餐厅: The Lounge (香港JW萬豪酒店)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
1K
2016-02-25 17569 浏览
今年超想去貓展掃貨,然後嚟個High Tea,本來打算就腳d响灣仔果邊食,點知附近果幾間5星酒店只做假期,又或者只得Tea Set,既然係咁只好揀金鐘區啦。訂位時要求近窗口位,諗住無咁迫坐得舒服d,但估唔到距離食物區好遠,兼且要經過好多梯級,幾驚老人家唔小心跌倒,所以有小朋友或長者,最好坐近食物區好d。講到Tea Buffet,我都係第一次食,因為我一直以為只得點心或蛋糕之類,但嚟到見到d美食,我呢個錯既念頭就即刻改變咗,原來Tea Buffet都可以好豐富。嚟到食物區,首先嚟個大集會(因為太忙關係,成日都只咗一個肉鬆包),然後再重點出擊出擊,最後嚟個甜品結尾。。。冷盤區:<刺身、壽司、沙律、冷麵、煙三文魚刺身、酸齋、茄子、磨菇。。。>刺身有兩款~三文魚新鮮肥美,師傅唔會切得太厚,每次配給約5片;而北寄貝好爽口,新鮮唔會食到雪味,每次配給兩片壽司有兩款~其中一款吞拿魚卷物好好味,新鮮無根沙律~酒店好貼心,先將生菜跟沙律醬拌好,然後可自選配料如:雞蛋、火腿、煙肉、磨菇、洋蔥等等熱盤區:<點心、燒乳鴿、清酒煮大蜆、雞卷、燒墨魚丸、燒雞翼、意粉、生滾粥、雜菜湯。。。>點心:大大粒燒賣,有好多

冷盤區:
刺身壽司、沙律、冷麵、煙三文魚刺身、酸齋、茄子、磨菇。。。>
壽司有兩款~其中一款吞拿魚卷物好好味,新鮮無根

熱盤區:
點心:大大粒燒賣,有好多蝦好爽口,家姐都忍唔住食咗4粒;豉汁豬肚同樣好爽好入味,仲有超飽肚既奶皇包同糯米雞
燒乳鴿~份量為1/4隻,燒得好香口好入味,肉質好嫩,本人非常推介

清酒煮大蜆~因為好大隻關係,每次只會提供約30隻,蜆好鮮甜大隻,而酒淡而香,另一推介食物

雞卷~用類似墨西哥薄餅皮包住雞件,再配合菜及沙律醬,好開胃

輕食:
<多款三文治、多款芝士>

甜品
<Pancake、生果、蛋糕、雪糕、曲奇餅。。。>
蛋糕~試咗mousse杯仔,兩款都比較甜,但芒果金箔比較可取;紅桑子蛋糕清新怡人,唔會有酸溜溜感覺;綠茶蛋糕好一般,綠茶味唔夠濃郁;brownie表面焗得比較硬,但朱古力味濃;鬆餅唔鬆化似石頭;
Haagen-Dazs雪糕小杯裝有士多啤利味/朱古力味/咖啡味/曲奇味

三人共消費:$774 (用滙豐白金咭免加一)
2016-02-19
  • 燒乳鴿
  • 清酒煮大蜆
  • 雞卷
2015-09-20 31371 浏览
8時開始的宵夜自助餐,配合香港人不能準時收工,焗住夜食晚餐的習慣,放工後不用趕頭趕命,安安樂樂享用晚餐。是晚因為有鵝肝,收費比平常貴一點點,$415+10%, 部份信用卡有85折優惠。食物種類多寡不重要,最重要是品質高,自選生滾粥,即煮餛飩麵,新鮮沙律吧,芝士盤,煙三文魚,蝦餃燒賣,即切牛扒羊架,慢煮三文魚,魚生等等。本人認為最好吃的頭三位是:菜膽鮑魚: 大大方方的一盤菜膽鮑魚放在熱熏區,原隻鮑魚比菜多,實實在在。味道好,蠔油紅燒油掛上鮑魚面,濃味但不過鹹,鮑魚夠彈牙。煎鵝肝:取於自助餐首段的鵝肝煎得太生,當中段人潮散去,現場廚師慢慢煎,煎得香夠熟又不過火,所以不用心急食鵝肝,供應是源源不絕的,待中段人潮散去後,品質高點又不用排隊。泰式煎蝦:開邊大大隻煎蝦,用牛油煎,客人可自配泰式汁和椰奶,爽口彈牙,吃兩隻已很滿足。店內環境很舒適,招呼又好,可惜張椅子很矮而且有點舊,希望酒店盡快更換新椅子。

