好耐冇同呢個住荃灣嘅朋友食嘢嚕~呢晚佢帶咗我去一間新開嘅餐廳--位於荃新天地嘅The BASE Nature。真係好新架,2018年12月先啱啱開張,可以做到(都算係)頭一批食客深感榮幸啊!成間餐廳採取開放形式,座位見到埋商場入面,感覺會開闊啲,而且都坐得好舒服。我哋叫咗兩個晚餐加個甜品~每日精選湯品 配半發酵牛油法包(跟餐)Soup of the Day w/ Half Fermentation Baguette呢日嘅湯係洋蔥煙肉薯仔忌廉湯,好合我嘅口味,好鍾意!不過唔知係咪廚房落黑椒同鹽落得重手咗少少,有啲太咸同辣法包就切成薄薄一片,搽上牛油,幾好味。香草包糠慢煮美國有機豬鞍、意式番茄汁、芝士配薯菜($158)Herbs Crusted Slow Cooked Pork Chop w/ Tomato Sauce, Cheese, Vege豬鞍好厚,唔肥唔瘦,有少少肥膏更加香口,骨側邊嘅肉尤其好食!面頭鋪咗麵包糠,有脆脆嘅口感。意式番茄汁同啲肉好夾!炙燒澳洲黑安格斯頂級牛腹膜肉(8安士)、砵酒汁、忌廉焗薯($178)Char-grilled Aust-Black Angus Hang
好耐冇同呢個住荃灣嘅朋友食嘢嚕~

我哋叫咗兩個晚餐加個甜品
每日精選湯品 配半發酵牛油法包(跟餐)
呢日嘅湯係洋蔥煙肉薯仔忌廉湯,好合我嘅口味,好鍾意!
不過唔知係咪廚房落黑椒同鹽落得重手咗少少,有啲太咸同辣

法包就切成薄薄一片,搽上牛油,幾好味。
香草包糠慢煮美國有機豬鞍、意式番茄汁、芝士配薯菜
面頭鋪咗麵包糠,有脆脆嘅口感。
意式番茄汁同啲肉好夾!
炙燒澳洲黑安格斯頂級牛腹膜肉(8安士)、砵酒汁、忌廉焗薯
Char-grilled Aust-Black Angus Hanger Steak (8 oz) w/ Port Reduction and Potatio Gratin
牛我哋要咗五成熟,上碟擺盤好靚,生熟程度都係我哋想要嘅。
炙燒澳洲黑安格斯頂級牛腹膜肉(8安士)、砵酒汁、忌廉焗薯
有好香濃嘅牛味,口感嫩滑,而且肉汁豐富!
睇落好似得好少,但食落好飽肚架!
茉莉花綠茶;有機高山蜜樹茶(跟餐)
茉莉花綠茶;有機高山蜜樹茶(跟餐)
Jasmine Tea;Organic Honeybush
餐飲叫咗兩杯茶,另外可以加錢配其他嘢飲。
味道都不錯~
最impressive係一飲完杯茶,侍應就揸住熱水壺問你駛唔駛加啲熱水,非常細心!
桂花蘋果反烤撻 配海鹽焦糖汁、雲呢拿雪糕
桂花蘋果反烤撻 配海鹽焦糖汁、雲呢拿雪糕
桂花蘋果反烤撻 配海鹽焦糖汁、雲呢拿雪糕($72)
Osmanthus & Apple Turnover
雖然飽,但都叫多個甜品
蘋果反烤撻英文係Apple Tart Tatin,第一次見。原來係源自法國嘅一對整甜品嘅姊妹,整蘋果撻嘅時候唔小心淨係將焦糖蘋果攞入焗爐焗,唔記得咗個撻皮,唯有直接將撻皮kum喺焦糖蘋果上面焗,之後先掉轉成舊嘢上碟,估唔到咁做又幾好食,於是就搞到好多人都開始整喇~

呢到嘅桂花蘋果反烤撻都整得好好味,焦糖蘋果好甜,配埋個撻皮同雪糕食,一流!

總括嚟講,The BASE Nature幾好坐,嘢好食,又靚,侍應服務都好好。
朋友話佢個位置其實唔係好多人經過,所以未必會有好多人留意到呢間新餐廳。大家見到都去支持下啦!~

menu: