2022-08-24 89 浏览
女兒約咗我去尖沙咀shopping,天氣太熱梗係去大商場行吓,去咗K11 Musea,順道食埋晚餐,買完戰利品後就去咗B2層Food Playground睇有乜啱食?女兒睇中The Big Things Noodles 嘅創新特式麵食,賣點係醬汁都是自家調製,絕無添加成分,帶出最鮮和最具營養的味道,就讓我們試試吧!海鮮龍蝦湯稻庭烏冬:用料有三文魚、墨魚、素翅、蕃茄醬、洋蔥、西芹、紅蘿蔔、蕃茄。三文魚肉質嫰滑,墨魚口感爽口,稻庭烏冬配龍蝦湯,底很濃郁鮮甜,烏冬口感煙韌入味。日式櫻花蝦擔擔麵:採用本地油麵,配上秘製胡麻花生醬、靜岡縣頂級日本櫻花蝦和澳洲走地豬作為配料。味道好豐富!唐揚炸雞:香脆的外皮,結合多汁肉嫩的雞肉,酥脆外皮一咬,充滿日式風味的口感瞬間在嘴裡蔓延開。佐以明太子沙律醬,味道更上一層樓!

2022-08-14
2022-08-22 46 浏览
今日黎到K11 Musea行街,見到底層有個food court好多餐廳選擇,見到呢間特色fusion菜,以烏冬作主打,配上自家調製的醬汁,款款各有特色!夏天熱辣辣胃口麻麻,叫了呢個泰北冬蔭虎蝦稻庭烏冬,虎蝦大大隻,爽口彈牙,材料仲有冬菇/青蔥/紅辣椒/鮮香茅/檸檬葉/炸蒜/炸乾蔥/青檸,非常豐富。烏冬用了自調冬蔭功醬汁,微辣開胃!擔擔冷稻庭烏冬,有溫泉蛋/肉碎/昆布/紅蘿蔔絲/蛋絲,冷烏冬爽口個人覺得比熱食更佳,把材料搞勻後食用,味道有驚喜推介!除了主食外仲叫了小食,餃子味道唔錯,外脆內嫩,食落有肉汁,非常juicy。

2022-08-17 51 浏览
一直都知道K11 Musea樓下有個food court但成日經過都未試過。今次夜晚行完街懶得去第度再搵其他餐廳,見呢間賣相幾好就諗住試吓,估唔到係期待以上嘅高質!.💎 $48 煎餃子一份6隻share啱啱好😋比較驚喜嘅係佢用咗柚子汁來做配搭,令到煎餃子有酸酸甜甜嘅口感,唔會太油膩!.💎 $58 吉列玉子燒三文治從來都冇諗過吉列皮會同玉子夾埋一齊會係咁好食!口感外脆內軟,加埋最外層用嘅烘底方包面,層次更豐富。味道方面,甜度適中,唔會覺得好漏。.💎 $142 濃厚海膽稻庭烏冬超超超推薦呢個烏冬😍用嘅係幼身稻庭烏冬,面身較滑易入口,海膽汁超濃郁超creamy,仲有粒粒三文魚子,食落幾鮮有咬感,係下次嚟到一定會食嘅一道菜!
一直都知道K11 Musea樓下有個food court
但成日經過都未試過。
今次夜晚行完街懶得去第度再搵其他餐廳,
見呢間賣相幾好就諗住試吓,
估唔到係期待以上嘅高質!

💎 $48 煎餃子
一份6隻share啱啱好😋
比較驚喜嘅係佢用咗柚子汁來做配搭,
令到煎餃子有酸酸甜甜嘅口感,
唔會太油膩!
💎 $58 吉列玉子燒三文治

從來都冇諗過吉列皮會同玉子夾埋一齊會係咁好食!
口感外脆內軟,
加埋最外層用嘅烘底方包面,
層次更豐富。
味道方面,甜度適中,
唔會覺得好漏。
💎 $142 濃厚海膽稻庭烏冬

超超超推薦呢個烏冬😍
用嘅係幼身稻庭烏冬,
面身較滑易入口,
海膽汁超濃郁超creamy,
仲有粒粒三文魚子,
食落幾鮮有咬感,
係下次嚟到一定會食嘅一道菜!
2022-08-17 57 浏览
自上次發現原來K11 musea B2係有好多嘢食,今次就試第二間,係好吸引嘅麵食店😎😎吸引在全部麵都好有特色,有特別嘅口味同元素,連素食都有,就好似總有一樣啱食咁🤔🤔濃厚海膽稻庭烏冬係稻庭烏冬、忌廉、海膽、三文魚子既完美配搭。成個烏冬口感creamy滑溜☺️☺️海膽味真係非常濃厚!將三文魚子均勻攪拌同啲烏冬一齊食,就會令到每一啖都充滿魚油香味👍🏼👍🏼吉列玉子燒三文治有驚喜!吉列玉子,非常非常非常厚,甜甜地。由於玉子表面有吉列炸皮,令到成件三文治增添左少少焦香,脆口嘅感覺!口感同味道層次比預期更豐富!好食!煎餃子,配柚子汁個柚子汁酸酸甜甜,幾開胃

