2023-02-23 109 浏览
成日嚟黃埔都唔知有間咁chill嘅餐廳 🙀 夜晚有得坐室外望住個海都幾浪漫 🌊  主打西班牙菜式有多款Tapas選擇 💫 係人都鍾意嘅煎鵝肝當然唔少得 另外加利西亞式八爪魚都幾惹味 🐙 免頭灑滿咗大量嘅紅椒粉 八爪魚薄切烤得焦脆 底下仲伴咗薯蓉 食完都已經幾飽肚😂  主食脆皮乳豬一份三大件 皮脆肉薄無骨 👍🏻 表皮少少酥化咬落卜卜脆 完全冇烤得過乾 脂肪比例剛好每一啖都充滿乳豬嘅油脂香 😋 而Bavette肉質滑嫩調味亦恰到好處 📸 1️⃣ Dry Aged Wagyu Bavette ($258/ 150g) 2️⃣ Oysters 🦪 ($128/ 3 pcs) 3️⃣ Suckling Pig ($298) 4️⃣ Pan Seared Foie Gras ($138) 5️⃣ Pulpo a la Gallega ($168) 6️⃣ Caesar Salad ($148)

主打西班牙菜式有多款Tapas選擇 💫

表皮少少酥化咬落卜卜脆 完全冇烤得過乾
脂肪比例剛好每一啖都充滿乳豬嘅油脂香 😋
而Bavette肉質滑嫩調味亦恰到好處

📸

2️⃣ Oysters 🦪 ($128/ 3 pcs)

3️⃣ Suckling Pig ($298)

5️⃣ Pulpo a la Gallega ($168)

6️⃣ Caesar Salad ($148)
2023-02-23 97 浏览
是毗鄰九龍海逸酒店,靠近黃埔海濱長廊,環境舒適寬敞的一間西餐廳生蠔 ($128@3) 蟹肉餅 ($108@) 比我預期的細小,幸蟹肉比例算高香脆魚柳墨西哥夾餅 ($78) 第一次試墨西哥夾餅和魚柳的配搭,魚柳炸得香脆,配上芥末沙律醬很惹味,推介香煎鵝肝 ($138) 鵝肝煎得外微脆內柔軟,底層配搭無花果醬,中和膩感,配搭Toast剛剛好海鮮pizza ($108) pizza比我預期中的薄,海鮮份量亦不多,中規中矩和牛配黑松露醬和有機蘿蔔($458) 和牛點了五成熟,顏色粉嫩,肉味挺濃,很有咬口,配上黑松露醬更香口;配菜的蘆筍也很不錯The bayside Sangria ($98) 很喜歡西班牙果酒,酸酸甜甜,為這頓午飯畫上完美的句號這裏有lunch set,有前菜、主菜、甜品和飲品,性價比看似不錯,附近上班的人可以來一試

生蠔 ($128@3)

蟹肉餅 ($108@) 比我預期的細小,幸蟹肉比例算高

🌟 The Bayside。紅磡🌟(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑Bayside 特色小食拼盤 Bayside Charcuterie Board($328)呢個一上枱就嘩嘩聲,因為佢既擺盤好靚好精美,同埋都好打卡able😍😍Parma Ham勁鮮味,一食落口好勁香勁濃,如果有哈蜜瓜包住食應該仲正🫣不過佢啲酸種麵包麵好好食,好鬆軟,但可惜係冇得refill🥲🥲然後中間啲烤椒同蔬菜都好特別,包埋啲ham食又係另一種風味😆牛油果他他配芒果及酸種麵包Avocado Tarte Verde($138)牛油果加芒果既配搭當然冇得輸喇,有邊個會唔鍾意食呢2樣野🤭🤭牛油果既滑滑質地加上酸酸甜甜既芒果,係令人食完會好開胃既前菜🥰不過老實講就真係太細份喇,食2啖就食曬🥲🥲瑪格麗特比薩 Margherita Pizza 12 inches($158) 呢個pizza黎講算係呢間餐廳單點菜式黎講性價比算高,12吋既分量3個人食岩岩好,pizza焗得好脆,芝士亦都落得好重手,食pizza最緊環就係要超多既芝士仲要拉到絲先得😃👍🏻👍🏻👍🏻檸檬撻配椰子雪糕 Malibu Coconut Limon
🌟 The Bayside。紅磡🌟

