2022-07-09 568 浏览
Butterfly room出左名難book, 果然真係同傳聞一樣,真係好好食~先黎睇下相先:睇相睇唔到有幾好食,所以大家一定要親身去食1次~我本身係黑森林蛋糕既忠實粉絲,呢到既黑森林蛋糕真係超好味,忌廉夠滑,蛋糕鬆軟,朱古力味濃其次當然係皇牌既拿破崙啦!食到好飽,最後都忍唔住encore多一件細妹訂位個陣已經講左有2樣野唔食,餐廳亦好細心咁幫佢改左,值得一讚喔~特別鳴謝細妹好用心咁book位請我食生日tea

先黎睇下相先:

睇相睇唔到有幾好食,所以大家一定要親身去食1次~

特別鳴謝細妹好用心咁book位請我食生日tea

下午茶
2022-07-07 233 浏览
🍽 Afternoon Tea Set💰 HK$998 for 2 (lunch, 10% service charge)SAVE ROOM FOR DESSERTS🍰One of the most difficult afternoon tea restaurants to book in town! I would say this is one of the best afternoon tea I ever ate in Hong Kong! All the cakes and scones were outstanding. So there were two dessert trolleys and and you can refill the cakes/chocolate once you finished it! 🔺Selection of Traditional Finger Sandwiches🔺Classic Scone (served with clotted cream and homemade jams)🔺Tableside Served Cakes, P
🍽 Afternoon Tea Set

SAVE ROOM FOR DESSERTS🍰

🔺Tableside Served Cakes, Pastries and Chocolate
2022-07-03 217 浏览
ㄧ定要試ㄧ次的 超級超級難訂下午茶 ☕️ The Butterfly Room 終於~~最後還是靠人脈 快速訂到了😂.整個環境很優雅很cozy,貝殼形狀的綠色沙發復古味十足,英國畫家 Damien Hirst蝴蝶主題作品讓餐廳充滿藝術氛圍,完美演繹了 A Sense of Place 的設計哲學✨整個下午茶分為5個部份.首先以Tea Sandwiches 做開場共有4款, 牛油果蟹肉、芝士火腿、魚子醬煙三文魚、黑松露蛋沙律味道都極佳,尤其黑松露口味讓我極為驚艷,一般我對下午茶的三明治都沒什麼興趣,但他們家的三明治開場的確讓我覺得很優秀。.甜品塔有4款甜品配上Scone , 他們家的Scone 分別有原味和提子乾味,配上草莓、金橘果果醬和 clotted cream口感是松脆的,不過不算出眾.再來後面的全部都是一台一台的甜品車各位小螞蟻們注意‼️這裡的甜品車是可以無限續的然後絕對不能錯過是他們家的「香草拿破侖」千層酥質感是絕頂酥脆,與大溪地雲尼拿奶油簡直是絕配,吃多幾個也不會膩。所以被稱為香港數一數二的千層酥實在是當之無愧✨.他們家的甜品實在太多了,由於我的小鳥胃,無法每一款都嘗到,飽到頭頂
ㄧ定要試ㄧ次的
終於~~最後還是靠人脈 快速訂到了😂

整個環境很優雅很cozy,貝殼形狀的綠色沙發復古味十

整個下午茶分為5個部份

首先以Tea Sandwiches 做開場

甜品

再來後面的全部都是一台一台的甜品
各位小螞蟻們注意‼️這裡的甜品車是可以無限續的

然後絕對不能錯過是他們家的「香草拿破侖」

他們家的甜品實在太多了,由於我的小鳥胃,無法每一款都嘗到,飽到頭頂的甜品

生日雖過了幾個月 還是讓我們補上了🎂✨
Happy Birthday to us🌹
我們大概ㄧ個月內都不想碰蛋糕
吃完馬上回家吞火鍋
2022-07-01 179 浏览
見疫情好番啲 就係幾個月前book afternoon tea真係太難book 感覺好似要搶mirror飛咁book左12點鐘食 限時食到2點鐘第一次食afternoon tea 食咁早 不過為左rosewood係值得餐廳環境唔算大 但每個座位都分隔開令到傾計都可以舒服d 另外要提一提個sofa好舒服 可以成個頭挨住一去到即刻有職員介紹飲品然後就上左一份三文治之後黎左個蕃茄濃湯跟住黎左一個細甜品架同sconesd scones好重牛油味 好實淨 仲可以任叫之後有兩架甜品 trolley 仲要係任食但已經太飽 每樣食一啖已到再食唔落
真係太難book 感覺好似要搶mirror飛咁

