2021-01-19 16 浏览
𝕋𝕊𝕋 • 𝕋𝕙𝕖 𝔹𝕝𝕚𝕟𝕕 ℙ𝕚𝕘 🐖🍻📍 𝔾/𝔽, 𝕆𝕟𝕖 𝕂𝕟𝕦𝕥𝕤𝕗𝕠𝕣𝕕 𝕋𝕖𝕣𝕣𝕒𝕔𝕖, 𝟙 𝕂𝕟𝕦𝕥𝕤𝕗𝕠𝕣𝕕 𝕋𝕖𝕣𝕣𝕒𝕟𝕔𝕖, 𝕋𝕤𝕚𝕞 𝕊𝕙𝕒 𝕋𝕤𝕦𝕚➰▫️𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚆𝚒𝚗𝚐𝚜 $𝟷𝟷𝟾 🐥𝘋𝘦𝘦𝘱-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘯𝘨𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘩𝘰𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘰𝘶𝘵𝘴𝘪𝘥𝘦, 𝘴𝘰𝘧𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘯𝘴𝘪𝘥𝘦. 𝘏𝘰𝘵 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘬 𝘢 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦 𝘣𝘦𝘵𝘸𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵, 𝘴𝘰𝘶𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘦🌶 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘥𝘪𝘱 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘳𝘺 𝘴𝘵𝘪𝘤𝘬𝘴 𝘣𝘶𝘵 𝘐’𝘮 𝘯𝘰𝘵 𝘢 𝘣𝘪𝘨 𝘧𝘢𝘯 𝘭𝘢𝘩👀▫️𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟷𝟻𝟾🦐🥑🥗𝘞𝘦𝘭𝘭-𝘴𝘦𝘢𝘴𝘰𝘯𝘦𝘥 𝘱𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘷𝘦𝘨𝘦𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦𝘴 𝘸𝘰𝘳𝘵𝘩 𝘢𝘯 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘢 𝘤𝘳𝘦𝘥𝘪𝘵 𝘢𝘴 𝘢 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘳👍🏼▫️𝙼𝚊𝚙𝚕𝚎 𝙶𝚞𝚒𝚗𝚗𝚎𝚜𝚜 𝙱𝚊𝚋𝚢 𝙱𝚊𝚌𝚔 𝚁𝚒𝚋𝚜 $𝟸𝟻𝟾🐖𝚌𝚘𝚕𝚎𝚜𝚕𝚊𝚠,
𝕋𝕊𝕋 • 𝕋𝕙𝕖 𝔹𝕝𝕚𝕟𝕕 ℙ𝕚𝕘 🐖🍻

▫️𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚆𝚒𝚗𝚐𝚜 $𝟷𝟷𝟾 🐥

𝚌𝚘𝚕𝚎𝚜𝚕𝚊𝚠, 𝚌𝚘𝚛𝚗 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚌𝚘𝚋, 𝚏𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜
𝘚𝘵𝘶𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯! 𝘛𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳-𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘉𝘉𝘘 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳𝘯𝘦𝘢𝘵𝘩 𝘸𝘢𝘴 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘪𝘰𝘶𝘴! 𝘏𝘰𝘸𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘳𝘯 𝘸𝘢𝘴 𝘳𝘢𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘥𝘳𝘺🧐

▫️𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚍 𝚙𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 $𝟽𝟾🍌
𝘗𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘦𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨 🍮 𝘚𝘰𝘢𝘬𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘥 𝘣𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘳𝘶𝘮 𝘳𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘵𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘳𝘳𝘪𝘦𝘴 🫐