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑

檸檬撻配椰子雪糕 Malibu Coconut Limone Tart with Coconut Ice-cream($108)
呢個甜品又係好岩我口味,因為有時好驚食到好甜好漏既甜品,呢個檸檬tart酸度適中,食落好清新🤩🤩而椰子雪糕feel到佢嘅似原個椰子🥥整出黎咁,口感綿滑又勁香椰子味,如果有得淨係encore叫個雪糕就好🍦🤭🤭🤭

無蛋開心果忌廉蛋糕Pistachio Party ($78)
呢個蛋糕我就覺得冇檸檬tart咁出色喇,可能我食唔慣冇蛋既蛋糕🍰同平時食開既蛋糕口感有啲唔同🙈🙈比我叫多次應該會試其他甜品🤭

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
其實本身有朋友介紹呢間係因為佢食過平日既semi buffet,但個日去食係星期日係冇既,所以最後既散叫😂散叫既價錢黎講唔算係話好平,係平時食西餐既價錢,不過份量就真係比較細份,部分既價錢應該都係走去佢既環境同擺盤上🫢🤣🤣

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
位於黃埔最督督酒店個邊個位,如果係地鐵站出口行過去都要行10-15分鐘,不過天氣好就可以當散步順便行下海邊吹下海風😛黃埔花園泊車都方便,位置都算多,你行埋街買野仲可以用埋泊車優惠,係黃埔hea半日都得😂😂

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑
老實講佢既環境真係冇得彈既,對住個海,你鍾意既坐戶外吹下風又得,好似去左外國旅行咁chill🥰🥰坐室內佢既裝修都好靚,位置闊落,岩曬同朋友慢慢食傾下計😍😍順帶一提,佢個廁所都裝修得好靚,記得去睇下🤭😂😂

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
雖然價錢黎講係比較高少少,但佢既環境同食物質素都唔錯既,都好推介大家大時大節想慶祝既時候黎試下,如果有機會,我都會想試下佢個semi buffet❤️

情人節去幫襯。當晚都有數張台。我們要求經理介紹紅酒,對方反應冷淡,主力係叫左-支價錢不多的紅酒(大約五百多)如事者叫了2支。除咗已叫的食物沽清,冇同我哋講對不起及交代之外,令我們白等。最另我們憤怒的,就是之前叫花店送的花叫他取出來的時候, 不但沒有誠意更像花泡掉過來,其中一速近跌落地下。最後買單3400多,廚師及服務員態度幾好,最失敗係請到呢啲咁嘅夥計。

最後買單3400多,廚師服務員態度幾好,最失敗係請到呢啲咁嘅夥計。
情人節去食飯,坐低等左半個鐘先有野食,每碟野食都等好耐,上到嚟全部都唔熱,食物味道好一般,特別係碟黑松露意粉,完全冇味,係連鹹味都冇,唔好講話有冇黑松露味😅埋單$1300兩個人,好失望,唔會再食!
2023-02-14
2023-02-06 135 浏览
📍The Bayside (紅磡)👩🏻一向鍾意啲充滿異國風情嘅餐廳。呢間餐廳主打西班牙菜,竟然又有地中海嘅mezze,味道仲要幾正宗。🍕Manhattan Pizzette 辣肉腸比薩 $88餅底薄身脆口,盛起芝士同辣肉腸。份量輕盈,做前菜啱啱好。🦞The Bayside Bisque 濃厚波士頓龍蝦湯 $148比起平時飲開嘅龍蝦湯蕃茄味輕啲,海鮮嘅鮮味就比較突出。多士有唔少波士頓龍蝦肉,賣相滿分。🐙Pulpo a la Gallega 加利西亞式八爪魚$168八爪魚烤得帶少少焦脆,口感唔會過韌。雖然有唔少紅椒粉,但係未到唔會太重。底下係幼滑嘅薯蓉,飽肚感十足。🥩Mary Had a Little Lamb 新西蘭羊架配時令素菜 $318五成熟嘅羊肉嫩到不得了,基乎冇羶味咁濟。底下嘅蔬菜煎得幾有焦香,薯仔皮直情有少少香脆。🫔Mezze Medley 西班牙拼盤 一 鷹嘴豆泥醬,香辣茄子泥,炸豆泥及酸瓜配哈里薩辣醬 $158 鷹嘴豆泥同埋香辣茄子泥味道好正宗。我特別鍾意佢哋有pickle,雖然就咁食太過酸,但係配埋豆泥柔和嘅味道就啱啱好。反而略嫌佢哋嘅Pita bread比較薄,一撕就裂
📍The Bayside (紅磡)

