Pork必食 慢煮伊比利亞黑豚肉 上台時見到豬肉粉嫩 入口唔鞋唔會煙靭 仲好軟淋 就好似乳豬中層肉質 配合碟則酸甜汁 好食 薯蓉十粉幼滑 好香牛油味Braised Australian Beef Cheek燴澳洲牛面頰牛面頰份量好夠 入口先見真面目 真係好淋 唔會痴牙既 而且每一啖都好入味 估唔到有驚喜兩杯mocktail First Love淡淡青瓜菠蘿汁飲 fresh 入喉舒服First Night熱情果提子就甜甜的
The pearl位於尖沙咀 酒店內

兩杯mocktail
First Love
淡淡青瓜菠蘿汁飲 fresh 入喉舒服
熱情果提子就甜甜的

今天是假期的最後一天,當然要不顧一切,由早吃到晚。晚上跟老公選了尖沙咀瑞生酒店裡的The Pearl,作為假期的總結。餐廳環境走型格路線,以深灰色及黑色為主,當中配合一些樹脂藝術品及柔和的燈光,型格中能製造出點點浪漫感覺。餐廳亦設有戶外座,適合相約三五知己放工後到這裡談天說地。我們點了兩個前菜、兩個主菜及兩杯無酒精飲品。First Kiss $88這杯mocktail用冷泡玫瑰茶及新鮮蘋果汁🍹製成,味道清甜,醇和回甘,當中散發著陣陣玫瑰及蘋果的清香。First Night $88這杯則是用自家製熱情果糖漿及新鮮提子汁🍇製成,果味香甜濃郁,甜度適中,我個人比較喜歡這一杯。煙三文魚芝士卷 $98看似簡單,但內有乾坤。煙三文魚內除夾著芝士外,還配有裙帶菜及蘆筍,配搭特別,味道很搭很清新,再配上新鮮沙律菜,絕對是健康之選。香煎北海道帶子 $108味道十分出色,帶子口感厚實,外皮香脆及帶微微的焦香味,配上枝豆蓉及蟹味噌牛油,帶子味道變得更鮮更甜。烤澳洲羊西冷 $158很久沒吃過羊,因為特別怕那羊羶味。但來到酒店餐廳,就想一嘗他們的水準。幸好,羊沒有很濃的羶味,如果沒有細心咀嚼品嘗的話,都未必能吃

我們點了兩個前菜、兩個主菜及兩杯無酒精飲品。

First Kiss $88

First Night $88

煙三文魚芝士卷
煙三文魚芝士卷 $98

香煎北海道帶子
香煎北海道帶子 $108

烤澳洲羊西冷 $158
很久沒吃過羊,因為特別怕那羊羶味。但來到酒店餐廳,就想一嘗他們的水準。幸好,羊沒有很濃的羶味,如果沒有細心咀嚼品嘗的話,都未必能吃得出來。羊的肉質嫩滑有嚼勁,愈咬愈能吃到羊肉的香味,醬汁跟羊肉亦很搭。

燴澳洲牛面頰 $328
賣相相當吸引,牛面頰的肉質意想不到地細嫩軟滑,紅酒醬汁跟牛肉十分搭,牛肉肉汁豐富而且很入味,非常美味可口。除牛肉外,另配有和牛薯仔可樂餅,外脆內軟,十分香口。

另外,要讚一讚職員服務態度親切,誠懇有禮,讓客人有賓至如歸的感覺。
煙三文魚芝士卷
香煎北海道帶子
  • First kiss
2023-04-11 31 浏览
假期約朋友食個悠閒Lunch揀咗呢個以藝術風為主題嘅餐廳餐廳可選Indoor/Outdoor 環境闊落不論Lunch定Dinner 或者Happy hour都係一個幾Chill嘅選擇朋友話試過意粉幾出色 所以今次就試下意粉+Risotto食物擺盤精緻 份量都十足Japanese Caviars and Salmon Caviars Pappardelle $158意粉果然不失所望 入口夠彈性 加上明太子及三文魚子配搭成嘅醬Creamy得黎又唔會膩 而且大蝦亦十分新鮮 烤過仍然保持到爽口質感Stew Red Red Wine Beef Risotto $128呢款紅酒燉牛面頰肉意大利飯相比意粉稍為小遜色個人認為Risotto入口唔夠creamy 但牛面頰肉處理得幾出色肉質非常柔軟嫩滑
假期約朋友食個悠閒Lunch揀咗呢個以藝術風為主題嘅餐廳
餐廳可選Indoor/Outdoor 環境闊落

朋友話試過意粉幾出色 所以今次就試下意粉+Risotto
食物擺盤精緻 份量都十足

呢款紅酒燉牛面頰肉意大利飯相比意粉稍為小遜色
肉質非常柔軟嫩滑
2023-04-10 34 浏览
✨Seared Hokkaido Scallops香煎北海道帶子北海道帶子肉質鮮嫩厚實,牛油果醬清甜,表面配上薏米粒令整體口感層次提升。✨Smoked Salmon Cheese Rolls煙三文魚芝士卷厚厚的煙三文魚芝士卷配以新鮮沙律菜,感覺清新。✨Braised Australian Beef Cheek燴澳洲牛面頰牛面頰肉煮得軟腍,底下蘿蔔完全吸收了焦糖牛肉汁的精華,鮮甜入味。✨Grilled Australian Lamb Striploin烤澳洲羊西冷西冷羊扒屬medium rare狀態,肉質鮮嫩軟腍,羊味濃郁而不會過羶。✨Stay at the Moment以Rum酒作base,加入椰子油、斑斕混合調製,帶出陣陣清香味,層次豐富清新。✨The Pearl

厚厚的煙三文魚芝士卷配以新鮮沙律菜,感覺清新。

✨Stay at the Moment

✨The Pearl
2023-04-09 40 浏览
今晚去左位於尖沙咀瑞生酒店嘅The Pearl食飯呢度嘅裝修設計好有自己嘅風格用左黑、白、橙三色作為主色調,配合西方古典風,另外仲有戶外空間,都幾有feel🔸The Pearl佢地嘅Signature cocktail,係佛手柑+香檳,味道清新,幾易入口,啱女仔飲!🔸1632另一杯特色cocktail 用左玄米茶+蛋白,飲落入口有甜甜香味,再慢慢散發玄米既清香,味道由淡到濃,帶有層次🔸煙三文魚芝士卷煙三文魚卷住CreamCheese同埋海帶,加上蘆筍、蟹籽,配上滿滿嘅沙律菜、青瓜,十分開胃!🔸煎北海道帶子帶子外香內嫩,配埋特製嘅蟹味噌醬,將鮮味帶出。🔸燴澳洲牛面頰牛面頰肉炆得好淋好入味,而薯菜嘅部份竟然配上和牛薯餅!和牛薯餅外脆內軟滑,薯蓉做得超常順滑。🔸烤澳洲羊西冷羊西冷生熟程度控制得剛好,而佢嘅配菜亦都好出色,薯蓉帶有少少芥茉,配埋羊肉一齊食非常夾!下次會再嚟試下其他菜式
今晚去左位於尖沙咀瑞生酒店嘅The Pearl食飯