菜膽鮑魚

煎鵝肝

泰式煎大蝦

椅子太矮

菜膽鮑魚
煎鵝肝
泰式煎大蝦
2015-08-06 31623 浏览
我約左包包同佢媽媽去食TEA BUFFET約左幾星期都約唔到,今日終於可以食LU本來今日都食唔到架,BOOK位時係FULL BOOKING要WAITING架,好才有人CANCEL所以先有位我地兩個都好肚餓呀!要即刻去拎野食呀!墨魚丸~~~好味呀雞翼~~~麻麻地,入面有D血水,唔太熟菠菜焗青口~~~焗得唔會太乾NICE壽司~~~飯的質感唔錯碗仔翅~~~夠熱,料又多GOOD襯包包仲瞓緊,我地就食食食食左D熱野填了個肚後,就食沙律LU沙律乜乜乜~~~每樣都拎D試下,好味!壽司~~~再ENCORE,並唔係佢好好食而ENCORE,係因為都冇乜選擇HAHA粥粥~~~配料有皮蛋、魚魚、粟米,個粥底好軟綿,好味!不過個粥味精應該幾重,因為之後勁口乾牛仔骨~~~細件又冇乜肉,仲要好鞋沙律~~~菜好新鮮未夠5點就要埋單了!原來TEA BUFFET時間改了1530-1700,一個半鐘的TEA BUFFET唔係掛!後尾有個經理來解釋,因為上個個CAFE裝修,所以時間會縮短了,咁價錢有冇平到?係冇的!重點係點解BOOK位時唔講,入座時唔講,偏偏埋單前先講呢?真係食到我地好冇引......
我約左包包同佢媽媽去食TEA BUFFET
約左幾星期都約唔到,今日終於可以食LU
我地兩個都好肚餓呀!要即刻去拎野食呀!
墨魚丸~~~好味呀
雞翼~~~麻麻地,入面有D血水,唔太熟
菠菜焗青口~~~焗得唔會太乾NICE
壽司~~~飯的質感唔錯
碗仔翅
碗仔翅~~~夠熱,料又多GOOD

襯包包仲瞓緊,我地就食食食
食左D熱野填了個肚後,就食沙律LU
沙律乜乜乜~~~每樣都拎D試下,好味!
牛仔骨~~~細件又冇乜肉,仲要好鞋
沙律~~~菜好新鮮

未夠5點就要埋單了!
重點係點解BOOK位時唔講,入座時唔講,偏偏埋單前先講呢?
真係食到我地好冇引......

