2020-12-13 14 浏览
今次嚟到尖沙咀諾士佛臺呢間bar食嘢😬個店名好得意🥸·✨ 招牌豬手脆條 𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑝𝑜𝑟𝑘 𝑘𝑛𝑢𝑐𝑘𝑙𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑔𝑒𝑟 $128豬手皮炸到外邊脆咬落又軟🤤味道唔錯,肉質一啲都唔韌仲有泰式辣醬比你點,我地覺得幾夾幾開胃👍🏻·✨ 香煎海鱸魚、蝦、蜆 𝑃𝑎𝑛-𝑠𝑒𝑎𝑟𝑒𝑑 𝑠𝑒𝑎 𝑏𝑎𝑠𝑠 𝑓𝑖𝑙𝑙𝑒𝑡 $178呢款主菜係半份,有魚、蜆、蝦、麵包粒魚煎得剛好唔會太老蝦大大隻,熟得剛好,好爽口彈牙😋蜆就得6隻,如果多啲更好😚個湯值得一讚,番茄海鮮湯好鮮甜,我地飲哂🤣·✨ 凱薩沙律 𝐶𝑎𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑 $118 (加煙三文魚 𝑎𝑑𝑑 𝑠𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 $25)小鯷魚似西式鹹魚,但佢係軟身嘅口感,鹹鹹地配生菜食唔錯麵包粒大大粒好脆身🤩菜都新鮮呀加咗三文魚,3塊都幾大塊芝士碎、沙律醬、麵包粒都可以多啲😌·✨ 朱古力心太軟·雲呢拿雪糕 𝐷𝑒𝑎𝑡ℎ 𝑏𝑦 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $88一切開心太軟,入面嘅朱古力流哂出嚟啦😋好濃朱古力味,又唔會太甜,配雪糕食一流,高質👍🏻·✨ 𝐷𝑎𝑦 𝐷𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑐𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙 (圖右)$88檸檬酒、薑乳酪、蜜糖柚子飲落好少女,清新,易入口,唔錯喎🤤飲
今次嚟到尖沙咀諾士佛臺呢間bar食嘢😬個店名好得意🥸
味道唔錯,肉質一啲都唔韌
仲有泰式辣醬比你點,我地覺得幾夾幾開胃👍🏻
呢款主菜係半份,有魚、蜆、蝦、麵包粒
魚煎得剛好唔會太老
蝦大大隻,熟得剛好,好爽口彈牙😋
蜆就得6隻,如果多啲更好😚
個湯值得一讚,番茄海鮮湯好鮮甜,我地飲哂🤣
小鯷魚似西式鹹魚,但佢係軟身嘅口感,鹹鹹地配生菜食唔錯
麵包粒大大粒好脆身🤩菜都新鮮呀
加咗三文魚,3塊都幾大塊
芝士碎、沙律醬、麵包粒都可以多啲😌
✨ 𝐷𝑎𝑦 𝐷𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑐𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙 (圖右)$88
檸檬酒、薑乳酪、蜜糖柚子
飲落好少女,清新,易入口,唔錯喎🤤飲哂都唔醉(平時我好易醉面紅😂)
✨𝑅𝑒𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ𝑖𝑛𝑔 𝑃𝑖𝑔𝑙𝑒𝑡 𝑚𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙 (圖左)$75
原條切片青瓜圍係杯邊,成杯好青瓜味,鍾意青瓜嘅👦🏻好鍾意,我就接受唔到🤪
2020-12-10 11 浏览
.盲嘅豬仔係咪一樣咁qq🐷位於諾士佛台嘅The Blind Pig除咗主食之外仲會提供酒吧小食同雞尾酒,啱晒同朋友chill下~.✨ Festive Menu就快聖誕節就緊係試下呢個12月限定嘅menu啦!$298就有頭盤、主菜同甜品,而食物都幾聖誕feel前菜揀左煙三文魚他他,配菜仲有牛油果、火箭菜同番茄煙三文魚仲溝左番茄同洋蔥,口感都幾豐富主菜係慢煮豬頰肉,都煮得幾稔幾入味🐷而配菜有蕃薯蓉、栗子餡、椰菜仔、蜜汁蘋果蕃薯蓉都幾特別,係出面比較少見,好好食😋為成餐作結嘅係紅莓麵包布丁同雲呢嗱雪糕呢個甜品真係好啱聖誕節🎄.✨ Suckling Pig乳豬有3種size,分別係1/4, half同whole相入面嘅係1/4,啱晒一個人自私食或者兩個人share個乳豬皮食落好薄好脆😍豬肉有啲騷味,不過啲就多左啲肥膏,不過整體唔錯嘅!.✨ 少爺1842港島IPA✨ 香蕉拖肥批奶昔啤酒係唔錯嘅,👦🏻小編話覺得幾易入口,酒精濃度有8%(少爺啤擺明正野黎㗎啦💛)而杯奶昔就... 伏到爆炸🥴完全飲唔到香蕉同拖肥嘅味,根本就係糖漿+冰打碎完全冇一杯milkshake應該要有嘅creamy同奶味👧🏻小編淨
盲嘅豬仔係咪一樣咁qq🐷
位於諾士佛台嘅The Blind Pig除咗主食之外
仲會提供酒吧小食同雞尾酒,啱晒同朋友chill下~
✨ Festive Menu
就快聖誕節就緊係試下呢個12月限定嘅menu啦!
$298就有頭盤、主菜同甜品,而食物都幾聖誕feel
前菜揀左煙三文魚他他,配菜仲有牛油果、火箭菜同番茄
煙三文魚仲溝左番茄同洋蔥,口感都幾豐富
主菜係慢煮豬頰肉,都煮得幾稔幾入味🐷
而配菜有蕃薯蓉、栗子餡、椰菜仔、蜜汁蘋果
蕃薯蓉都幾特別,係出面比較少見,好好食😋
為成餐作結嘅係紅莓麵包布丁同雲呢嗱雪糕
呢個甜品真係好啱聖誕節🎄
✨ Suckling Pig
乳豬有3種size,分別係1/4, half同whole
相入面嘅係1/4,啱晒一個人自私食或者兩個人share
個乳豬皮食落好薄好脆😍
豬肉有啲騷味,不過啲就多左啲肥膏,不過整體唔錯嘅!
✨ 少爺1842港島IPA
✨ 香蕉拖肥批奶昔
啤酒係唔錯嘅,👦🏻小編話覺得幾易入口,酒精濃度有8%
(少爺啤擺明正野黎㗎啦💛)
而杯奶昔就... 伏到爆炸🥴
完全飲唔到香蕉同拖肥嘅味,根本就係糖漿+冰打碎
完全冇一杯milkshake應該要有嘅creamy同奶味
推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍
📍The Blind Pig
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下B12-14A號舖
👉🏼 #ewhk尖沙咀 #ewhk西灣河 #ewhk西餐