▪️𝚆𝚑𝚒𝚜𝚔𝚎𝚢 𝚜𝚘𝚞𝚛 $𝟾𝟾 🥃
▪️ 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚙𝚒𝚎 𝚊 𝚕𝚊 𝚖𝚘𝚍𝚎 $𝟾𝟻 🍏
𝘞𝘩𝘪𝘴𝘬𝘦𝘺 𝘴𝘰𝘶𝘳 𝘮𝘪𝘹𝘦𝘴 𝘣𝘰𝘶𝘳𝘣𝘰𝘯, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘨𝘨 𝘸𝘩𝘪𝘵𝘦, 𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘵𝘴 𝘢𝘭𝘤𝘰𝘩𝘰𝘭𝘪𝘤 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘯𝘨; 𝘸𝘩𝘪𝘭𝘦 𝘢𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘮𝘪𝘭𝘬𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘯𝘰𝘵 𝘴𝘰 “𝘮𝘪𝘭𝘬𝘴𝘩𝘢𝘬𝘦” 𝘢𝘯𝘥 𝘬𝘪𝘯𝘥𝘢 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘪𝘯 𝘪𝘵𝘴 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦.
2021-01-18 25 浏览
Crispy Pork Knuckle🐷$298本來諗住食牛扒🤣但店員問點解唔試吓佢哋嘅招牌菜🤔諗諗吓又係喎,佢哋嗰店名都有Pig字🐽店員話佢哋選用嘅豬肉都係優質靚豬😎咁好啦,結果揀咗招牌德國鹹豬手食😙上菜嗰陣已經覺得好吸引🤩豬皮好香好脆,食落有啲似乳豬🤤而且肉質幼嫩,肥瘦適中☺️份量真係十足,1KG適合二人享用😏加埋烤薯、酸菜、紅蘿蔔同芥末籽忌廉汁😆鍾意啖啖肉嘅,絕對係必食推介😍Grilled Prawn & Avocado Salad🥗$158個大蝦好惹味,大大隻,新鮮爽口🦐食落彈牙,熱辣辣😘沙律配上牛油果、香芒同車厘茄😛用料新鮮,加埋甜辣沙律汁😋真係好開胃🥳Chicken Quesadillas🌮$142墨西哥芝士雞肉烤餅😋入面包住熱熔芝士😚真係覺得好邪惡😈但預咗會有少少辣🙂配合三種自製嘅醬料😊有Tomato Salsa、Sour Cream同埋Guacamole😌放埋一齊食,別有一番風味😋New York Cheesecake☺️$72紐約芝士蛋糕,足料好好味😋連埋一個Rum酒雪糕😝Vanilla Shakes🍨$85好傳統嘅美式雲呢拿奶昔😁可惜甜咗些少😂Lychee Tea🍹$7
Crispy Pork Knuckle🐷$298
本來諗住食牛扒🤣
但店員問點解唔試吓佢哋嘅招牌菜🤔
諗諗吓又係喎,佢哋嗰店名都有Pig字🐽
店員話佢哋選用嘅豬肉都係優質靚豬😎
咁好啦,結果揀咗招牌德國鹹豬手食😙
上菜嗰陣已經覺得好吸引🤩

