The Pearl

2023-06-12 25 浏览
瑞士酒店內有間主打歐陸菜嘅餐廳,裝潢結合十七世紀巴洛克風格,配以樹脂流體藝術品,感覺好似去咗間博物館咁😌 食物賣相十分精緻,推介大家嚟呢度約會呀~ 前菜有香煎北海道帶子,用貝殼碟上枱,賣相好可愛,摸上手仲係熱辣辣,帶子有四粒,厚身嫩滑,配上豆蓉都幾match😝 煙三文魚芝士卷同樣有四小件,入面包住芝士、昆布同青瓜,上面有少少飛魚子,味道鹹香,口感豐富~ 主食有兩款,超級推介燴澳洲牛面頰🥰 肉質炆得好腍,牛味濃郁,啖啖肉好滿足,醬汁甜甜地,好想自帶碗白飯撈嚟食🫣 下面鋪咗塊蘿蔔,酸甜開胃,旁邊仲有牛肉可麗餅,外脆內軟,食肉獸表示滿意!烤澳洲羊西冷有兩大條,以慢煮方法烹飪,粉粉嫩嫩,肉質嫩滑,無羊騷味,中間有蕃茄、茄子、菜苗等,為呢碟增添色彩,底部有少量薯蓉同醬汁,性價比高👍🏻可惜當日冇cocktail但估唔到mocktail都幾好飲,first love 係菠蘿加青瓜汁配梳打,酸甜又清新,幾適合夏天飲,first night有熱情果醬加提子汁,甜甜地都唔錯😍

假日想食好啲啲,見到依家裝修好似幾靚嘅瑞生尖沙咀酒店,上面4樓有間叫做The Pearl 嘅餐廳,就撞上去試下🔆然後見openrice 有好多熱門推薦嘅單點就揀左以下依啲:Starters👉🏻Seared Hokkaido Scallopswith Crab Miso Butter and Kinsanji Miso on Mdamame Purée依個香煎北海道帶子上面嘅味牛油puree 超好食!!就咁食puree 同撈帶子都好食, 鹹香嘅味噌puree 口感, 好少食緊依個味道🫶🏻👉🏻Smoked Salmon Cheese Rollswith Wakame, Asparagus and Fly Fish Roes煙三文魚入面夾住啲 芝士海帶, 咸香得黎唔會太重口味👍🏻Mains👉🏻Braised Australian Beef Cheekwith Caramelized Radish and Sou-vide Beef Croquette👅👅👅依道澳洲燴牛面頰炆得好林, 醬汁香濃 ,下面仲有已經煮到好入味嘅白蘿蔔 ,仲有 「芋角卷」做配菜😆係是日我推嘅菜式🫶🏻👉🏻Grilled

Starters
👉🏻Seared Hokkaido Scallops

👉🏻Smoked Salmon Cheese Rolls
煙三文魚入面夾住啲 芝士海帶, 咸香得黎唔會太重口味👍🏻

Mains
with Caramelized Radish and
Sou-vide Beef Croquette👅👅👅

👉🏻Grilled Australian Lamb Striploin
with Confit Garlic and Roasted Aubergine Purée
烤澳洲羊西冷配茄子
烤出嚟嘅羊西冷嗰邊都好香脆, 將肉汁鎖住咗👍🏻 羊肉唔羶, 相當滿意👍🏻

👉🏻First Love
(Fresh Pineapple and cucumber juice with soda)
菠蘿蘇打配青瓜十分清新👍🏻

👉🏻First Kiss
(Cold brew rose tea with fresh apple juice)
呢款蘋果汁嘅玫瑰味都幾重,所以個人覺得菠蘿梳打比較好味🤔

