2023-01-01 1605 浏览
今年聖誕攪點儀式感,跟在港的家人們去吃聖誕Brunch。選的是在黃埔海傍的Bayside。因為是節日, 所以餐廳提供了聖誕早午餐Menu, 是半自助的, 頭盤、湯及甜品都是在自助區, 我們只需要選擇主菜就可以了。主菜一共五款, 我們四個人, 可以點選不同的再分著吃。頭盤我選擇很多:沙律有Caesar salad, Caprese, Pasta Pesto, 一款pizza是Margherita and Cheese, 熱葷有 Chicken Karaage, Gambas, Bikini Truffle and Cheese, 冷盤有smoked Salmon, Cheese Board, Ham Platter, Rosemary Potatoes, Roasted Pumpkin, Sauteed Broccoli, Dill butter Mushroom, 湯是露荀湯, 加上三款甜品Panettone, Chocolate Mousse, Fruit Tart 及 Christmas Log Cake, 差不多二十款食物。而且味道都很不錯。其中我最喜歡是Caprese, Chi

頭盤我選擇很多:沙律有Caesar salad, Caprese, Pasta Pesto, 一款pizza是Margherita and Cheese, 熱葷有 Chicken Karaage, Gambas, Bikini Truffle and Cheese, 冷盤有smoked Salmon, Cheese Board, Ham Platter, Rosemary Potatoes, Roasted Pumpkin, Sauteed Broccoli, Dill butter Mushroom, 湯是露荀湯, 加上三款甜品Panettone, Chocolate Mousse, Fruit Tart 及 Christmas Log Cake, 差不多二十款食物。而且味道都很不錯。其中我最喜歡是Caprese, Chicken Karaage,Bikini Truffle and Cheese。炸雞很嫩很多汁, Caprese很清新, 薯仔, 西蘭花等都是簡單的菜式但卻很好吃。我覺得光吃頭盤就已經可以吃飽了。

主菜我們點了Penne with Porcini in Trufgle Cream, Cranberry Honey Glazed Salmon with Mashed Potatoes, Stuffed Roasted Turkey with Cranberry Sauce and Brussel Sprout及Dry Aged Wagyu Bavette with Mashed Potatoes and Barolo Sauce。

聖誕節很多菜式都會用上Cranberry 醬汁, 酸酸的,果味很重, 配烤火雞特別好吃。而今日兩道菜都有用上。烤雞其實味道唔差, 肉質算嫩, 但感覺不太像烤, 因為少了焦香脆皮的味道, 而且擺盤有點過於平實。三文魚很好吃, 肉質嫩滑多汁,但跟Cranberry Sauce不太搭。

長通粉有我最喜歡的松露醬, 味道很濃郁。Wagyu Bavette, 其實是比較緊實的部位, 油花多但是吃著是柔軟得來比較有嚼勁,非常適合燒烤。我們要了Medium Rare, 肉質烤得焦香但內裡還是粉嫩的, 沾著醬汁很好吃。

最後點了杯咖啡配甜品, 這個聖誕雖然還未衝出香港,但也很滿足了。
2022-12-25
午餐
2022-12-29 198 浏览
為咗寫呢篇食評,突登開個ac,成個聖誕俾佢破壞咗,嬲到pk1. Christmas 訂座要落訂,但當日埋咗位先被告知個menu寫錯。落訂前menu寫甜品有cheese plate & log cake,埋位坐低咗先講menu寫錯,係cheese plate or log cake。呃人⋯⋯訂又俾咗,又要人頭低消$500,又坐低咗,騎虎難下,遺反商品說明條例啦。都費事講,件log cake仲薄過條毛巾。2. 餐廳安排個位坐正風口對落,問有冇得教細風d又唔得,又唔可以調位,事後發現坐室外有個火爐係隔離仲暖過個濕9位,凍到根本冇辦法好好食飯。3. 個main course等咗勁耐,飢寒交迫點知個和牛黎到凍嘅。一間餐廳連佢自己嘅signature dish 都可以serve到咁樣,真係可見一斑。埋單$1300,service同食物質素都好差,問職員有咩酒介紹都唔識答,求其介紹signature就算。事後寫咗email去餐廳不獲回覆。勸世,大家唔好去食。
為咗寫呢篇食評,突登開個ac,成個聖誕俾佢破壞咗,嬲到pk