豬皮好香好脆,食落有啲似乳豬🤤
而且肉質幼嫩,肥瘦適中☺️

份量真係十足,1KG適合二人享用😏
加埋烤薯、酸菜、紅蘿蔔同芥末籽忌廉汁😆
鍾意啖啖肉嘅,絕對係必食推介😍

個大蝦好惹味,大大隻,新鮮爽口🦐
食落彈牙,熱辣辣😘

沙律配上牛油果、香芒同車厘茄😛
用料新鮮,加埋甜辣沙律汁😋
真係好開胃🥳

Chicken Quesadillas🌮$142
墨西哥芝士雞肉烤餅😋
入面包住熱熔芝士😚
真係覺得好邪惡😈
但預咗會有少少辣🙂
配合三種自製嘅醬料😊

放埋一齊食,別有一番風味😋

New York Cheesecake☺️$72
紐約芝士蛋糕,足料好好味😋

連埋一個Rum酒雪糕😝

Vanilla Shakes🍨$85
好傳統嘅美式雲呢拿奶昔😁
可惜甜咗些少😂

Lychee Tea🍹$75
好鍾意呢個Mocktail😋
由茉莉茶、荔枝、雲呢拿糖漿同香茅混合而成😝
飲落香甜,感覺清新🥰

The Blind Pig (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號地舖
2021-01-16 9 浏览
呢一間西餐廳配上酒吧位於尖沙咀諾士佛台,好容易搵得到㗎亦都非常方便。好適合星期五或者星期六或者星期日同朋友或者屋企人一齊去食。首先服務非常好👍環境亦都非常好同埋靚,好有感覺㗎!仲有仲有佢哋亦都非常之大,唔會好逼夾。食物方面,選擇非常之多價錢適中份量亦都比較多。我哋點左ribs配上薯條做主菜。非常滑身亦都有好多汁,真係好好食。仲有墨西哥芝士烤餅同埋有好大碟嘅沙律配上牛油果同芒果仲有鮮甜嘅蝦,到佢哋做錢財真係10分開胃,仲要可以同朋友一齊食因為真係好大碟的。佢哋嘅甜品特別係心太軟配上雪糕亦都好好味,心太軟係流汁同埋熱辣辣,你地都快啲去食啦
2021-01-16 10 浏览
The Blind Pig - 元祖地下酒吧餐廳名字非常特別,店員解釋原來是來自1920年美國的禁酒令,為了可以賣酒,當時的地下酒吧推出了付費的表演,就好似睇隻豬跳舞咁,之後就可以免費獲得酒精飲品,令餐廳可以攞正牌靜靜雞賣酒!而今天的Blind Big更加有小食提供。牛油果香芒大蝦沙律 爽口彈牙的香煎大蝦加上軟腍的牛油果、香甜的芒果片、酸酸的車厘茄,想甜辣的沙律汁,非常開胃。墨西哥芝士雞肉烤餅 脆脆的烤餅外層包着熱溶芝士和嫩滑雞肉,再配上墨西哥特色醬汁例如牛油果醬、番茄莎莎醬和酸忌廉。招牌德國鹹豬手 主菜當然要食招牌的鹹豬手,份量超多,重量足足有1公斤,最適合兩個人分享,鹹豬手外皮香脆,豬手肉腍身,最重要鹹味剛好,不會只有鹹味,點上芥末籽忌廉汁味道更出,另外配有酸菜和烤薯。香蕉麵包布甸、拖肥醬、雪糕香脆暖暖的麵包布甸,配上香甜的拖脆醬,冰凍的雪糕,還有焦糖香蕉,一冷一熱的配搭。Frozen hug加入西瓜汁、青懧汁、龍舌蘭糖漿,再配上梳打,非常清新的一杯。Lychee Tea茉莉茶、荔枝、雲呢拿糖漿,還有意想不到的香茅,相當特別有驚喜。
The Blind Pig - 元祖地下酒吧

牛油果香芒大蝦沙律

墨西哥芝士雞肉烤餅

招牌德國鹹豬手

香蕉麵包布甸、拖肥醬、雪糕

Frozen hug

Lychee Tea

疫情後就好耐冇Happy Hour😞 不過其實週末同朋友去酒吧chill下一樣咁寫意🥳今日就嚟到尖沙咀諾士佛台,一上完斜路就見到呢間「The Blind Pig」,抵擋唔住店員嘅熱情攻勢一於入去飲番杯🥳🍻《 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆 𝗡𝗮𝗰𝗵𝗼𝘀 🧀》 $128 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟每次去酒吧都必定要點一大盤Nachos!哩一盤可以話係巨無霸size🤩 芝士、酸忌廉、橄欖、洋蔥粒同蕃茄粒樣樣足料豐盛😍連平時唔食橄欖嘅我都覺得好夾,好有墨西哥風情🥂另上嘅牛油果醬夠晒清新,點埋黎食更吸引😋芝士份量都好足,真係塊塊都沾到👍🏻👍🏻👍🏻《 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 & 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 🥗》 $158 4.5 / 5食完starter咁熱氣自然要食番個沙律調劑下🤪今日唔好彩冇晒牛油果🥑店員話補返多啲芒果俾我🤣可惜芒果唔當造,有少少酸🙈不過成個沙律其實都係酸咪咪為主,利用泰式酸辣醬做沙律醬底,都好開胃!除咗沙律菜仲有青瓜粒,口感更加豐富!👍🏻而主角燒蝦好重孜然味,燒得剛好,肉質仍然爽口😋🦐《 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗞𝗻𝘂𝗰𝗸𝗹𝗲 》 $298 5 / 5 🤩🤩🤩🤩🤩雖然話就話係二人份量

雖然話就話係二人份量,但係我覺得三個人都絕對夠分🥴哩個招牌巨型豬手絕對要點👍🏻豬手整體肥瘦適中,層次分明,最脆嘅外皮,鎖住皮下嘅脂肪層,再加上鬆軟嘅豬肉🤤

真係好滋味😍 好貼心地預先切好嘅豬手肉都好岩成班人share👍🏻🐷 旁邊嘅焗薯好甜!肉同薯仔我都鍾意點埋「芥末籽忌廉汁」,甜甜地無就咁食肉咁膩🥴

《 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴 》 $78 4.5 / 5

畫上完美嘅句號需要一個有特色嘅甜品🍮 香甜嘅香蕉麵包布甸,食落軟綿綿,同提子冧酒雪糕係絕配👍🏻🤤

每次去唔同嘅bar restaurant 我都一定會叫佢地嘅《signature cocktail》🍸

《𝗕𝘂𝗰𝗸 𝗦𝘁𝗼𝗽 𝗛𝗲𝗿𝗲》🍸 $88 4.5 / 5
帶點酸嘅檸檬Vodka配上接骨木花茶糖醬,係好清甜嘅配搭,都幾岩女孩子飲,仲有幾片青蘋果做點綴,酒味更易入口🍹

