2016-02-25
今年超想去貓展掃貨,然後嚟個High Tea,本來打算就腳d响灣仔果邊食,點知附近果幾間5星酒店只做假期,又或者只得Tea Set,既然係咁只好揀金鐘區啦。訂位時要求近窗口位,諗住無咁迫坐得舒服d,但估唔到距離食物區好遠,兼且要經過好多梯級,幾驚老人家唔小心跌倒,所以有小朋友或長者,最好坐近食物區好d。講到Tea Buffet,我都係第一次食,因為我一直以為只得點心或蛋糕之類,但嚟到見到d美食,我呢個錯既念頭就即刻改變咗,原來Tea Buffet都可以好豐富。嚟到食物區,首先嚟個大集會(因為太忙關係,成日都只咗一個肉鬆包),然後再重點出擊出擊,最後嚟個甜品結尾。。。冷盤區:<刺身、壽司、沙律、冷麵、煙三文魚刺身、酸齋、茄子、磨菇。。。>刺身有兩款~三文魚新鮮肥美,師傅唔會切得太厚,每次配給約5片;而北寄貝好爽口,新鮮唔會食到雪味,每次配給兩片壽司有兩款~其中一款吞拿魚卷物好好味,新鮮無根沙律~酒店好貼心,先將生菜跟沙律醬拌好,然後可自選配料如:雞蛋、火腿、煙肉、磨菇、洋蔥等等熱盤區:<點心、燒乳鴿、清酒煮大蜆、雞卷、燒墨魚丸、燒雞翼、意粉、生滾粥、雜菜湯。。。>點心:大大粒燒賣,有好多
冷盤區:
壽司有兩款~其中一款吞拿魚卷物好好味,新鮮無根
熱盤區:
點心:大大粒燒賣,有好多蝦好爽口,家姐都忍唔住食咗4粒;豉汁豬肚同樣好爽好入味,仲有超飽肚既奶皇包同糯米雞
燒乳鴿~份量為1/4隻,燒得好香口好入味,肉質好嫩,本人非常推介
清酒煮大蜆~因為好大隻關係,每次只會提供約30隻,蜆好鮮甜大隻,而酒淡而香,另一推介食物
雞卷~用類似墨西哥薄餅皮包住雞件,再配合菜及沙律醬,好開胃
輕食:
<多款三文治、多款芝士>
甜品:
<Pancake、生果、蛋糕、雪糕、曲奇餅。。。>
蛋糕~試咗mousse杯仔,兩款都比較甜,但芒果金箔比較可取;紅桑子蛋糕清新怡人,唔會有酸溜溜感覺;綠茶蛋糕好一般,綠茶味唔夠濃郁;brownie表面焗得比較硬,但朱古力味濃;鬆餅唔鬆化似石頭;
Haagen-Dazs雪糕小杯裝有士多啤利味/朱古力味/咖啡味/曲奇味
三人共消費:$774 (用滙豐白金咭免加一)