2015-04-01
2015-03-23 42728 浏览
尋日去左萬豪酒店食sunday brunch lunch,食物選擇都算多的,有很多款果汁,西瓜,蜜瓜汁都幾好飲,有海鮮麵包蟹,四款點心,鮑魚刺身,片皮鴨,賓尼迪蛋,意大利飯,蕃茄忌廉湯……很多很多,熱食款就不算多,但食物質數很多都好好食,覺得比洲際的更好食,甜品類款款都好食,食完都覺得回味呀!基本都無乜覺得是不好食!一位7百幾,食到d咁好食既,今次回味無窮啦!下次都會尼食過!
2015-03-22
  • 黑松露炒蛋
  • 鮑魚刺身
  • 叉燒飽
2014-12-27 44370 浏览
最理想的自助餐模式,是能享受那悠閒用餐的兩三小時,再配合開放而寧靜的環境、舒適的桌椅、整潔的餐具、80%飽!The Lounge符合我的要求:樓底高、開揚、整潔、座位擺放寬敞、客滿亦不感嘈雜,不覺擠迫。是日下午茶自助餐,不求肚滿腸肥,只盼享受假期。因此,只挑合眼緣的吃。固有不少冷盤、熱葷、甜點未及記錄,請諒!立刻去片:(上圖) 燒賣:頂部配上鮮味的蟹籽,主要餡料豬肉嫩滑而走肥。儘管另一餡料小蝦仁給高質量的豬肉比下去,這顆燒賣仍然出色。(上圖) 煎蟹餅:誤以為它是「原整一大塊蟹肉」拆下釀成結實的餅。剛剛相反,是拆碎的蟹肉釀成餅,反而令餅體更鬆軟,入口立刻嚐到濃郁的蟹香。(上圖) 椒鹽墨魚球:雖然是以椒鹽烹調,但入口清淡温和,絶不熱氣。墨魚球沒有半點偷工減料,弄得結實並彈牙。(上圖) 叉燒包:叉燒和調味與我頗高的期望相符,絕對是肉嫰汁甜。特別是包子,弄得如棉花球,薄而鬆軟。(上圖) 蟹肉意粉:原來「原整一大塊蟹肉」在中後時段登場。這雙蟹鉗脹卜卜,肉質結實又富有彈性。意粉屬標準。亮點在蟹鉗。(上圖) 生滾粥:自選了小量粟米粒、大量蔥粒、四隻蝦。設有專人烹調,妙極!粥底棉滑,稻米夠香。惟蝦稍稍

(上圖) 燒賣:

(上圖) 煎蟹餅:

(上圖) 椒鹽墨魚球:

(上圖) 叉燒包:
(上圖) 蟹肉意粉:

(上圖) 生滾粥:
自選了小量粟米粒、大量蔥粒、四隻蝦。設有專人烹調,妙極!粥底棉滑,稻米夠香。惟蝦稍稍欠鮮味。
(上圖) 煙三文魚:
油脂適量、肉滑味香。很想知道是採購自哪裡,抑或是自家製作。

(上圖) ...牛骨...薏米湯 (Sorry!忘記了名堂!):
標準。值得一提:湯藏着的,是濃濃的肉香。

(上圖) 薯仔沙律:
標準。薯仔略「粉」。
(上圖) 蝦刺身
被友人吃盡,固未能評論。

(上圖) 三文魚刺身
驟眼看,還以為三文魚脂肪比例不足,怎料入口幼滑鮮甜,魚脂和魚肉悄悄地在口內溶化。美中不足的是wasabi並非用新鮮山葵製成。
(上圖) Puff; Opera; Scone:
普通,不詳述。
(上圖) 鮮果煎pancake:
熱的水果感覺頗特別,微微的果酸,暖暖的果肉,另有一番風味。
(上圖) 水果乜乜乜:
已經符合基本要求:新鮮合時,清甜多汁。
(上圖) Coffee or Tea:
點了「荔枝薄荷冰紅茶」和「粉紅玫瑰香草健康茶」。前者的荔枝、薄荷葉、薑片的味道由始至終沒有滲到冰紅茶裡,一眾材料貌合神離,可惜。後者好一點,粉紅玫瑰在熱水壺中泡浸逾十分鐘後終於滲出花香,但是熱水很快便放涼了。建議在熱水壺底配上一個燭台,讓燭火給熱水壺保溫。