餐廳唔少裝飾都係矇住眼嘅豬,原來餐廳名「Blind Pig」 係來自舊美國時期禁酒,有唔少顧客都會去酒吧付費睇表演黎換酒飲🍻難怪餐廳都好有美國風味😎
午餐
2021-01-12 12 浏览
美麗華一上去諾士佛台第一間就係blind pig,裝修好容易認,佢係主打復古地下酒吧風格,專門飲雞尾酒同埋食酒吧小食!裝修好正同偏暗,有好多隻瞎豬前菜叫咗個蝦沙律,吸引Ho May😂啲蝦仲係熱辣辣,芒果酸甜,牛油果唔會太淋,呢個組合👍呢個炸雞柳一啲都唔漏,好開胃。最特別嘅係香辣蛋黃醬,原來係獨家自製!呢隻豬手好特別,一啲壓味都冇,亦同食開好鹹嘅唔同。切得好公整,每塊都係肉連脆皮左面Apple Pie à la mode好少見,外表係好似三眼仔顏色嘅史迪仔,有啲似富豪🍦味嘅奶昔。右面Frozen Hug 較清爽,好岩餸豬手。甜品甜品心太軟超正!雪糕係Rum Raissin 味。朱古力係有控制過甜度👏

裝修好正同偏暗,有好多隻瞎豬

Chicken  Strips

豬手  Pork  Kunckle

Frozen  Hug

右面Frozen Hug 較清爽,好岩餸豬手。
心太軟

Chicken  Strips
豬手  Pork  Kunckle
Frozen  Hug
心太軟
尖東呢間以食豬聞名嘅餐廳,除咗有戰斧豬扒,招牌豬手,連乳豬都有😍,餐廳中名更加叫「豬門店」,唔食豬都仲有好多美食選擇!餐牌睇到我眼花撩亂😍!-牛油果香芒大蝦沙律,車厘子,甜辣沙律汁$158牛油果熟度岩岩好😍😍😳!大蝦爽口彈牙,配上醬汁好開胃😍!-楓糖黑蜜醬燒豬肋骨,椰菜沙律$258餐廳會選用豬嘅最好部位 以確保到質素豬肉肉質亦嫩滑,醬汁濃味,果然係招牌菜!墨西哥芝士卷$142滿滿嘅芝士,配上雞肉超好味🙋‍♀️,另外三個醬汁都好啱我口味😛!牛油果醬汁,蕃茄洋蔥汁,酸忌廉都好正心大軟配雲呢拿雪糕$88心太軟勁流心!正呀🙋‍♀️;餐廳環境舒服的,就算同事飲酒食下小食都唔錯!是有特色嘅西餐廳-📍The Salted Pig (新都會廣場) 葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖

牛油果香芒大蝦沙律,車厘子,甜辣沙律汁$158
牛油果熟度岩岩好😍😍😳!大蝦爽口彈牙,配上醬汁好開胃😍!
楓糖黑蜜醬燒豬肋骨,椰菜沙律$258
餐廳會選用豬嘅最好部位 以確保到質素
豬肉肉質亦嫩滑,醬汁濃味,果然係招牌菜!

墨西哥芝士卷$142

心大軟配雲呢拿雪糕$88
心太軟勁流心!正呀

📍The Salted Pig (新都會廣場)
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531及540號舖
The Blind Pig係尖沙咀諾士佛臺,一間以體育為主題的酒吧,設有大型電視播放不同足球賽事,氣氛輕鬆自在,而食物方面餐廳會選用豬最好部位製作食物,有信心保證,店員仲好好服務,不停介紹食物同埋問下我地意見------1, Caesar salad with smoked salmon $143凱撒沙律原先只有小鯷魚、麵包粒同沙律,我加左$25要埋煙三文魚,煙三文魚卷成花形狀,賣相精緻,沙律新鮮爽脆,配埋醬汁酸甜開胃2. Knuckle finger $128呢個係其中一款招牌菜,豬手脆條配甜辣醬,豬手已切好一條條,方便食用,豬手外層幾香脆,皮香肉爽,肉質唔韌,加埋甜辣醬食更其醒胃3. Mabel back ribs $258慢煮醬燒豬肋骨伴薯條和燒粟米,份量夠2人食用,豬肋骨非常易切開,醬香味濃,半肥瘦肉質入味,仲有沙律解膩,粟米燒得好香,而且唔會好乾同埋冇燶,幾出色,薯條脆口,整體不錯4. Banana bread pudding $78香蕉麵包布甸擺盤好靚,新鮮出爐既關係香濃四溢,仲有雲尼拿雪糕同焦糖香蕉,好味道5. Apple pie a la mode $85好出名既甜品蘋