煎餃子,配柚子汁
個柚子汁酸酸甜甜,幾開胃
2022-08-15 51 浏览
K11 Musea的food playround 比一般food court 雖然貴一點,但比較有特式,今日就選擇了這間創新麵食The Big Things Noodles 。雖然選擇唔多, 以烏冬為主,配上他們自家調製的醬汁,各有特式。海鮮龍蝦湯稻庭烏冬 $118, 幼滑彈牙的稻庭烏冬配上由西芹、紅蘿蔔,蕃茄及龍蝦煮成的龍蝦湯醬汁,食到香濃鮮甜的龍蝦湯味,配上三文魚,墨魚,素翅及洋蔥,整體配搭十分好。日式櫻花蝦擔擔麵 $88 , 用上油麵配上胡麻花生醬、大量日本櫻花蝦及肉碎作配料,更有青蔥,芝麻 及辣椒絲作擺盤,令賣相加分,味道微辣惹味。

2022-08-13
2022-08-10 55 浏览
Big thing noodle最近行開k11 Musea 順便係果邊食埋晚飯,見呢間係food court嘅big thing noodle望落幾吸引,就決定買黎試下❤️鋪頭有多款唔同口味嘅烏冬提供,我心大心細之下揀左濃厚海膽稻庭烏冬同兩款小食。鳥冬望落賣相唔錯,上面有海膽同三文魚籽🤣但食落就同想像中有啲落差。海膽食落唔算話好甜,但都係接受範圍內,但烏冬食落就偏酸,唔係好岩我口味,好在個口感幾彈牙,算係加番啲分。兩款小食味道就幾好,特別推介個雞軟骨棒,燒得非常香。餃子味道都唔錯,外脆內嫩,食落有肉汁。
Big thing noodle

2022-08-07 54 浏览
一向比較喜歡行K11 Musea,這個商場很大,設計裝修獨特,地方寬敞,亦有很多讓遊人休息的地方。我尤其喜愛這裡的food court, 因這裡坐位的設計有圓枱,長枱和高枱等,十分寬敞和舒適,不像其他的美食廣場。另食店亦有很多選擇,今次看到一間很特別和創意,新派的烏冬專門店 The Big Things Noodles,以烏冬為主,通常烏冬是放湯的,但這裡有些是用了煮意大利粉的醬汁,用來煮烏冬。另還有其他如泰式辣的和日式的烏冬。我點了2款:-特濃卡邦尼稻庭烏冬 有火腿和芝士,芝士味濃,最適合喜 歡芝士人士。-海鮮龍蝦湯稻庭烏冬 海鮮有墨魚仔和三文魚,加入龍蝦湯 醬汁。-Kobe 蘋果汁-Kobe 橙汁

我點了2款:
-特濃卡邦尼稻庭烏冬
有火腿和芝士,芝士味濃,最適合喜
歡芝士人士。
-海鮮龍蝦湯稻庭烏冬
海鮮有墨魚仔和三文魚,加入龍蝦湯
醬汁。
-Kobe 蘋果汁
-Kobe 橙汁
2022-08-04
2022-08-07 85 浏览
Bookmark咗呢間舖頭好耐,見到有唔同款式嘅麵類,而且好似fusion幾有趣就過嚟試吓。叫咗三款麵$406,三款都超級超級難食。一款係龍蝦湯海鮮烏冬,食落口好似一個有少少腥味嘅白恰烏冬。完全冇龍蝦湯嘅味,好淡嘅腥味,墨魚仔又係無味,超級難食,食咗幾啖就食唔落。另一款係海膽烏冬,又係好腥同埋好唔新鮮,咁嘅嘢都整出嚟賣俾人,寧願食個公仔麵就算。最後一款係卡邦尼烏冬,其實呢款都係難食,個味奇怪成個配搭都唔好,但就冇另外兩款咁難食,起碼唔係腥嘅。真係永遠都唔會再嚟,大家都唔好中伏啦。

