2019-02-22 66 浏览
best food environment i got😊餐廳裝修雅致,由牆上裝飾點綴,到天花垂落嘅燈,都富有濃厚藝術色彩,當然唔少得落地玻璃等等嘅飾物,到達餐廳時,已經有唔少人光顧,現場又有卡位,無論三五知己,抑或一家老少,都適合光顧今晚同爸爸試的是慢煮春雞。首先第一個感覺非常香口。其次就係他們的雞皮是非常香脆。而雞肉嫩滑。配上他們獨有的時令菜,以及麻醬汁。味道絕對冇得唔可以有得投訴。所謂色香味俱全。他們的香料應該是南美洲巴西運來,非常矜貴。爸爸食得很開心。下次一家人再次幫襯。
best food environment i got😊

今晚同爸爸試的是慢煮春雞。
首先第一個感覺非常香口。
其次就係他們的雞皮是非常香脆。

所謂色香味俱全。
他們的香料應該是南美洲巴西運來,非常矜貴。
爸爸食得很開心。下次一家人再次幫襯。
第二次來到The Base食飯,對上一次來已經是在觀塘的分店。今次來到荃灣,依舊覺得它是我的小天堂!那裡的食物主打清新風,就連枱上的水也是承載着一棵綠葉在裏面,似在進行光合作用,令人感覺水特別清甜和注滿氧氣。我和朋友各自叫了個午餐,我點的是黑松露集菌菠菜米形意粉配63度溫泉蛋,光是聽到名字已經令人垂涎欲滴,意粉來到的時候,感覺有點像意大利飯,表面擺放了幾塊薄薄的芝士,配上半生熟的溫泉蛋,米形意粉令人耳目一新,吃下去時拌上溫泉蛋漿,感覺很香滑入味。加上幾塊香草和小蕃茄,口腔彷彿進入了大草原那樣清新無拘無束。朋友叫了個「未來」素食漢堡、芝士燒烤菇和牛油果配薯格,賣相非常吸引!由咖啡色的托盤承載着不同顏色的食材,眼前一亮,胃口倍增!牛油果番茄和漢堡也是完美的組合,牛油果蓉很清新,軟綿綿的,配上酸酸甜甜的蕃茄,和漢堡的肉汁融為一體,為口腔的舌尖帶來了不同的享受。最後喝了一杯山楂蘋果茶,不太甜也不太酸,熱度剛剛好,滋潤了乾燥的冬天。

2019-02-12
2019-02-21 48 浏览
行開荃灣City walk新開左呢間西餐廳, 店有分設indoor and outdoor,裝修舒適☺️見lunch menus 好吸引, bugger配著格, 我個人私心中意❤️❤️ 每個set都有飲品Drink list 中, 有好多選擇都唔係加$👍🏻👍🏻仲可以加$10要湯/沙律日式吉列豬扒漢堡 ($82)配菠蘿漬, 酸酸地, 配埋吉列豬扒一齊食, 即刻減少炸物油油感覺,豬扒炸得剛好,又脆又多肉汁👍🏻👍🏻超贊-包有烤過,熱熱地及番茄🍅都係煎香過,熟得岩岩好澳洲草飼牛肉漢堡($88)牛肉漢堡好厚, 煎火候好好, 還帶些香口甘露蜜桃🍑茶& 西柚檸檬冰茶好飽丫, 份量好足❤️❤️

