2016-10-17 285 浏览
荔枝角好多工廠大廈隱藏好多餐廳,  但係大部份星期日都係唔開門, 唯獨哩間係眾多餐廳裏, 星期日仍會開門的餐廳之其一, 主要都係食BURGER 為主, 除左BURGER, 都有啲意粉類, RIBS......等等! 經 OPENRICE 上網訂枱, 準時七點到達, 餐廳都幾闊落, 可能因為咁樣, 我見好多人都帶埋BB (+車)黎食飯, 係哩餐飯當中, 已經有五枱客都係帶埋BB一齊黎食!侍應放底餐牌+DRINK LIST+木板, 木板有兩張紙, 面個張係CHEF'S SPECIAL, 後面個張係SET, 但係冇寫時段, 初時唸住叫個SET, 再加小食, 到落ORDER 時告知, 個SET 係FOR LUNCH, 夜晚係冇SET 既, 我覺得你放底餐牌時應該講聲交代一下, 或者應該將個張紙拿下, 免得客人誤會!最後我地叫左 "特式卷心菜沙律",  "美國水牛城辣雞翼", "Texas BBQ Burger""特式卷心菜沙律", 入面有卷心菜, 甘荀, 洋蔥, 甜椒, 粟米...., 加沙律醬, 材料切到幼幼的絲, 食落好方便, 個沙律食落就好似出面食德國鹹豬手配的酸菜沙律的味道...帶有少

"特式卷心菜沙律", 入面有卷心菜, 甘荀, 洋蔥, 甜椒, 粟米...., 加沙律醬, 材料切到幼幼的絲, 食落好方便, 個沙律食落就好似出面食德國鹹豬手配的酸菜沙律的味道...帶有少少酸甜, 食落好開胃, 係平時食開既"Caesar Salad" 另一選擇...
再黎一各小食-"美國水牛城辣雞翼 (4 / 8 隻)", 我地叫左4 隻, 有2隻雞翼+2 隻上髀, 配藍芝士醬, 雞翼好夠味, 帶少許辣, 夠野味, 其實唔使點個藍之士醬, 就咁食都已經好正, 個醬其實好淡味, 點左都冇太大味道改變
最後主角上場 "Texas BBQ Burger" , 每款BURGER 都跟薯條+酸瓜 (條)
BURGER 入面有煙煄牛肉漢堡扒, 煙肉, 炸洋蔥圈, 芝士, 生菜, 再配燒烤醬汁!
塊牛肉唔叫好 juicy 個隻, 但係都唔叫"鞋", 都可以, 塊煙肉炸都脆晒, 好似食緊薯片咁, 感覺唔會有平時食煙肉好油好肥既感覺, 個洋蔥圈炸得唔錯, 其實個burger 雖側有洋蔥圈, 但係食起上黎時, 都係會分開食, 因為好難將個洋蔥圈配搭埋個burger 一齊放入口食
! 個麵包夠鬆軟, 如果個面帶有少許芝麻, 感覺會更香!
2016-10-16
2016-10-10 195 浏览
這星期DEFK來到荔枝角的工廈餐廳一The Americano 吃午餐。 The Americano 以提供美式食品為主,餐廳裝潢簡單而帶有美式風格。除了主餐牌外,還有Lunch special供應。 美式咖啡 餐飲點了餐廳招牌手沖咖啡,咖啡味道香濃,最特别的是帶有點微酸,我們按各自口味加入牛奶及糖漿,美味。 德州燒烤漢堡 $108 6安士煙燻牛肉漢堡,焗脆煙肉,炸洋蔥圈,生菜,融化車打芝士,秘製墨西哥青椒燒烤醬 煙燻牛肉十分香口,加上芝士融化在上面,更加滋味。香脆煙肉和炸洋蔥圈,令漢堡的味道及口感更有層次。配上外脆內軟的炸薯條,美味得令人一試停不了口,真不愧為鎮店之寶。 傳統美式豐富早餐 $108All day breakfast 非常豐富,咬落香脆鬆化的烘多士,配上自家製的黑醋汁焗大烤菇,香脆可口的薯餅,肉味濃郁的煙肉及昆布蘭香腸,美國農場雞蛋,及茄汁豆等,整體味道頗有水準,不錯。