🍕Manhattan Pizzette 辣肉腸比薩 $88
餅底薄身脆口,盛起芝士同辣肉腸。份量輕盈,做前菜啱啱好。

鷹嘴豆泥同埋香辣茄子泥味道好正宗。我特別鍾意佢哋有pickle,雖然就咁食太過酸,但係配埋豆泥柔和嘅味道就啱啱好。反而略嫌佢哋嘅Pita bread比較薄,一撕就裂開。

🍋Malibu Coconut-Limone Tart with Coconut Gelato 檸檬撻配椰子雪糕 $108
檸檬酸味好重,但加埋清香嘅椰子味道感覺都幾夾。

2023-02-03 117 浏览
黃埔花園好多嘢食,近海濱原來仲有高質西餐廳門口設有outdoor seating,可以傾偈,吹住海風好有feel入面座位闊落,好多嘢食選擇🍴薄片生帶子💰$148帶子幾鮮,加咗醬汁別有一番風味🍅36個月黑毛豬火腿配蕃茄麵包💰$248蕃茄醬加喺烘脆咗嘅麵包上,連埋Parma ham食幾夾🦞濃厚波士頓龍蝦湯💰$148超濃郁,有龍蝦鮮味,無過份鹹,整體好飲🉐🦀蟹肉餅💰$198/2pcs呢款蟹肉餅真材實料,煎得外脆內軟,都幾厚身🉐🦞波士頓龍蝦配牛油蒜蓉💰$268/half龍蝦整得好香好好食,索晒牛油蒜蓉超夾又惹味,食到龍蝦肉鮮甜🉐🦞波士頓龍蝦墨汁意粉💰$298一樣好食嘅波士頓龍蝦,配埋墨汁意粉好飽肚,夠多汁🚩The Bayside (紅磡) @thebayside.hk 📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
黃埔花園好多嘢食,近海濱原來仲有高質西餐廳