d scones好重牛油味 好實淨 仲可以任叫

之後有兩架甜品 trolley 仲要係任食
但已經太飽 每樣食一啖已到再食唔落
2022-06-29 287 浏览
Butterfly Room 的下午茶真是不容易book到, 原因是只有十多張枱。有一次在撞手神下見到5:30有位, 當然book啦。準時5:30才可入座, 職員悉心解釋後,先點茶吧。 Butterfly Room Blend 是帶點果味的茶, 比較香及淡, 相比下, Jasmine Queen 茶味較重, 但也很香。指定部分:四款三文治, 都很美味, 最愛是大蝦, 啖啖肉。黑松露碎蛋, 看似普通, 但黑松露提升了鮮味。另一款以柚子點綴, 吃起來很清新。魚子醬煙三文魚, 不過不失。四款點品架中, 好彩有款signature黑森林蛋糕, 其他三款都只是一般。一小杯的蕃茄湯, 有驚喜, 味濃但不咸!到了可refill 部分了:Scones, 原味及提子味, 但重點在柑橘橙醬, 一定要試, 很新鮮, 很香!甜品餐車中, 一定推薦signature 千層酥, 很脆, 如果個肚有空位, 必定encore。藍莓蛋糕也是必選的, 蛋糕很鬆化。另外, 香芋蛋糕也不能錯過, 很香很香, 真材實料! 其他的甜品能吃的就試試吧, 但真的好飽好飽…可能自己較愛吃朱古力, 所以上次吃晚飯時是朱古力甜品餐車, 興

指定部分:

一小杯的蕃茄湯, 有驚喜, 味濃但不咸!

到了可refill 部分了:

可能自己較愛吃朱古力, 所以上次吃晚飯時是朱古力甜品餐車, 興奮程度比較高, 但今次試了幾款signature, 千層酥, 香芋蛋糕, 也不錯。
Finger sandwiches
蕃茄湯
藍莓蛋糕, 香芋蛋糕
Vanilla Millefeuille 千層酥
  • Vanilla Millefeuille
The butterfly room一直都被稱為全港最難book既下午茶,價錢絕對唔平💰一份下午茶set $998/2ppl,最多人提應該係佢地既甜品車,店員會推到客人檯前,逐一介紹甜品同埋可以無限refill,但同時亦係我比較失望既地方,因為甜品冇特別好食,而且朱古力車消失了…😣鹹點 (❌Refill)大蝦沙律、青瓜魚籽配煙三文魚、黑松露蛋、牛油果柚子蟹肉,共4款口味既三文治,三文治帶濕潤軟熟,唔會好乾,本人比較喜歡牛油果柚子蟹肉☺️英式鬆餅 (⭕️Refill)有原味和提子味,配奶油、士多啤梨醬和招牌橙皮醬,橙醬味道幾清新😋仲有少少橙皮,鬆餅口感厚實富牛油香,不過唔太熱同埋有點乾,食左半個就放棄左🙈蕃茄芝士濃湯(❌Refill)每人只得一杯,味道幾有驚喜😍上面泡沫係芝士打成,好似飲緊一杯濃縮既蕃茄湯,酸酸甜甜又有芝士咸香味,好飲👍🏻甜點架(❌Refill)黑森林蛋糕、柚子芝士蛋糕、草莓撻、泡芙,四款甜品都比較普通,特別係泡芙,外皮已經唔脆,腍左😕草莓撻相對較好,口感仲有脆度,同埋唔會好甜膩Pastry, Confectionery Trolley (⭕️Refill)拿破崙真係必食🥰外皮

鹹點 (❌Refill)

英式鬆餅 (⭕️Refill)

蕃茄芝士濃湯(❌Refill)

甜點架(❌Refill)