2014平安夜的下午,在巨形的落地玻璃旁悠閒慢吃,躺在舒適的椅子上看着漸漸轉暗的天色,不禁輕嘆夕陽無限好,只是近埋單⋯⋯
2014-12-24
庆祝纪念
圣诞节
2014-11-20 41843 浏览
JW萬豪酒店的大堂酒廊於2007年推出周日自助早午餐,當初HK$528一位,到現在要HK$730一位(未計加一),依然長期Full Booking,所以想吃一定便要數月前訂位上圖一瓶瓶裝著的是茶葉啊~內廳還有些皮梳化座位,但桌子很低,用餐時會彎著腰嗎?兩款紅酒兩款白酒各款果汁麵包及芝士區西班牙黑毛豬火腿及其他Cold Cut煙三文魚刺身及壽司青口、凍蝦亞拉斯加蟹腳、龍蝦、蟹鉗、加拿大蟹沙律區班尼迪蛋即煎鵝肝牛扒法國、俄羅斯及丹麥黑魚子醬,魚子醬下的小香餅是即場煎的印度咖哩雞白汁波士頓龍蝦﹒﹒﹒鉗!點解唔係龍蝦嘅?! 清酒煮蜆甜品區蛋糕多款鬆餅 曲奇及水果雪糕是Movenpick,不是Häagen-Dazs啊~清酒煮蜆味道不錯鮑魚刺身及片皮鴨,特別介紹右上角那盤黑松露菌炒蛋,很香很滑,一定要試我常說,洲X的鵝肝跟萬豪的相差甚遠,洲際那兩片鵝肝總附送兩大匙油,再看萬豪這兩片,外乾內嫩,因為無論面前排了多長的人龍,廚師總會堅持用麵包「索」掉外層的油才把鵝肝放到食客的碟子上最後便是Coffee or Tea環節我點了玫瑰茉莉花茶 環境氣氛: ★★★☆☆雖然大部份是梳化位,但座位與座位之間距離很
上圖一瓶瓶裝著的是茶葉啊~
內廳還有些皮梳化座位,但桌子很低,用餐時會彎著腰嗎?
兩款紅酒
兩款白酒
各款果汁
麵包及芝士區
西班牙黑毛豬火腿及其他Cold Cut
煙三文魚
刺身壽司
青口、凍蝦
亞拉斯加蟹腳、龍蝦、蟹鉗、加拿大蟹
沙律區
班尼迪蛋
即煎鵝肝
牛扒
法國、俄羅斯及丹麥黑魚子醬,魚子醬下的小香餅是即場煎的
印度咖哩雞
白汁波士頓龍蝦﹒﹒﹒鉗!點解唔係龍蝦嘅?!
清酒煮蜆
蛋糕
多款鬆餅
曲奇及水果
雪糕是Movenpick,不是Häagen-Dazs啊~
清酒煮蜆味道不錯
最後便是Coffee or Tea環節
我點了玫瑰茉莉花茶

環境氣氛: ★★★☆☆
雖然大部份是梳化位,但座位與座位之間距離很近,有點逼硤。
食物質素: ★★★★☆
萬豪的自助餐向來貴精不貴多,選擇少但食材質素有保證,可惜這次沒有我最愛的焗龍蝦。
服務態度: ★★☆☆☆
服務態度有待改進,無意中看到有待應背著客人「藐咀藐舌」。
  • 魚子醬
2014-10-12 40039 浏览
今日黎左食tea buffet,一入黎就開始有d肚餓喇。呢度環境好靚d位好闊落,揀左個靠窗既位坐坐得好舒服 因為自己好中意食甜品,所以一開始就已經去左拎蛋糕無乜食正餐hahaa甜品既款式有好多,差唔多每樣我都試左少少。Overall黎講,每樣甜品既味道都唔錯。Chocolate Cake 既朱古力味十分香濃,食到最尾仲有少少苦苦澀澀既朱古力香,真系要不斷追加 同埋好推薦佢舊cheesecake,質感非常軟滑之餘,仲有好重芝士味 其實食完一大輪蛋糕之後已經好飽,最後拎左d生果同三明治咁 可能食蛋糕食得太甜,食生果既時候覺得冇咩味道
今日黎左食tea buffet,一入黎就開始有d肚餓喇
。呢度環境好靚d位好闊落,揀左個靠窗既位坐坐得好舒服
其實食完一大輪蛋糕之後已經好飽,最後拎左d生果同三明治咁
可能食蛋糕食得太甜,食生果既時候覺得冇咩味道
2014-09-27
下午茶
2014-10-03 37320 浏览
一到公眾假期,都會想食TEA~詢問之下得知呢間可以由1PM食到6PM,係比平時的貴D,不過都係抵嘅~呢度同朋友講野真係好岩,台同台之間唔會好近,坐得又舒服~講下野食先~沙律都係果D野,就唔多著墨啦~薯仔沙律就麻麻,酸酸地的~唔係我杯茶~仲有泡菜同自制"葉" carrot~無興趣試~小食有:照燒魷魚,長長的果條,味道唔錯,d燒汁甜甜地燒賣,酒樓的好食好多PANINI : 普通墨西哥燒餅: 味道要睇點咩SAUCEchicken wing : 一食就知雪野,味道好,食左4隻(無相)粥 : 好棉,好味道,不過朋友話d三文魚味有d腥仲有碗仔翅,幾款panini,5-6款芝士,不過無食~最後係我同朋友最concern嘅甜品啦~cookies : 個人覺得有咬口,不過唔夠mrs.F 果D好食~芒果moose好食~唔會太甜,酸酸甜甜,加埋d 脆脆topping就好好食~不過雙重朱古力moose就唔太得,d moose好水...有兩片朱古力上面有提子的,帶有小小酒香,黑朱古力加上提子的甜味及酒香,幾特別,不過唔係我杯茶...apple cumble : 好味,好鐘食個餅底,加埋hd雪糕,係encore甜
一到公眾假期,都會想食TEA~
呢度同朋友講野真係好岩,台同台之間唔會好近,坐得又舒服~
講下野食先~
沙律都係果D野,就唔多著墨啦~
薯仔沙律就麻麻,酸酸地的~唔係我杯茶~
仲有泡菜同自制"葉" carrot~無興趣試~
小食有:
照燒魷魚,長長的果條,味道唔錯,d燒汁甜甜地
燒賣,酒樓的好食好多
PANINI : 普通
墨西哥燒餅: 味道要睇點咩SAUCE
粥 : 好棉,好味道,不過朋友話d三文魚味有d腥