------

2. Knuckle finger $128
Knuckle finger

3. Mabel back ribs $258
Mabel back ribs

4. Banana bread pudding $78
Banana bread pudding

5. Apple pie a la mode $85
好出名既甜品蘋果批加雪糕整成既飲品,非常特別,不過飲落蘋果味唔太重,但唔會好甜,上面仲有朱古力醬做點綴,打卡不錯
Apple pie a la mode
2021-01-01
Knuckle finger
Mabel back ribs
Banana bread pudding
The Blind Pig🐷位於尖沙咀諾士佛臺,係一間酒吧混合西餐既餐廳🍽️,會提供酒吧小食同雞尾酒。環境裝修都充滿格調,播放著的音樂好有氣氛,sofa座位寬敞舒適,食物選材質素高🙌🏼,份量又多,價錢亦都合理👍🏼,係情侶拍拖和朋友聚會既好地方💯。.🍖Cold cut & cheese platter💲198芝士凍肉拼盤芝士分別有 cheddar cheese、Brie、blue cheese,凍肉有 prosciutto、salami、coppa ham。.🥗Grilled prawn & avocado salad💲158牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁惹味既烤大蝦配上香滑成熟既牛油果和新鮮芒果,成整體效果好fresh又colorful🤩,第一次試甜辣醬做沙律汁,原來都幾夾幾開胃😆,有意外驚喜👍🏼。.🍗Crispy pork knuckle (1KG)💲298招牌德國咸豬手 配 酸菜、芥末籽忌廉汁黎到呢間餐廳,當然要試豬既菜式啦,豬手份量超多,足足有1kg🤩!外皮焗到好似乳豬皮咁香脆,豬手肉質仍然保留嫩滑,油香同肉汁都鎖住了😍仲一啲都唔會覺得太咸!唔鞋口唔硬班班 。我同老公都覺得
芝士凍肉拼盤

牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁

招牌德國咸豬手 配 酸菜、芥末籽忌廉汁

黎到呢間餐廳,當然要試豬既菜式啦,豬手份量超多,足足有1kg🤩!外皮焗到好似乳豬皮咁香脆,豬手肉質仍然保留嫩滑,油香同肉汁都鎖住了😍仲一啲都唔會覺得太咸!唔鞋口唔硬班班 。我同老公都覺得係食過最好食既豬手💯!比德國有名既餐廳s更好食!
🍎Apple pie a la mode💲85
蘋果批奶昔
🍌Banoffee shake💲85
香蕉拖肥批奶昔

🍫Death by chocolate💲88
朱古力心太軟 配 冧酒提子雪糕

心太軟外層焗到脆脆地,內裡超流心朱古力,配埋冧酒提子雪糕 冰火交溶,口感有雙重享受😋。
————————————————
價錢:💲1003 / 2ppl
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (3pm)
回頭率:100%
📌 餐廳名"blind pig"係來自於1920年代美國禁酒。而"speakeasy"(地下酒吧)就開始了,顧客於酒吧付費觀看一個表演(例如動物blind pig)然後即可免費獲得酒精飲品🥂
2021-01-02
  • Death by chocolate
  • Crispy pork knuckle
2020-12-25 15 浏览
This was my first time trying this restaurant though I’ve heard before. Kicking off December with Christmas vibes in the restaurant. Enjoying X’mas songs while eating delicious food. The baby back ribs we ordered were so tender. The spotlight of the meal is the ‘Death by chocolate’, it’s seriously the best lava cake I’ve ever had not gonna lie.. Must try!
2020-12-16 14 浏览
《The Blind Pig》絕對係食聖誕大餐嘅好地方!無論環境同食物質素都唔錯的!而且價錢又合理!🎅🏻🎄攝影朋友嚟緊聖誕期間都比較忙,所以提議提早約出嚟食個聖誕大餐預祝一下聖誕節先!係店員介紹下點咗一份Xmas Set 同Cold Cut 拼盤加兩杯 Cocktails! Xmas Set 有碗南瓜湯/煙三文魚他他沙律、慢煮豬頰肉同紅莓麵包布甸加雪糕!二個人食都相當豐富的!西餐嚟講Cold Cut 併盤不嬲都係我最愛之一!呢度幾款嘅芝士及火腿都唔錯!如果個煙三文魚他他沙律嘅他他比例多返少少會更好的!而個慢煮豬頰肉真心有驚喜,肉質超嫩超Juicy 的,就連旁邊嘅栗子餡及蜜汁蘋果等配菜都非常之好食!話明聖誕大餐甜品當然唔少得,個紅莓麵包布甸食落軟綿綿同甜甜哋,細細件啱啱好!仲有杯Pick Me-Up 及 Day Dream 都好靚同好好飲! 重要店員非常非常之Nice! 超級推介呀!❤️👍🏻