• 燴澳洲牛面頰
  • 香煎北海道帶子
2023-06-09 673 浏览
呢間主題餐廳位於尖沙咀瑞生酒店,一入到去已經感受到餐廳非常有格調,暗黑藝術風格,場內有不少樹脂流體藝術品,好有氣氛格調。餐廳主廚擁有多年經驗創作出一系列新派歐陸菜。✦ 香煎北海道帶子 $108北海道帶子煎得金黃色,配搭蟹肉味噌同金山寺味噌醬特別惹味,味道鮮甜、外脆內嫩。底層的毛豆泥蓉,口感好特別,創意十足。✦ 煙三文魚芝士卷 $98煙三文魚包住軟心芝士及海帶,口感層次豐富,咸香十足。配搭沙律菜,健康之選。✦ 燴澳洲牛面頰 $328必食!份量頗多嘅牛面頰,幾個人分享都可以~炆得非常淋,牛味香濃好入味。配菜有炸免治牛肉做的可樂餅,好香脆。✦ 烤澳洲西冷羊肉 $158賣相十分吸引!唔講以為係牛,沒有羶味,火侯控制剛剛好,羊肉肉質粉紅同時保留肉汁。伴碟有黑蒜、茄子、番茄仔,色彩繽紛好吸睛。✦First Love $88新鮮菠蘿配青瓜汁同梳打水調製嘅Mocktail,口感清新,容易入口。✦First Kiss $88以冷泡玫瑰花茶配新鮮蘋果汁,感覺清新,酸酸甜甜嘅味道。

✦ 香煎北海道帶子 $108

✦ 煙三文魚芝士卷 $98

✦ 燴澳洲牛面頰 $328

✦ 烤澳洲西冷羊肉 $158

✦First Love $88

✦First Kiss $88
以冷泡玫瑰花茶配新鮮蘋果汁,感覺清新,酸酸甜甜嘅味道。
2023-06-08
2023-06-09 38 浏览
同男朋友每個月都要搵日感受儀式感((通常最後都會唔止一日 哈哈)🤣🤣今個月就去試下哩間朋友介紹嘅西餐廳~ 真係冇介紹錯,食物都好高質👍🏻👍🏻👍🏻個人最喜歡係羊西冷(性價比好高其實) 份量好大份 肉質好好 唔會有臊味之餘 又好有羊味🤤🤤男朋友最鍾意牛面頰肉,超淋超入味(我就覺得有少少偏甜)但係佢覺得啱嘅口味~💸💸煙三文魚芝士卷 $98香煎北海道帶子 $108烤澳洲羊西冷 $158燴澳洲牛面頰 $328Mocktail : First Kiss $88Mocktail : First Morning $88📍The Pearl (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓

💸💸
煙三文魚芝士卷 $98
香煎北海道帶子 $108
烤澳洲羊西冷 $158
燴澳洲牛面頰 $328
Mocktail : First Kiss $88
Mocktail : First Morning $88

📍The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
2023-06-05
庆祝纪念
纪念日
2023-06-07 35 浏览
𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐞𝐭𝐭𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢香脆法包上盛載着蝦肉、煙肉同芝士等等配料。🥂 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞蟹餅香脆,內裡有絲絲蟹肉,不過我最鍾意係下面嘅紅菜頭醬汁,清新帶點微甜。🥂 𝐒𝐨𝐮𝐬-𝐯𝐢𝐝𝐞 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤 👍🏻肉質軟嫩,肉味足夠,醬汁甜甜地更加開胃,好少可覺得豬肉係好食😛 慢煮豬肉真心推薦💕🥂 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧羊羶同肉味不重,配以黑蒜、茄子同蕃茄仔增添風味。🥂 𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭 👍🏻比較打卡嘅款式,以葡萄汁為主,味道香甜,飲落好似果汁。🥂 𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐊𝐢𝐬𝐬 👍🏻用冷泡玫瑰茶同蘋果製成,甜度來自玫瑰同蘋果清香,順口舒服嘅味道,走淡雅路線。如果平時飲開茶,應該會幾鍾意。
香脆法包上盛載着蝦肉、煙肉同芝士等等配料。