Drink list 中, 有好多選擇都唔係加$👍🏻👍🏻
仲可以加$10要湯/沙律

日式吉列豬扒漢堡 ($82)
超贊-包有烤過,熱熱地及番茄🍅都係煎香過,熟得岩岩好

澳洲草飼牛肉漢堡($88)
牛肉漢堡好厚, 煎火候好好, 還帶些香口

甘露蜜桃🍑茶& 西柚檸檬冰茶

好飽丫, 份量好足❤️❤️
2019-02-21
2019-02-21 43 浏览
今日興之所至,同同事行去荃新天地食開心午餐。一住低,就比佢支水吸引左,入面係橙呢嫁,支水好fresh。耳目一新。午餐Menu亦包了飲品一杯。我點了味噌燒牛肌脻珍珠飯,醬汁濃郁,賣相不錯,牛肌脻炆得好林,好入味。同事點了慢煮穀飼黑毛安格斯西冷扒(8安士)燒烤汁,肉質鮮嫩,西冷扒與黃芥末醬配得非常恰當,兩個人份量剛剛好。我還額外點了柑桔柚子醋時令沙律,很開胃,很合胃口。分別點了西柚檸檬冰茶和香梨檸檬梳打。味道來說,都是以解膩為主。
今日興之所至,同同事行去荃新天地食開心午餐。
午餐Menu亦包了飲品一杯。
味噌牛肌脻珍珠飯

慢煮穀飼黑毛安格斯西冷扒(8安士)燒烤汁

我還額外點了柑桔柚子醋時令沙律,很開胃,很合胃口。

2019-02-18
味噌牛肌脻珍珠飯
慢煮穀飼黑毛安格斯西冷扒(8安士)燒烤汁
2019-02-21 48 浏览
荃灣The BASE nature🍴Cafe餐廳吃美味的lunch🤙🏻🍽這裏裝修不錯👀顏色格調以木顏色為主每張枱上均放上一瓶特別的水供客人飲用🥛看到餐牌都有10多款選擇款式種類都多今日的餐湯南瓜湯很Creamy🍵南瓜香甜甜的配有淡淡的南瓜蓉🥧沙律配特製的沙律汁非常美味🥙餐廳以健康fusion的菜式為主🍱以特別的素菜吸引素食主義者🥗未來素食漢堡就極具代表性真冇得彈🍔這個漢堡一樣吃下去一點素菜感覺都不像🥬🥒🍆中間的那塊肉非常Juicy多汁美味一點都不像素菜🥩還配上幾樣健康的菜例如牛油果蕃茄🥑🍅另外點了一個黑松露雜菌菠菜米型配63度溫泉蛋🍳第一次吃到這款米型的意粉嘩!想不到非常美味🥓把芝士撈勻有着少許芝士的拉絲感而且非常Creamy多汁嘅意粉再現配上淡淡的菠菜味🥬超香,簡直回味無窮這裏食物的質素拍得上大酒店🥨最後配上一杯店鋪自制的山楂蘋果蜂蜜茶☕️今天的lunch非常滿足🍹😋
荃灣The BASE nature🍴

這裏食物的質素拍得上大酒店🥨
最後配上一杯店鋪自制的山楂蘋果蜂蜜茶☕️
今天的lunch非常滿足🍹😋
  • 未來素食漢堡
好耐冇同呢個住荃灣嘅朋友食嘢嚕~呢晚佢帶咗我去一間新開嘅餐廳--位於荃新天地嘅The BASE Nature。真係好新架,2018年12月先啱啱開張,可以做到(都算係)頭一批食客深感榮幸啊!成間餐廳採取開放形式,座位見到埋商場入面,感覺會開闊啲,而且都坐得好舒服。我哋叫咗兩個晚餐加個甜品~每日精選湯品 配半發酵牛油法包(跟餐)Soup of the Day w/ Half Fermentation Baguette呢日嘅湯係洋蔥煙肉薯仔忌廉湯,好合我嘅口味,好鍾意!不過唔知係咪廚房落黑椒同鹽落得重手咗少少,有啲太咸同辣法包就切成薄薄一片,搽上牛油,幾好味。香草包糠慢煮美國有機豬鞍、意式番茄汁、芝士配薯菜($158)Herbs Crusted Slow Cooked Pork Chop w/ Tomato Sauce, Cheese, Vege豬鞍好厚,唔肥唔瘦,有少少肥膏更加香口,骨側邊嘅肉尤其好食!面頭鋪咗麵包糠,有脆脆嘅口感。意式番茄汁同啲肉好夾!炙燒澳洲黑安格斯頂級牛腹膜肉(8安士)、砵酒汁、忌廉焗薯($178)Char-grilled Aust-Black Angus Hang
好耐冇同呢個住荃灣嘅朋友食嘢嚕~