真係永遠都唔會再嚟,大家都唔好中伏啦。
2022-06-19 167 浏览
厚厚的吉列玉子三文治,睇見就流口水🤤即炸好香脆,食兩件都幾飽🇹🇭泰北冬蔭虎蝦烏冬,幾粒蝦都大隻,醬汁帶點冬蔭功嘅微辣,烏冬幾彈牙🇮🇹特濃卡邦尼烏冬,醬汁濃厚,食曬成碗都少少滯🤣雞肉串燒份量較少Food Court 環境闊落,4人枱都坐得鬆動

🇮🇹特濃卡邦尼烏冬,醬汁濃厚,食曬成碗都少少滯🤣
雞肉串燒

雞肉串燒份量較少

Food Court 環境闊落,4人枱都坐得鬆動
2022-04-27
2022-06-04 190 浏览
k11 musea foodcourt真係俾人一種耳目一新嘅感覺,入面嘅餐廳超級多元化,唔同地方嘅嘢食都有得食,唔似出邊一般商場嘅food court。就好似呢一間咁,fusion得黎仲要出色!今次一共叫咗兩個烏冬,第一個係特濃卡邦尼稻庭烏冬,另一款就係特濃海膽稻庭烏冬。兩個烏冬都各有特色,兩個都好有驚喜!第一個卡邦尼超級香口,佢哋嘅煙肉好出色,脆得來又唔會太鹹,估唔到卡邦尼配烏冬都幾夾,仲要好Juicy,一啲都唔乾,個人比較鍾意呢一款!另外一款就係海膽稻庭烏冬,海膽份量可以接受,湯底亦都好濃,醬汁杰身,能夠包圍每條烏冬,好香口,海膽亦都好新鮮冇怪味,如果鍾意海膽嘅朋友可以試吓!

2022-05-30 726 浏览
疫情總算緩和,終於可以同朋友見下面食個飯。上次同朋友試完意大利菜,今次大家都不約而同想試返啲特色fusion菜~K11 Musea 有好多好受歡迎既餐廳,就算去開揚既food court,都有好多選擇。我同朋友行左一圈,決定要試下主打fusion 烏冬既The Big Things Noodles。餐牌簡潔俐落,囊括左主食、小食同飲品等。中英對照,圖文並茂,就算有外國遊客到訪都冇問題👍🏼我同朋友分別點左一份烏冬,再額外點左一份日式煎餃子作為小食。特濃卡邦尼稻庭烏冬 $98朋友點左一份特濃卡邦尼稻庭烏冬,一出爐就聞到濃烈嘅巴馬臣芝士🧀香氣。除左濃郁既芝士味之外,意大利風乾豬腩🥩同埋脆煙肉🥓都散發出陣陣咸香,令呢道日式稻庭烏冬頓時充滿意大利風味🇮🇹。烏冬既口感煙韌彈牙,掛麵既湯汁主要由醃蛋黃同忌廉製成,再配合埋香噴噴既洋蔥🧅同埋法蔥,令人齒頰留香~🍜泰北冬蔭虎蝦稻庭烏冬 $108我就點左呢道主打泰國風既稻庭烏冬🇹🇭烏冬面頭放有兩片薄薄既檸檬調味🍋另外仲有三隻厚肉既虎蝦。虎蝦爽口彈牙,每隻都係啖啖肉🦐 稻庭烏冬依然係咁煙韌,細軟綿密🍜為左帶出泰式風味,廚師加入多種配料調味,包括辣椒、香茅同炸

特濃卡邦尼稻庭烏冬 $98

泰北冬蔭虎蝦稻庭烏冬 $108

為左帶出泰式風味,廚師加入多種配料調味,包括辣椒、香茅同炸蒜粒等等。聽聞佢地既冬蔭功醬汁係獨家調製,所以嗰種酸味同辣味都係重量級🍋🌶我當時真係一路食一路飆眼水,但嗰種辛辣味又真係好過癮 😂

煎餃子 🥟 $38

呢碟餃子係名副其實既皮薄餡靚,一咬落去,啲肉汁四濺。餃子表皮煎得好香脆,而內裡既豬肉鮮嫩多汁。餃子中間擺放既醬汁係香濃惹味既柚子醋,非常開胃~ 大家食烏冬之餘,可以不妨試埋佢地既小食😋

今晚真係一趟新奇既美食之旅,我同朋友都好滿足。下次要再同朋友去試其他風味既fusion 烏冬~🎌🍜
2022-05-19
2022-05-29 144 浏览
K11 museum 一直都是很好行街的熱點🤩今日行到好累,到food court 找美食見到有間餐廳有較日式的撈烏冬,味道好像幾有趣,所以就找個位置叫了兩碗麵1. 卡邦尼撈稻庭烏冬 $98烏冬有很重的卡邦尼,而餸料有煙肉碎將日式混合西式,感覺很創新及有趣2. 日式櫻花蝦擔擔麵 $88味道有趣,有一點spicy😝但十分惹口味道有點特別但櫻花蝦味道即有欠缺,多為擔擔麵的味道另外,也叫了煎餃子$38味道可口,內有豬肉為主
K11 museum 一直都是很好行街的熱點🤩
今日行到好累,到food court 找美食