美式咖啡

德州燒烤漢堡 $108

傳統美式豐富早餐 $108

1K
2016-10-09 2424 浏览
荔枝角已成了我的新蒲點,除了有我最喜愛的大公館外,最近俾我發掘了一間美式burger house,主打Texas Burger 以及全日早餐,今天我倆難得空閑,於是便來拍拍拖,輕鬆一下。Americano 位於荔枝角億利工業中心內,原來這幢大廈已開了很多間人氣食肆,早已是年輕人的最佳聚腳地,非常 out-dated 的我們還是第一次來。一室簡約裝修以及沙發高枱座椅,Americano 給予我們一種很舒適 relax 的感覺。我們點了一客all day breakfast 以及 Texas burger,更罕有地點了一杯咖啡,休閑地享受着寧靜的時光。凍咖啡香濃,並沒有討厭的酸澀味。Texas burger 是這裏的招牌食物,漢堡扒厚肉,肉味濃,加了煙肉,炸洋葱圈及芝士,吃落份外惹味。阿P最欣賞這裏的麵包,軟熟得來夠挺身,令人吃得方便不狼狽。炸薯條亦熱辣香脆,薯味十足。大家請看看,這是多麼豐富的組合!阿P吃罷說堅飽肚的。All day breakfast 非常對板,煎蛋是漂亮的 sunny side up,最令我們驚喜的是那些煙肉,肉多肥膏少,亦不會過分鹹。香煎大磨菇以及炸薯餅都甚有水準,
凍咖啡香濃,並沒有討厭的酸澀味。
大家請看看,這是多麼豐富的組合!阿P吃罷說堅飽肚的。
Texas burger
All day breakfast
香煎大磨菇以及炸薯餅都甚有水準,尤其是磨菇,菌味香濃,煎得不油不膩。
充滿着一室咖啡香的Americano是不錯的輕食選擇,價錢亦公道,可以再來啊。
2016-09-08
午餐
All day breakfast
2016-10-09 185 浏览
每天上班落班走著同一條路,無論工作是繁忙的,充滿挑戰或是休閒的,也想為自己找來一些新鮮感點綴每一天。在我上班附近的餐廳已經吃了很多遍感覺乏味了,今次選擇了乘地鐵幾個站去到荔枝角食午餐。The Americiano距離地鐵站很近,上到工廈一樓有點混亂,看不到12号門牌,但原來正正就在出電梯的右邊。到來餐廳之前知道他們主打美國菜式如炸魚薯條及漢堡等。內裡環境舒適帶有美式農村風的設計。午市提供數款套餐,但今次我同朋友並沒有點選中午套餐而是散點了幾個菜式。※ 水牛城辣雞亦 (Buffalo Wings) - 可選四隻或八隻。而我們點了四隻作餐前小食,但來到有五隻,不知是否雞亦size太細,所以給我們多一隻?雞亦醬汁帶微酸微辣,雞外皮還有一點脆口,配有芝士醬(帶芝士粒)味道夾。※ 牛肝菌大傘菇意大利飯 (Risotto w/ Portabello Porcini) - 有點奇怪這是第二道上的菜式而不是沙律。然而,飯的賣相很好,份量足。同坊間意大飯一樣係黏稠的,煮得不會太乾或過濕,除了兩隻大傘菇外,飯加有沙律菜,青瓜粒及菇片,好吃也感覺不膩。※ 炸魚薯條 (Fish and Chips) - 每客

※ 炸魚薯條 (Fish and Chips) - 每客有三件炸魚跟薯條,魚的炸粉漿同吃炸生蚝的一樣,外層金黃鬆脆,切開後魚肉還很嫩滑,沒有魚腥或雪味。

※ 經典特色蕃茄配迷你馬蘇里芝士沙律 (Heirloom Tomato Bocconcini) - 當以為漏單之際這碟沙律就奉上了。當看見賣相後已被它溶化。無論顏色及用料也很新鮮。內裡包含橙色及青色兩種蕃茄 。青色蕃茄偏硬,沒有橙色蕃茄那麽多汁及軟。還有水牛芝士,沙律菜及小花以黑醋調味很清新。原本以這作頭盤很適合,但當吃完飯及炸魚之後,這沙律就是幫我們清去肥膩的好幫手!

(※這是個人食評不涉及餐廳之邀請或任何試食/用餐優惠)
Buffalo Wings
  • HeirloomTomatoBocconcini
  • FishandChips
  • Risottow/PortabelloPorcini
2016-10-08 118 浏览
近年在這區工廈中 尋尋覓覓 為的只是食好西 要知道每日上班重要時刻 就喺呢一個小時嘅午飯時間 平日少外食的我 更是無比期待 重視。 故此每到與同事搵食前 我都會做功課 預先搜尋公司附近有甚麼新店或推介嘅餐廳 無意中發現有buger 重點喺非常近上班位置 一於去試過究竟。為免要等位 預早電話留位 一踏入餐廳門口 侍應員很禮貌地問有否訂位 然後帶我們入座。 室內佈置帶美式工業感覺 木製 傢具 灰泥牆身 微暗燈光 一齊都令人感到悠然。嚟呢度 最出名漢堡包 同事點選 “三重 特濃芝士漢堡 ” 首先 牛肉漢堡是手打 厚度、質感 並非一般連所店所用雪藏貨可比 ,肉汁與芝士味道互相融合 加上燒烤汁 更野味。因當日我們㨂的漢堡都有Set lunch ,店員耐心介紹及提示我們如果轉做set 可以有餐湯和餐飲 , 細心之舉, 加分。我點選的“香草烤雞 煙肉 漢堡”,由於本人不吃豬肉 故此走煙肉 微烤至帶點脆的麵包 內放著蕃茄 生菜 兩塊雞件 配上酸甜醬汁。隨餐附上的粗薯條 都有驚喜喎! 新鮮炸 沒有油益味 也不是“淋gi gi” 停唔到口 好快K.O.晒餐湯 忌廉磨菇湯 ~ 不過不失 對於愛菇之人 會好鍾
餐湯 忌廉磨菇湯 ~ 不過不失 對於愛菇之人 會好鍾意 反之 喜歡忌廉之人 會略厭菇味太儂 少了忌廉湯的香滑感。
2016-09-24 3756 浏览
早聽聞荔枝角有間隱世台灣麵店, 人氣多年不減。今早正好有事要到荔枝角處理, 於是上來踫踫運氣。門口已經大排長龍, 實在沒有時間等候。唯有到附近餐廳打聽一下, 剛巧同層有間新開餐廳, 名叫“The Americano.”餐牌內容似曾相識, 一問之下原來是天后的“Texas Burger.” 筆者N個月前曾經幫襯過, 不論環境及味道都留下印象。分店面積寛敞, 用餐環境舒適。裝潢佈置充滿工業風, 跟附近環境混為一體。牆身用油畫繪畫出世界各地的旅遊名勝, 非常搶眼。食物選擇比天后店豐富, 但如果無記錯好多似價錢比天后店貴少少。但這裹的環保比較舒適, 因此可以接受.《德州BBQ漢堡 $108》 6oz牛肉餅配煙肉、洋蔥圈、生菜、車打芝士及招牌熏辣椒燒烤醬。味道跟天后店的同樣美味這個Texas burger 配料非常豐富, 可以見到有牛肉漢堡、焗脆煙肉、炸洋蔥圈、生菜及正在溶化的車打芝士。麻煩餐廳代為切開一半。炸洋蔥圈外脆內軟又惹味。另一驚喜是焗脆煙肉, 煙肉焗至頗硬身, 口感似炸過的牛肉乾。焗脆煙肉及炸洋蔥圈令漢堡包的層次增加不少, 而且口感極豐富。牛肉漢堡用上6oz的澳洲牛, 以蘋果木去煙燻。