🥂 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞

🥂 𝐒𝐨𝐮𝐬-𝐯𝐢𝐝𝐞 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤 👍🏻

羊羶同肉味不重,配以黑蒜、茄子同蕃茄仔增添風味。

🥂 𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐍𝐢𝐠𝐡𝐭 👍🏻
比較打卡嘅款式,以葡萄汁為主,味道香甜,飲落好似果汁。

🥂 𝐅𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐊𝐢𝐬𝐬 👍🏻
餐廳:The Pearl地點:尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店菜式:藝術主題餐廳,意日Fusion餐牌:前菜,湯,意粉,意大利飯,主菜,side dishes,甜品,紅白酒等,Cocktail,Mocktail,咖啡。呢度都有套餐。另加一。先黎兩款前菜。煙三文魚芝士卷 Smoked Salmon Cheese Rolls with wakame, asparagus and fly fish roes $98 廚師好有心機咁用煙三文魚卷住少少芝士,仲有少少類似昆布既食材同青瓜,面頭就加上飛魚籽,一共有四件。食落主要係鹹香兼油香既煙三文魚,再加上脆口魚籽,多重口感味道。伴有四卷青瓜片。中間有沙律雜菜,加少量黑醋調味,可以解膩。香煎北海道帶子Seared Hokkaido Scallops with edamame puree crab miso butter $108 呢道前菜用隻貝殼碟上枱,好可愛。北海道帶子一客四件,好厚身,肉質又嫩,唔錯。面頭有鹹鹹地既麵豉醬,伴有少少菜苗,如果配帶子食可能重口味少少。不過如果伴埋下底淺綠色既滑溜枝豆蓉一齊食就啱啱好。 然後再黎兩客主菜。燴澳洲牛面頰
餐廳:The Pearl
地點:尖沙咀加連威老道瑞生尖沙咀酒店
菜式:藝術主題餐廳,意日Fusion

先黎兩款前菜。

香煎北海道帶子

然後再黎兩客主菜。

燴澳洲牛面頰
Braised Australian Beef Cheek with caramelized radish and sous-vide beef croquette $328
燴澳洲牛面頰

呢道燴澳洲牛面頰雖然價錢係餐牌上比較貴少少,不過都抵食,因為份量好足。牛面頰成座山咁,炆得超淋又重牛味,外皮仲有少少脆,個汁甜甜地,好味道。面頭灑上少少菜苗,下底墊有一片薄薄甜白蘿蔔。
牛肉可樂餅

配有一條香脆牛肉可樂餅,點埋個汁食好好味。

烤澳洲羊西冷
Grilled Australian Lamb Striploin with confit garlic and roasted aubergine puree $158
烤澳洲羊西冷

烤澳洲羊西冷 擺盤不俗,兩大條烤澳洲羊西冷中間有豐富蔬菜,包括少少茄子蓉墊底,3粒連枝車厘茄同紮住左既5條豆角,仲有甜甜烤黑蒜同一件茄子頭,面頭灑上少少菜苗,好多菜食,色水養眼。羊西冷係慢煮三成熟,入面仲係粉紅色,肉質好嫩口,又唔肥,味道又無酥味,上面加有少少燒汁,食落唔會乾。