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。The Blind Pig.諾士佛臺chill一chill。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤諾士佛臺是酒佬勝地特別多外國人及愛酒之士到此吃飯今天很特別和朋友走訪酒佬之地到The Blind Pig提前品味聖誕晚餐 這裡很舒服,超符合諾士佛臺的感覺有情調,有美酒我們今天要行街,就點非酒精飲品先    Banoffe Shake:是香噴噴,口感滑而厚的飲品充滿香蕉與拖肥的香甜非常好飲  荔枝 Mocktail:清爽又清甜的口感很有荔枝的果香,女生一定喜歡是一杯很適合配吃燒肉、燒烤的飲品  烤南瓜肉蔻湯香濃又帶南瓜的自然甜味加入了肉蔻,提升了另類的香氣口感香滑,配以自家烤的麵包非常好吃  牛油果香芒大蝦沙律好看又好吃大蝦夠新鮮,有彈牙的口感牛油果配芒果,是一定不會錯的  慢煮豬頰肉 配栗子餡、蕃薯蓉好特別的設計豬頰肉好林好滑,亦非常入味只需用叉子即可輕易分開而栗子餡好甜,配了麵包製作所以會很飽肚蕃薯蓉加入了忌廉,味道令人想起剛才喝的

雜感女生   好味日記

˚*。The Blind Pig.諾士佛臺chill一chill。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

諾士佛臺是酒佬勝地

特別多外國人及愛酒之士到此吃飯

今天很特別

和朋友走訪酒佬之地

到The Blind Pig提前品味聖誕晚餐

這裡很舒服,超符合諾士佛臺的感覺

有情調,有美酒

我們今天要行街,就點非酒精飲品先

Banoffe Shake:

是香噴噴,口感滑而厚的飲品

充滿香蕉與拖肥的香甜

非常好飲

荔枝 Mocktail:

清爽又清甜的口感

很有荔枝的果香,女生一定喜歡

是一杯很適合配吃燒肉、燒烤的飲品

烤南瓜肉蔻湯

香濃又帶南瓜的自然甜味

加入了肉蔻,提升了另類的香氣

口感香滑,配以自家烤的麵包

非常好吃

牛油果香芒大蝦沙律

好看又好吃

大蝦夠新鮮,有彈牙的口感

牛油果配芒果,是一定不會錯的

慢煮豬頰肉 配栗子餡、蕃薯蓉

好特別的設計

豬頰肉好林好滑,亦非常入味

只需用叉子即可輕易分開
而栗子餡好甜,配了麵包製作

所以會很飽肚

蕃薯蓉加入了忌廉,味道令人想起剛才喝的南瓜肉蔻湯

紅莓麵包布丁 配 雪糕

紅莓麵包布丁用料實在

確是非常多紅莓

所以果香是非常足夠的

雪糕是冧酒提子味

整體效果配合,味道非常吸引。

2020-12-16 15 浏览
Blind Pig🐷Christmas Menu🎄.禁晚市的前一天...提早食返個聖誕大餐先!希望大家聖誕可以正常地過🎄🥺成個Christmas menu好豐富啊~.前菜🥗煙三文魚他他🐠🥑煙三文魚他他撈左洋蔥、蕃茄、蔥係入面,有口感之餘仲好香!配菜有牛油果、火箭菜同紅菜頭,落左啲黑醋更加好味😋.小食🧀🐥墨西哥芝士雞肉烤餅🌮店員都讚小編識簡!個烤餅真係幾唔錯,一定要襯熱食啊🔥烤餅超脆的最緊要係入面個餡,勁爆芝士,芝士控必點😍加左紅椒黃椒更香,雞肉都好多架!點埋牛油果醬+蕃茄+酸忌廉就更正宗墨西哥風味🙃.主菜🐷慢煮豬頰肉話明Blind Pig當然主菜要食豬肉啦~肉厚得黎又幾林喎,有栗子餡、蜜汁蘋果、番薯蓉,番薯蓉好綿同超飽肚🍠椰菜仔就硬左少少,點埋波特酒汁同個肉好夾!.甜品🍞🍮紅莓麵包布丁配提子冧酒雪糕個甜品好有驚喜喎🥰麵包布丁通常食開原味,估唔到加左紅莓之後,酸味味咁多層次!仲加埋珍貴既紅桑莓同藍莓🥳提子冧酒雪糕好配,酒味好出好甜!.Cocktail🍸📍Buck Stops Here檸檬vodka+葡萄氣酒,落左接骨木花糖漿+薑+檸檬🍋,杯飲品望落唔太特別不過入口係幾唔錯,幾醒胃😌📍St
Blind Pig🐷Christmas Menu🎄
前菜🥗煙三文魚他他🐠🥑

小食🧀🐥墨西哥芝士雞肉烤餅🌮

主菜🐷慢煮豬頰肉

甜品🍞🍮紅莓麵包布丁配提子冧酒雪糕

Cocktail🍸
📍Buck Stops Here

📍Strawberry Cobbler
紅酒mix小紅莓甜酒再加檸檬、紅莓,以紅酒做底酒味會重啲,成杯紅色咁女仔會第一時間好欣賞❤️
2020-12-15 151 浏览
The Blind Pig係有酒飲、有野食、有波睇嘅餐廳,招牌同裝飾都用左盲豬,港豬我就識,但究竟「Blind Pig」點解?原來係指上世紀20年代美國禁酒時期嘅地下酒吧,客人會去地下酒吧畀錢睇表現,例如望下隻豬,之後就可以免費飲酒,就係咁樣偷雞賣酒。呢期晚市禁堂食,呢招仲有無得諗?叫左個節慶套餐,有頭盤、主菜、甜品,盛惠298蚊,另外仲叫左小食同雞尾酒。利申,呢餐係晏晝食,咪篤我灰。🍴烤南瓜肉蔻湯非常香甜,濃厚順滑,麵包上完油再烤,唔係普通烘多士,特別香脆。🍴墨西哥芝士雞肉烤餅 HK$142烤餅好香,唔會太乾,雞肉唔鞋,加埋辣椒、芝士已經好惹味,而秘製番茄莎莎同牛油果醬亦都好出色,又香又清新。🍴慢煮豬頰肉豬頰肉本身較瘦,經過慢煮之後非常柔軟有彈性,完全保留原汁原味,唔似手撕豬肉咁軟爛,配埋香濃砵酒汁就更加滋味。伴碟有粟子餡、蜜汁蘋果、番薯蓉、椰菜仔,食材同烹調都頗用心。🍴紅莓麵包布丁配雪糕麵包布丁表面微脆,內裡濕潤軟熟,夾雜香甜紅莓,配埋百利甜酒雪糕增添一份酒香,淡奶都唔使落。🍴BUCK STOPS HERE HK$88材料有檸檬伏特加、葡萄汽酒、接骨木花糖醬、薑、檸檬,薑味突出,帶