呢度嘅裝修設計好有自己嘅風格

🔸The Pearl

🔸1632

🔸煙三文魚芝士卷

🔸煎北海道帶子
帶子外香內嫩,配埋特製嘅蟹味噌醬,將鮮味帶出。

🔸燴澳洲牛面頰

🔸烤澳洲羊西冷

下次會再嚟試下其他菜式
🌸尖沙咀放工想係附近同👦🏻食個晚飯,最後揀左係瑞生酒店入面嘅西餐廳,相信係酒店入面菜式同味道應該唔會太差,所以就去左試喇🙆🏻‍♀️💕-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐚𝚂𝚎𝚊𝚛𝚎𝚍 𝙷𝚘𝚔𝚔𝚊𝚒𝚍𝚘 𝚂𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙𝚜 $𝟷𝟶𝟾帶子肉質好彈牙,配上佢地特製嘅大米味噌,帶到帶子本身嘅鮮甜味🤩👍🏻-🥗𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚁𝚘𝚕𝚕 $𝟿𝟾煙三文魚包住海帶同芝士,好夾🫶🏻海帶令到成個𝚛𝚘𝚕𝚕無咁膩,而且仲有沙律菜,作為前菜真係好適合🤩-🐑𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙰𝚞𝚜𝚝𝚛𝚊𝚕𝚒𝚊𝚗 𝙻𝚊𝚖𝚙 𝚂𝚝𝚛𝚒𝚙𝚕𝚘𝚒𝚗 $𝟷𝟻𝟾羊肉西冷賣相好靚,上菜大概𝟻-𝟼成熟,肉質唔柴有羊味且淋軟🤩 配搭埋小編最喜歡嘅黑蒜,真係好好味啊🙆🏻‍♀️-🥩𝙱𝚛𝚊𝚒𝚜𝚎𝚍 𝙰𝚞𝚜𝚝𝚛𝚊𝚕𝚒𝚊𝚗 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚔 $𝟹𝟸𝟾牛面頰係小編最鍾意食嘅牛肉部位之一💕有牛味而且非常嫩滑,呢度嘅調味帶少少甜味,非常易入口,仲有一片非常入味嘅冬瓜墊住牛面頰,吸引曬成碟菜嘅精華,非常𝚢𝚞𝚖𝚖𝚢👍🏻🫶🏻-🍹𝚃𝚑𝚎 𝙿𝚎𝚊𝚛𝚕 $𝟷𝟸𝟾𝙵𝚕𝚘𝚛𝚊𝚕 | 𝚌𝚒𝚝𝚛𝚞𝚜呢杯係比較𝚍𝚛𝚢嘅𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕,小編覺得佢都幾適合配搭濃味嘅牛肉
🌸

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評

🍹𝚃𝚑𝚎 𝙿𝚎𝚊𝚛𝚕 $𝟷𝟸𝟾
𝙵𝚕𝚘𝚛𝚊𝚕 | 𝚌𝚒𝚝𝚛𝚞𝚜
呢杯係比較𝚍𝚛𝚢嘅𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕,小編覺得佢都幾適合配搭濃味嘅牛肉同羊肉🙈
🍹 𝙵𝚒𝚛𝚜𝚝 𝙻𝚘𝚟𝚎 $𝟾𝟾
𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 𝚙𝚒𝚗𝚎𝚊𝚙𝚙𝚕𝚎| 𝚌𝚞𝚌𝚞𝚖𝚋𝚎𝚛 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 | 𝚜𝚘𝚍𝚊
青瓜同菠蘿呢個配搭有驚喜🤩 飲落味道非常之清新,推薦🙆🏻‍♀️💕
📍 The Pearl
@thepearlhk
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #香港探店 #香港旅遊攻略
#hkfinedining #hkfinedine #thepearlhk
2023-04-06 50 浏览
相約好友在尖沙咀dinner, 她帶了我到加連威老道瑞生尖沙咀酒店餐廳"The Pearl", 環境和食物質素很不錯,我很喜歡!餐廳裝修型格中帶點藝術感,柔和的燈光營造出浪漫的感覺,空中花園闊落舒適,絕對是良朋好友gathering的好去處。The Pearl~佛手柑注入黄查特酒和香檳,酒味濃,但亦嚐到蜂蜜香味和甜味。First Love~青瓜味特濃,配上淡淡的菠蘿汁和梳打水,十分清新可口。煙三文魚芝士卷~煙三文魚包住海帶,泰國露筍和馬斯卡邦尼芝士,表面鋪滿蟹籽,口感和味道豐富和有層次,配菜有新鮮沙律菜和青瓜絲,又fresh又清新!煎北海道帶子~帶子表面煎得金黃,肉質飽滿有彈性,口感嫩滑,配上日本麵豉醬更能提昇鮮味,配上豆蓉一起吃又有另一番滋味。燴澳洲牛面頰~牛面頰肉質軟腍,鬆化又入味,好美味!配菜是吉列炸薯蓉,外鬆脆內滑溜。香煎澳洲羊西冷~羊西冷肉質嫩滑,呈粉紅色,羊羶味不算太強烈,不錯!配菜有車厘茄,法邊豆,露筍,大啡菇。