#尖沙咀美食 #西灣河美食 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #foodlover #hkig #foodstagram
2020-12-10 34 浏览
難得有時間同朋友相聚,同朋友係尖沙咀搵左一間可以坐得舒服啲既餐廳食飯👯‍♀️The Blind Pig 環境好有以前既英式風格玩味感覺,餐廳仲有大大個燈箱係The Blind Pig 既Logo,由裝修到餐牌都好有英式同玩味既感覺。我地叫左一個Christmas Set 入面有頭盤 主菜 甜品(價錢$298)頭盤我地選擇了Smoked Salmon Tarare以火箭菜佢配菜,三文魚混合蕃茄同蔥,食落清爽開胃,十分適合做頭盤。主菜為Slow-cooked Pork Cheek 果然係食豬既專門餐廳,個豬頰肉煮得岩岩好,肉質鮮嫩,加埋個汁非常入味,超級好食!🍰甜品為Cranberry bread pudding 最後一道甜品都十分出色,Cranberry bread 口感鬆軟,再加埋個特制雲呢拿雪糕,簡直係大滿足!😋我地都叫左兩杯Cocktails🍸一杯Bucks Stop here一杯Straberry Cobbler兩杯酒味唔算太重,果味都岩岩好~
難得有時間同朋友相聚,
同朋友係尖沙咀搵左一間可以坐得舒服啲既餐廳食飯👯‍♀️

由裝修到餐牌都好有英式同玩味既感覺。

(價錢$298)

頭盤我地選擇了
Smoked Salmon Tarare

主菜為
Slow-cooked Pork Cheek

果然係食豬既專門餐廳,
個豬頰肉煮得岩岩好,
肉質鮮嫩,
加埋個汁非常入味,
超級好食!

🍰甜品
Cranberry bread pudding

最後一道甜品都十分出色,
簡直係大滿足!😋

我地都叫左兩杯Cocktails🍸

一杯Bucks Stop here
一杯Straberry Cobbler
兩杯酒味唔算太重,果味都岩岩好~
位於諾士佛臺1號嘅一間酒吧餐廳🍴 而個名ʙʟɪɴᴅ ᴘɪɢ係來自於1920年代美國禁酒🍸 一入到舖就比豬嘅霓虹燈吸引🤩 裝修亦好有格調 座位好寬敞 環境靜靜地 同朋友坐得好舒服❤️ •𝔽𝕖𝕤𝕥𝕚𝕧𝕖 𝕄𝕖𝕟𝕦sᴛᴀʀᴛᴇʀs : sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ煙三文魚食落鹹鹹地好開胃 配菜有牛油果🥑,火箭菜,蕃茄同蔥 食落好清新🌱•ᴍᴀɪɴ : sʟᴏᴡᴇᴅ-ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ᴄʜᴇᴇᴋ擺碟好精緻🍽 豬頰肉煮得好嫩 食落啖啖肉🤤 有番薯用作配菜 飽肚感大增 醬汁配肉同薯菜都好正 夠哂濃味😋•ᴅᴇssᴇʀᴛ : ᴄʀᴀɴʙᴇʀʀʏ ʙʀᴇᴀᴅ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ🍮臨近聖誕食熱嘅布甸特別有氣氛🎄 布甸軟熟 配紅莓粒 食落好有口感🤤 食熱嘅甜品 嘅仲有個雪糕球 個人喜歡冰火交融😂 撈埋食又得姐😆 •ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs一上枱就見到海量芝士粉😍😍😍 再配松露食 邪惡得來又惹味🤤🤤•ᴅʀɪɴᴋs :ᴘɪᴄᴋ ᴍᴇ ᴜᴘ冧酒味超濃烈 再配淡淡咖啡味 啱晒放工想提提神😜ʙᴀɴᴏғғᴇᴇ sʜᴀᴋᴇs愛甜嘅朋友會鍾意飲😍