拿破崙真係必食🥰外皮挺身鬆脆,酥皮呈波浪狀坑紋,入面夾住雲呢嗱忌廉入口順滑,不會過甜,沒有膩感,其他都冇咩特別,因為我本身黎係想主力食朱古力類甜品😖但最近轉左menu,所以好多款式都唔同左,期待愈大,失望愈大😢
2022-06-26
2022-06-27 186 浏览
全港最難訂既下午茶Butterfly Room,要早兩個月每逢1號早上9點入官網book,托賴友人終於book到可以試吓Tea Sandwichesi,有四款味道,分別係蟹肉、黑松露碎蛋沙律、青瓜魚籽煙三文魚同蝦,每款三文治都好好食可惜每人每款得一件,如果有得refill就更好,甜點招牌拿破崙同Scones必食,我地refill 左兩轉甜品餐車同Scones都可以refill,如果系甜品控嚟到一定好開心
2022-06-26 212 浏览
依間Tea出名難book,今次校啱時間終於book到,限時兩小時,首先上Tea set的鹹點三文治,賣相幾靚,感覺係幾高貴,唔同顏色係唔同味,味道不過不失,至於甜品基本上係任食,除咗Tea set架上果D甜品,另外鬆餅也可任食,所以個Tea set價錢一D都唔平,但其實限時兩個鐘,加上西式甜品偏膩,即使任食都食唔到幾多,甜品同鬆餅我覺得只係正常水準,無咩大驚喜,不過佢其中一款用嚟配鬆餅嘅柑桔橙醬幾特別而且也幾夾,服務如果以酒店這個級數這個價錢而言,我覺得可以好啲.#酒店#tea#afternoontea#下午茶#アフタヌーンティー#西式#hongkong#rosewood#スイーツ#sweets#デザート#sandwich#scones
2022-06-26 248 浏览
某天無意間在網上看到星期日6:45pm afternoon tea 仍有位!即使加了價都要一嚐6:45pm 準時到達!很快就安排入座!環境不錯!座椅舒適安排坐到餐廳中央位置 頗為寬敞職員很快就介紹這個tea 有什麼款式!服務態度非常好這些食物除了scones 可refill !其他都不能refill !!! 三文治和芝士番茄🍅湯不錯!早知留一些三文治最後吃原來之後只有甜點啊兩架甜品車會出現2次!每次都可任食!不過大部分偏甜!朱古力類比較多!每款都很甜!平常嗜甜的都覺得有點過頭了雲呢拿拿破崙和開心果蛋糕比較好食!其他一般!主要過甜!只吃到甜味!沒有層次幸好有一些雜莓中和一下!晚上吃甜食實在有點不習慣燈光又比較昏暗!越坐越想睡希望可以光猛一點!不過服務真的非常好!這餐慶祝老公生日!訂座時備註要生日牌及字句!便會安排!不錯啊以1000元二人下午茶來說!不太抵食!主要甜食吃得不多!如果以任食afternoon tea 來說 灣仔碼頭那間比較抵

6:45pm 準時到達!很快就安排入座!環境不錯!座椅舒適

安排坐到餐廳中央位置
頗為寬敞
職員很快就介紹這個tea 有什麼款式!服務態度非常好

三文治和芝士番茄🍅湯不錯!早知留一些三文治最後吃
原來之後只有甜點啊

雲呢拿拿破崙和開心果蛋糕比較好食!
其他一般!主要過甜!只吃到甜味!沒有層次

幸好有一些雜莓中和一下!晚上吃甜食實在有點不習慣

燈光又比較昏暗!越坐越想睡
希望可以光猛一點!

2022-06-12
2022-06-19 198 浏览
The butterfly room室在太難book啦,唯有外賣返屋企隨時隨地享受😋我地4個人叫左2 sets afternoon tea set,大大盒好重手,包裝好精美。Tea set入面有咸點4款,甜點5款,同埋4件鬆餅,包括原味同提子味。每款都大大件,一啲都無偷工減料。咸點嘅三文治軟熟可口,非常新鮮,甜品雖然外貌平實,但味道出眾,尤其係拿破崙,即使外賣都唔影響質感,依然香脆,中間嘅雲尼拿cream好香而且唔會過甜,係甜點中最出色😋