2023-03-27
  • Thepearl
  • FirstLove
  • 燴澳洲牛面頰
  • 香煎北海道帶子
  • 烤澳洲羊西冷
  • 煙三文魚芝士卷
2023-04-06 40 浏览
呢間位於尖沙嘴嘅西式餐廳一直都覺得好吸引,今日終於有機會可以黎試下🥳💥鮮蝦煙肉意式多士 $68法包口感好好😻紮實有香脆配上鮮蝦、大量嘅芝士、牛油果醬同鹹香嘅煙肉😎味道鹹度適中口感豐富 送酒一流😍💥燴澳洲牛面頰 $328伴菜嘅牛肉薯餅好好食😍炸得好香脆入面啲薯蓉軟綿綿 仲有啲牛肉粒🤣牛面頰都燴得好淋好入味牛味好濃配埋佢個汁好夾🤩💥The pearl $128主要以香檳來調製🔥酒味都幾濃唔甜 飲落非常清爽有輕輕嘅果皮苦澀味😆

💥鮮蝦煙肉意式多士 $68

法包口感好好😻
紮實有香脆
配上鮮蝦、大量嘅芝士、牛油果醬
同鹹香嘅煙肉😎

酒味都幾濃
唔甜 飲落非常清爽
有輕輕嘅果皮苦澀味😆
2023-04-04 39 浏览
早前去了尖沙咀一間酒店餐廳食晚飯。餐廳放滿藝術裝飾,全黑色很型格!這裡還有戶外雅座,可以在那裡喝酒談天。我們點了:- 鮮蝦煙肉意式多士這個很香!有蝦和煙肉鋪在多士上很脆,口感豐富!- 自家製焗蟹肉餅成件餅都是蟹肉,蟹餅是焗的,不是炸所以不會熱氣。-野菌脆千層麵這個千層麵不是傳統軟身的千層麵,而是炸成脆片再每層夾上大量野菌、芝士及肉醬,十分特別。-燴澳洲牛面頰配和牛薯餅牛面頰肉很軟腍,肉味濃郁,和醬汁很配。和牛薯餅炸得很香脆,有口感。-慢煮伊比利亞黑豚肉有四塊,是以真空低溫慢煮黑豚肉,肉質很軟很juicy。-First Kiss玫瑰茶與蘋果汁調製的mocktail,很香甜。-First Love是青瓜與菠蘿汁的梳打,味道很清新很解渴。

我們點了:
- 鮮蝦煙肉意式多士
這個很香!有蝦和煙肉鋪在多士上很脆,口感豐富!

- 自家製焗蟹肉餅
成件餅都是蟹肉,蟹餅是焗的,不是炸所以不會熱氣。

-野菌脆千層麵

-燴澳洲牛面頰配和牛薯餅

-慢煮伊比利亞黑豚肉
有四塊,是以真空低溫慢煮黑豚肉,肉質很軟很juicy。

-First Kiss
玫瑰茶與蘋果汁調製的mocktail,很香甜。

-First Love
是青瓜與菠蘿汁的梳打,味道很清新很解渴。
2023-03-22
情人節前後friend約我黎try try呢間尖沙咀嘅The Pearl,係有種粉紅色嘅感覺。點解,因為佢就坐落尖沙咀瑞生酒店4樓。我事先唔係太清楚地點,佢帶到我去樓下,我望一望個門口笑左一笑。一入門口都係好昏暗嘅燈光,右手邊係好長嘅bar枱,餐廳主打飲酒。出面有個半露天area for飲酒傾計chill下。我覺得如果係傾心事,呢間可能係個唔錯嘅選擇。不過,我都係為食為主,入正題食下野先!Appetizer今次我地叫左煙三文魚芝士卷($98),唔特別嘅一個菜,不過幾開胃嘅。煙三文魚捲住味道偏淡嘅cream cheese加露荀同飛魚籽造嘅卷,配沙律菜。不過不失,以為都係果d野啦!點知呢度其實係唯一一度最冇特別嘅菜,之後嘅都幾有心思嘅!另一個我就叫左香煎北海道帶子( $108),原因係我個人都幾鍾意食帶子,而我基本上係投錯胎,我喜好係非常日本嘅!微煎左d北海道帶子,上面一粒粒果d就係金山寺味噌。係唔係同我地平時見到果d唔同?無錯了,金山寺味噌係可以就咁食嘅一種食材,而唔係純用作調味的。你見到果d一粒粒就係d穀粒,可以係麥,又可以係米,今次呢個就係麥粒了。成個菜賣相係好好,個底仲有枝豆蓉,幾