𝔽𝕖𝕤𝕥𝕚𝕧𝕖 𝕄𝕖𝕟𝕦

ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs

ᴅʀɪɴᴋs :
ᴘɪᴄᴋ ᴍᴇ ᴜᴘ
冧酒味超濃烈 再配淡淡咖啡味 啱晒放工想提提神😜
ʙᴀɴᴏғғᴇᴇ sʜᴀᴋᴇs
愛甜嘅朋友會鍾意飲😍

2020-12-07 89 浏览
今天是平日晚上~室內環境安靜(可以聽著舒心的音樂)寬敞舒適,昏暗的氣氛適合約會(͒ ⸝⸝•̥𖥦•̥⸝⸝)͒♡很有情調。裝潢很有趣,全部都遮著眼睛的🤣The blind pig 會提供酒吧小食和雞尾酒(唔飲得既可選mocktails) 外面可以吸煙~侍應人數不多但都幾熱情❤️有禮,服務好好~另收+1服務費Xmas Set dinner $298@每位(頭盤+主菜+甜品)#煙三文魚他他 底下是一粒粒🍅碎,配搭牛油果、車厘茄、火箭菜等沙律🥗配甜甜的黑醋~清淡健康不錯👍🏻#慢煮豬頰肉 慢煮肉超淋👍🏻味道有點似紅酒慢煮牛脷~配上他的秘製醬汁,驚喜~~底下是甜甜的南瓜蓉(應該是)旁邊有些配菜增加口感:甜甜的蜜汁蘋果和 充滿炭燒香味的椰菜仔,有少少苦但又會不停吃,被他的香氣吸引🤣 很有趣~#紅莓麵包布丁 配 雲呢拿雪糕有點像蘋果批,底層是麵包整成布丁的口感~好特別。旁邊有奶球淋上去可以中和酸味的感覺。另外有甜甜的草莓、藍莓伴碟。雪糕有點像提子冧酒味😋#墨西哥芝士雞肉烤餅 $142墨西哥薄餅包住熱辣辣的芝士雞肉有少少咖喱味道,不會太辣~好吃😋有粒粒蕃茄碎、酸忌廉(淡淡芝士味)和牛油果醬(小小辣)沾點~不過我覺得

The blind pig

紅妹麵包布丁配雪糕

#墨西哥芝士雞肉烤餅 $142
墨西哥芝士雞肉烤餅

不過我覺得不沾醬都好食

不會飲酒🍻所以點了mocktails ,精緻細細杯,打卡一流
Mock tails

#RosemaryGuava $75
酸酸甜甜的蕃石榴汁很開胃,最近很喜歡飲

#RefreshingPiglet $75

2020-12-07
慢煮豬臉頰肉
墨西哥芝士雞肉烤餅
Mock tails
先不說食物質素,位於尖沙咀諾士佛臺既 The Blind pig🐷,環境氣氛好好,不管朋友相聚或者情侶撐枱腳都岩🐷烤乳豬(四份一份量)The Blind pig招牌菜,選用左豬最好既部分,即叫即整👍👍👍乳豬皮薄香脆,肉質非常嫩口,而且食落juicy既🤤🤤🤤肉既肥瘦分佈非常合適,有肥既油香但唔會過於肥膩,菜式配上薯容🥔及黑椒汁。如果薯容改為德國酸菜或者會更好🤤🤤🤤但絕對值得試🤤🤤🤤🤤乳豬有三個portion 俾大家選,非常貼心♥️🥗大蝦芒果牛油果沙律當上菜時,我跟朋友都吃驚,因為係份量十足,好足料既沙律,有好多牛油果、芒果🥭、沙律菜,有5,6隻蝦🦐🦐🦐而且沙律除了一般的調味外,仲加左泰式辣椒醬,無諗過咁夾又開胃!😃😃😃🍗水牛城雞翼配藍芝士醬非常正宗既buffalo chicken wings,食落去係水牛城既獨有刺鼻既味道!(唔知你地get唔get😂我講既刺鼻味呢😜)一碟有6隻,可以開心share沾上出名濃烈味道既blue cheese,又唔會被搶味道👍👍👍🥞朱古力心太軟配提子冧酒雪糕熱辣辣既流心朱古力🍫同提子冧酒雪糕🍧都唔會好甜,一冷一熱既配搭很好。雪糕內有大大粒既提子乾!🍇🍸荔枝茶mo
先不說食物質素,
位於尖沙咀諾士佛臺既 The Blind pig🐷,
環境氣氛好好,不管朋友相聚或者情侶撐枱腳都岩