牛肉漢堡用上6oz的澳洲牛, 以蘋果木去煙燻。按筆者五成熟的要求, 呈上時牛肉呈粉紅色, 賣相對辨。肉汁不叫得豐盈, 但是質感嫩滑無渣。牛肉味不太濃郁, 但感受到淡淡的蘋果木從牛肉漢堡中滲出
《全日早餐 $108》 近幾年新興的All day breakfast, 內容非常豐富, 有太陽蛋、多士、煙肉、香腸、蘑菇、蕃茄豆、薯餅及烤車厘茄。 份量多、款式又多,實在是令人興奮又飽腹的全餐!
每款食物各有特色, 金黄色的煎双蛋賣相不錯, 煎控火候剛好。煙肉煎至油脂滲出, 非常惹味香口。
筆者最欣賞是大磨菇, 非常喜歡磨菇的獨有香味, 而且這個磨菇又厚身又多汁, 非常美味。
老公點了杯咖啡, 這裡的咖啡製作認真外, 墊枱紙亦有介紹餐廳的咖啡及背後故事。在這個舒適的環境一面享用all day breakfast 一面嘆咖啡, 一樂也。
2016-08-20
2016-09-21 216 浏览
D2附近工廈搵食😋餐廳係天后Texas burger既分店。德州燒烤漢堡,burger入面有6安士既煙燻牛肉、焗脆煙肉、炸洋蔥圈、生菜、車打芝士、仲有秘制墨西哥青椒燒烤醬。burger既size都好大個啊😳麵包烘完非常鬆軟,唔會硬實實沒口感,牛肉都夠晒厚同啖啖肉😋配埋秘制既燒烤醬好惹味。美式班尼迪克蛋,包烘得非常非常脆,上面有一塊脆卜卜既煙肉再加粒極度流心既蛋。話說整穿左粒蛋影相,另一粒完整無缺左好耐,放到凍冰冰到我食佢既時候,一切之下蛋汁竟然噴射式咁非出黎,飛到枱面一大堆蛋汁,真係好邪惡呀,最衰相機見證唔到尼一刻🙈

2016-09-16 3072 浏览
平日我都好少去荔枝角一帶食飯, 只是友人在那區返工, 便帶我去工廠大廈裡的食店覓食, 今回佢選擇了新開的The Americano. 這裡的怖置以簡約為主, 座位幾寛闊, 令人坐得舒服, 最啱來這裡一邊食飯, 一邊傾計. 愛食漢堡包的我, 當然選擇漢堡包, 一共有六款口味, 最後, 我選了德洲燒烤漢堡. 上枱時已經香味撲鼻. 份量都幾大份, 材料豐富, 包括6安士煙燻牛肉漢堡, 煙肉, 炸洋蒽圈, 車打芝士, 生菜, 並混入秘制墨西哥青椒燒烤醬. 牛肉漢堡肉質幾嫩滑, 唔會覺得好乾身, 再配上帶點微辣的秘制醬汁和芝士, 多重口感. 個包能夠保持脆身, 內裡帶點鬆軟, 這個好重要. 而包裡混入了洋蒽圈和生菜, 起了中和作用. 這裡的薯條是我愛食的厚切薯條, 炸得金黃色, 較有口感, 薯味也相對較濃. 在漢堡包旁放了半邊酸青瓜, 夠脆口, 帶點酸酸地, 夠醒胃.

德洲燒烤漢堡
上枱時已經香味撲鼻.

德洲燒烤漢堡

個包能夠保持脆身, 內裡帶點鬆軟, 這個好重要.

而包裡混入了洋蒽圈和生菜, 起了中和作用.

2016-09-13 281 浏览
隨著荔枝角一帶工廈轉營尤其D2開始旺,加上D2-2也快將開幕長沙灣西一帶多了很多新小店這次(被半騙)來到(宣傳單張沒有說明優惠是2:30pm後!)格局感覺良好,闊落選擇縱多,質素尚可,但食物有點普通唯幸此為附近唯一美式西餐轉轉口味希望更多新式食肆會在附近開業!*非款待或試食只享用優惠時段免費Texas burger一個
隨著荔枝角一帶工廈轉營

尤其D2開始旺,加上D2-2也快將開幕

長沙灣西一帶多了很多新小店

這次(被半騙)來到

(宣傳單張沒有說明優惠是2:30pm後!)

格局感覺良好,闊落

選擇縱多,質素尚可,但食物有點普通

唯幸此為附近唯一美式西餐

轉轉口味

希望更多新式食肆會在附近開業!