另一個我就叫左香煎北海道帶子( $108),原因係我個人都幾鍾意食帶子,而我基本上係投錯胎,我喜好係非常日本嘅!微煎左d北海道帶子,上面一粒粒果d就係金山寺味噌。係唔係同我地平時見到果d唔同?無錯了,金山寺味噌係可以就咁食嘅一種食材,而唔係純用作調味的。你見到果d一粒粒就係d穀粒,可以係麥,又可以係米,今次呢個就係麥粒了。成個菜賣相係好好,個底仲有枝豆蓉,幾和風!不過有兩點我覺得可以改進,第一就係個帶子可以煎到個面有少少脆口,黎反襯返上下2個食材軟身嘅質感。第二就係個枝豆蓉調味可以多少少。成個菜,金山寺味噌變左主角,味道十分突出!
Main course部分,有豬牛雞我一定係先考慮牛,所以我叫左燴澳洲牛面頰配和牛薯餅($328)。牛面頰肉質軟腍係好岩用黎燴,今次佢就正路地現紅酒+梨mix嘅汁。個人成餐最滿意嘅一道菜。一來牛面肉口感加上濃郁嘅汁係好醉人,再配上一塊焦糖蘿蔔解一解膩,個平均係ok嘅!不過佢配果個和牛薯餅就有少少失望,冇左和牛應有嘅juicy。加上可能麵粉用多了?加上肉汁不夠,口感有少少粉,而唔係日本食到「可樂餅」嘅鬆軟。我同朋友都覺我,有點浪費啊…畢竟是和牛。
朋友叫嘅係慢煮伊比利亞黑豚肉($198)呢隻黑豚肉應該都係吃野草、橡果為主,所以食得出肉質實淨d,就算係慢煮,都唔係平時食果d好軟糯嘅口感。反而佢係偏爽口,如果食厭左中國、日本果d一口溶化嘅造法,食下d野生感覺重嘅豬都係唔錯嘅選擇。
最後,我地一人叫左杯drink,佢叫左杯招牌野-The Pearl( $128), 我果杯係果杯係Bartender 特製cocktail ($128)。The Pearl個base就係香檳+vodka,我一聽到vodka都知唔係我杯茶,我試一啖就算。當然原因係因為酒精濃度高我麻麻,但因為佢係佛手柑調配,有佛手柑獨特嘅清爽口味。
特製cocktail為我減了酒,重調左果香,加上honey,比The Pearl易入口得多。味道唔多講,反而呢個係細心嘅,可以幫我調杯岩飲嘅!所以如果大家係約女仔黎食,係可以同Bartender 講返想點調,係重手定輕手就睇你人品喇!
整體我覺得餐廳個mood真係for飲酒,如果天氣適中,出open area坐會開心d。
2023-03-16
2023-04-03 29 浏览
《 尖沙咀酒店中神秘型格意大利菜 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧今次介紹嘅餐廳位於尖沙咀瑞生酒店,餐廳用左17世紀巴洛克風格,色調偏暗黑但係用左流體藝術同黑色石枱做裝飾,型格又新穎。除此之外餐廳仲有露天嘅部分,飲杯酒chill下就啱哂。Smoked Salmon Cheese Rolls 煙三文魚芝士卷煙三文魚包裏住芝士、蘆筍和飛魚籽,配以沙律菜,煙熏味道唔會好重,淡淡嘅芝士香,作為前菜就啱啱好。Seared Hokkaido Scallops 香煎北海道帶子北海道帶子好厚身,帶子底層係綠色嘅毛豆醬配以帶子上面嘅蟹肉味噌。帶子本身已經好爽口,加上蟹肉味噌令到本身嘅鮮味更加昇華。Braised Australian Beef Cheek 燴澳洲牛面頰澳洲牛面頰本身依個部分都已經好軟腍,牛肉味濃又內層嫩滑多汁,配上焦糖小蘿蔔,可以減輕油膩感。另外依道菜仲包含一塊牛肉可樂餅,外層炸到香脆又酥香。Grilled Australian Lamb Striploin 烤澳洲羊西冷澳洲羊西冷我都好少係出面食到,配上油封原粒蒜頭、茄子和車厘茄。羊肉一啲都唔會有羊羶味,內層肉質微微
《 尖沙咀酒店中神秘型格意大利菜 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