🐷烤乳豬(四份一份量)

The Blind pig招牌菜,選用左豬最好既部分,
即叫即整👍👍👍
乳豬皮薄香脆,肉質非常嫩口,

而且食落juicy既🤤🤤🤤
肉既肥瘦分佈非常合適,
有肥既油香但唔會過於肥膩,
菜式配上薯容🥔及黑椒汁。

如果薯容改為德國酸菜或者會更好🤤🤤🤤
但絕對值得試🤤🤤🤤🤤
乳豬有三個portion 俾大家選,非常貼心♥️

🥗大蝦芒果牛油果沙律

當上菜時,我跟朋友都吃驚,
因為係份量十足,好足料既沙律,
有好多牛油果、芒果🥭、沙律菜,
有5,6隻蝦🦐🦐🦐
而且沙律除了一般的調味外,仲加左泰式辣椒醬,
無諗過咁夾又開胃!😃😃😃

🍗水牛城雞翼配藍芝士醬

非常正宗既buffalo chicken wings,
食落去係水牛城既獨有刺鼻既味道!

(唔知你地get唔get😂我講既刺鼻味呢😜)
一碟有6隻,可以開心share
沾上出名濃烈味道既blue cheese,
又唔會被搶味道👍👍👍

🥞朱古力心太軟配提子冧酒雪糕
熱辣辣既流心朱古力🍫同提子冧酒雪糕🍧
都唔會好甜,一冷一熱既配搭很好。
雪糕內有大大粒既提子乾!🍇

🍸荔枝茶mocktail
荔枝茶配上茉莉花茶🌷好清新,
荔枝味同茶香🍵並重😋😋😋

總體來說,今次每道菜都有水準,
The blind pig仲有酒吧小食同cocktails,
絕對係Happy Friday 既選擇之一💯💯

• 水牛城雞翼
  • 荔枝茶mocktail
  • 大蝦牛油果芒果沙律
  • 烤乳豬
2020-12-06 11 浏览
一入到去好有聖誕氣氛,有唔同嘅音樂同埋裝飾。坐低咗之後我同朋友講:It’s beginning to look a lot like Christmas. 佢心諗我做乜無啦啦同佢講英文,其實我想講播緊首歌嘅名,仲要係Michael Bublé版本,今朝先聽完。除咗聖誕節,啲豬都好可愛,全部都劃晒隻眼,夠blind。Drinks 🍹 Pick me-up ($88): signature cocktail with rum, Campari, sweet vermouth, coffee liqueur呢度飲品種類好多,但係當然要試吓佢哋嘅招牌Cocktail。呢款仲有乾檸檬同咖啡豆。味道幾特別同埋都幾甜,又有酒味又有咖啡味。Waiter: This is very strong. The ingredients are all liquors. Are you sure you want this one? Me: why not? Vanilla shake ($85)朋友:個cream好滑,加埋雪糕打得好rich。好香雲呢拿味、味道濃郁,鍾意甜嘅朋友可以試吓。Starter 🐷 C

Drinks 🍹
Me: why not?

Vanilla shake ($85)

Starter 🐷
Crispy pork knuckle finger ($128)
頭盤都有肉食,正。豬手熱辣辣同埋好脆。佢切好晒都幾方便,細細條容易食。啲皮呢就軟淋淋,好味!

Salad 🥗
Grilled prawn & avocado salad ($158)
沙律有芒果、車厘茄、菜,仲有五隻大蝦🍤,個醬有少少辣味,幾開胃。

Main ($258) 🐷
Maple Guinness baby back ribs
超大份!竟然有兩大塊牛肋骨,差啲驚自己食唔晒,好彩個胃夠大。個醬酸酸甜甜、仲飲咗啤酒嚟整,啲肉好軟,仲有粟米同沙律醬。仲有埋茄醬同薯條,幾脆同埋好香薯仔味。

Dessert 🍫
Death by chocolate ($88)
心太軟(Heart too soft) 加雪糕,朋友話未食過咁好食嘅心太軟。啱啱出爐個皮好脆,入面都好暖、暖入心。雪糕有提子乾,加埋士多啤梨都好味道。

