𓍯 Tʜᴇ Oᴘᴛɪᴍɪsᴛ 𓂃𝗔𝗹𝘄𝗮𝘆𝘀 𝗮 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗰𝗲𝗹𝗲𝗯𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 is @theoptimisthk, a 3-storey Spanish spot under @piratagrouphk 🎂 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘢𝘮 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘴𝘦𝘳𝘦𝘯𝘢𝘥𝘦 𝘺𝘰𝘶 𝘪𝘯 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘴𝘱𝘪𝘳𝘪𝘵𝘴 🎶 & there were 𝘴𝘰 𝘮𝘢𝘯𝘺 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘸𝘦 𝘸𝘦𝘯𝘵 🎉 Finally got to try their famous 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑖𝑐𝑒 🦞 I’ve tried their dunch menu before and they were all out of it, managed to secure it this time with the HKRW dinner menu ✨My fav part of Spanish cuisine is 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘰𝘧 𝘵𝘢𝘱𝘢𝘴 🇪🇸 We (barely) managed to finish everything and
𓍯 Tʜᴇ Oᴘᴛɪᴍɪsᴛ 𓂃
Lobster  Rice

My fav part of Spanish cuisine is 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘴𝘱𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘰𝘧 𝘵𝘢𝘱𝘢𝘴 🇪🇸 We (barely) managed to finish everything and 𝘸𝘦𝘯𝘵 𝘩𝘰𝘮𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘩𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘣𝘦𝘭𝘭𝘪𝘦𝘴🤰🏻Really 𝘨𝘰𝘰𝘥 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘵𝘢𝘧𝘧 𝘢𝘳𝘦 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘭𝘺, no wonder it’s such a 𝘱𝘰𝘱𝘶𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘩𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘤𝘤𝘢𝘴𝘪𝘰𝘯𝘴 💁🏻‍♀️

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ sᴘʀɪɴɢ 2022 ⊹ ‧̫‧⊱

ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ ($𝟺𝟿𝟾𝚙𝚙)

ᴇɴᴛʀᴀᴅᴀs
✧ 𝐴𝑐𝑜𝑟𝑛-𝑓𝑒𝑑 𝐼𝑏𝑒𝑟𝑖𝑎𝑛 𝐻𝑎𝑚
✧ 𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐶𝑟𝑜𝑞𝑢𝑒𝑡𝑡𝑒𝑠
✧ 𝐾𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑟𝑎𝑤𝑛 𝑎𝑙 𝐴𝑗𝑖𝑙𝑙𝑜
✧ 𝐻𝑢𝑒𝑣𝑜𝑠 𝑅𝑜𝑡𝑜𝑠
✧ 𝑀𝑒𝑑𝑖𝑡𝑒𝑟𝑟𝑎𝑛𝑒𝑎𝑛 𝑡𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜𝑒𝑠

ᴍᴀɪɴs
✧ 𝐿𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑖𝑐𝑒 (+𝟿𝟾𝚙𝚙, 𝚜𝚎𝚛𝚟𝚎𝚜 𝟸)

ᴅᴇssᴇʀᴛ
✧ 𝐶𝑟𝑒𝑚𝑎 𝐶𝑎𝑡𝑎𝑙𝑎𝑛𝑎
✧ 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝐵𝑟𝑜𝑤𝑛𝑖𝑒

ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟs
✧ 𝐷𝑎𝑖𝑞𝑢𝑖𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝐹𝑟𝑒𝑠𝑐𝑎 ($𝟿𝟶)
✧ 𝑅𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑛𝑔𝑟𝑖𝑎 ($𝟾𝟶)