澳洲羊西冷我都好少係出面食到,配上油封原粒蒜頭、茄子和車厘茄。羊肉一啲都唔會有羊羶味,內層肉質微微粉紅又有嚼勁。

First Kiss
深紫色嘅酒身配上紫白色小花做裝飾,依款係mocktail,用左冷泡玫瑰茶加上蘋果汁,帶茶香又有蘋果嘅酸甜味。

Stay at the moment
透明淡黃色嘅酒身,配以一條幼長嘅樹葉同埋菊花做點綴,味道好清新又開胃。

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

2023-04-02 32 浏览
今晚約左朋友喺尖沙咀食飯,上網search下有咩好食,見呢間The Pearl 有幾多好評就去試下。原來呢間餐廳喺酒店入面(瑞生尖沙咀酒店4樓)。地下牆身好靚~❤️香煎北海道帶子粒粒帶子都大大粒又厚身。加上微甜麵豉醬,帶出帶子的鮮味。❤️煙三文魚芝士卷將幾片三文魚卷在一起。入邊有芝士蓉、海帶、青瓜絲同埋豆角。呢個配搭好新鮮。加上爽脆火箭菜和蟹籽,感覺清新。❤️烤澳洲羊西冷羊架就食得多,羊西冷就未食過。今次一於試下。整體肉質細嫩。配菜有蕃茄仔、茄子🍆同豆角。食完肉食下蕃茄仔,清清味蕾再食過!❤️燴澳洲牛面頰食呢道菜好似食緊蘿蔔炆牛腩,因為配菜有清甜白蘿蔔片。牛面頰不論味道或肉質都很像炆得好腍嘅牛腩,好入味。隔離重有薯餅,香脆可口😋。朋友嗌左「❤ First Love」=鮮菠蘿🍍和青瓜梳打我就嗌左「❤ First Kiss」=冷泡玫瑰花茶和蘋果汁冷泡玫瑰花茶有茶香不太甜,有淡淡玫瑰花🌹香~
(瑞生尖沙咀酒店4樓)。
地下牆身好靚~

❤️香煎北海道帶子
粒粒帶子都大大粒又厚身。加上微甜麵豉醬,帶出帶子的鮮味。

❤️煙三文魚芝士卷

❤️烤澳洲羊西冷

❤️燴澳洲牛面頰

朋友嗌左「❤ First Love」=
鮮菠蘿🍍和青瓜梳打

我就嗌左「❤ First Kiss」=
冷泡玫瑰花茶和蘋果汁
冷泡玫瑰花茶有茶香不太甜,有淡淡玫瑰花🌹香~
2023-04-01 26 浏览
我哋前菜叫咗香煎帶子同三文魚芝士卷~帶子煎到金黃色,唔會煎到乾曬,底下亦有毛豆蓉作為伴菜煙三文魚卷中間包咗啲芝士,食落唔會好膩,面頭仲有啲飛魚籽,增加咸香味~主菜就叫咗個烤澳洲羊西冷同埋燴澳洲牛面頰羊西冷有啲過熟,唔算好粉嫩!不過羊味都幾重下~伴碟有有油封蒜同烤茄子,同個羊西冷幾夾牛面頰都比想像中冇咁淋身,但調味都唔錯~最底係焦糖蘿蔔,同牛面頰幾夾,咸咸甜甜咁幾好食!伴碟有炸薯蓉,入面撈埋牛面頰蓉,幾香口雖然有啲失望,但見到隔離碟羊西冷靚仔啲ಠ_ಠ可能係我地唔好彩