勸世,大家唔好去食。

2022-12-29 1092 浏览
𝗶𝘁'𝘀 𝗮𝗹𝘄𝗮𝘆𝘀 𝗮 𝗴𝗿𝗲𝗮𝘁 𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗮𝘁 @thenayside.hk 🌊 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱 𝗮 𝗳𝗲𝘄 𝘃𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗱𝗶𝘀𝗵𝗲𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝘄𝗲 𝗯𝗼𝘁𝗵 𝗹𝗼𝘃𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘀𝘀𝗶𝗯𝗹𝗲 𝘀𝗹𝗶𝗱𝗲𝗿𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝘀𝘁! 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗹𝗶𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗵𝗮𝗱 𝗮 𝗿𝗶𝗰𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗲𝗮𝘁𝘆 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮 𝗽𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗼𝗳 𝘇𝗲𝘀𝘁𝘆 𝗵𝗲𝗿𝗯𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲𝘆 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗮𝘀 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗽𝗮𝘁𝘁𝗶𝗲𝘀. 𝟭𝟬𝟬% 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁'𝘀 𝗮𝗹𝗹 𝘆𝗼𝘂 𝗻𝗲𝗲𝗱 𝘁𝗼 𝗸𝗻𝗼𝘄😜.近期回頭率最高嘅餐廳一定係 @thebayside.hk ,主打新派地中海菜的餐廳,賣點之一係露天用餐區係正碼頭隔離,日頭同夜晚嚟都好好feel🤩 諗住嚟飲嘢所以叫咗啲無咁heavy嘅素菜又幾有驚喜,最鐘意佢哋嘅impossible sliders,又juicy又有牛肉口感,唔講真係唔知係植物肉!另外雜菜pizza又係出色,餅底除咗搽滿香蒜青醬仲有混入西蘭花碎,加埋燈籠椒同蘆筍等等超好味✨
Provence Pizza
The Bayside Sangria
BB G&T
Provence Pizza
The Bayside Sangria
BB G&T
前幾日咁啱去開黃埔個邊所以順便book咗間一直想試嘅海邊餐廳餐廳地點位於黃埔新天地叫做bayside設有室內同露天座位而且面對住維港海景食野慶祝超有feelദ്ദി˶ー̀֊ー́ )• ───── [ 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 ]───── •⧐ Gambas Al Ajillo | $158⧐ Pan Seared Foie Gras on Butter Brioche with Figs Compote | $138⧐ Fish Taco (2pcs) | $78⧐ Obster Roll (1pc) | $128⧐ Frutti di Mare | $238⧐ Dry Aged-The Wagyu Bavette(150g) | $258 ⧐ Seared, Buttered Asparagus | $98⧐ Chocolate Lava Cake with Vanilla Gelato | $118⧐ Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet | $108⧐Hummingbird By The Bay | $108⧐Sangria Tinto | $98• ─

前幾日咁啱去開黃埔個邊
所以順便book咗間一直想試嘅海邊餐廳
餐廳地點位於黃埔新天地叫做bayside
設有室內同露天座位
而且面對住維港海景
食野慶祝超有feelദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

• ───── [ 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 ]───── •
• ────── [ ☾ ] ────── •
⸝⸝⸝☾Gambas Al Ajillo
西班牙油蒜大蝦
特色小食蒜油蝦辣辣地配多士
蝦肉同辣多士幾夾(✿´༥`✿)

⸝⸝⸝☾Pan Seared Foie Gras on Butter Brioche with Figs Compote
香煎鵝肝多士配埋黑醋汁同蘋果醬

簡單而豪華的食物( ˶ˊᵕˋ)੭♡

⸝⸝⸝☾Frutti di Mare
好多海鮮嘅扁意粉
特製蕃茄汁底辣辣地
配上青口、帶子同蜆肉

⸝⸝⸝☾Dry Aged-The Wagyu Bavette(150g)
Dry Aged和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
叫咗五成熟啱啱好
簡單配埋燒汁同芥末
牛肉非常嫩身好好味( •'֊'• )