仲有碗仔翅,幾款panini,5-6款芝士,不過無食~

最後係我同朋友最concern嘅甜品啦~
甜品
不過雙重朱古力moose就唔太得,d moose好水...
apple cumble : 好味,好鐘食個餅底,加埋hd雪糕,係encore甜品之一~
甜品
佢d macaroon中間係拖肥,對鐘意甜品我我都覺得好漏,放棄
天使蛋白蛋糕食第一兩啖就覺得好正,第三啖就覺得同macaroon一樣,食唔到了~
香草蛋糕中間有一層厚厚的berry,都係酸甜的,唔知咩黎,不過都幾好味~

總體黎講,係食得過的~

题外话/补充资料: waitress的制服好有型格~ 地點離mtr有d遠~
2014-10-02
2014-08-11 36442 浏览
大多數宵夜自助餐是晚上十點開始JW Marriott逄星期四五六, 將宵夜界定為八點鐘這絕對是完美的時段一班朋友大多七點放工餓著肚子來廝殺更見完美原價$350一位, 不要期望有海鮮龍蝦魚生只得三文魚及螺肉但肯定的是, 粥粉麵飯一定塞滿你肚海南雞配油飯鮑魚粥蒸排骨飯Cabonara 意粉牛腩撈麵雲吞麵澱粉質的大襲擊!不過每一樣都十分精緻,看得出酒店的心思各類點心大大粒熱辣辣, 燒牛肉, 燒鴨胸及烤三文魚有如平常的buffet另外還有一大盤鮑魚, 味道不錯超辣海參都非常惹味, 每一條海參都十分肥美蛋糕甜品略為遜色麵包布甸較硬, 卷蛋芝士蛋糕都未達水平, vanilla sauce不夠香甜最受歡迎可算是haagen daz雪糕有vanilla, strawberry 及朱古力味選擇現在真非常懷念那個cabonara不過想到他們座位的設計, 就有點怕怕全部都是梳化位要屈住食自助餐是一件十分辛苦的事
大多數宵夜自助餐是晚上十點開始
JW Marriott逄星期四五六, 將宵夜界定為八點鐘

這絕對是完美的時段
一班朋友大多七點放工
餓著肚子來廝殺更見完美

原價$350一位, 不要期望有海鮮龍蝦
魚生只得三文魚及螺肉
但肯定的是, 粥粉麵飯一定塞滿你肚

海南雞配油飯
鮑魚粥
蒸排骨飯
Cabonara 意粉
牛腩撈麵
雲吞麵
澱粉質的大襲擊!