入面座位闊落,好多嘢食選擇

🍴薄片生帶子💰$148
帶子幾鮮,加咗醬汁別有一番風味

🍅36個月黑毛豬火腿配蕃茄麵包💰$248
蕃茄醬加喺烘脆咗嘅麵包上,連埋Parma ham食幾夾

🦞濃厚波士頓龍蝦湯💰$148
超濃郁,有龍蝦鮮味,無過份鹹,整體好飲🉐

🦀蟹肉餅💰$198/2pcs
呢款蟹肉餅真材實料,煎得外脆內軟,都幾厚身🉐

🦞波士頓龍蝦配牛油蒜蓉💰$268/half

🦞波士頓龍蝦墨汁意粉💰$298
一樣好食嘅波士頓龍蝦,配埋墨汁意粉好飽肚,夠多汁

📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
2023-01-28
成日都覺得有無敵海景嘅餐廳啲食物質素唔會特別出眾,但試完呢間餐廳,完全令我格目相看。餐廳位於黃埔海旁,提供開揚飽覽海境的户外座位。餐廳還很貼心地在室外提供暖爐,就算天氣寒冷也不用怕!食物種類很多,提供不同款式的前菜,主食,以及西班牙Tapas,非常適合朋友聚會。🥩 牛肉他他配香脆吐司 Steak Tartare ( $168) 牛肉他他嫩滑唔腥,加咗墨西哥辣椒同洋蔥,調味剛好,吐司亦好有咬口。🦀 蟹肉餅 Crab Cake ($198/2pcs)蟹餅煎得香口,食到啖啖蟹肉,味道也不錯。🐙 加利西亞式八爪魚 Grilled Octopus with crushed potatoes ( $168) 非常受歡迎的菜式!八爪魚切粒,用煙燻紅椒粉炒香,配合香滑的薯蓉和墨西哥辣椒,味道特別。🦞 波士頓龍蝦墨汁意粉 Squid Ink Pasta with Boston Lobster ($298) 龍蝦用牛油焗香,爽口彈牙。意粉已用墨汁整成,而唔係用新鮮墨汁去煮個意粉,所以墨魚味偏淡。🥘 西班牙式海鮮湯燉飯 Seafood Juicy Rice ($288)同一般paella 唔同,呢

🦀 蟹肉餅 Crab Cake ($198/2pcs)

蟹餅煎得香口,食到啖啖蟹肉,味道也不錯。

同一般paella 唔同,呢到係以燴飯形式呈現,飯粒軟硬適中,係我鐘意嘅口感。海鮮有青口,大蝦,蜆肉等,份量足夠。

🐏 新西蘭羊架配時令素菜 Lamb Chops with Roasted Potatoes and Veggies ($318)

羊架非常有驚喜!叫咗五成熟,肉質厚身卻不韌,配上西式香料,每啖都覺得好香口好juicy。

🍟 炸薯條配松露蛋黃醬 French Fries with Truffle Mayo ($98)
🍕 辣肉腸比薩 Peperoni Pizza($188)
🥓 煙肉卡邦尼比薩 Carbonara Pizza($188)

Pizza餅底非常薄身和脆口,配料味道都有水準,推介!

🍰 無蛋開心果忌廉蛋糕 Eggless Pistachio Cream Cake ($78)

甜品比鹹食遜色,開心果味偏淡,蛋糕質感比較乾身。

🍹 水果酒 Sangria ( $428 / Jar)

有水果香味,味道上略嫌偏甜。

環境: 👍👍 👍👍👍
回頭率: 👍👍👍 👍

Steak  tartare
Crab  Cakes
Seafood  Juicy  Rice
Mary  had  a  little  lamb
Peperoni  Pizza
Eggless  Pistachio  Cream  Cake
2022-12-29
Steak  tartare
Seafood  Juicy  Rice
Mary  had  a  little  lamb
Peperoni  Pizza
  • Pulpo a la Gallega
【紅磡⋄海景地中海菜】 🍽 The Bayside📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖農曆新年每天都吃中菜、盆菜吃膩了 又會想吃西餐🤣最近到訪了黄埔的海景餐廳「The Bayside」很有驚喜!室內環境十分寬敞 露天平台位置更可欣賞到維港海景🌊餐廳主打摩登地中海菜 好像西班牙、意大利、法國料理重點是他們自設乾式熟成牛肉架 必試自家製熟成和牛🐮主菜點了Kyoto Cod 和Dry Aged-The Wagyu Bavette前者的鱈魚扒煎得皮脆肉嫩 配上京都麵鼓醬和芝麻更香口Bavette即是牛脊板肉 肉質扎實 乾式熟成後再烤很有嚼勁西班牙Tapas私心推薦香煎鵝肝和香脆魚柳墨西哥夾餅🌮Fish Taco加入了牛油果蕃茄莎莎醬 酸酸辣辣很惹味👍🏻甜品必試冰火交融的火焰阿拉斯加雪山 𥚃面是草莓雪糕總括來說是適合慶祝特別日子的餐廳 在海邊浪漫地用餐~⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Creamy Plump Burrata $148☞ Pan Seared Foie Gras on Butter Brioche
【紅磡⋄海景地中海菜】
🍽 The Bayside
📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖

農曆新年每天都吃中菜、盆菜吃膩了 又會想吃西餐🤣
室內環境十分寬敞 露天平台位置更可欣賞到維港海景🌊
餐廳主打摩登地中海菜 好像西班牙、意大利、法國料理
重點是他們自設乾式熟成牛肉架 必試自家製熟成和牛🐮

前者的鱈魚扒煎得皮脆肉嫩 配上京都麵鼓醬和芝麻更香口
西班牙Tapas私心推薦香煎鵝肝和香脆魚柳墨西哥夾餅🌮

甜品必試冰火交融的火焰阿拉斯加雪山 𥚃面是草莓雪糕
總括來說是適合慶祝特別日子的餐廳 在海邊浪漫地用餐~

❝我地食咗咩? ت ❞
☞ Creamy Plump Burrata $148

☞ Pan Seared Foie Gras on Butter Brioche $138

☞ Fish Taco (4pcs) $148

☞ Dry Aged-The Wagyu Bavette (150g) $258

☞ Kyoto Cod $298

☞ Bombe Baked Alaska $158

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
2023-01-18 108 浏览
今晚朋友仔生日 佢選了這個餐廳,全海景⋯正呀!海景+美食+美酒,一個字「嘆」先嚟支白酒配生蠔先睇相都唔洗多講瘦猛猛的生蠔$268/6隻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯無言!牛他他跟住落嚟個pizza🍕超正足料 啖啖火腿 濃濃芝士 薄薄餅底,配埋白酒海景,好享受😎好一般👇🏻好貴💸海鮮似急凍,成為$3xx我好鐘意食意大利飯&西班牙飯,這個超失望下一個同樣失望👇🏻龍蝦蝦肉~淋😢唔洗切就可以分開兩邊,意粉只有蕃茄的酸味,再一次失望跟住有返啲希望煎得剛好四五成熟,外香內嫩,特意請師傅不要切開 送到餐桌後待一會兒可保留肉汁突然有驚喜Pizza 再嚟一款pizza 好食到停唔到口薯條配松露沙律醬 主菜一般,但前菜、佐酒 的 就做得好好👍🏻有個海景算唔錯👍🏻由於坐outdoor 想揾個店員係有點難度

先嚟支白酒配生蠔先

睇相都唔洗多講
瘦猛猛的生蠔$268/6隻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯無言!

牛他他

跟住落嚟個pizza🍕超正

足料 啖啖火腿 濃濃芝士 薄薄餅底,配埋白酒海景,好享受😎

好一般👇🏻好貴💸海鮮似急凍,成為$3xx

我好鐘意食意大利飯&西班牙飯,這個超失望
下一個同樣失望👇🏻

跟住有返啲希望

突然有驚喜

Pizza 再嚟一款pizza 好食到停唔到口

薯條配松露沙律醬

主菜一般,但前菜、佐酒 的 就做得好好👍🏻
有個海景算唔錯👍🏻
由於坐outdoor 想揾個店員係有點難度
享受美景同時享用美食位於黃埔 · 完美抱覽維港海景的The Bayside猶如其名 · 餐廳坐落bayside餐廳有室內室外位置 · 室外剛好擁抱維港景配以室外火爐 · 如果微風吹過絕對寫意舒適可惜當日天山不作美 · 一下子降溫到10度還是乖乖坐室內做個暖寶寶♡ Salmon Tartare ($158)三文魚他他賣相幾細緻 · 三文魚切得大小剛好有咬口而不失軟腍感配搭dressing非常清新 · 很不錯的starter♡ The Bayside Bisque ($148)本身認為龍蝦湯定價好進取 · 但想吃就不多想上枱一刻才發現份量超多 · 這價錢絕不過分龍蝦湯加入蕃茄 · 帶少少微酸降低膩感如果龍蝦肉可以多少少會更好♡ Lobster Roll ($128)龍蝦包拎上手微暖 · 外層炸到酥脆包體做到外酥內軟·而且帶牛油香差點忘了主角是龍蝦肉 ♡ Frutti Di Mare ($238)海鮮意大利扁意粉 · 望落海鮮非常足料用上新鮮蝦蜆海鮮食材 · 誠意十足酸酸辣辣蕃茄醬汁非常惹味開胃♡ Dry Aged Argentinian Rib Eye 10 Oz. ($378)牛扒煎得剛
享受美景同時享用美食
位於黃埔 · 完美抱覽維港海景的
The Bayside
猶如其名 · 餐廳坐落bayside
餐廳有室內室外位置 · 室外剛好擁抱維港景
配以室外火爐 · 如果微風吹過絕對寫意舒適
可惜當日天山不作美 · 一下子降溫到10度
還是乖乖坐室內做個暖寶寶