外卖自取
2022-06-18 199 浏览
Rosewood的The butterfly Room出名難book既Afternoon tea,想食最少要預早兩個月時間book定。就因為要等咁耐時間先食到,所以期待咗好耐,但估唔到同想像中咁大出入😔🤓環境方面,空間闊落,枱與枱之間相隔遠,基本上普通傾偈係聽唔到其他枱聲音,梳化都幾舒服,但望出面景觀就只是一個停車場。首先,職員會介紹有咩飲品,我哋就揀咗一個濃一個淡既茶🍵🔸The butterfly room blend🔸Jasmine queen本來以為jasmine queen係比較淡味,但個人覺得濃味過the butterfly room blend 🔷鹹食方面就係三文治,佢個鹹食坦白講係出色過甜食,4款都好好食🔸黑松露碎蛋三文治➖好濃厚嘅黑松露香味,唔係一般超市買嘅平價黑松露香精味🔸煙燻三文魚魚子配碎青瓜三文治➖魚子較為鹹,但係配碎青瓜可以中和返個味道🔸牛油果蟹三文治➖這款喺四款當中較為鹹,有少少食到蟹肉的鮮味🔸蝦三文治➖佢入邊有一啲比較爽身嘅嘢食材混合喺蝦肉裏面,但我食不出係咩野,令到蝦三文治食落較為爽口之後就會送上湯,細細杯的蕃茄湯,係濃嘅,但係個味道就係好濃郁嘅茄膏味🔷S

首先,職員會介紹有咩飲品,我哋就揀咗一個濃一個淡既茶🍵
🔸The butterfly room blend
🔸Jasmine queen

🔷Scone方面,Scone本身好鬆化,有牛油香味,分別配上三款奶油醬,士多啤梨醬,橙醬
🔸奶油醬➖質感較為濃厚,但味道清淡
🔸士多啤梨醬➖味道如普通超市買的果醬
🔸橙醬➖味道較為特別,與其話佢係醬不如話係果蓉,食落唔會太過甜

接着就會上甜品㗎,除咗芒果奶凍質素做到酒店水準,其他3款普普通通

🔆提一提大家,甜品架和三文治可以拎走,咁就有更多空間食甜品😉

之後等到甜品車嚟,佢有兩架分開黎,各服務一邊先
知道有得refill,所以我哋揀咗每樣一件黎試,好食先再叫,唔好嘥位,點不知係大失所望😖

🔸雜莓-除咗藍莓🫐係好食之外,士多啤梨同蔓越莓對我黎講太酸了
🔸士多啤梨忌廉蛋糕🍰-味道同一般連鎖蛋糕店質素差唔多
🔸朱古力塊-分別有榛子(鍾意食榛子會好喜歡),白朱古力(太甜),原味(普通)
🔸檸檬朱古力粒-好酸
🔸香橙朱古力條-好重香橙味,帶有香橙的苦澀
🔸香芋-食得到香芋嘅味,食落較為輕盈
🔸朱古力磅蛋糕-偏苦

終於到另一架較為期待的甜品車,訂位時可以remark返係慶祝乜嘢活動,如果生日會有個生日牌和蠟燭🕯️

食完前一個甜品車的朱古力後,食右下角兩款朱古力甜品其實已經食不出分別😅
🔸開心果馬卡龍➖不會太甜的馬卡龍,鬆脆的
🔸芒果奶油泡芙➖味道OK
🔸雲呢拿拿破崙➖Rosewood 招牌產品,我地每人叫了兩件,食落覺得都係原件買好食啲😅,原件拿破崙對比起來較為鬆脆,cream更為濃厚

‼️有櫻桃在上面的甜品是帶有酒味🥃
🔸金箔櫻桃朱古力甜品➖味道類似帶有酒味的黑森林蛋糕,因為含有酒味,所以食落去唔會只有朱古力甜味,味道層次較為不同
🔸開心果蛋糕➖相比全部甜品,佢甜味係最低,所以食到最後,食這款反而會覺得有驚喜😳

食到最後職員會問你有乜嘢甜品需要refill,我哋嗌多咗兩件拿破崙,但最後可能佢忘記咗冇幫我哋上到,加上限時2小時,見時間差唔多完,最後都冇追到,但呢個位真係有失分😔

總結✨甜品質素方面真係唔可以講得係出色,最好食已經是拿破崙,但要五百幾蚊一位,又要早2個月訂位才有機會訂到,咁我不如單獨買原件來食。而服務本來都覺得好好,但最後忘記幫我哋refill真係失曬分,始終是五星級酒店,唔會諗到佢會忘記😩
2022-06-13 3294 浏览
傳說中嘅The Butterfly Room 係每個港女嘅打卡必到嘅High tea勝地🫖不過真係有錢都未必食到 因為要同時間競賽 每個月嘅1號開放之後兩個月嘅booking 💁🏻‍♀️ 準時9點就開搶 今次就幸運地揀到星期日12pm嘅1st round afternoon tea 而2nd round 就係3pm兩日前會收到電話confirm booking 提醒男士唔可以短褲拖鞋出席▫️環境The butterfly room 比想像中細枱嘅數量大約十張左右 絕對有足夠嘅空間坐嘅梳化都寬敞 有啲仲係貝殼做型 🧜🏻‍♀️雖然話好搶手 但當日都唔係full house 可惜唔提供walk in ▪️服務坐底咗之後店員會提供drink menu 可能見我哋個樣心思思 所以都好主動咁行埋嚟介紹我哋各款茶飲🍵每一道食物上枱之前仲會富心思介紹🤵🏻▫️茶飲The butterfly room blend 店員推薦呢個係最signature 嘅 味道少少酸French Earl Grey 比坊間嘅earl grey 淡口 另附鮮奶 不過唔加奶嘅感覺fresh 啲~▪️Finger sandwiches -牛油
而2nd round 就係3pm