叫左兩杯Mocktail飲下。

First Night $88
Homemade passion fruit syrup grape juice
First Night

First Night用隻大大隻高身玻璃杯裝住,色水呈深紫色,加有一朵小黃菊裝飾。飲落係味道甜甜地既提子汁。
First Love

First Love $88
Fresh pineapple and cucumber juice with soda

First Love就用直身玻璃杯裝,係淺黃色菠蘿溝青瓜汁,杯邊有一片青瓜同小黃菊,果汁主要係淡淡菠蘿味,味道唔甜,感覺健康。

酒店餐廳黎講價錢真係幾抵,食物質素都唔錯,用餐環境不俗。
2023-06-06
牛肉可樂餅
First Love
2023-06-06 33 浏览
餐廳位於尖沙咀核心地帶瑞生酒店3/F,裝修型格,更有戶外露台位,好啱成班朋友去chill…我哋呢晚就只係晚餐,都非常精彩!餐廳有多款Cocktail好特別,點左兩杯試吓…The pearl 以佛手柑、柑橘香為主,加上champagne調成既,味道亦帶淡淡白花同果香、蜜糖甜香,口感清新,都幾易入口~First love以新鮮菠蘿汁青瓜汁加梳打水調製嘅Mocktail,夏天飲好舒服頭盤北海道帶子同煙三文魚芝士卷~大大粒帶子煎得好香,加埋蟹味噌嘅小麥同枝豆蓉,口感豐富,煙三文魚卷配沙律菜感覺好健康主菜有燴澳洲牛面頰同烤羊里脊肉,牛面頰肉味香濃,非常腍滑,烤羊里脊肉好嫩滑,而且無太濃羊臊味,連平時唔食羊嘅另一半都接受到🤭

我哋呢晚就只係晚餐,都非常精彩!
餐廳有多款Cocktail好特別,點左兩杯試吓…

The pearl

First love

2023-05-25
2023-06-06 38 浏览
估唔到瑞生酒店,竟然會有呢間餐廳!係食西式嘢食,我同男朋友決定單點嗌啲嘢食!香煎北海道帶子$108啲帶子都好大粒,同埋上邊會有啲麵豉醬,食落去感覺出奇地夾🤩羊西冷$158我男朋友係唔食羊,但佢今次竟然食到呢個🥹佢完全冇羊so味,肉質好林,我好鍾意食羊嘅,雖然我超鍾意食呢個煙三文魚卷$98佢入邊係包住左芝士,同埋海帶😍係一個好特別嘅配搭,食落去好Fresh,佢on side 仲有個沙律🥗牛面頰肉$328炆得好淋呢 😍推介 由於我哋兩個都唔飲酒嘅,所以呢我哋就叫咗mocktail First night $88 佢係熱情果配提子汁!酸酸甜甜,有啲似紅酒咁🥳First kiss $88 蘋果汁配玫瑰茶,佢哋兩個嘅配搭好清新🌸
估唔到瑞生酒店,竟然會有呢間餐廳!
係食西式嘢食,我同男朋友決定單點嗌啲嘢食!

香煎北海道帶子$108
啲帶子都好大粒,同埋上邊會有啲麵豉醬,食落去感覺出奇地夾🤩

羊西冷$158

煙三文魚卷$98

牛面頰肉$328
炆得好淋呢 😍推介

由於我哋兩個都唔飲酒嘅,所以呢我哋就叫咗mocktail

First night $88
佢係熱情果配提子汁!酸酸甜甜,有啲似紅酒咁🥳

First kiss $88
蘋果汁配玫瑰茶,佢哋兩個嘅配搭好清新🌸
2023-06-05 54 浏览
餐廳不是太大,但環境適合朋友聚餐。食物款式特別,有鮑魚天使麵,和牛兩食及魚柳兩食。擺盤精美,適合打卡。菜式味道亦令人滿意,讓人一試喜愛。甜品味道適中,不會太甜,值得一試。
2023-06-01 736 浏览
餐廳環境暗黑型格藝術風,幾有格調~⊙ sᴇᴀʀᴇᴅ ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ sᴄᴀʟʟᴏᴘs $108北海道帶子好大粒,煎至外脆內嫩,味道鮮甜,配上日本麵豉醬及西蘭花蓉,又幾夾wor~⊙ sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʀᴏʟʟs $98煙三文魚芝士卷,味道咸香,配上沙律菜,健康之選⊙ ʙʀᴀɪsᴇᴅ ᴀᴜsᴛʀᴀʟʟᴀɴ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ $328非常有份量嘅牛面頰,兩個人share都冇問題~炆得好淋,好入味,牛味香濃!伴碟嘅牛肉可樂餅都好好食⊙ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴀᴜsᴛʀᴀʟɪᴀɴ ʟᴀᴍʙ sᴛʀɪᴘʟᴏɪɴ $158賣相十分吸引!西冷羊肉肉質粉嫩多汁,伴碟仲有烤黑蒜、茄子、邊豆、串茄等,整體味道非常唔錯,喜歡食羊肉嘅要試下🫶🏻⊙ғʀɪsᴛ ɴɪɢʜᴛ $88又靚又好飲嘅一杯ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ😍百香果漿配上葡萄汁,非常清甜,又夠凍,ᴠᴇʀʏ ɴɪᴄᴇ♥⊙ғʀɪsᴛ ᴋɪss $88冷泡玫瑰花茶配新鮮蘋果汁,感覺清新,淡淡嘅甜味
餐廳環境暗黑型格藝術風,幾有格調~