不過每一樣都十分精緻,看得出酒店的心思

另外還有一大盤鮑魚, 味道不錯
超辣海參都非常惹味, 每一條海參都十分肥美

蛋糕甜品略為遜色
最受歡迎可算是haagen daz雪糕
有vanilla, strawberry 及朱古力味選擇

現在真非常懷念那個cabonara
不過想到他們座位的設計, 就有點怕怕

全部都是梳化位
要屈住食自助餐是一件十分辛苦的事

用餐优惠
優惠券
  • Spaghetti Cabonara
2014-08-01 32880 浏览
金鐘三寶(JW Marriott, Conrad, Shangri-la)既buffet一向有水準,論最扺食一定係Conrad lunch buffet。但如果計埋環境,JW Marriott就略勝一籌。The Lounge既大玻璃最啱我地呢D想同陽光玩遊戲但又唔願熱既人。而且,The Lounge既梳化色彩繽紛,每張枱又放得開,客人可以食得開心,坐得舒服!對上一次黎食tea buffet已經係一年前,當時有羊架同Haagen-Dasz。今年再黎,The Lounge已經轉左唔少特色食物:乳鴿 – 第一次見到乳鴿出現係酒店buffet,咁surprise當然要拎件試下。乳鴿既肉質都算幾滑,但個皮就唔係幾脆,味道一般。乳鴿隔離份燒汁雞翼比佢更加惹味!碗仔翅 – 酒店有呢D香港民間小食都幾得意,裏面仲要有好多雞絲,食得出個湯底用鮮雞煲出,即使唔落胡椒粉同醋,都可以當係飲左碗靚湯。龍蝦意粉 – 呢款食物全場最受歡迎,每次一出就好快比人拎晒。個sauce除左好creamy,仲有好多大件龍蝦肉,簡直連剝殼時間都慳番。而且廚師好醒目,用幼麵去配呢個咁creamy既sauce,大家encore多兩次
碗仔翅 – 酒店有呢D香港民間小食都幾得意,裏面仲要有好多雞絲,食得出個湯底用鮮雞煲出,即使唔落胡椒粉同醋,都可以當係飲左碗靚湯。龍蝦意粉 – 呢款食物全場最受歡迎,每次一出就好快比人拎晒。個sauce除左好creamy,仲有好多大件龍蝦肉,簡直連剝殼時間都慳番。而且廚師好醒目,用幼麵去配呢個咁creamy既sauce,大家encore多兩次,都唔驚晒左quota去食其他野。
Tomato sauce – 如果你係bread-lover就唔好錯過呢個sauce,佢唔至有好多蕃茄蓉,仲有好香olive oil,配上法包食絕對一流。平時Tomato sauce係超級市場都賣幾十蚊樽,自己又唔知爭唔爭氣食得完成樽,例不如趁tea buffet淺賞下!
鱸魚 – 一咬D魚油已經溜出黎,d魚肉仲好滑。之前係Jimmy’s Kitchen食份鱸魚main course都要$350,大家食多兩件加埋份龍蝦意粉可算係回本之作!
甜品既「英式杏仁茶蛋糕」同Lemon Cake就最得我歡心,因為係buffet好少見到呢d英式loaf cake。兩款餅身比較lim,同埋個種甜係淡淡的,帶有輕輕的茶香/果香。
紅桑子mousse – 味道酸咪咪,個mousse好似酒泡咁,好過穩!
DIY甜品 – 由於自己唔太好酒,所以係酒焰pancake個corner淨係要左份plain pancake,再配上movenpick雪糕,放埋棉花糖做點綴,oh>>>>>>好食呢!
大家如果想繼續回本,可以食埋係Marriott個cake shop (Dolce 88)賣超過$20塊既cookies。
今次tea buffet,冇左以前任飲既smoothie,不過仍然有其他果汁選擇,加上酒店提供多款花茶/水果荼比客人,餐後坐係梳化上傾下計,呢個weekend過得好寫意呢!
2014-07-20
2014-07-22 27595 浏览
呢間酒店食物一流,龍蝦和麵包蟹大大隻,好新鮮,我個人唔喜歡海水的咸味,那裡提供了很醬料給我選擇,很啱我。螺,蝦,青口都不錯。花膠,海參,鮑魚樣樣齊。海參有些辣好好食,我最欣賞。咖喱就比較辣,如果唔食得辣,就試少少。甜品方面,有很多種類,值得一提就是藍莓芝士蛋糕好夠硬,足料,最後雪糕是haagen-Dazs。