諾士佛臺是一條位於香港九龍尖沙咀的街道,以特色酒吧及餐廳聞名,有九龍蘭桂坊之稱。呢到每日3-7pm都係Happy Hour嚟。
侍應講英文嘅、服務好好,仲會問我哋煮得好唔好食。依家真係超級有聖誕氣氛,佢係咁播聖誕嗰啲歌(e.g. Frosty the snowman, Jingle Bell)。
小編兩姊妹尋晚去咗尖沙咀諾士佛臺呢間新開嘅「The Blind Pig」酒吧餐廳食飯 餐廳除咗提供酒吧小食同埋雞尾酒之外🍸 仲有唔同以豬為主題嘅菜式🐖員工態度殷勤 食物味道非常唔錯 全部份量毫不吝嗇 兩個人食實在綽綽有餘😝 下次去叫呢個份量嘅話一定要拉多個人去😆< 🥗 牛 油 果 香 芒 大 蝦 沙 律 $158 >食一啲油膩嘅食物之前緊係要食一盤沙律先🤣 呢碟沙律配料非常充足 有齊牛油果、香芒、大蝦同車厘茄等等 大蝦新鮮爽口 肉質肥美彈牙🤪 芒果超香甜 牛油果生熟度亦啱啱好 唔會太淋 加上甜辣嘅沙律醬汁 好開胃< 🧀 香 脆 芝 士 烤 薯 皮 $138 >另一道前菜就係芝士烤薯仔皮🥔 薯仔皮外邊非常香口、帶微脆 中間帶點煙韌口感😍 上面除咗有一大堆牛油果醬之外 仲有蕃茄醬同酸忌廉 中和返芝士同薯仔嘅飽肚感😋👍🏻< 🍖 招 牌 德 國 鹹 豬 手 $298 >呢間餐廳以豬為名 主菜當然要試吓佢好嘅招牌豬手啦🤣 烤至金黃色外皮非常酥脆 內裡保持肉質鮮嫩 鎖住肉汁得黎唔會太油 鹹香味充斥口腔🤤 搭配酸菜、甘筍同芥末籽忌廉汁食 減低整體膩感

< 🥗 牛 油 果 香 芒 大 蝦 沙 律 $158 >
牛油果香芒大蝦沙律

< 🧀 香 脆 芝 士 烤 薯 皮 $138 >
香脆芝士烤薯皮

< 🍖 招 牌 德 國 鹹 豬 手 $298 >
招牌德國鹹豬手

< 🍌 香 蕉 麵 包 布 甸 $78 >
拖肥醬、焦糖脆片香蕉、熱辣辣嘅麵包布甸 配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕🍨 明明好飽但對住甜品又有返胃口😝
香蕉麵包布甸

< Apple Pie A La Mode $85 / Lychee Tea $75 >
因為唔想飲酒嘅關係 所以兩杯飲品都叫咗冇酒精😆 Lychee Tea呷一口已經即時感受到茉莉花同荔枝香味

Had a lovely evening at 𝑻𝒉𝒆 𝑩𝒍𝒊𝒏𝒅 𝑷𝒊𝒈 located at the Knutsford Terrace last night. This speakeasy-styled gastropub serves not only alcoholic drinks but also diversified pork dishes.

We had the 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 as starter, which looked as good as it tasted. Loaded with fresh prawns, avocados, mangoes, cherry tomatoes and mixed leaves, the sweet and spicy salad dressing on top further stimulated our appetites! The 𝑳𝒐𝒂𝒅𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 𝑺𝒌𝒊𝒏𝒔 was another perfect starter. Topped with cheddar cheese, tomato sauce, sour cream and a dollop of avocado spread, it was irresistibly cheesy and crispy😋! The 𝑮𝒆𝒓𝒎𝒂𝒏-𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆𝒅 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑲𝒏𝒖𝒄𝒌𝒍𝒆 was roasted to golden brown. It turned out to be absolutely tender and juicy, with deep reddish colour and crisp skin. Although we were full enough aldy after the main course, we had the 𝑩𝒂𝒏𝒂𝒏𝒂 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈 as dessert to end this wonderful night. ❤️

Staff was friendly. Food came in a great portion and was utterly satisfying. Will definitely revisit it!
牛油果香芒大蝦沙律
香脆芝士烤薯皮
招牌德國鹹豬手
香蕉麵包布甸
平時去酒吧通常都淨係飲酒同shisha,無諗過酒吧既食物都可以咁高質🥰依間位於諾士佛臺既酒吧餐廳除左有酒吧小食仲有雞尾酒,仲要係動物友善餐廳,就算吾飲酒既都好值得去試下❤️招牌豬手脆條($128)豬手脆條炸至外脆內軟,肉質嫩滑,用黎蘸點豬手既醬味道好似泰式辣醬咁,配搭好夾又開胃牛油果香芒大蝦沙律($158)沙律有大蝦,芒果, 牛油果同車厘茄,每樣既份量都好多,芒果好甜吾會酸,燒過既大蝦肉質結實鮮甜,再配帶甜辣既沙律汁好特別,辣度剛剛好好惹味美國特級安格斯肉眼牛扒($310)牛扒勁大塊但熟度係我地想要既medium rare,肉質色澤粉嫩,有淡淡既炭燒香,吾會有好多筋同韌,可以根據個人喜好點芥末或者紅酒汁😛仲有配菜既蘆筍好入味爽口好好食!!Death By Chocolate($88)估吾到賣相咁靚😍心太軟好流心,朱古力味濃郁Strawberry Cobbler($88)由紅酒,小紅莓甜酒,檸檬同紅莓調製而成,有淡淡既莓味吾會好難入口,而且酒精濃度吾算好高😛值得一提既係大部分既店員都係外國人而且好nice,每次轉下一道菜都會換碟同餐具好貼心❤️