1. 卡邦尼撈稻庭烏冬 $98

烏冬有很重的卡邦尼,而餸料有煙肉碎
將日式混合西式,感覺很創新及有趣

2. 日式櫻花蝦擔擔麵 $88

味道有趣,有一點spicy😝
但十分惹口
味道有點特別
但櫻花蝦味道即有欠缺,多為擔擔麵的味道

另外,也叫了煎餃子$38
味道可口,內有豬肉為主
K11 Musea感覺好似個藝術館咁好好行🎨但係樓上嘅餐廳價位都比較貴😅 今次搵到Food Court有間高質嘅烏冬店價錢相對黎講合理 🤣味道又唔差 值得試一試☺️⭐️ 泰北冬蔭虎蝦稻庭烏冬 🇹🇭首先一試調味冬蔭醬汁好Authentic🌶 辣中帶少少酸好有泰國風味🌿 虎蝦質素都不錯好爽口彈牙🦐 配上香茅檸檬葉乾蔥各種香料🧅 醬汁雖然比較Thick但唔會膩 ⭐️ 特濃卡邦尼烏冬 🍳果然係特濃醬汁非常Creamy🍼 忌廉味重咗少少如果蛋黃濃D就更好💛 呢個醬汁更能突顯烏冬嘅口感🍜 煮過都唔會好韌值得一讚🤗⭐️ 吉列玉子三文治 🥪一定要試呢道‼️玉子整得好Fluffy又帶甜味 豬扒醬加上薄脆嘅多士係超好嘅配搭🍘

⭐️ 泰北冬蔭虎蝦稻庭烏冬 🇹🇭

⭐️ 特濃卡邦尼烏冬 🍳

⭐️ 吉列玉子三文治 🥪
2022-05-27 105 浏览
收到消費卷就梗係要去刺激消費啦!尖沙咀很多商場可以給我盡情購物,但首先要去咗醫肚先。經過美食廣場見到這間款式很特別,主打稻庭烏冬還有新登場菜式。斤両鮑汁海珍椎茸稻庭烏冬這個中日Fusion菜很吸引,材料有鮑魚、螺片、海參和冬菇,還有用上吉品鮑魚汁做湯底,烏冬掛滿鮑魚湯汁口感豐富,烏冬嫩滑又煙韌。吉列玉子三文治吉列多數是配豬扒,但這個是用上雞蛋做吉列玉子三文治很有趣,玉子很厚很嫩即點即做熱辣辣,外層超鬆脆夾住玉子還有日式醬汁味道好搭配。海鮮龍蝦湯稻庭烏冬這款是西日菜式,滿滿龍蝦湯汁包著這碗烏冬非常之鮮甜美味,有三文魚、墨魚、素翅等,海鮮給人感覺都是配意粉,但這款配上烏冬也是另一新食法。
收到消費卷就梗係要去刺激消費啦!

斤両鮑汁海珍椎茸稻庭烏冬

海鮮龍蝦湯稻庭烏冬

2022-05-22 96 浏览
假期經過k11 musea想買牛角包行過又肚餓 見到food court啲餐廳比較少見就試左哩間標榜fusion既烏冬———————————————-海鮮龍蝦湯稻庭烏冬 ($118)龍蝦湯既味道都頗為濃郁配料有三文魚同魷魚烏冬滑溜得黎唔會太淋 食落都唔會好漏水牛芝士有機荷蘭鮮茄蓉稻庭烏冬($98)面頭有啲蕃茄乾同黑芝麻調味 芝麻加上蕃茄醬汁 食落又幾特別水牛芝士用餘溫熱融左有拉絲效果 個人更鐘意哩款口味 食落清新啲————————————-foodcourt座位都唔少環境乾淨企理行完街攰攰地想坐下食下野 哩間都不妨可以試試
假期經過k11 musea想買牛角包
行過又肚餓 見到food court啲餐廳比較少見
就試左哩間標榜fusion既烏冬

———————————————-
海鮮龍蝦湯稻庭烏冬 ($118)
龍蝦湯既味道都頗為濃郁
配料有三文魚同魷魚
烏冬滑溜得黎唔會太淋
食落都唔會好漏

水牛芝士有機荷蘭鮮茄蓉稻庭烏冬($98)
面頭有啲蕃茄乾同黑芝麻調味
芝麻加上蕃茄醬汁 食落又幾特別