♡ Salmon Tartare ($158)
三文魚他他賣相幾細緻 · 三文魚切得大小剛好
有咬口而不失軟腍感
配搭dressing非常清新 · 很不錯的starter

♡ The Bayside Bisque ($148)
本身認為龍蝦湯定價好進取 · 但想吃就不多想
上枱一刻才發現份量超多 · 這價錢絕不過分
龍蝦湯加入蕃茄 · 帶少少微酸降低膩感
如果龍蝦肉可以多少少會更好

♡ Lobster Roll ($128)
龍蝦包拎上手微暖 · 外層炸到酥脆
包體做到外酥內軟·而且帶牛油香
差點忘了主角是龍蝦肉

♡ Frutti Di Mare ($238)
海鮮意大利扁意粉 · 望落海鮮非常足料
用上新鮮蝦蜆海鮮食材 · 誠意十足
酸酸辣辣蕃茄醬汁非常惹味開胃

牛扒煎得剛好 · 裡面保持粉嫩
肉質柔軟帶咬口而肉味十分濃郁
如果牛扒再rest多一陣 ·肉質應該會更juicy

♡ The Bayside Sangria ($78)
很喜歡的Sangria • 調配比例剛好
水果香濃郁 · 入口香甜

♡ Spring Garden ($68)
很refreshing的飲料 · 加入我最愛的菠蘿
雖然無酒精 · 但同樣盡興
呢間位於黄埔海濱長廊附近嘅高質餐廳🍴主打摩登地中海菜 食盡西班牙🇪🇸意大利🇮🇹法國🇫🇷希臘🇬🇷嘅特色佳餚🤩仲係由西班牙廚師主理👩🏻‍🍳露天平台可以睇到維港海景 室內以藍橙色為主調 好有地中海氣氛💙🧡.📌Fresh Oyster (3 pcs) $128生蠔好鮮甜 淡淡海水味🦪配埋紅酒醋洋蔥汁同熱情果汁 更加清爽🍷.📌Bikini Coast-Toast Truffle & Cheese $108西班牙傳統吐司🍞內餡係松露醬芝士 勁多松露粒粒 芝士用左mozzarella 所以鹹香味唔會好重 更加突顯到松露嘅濃香🖤.📌Fish Taco (2 pcs) $78墨西哥夾餅好脆 無比入面啲內餡整到淋左🌮炸魚柳同樣勁脆 炸皮唔會好厚 炸得好乾身 但係肉質就唔算嫩🐟加埋千島醬同牛油果蓉應該加左啲辣落去 好惹味 再醃紫洋蔥同椰菜 勁fresh!!!.📌Pulpo a la Gallegos $168加利西亞式八爪魚好特別 炒八爪魚爽口彈牙🐙下面底嘅薯蓉加左啲西班牙辣椒 不過冇乜辣味🌶️食落薯仔味好濃 口感好綿密幼滑🥔.📌Sautéed Broccolini $78西蘭花係用左西蘭花苗 好爽脆🥦底下面

📌Fresh Oyster (3 pcs) $128
Fresh Oyster (3 pcs)

📌Fish Taco (2 pcs) $78
Fish Taco (2 pcs)