𖤥 Tʜᴇ Oᴘᴛɪᴍɪsᴛ @theoptimisthk
↷ 𝕊𝕡𝕒𝕟𝕚𝕤𝕙 𖥧𓂃 #thefchk_spanish
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_wanchai
#theoptimist
2022-06-14
  • Juicy lobster rice
  • Broken  Egg
  • Dessert  Platter
2022-07-02 546 浏览
同學仔帶我食生日飯😍😍佢地話上網睇呢間生日慶祝生日一流🐷🐷—去到間野有3層🥰環境係好靚 不過就比較暗🙊我地坐2樓近廚房位 不過成餐飯都超勁油煙味🤣🤣嗆到個鼻好辛苦🥲🥲—Set lunch就有soup, appetizer, main & dessert🍽 揀唔同既main就唔同價錢🥂—湯就係蕃茄湯🍅幾濃郁🥰Appetizer我地揀左1. Tuna tartare🐟配左牛油果蓉🥑幾襯他他Menu寫住有teriyaki 照燒汁 但食落又食唔出🥲🤣2. Gambas Al Ajillo (extra +$28)睇圖都可以見到啲蝦好粉 食落就真係又鞋又霉🙊無咩garlic chilli味🌶睇返單先知原來仲要+$😂—Main揀左1. Juicy Lobster Rice🦞(extra +$98)呢個係staff recommend🙊入面除左龍蝦仲有魷魚🦑但我覺得偏鹹😂2. Chateaubriand🥩(extra +$78)叫左medium 睇落好生🐵但其實ok 不過我就嫌個汁唔夾🤣沾左都唔覺有咩味—最後甜品我地4個都叫左chocolate brownie🍫我認為賣相唔太靚🤣🤣好難影到相🥲食落p
同學仔帶我食生日飯😍😍佢地話上網睇呢間生日慶祝生日一流🐷🐷

湯就係蕃茄湯🍅幾濃郁🥰
Appetizer我地揀左
1. Tuna tartare🐟
配左牛油果蓉🥑幾襯他他
Menu寫住有teriyaki 照燒汁 但食落又食唔出🥲🤣

Main揀左
2. Chateaubriand🥩(extra +$78)

最後甜品我地4個都叫左chocolate brownie🍫
我認為賣相唔太靚🤣🤣好難影到相🥲食落pat朱古力醬好甜🙊🙊刮走就咁食個brownie就ok🙈

💰hkd $1685.2 including 10% service charge
📍 The Optimist
G/F to 2/F, Hennessy Road 239, Wan Chai Hong Kong
2022-01-07
2022-06-27 697 浏览
Broken egg🍳   $120🍽前菜~有驚喜!!🤩侍應會先給你拍照,然後會幫你拌勻,薯仔切成一片片,跟薯片一樣,趁熱吃還能吃到香脆的口感,薯仔吸引了蛋汁和黑松露的香味,非常惹味 😋 Wagyu Beef Cheek🐂  $170🍽前菜~牛臉頰煮得超軟腍,肉質超嫩滑!! 😍南瓜醬汁超甜,可惜只有兩塊,份量超少 🙈 USDA Prime Ribeye🥩  $390🍽主菜~肉眼我們選了5成熟,煮得剛剛好,不會太硬,而且還保留着肉汁👍,而配菜方面有薯角和Manchego Cheese🧀,這種芝士由羊奶製成,所以奶味濃郁而且帶有咸味,所以不用另外配醬汁也很夠味 ☺️ 另外隨餐還有附送酸種包和酸忌廉 😋 總結:餐廳環境舒服,侍應服務態度也很好,但每款菜式的單價都偏貴,份量也偏少 🙈

Broken egg

Wagyu Beef Cheek
USDA Prime Ribeye
  • Broken  Egg
2022-06-26 592 浏览
一間很容易book到(據說是)的網紅西班牙餐廳,即日訂都有位 。 總的來說,是適合附近打工仔收工後過來點幾份Tapas和喝杯酒的地方。 在軒尼詩道上,交通比較便利。  菜式和上菜時間都很南美(隨意)。 配菜時常不同,大概是看廚師心情。 上菜間隔都比較久,一餐午飯吃了快三个小时。 這個用餐時間在香港來說過於奢侈。 大概是用餐人數多而侍應較少的緣故,侍應比較難顧及到每一桌,要用些時間先他們才會留意到你有需求。  因為是周末中午,所以只提供brunch餐牌。 五份Tapas,最喜歡蘋果酒chorizo和碎蛋炸土豆。 碎蛋下面的是土豆片而非薯條。 章魚小丸子就不建議單點了,一入口全是麵粉的味道。 大概是因為Tapas過鹹,主菜羊肩肉的羊肉和醬汁味道都很淡。 甜品叫Churros是最安全的,芝士蛋糕蛋腥味較重。 Acceptable.章魚小丸子不建議點。入口全是麵粉的味道。King pawn al ajillo偏鹹。 Chorizo a la sirda。好吃。碎蛋下面的是土豆片而非薯條。主菜羊肩肉的羊肉和醬汁味道都很淡。用餐期間侍應彈著結他在領桌唱了兩次生日歌,送上了蛋糕,看來又是一家受歡迎的

Salad

Acceptable.