⸝⸝⸝☾Seared, Buttered Asparagus
新鮮嘅蘆筍用牛油去煎簡單又好味

⸝⸝⸝☾Chocolate Lava Cake with Vanilla Gelato
我好鍾意食朱古力心太軟
今次配埋意式雲尼拿雪糕
唔太甜好好味(๑•̀ㅂ•́)و✧

⸝⸝⸝☾Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet
巴斯克芝士蛋糕配上紅莓gelato

📍The Bayside
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
2022-12-21
2022-12-28 81 浏览
聖誕節一大班人一齊食聖誕半自助午餐,第一次黎嚟呢間食,main course選擇多,和牛扒出色,火鷄肉嫩滑,三文魚新鮮,熱西湯味香濃🍵,前菜沙律🥗新鮮,甜品🍮蛋糕🍰不太甜,非常合我心意,最後杯咖啡☕️有質素,大家一定要試。

2022-12-26
圣诞节
  • Squid Ink Pasta with Boston Lobster
Bad
2022-12-24 80 浏览
Not worth it, undercooked beefInsufficient waiters, overpriced Christmas set, limited choices, inflexible options, overall bad experience
牛油果他他配芒果及酸種麵包 $158份量足足有原個牛油果🥑 除左有我最愛既牛油果,仲有清甜既芒果配上酸酸甜甜嘅檸檬汁🍋 紅菜頭同牛油果他他異常地夾,同酸種麵包一齊食,好清新💕Tapas 香煎鵝肝 $138鵝肝煎得恰到好處,無花果蓉嘅香甜味同鵝肝既油脂香相輔相承😎 清新感減輕咗鵝肝嘅油膩,底層嘅多士入口即化,吸收曬鵝肝嘅油脂,超香口🤩香脆魚柳墨西哥夾餅 $78/2pcs 見到好多枱客人都有嗌依款taco就估到一定好好食😝 果然無令我失望,剛炸起嘅魚柳超香脆,灑上紅洋蔥絲、香料同海量沙律醬,依個taco送酒一流👍濃厚波士頓龍蝦湯 $148龍蝦濃湯十分濃醇,口感滑順,海鮮風味濃厚,亦有淡淡嘅甜香。另外,龍蝦湯主角「波士頓龍蝦」嘅肉質都鮮甜柔嫩,十分出色🦞南瓜露筍燴飯 $158燴飯軟硬適中,好有口感,南瓜汁好濃醇好creamy,但一啲都唔漏😋 配上海量露筍粒,食落啖啖都有南瓜香味👍🏻脆皮乳豬配馬鈴薯 $298依個脆皮乳豬真係好好食😋 好耐無食過咁高質既脆皮乳豬啦,除左咬落卜卜脆,肉質又鮮嫩又多汁,完全唔會烤得過乾👍 加上酸酸甜甜嘅醬汁,每一啖都充滿乳豬嘅油脂香😋The Bayside Sang
牛油果他他配芒果及酸種麵包 $158

南瓜露筍燴飯 $158

脆皮乳豬配馬鈴薯 $298

The Bayside Sangria $98
BB G&T $98
值得一提The Bayside有開揚望海嘅露天座位(室內都一樣咁chill😊) 一邊欣賞海景當然要嗌杯酒享受下!! 2款signature drinks都好易入口,唔會太甜好好飲😋 吹住海風慢慢嘆靚酒,真係人生一大享受🥹