📌Pulpo a la Gallegos $168
Pulpo a la Gallegos

📌Sautéed Broccolini $78
西蘭花係用左西蘭花苗 好爽脆🥦底下面有啲橄欖油同埋清甜嘅紅菜頭蓉 估唔到擺盤會咁有心思😆
Sautéed Broccolini

📌Pappardelle-Deluxe $168
松露忌廉醬好creamy 闊條麵掛滿晒汁 好滿足😍再撈埋啲芝士碎 更加杰身 又有鹹香🧀應該加咗少少醋落去 酸酸地 食落冇咁漏👍🏻雜菌切得好大粒 好嫩好厚肉 又juicy🍄
Pappardelle-Deluxe

📌Chocokate Lava Cake with Vanilla Gelato $118
朱古力心太軟有驚喜‼️真係焗到外層脆卜卜 下面底有層朱古力底 蛋糕質地乾乾地 我反而覺得唔錯 會冇咁漏🤎切開唔但只有朱古力流心醬 仲加左啲白朱古力 味道更有層次🍫食落又唔算太甜 帶點黑朱古力濃苦🤤平時心太軟都係配雪糕 呢到係配gelato 高質🍨心太熱即焗 熱辣辣 再配球凍冰冰gelato 冰火交融 又中和到甜膩感🍦

📌Pistachio Party $78
冇蛋嘅開心果忌廉蛋糕 係偏濕潤同鬆散 但又唔錯喎🤣原本expect佢蛋糕會有開心果味 但佢就係得面頭啲開心果碎碎👀夾層嘅忌廉只係好薄 所以整體食落比較caky 似就咁食緊蛋糕🍰雖然佢Menu寫住有拖肥焦糖 不過佢嘅作用就係拎嚟擺盤 所以存在感好低🙈老實講呢個甜品幾普通 但係想試吓冇蛋版蛋糕都可以一試🤣但佢個口感就係平時嘅banana bread🍌
Pistachio Party
Fresh Oyster (3 pcs)
Fish Taco (2 pcs)
Pulpo a la Gallegos
Sautéed Broccolini
Pappardelle-Deluxe
Pistachio Party
2023-01-13 110 浏览
環境氣氛👍🏼  -  The  BaysideOP上的餐廳位置係有啲混淆其實行入酒店就見到室外好chill室內環境都好舒服尤其係牆邊梳化位特別chic Steak Tartare 牛肉他他味道調較啱啱好,牛肉鮮味,有朋支覺得可以多返少少酸味配左幾塊脆多士令少食生牛肉嘅朋友容易入口👍🏼Padron peppers 🫑 食西班牙菜必點好香橄欖油加少少鹽食到停唔到要叫多份先夠喉Crab cake 蟹餅外面煎香𥚃面都算啖啖蟹肉不過唔算特別蒜蓉蝦配多士蒜蓉香味濃洧蝦爽口大隻蒜蓉汁點多士非常開胃主菜叫左豬 suckling pig豬肉可以但皮唔夠脆反而薯角脆,清哂😌另一份主菜Cod fish 做法比較日式 (?)魚皮都煎脆肉質正常平平無奇海鮮飯預期係西班牙炒飯,但係出比較似係燉飯/湯飯湯都香龍蝦味但食落又未至於濃郁份量較少Margarita pizza 12’‘Pizza 抵食嘅 賣相普通,香草味可以再多啲不過不失Chocolate lava cake 心太軟朱古力流心但係有少少酥味不過可以接受另外點左1 jug Sangria 味道比較淡果味濃郁啲會好味好多🫶🏻
環境氣氛👍🏼  -  The  Bayside