Octopus  Croquetas

章魚小丸子不建議點。入口全是麵粉的味道。

King  Pawn  Al  Ajillo

King pawn al ajillo偏鹹。

Chorizo  a  la  Sirda

Chorizo a la sirda。好吃。

Huevos  Rotos

碎蛋下面的是土豆片而非薯條。

Lamb  Tomahawk

主菜羊肩肉的羊肉和醬汁味道都很淡。

Churros

用餐期間侍應彈著結他在領桌唱了兩次生日歌,送上了蛋糕,看來又是一家受歡迎的慶生餐廳。
Chorizo  a  la  Sirda
Huevos  Rotos
Churros
2022-06-20 518 浏览
It charges too expensively which doesn't match with the quality of the food. First thing, the rib eye charged $390, which didn't specify the grams on the menu and we're told to have 250g. We would be expecting something thick with such a price. however, what we found were just literally several pieces of meat which I highly suspect it even weighs 150g at all!! what's more appalling is that, the meat is full of fats, which is disgusting and we are just eating fat. Thus the actual weight of the me
First thing, the rib eye charged $390, which didn't specify the grams on the menu and we're told to have 250g. We would be expecting something thick with such a price. however, what we found were just literally several pieces of meat which I highly suspect it even weighs 150g at all!! what's more appalling is that, the meat is full of fats, which is disgusting and we are just eating fat. Thus the actual weight of the meat is definitely less than 100g. In addition, the quality of meat is bad as well. we asked for medium raw but it tasted no different than well-done. Very disappointing about not the food but the dishonesty of the restaurant as a whole. Very disappointing and highly NOT RECOMMENDED.

The stingray has weird taste and the taste is so plain that there's no taste of fish at all!

In general, Very disappointing and highly NOT RECOMMENDED.

2022-06-18 496 浏览
熱鬧西班牙餐廳人均消費:$400總結:可以一試————————————————————————鍾意食西班牙菜因為餐廳通常都好熱鬧好有氣氛. 同朋友慶祝生日一流.Lunch menu有free flow. Sangria好飲.😋Juicy lobster rice好食,二人份量都好多,每一口飯都吸收哂龍蝦湯. 好適合配酒食.😋同行朋友生日,餐廳staff會彈結他唱生日歌,好好氣氛!******************************The Optimist (灣仔)灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
[The Optimist]

熱鬧西班牙餐廳

人均消費:$400
總結:可以一試

————————————————————————

同行朋友生日,餐廳staff會彈結他唱生日歌,好好氣氛!

The Optimist (灣仔)
灣仔軒尼詩道239號地下至2樓
生日
位於灣仔呢間西班牙餐廳,環境十分有情調,無論係座位抑或食物嘅擺盤,都好精緻,同朋友、另一半、慶祝或者打卡都好fit❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥Starters全部都好好食,特別Tuna tartare 又靚又新鮮,一口一個,話咁快就食曬😂青口同大蝦咁大隻,加埋惹味醬汁,爽口彈牙,完全冇冰鮮感覺!燒牛肉睇相都知既鮮嫩又juicy啦,雖然真係好邪惡,但又係食極都唔膩🤩甜品正常 ,椰子味好出,不過甜品無主菜咁出色😙仲記得當晚連續唱咗四round生日歌,好多人都黎慶祝生日,侍應同小提琴手都好俾貨,呢晚好enjoy!

青口同大蝦咁大隻,加埋惹味醬汁,爽口彈牙,完全冇冰鮮感覺!