*非款待或試食
只享用優惠時段免費Texas burger一個
優惠券
2016-09-12 475 浏览
香港依家仲有好多工廠區,荔枝角算喺其中一個較大規模嘅工廠區,想當年,小弟都晌依區做過唔少暑期工架。眾所周知,依家嚟工廠區,已經成為搵好嘢食嘅地方。最近,所認識嘅餐廳店主晌億利工業中心開咗間姊妹店,同樣賣美式美食,所以,趁周六走過嚟捧捧場,支持吓。廠廈嘅租金相對旺區、地鋪平一大截,所以,一走進餐廳嘅感覺就喺地方寬敞、環境闊落,加上樓底高,予人空間感十足。餐廳帶點美國風嘅裝潢,一室以木系為主,再拼一邊白色仿磚牆,配以別緻嘅掛燈,整體感覺柔和自然。對比起佢天后舊店,真喺天淵之別,不過,晌廠度搞飲食都唔喺必贏,都要考慮有無足夠人流。食物選擇方面,定位為姊妹店,故既有舊店嘅招牌漢堡,又有多種特色大盤,此外,從新店名字嘅推敲,咖啡亦可能會喺店中嘅主打。概括而言,店中食物嘅選擇有好多,前菜、小食、沙律、餐湯、特別推介、漢堡、意粉、飯類、甜品、奶昔……等等。傳統美式豐富早餐 $108其實依家周圍都食到全日早餐,普遍到差唔多逢喺咖啡室都有賣,而且,要做亦唔難,好壞分野好多時取決於用料。眼前嘅全日早餐,觀測所見,大烤菇取代一般雜菌,煙肉大片而極少脂肪,豬肉腸都唔似普通貨色,入口皮脆多汁,真喺用料不賴,仲有
傳統美式豐富早餐 $108

其實依家周圍都食到全日早餐,普遍到差唔多逢喺咖啡室都有賣,而且,要做亦唔難,好壞分野好多時取決於用料。眼前嘅全日早餐,觀測所見,大烤菇取代一般雜菌,煙肉大片而極少脂肪,豬肉腸都唔似普通貨色,入口皮脆多汁,真喺用料不賴,仲有其他細節位,如多士都喺搽足牛油先烘,所以,咬落香脆之餘,甚富牛油香味
;至於睇唔出、又未切食到分別嘅,就仲有店員所講沙律菜採用有機貨色,雞蛋嚟自美國,但如果雞蛋可以俾啲客選太陽蛋或炒滑蛋就更好喇
傳統美式豐富早餐
傳統美式豐富早餐
德州燒烤漢堡 $108

漢堡喺佢哋嘅招牌,當然要再試吓,睇睇同天后店有無分別,德州燒烤漢堡更喺當中嘅店家嘅重點推介,而每份漢堡已配有薯條同酸瓜。佢哋啲漢堡超巨型,中間嚿牛肉真喺足成吋厚
,橫切開,拿上手一比,清晰可見。店員話佢哋依足傳統製作,以生菜墊底,加入車打芝士、脆煙肉、炸洋蔥圈,配上自家秘製墨西哥青椒燒烤醬,襯上鬆軟嘅麵包,所以,入口真喺好有層次,味道豐富,尤其件漢堡扒,既濃肉香,又富肉汁,不過,要挑剔就肯定喺製作時未夠嚴謹,啲餡料東歪西扯
德州燒烤漢堡
個傳統美式豐富早餐包一杯指定飲品,不過,幾款指定飲品老婆都唔太啱,所以,從飲品餐牌中搵到更心水嘅朱古力。而飲品方面,有一系列嘅咖啡、熱茶、果汁、梳打、啤酒……等等!
Hazelnut Chocolate $44

老婆都一樣喺朱古力嘅粉絲,所以,點一杯榛子朱古力,拉花極之靚,卻又唔喺得個樣,朱古力味好濃郁,同時滲出榛子香味,用奶泡代替一般花奶,口感自然更柔滑
Hazelnut Chocolate
Caffe Latte $30