我哋叫咗兩個晚餐加個甜品
每日精選湯品 配半發酵牛油法包(跟餐)
呢日嘅湯係洋蔥煙肉薯仔忌廉湯,好合我嘅口味,好鍾意!
不過唔知係咪廚房落黑椒同鹽落得重手咗少少,有啲太咸同辣

法包就切成薄薄一片,搽上牛油,幾好味。
香草包糠慢煮美國有機豬鞍、意式番茄汁、芝士配薯菜
面頭鋪咗麵包糠,有脆脆嘅口感。
意式番茄汁同啲肉好夾!
炙燒澳洲黑安格斯頂級牛腹膜肉(8安士)、砵酒汁、忌廉焗薯
Char-grilled Aust-Black Angus Hanger Steak (8 oz) w/ Port Reduction and Potatio Gratin
牛我哋要咗五成熟,上碟擺盤好靚,生熟程度都係我哋想要嘅。
炙燒澳洲黑安格斯頂級牛腹膜肉(8安士)、砵酒汁、忌廉焗薯
有好香濃嘅牛味,口感嫩滑,而且肉汁豐富!
睇落好似得好少,但食落好飽肚架!
茉莉花綠茶;有機高山蜜樹茶(跟餐)
茉莉花綠茶;有機高山蜜樹茶(跟餐)
Jasmine Tea;Organic Honeybush
餐飲叫咗兩杯茶,另外可以加錢配其他嘢飲。
味道都不錯~
最impressive係一飲完杯茶,侍應就揸住熱水壺問你駛唔駛加啲熱水,非常細心!
桂花蘋果反烤撻 配海鹽焦糖汁、雲呢拿雪糕
桂花蘋果反烤撻 配海鹽焦糖汁、雲呢拿雪糕
桂花蘋果反烤撻 配海鹽焦糖汁、雲呢拿雪糕($72)
Osmanthus & Apple Turnover
雖然飽,但都叫多個甜品
蘋果反烤撻英文係Apple Tart Tatin,第一次見。原來係源自法國嘅一對整甜品嘅姊妹,整蘋果撻嘅時候唔小心淨係將焦糖蘋果攞入焗爐焗,唔記得咗個撻皮,唯有直接將撻皮kum喺焦糖蘋果上面焗,之後先掉轉成舊嘢上碟,估唔到咁做又幾好食,於是就搞到好多人都開始整喇~

呢到嘅桂花蘋果反烤撻都整得好好味,焦糖蘋果好甜,配埋個撻皮同雪糕食,一流!

總括嚟講,The BASE Nature幾好坐,嘢好食,又靚,侍應服務都好好。
朋友話佢個位置其實唔係好多人經過,所以未必會有好多人留意到呢間新餐廳。大家見到都去支持下啦!~

menu:
2019-02-20 55 浏览
店內環境設計充滿心思, 是典型的木色格局,由店內燈泡 到台上擺設,  都睇得出由裝修都落過心思!地方不大,但坐位舒適自在, 令人感覺悠閒。 成間餐廳都主打大自然,唔錯唔錯!炙燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋及法式牛油多士色彩繽紛的,亦夠熱夠香噴噴。egg benedict都幾好味,法式多士好香脆。配上煙三文魚、蛋同雜菇,再加上蛋黃醬同少少黑松露點綴佢焗得好好,而且菇味仲好濃郁。 早餐吃煙三文魚尼迪蛋,真的很爽;更爽是蛋汁併發的一刻!!!!omg!!!!!!!!!!Full day breakfast咁豐富多彩,份量好足,靚到睇都開心!!絕對滿足到為食既我。重點係, 餐廳食物新鮮,而且即叫即整,上菜時食物仍然熱哄哄。仲係可以選擇: 多士定係牛角包 , 而我作為一個牛角包既粉絲 , 真心覺得個牛角包係唔錯既 ~暫時是我食過最好食的牛角包。炒滑蛋放在牛角包上吃也好,燒到少少脆,但內裡仍軟淋淋成個餐份量係岩岩好 蘑菇+ 菠菜+ 溫泉蛋, 三樣層層疊在一起,一齊食, 味道滋味。炸薯餅, 外脆內軟, 又香又脆完全唔油膩。而且加埋茄汁豆簡直VERY GOOD!雞肉腸,豬肉腸都好香, 唔會太鹹~煙肉也煎得非

地方不大,但坐位舒適自在, 令人感覺悠閒。

成間餐廳都主打大自然,唔錯唔錯!