甜品正常 ,椰子味好出,不過甜品無主菜咁出色😙

• tuna tartar
呢度的lunch set 都幾多野食,裝修設計富有歐陸情調,好有氣氛。亦都適合同朋友慶祝生日,店員會彈琴唱歌,可以給朋友一個驚喜。餐廳主要為藍色。餐具亦都好精緻。Lunch set 包括:-STARTERS🌟餐包配牛油 - 個麵包偏硬身。🌟A selection of Iberian Charcuterie & cheese, market salads & Pintxos and salaries - 黑毛火腿鹹香味十足,配酸酸地嘅沙律菜可以中和返。芝士偏硬有少少辣味。🌟 Blue prawns grilled on sea salt, kimuchi sauce - 虎蝦都幾大隻同埋新鮮,肉質彈牙。調味有少少辣,但都幾開胃。蝦頭仲有少少蝦膏添。🌟Mushroom Croquettes - 炸蘑菇薯仔。外面炸得鬆脆,裏面就係薯仔熔磨茹。熱辣辣都幾好食。🌟Broken eggs ‘Huevos Rotos’ - 材料有蛋、煙肉及薯仔。唔會輸嘅配搭。加頭先嘅麵包食都唔錯。MAIN COURSE🌟Juicy Lobster rice - 這個菜式需要等30分鐘。但絕對值得!視覺效果非常震撼

餐廳主要為藍色。餐具亦都好精緻。

Lunch set 包括:-
STARTERS
🌟餐包配牛油 - 個麵包偏硬身。

MAIN COURSE
🌟Juicy Lobster rice - 這個菜式需要等30分鐘。但絕對值得!視覺效果非常震撼。顏色好漂亮,材料十足。裏面有一隻600g龍蝦,加上濃稠嘅湯底。龍蝦味非常濃郁,鮮味十足。每一啖飯都係精華。必食推介。

DESSEET
🌟Brownie - 朱古力醬又話幼滑香濃。但基本上食到呢個時候已經好飽,加上布朗尼有啲甜,我食咗兩啖就放棄咗啦。

總結來講,最出色嘅當然係龍蝦飯。同朋友可以慢慢食,享受快樂時光。

一直都聽過呢間高級又靚嘅西班牙餐廳⭐️適逢朋友生日就即刻諗起要book呢間🥰餐廳以深綠色調歐陸風裝修為主題🌿三層偌大空間令人感覺舒服高雅💆🏻‍♀️非常適合慶祝生日或者搞私人派對🎁慶生的話會有人唱歌同birthday dish🎂包保壽星滿足又開心🥰4-set Brunch ($348 pp)🥗Aperitvo🧀Iterian Ham, Manchego cheese, pan con tomate黑毛豬火腿充滿鹹香 同時又唔會太鹹🤤食落口就知道係高級嘅火腿 油份比例啱啱好同曼徹格芝士非常配襯👍🏻加埋清新又爽口嘅蕃茄同pickles有另一種食法🥰🍽Tapas🥗 Summer salad 時令新鮮沙律配上傳統黑醋橄欖油令你先開開胃墊墊肚亦為其他兩個tapas解油膩感💆🏻‍♀️🥚 Broken egg “ Huevos Rotos”The optimist signature side dish 之一流心蛋黃配上底下的炸薯仔和煙肉望見都非常邪惡🤤🤤整個side dish 偏濃味 食完都飽咗6成😂🦐Gambas “al ajillo”西班牙蒜香蝦 每隻都幾大隻👍🏻肉質彈牙 加上充滿蒜味嘅橄欖油非常有驚
一直都聽過呢間高級又靚嘅西班牙餐廳⭐️
適逢朋友生日就即刻諗起要book呢間🥰
餐廳以深綠色調歐陸風裝修為主題🌿
三層偌大空間令人感覺舒服高雅💆🏻‍♀️
非常適合慶祝生日或者搞私人派對🎁
慶生的話會有人唱歌同birthday dish🎂
包保壽星滿足又開心🥰

4-set Brunch ($348 pp)

🥗Aperitvo

🥗 Summer salad
時令新鮮沙律配上傳統黑醋橄欖油
令你先開開胃墊墊肚
亦為其他兩個tapas解油膩感💆🏻‍♀️

🥚 Broken egg “ Huevos Rotos”
流心蛋黃配上底下的炸薯仔和煙肉
望見都非常邪惡🤤🤤
整個side dish 偏濃味 食完都飽咗6成😂

🦐Gambas “al ajillo”
西班牙蒜香蝦 每隻都幾大隻👍🏻
肉質彈牙 加上充滿蒜味嘅橄欖油
非常有驚喜 有主菜嘅水準🍽

🥘Platos
🦞Juicy lobster rice (for 2pp)
Main dish 我哋加錢叫左最signature 嘅龍蝦燴飯🍚
超大隻波士頓龍蝦放滿喺飯上面🦞
一上菜即刻聞到龍龍的龍蝦湯味
燴飯用上西班牙Bomba Rice 粒粒吸滿湯汁🤤
食落比起一般risotto濕潤同軟身
龍蝦肉亦非常彈牙結實 非常滿意👍🏻