2014-07-02
2014-05-13 28428 浏览
J先生想起他姐姐年初送贈一張 JW MARRIOTT GIFT CARD, 內有 $400, 五月底到期; 我倆打算今日去試試 TEA BUFFET及慶祝我的舊曆生辰TEA BUFFET食物款式不多煙三文魚夠鮮, 沒味道的鴨胸, 青紅蘋果好清香! J先生 - 沙律碗仔翅一般!貴妃蚌好鮮甜 刺身得三款 - 太普通沒吃圖上 J先生-壽司圖下芒果龍蝦壽司 芒果龍蝦味道好夾!鰻魚壽司 濃濃鰻魚醬汁!螺肉 螺肉清甜! 西班牙火腿過乾 沒有咸香味 香茅雞翼 煮得少少過火!乳鴿 燒到剛熟, 肉嫰!燒賣 一般! 什錦生滾粥足料而粥底夠綿  J先生 - 甜品OPERA 多重層次朱古力朱古力布朗尼 好香朱古力紐約芝士餅 芝士餅入口即溶伯爵茶蛋糕 鬆軟蛋糕有啖啖伯爵茶味 J先生 - 鬆餅 圖左 甜絲思 - 超淡的茶 服務員講: 玫瑰花茶+檸檬茶圖右 J先生 - 菠蘿青檸THE LOUNGE 總結: 還可一試!
TEA BUFFET食物款式不多
沙律
煙三文魚夠鮮, 沒味道的鴨胸, 青紅蘋果好清香!
J先生 - 沙律
一般!
好鮮甜

壽司
刺身得三款 - 太普通沒吃

圖上 J先生-壽司
圖下
芒果龍蝦壽司
芒果龍蝦味道好夾!
鰻魚壽司
過乾 沒有咸香味

香茅雞翼
煮得少少過火!
乳鴿
燒到剛熟, 肉嫰!
燒賣

甜絲思
圖左 甜絲思 - 超淡的茶
服務員講: 玫瑰花茶+檸檬茶
圖右 J先生 - 菠蘿青檸
THE LOUNGE 總結: 還可一試!

2014-04-30
用餐优惠
現金券
OPERA, 紐約芝士餅
  • OPERA 紐約芝士餅
2014-04-26 22569 浏览
由於dinner buffet太難訂位, 兩個月前訂都冇位, 所以決定去一試星期六既lunch buffet...感覺上佢其實唔算係lunch buffet, 因為食物種類極少, 而且冇咩特色食物..真的不知道是否日子在清明正日去食, 所以食物款式較少, 但佢地用餐時間較長, 由1pm - 6pm.如似食brunch咁...但如果食brunch, 甜品bar應該會多款d, 但事實上又唔係羅....由於第一次去試呢間酒店, 佢地安排左window seat比我同家人坐, 位置都唔錯, 較寬敞...但食物真係比較遜色, 如鹹食方面, 只有類似車仔麵咁點餐, 小小意粉, 三文魚刺身, 粥, 三文治, 牛仔骨, 四款cheese, 包包, pama ham...如果要比310 + 10% 一個人, 食呢d咁普通食物, 真係唔多抵食...三文魚已經唔算係太好食...出面日本壽司店都比佢還要好...甜品方面, cake唔算多, 但佢既甜品的確太普通, 最基本既new york cheese cake都做得唔太好..餅底林晒...cheese唔夠濃....疑似cupcake物體, 感覺就似買左個紙杯

甜品方面, cake唔算多, 但佢既甜品的確太普通, 最基本既new york cheese cake都做得唔太好..餅底林晒...cheese唔夠濃....疑似cupcake物體, 感覺就似買左個紙杯蛋糕, 上面自己唧cream咁...d cream 太油...味道普通...