🍴烤南瓜肉蔻湯

🍴墨西哥芝士雞肉烤餅 HK$142

🍴慢煮豬頰肉

🍴紅莓麵包布丁配雪糕

🍴BUCK STOPS HERE HK$88
材料有檸檬伏特加、葡萄汽酒、接骨木花糖醬、薑、檸檬,薑味突出,帶少少檸檬清香,唔會太甜,酒味唔算濃,幾清爽。

🍴PICK ME-UP HK$88
材料有冧酒、金巴利、甜苦艾酒、咖啡甜酒,用上四種酒,酒味幾濃,甜甜地,滲出淡淡咖啡香。

📍The Blind Pig
尖沙咀諾士佛臺1號地舖
午餐
2020-12-15 92 浏览
/𝑇ℎ𝑒 𝐵𝑙𝑖𝑛𝑑 𝑝𝑖𝑔🇭🇰/#sa尖沙咀篇 ➖➖➖<與🐷🐷🐷共進午餐>➖➖➖之前經過諾仕佛臺都有見過呢間英倫風嘅餐廳最搶眼當然係佢地粉紅色霓虹燈🐷同埋有啲豬嘅油畫 除左主食都會提供小食同雞尾酒🍹感覺日抖同夜晚去係完全兩種格調~佢哋最近都有個festive menu ✨有頭盤、主菜同甜品 $298/1位 ➖➖➖🔹頭盤🔹1️⃣煙三文魚他他 (另有烤南瓜肉𦸅湯可揀) (𝟟.𝟛/𝟙𝟘)呢個starter 就好似食梗沙律咁 都有火箭菜同牛油果連黑醋汁三文魚他他 有煙三文魚仲有番茄碎同蔥~調味適中唔會過酸 感覺番茄同蔥粒口感更突出如果可以多啲三文魚粒就好!➖➖➖2️⃣慢煮豬頰肉🌟 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘)呢個主菜幾高質!仲有栗子餡、蜜汁蘋果、番薯蓉同椰菜仔伴碟 Pork cheek 煮得夠軟腍 而且都食到有幾多骨膠原 唔錯✨ 亦都幾入味食到有栗子嘅味道 帶少少酒味番薯蓉帶咸咸甜甜 有牛油味 綿密口感係略嫌有一兩粒栗子粒較硬➖➖➖3️⃣甜品 : 紅莓麵包布丁配雲尼拿雪糕 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘) 賣相擺盆精美 會比較似apple crumble 麵包布丁微暖 外脆內軟 內裏食到麵包沾濕嘅口感頗有蛋香✨✨
/𝑇ℎ𝑒 𝐵𝑙𝑖𝑛𝑑 𝑝𝑖𝑔🇭🇰/
#sa尖沙咀篇
<與🐷🐷🐷共進午餐>
之前經過諾仕佛臺都有見過呢間英倫風嘅餐廳
最搶眼當然係佢地粉紅色霓虹燈🐷
同埋有啲豬嘅油畫
除左主食都會提供小食同雞尾酒🍹
感覺日抖同夜晚去係完全兩種格調~
佢哋最近都有個festive menu ✨
有頭盤、主菜同甜品 $298/1位

🔹頭盤🔹
1️⃣煙三文魚他他 (另有烤南瓜肉𦸅湯可揀)
(𝟟.𝟛/𝟙𝟘)
呢個starter 就好似食梗沙律咁
都有火箭菜同牛油果連黑醋汁
三文魚他他 有煙三文魚仲有番茄碎同蔥~
調味適中唔會過酸 感覺番茄同蔥粒口感更突出
如果可以多啲三文魚粒就好!

➖➖➖
2️⃣慢煮豬頰肉🌟 (𝟟.𝟠/𝟙𝟘)
呢個主菜幾高質!
仲有栗子餡、蜜汁蘋果、番薯蓉同椰菜仔伴碟
Pork cheek 煮得夠軟腍
而且都食到有幾多骨膠原 唔錯✨ 亦都幾入味
食到有栗子嘅味道 帶少少酒味
番薯蓉帶咸咸甜甜 有牛油味 綿密口感
係略嫌有一兩粒栗子粒較硬

➖➖➖
3️⃣甜品 : 紅莓麵包布丁配雲尼拿雪糕 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
賣相擺盆精美 會比較似apple crumble
麵包布丁微暖 外脆內軟
內裏食到麵包沾濕嘅口感
頗有蛋香✨✨ 配埋雲尼拿雪糕食都幾夾

➖➖➖
4️⃣牛油果香芒大蝦沙律 $158🌟(𝟠/𝟙𝟘)
難得會幾滿意沙律🙆🏻‍♀️
入面有好多菜~佢哋用左香辣汁調味 都幾惹味
酸酸辣辣 另外蝦亦無腥嘅味道 微微烤過 幾香口
而且夠彈牙~ 芒果頗鮮甜 牛油果都夠creamy

🔹飲品🔹
5️⃣Rosemary Guava $75 🌟 (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
加左番石榴檸檬汁同迷迭香糖漿
幾refreshing 唔錯 番石榴味會較重
如果可以減甜就更好

➖➖➖
6️⃣蘋果批奶昔 $85 (𝟝/𝟙𝟘)
奶味定蘋果味都唔算好突出🙈
佢哋主打cocktail mocktail
我諗都係試番呢啲好啲!

📍The Blind pig