哈哈,小弟都喺慣性,揀番鮮奶咖啡,其實賣相做得唔錯,拉花花紋好細緻,但喺,入口嘅口感差啲啲,唔夠一致性,第一口飲落喺會有種唔夠均勻嘅感覺,覺得又喺奶泡撞落濃縮咖啡時嘅手勢問題,小弟都學過吓拉花,明白依一樣嘢真喺易學難精。
Caffe Latte
無論個全日早餐定個招牌漢堡,都食得出佢哋用料精,加上環境舒適,又唔收加一,真喺星期六嚟食個早午餐確喺幾爽。不過,星期日卻喺休息日,咪撞上嚟,只會摸門釘
题外话/补充资料: 人均消費喺以正價計,等大家有個參考,食物喺店主請,飲品喺自費!
試食活動
2016-09-09 286 浏览
星期六我這些偽文青當然是去行市集,行完D2就打算行去有工廈食堂之稱億利食好西,本來打算食程班長,點知一出電梯已聽到人聲,行多兩步睇清楚少少,原來已經人山人海了,之後見到對面有一間新開的餐廳(因為門口的開張花牌還在,招牌亦從缺,而覺得是新餐廳)。餐廳仲有Brunch Menu,對於我一陣仲要返屋企食飯的最為適合。 我揀左最輕食的美式班尼迪克蛋 Egg Benedict $88,仲會包一杯飲品,店員說它們的咖啡是美式咖啡,香港比較少見,令平時不多飲咖啡的我都揀左Iced Mocha。 一客班尼迪蛋包括左兩隻半熟蛋,薯餅及沙律菜,感覺一點都不輕盈,食完都應該幾飽。 斑尼迪蛋比想像中漲同巨型,放在English Muufin 上,中間夾著炸過的煙肉及沙律菜,感覺都幾大堆頭同埋幾清新,荷蘭汁比想像中無咁酸,反而令蛋香更加突出。沾了蛋漿一齊食,煙肉感覺無咁乾。間中食到脆脆地都幾正,沙律菜令整體無咁膩,功不可沒。配菜也做得不錯吃,薯餅口感夠脆身而不會油淋淋,新鮮又靚的沙律菜用左橙汁調味,一改沙律是雜草的感覺,而橙汁味道清甜帶自然果香,間中也吃到果皮絲,吃著也覺得有益身心,整體比我想像中的美國菜為清新

美式班尼迪克蛋 Egg Benedict
配菜也做得不錯吃,薯餅口感夠脆身而不會油淋淋,新鮮又靚的沙律菜用左橙汁調味,一改沙律是雜草的感覺,而橙汁味道清甜帶自然果香,間中也吃到果皮絲,吃著也覺得有益身心,整體比我想像中的美國菜為清新。
美式班尼迪克蛋 Egg Benedict
當日是星期六,看到旁邊的程班長這麼多人,這裡卻人丁不多,果真有天堂地獄的感覺,不過老闆說,現在只是Soft Opening人不多是正常不過的喔!
2016-08-13
2016-09-08 310 浏览
早前知道會係呢度附近做野,買定張coupon當日完成半天工作之後即刻同朋友黎呢度補充體力先六點黎到只有我地一枱客,即刻衝去坐窗邊位先店員放低兩杯水同餐牌俾我地同介紹下可以揀啲乜團購可以揀三款食物,包括:德州漢堡,全日早餐,火腿蛋鬆餅咁我地就揀左德州漢堡同火腿蛋鬆餅喇先上沙律同餐湯,沙律啲菜都幾新鮮,湯係粟米湯,味道唔錯不過可以再滑啲朋友點嘅,只係試左佢個塊炸到有點過火嘅煙肉,太乾身同超鹹呢個係我點嘅漢堡,賣相一流!影緊相嘅時候啲醬汁不停咁流哂出黎就知道一定係好juicy喇,牛肉肉質亦都好嫩滑,生菜夠爽脆,再加埋芝士同個微酸甜嘅燒烤醬,成件事好滿足呀如果個薯條可以炸到剛好就更正喇,而家略嫌脆左啲更值得一讚嘅係佢連杯水都落檸檬同,俾人一坐低就有refresh嘅感覺
早前知道會係呢度附近做野,買定張coupon

當日完成半天工作之後即刻同朋友黎呢度補充體力先
六點黎到只有我地一枱客,即刻衝去坐窗邊位先

店員放低兩杯水同餐牌俾我地同介紹下可以揀啲乜

團購可以揀三款食物,包括:

德州漢堡,全日早餐,火腿蛋鬆餅

咁我地就揀左德州漢堡同火腿蛋鬆餅喇
前菜沙律
粟米湯
Egg Benedict
朋友點嘅,只係試左佢個塊炸到有點過火嘅煙肉,太乾身同超鹹
德州漢堡
呢個係我點嘅漢堡,賣相一流!