炙燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋及法式牛油多士

色彩繽紛的,亦夠熱夠香噴噴。

佢焗得好好,而且菇味仲好濃郁。

omg!!!!!!!!!!

Full day breakfast

咁豐富多彩,份量好足,
靚到睇都開心!!絕對滿足到為食既我。

暫時是我食過最好食的牛角包。

炒滑蛋放在牛角包上吃也好,燒到少少脆,但內裡仍軟淋淋

成個餐份量係岩岩好

炸薯餅, 外脆內軟, 又香又脆完全唔油膩。

而且加埋茄汁豆簡直VERY GOOD!

雞肉腸,豬肉腸都好香, 唔會太鹹~

煙肉也煎得非常香脆
雖然有小小過熟,但都ok。

西柚沙田柚沙律

用咗紫椰菜,酸酸地,好開胃~每一片菜都有沙律汁,好均勻,唔錯~

latte

拉花都幾靚。咖啡味道唔錯,牛奶同咖啡嘅比例都好恰當,
飲起黎口感順滑而且帶奶既甜味

banana chocolate milkshake

飯後食個香濃甜美的就最好不過啦。

高高的樓底,給大家充足的空間,更帶給我觀賞下雨的浪漫💕
一讚的是,
店員服務細心周到,說話有禮
  • Fulldaybreakfast
  • 炙燒煙三文魚配黑松露賓尼迪蛋及法式牛油多士
2019-02-17 5416 浏览
今日放假約男朋友到荃灣行下及食下午茶。我們選了這間在荃新天地一期中,行完街壽食個brunch一流的高質西餐廳「之前同好姊妹食過觀塘的」!要等一陣位,好快服務生就叫我們入去(有禮貌又友善又勤快)Brunch好多人食,見其他客人點了野莓班戟好靚好吸引,又見全餐廳都滿座,就知道質素好Brunch選擇一張餐牌,有甜品、沙律、漢堡、全日早餐等,更包了飲品。先來了飲品,我們選了熱泡沫奶茶(好飲唔會太甜好香好滑)及泰式青檸梳打(唔甜又濃濃青檸的酸味配上梳化的有汽感覺、好解渴)另外水是過瀘水更有香草薄荷味道,更抗氧化更好飲更健康!套餐點了2. Base salad(慢煮雞胸 太陽蛋 野菌沙律配蜜糖芥末籽汁 烘牛油法包)賣相好靚又健康的配搭,見到每樣都是我的最愛慢煮雞胸🐔🐔有黑椒味好香好野味,滑滑軟腍口感、一點都唔乾唔鞋身又唔油膩沙律菜有不同種類,爽脆又新鮮又甜、更有香菇好爽口美味🥗🥗🥗太陽蛋好靚黃黃流動的,蛋黃香滑點配脆口咸香法包或沙律都咁美味香滑9. 澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格好似圖畫咁豐富多彩,靚到睇都開心了一邊是燒過的番茄,香香的又不失汁液口感美味配上新鮮翠菜國沙拉菜,健康之選 作了平衡另一邊是煎

飲品

另外水是過瀘水更有香草薄荷味道,更抗氧化更好飲更健康!

2.  Base  salad

賣相好靚又健康的配搭,見到每樣都是我的最愛

沙律菜有不同種類,爽脆又新鮮又甜、更有香菇好爽口美味🥗🥗🥗

9. 澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格
澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格

好似圖畫咁豐富多彩,靚到睇都開心了

另一邊是煎香脆口煙肉、溶溶的芝士包著厚厚牛肉漢堡,豐富口感又滿滿蛋白質
9.  澳洲草飼牛肉漢堡配炸薯格

澳洲草飼牛肉多汁juicy、口感香軟好濃郁牛味、煮得剛剛好的火候配上洋蔥及芝士增加了香味

配上熱辣辣薯格,大大片又好脆好脆,中間有薯仔蓉軟軟的香香的薯味
薯格

薯格
  • Base  salad
  • 意式泡沫奶茶
2019-02-16 70 浏览
整體大致滿意,食物除咗分量充足之外,味道都不錯。但略嫌環境私人度比較低,枱與枱之間距離非常接近。最欣賞係松露蟲草花雜菌米形粉,外表雖然非常普通,但味道相當不錯。
2019-02-14 173 浏览
星期三晚上同家人行Citywalk,行行下見到呢間The BASE nature,門口好靚,個招牌係我最鐘意既綠色草坡設計,即刻有衝動入去試試! 由於我帶住小朋友有BB車,職員又好細心咁安排左一個靠邊座位比我地,等我地有充裕位置放BB車! 兩大1B最後叫左個芝士焗蕃茄燒烤菇、香煎刺身帶子配北海道南瓜藜麥意大利飯及未來素食漢堡。 先講芝士焗蕃茄燒烤菇,佢焗得好好,而且菇味仲好濃郁。 之後北海道南瓜藜麥意大利飯,賣相好好,味道又好好,用藜麥飯黎造意大利飯真係好特別,再加上香煎刺身帶子煎得十分合當,香口得黎又保持到刺身既鮮味,讚!未來素食漢堡,如果唔睇清楚我真係以為自己食緊牛肉,原來佢係世上第一款以植物蛋白製造既純素漢堡肉,真係第一次食,原來仲要營養價值極高! 成間餐廳都主打大自然及素食,唔錯唔錯!
2019-02-02
2019-02-13 152 浏览
本身返工係葵芳諗住搵d 近近地餐廳同朋友食吓飯,自己鍾意試新野所以係openrice 搵度呢間,係網上見到佢 d 食物吸引咗。去到食物選擇唔算多,但係分量比較少,好似佢果個軟殻🦀飯首先d 飯唔彈牙原來唔係意大利飯,同埋份量好薄(我諗得一碗酒樓白飯)女仔都唔多夠食,但味道😋另一個魚又係好細塊配菜又唔多👉🏻呢個普通另一道菜係慢煮骨唔多有味👉🏻似煲湯骨咁我地另外叫咗個甜薯條👉🏻呢個真係😋餐湯係蕃茄湯👉🏻👍🏻😋總括呢講份量真係唔夠飽希望餐廳諗吓最後要去食甜品😓
係網上見到佢 d 食物吸引咗。
去到食物選擇唔算多,
但係分量比較少,
女仔都唔多夠食,但味道😋
另一個魚又係好細塊配菜又唔多👉🏻呢個普通
另一道菜係慢煮骨唔多有味👉🏻似煲湯骨咁
我地另外叫咗個甜薯條👉🏻呢個真係😋
餐湯係蕃茄湯👉🏻👍🏻😋
總括呢講份量真係唔夠飽希望餐廳諗吓
最後要去食甜品😓
2019-01-23
2019-02-09 257 浏览
今晚同朋友們一齊第一次試呢間餐廳,雖然見到食評同相都唔錯,不過都冇抱太大希望,畢竟荃灣有quality 嘅餐廳並唔多,價錢亦唔係太平。因為openrice好方便咁有得預約,我就求其訂咗位~好彩有訂位!原來滿曬!差啲冇得食~我哋四個人叫咗個3-4人餐,有:3個餐湯(可以$18 +1份湯)- 菠菜忌廉湯2個頭盤 - 蕃薯薯條配咖哩醬、baked portobello 1份pasta - 松露蟲草花小米意粉2份main course - 墨魚飯、兩食黑毛豬(rack and pork belly)甜品另加:Salted caramel apple turnoverBerry blossom 總結係呢度每一樣菜色都好有heart 同意想不到。份量足~係shareable portion. 唯一今晚嘅黑毛豬扒有點生~熟返少少就好。講到服務,雖然樓面好似得兩個人,但非常周到,而且唔使叫就會自動不停換水(每枱都有柚子清香嘅水☺️)。下次期待試吓lunch or brunch!

我哋四個人叫咗個3-4人餐,有:
3個餐湯(可以$18 +1份湯)- 菠菜忌廉湯
1份pasta - 松露蟲草花小米意粉

甜品另加:
Salted caramel apple turnover
Berry blossom

總結係呢度每一樣菜色都好有heart 同意想不到。

下次期待試吓lunch or brunch!
菠菜忌廉湯
麵包
Fried  sweet  potatoes  with  curry  dip
Baked  portobello  mushrooms
松露蟲草花小米pasta
墨魚飯
2  ways  黑毛豬
Apple  turnover  with  salted  caramel  sauce
Berry  blossom
Berry  blossom
  • 芝士焗蕃茄莎莎大啡菇
  • 芝士薯格
2019-02-08 177 浏览
與好友行行吓街到呢間店諗住買野飲,細心留意下發現有新張買飲品優惠,其實之前和好友來過呢間新店晚餐,感覺倒是不錯(食評後補)~~~呢間店的裝潢簡約得來感覺幾舒服~~~除了堂食還有外賣飲品服務~~~新張優惠指定款式飲品買一送一,我和好友就點了東方美人烏龍泡沫茶~~~我們等飲品時見到堂食的飲品靚到忍不住拍照留念~~~我本身有隨身杯,而好友就用餐廳提供的紙杯,個東方美人烏龍泡沫茶上面會加奶茶粉,看上去好有美感~~~我們飲落感覺有濃濃的烏龍茶味,而且唔太甜,呢個新張優惠做到3月尾,遲D要再去買返杯來飲~~~
呢間店的裝潢簡約得來感覺幾舒服~~~
除了堂食還有外賣飲品服務~~~

我們等飲品時見到堂食的飲品靚到忍不住拍照留念~~~

2019-01-16
其他
2019-02-01 221 浏览
The Base 新開張的時候跟朋友吃過一次,覺得質素很高,食物新鮮,味道天然,份量也夠大,cp值很高,今天來到荃新天地,決定再次encore《慢煮澳洲黑毛和牛M6+級西冷》$428這塊和牛size又大又厚,牛味十足,肉質不粗燥,輕易就能咬開,一如既往,牛扒及所有伴碟的蔬菜都是沒有添加調味料的,原汁原味,十分天然《未來素漢堡》$188這個素漢堡的size也是超大的!餡料有脆炸芝士大啡菇、牛油果、松露醬,以及一塊媲美真·牛肉的漢堡扒,芝士大啡菇十分juicy,松露醬很香濃,推薦《桂花蘋果反烤撻》$72賣相精緻,打卡一流的甜品!撻底是熱的,配以雪糕一起吃,冰火交容的感覺,味道不錯,十分特別

《慢煮澳洲黑毛和牛M6+級西冷》$428

《未來素漢堡》$188

《桂花蘋果反烤撻》$72

2019-02-01 206 浏览
今日經過荃新天地一期,有間新開嘅西餐,又係試新野既機會。睇下有咩好食先,枱面有支水,裡面浸左橙,幾靚喎!平時檸檬水就飲得多,橙水都幾特別。是日餐湯係南瓜湯,飲到啖啖南瓜蓉,好味!泰式黃咖喱燴牛肉寬條麵,微辣,所以唔識得辣都可以一試,我就覺得係咖哩香,加幾滴青檸汁,味道更加鮮明。牛肉煮得好淋,加埋香脆既乾蒜同果仁,正!蜂蜜山楂蘋果茶,好有自家製味道,唔太甜,煲過既蘋果粒甜甜既,冬天甘乾燥,飲完都幾滋潤。
今日經過荃新天地一期,有間新開嘅西餐,又係試新野既機會。

是日餐湯係南瓜湯,飲到啖啖南瓜蓉,好味!