如果真係當食brunch, 我希望佢會有多小小brunch既甜點, 如scone...牛角包都冇...
真係有點大失所望...

p.s (一行六人+1個bb)
2014-04-05
2014-03-05 23344 浏览
有時候真係幾霸氣,在金鐘想找個地方飲杯茶都難,特別係人流聚左係部份酒店萬豪連個lounge都勁多人,好在咁O岩有人埋單,叫做坐到個風景位其實咁多人,有無考慮係金鐘開多間萬豪小食選擇唔多茶既選擇就極多,多到影唔哂,最後簡左Tropical Tresure亞熱帶寶藏$65,加個BUFFALO WINGS$120 嘆一下一陣果味傳入我的鼻,但我完全唔知係咩果,肉眼見到係3-4種左右既生果乾加上南美香草沖泡而成飲落去小酸帶天然果甜,飲完好RELAX,帶著少女的情懷但飲果茶有樣野比普通茶唔好,就係通常飲第2轉就無咩味,無茶葉咁耐用但好在有火辣辣BUFFALO WINGS加強本人既陽氣,一客8隻,酸而帶辣勁,醬汁惹味,雞翼本身肉質嫩滑有肉汁,無過份地煎炸,有番咁上下水準出面好多BUFFALO WINGS炸到太乾,即使醬汁好,但係隻翼都無哂肉汁又乾鞋就係咁,輕輕鬆鬆又幾粒鐘

其實咁多人,有無考慮係金鐘開多間萬豪
小食選擇唔多

嘆一下

飲落去小酸帶天然果甜,飲完好RELAX,帶著少女的情懷

肉汁,無過份地煎炸,有番咁上下水準

就係咁,輕輕鬆鬆又幾粒鐘

2013-09-09
2014-02-28 19245 浏览
我下晝又DAY OFF呀,真係半日閒呀!我又約左朋友去HIGH個TEA先,好HAPPY AR睇到LEE副相就知我地去左JW啦清酒煮蜆~~~味道不錯,蜆肉都算肥美乳鴿~~~好味呢,乳鴿鹵得好入味,肉質好軟滑冷盤茄子~~~味道帶少少酸酸的,好好味呢碗仔翅~~~味道好好,配料也十足,可惜唔夠熱沙律配煙三文魚~~~沙律菜夠新鮮,煙三文魚都好好味蘋果沙律~~~蘋果好爽口,唔錯吞拿魚包包~~~NO GOOD,個包包好硬,唔新鮮生滾粥~~~配上雞絲,粟米AND牛肉,粥底煲得好綿GOOD三文魚刺身~~~可以說是差,有筋的,肉質是邊位,切到幼條的壽司卷~~~好味喎!尤其係辣魚果件呀! 芝士火煱~~~又係差呀!好稀,太重酒味,NO GOOD,試左一啖就冇食LU拿破倫~~~好脆口,味道不錯,甜到剛好綠茶OPERA~~~綠茶味好香好GOOD芝士蛋糕~~~好軟滑,芝味十足士多啤梨杏脯茶~~~為一餐作一個終結,LEE個杯好好味架! 入面D杏脯好好味架LEE度食物選擇唔算多,但品質都OK的!
我下晝又DAY OFF呀,真係半日閒呀!
我又約左朋友去HIGH個TEA先,好HAPPY AR
睇到LEE副相就知我地去左JW啦
清酒煮蜆~~~味道不錯,蜆肉都算肥美
乳鴿~~~好味呢,乳鴿鹵得好入味,肉質好軟滑
冷盤茄子~~~味道帶少少酸酸的,好好味呢
碗仔翅~~~味道好好,配料也十足,可惜唔夠熱
沙律配煙三文魚~~~沙律菜夠新鮮,煙三文魚都好好味
蘋果沙律~~~蘋果好爽口,唔錯
吞拿魚包包~~~NO GOOD,個包包好硬,唔新鮮
生滾粥~~~配上雞絲,粟米AND牛肉,粥底煲得好綿GOOD
三文魚刺身~~~可以說是差,有筋的,肉質是邊位,切到幼條的

壽司卷~~~好味喎!尤其係辣魚果件呀!
拿破倫~~~好脆口,味道不錯,甜到剛好
綠茶OPERA~~~綠茶味好香好GOOD
芝士蛋糕~~~好軟滑,芝味十足

LEE度食物選擇唔算多,但品質都OK的!
2014-01-17