Postre
Brownie, flan
因為朋友生日提前同餐廳講想寫 birthday dish
甜品嘅時候職員主動捧上有蠟燭嘅甜品
祝朋友生日快樂 成功製造驚喜
Brownie 暖暖的 裏面亦非常濕潤
配上雪糕食非常滿足
Flan焦糖布甸都很幼滑 奶味十足
2022-06-07 535 浏览
今日book咗去食西班牙菜,但係經歷就非常之不愉快。因為我係book 信用卡優惠嘅,咁佢哋淨係俾我睇嗰個Menu,咁當我想攞另外普通平時嗰份Menu嘅時候,個侍應就同我講話我一定要嗌信用卡嗰份Menu,並且唔可以Mix。佢嘅命令式口吻已經令我好唔舒服,安排嘅枱同隔籬枱客人嘅位置,係一個身位嘅距離都冇,非常之擠逼(睇吓相就明),安排嘅座位係喺上層嘅位置,嗰度啲人坐得非常之密,一啲都唔舒適嘅感覺,成餐飯就好似係一間酒吧裏邊食咁樣,一啲氣氛同情調都冇。當我嗌咗第一杯走嘅時候,等咗成15分鐘都未嚟,已經催左單成三次,嗰陣時我嘅朋友已經飲晒佢第一杯酒。喺我朋友話要嗌第二杯嘅時候,等咗好耐之後,有另外一個侍應嚟再問佢要唔要另外一個就杯酒,同佢講咗我哋已經落咗單之後,佢就留低個空嘅杯係我哋個枱面,其實我見到佢放咗喺側邊有成十幾支酒,侍應都有不然去為其他客人喺嗰度斟酒,但係偏偏個侍應就唔肯幫我哋,要特登打單落酒吧攞上嚟。我哋嗌咗個wine pairing,但係每上一道菜就要催佢攞相對應嘅wine俾我哋,其實Wine pairing 唔係你要自動自覺去幫我哋去 pair wine 咩?而且佢一個wait
今日book咗去食西班牙菜,但係經歷就非常之不愉快。

而且佢一個waitress 話wine pairing 有嘅酒,又同另一人講嘅wine 唔一樣,俾左隻平d嘅,有欺騙之嫌

當我哋上個甜品嘅時候,又要催促佢攞杯酒過嚟,杯酒嚟到嘅時候個雪糕都已經溶晒。

其實我哋係有消費嘅客人,但係侍應嘅態度就非常之令人卻步,一間西餐廳可以因為要拼埋張枱,要客人食食下搬去另一張枱嘅,我覺得真係好唔要得。

最後,成張單17xx 加一肚氣

2022-06-04 420 浏览
🐠Tuna Tartar 💰$140🧀Truffle Croquettes 💰$115🍤Calamari 💰$150🍳Truffle Broken Eggs 💰$140🐔1/2 Charcoal Roasted Young Chicken 💰$210🥩Grilled Pork Ribs💰$270🦞Juicy Lobster Rice 💰$590.⚡️被譽為最啱慶祝生日嘅餐廳,環境確係好igable,特登為同事慶生所以揀咗呢到食晚飯🤣食西班牙野點少得海鮮飯?佢地嘅🦞龍蝦飯份量幾足,不過飯好濕身,富有好濃郁嘅龍蝦鮮香🤓.⚡️令小女子印象尤深嘅係🧀Truffle Croquettes(炸黑松露波波),一啖咬落去超香濃黑松露味,配上咸香芝士真係無敵😍.⚡️ 其餘嘅菜式都不過不失,主要裝橫佈置同氣氛加分,服務員亦好friendly,想同屋企人/朋友慶生呢到確係唔錯嘅選擇🤣
🐠Tuna Tartar
💰$590