2022-11-28
纪念日
2022-12-06 1015 浏览
黃埔食好西‼️.今晚就揀左間位於九龍海逸君綽酒店地下The Bayside. 新開多國菜餐廳, 有室內同室外, 環境寬敞舒適, 又望到海景, 環境超級正,依家涼涼地, 想CHILL 少少可以揀坐室外, 吹下生風都幾服,怕凍餐廳有暖爐提供,非常貼心。 . Menu主要提供多國菜, 地中海菜, 及西班牙菜為主,因為好多都想食,最後請餐廳經理幫忙介紹,幫我哋揀左幾款菜式。 . 🔺牛肉他他配香脆吐司 $168 吐司非常香脆, 配上牛肉他他,他他拌上鵪鶉蛋黃,連同芝士撈均嚟食,香滑好味。作為餐前小食非常適合。.🔺薄片生帶子 $148帶子配上餐廳秘制wasabi 醬汁,拌上炸芋絲同紅黃果實,酸酸脆脆,口感極佳。.🔺墨西哥烤餅 $78烤餅中間係炸魚,面頭有啲紫椰菜絲同墨西哥辣醬,只耍咬一啖就停唔到口😂 完美配搭😎.🔺GAMBAS Al Ajillo $148蒜蓉蝦多士,鮮蝦用上蒜蓉同辣椒炒過,濃濃蒜味帶點笑辣,而且分量好多😂.🔺Lobster Roll $128麵包微笑烤過,仍然保持鬆軟,夾上大量龍蝦🦞肉🤣 一人半個非煲滋味🥹🥹.🔺Suckling Pig $298烤乳豬一碟三件,皮脆肉薄無骨,脂肪量
黃埔食好西‼️
🔺薄片生帶子 $148
🔺墨西哥烤餅 $78
🔺GAMBAS Al Ajillo $148
🔺Lobster Roll $128
🔺Suckling Pig $298
烤乳豬一碟三件,皮脆肉薄無骨,脂肪量少,但肉質好腍滑入味,味道唔錯,點少少醬汁味道一流。
🔺Frutti Di Mare Seafood Linguini $238
海鮮意大利麵,大量海鮮,醬汁濃郁掛麵,唔會太漏,味道不錯👍🏻
🔺Kyoto Cod $298
京都麵豉醬焗銀雪魚,魚身非常嫩滑,有魚油香,魚皮香脆😎 . 🔺脆皮乳豬配馬鈴薯 $298 跟中式煮法不同, 皮脆肉更加嫩滑, 個西式醬汁非之夾, 減輕左油膩感😍 . 環境跟食物都非常令人滿意, 服務態度一流, 聖誕新年可以再嚟多次, 一班人嚟更加熱鬧.
🍹Hummingbird by the bay $108
🍹Sangria tinto $78 . 📍The Bayside 地址 : 紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
2022-12-05
別具風味嘅地中海菜式,大家一定要試!————————————————————位於紅磡黃埔花園海旁 @thebayside.hk 主打地中海菜式款式多元化得黎選擇又多仲要款款都好好味店員先為我哋介紹兩款signature Cocktail⭐️The Bayside Sangria呢度嘅Sangria水果味好濃比較甜酒精濃度唔高好易入口⭐️BB G&TGin 加 Tonic Water面頭嘅橙皮令佢味道更特別⭐️Scallop Ceviche 薄片生帶子帶子非常鮮甜配上好獨特嘅Wasabi醬就更刺激同開胃佢有兩款紅色黃色嘅果實作配菜酸酸甜甜都幾特別 ⭐️Fish Taco 香脆魚柳墨西哥夾餅Taco就食得多但未試過以炸魚柳做餡嘅墨西哥夾餅魚柳咬落去好厚實得黎好嫩滑而且唔係好鬆散配上千島醬好味更突出⭐️Kyoto Cod 京都麵豉醬焗鱈魚鱈魚外皮煎得好香脆魚肉滑溜十分之好味⭐️Gambas Al Ajillo 西班牙油蒜大蝦用左大量蒜蓉同橄欖油所以個味道好強烈得黎好惹味有種齒頰留香嘅感覺而且有十幾隻蝦份量都幾多⭐️Beef Tartare 牛肉他他配香脆吐司好少地方有得食牛肉他他#bay所以一定要試下!牛
別具風味嘅地中海菜式,大家一定要試!
————————————————————

份量都幾多

⭐️Beef Tartare 牛肉他他配香脆吐司
Beef Tartare 牛肉他他配香脆吐司
好少地方有得食牛肉他他
#bay所以一定要試下!
牛肉他他同生雞蛋攪勻之後就會變得好香滑
放係多士上面食口感好豐富

⭐️Pappardelle - Deluxe 松露醬蘑菇寬條麵
Pappardelle - Deluxe 松露醬蘑菇寬條麵

乳豬皮好脆而佢嘅肉質就嫩滑
配菜原隻馬鈴薯
解膩都唔錯

食到呢度已經超飽
不過點都要試吓呢度嘅甜品!!!