煙三文魚芝士卷,味道咸香,配上沙律菜,健康之選

ғʀɪsᴛ ɴɪɢʜᴛ

⊙ғʀɪsᴛ ɴɪɢʜᴛ $88
ғʀɪsᴛ ᴋɪss

⊙ғʀɪsᴛ ᴋɪss $88
冷泡玫瑰花茶配新鮮蘋果汁,感覺清新,淡淡嘅甜味
ғʀɪsᴛ ɴɪɢʜᴛ
ғʀɪsᴛ ᴋɪss
  • First Night
  • 烤澳洲羊西冷
上星期係瑞生尖沙咀酒店4/F有間Bar & Restaurant 唔錯👍 嗰晚叫咗兩個Starter兩個Main 仲有兩杯飲品~鮮蝦煙肉意式多士(HK$68):4粒, 多士再脆d 會好😆😂自家製焗蟹肉餅(HK$128): 份量雖然偏少, 都食到佢係蟹肉一絲絲制成, 幾香口👍燴澳洲牛面頰(HK$328): Signature Dish❤️‍🔥又真係煮得幾稔同入味~ fd 子仲要棄黑豚肉留肚食依個😂慢煮伊比利亞黑豚肉(HK$198): 四大件, 雖然入邊有啲脂肪,但配埋邊邊嘅梅醬, 入口完全無問題👍飲品方面同朋友叫左mocktail, 分別係First Night (自家製熱情果汁為主,酸尾尾幾開胃)同First Kiss(Cold brew rose tea為主, 味道較淡), 各HK$88~

• 燴澳洲牛面頰
  • 自家製焗蟹肉餅
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥩🥩🥩🥩🥩🍴 🍽🍴🍽🍴🍽-🥢 煙三文魚芝士卷 $98 🆙除咗忌廉芝士之外,煙三文魚仲包住海帶、蘆筍,同埋飛魚子🐟🥢 香煎北海道帶子 $108 🆙帶子煎得啱啱好,食落甜甜地,下面綠色嘅係枝豆泥😽🥢 燴澳洲牛面頰 $328 🆙超級推薦!牛肉非常嫩滑,用叉輕輕一拉就散開晒。味道濃郁,好重香料味,仲配埋一嚿牛肉薯餅🫶🏻🫶🏻
🥢 烤澳洲羊西冷 🆗羊肉鮮嫩多汁,下面墊住嘅係茄子泥,食落同中東嘅Baba ghanoush差唔多🤔🥢 First Love $88 🆗First Love混合咗梳打水同埋菠蘿青瓜汁,味道香氣都非常清新,好適合喺咁熱嘅天氣飲用🥵🥢 First Kiss $88 🆙呢杯就混合左冷泡玫瑰茶同新鮮蘋果汁,帶有淡淡嘅花香同蘋果嘅香甜🌸🍎🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10 -🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥩🥩🥩🥩🥩🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 The Pearl (尖沙咀)尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓-#bakdiu西式