原味 同 提子 各一件
配Clotted Cream 士多啤梨醬 柑桔橙醬
Scone 重牛油香 size較迷你
個人覺得柑桔橙醬比較特別 少少酸幾refreshing ✨

▪️Tableside served cakes , pasties ,chocolate
甜品架有芒果奶凍 葡撻 雜果撻 咖啡蛋糕

分別有dark /milk/white/orange
Dark chocolate 比坊間嘅苦 估計有80%
Orange chocolate 咬落有橙皮橙
🔸千層酥
酥皮夠鬆化 富牛油香 中間夾咗一層好滑嘅雲呢拿cream 咬落去又脆又滑 難怪係呢度最signature 嘅甜品💖
🔸Chocolate Orange Tart
Dark chocolate 夠濃mix 埋香橙嘅配撘好match
🔸Mango Cream Puff

雖然話可以refill 但應該都好難食得落
欣賞呢度全部嘅甜品都用上新鮮水果
當日食咗唔少士多啤梨haha🍓
甜點味道其實冇太大驚喜 相對地咸點比較出色
而作為一個朱古力愛好者 朱古力都比預期遜色 如果可以做得滑啲就更好
不過總括成個環境氣氛 啱哂同三五知己輕鬆小聚 絕對值得一試嘅💖

💰人均$550/人

The Butterfly Room
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
呢間The butterfly Room應該係high tea之中最難book嘅一間,要早兩個月朝早上網搶🤣今日終於可以黎一嘗呢間大獲好評嘅High Tea啦❤️❤️不過價錢真係比較貴,但服務真係一流👍🏻啲凳都好好坐🤩不過餐廳就無乜景觀。講下食物先:🔸Traditional Finger sandwiches🥪 1️⃣牛油果柚子蟹肉2️⃣青瓜魚籽煙三文魚3️⃣黑松露碎蛋沙律4️⃣蝦四款手指三文治都好出色,個包唔會乾爭爭,好軟。全部味道都好夾!🔸蕃茄芝士濃湯🍅🧀好濃蕃茄味!芝士又好香,正!🔸甜品架1️⃣芒果奶凍2️⃣朱古力咖啡蛋糕3️⃣雲尼拿蛋撻4️⃣雜莓撻除咗個蛋撻比較普通,芒果比較酸之外,其他都不錯。🔸Scoons with clotted cream and homemade jams橙味🍊果醬都幾清新🔸兩架甜品車: Confectionery Trolley, Pastry Trolley😋🍰🧁Signature嘅雲尼拿拿破崙,朱古力黑森林蛋糕,士多啤梨雪芳蛋糕,黑朱古力撻,芋頭蛋糕,開心果蛋糕,全部都係mini版,好多款朱古力,macaroon,雜莓,全部都無限refill。真係好正!不過真係已經太飽,都食唔到太

講下食物先:

1️⃣牛油果柚子蟹肉
2️⃣青瓜魚籽煙三文魚
3️⃣黑松露碎蛋沙律
4️⃣蝦

🔸蕃茄芝士濃湯🍅🧀
好濃蕃茄味!芝士又好香,正!