招牌豬手脆條($128)

牛油果香芒大蝦沙律($158)

美國特級安格斯肉眼牛扒($310)

Death By Chocolate($88)
估吾到賣相咁靚😍心太軟好流心,朱古力味濃郁

Strawberry Cobbler($88)

2020-12-04
2020-12-06 15 浏览
趁呢輪有wfh得閒寫吓 share返前排係諾士佛臺去咗一間出品幾高質嘅餐廳 呢間酒吧餐廳唔係得酒同酒吧小食ok而且呢度有位店員好有heart 明顯有顧及食客嘅需要 食物同服務都好值得之後再去過❤️嗰次同朋友食 一行上諾士佛臺直接嚟到呢間叫The blind pig 雖然我哋幾個都唔係豬豬狂熱分子 但一場嚟到梗係叫豬😛叫咗個招牌德國鹹豬手($298)豬手上枱外觀已經好吸引 大大份好pink 仲已經切好晒 啱晒懶得嚟嘅為食嘅人 一食個豬皮好脆好香肉鹹香啱啱好 唔會好似出面鋪頭有啲整到得個死鹹又乾身 肉幾嫩又香口 正皮!好彩有叫 無錯過🥴美國特級安格斯肉眼扒($310)呢度除咗豬手出色之外 牛排都喜出望外 當晚叫咗五成熟 真係嚟到係五成 食落有肉汁鮮嫩 肉味都幾香濃😋肉食份子記得bookmark呢間豬同牛都烹調得好好小食分享拼盤($288)嚟到同朋友share最怕悶 梗係咩都食吓 叫返個小食拼盤先過癮 拼盤有份芝士牛肉漢堡三文治 水牛城辣雞翼 炸芝士條 焗薯皮 脆豬脆片同薯條🤤我最欣賞佢個焗薯皮加上佢上面嘅牛油果醬 配搭香口惹味 lam lam脷牛油果香芒大蝦沙律($158)食咗幾多炸物

叫咗個招牌德國鹹豬手($298)

美國特級安格斯肉眼扒($310)

小食分享拼盤($288)

牛油果香芒大蝦沙律($158)
食咗幾多炸物 叫返碟沙律食爽吓 牛油果同芒果都入口軟滑 香甜 大蝦食落又幾彈牙加埋佢嗰甜甜酸酸嘅沙律汁✨香甜開胃 讚👍🏻

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕($88)
最後甜品我哋叫咗cheesecake 同心太軟 佢個心太軟都好水準 勁流心好香濃加埋雲呢拿雪糕為呢餐畫上完美嘅句號❤️

The Blind Pig
2020-12-03 31 浏览
生日月,朋友一早就約左我食飯,不過佢要係尖沙咀收工,咁就一就佢去尖沙咀搵下餐廳食飯傾下計。呢間係諾士佛臺1號,疫情期間真係好少人,平時一定好多人黎happy hour。今日就黎食個飯,chill下。兩個女仔,一個main一個沙律加個小食都好夠食,又大大份。牛油果香芒大蝦沙律 $158沙律好驚喜,牛油果岩岩好,唔會熟得濟又唔會太生,芒果雖唔係岩季節,不過都好香又唔酸。食沙律好多時都好驚食到D死蝦好霉,呢一個蝦就大大隻,而且好爽口。 沙律菜再加埋酸酸甜甜嘅汁,又開胃又健康。招牌德國鹹豬手 $298本身睇隔離枱個陣已經知道好吸引,不過到上自己枱個時嘩左聲。超級大份,表皮炸得好脆,入面肉質又好嫩好多汁,同埋唔會好鹹,次次食親豬手都好怕又鹹皮又淋,呢一個真係好好食。而且食食下點下果一個汁,又中和返啲肥膩感,不過真兩個女仔真係唔食好食得曬,好大份。Truffle Fries 芝士松露薯條 $68薯條比較冇咁驚喜,不過岩岩炸起真係點都好好食,松露味都好重,芝士再多啲就好啦。Kopparberg Cider Elderflows & Lime (接骨木花青檸味果酒) $68Kopparberg Cid
兩個女仔,一個main一個沙律加個小食都好夠食,又大大份。
牛油果香芒大蝦沙律 $158
招牌德國鹹豬手 $298
Truffle Fries 芝士松露薯條 $68
Kopparberg Cider Naked Apple (瑞典青蘋果味果酒) $68
兩款cider都好清爽,而且唔係好重酒精味,又唔會太甜。