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥩🥩🥩🥩🥩🍴 🍽🍴🍽🍴🍽
🥢 煙三文魚芝士卷 $98 🆙
除咗忌廉芝士之外,煙三文魚仲包住海帶、蘆筍,同埋飛魚子🐟

🥢 香煎北海道帶子 $108 🆙
帶子煎得啱啱好,食落甜甜地,下面綠色嘅係枝豆泥😽

🥢 燴澳洲牛面頰 $328 🆙

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥩🥩🥩🥩🥩🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 The Pearl (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
#bakdiu西式#bakdiu尖沙咀 #bakdiu油尖旺
2023-05-30 152 浏览
餐廳隱身喺尖沙咀加連威老道的瑞生酒店裡邊,酒店同餐廳都走型格路線,由大門開始已相當有設計感,餐廳位於4樓,有室內和室外坐位,一邊係bar枱,一邊係用餐區,入到去非常有格調,裝修走暗黑藝術路線,配有不少樹脂流體藝術品🖼️配合燈光與投影,好有feel。1️⃣ 鮮蝦煙肉意式多士 Fresh Shrimp and Crispy Pancetta Crostini $68共有4塊,喺焗到香脆嘅多士🥖上塗上牛油果醬,仲有原隻爽口彈牙嘅鮮蝦🦐再配埋煙肉🥓和芝士🧀非常香口,鹹香味十足。2️⃣ 自家製焗蟹肉餅 Baked Crab Cake $128整個蟹肉餅做到外脆内軟,係一個有驚喜嘅小食🤩首先外層好酥脆,入面係滿滿一梳梳嘅蟹肉,非常鮮味,餅下面配左紅菜頭醬,同醃製過嘅車厘茄,十分清新,開胃得來唔會膩👍🏻3️⃣ 慢煮伊比亞黑豚肉 Sous-vide lberico Pork $198擺碟都幾靚,將黑豚肉🐗厚切成4份,由於係慢煮嘅關係,肉質仍然呈粉紅色,外層輕輕煎過之後帶點香脆,肉味非常濃郁,配上梨蓉🍐做嘅醬汁、新鮮蘆筍同埋奶油味濃嘅薯蓉,整體配搭非常好。4️⃣ 燴澳洲牛面頰 Braised Australian Bee

鮮蝦煙肉意式多士

自家製焗蟹肉餅

慢煮伊比亞黑豚肉

4️⃣ 燴澳洲牛面頰 Braised Australian Beef Cheek $328
牛面頰肉燜得非常軟腍又入味,根本不需要用刀切,食落有少少粘稒嘅口感,應該係已經煮出膠質,而且份量十足,醬汁好香濃,底下有塊糖心蘿蔔,甜得黎仲吸收咗牛肉嘅精華味道,仲配有一條牛肉薯餅,非常滿足🤗
燴澳洲牛面頰

5️⃣ 當日無提供cocktail,所以我地就叫左2杯mocktail,整體都好清新!
🍹First Kiss
呢杯用左玫瑰紅茶做底,加埋蘋果汁製成,飲落好清新。