⭐️Chocolate Lava Cake with Vanilla Gelato 朱古力心太軟配雲尼拿雪糕
即叫即焗嘅朱古力心太軟
朱古力蛋糕加上流心的朱古力
味道好濃郁得黎而甜度剛好
旁邊嘅雲尼拿雪糕簡直係畫龍點睛~

⭐️Pistachio Party 無蛋開心果忌廉蛋糕
Pistachio Party 無蛋開心果忌廉蛋糕
十分好奇冇蛋嘅蛋糕會係點呢?
原來口感比較淋之外其實都冇乜太大分別

Beef Tartare 牛肉他他配香脆吐司
Pappardelle - Deluxe 松露醬蘑菇寬條麵
Suckling Pig 脆皮乳豬配馬鈴薯
Pistachio Party 無蛋開心果忌廉蛋糕
又係黃埔覓食時間🙋🏻‍♀️新開的西班牙餐廳 睇中佢環境開揚ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ食物照吸引 就ʙᴏᴏᴋ了跟好友慶生🥳餐廳係九龍海逸君綽酒店地下 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚋𝚢 𝚝𝚑𝚎 𝙱𝚊𝚢 $𝟸𝟾𝟾/𝚙𝚙 𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙞 ✿ 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 🥗 ✿ 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐝 𝐇𝐚𝐦 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 🧀🍖:由風乾火腿 芝士 番茄🍅蓉吐司 組成的小食拼盤 感覺呢餐都食咗幾多包落肚😂火腿+芝士口味我都不太好😅吐司🍞媽媽地 𝙃𝙤𝙩 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨 ✿ 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢:呢個餡料簡單得嚟好好食! ✿ 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐚𝐜𝐨 (𝟐𝐩𝐜𝐬):炸魚加醃紅蔥和椰菜 配茄醬+墨西哥辣醬 酸酸辣辣幾開胃 𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚 ✿ 𝐃𝐫𝐲 𝐀𝐠𝐞𝐝-𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐚𝐯𝐞𝐭𝐭𝐞 (+$𝟔𝟎):其他主菜都無乜特別 就加錢點個肉🥩7成熟但和牛肉質軟稔 肉汁同油香俱在原汁原味食👍🏻配炒蔬菜不錯 ✿ 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭:又有包了 正正常常 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 ✿ 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞
又係黃埔覓食時間🙋🏻‍♀️新開的

𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘼𝙣𝙩𝙞𝙥𝙖𝙨𝙩𝙞

✿ 𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 🥗

𝙃𝙤𝙩 𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨

✿ 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢
:呢個餡料簡單得嚟好好食!

✿ 𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐚𝐜𝐨 (𝟐𝐩𝐜𝐬)
:炸魚加醃紅蔥和椰菜 配茄醬+墨西哥辣醬 酸酸辣辣幾開胃

𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚

原汁原味食👍🏻配炒蔬菜不錯

✿ 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭
:又有包了 正正常常

𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩

✿ 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐃𝐚𝐲
:小小的甜品拼盤 店員忘了幫我落生日字 之後寫返 但佢經常性皺眉有ᴅ惡😅有泡芙•朱古力🍫布朗尼l檸檬🍋撻 泡芙不好吃之外 其餘2件都很ᴏᴋ 不過好友話檸檬撻愈食愈酸😂見到隔離枱點了ᴛᴇᴀ sᴇᴛ 同我哋嘅甜品都有重複 賣相未最ɪɢᴀʙʟᴇ 😝