Calamari

Calamari
2022-06-04 410 浏览
想揾間餐廳慶祝生日,朋友就介紹左呢間西班牙餐廳,結果上年食左一次,今年原班人馬食多次。環境:坐落係灣仔鬧市之間,門面唔算好起眼,但原來佢佔地三層,都幾大,但比較密集,樓底唔算高。現場環境昏暗,幾有氣氛,但有少少嘈吵。兩次都係被安排到二樓六人長枱,中間雖然以透明亞加力膠板相隔,但都無阻我地嘅興致前菜/Tapas:Warm King Prawns (Gambas)必試程度:5/5我食親西班牙菜都必叫呢個tapas,因為佢個整法令成個蝦肉好爽好香,而呢間個蝦同油油都控制得好好,兩次都有叫佢😋另外都有叫過3-4款tapas,未好食到我記住個味道(sorry😅)主菜:Lobster Rice必試程度:2/5呢間西班牙餐廳竟然係冇paella, so sad,取而代之係呢個lobster rice, 佢仲要係呢間餐廳唯一嘅飯。可惜,呢碟鎮店菜略嫌太咸,蓋過左龍蝦味,而個龍蝦普通,少少失望咁啦Sucking Pig必試程度:4/5外脆內軟係基本啦,啲肉入口溶化,都唔錯,不過佢唔係我食過最好食嘅西班牙乳豬,但都值得叫嘅Lamb Shoulder必試程度:5/5wow, 個羊比個乳豬更入口溶化,調味夠而

環境:

前菜/Tapas:
Warm King Prawns (Gambas)
必試程度:5/5

主菜:
Lobster Rice
必試程度:2/5

Sucking Pig
必試程度:4/5

Lamb Shoulder
必試程度:5/5
wow, 個羊比個乳豬更入口溶化,調味夠而又唔會搶味,係我覺得可以二刷嘅食物,可惜我第二次黎先認識佢,有種相逢恨晚嘅感覺

Pork Rib
必試程度:3/5
同lamb shoulder一樣,好淋,一切就離骨,可惜調味太重,個味似韓式辣醬,我就覺得ribs有好多種整法,呢種就麻麻地

甜品:
全部甜品都試過,全部都合格可試,但就冇邊個必試,睇返個人喜好啦

總評:
餐廳食物比較濃味,裝潢氛圍幾好,服務都唔錯,鍾意西班牙菜可以試下呢間,不過性價比麻麻,少貴
Ribs
Lamb  Shoulder
Flan,  Brownie
Blueberry  cheesecake  ,  toast
Sucking  Pig
Lamb  Shoulder
Flan,  Brownie
Sucking  Pig
  • Flan
  • Chocolate Brownie
  • Berry  cheesecake
  • Gambas Al Ajillo
聽聞呢間西班牙餐廳慶祝生日好有氣氛🇪🇸一直滿心期待😍 嚟到見到每一台都係生日慶祝🎂生日歌聲此起彼落🎤 生日會有特別影即影即有相📷同埋員工一齊彈結他唱生日歌🎸 真係感受到佢哋份熱情❤️‍🔥 但可惜服務除咗唱生日歌呢方面都係普通🌚 冇主動換碟執野同埋生日甜品要提先記得 但係To be fair食物質素係有水準既👍🏻有西班牙風味又容易令香港人接受⭐️ Huevos Rotos with Basque thin Chorizo 🍳西班牙式嘅煎蛋配上薯仔係好家常嘅國民美食🥔 煎蛋會特登打碎令蛋汁均勻地撈勻🥚 Chorizo增加了鹹香感覺🥓⭐️ Acorn Fed Iberian Ham 🐖比起外面買既伊比利亞火腿 🤪呢度冇咁肥痛多咗一份木香🪵⭐️ "Marinera" Mussels 🐚青口份量非常多🤩 醬汁辣得非常開胃🌶有點似葡國菜的調味🇵🇹⭐️ Juicy Lobster Rice 🦞期待已久嘅重頭戲來了🎊龍蝦話有600g 咁多肉質都算新鮮彈牙😋 飯粒唔會煮得過淋 索晒海洋嘅精華但唔過鹹🧡⭐️ 1/2 Suckling Pig 🐷份量大到我哋食得超飽 豬肉燒得好Juicy🔥外皮好脆💥皮下脂肪唔會太多好容