Overall黎講,都okay抵食,餐廳環境幾好,整體感覺好舒服,而且staff好nice,最緊要個豬手真係幾好食又大份,下次有機會帶男朋友再去食多次先。
2020-11-25
庆祝纪念
生日
  • 招牌德國鹹豬手
2020-11-30 33 浏览
近排勁饑渴,聽到去矇眼食豬好興奮唔知有咩玩!食個招牌豬手脆條先,哇,超級熱好香脆每舊都有條肥豬肉邊透透地勁好食!加個甜酸醬個味更上一層樓隔離嗰個#雖然係靚女但原來都驚無屎屙 咁就叫咗個芒果牛油果大蝦沙律。符合晒女神想食生果要有海鮮仲要有菜又打到卡嘅要求!啲大蝦有grill過好鮮甜,平時食人地條菜覺得好難食尤其食火箭菜,呢個甜辣沙律汁出奇地好食令所有嘢都好夾黑啤楓糖豬肋條好大份#個味幾濃重口味啱晒我 雖然唔係好食得出有黑啤味,肉質幾嫩滑同好稔一咬就咬到。有好多薯條加椰菜沙律,豬肋骨食食吓忍唔住用手吮吮吮吮晒成條好滋味朱古力心太軟個流心做得好出色 #一切開好似瀑布咁流出嚟無窮無盡竟然唔係用雲呢拿雪糕用Rum & Raisin食到有一粒粒提子乾,甜品真係好加分!想威一下叫咗杯有歷史嘅Manhattan。重口味嘅coacktail混合威士忌、苦艾酒和苦精飲幾啖都有啲醉意⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀———————————————————The Blind Pig (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號地舖———————————————————
招牌豬手脆條

芒果牛油果大蝦沙律

黑啤楓糖豬肋條

manhattan
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

———————————————————
The Blind Pig (尖沙咀)
———————————————————
2020-11-24
招牌豬手脆條
芒果牛油果大蝦沙律
黑啤楓糖豬肋條
manhattan
  • Death  by  Chocolate
2020-11-30 94 浏览
這間The Blind Pig位於尖沙咀諾士佛臺嘅店舖!係一間酒吧餐廳!餐廳唔止有多款菜式!還有小食同埋雞尾酒其它酒類!餐廳嘅招牌菜式十分之出名!去哋用豬嘅最好部位!確保做出最有質素!同埋確保新鮮嘅食材製作食物👍👍👍!.脆辣雞柳條配甜辣蛋黃醬脆炸芝士(6件)配香草蕃茄醬牛油果香芒大蝦沙律/車厘茄配甜辣沙律汁楓糖黑啤醬燒豬肋骨配椰菜沙律粟米薯條香煎海鱸魚配西班牙辣肉腸/蝦/蜆 半份份量.脆辣雞柳條配甜辣蛋黄醬:雞柳條炸至金黃色!炸咗之後一D都唔肥膩!雞肉好嫩一D都唔會靱!外脆內嫰食入口又咬口!加埋蛋黃醬食更加好味😋😋😋!.香煎海鱸魚配西班牙辣肉腸/蝦/蜆半份份量:賣相唔錯!份量十足!鱸魚食入口好嫩滑!辣肉腸味道好正!蝦肉又夠爽口!蜆肉食入口好嫰!整體講句真係唔錯😋😋😋!.楓糖黑啤醬燒豬肋骨配椰菜沙律粟米薯條:燒豬肋骨十分之吸引😍😍😍!睇見都想食😋😋😋!豬肋骨食入口感覺好腍身!味道帶有酸的味道!又帶有黑啤的味道!食入口都好特別🤔🤔🤔!.牛油果香芒大蝦沙律/車厘茄/配甜辣沙律汁:用嘅係新鮮沙律菜!配埋其他新鮮材料牛油果,香芒,車厘茄!去嘅大蝦十分之爽口彈牙!再撈埋自己製造嘅沙律醬!十分美味😋
脆辣雞柳條配甜辣蛋黃醬

脆辣雞柳條配甜辣蛋黄醬:

香煎海鱸魚配西班牙辣肉腸/蝦/蜆半份份量:

楓糖黑啤醬燒豬肋骨配椰菜沙律粟米薯條:

牛油果香芒大蝦沙律/車厘茄/配甜辣沙律汁:
用嘅係新鮮沙律菜!配埋其他新鮮材料牛油果,香芒,車厘茄!去嘅大蝦十分之爽口彈牙!再撈埋自己製造嘅沙律醬!十分美味😋😋😋!