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

坐出去 剛好被安排了望到海
的位置 太陽🌞曬唔到好舒服
個餐不包飲品喔 人均💲350

𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢
𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐚𝐜𝐨 (𝟐𝐩𝐜𝐬)
𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧
𝐃𝐫𝐲 𝐀𝐠𝐞𝐝-𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐚𝐯𝐞𝐭𝐭𝐞
2022-10-15
生日
𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢
𝐅𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐚𝐜𝐨 (𝟐𝐩𝐜𝐬)
𝐂𝐚𝐞𝐬𝐚𝐫 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧
𝐃𝐫𝐲 𝐀𝐠𝐞𝐝-𝐓𝐡𝐞 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐚𝐯𝐞𝐭𝐭𝐞
2022-11-22 297 浏览
望住海景Chill住食,不過又怕熱,又怕太大風,就揀左室內食🤫戶內戶外座位都非常充足,空間感十足之餘,又可嘆盡維港海景,又chill又寫意~Steak Tartare $168多士片本身偏有嚼勁,內容配搭牛肉他他再淋上蛋黃同蔥花,入口就香滑可口Avocado Tartare $138朋友唔食牛他他,所以嗌多個牛油果多士,味道清新,略嫌多士偏有嚼勁Fish Tacos 4 PCS $148香脆炸魚拼上醃紅蔥和椰菜,葷素搭配,再淋上酸辣醬汁,開胃又爽口令人食指大動,一流!Taco皮做得比較厚身 如果做薄少少相信口感會跟上一層樓🤏🏻Argentina Rib Eye(10oz) $378牛扒要烹調得美味可口 十分考驗廚師火候功架 這裏的肉眼切開時就感受到肉質很鮮嫩無筋位 入口熟度剛剛好 牛味齒頰留香!正!!Frutti Di Mare Seafood Linguini $238意粉醬汁濃郁,海鮮配搭亦相當新鮮😋Pulpo a la Gallega $168Crab Cake 2 PC $198Truffle Fries Truffle Mayo $98🍧🍨🧁Bombe Baked Alask

Steak Tartare $168
Steak Tartare
Avocado Tartare $138
Avocado Tartare
Fish Tacos 4 PCS $148
Fish Tacos 4 PCS
Argentina Rib Eye(10oz) $378
Argentina Rib Eye(10oz)
意粉醬汁濃郁,海鮮配搭亦相當新鮮😋
Pulpo a la Gallega $168

Coconut Gelato $48
Raspberry Sorbet $48
Pistachio Gelato $48
Steak Tartare
Argentina Rib Eye(10oz)
🥢 如果鐘意海景同嘗試唔同國家美食嘅朋友,特別係鐘意戶外餐廳嘅大家,今日為大家推薦一間可以飽覽維港景色,好適合同朋友聚會,情侶慶祝紀念日嘅餐廳,位於黃埔嘅The Bayside 👍🏻 餐廳服務貼心,環境好舒服,職員會細心講解每一道菜點樣品嚐先最好食 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 牛肉他他配香脆吐司 生牛肉醃製香料清新,配埋吐司增添口感,幾出色揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 香煎鵝肝鵝肝肥美,油脂香香濃,配埋醬汁酸酸地好開胃!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 波士頓龍蝦墨汁意粉龍蝦蒜蓉香突出,墨汁意粉彈牙,加埋芝士更豐富揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 脆皮乳豬配馬鈴薯西式醬汁配入住好新穎嘅配搭,皮好脆肉都好入味揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨和牛配黑松露醬及有機蘿蔔和牛嫩口爽口彈牙,生熟程度掌握出色,醬汁開胃揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 火焰阿拉斯加雪山雪山視覺享受滿分,外熱內冷口感過癮,唔會過甜揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 巴斯克芝士蛋糕配紅莓雪芭蛋糕芝士味道香濃口感香滑,雪芭甜甜酸酸好夾揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ 牛肉他他配香脆吐司
生牛肉醃製香料清新,配埋吐司增添口感,幾出色

✨ 香煎鵝肝
鵝肝肥美,油脂香香濃,配埋醬汁酸酸地好開胃!