OP上的餐廳位置係有啲混淆
其實行入酒店就見到
室外好chill室內環境都好舒服
尤其係牆邊梳化位特別chic

Steak Tartare 牛肉他他
味道調較啱啱好,牛肉鮮味,
有朋支覺得可以多返少少酸味

主菜叫左豬 suckling pig
豬肉可以但皮唔夠脆
反而薯角脆,清哂😌

另一份主菜Cod fish
做法比較日式 (?)
魚皮都煎脆肉質正常
平平無奇

海鮮飯
預期係西班牙炒飯,但係出比較似係燉飯/湯飯
湯都香龍蝦味但食落又未至於濃郁
份量較少

Margarita pizza 12’‘
Pizza 抵食嘅
賣相普通,香草味可以再多啲
不過不失

生日
  • Steak Tartare
  • Padron  peppers
2023-01-12 78 浏览
原來紅磡黃埔海旁有地中海餐廳,餐廳空間寬敞同埋坐得好舒適。戶外座位進食還可以觀看維港海景。生蠔真係好新鮮,波士頓龍蝦湯有啖啖的龍蝦肉,非常鮮甜。脆皮乳豬有入口即溶的感覺及有脆皮的香味。成餐飯都好滿意呀下次再去食🥰🦪新鮮生蠔 $128淡淡海水味,好鮮甜呀,好新鮮🐟三文魚他他配蟹籽及吐司 $158新鮮配搭,好有口感,店員都話呢款好多人推介食🦞波士頓龍蝦湯 $148啖啖龍蝦肉,層次豐富,超香濃龍蝦味,呢個推介你哋🍕辣肉腸Pizza $88份量兩個人食啱啱好, pizza底好薄好脆好好食🥫白酒蕃茄燴青口 $168蕃茄鮮味,清新不膩,仲有好多青口好鮮🐷脆皮乳豬配馬鈴薯 $298乳豬入口即溶,好有驚喜呀,未喺西餐廳食過咁好味嘅乳豬,推介呢一個菜式🥬炒菠菜 $88食咗咁多肉食下菜balance返🍹Spring Garden $98清新花香,好解渴好好飲🍹Lyre’s Italian orange & tonic $108香橙鮮味,好fresh,兩杯對比會更加鍾意呢一杯

🦪新鮮生蠔 $128
淡淡海水味,好鮮甜呀,好新鮮

🐟三文魚他他配蟹籽及吐司 $158
新鮮配搭,好有口感,店員都話呢款好多人推介食

🦞波士頓龍蝦湯 $148
啖啖龍蝦肉,層次豐富,超香濃龍蝦味,呢個推介你哋

🍕辣肉腸Pizza $88
份量兩個人食啱啱好, pizza底好薄好脆好好食

🥫白酒蕃茄燴青口 $168
蕃茄鮮味,清新不膩,仲有好多青口好鮮

🐷脆皮乳豬配馬鈴薯 $298

🥬炒菠菜 $88
食咗咁多肉食下菜balance返

🍹Spring Garden $98
清新花香,好解渴好好飲

香橙鮮味,好fresh,兩杯對比會更加鍾意呢一杯
2023-01-02 182 浏览
聖誕𝚋𝚘𝚘𝚔 左間喺黃埔海傍嘅餐廳食飯點知中晒伏,非常失望ಠ_ಠ➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎-前菜都仲正常,去到主菜同甜品真係唔得叫左兩個𝚜𝚎𝚝,但要兩個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 一碟份量唔多嘅意粉而且好難食,食左幾啖就放棄了~甜品係一人一片薄薄的朱古力瑞士卷相都冇影到,食到最後只想快𝚍 食完快𝚍 走年尾用千零蚊買左個教訓,嗚(ಡ‸ಡ)
聖誕𝚋𝚘𝚘𝚔 左間喺黃埔海傍嘅餐廳食飯
點知中晒伏,非常失望ಠ_ಠ

➜ 𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔𝚏𝚘𝚘𝚍_𝚗𝚘𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎
前菜都仲正常,去到主菜同甜品真係唔得
叫左兩個𝚜𝚎𝚝,但要兩個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎 一碟份量唔多嘅意粉
而且好難食,食左幾啖就放棄了~
甜品係一人一片薄薄的朱古力瑞士卷
相都冇影到,食到最後只想快𝚍 食完快𝚍 走
年尾用千零蚊買左個教訓,嗚(ಡ‸ಡ)

2022-12-25