🔸甜品
1️⃣芒果奶凍
2️⃣朱古力咖啡蛋糕
3️⃣雲尼拿蛋撻
4️⃣雜莓撻

除咗個蛋撻比較普通,芒果比較酸之外,其他都不錯。

橙味🍊果醬都幾清新

Signature嘅雲尼拿拿破崙,朱古力黑森林蛋糕,士多啤梨雪芳蛋糕,黑朱古力撻,芋頭蛋糕,開心果蛋糕,全部都係mini版,好多款朱古力,macaroon,雜莓,全部都無限refill。真係好正!不過真係已經太飽,都食唔到太多。

🔸兩款茶/咖啡🫖☕️
Jasmine Queen
Jade of Africa

價錢: 💰998 for two (+10% service charge)

之前疫情嗰時用七折買左佢張gift card做結婚週年禮物真係開心🥳之後仲可以去rosewood食多一餐🤩yeahhh✌🏻

評分:
食物:8/10👍🏻
服務:10/10👍🏻👍🏻👍🏻
2022-06-03 242 浏览
👯‍♀️假期同閏密來個悠閑下午茶👯‍♀️終於有機會一試蝴蝶房🦋既下午茶,呢度係分三個course咁食。First course 係咸點,finger sandwiches🥪,幾款唔同既口味靚靚咁排係碟上,牛油果..煙三文魚魚子醬..cream cheese火腿..同松露..可能加上無食lunch, 款款都好好味😋Second course係scone同層架小甜點。scone抹上clotted cream係我嘅至愛,可以refill,不過之後重有好多甜品黎緊,梗係留肚啦😜Third course係table side served cakes, pastries and chocolate🍰🧁🍩🍪🍮兩架擺滿唔同甜品既餐車,由侍應推來續一介紹🤩全部都可以無限refill,,真係令人好興奮😍試左好多款蛋糕同朱古力🍫最推介係雲呢拿拿玻崙⭐️同閏蜜refill左兩次,拿破崙酥餅又甜又鬆脆,同坊間食到既餅皮唔一樣,中間既雲呢拿cream testure好厚,味道唔算好濃,配少少雜莓,成件事好優雅👯‍♀️另外有驚喜既係香芋蛋糕。平時唔會叫芋頭味既蛋糕食,驚佢落香精味道會好假。今日大膽一試,佢個樣成個cupc
👯‍♀️假期同閏密來個悠閑下午茶👯‍♀️

試左好多款蛋糕同朱古力🍫

另外有驚喜既係香芋蛋糕。平時唔會叫芋頭味既蛋糕食,驚佢落香精味道會好假。今日大膽一試,佢個樣成個cupcake咁,上面係好輕身既忌廉,奶味濃,有少少芋頭香,中間係鬆軟蛋糕同一層新鮮既芋泥,食落唔會好甜好heavy,如果再多啲芋泥重正😍

食呢個tea好似食左個甜品buffet咁,飽到晚餐都唔使食🤣雖然有一兩款唔係太啱我地口果,但其他既糕點同朱古力質素都係大部分食過既下午茶甜品之上,啲好平凡嘅pound cake🥧都整得好好味。

環境舒適,細細既地方,唔會好嘈。服務更加係一流,侍應全程都好主動幫我地既熱茶加水,介紹糕點同refill ,好有禮貌。

整體十分之滿意,我哋兩個一路食一路傾計,過咗一個好chill既下午。🥂
2022-06-03 301 浏览
今次帶了爸爸媽媽來試吓瑰麗酒店的餐廳,他們兩個老人家當然不適合食下午茶以甜品為主,對於他們來說真的不健康,所以我們決定在這裏吃晚餐,其實價錢同下午茶差不多,但是適合他們年紀及比較健康。坐低後,侍應就會很有禮貌地用英文問你想要hard bread or soft bread兩種都10分好食,食得出是自家烘焙沙律份量足夠,很新鮮。前菜的芝士蕃茄能夠滿足我食芝士的慾望,很滑,用蕃茄又可以中和芝士的口感。另一款前菜是煙三文魚,最好食是這個,因為煙三文魚不會煙熏味太重,又有保留三文魚的鮮味鮮甜。醃雞髀做主菜,最有驚喜是瑰麗酒店會用羊肚菌來伴碟,即刻10分高級。 另一個主菜是鱸魚,表皮脆卜卜,配合不少蔬菜。最後不起眼的竟然是最有驚喜的,當我們一般人主菜只會叫肉的時候,媽媽卻叫了意大利粉,這裏的意大利粉食得出是手工制的,味道調教剛剛好,不會越吃越口渴。甜品方面,都是建議大家叫返拿破崙蛋糕好啲,這個朱古力蛋糕真的很甜。

兩種都10分好食,食得出是自家烘焙

沙律份量足夠,很新鮮。

另一個主菜是鱸魚,表皮脆卜卜,配合不少蔬菜。