🍸First Night
係一杯自家製既熱情果加提子汁🍇調配而成,好香果香味,酸酸甜甜,同肉類好夾。

總的來說,餐廳環境舒適,而且店員友善又勤快,如果想係尖沙咀搵個有格調嘅地方chill下,又唔太多人嘅地方,呢度係唔錯嘅選擇。

#foodie_couple_hk_sm816
2023-05-28
鮮蝦煙肉意式多士
自家製焗蟹肉餅
慢煮伊比亞黑豚肉
2023-05-26 51 浏览
🍴上次係尼間酒店既其中一個餐廳食野,係水牌見到樓上仲有間西餐廳,所以就bookmark左🤭🔸煙三文魚芝士卷前菜揀左個凍食,🐟煙三文魚入面卷住,🥒青瓜薄片、海帶同蘆筍,入面仲有啲軟芝士,面頭有少少飛魚子做點綴,口感好豐富,三文魚軟腍,其他配料好爽口,芝士味奶味好濃🔸香煎北海道帶子前菜另外揀左個熱食😆帶子兩面煎到乾身,頭面既係蟹味噌煮既小麥🌾,食落煙煙韌韌,帶子中間仲保持住刺身口感,底下既係毛豆泥,豆味濃入口creamy🔸烤澳洲羊西冷擺盤同顏色都好豐富😍羊西冷大概煎到5成熟,表面香脆,入面保持到軟身唔韌,🐏羊西冷唔係好羶,連則邊既配菜都好好食🔸燴澳洲牛面頰🐮牛面頰用左真空低溫烹調法,所以又腍又入味,牛肉下面有焦糖蘿蔔,蘿蔔又甜又腍,索哂啲牛肉味超好食🤤則邊個條係牛肉炸丸子,有少少似炸牛肉薯餅🥔,外脆內軟🔸Frist night 唔飲得酒既岩哂,佢係一杯自家製既熱情,果加提子汁🍇,酸酸甜甜,女仔會鍾意❤️入面仲有一大舊冰🧊keep住杯野飲都係凍🔸Lydia🍸枝釵好吸晴👀果味重,甜甜地易入口,酒味唔算好重,少飲酒既都接受到

🔸煙三文魚芝士卷

🔸香煎北海道帶子

🔸烤澳洲羊西冷

🔸燴澳洲牛面頰

🔸Frist night

🔸Lydia🍸
  • 烤澳洲羊西冷
終於回到正常生活 第一時間就約飯慶祝和同事OT直落 找了間酒店餐廳放鬆吓位於加連威老道 走型格路線的瑞生酒店從大門開始已相當有設計感 餐廳在4樓迎面是樹脂流體藝術品 配合燈光與投影彷如流動的輕煙縈繞 很難不去駐足打卡沿路是頗有質感的石牆與門廊 低調高雅裡面的裝修配搭藝術品 模擬巴洛克風格以為是打卡餐廳 味道意料之外地有水準據知主廚經驗豐富 擅長炮製現代歐陸菜來杯調酒 在微弱燈光下享受微醺的狀態-⧫ 𝕊𝕋𝔸ℝ𝕋𝔼ℝ𝕊 ⧫⧫ღ 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐤𝐤𝐚𝐢𝐝𝐨 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩𝐬 $𝟏𝟎𝟖北海道刺身級帆立貝煎得金黃 外脆內嫩配以毛豆泥及蟹肉製作的醬汁 甚有創意最特別是面層的麵豉粒粒 很獨特的口感-ღ 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐨𝐥𝐥𝐬 $𝟗𝟖以煙三文魚捲著芝士及海帶 綿密有層次配搭蟹籽沙律菜 是穩陣健康的前菜選擇-⧫⧫ 𝕄𝔸𝕀ℕ𝕊 ⧫⧫ ღ 𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐥𝐚𝐧 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 $𝟑𝟐𝟖推介! 牛面頰肉燘得非常軟稔而且入味用叉也能拉開的程度 咬落肉汁醬汁滿溢配菜是炸慢煮免治牛肉做的可樂餅 合格墊底的焦糖白蘿蔔好有驚喜呢 幼嫩香甜-ღ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐮
終於回到正常生活 第一時間就約飯慶祝

用叉也能拉開的程度 咬落肉汁醬汁滿溢
配菜是炸慢煮免治牛肉做的可樂餅 合格
墊底的焦糖白蘿蔔好有驚喜呢 幼嫩香甜
燴澳洲牛面頰

ღ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐥𝐨𝐢𝐧 $𝟏𝟓𝟖
平常多是吃羊架 這裡可試試烤焗羊西冷
羊扒脂肪比例較低 羶味大減味道較大眾