✨ 波士頓龍蝦墨汁意粉
龍蝦蒜蓉香突出,墨汁意粉彈牙,加埋芝士更豐富

✨ 脆皮乳豬配馬鈴薯
西式醬汁配入住好新穎嘅配搭,皮好脆肉都好入味

✨和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
和牛嫩口爽口彈牙,生熟程度掌握出色,醬汁開胃

✨ 火焰阿拉斯加雪山
雪山視覺享受滿分,外熱內冷口感過癮,唔會過甜

✨ 巴斯克芝士蛋糕配紅莓雪芭
蛋糕芝士味道香濃口感香滑,雪芭甜甜酸酸好夾
  • Steak Tartare
2022-11-20 152 浏览
喺紅磡同黃埔打滾左咁多年,有咩新餐廳我都留意住,而呢間我都bookmark左一段時間😻終於可以feel下呢間情調地中海餐廳!餐廳有室外同室內座位,我今次就坐喺室內sofa位,都幾寬敞舒服🤩坐低無耐上左一個餐前小食,係個小多士上面有d三文魚他他咁,幾精緻😜 而8點前仲係Happy Hour, 所以我地都即刻叫左兩杯mocktail~之後再慢慢揀野食🤭✨Fresh Oyster 3 pcs ($128) - 跟左兩個汁,紅酒汁同熱情果,仲有平時常見嘅鮮檸檬~兩個汁都幾特別,估唔到同生蠔又幾夾,個蠔身平身都好新鮮好爽口😋✨Manhattan Pizzette ($88) - 即係辣肉腸pizza, 我地兩人所以叫左細size, 薄薄地幾好,脆得嚟食到辣肉腸嘅咸香,又唔會太漏👍✨Fish Taco 4 pcs ($148) - 賣相已經幾吸睛,連埋面頭d醬汁同配菜食真係幾好口感,炸魚柳幾嫩滑,夾住食好滋味!🤤✨Pulpo a la Gallega ($168) - 薯蓉底上粒有八爪魚切粒,好彈牙,食到好香炭燒味😻✨Dry Aged Argentinian Rib Eye 10 Oz. ($37

Manhattan Pizzette

Pulpo a la Gallega

✨Dry Aged Argentinian Rib Eye 10 Oz. ($378) - 個Rib Eye好厚身超juicy! 叫左5成熟,外表煎得微脆,裡面肉質粉嫩😍薯蓉橙橙地色,食落有d甜椒味幾特別!

✨Truffle French Fries with Truffle Mayo ($98) - 薯條好實心,係真材實料整嘅,整得都夠脆,沾埋松露醬食無得輸😆

✨Bombe Baked Alaska ($158) - 職員會喺面前淋d酒上去然後點火,視覺上好滿足🥰 外面嘅蛋白霜沾左酒香好入味,裡面係ice cream cake, 唔會太甜,整體有驚喜~
Bombe Baked Alaska

✨Spring Garden ($68) - 影相好靚,有蝶豆花同薰衣草嘅清香,同埋Grapefruit嘅果甜,mix埋好fresh👍

✨Virgin Sangria ($48) - 裡面有好多唔同嘅水果mix埋,但飲落又幾清甜易入口♥️

Manhattan Pizzette
Bombe Baked Alaska
2022-11-18 143 浏览
Fish Taco魚同餅皮都好香脆,加上調配醬好夾,兩啖就食晒 Ham and Cheese Bikini Toast好食唔算特別,芝士味好香濃 Caesar Salad with Chicken正常發揮,沙律菜新鮮爽脆 Mix Mushroom and Truffle Vol-au-vent一啖啪落個口到,口感豐富 36 Months Iberico Ham with Melon火腿咸香味加上哈密瓜既清甜,搭上新鮮沙律菜,係以上小食之中最好食既一道菜 Soup of Today好重蔬菜味既湯,未必岩食肉獸 Roast Salmon Fillet外皮搽左raspberry醬,有少少香甜香脆既味道,正常發揮Grill Argentina Rib Eye 150g肉味唔算濃,都係正常發揮 Fresh Prawn Pizza芝士味好出,蝦仁都新鮮爽口Linguine Carbonara好creamy好香口,但唔會覺得油膩 Fresh Oyster 6pcs加上醋、芒果汁同檸檬汁,生蠔食落好醒胃