我哋前菜叫咗香煎帶子同三文魚芝士卷~
帶子煎到金黃色,唔會煎到乾曬,底下亦有毛豆蓉作為伴菜

主菜就叫咗個烤澳洲羊西冷同埋燴澳洲牛面頰

2023-04-01 27 浏览
踏入尖沙咀瑞生酒店餐廳 The Pearl 就好似入左第二個國度咁,型格既黑色元素、圓拱形既門框加上半開放既露天設計同室外天台, 完全係可以好好放鬆,同fd飲番杯chill下既地方呀!呢度越夜越多人,氣氛超好的 🍸🍴💆‍♀️盲叫cocktail ,《stay at the moment》係令味蕾有多層次體驗既一杯,先係rum酒果香,再有椰子油既香滑, aftertaste 既斑斕味會慢慢滲透出嚟, 留香程度唔錯。另一杯cocktail《the pearl》同店名一樣,champagne 同苦橙調和既配搭係容易入口既選擇。 🍹🍸🍾上桌先知道《香煎北海道帶子》係好有心思既fusion菜, 香煎帶子上面鋪滿既竟然係麵豉醬薏米粒,再沾上枝豆蓉, 食材既配搭新穎。 🍱🍤《煙三文魚芝士卷 》入面包左海帶呀!令整體口感豐富左唔少, 鹹鹹香香,非常開胃,沙律菜仲好新鮮添 🍣🍱🥗我地最鐘意既《燴澳洲牛面頰》唔使力就咬開左, 牛面頰燴得好入味好淋,下面鋪有一層白蘿蔔,吸盡左嘅牛肉汁既精華,清甜無比。 呢道菜仲有和牛薯餅做配菜,份量唔少架 🍲🐄🥔《烤澳洲羊西冷》既羊肉粉粉嫩嫩, 外層烤得焦脆均勻,火控制得岩岩

《烤澳洲羊西冷》既羊肉粉粉嫩嫩, 外層烤得焦脆均勻,火控制得岩岩好。羊肉嘅脂肪唔多所以本身嘅口感偏紮實,但咬落完全唔會覺得乾硬,羊肉飄香唔會有羊羶味。順帶一提,咬開個蒜頭配菜先發現佢係黑蒜!真係每一道菜都有小驚喜 🍖🐑🧄

今晚和老公到了尖沙咀一家精緻的餐廳,環境非常合適撐枱腳,外面的位置吹着風品嚐食物,感覺十分chill~首先是Seared Hokkaido Scallop,這道菜的外觀非常精美,帶子表面略微燒烤,口感非常嫩滑,搭配下面的鷹嘴豆蓉,味道更是絕妙。接下來是Smoked Salmon Cheese Roll,混合了煙燻的鮭魚和奶酪,奶酪的味道相當濃郁,而鮭魚則有淡淡的煙燻味,配上飛魚子,搭配在一起,味道非常協調,讓人回味無窮。第三道菜是Braised Australian Beef Cheek,這道菜的肉質非常軟嫩,入口即化,配上非常獨特嘅和牛薯餅,愛牛肉fans 必吃!最後是Grilled Australian lamb Striploin,羊肉的口感非常嫩滑,肉色粉嫩粉嫩,咬起來非常有彈性,而且不會有羶味,非常好吃。Cocktail: The Pearl 首先,我嗅到了檸檬的香氣,非常清新, 當我品嘗第一口時,我感受到了檸檬的酸味和黃色查特酒的甜味,香檳的氣泡,味道非常平衡。Cocktail: Stay at the moment 椰子香味的雞尾酒,混合得非常好,味道淡淡,酒精和椰子都不

Cocktail: The Pearl

Cocktail: Stay at the moment
椰子香味的雞尾酒,混合得非常好,味道淡淡,酒精和椰子都不搶大家的風頭。
  • 燴澳洲牛面頰
  • 香煎北海道帶子
  • 烤澳洲羊西冷
  • 煙三文魚芝士卷
  • The pearl
  • Braised Australian beef cheek