Acorn Fed Iberian Ham

青口份量非常多🤩 醬汁辣得非常開胃🌶有點似葡國菜的調味🇵🇹
Juicy Lobster Rice

⭐️ Juicy Lobster Rice 🦞

⭐️ 1/2 Suckling Pig 🐷
份量大到我哋食得超飽 豬肉燒得好Juicy🔥外皮好脆💥皮下脂肪唔會太多好容易起到 配上杏桃Puree偏酸同Fresh 🍎
Hand Cut Fries

⭐️ Hand Cut Fries 🍟
肚餓得滯點一份薯條🥹 切得夠有厚度調味好足夠😙
Dessert  Platter

⭐️ Dessert Platter 🍰
甜品一共有好多款有Brownie同Cheesecake但味道都偏甜🍭 特別鍾意Flan💛 蛋味香濃又有QQ既口感呢🍮

Acorn Fed Iberian Ham
"Marinera" Mussels
Juicy Lobster Rice
Hand Cut Fries
Dessert  Platter
2022-06-03 516 浏览
📌The Optimist💛Dinner Menu- Drinks: Zesty Strawberry Ginger- Main Dishes:1) Iberico Secreto Pork & 2) Roasted chicken💛Starter 普遍都唔錯Broken egg 比較有驚喜 影完相店員會幫手攪拌,薯仔都煎得好香,味道幾好👍🏻蕃茄嗰碟就真係成蕃茄 顏色唔同但食落差唔多😅 其餘都唔錯 起碼不過不失😕主菜就相對還好roasted chicken 外面唔算乾但係中間就有啲柴 ; pork 其實都ok但食多幾舊就覺得有啲咸 但係都幾鐘意配搭的sauce,甜甜地 甜品:不過不失💛服務同環境都好 但係嘢食而言有啲偏貴 main course可以好食啲
📌The Optimist

Broken  Egg
2022-06-02
Broken  Egg
  • Broken Egg
作為集團fans但唔知點解一路對呢間冇咩興趣今次見Restaurant Week又翻咗嚟 的起心肝試下!/𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟰𝟯𝟴𝗽𝗽)🤍𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀 𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲𝘀 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬你當係西式嘅章魚小丸子(?)口感冇咁實在 食落重忌廉芝士味 八爪魚都幾有存在感 🤍𝗞𝗶𝗻𝗴 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗮𝗹 𝗔𝗷𝗶𝗹𝗹𝗼 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬好鍾意食呢種蝦! 西班牙定意大利嘅都鍾意蒜香味有 橄欖油香有 油浸但食落感覺唔油膩蝦肉大隻爽彈 少少粉調味就夠🤍𝗛𝘂𝗲v𝗼𝘀 𝗥𝗼𝘁𝗼𝘀 " 𝗕𝗿𝗼𝗸𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬第一次食呢道菜 普通嘅食材組 但味道幾有驚喜 要將所有嘢一次過塞入口! 口感豐富之餘先會一次過食到薯仔片嘅牛油香 火腿鹹香 同蛋香🤍𝗛𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮𝗴𝗲 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬Um一個普通嘅吞拿魚番茄沙律幾欣賞有黃色番茄 食落清新開胃🤍𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗥𝗶𝗰𝗲(+$𝟭𝟵𝟲/𝟮𝗽𝗽) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳/𝟭𝟬見佢signature 所以要加錢都想試但老實講加成兩嚿水嚟講都真係幾失

作為集團fans但唔知點解一路對呢間冇咩興趣

見佢signature 所以要加錢都想試
但老實講加成兩嚿水嚟講都真係幾失望
份量好足 飯粒有咬口 佢唔係唔好食
但龍蝦味真係幾淡下…龍蝦殼冇預先處理下先都真係好扣分

🤍𝗖𝗿𝗲𝗺𝗮 𝗖𝗮𝘁𝗮𝗹𝗮𝗻𝗮 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟰/𝟭𝟬
蛋香味幾夠 做到帶少少甘橘味
呢款布甸個焦糖要喺底 佢喺面 仲要幾厚…
重點係一啲都唔滑 口感唔知想點 好少食到想放棄嘅甜品

🤍𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟲/𝟭𝟬
朱古力味可以 但口感唔太似brownie
勉強係可以食得曬 冇太多感想了