脆炸芝士(6件)配香草蕃茄醬:
賣相好吸引!炸至十分金黃!外脆內軟滑!一咬入口芝士好似拉絲!好香濃嘅芝士味道😙😙😙!

朱古力心太軟,雲呢拿雪糕:
心太軟味道濃郁😙😙😙!濃濃嘅朱古力一切開一湧而出!加埋雲呢拿雪糕!好香滑嘅雲呢拿雪糕!一個凍,一個熱真係好正😋😋😋!
2020-11-28
2020-11-29 13 浏览
#yumyum尖沙咀呢間係喺諾士佛臺第一間餐廳!嗰日見到餐牌幾吸引,就諗住試下🥳 店員好友善,好熱情咁招呼我哋🥰小食分享拼盤($288)呢個小食拼盤勁豐富🤩份量多到一上枱就比佢嚇親🤣拼盤有芝士牛堡三文治、水牛城辣雞翼、脆炸車打芝士條、酥炸芝士墨西哥辣椒、香脆芝士烤薯皮、豬皮脆片同薯條🍟 牛油果香芒大蝦沙律($158)沙律最有驚喜🥳牛油果生熟度啱啱好,依加雖然唔係芒果季節,但係都夠曬香甜😋 大蝦爽口彈牙,新鮮嘅沙律菜配埋甜甜地嘅沙律汁☺️🥬好開胃🥳👍招牌德國鹹豬手($298)上枱嗰陣嘩左一聲!真係超大份呀😱豬皮炸得好香脆😍豬手肉質鮮嫩,味道啱啱好唔會過鹹💕但真係好大份,我哋三個人都食唔晒!🤣美國特級安格斯肉眼扒($310)牛排叫左五成熟🥩切開血水唔多,色澤粉嫰😚一咬落啲肉汁滲曬出黎🥰牛味好香濃,配埋紅酒汁個牛味更突出🤩朱古力心太軟配雲呢拿雪糕($88)朱古力流心效果好利害😍🍫 一切開啲朱古力就湧晒出嚟😚 加埋雲呢拿雪糕冷熱交融,極力推薦💯Refreshing piglet ($75)小編一向都唔太鍾意飲甜野,呢杯mocktail酸酸地就最啱我🥳呢杯野飲混合左蜜糖柚子、椰子水、青瓜同青檸🥒
#yumyum尖沙咀

小食分享拼盤($288)

牛油果香芒大蝦沙律($158)

招牌德國鹹豬手($298)

美國特級安格斯肉眼扒($310)

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕($88)

Refreshing piglet ($75)
小編一向都唔太鍾意飲甜野,呢杯mocktail酸酸地就最啱我🥳呢杯野飲混合左蜜糖柚子、椰子水、青瓜同青檸🥒 飲落真係好refreshing呀!不過就無咩椰子味😛
The Blind Pig (尖沙咀)
📍尖沙咀諾士佛臺1號地舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚😚/10
2020-11-29 64 浏览
下班時間想吃點東西,我們去了諾士佛臺覓食,去了一家新開的酒吧餐廳,這裡提供酒吧小食同埋雞尾酒,另有主食供應🤤。店舖環境集合酒吧與英式風格,人一種挻舒適的感覺😚。💥脆炸芝士(6件)配香草蕃茄醬 HKD$98,這個口感外脆內軟,裡面是熱辣辣的半溶芝士😍。還可以做到拉絲效果🤭,配著酸酸的蕃茄醬感覺不錯,也可以中和一下芝士的油膩感。💥脆辣雞柳條配甜辣蛋黃醬 HKD$85 ,這個小吃用來拌酒吃很棒🤤,口感煙韌味道帶微微辣。雞柳份量挻多的,醬汁味道也不錯💕。💥牛油果香芒大蝦沙律/車厘茄配甜辣沙律汁 HKD$158,這個沙律用料十足很大份,牛油果和芒果被切到大大粒,口感更豐富😋。味道酸酸辣辣的很特別🙈,這個餐前小吃既健康又惹味,吃多一點也不怕呢😋。💥香煎海鱸魚配西班牙辣肉腸/蝦/蜆 HKD$178,這個是半份份量。魚肉肉質鮮嫰無骨😚,還有蜆肉和蝦吃,味道鮮甜挻新鮮,這個組合挻不錯的。💥楓糖黑啤醬燒豬肋骨配椰菜沙律粟米薯條 HKD$258,這個醬汁味道酸酸的挻特別,豬肋骨口感煙韌挻入味的🤤。這個份量挻多的,與朋分享來吃最好不過。我們另外點了朱古力心太軟配雪糕和香蕉麵包布甸拖肥醬配雪糕,這兩個甜品味道

我們另外點了朱古力心太軟配雪糕和香蕉麵包布甸拖肥醬配雪糕,這兩個甜品味道也不錯😋。食物質素不錯,而且挻大份的我們也吃到很飽呢。
2020-11-28