Fish Taco
魚同餅皮都好香脆,加上調配醬好夾,兩啖就食晒

Ham and Cheese Bikini Toast
好食唔算特別,芝士味好香濃

Caesar Salad with Chicken
正常發揮,沙律菜新鮮爽脆

一啖啪落個口到,口感豐富

Soup of Today
好重蔬菜味既湯,未必岩食肉獸

Roast Salmon Fillet

Grill Argentina Rib Eye 150g
肉味唔算濃,都係正常發揮

Fresh Prawn Pizza
芝士味好出,蝦仁都新鮮爽口

Linguine Carbonara
好creamy好香口,但唔會覺得油膩

Fresh Oyster 6pcs
加上醋、芒果汁同檸檬汁,生蠔食落好醒胃
The Bayside 黃埔地中海美食 海景露天座位餐廳主打地中海美食,供應多款嘅前菜、Tapas、pizza、海鮮、肉類主菜及甜品等。星期六日仲有brunch Menu.呢到有室內座位同室外露天座位,我哋12:30去,室外嘅環境真係超好,可以睇到海景,但原來係2:30後先可以坐🥹見到好多靚嘅位都俾人book咗,如果係諗住去影相嘅要提早book位。🌟牛肉他他配香脆吐司🍞 $168牛肉好粉嫩,撈埋蛋黃落去食更滑,牛肉他他份量好足,鋪滿晒吐司食都仲有淨🌟蟹肉餅 1pc $108蟹肉餅會食到絲絲蟹肉,味道唔算特別濃,點埋配嘅醬汁食就啱啱好🌟香煎鵝肝 $138幾驚喜嘅tapas, 鵝肝煎到表面金黃焦香,裏面係好好軟嫩,咬落去係滿口油脂,下面嘅麵包係比較軟個種。但個人覺得個醬汁偏甜少少🌟 波士頓龍蝦配牛油蒜蓉,馬鈴薯及西蘭花 $268 龍蝦表面係滿滿既牛油蒜蓉,聞落的確幾香,肉質正常,蟹鉗已經拆咗殻,就咁食就得又真係幾貼心。配嘅蔬菜都好好食🌟 脆皮乳豬配馬鈴薯 $298乳豬表皮金黃香脆,中間有層油脂,肉質好軟唔鞋,三舊睇落唔係好多,但食落都好足夠。馬鈴薯🥔都好食🌟 和牛配黑松露醬及有機蘿蔔 (1
The Bayside 黃埔地中海美食 海景露天座位

🌟牛肉他他配香脆吐司🍞 $168

🌟蟹肉餅 1pc $108

🌟香煎鵝肝 $138

🌟 波士頓龍蝦配牛油蒜蓉,馬鈴薯及西蘭花 $268

🌟 脆皮乳豬配馬鈴薯 $298

🌟 和牛配黑松露醬及有機蘿蔔 (150g) $258
和牛我地要咗5成熟,所以和牛中間呈嫩粉色,油脂唔係好豐富,所以食落係較有咬口。肉味都幾重

🌟火焰阿拉斯加雪山🏔️ $158
🌟檸檬撻配椰子雪糕🍦 $108
最後試咗佢哋嘅兩款甜品,阿拉斯加雪山職員係會嚟到幫手點火,賣相的確好吸睛。
味道較鐘意檸檬撻,撻皮酥脆,裏面嘅檸檬餡酸酸地,配埋雪糕食有酸酸甜甜嘅味道。

🌟THE BAYSIDE SANGRIA (TINTO) $98
Brandy, Red Wine, Vermouth Rosso, Peach,
Mixed Fruits and Berries
🌟HUMMINGBIRD BY THE BAY $108
Rum, Maraschino, Lime, Cranberry, Shiraz & Rosemary
兩杯嘅酒味都唔算好重,屬於比較易入口,雀仔造型嗰杯打卡就啱晒📸

📍The Bayside @thebayside.hk
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