如果個薯條可以炸到剛好就更正喇,而家略嫌脆左啲

2016-08-29
團購
德州漢堡
2016-09-06 254 浏览
荔枝角對我來說係一個工作了三年的工廠區地方,近年皆因土地問題這片工廠區內的工廠大厦巳變成不少臥虎藏龍食肆的棲身之所,這夜便到一家在香港區的Buger店的分枝The Americano嚐一頓美式風情大餐。位於億利工業中心的The Americano,裝修帶點工業風味, 跟大廈風格如出一轍。食物方面Burger共有六款選擇,除咗必有嘅牛肉外,還有燴豬絲漢堡,鵝肝漢堡甚至乎烤雞漢堡都有,最貼心係素食者都有素食漢堡可選啊~除咗漢堡之外仲有啲特別嘅推介,我一見到有Nachos雙眼又即時發光呀!另外仲有炸魚薯條同埋卡羅萊納燒烤骨呢!另外仲有不少選擇嘅Brunch Menu,All Day Breakfast,Egg Benedict應有都盡有喔。{焗墨西哥芝士粟米片}$108,一上檯大家都嘩聲四起 ,粟米片上有雞絲,辣肉腸粒,青辣椒片,水 欖,車打芝士,煙燻豆泥,牛油果醬同埋酸忌廉,豐富到不得了。呢個真係好鬼誘惑,芝士片沾滿所有嘅材料又香又滑又脆,口感即係正到不得了,呢個moment真係想飲杯啤酒喔(^_-){卡羅萊納燒烤骨}$178都超有水準,巨大嘅BB豬
!另外仲有炸魚薯條同埋卡羅萊納燒烤骨呢!
{卡羅萊納燒烤骨}$178都超有水準,巨大嘅BB豬肋骨充滿燒烤醬香甜味道,配埋香脆嘅薯條同埋酸微微開胃的捲心菜沙律,吃得我好滿足呢!

{美式班尼迪克蛋}$88,荷蘭醬做得都幾香滑,切開流心嘅蛋黃配埋煙肉鬆餅同吃總是令人愜意的!
雖然我唔食牛肉,但係呢個德州燒烤漢堡,各位好友都豎起手指公讚好吃,大家如果去試記住要吃呢個Texas BBQ Burger呀。
我就當然最鍾意食佢伴碟嘅酸青瓜啦,真係百吃不厭㗎*^O^*
2016-08-19
星期六想來一個較悠閒和有質素的午餐,看見這裡的相片也不錯,又近地鐵,就book位試一下,12:20左右到達,開始時只有一枱,四圍影下相先! 因為我book位特別 request 窗口卡位,因為得三組,比較搶手,所以 book 定為妙!但其他位也各有特色,總有一款岩您!午餐 set 係有湯同飲品,所以揀左 set當日餐湯係野菌蓉湯(我估),足料,但 cream 略慊加得不夠,我喜歡 creamy一點,另外不知道是否加了酸忌廉,湯有酸味,我個人就不太喜歡主菜之一漢堡餐,先講薯條,外皮脆,內心軟,又夠熱,好好食!而不得不提是那條其貌不揚的酸瓜,好食到暈!酸味不會太搶,而還可以食到淡淡瓜清香,令我對酸瓜完全改觀!而burger沒什麼特別,少少細微位可有待改善,生菜只有兩片,而有少少黃了,不夠新鮮,而蕃茄也太物盡其用,連蕃茄頂部有梗的部份也夾進去,如果我不是喜歡逐層吃便有機會吃進肚子了漢堡肉沒有完全打到希巴爛,還可以有少少的肉絲在內,增加多重口感,但始終難逃一般漢堡的問題,有點鞋口。面包過於普通,烤得不夠香。牛肝菌意大利飯非常有驚喜,牛肝菌味道充足,而啡菇兩片水份充足,味道濃郁。只是意大利很綿

但其他位也各有特色,總有一款岩您!
午餐 set 係有湯同飲品,所以揀左 set
漢堡午餐set
主菜之一漢堡餐,先講薯條,外皮脆,內心軟,又夠熱,好好食!

牛肝菌意大利飯
牛肝菌意大利飯非常有驚喜,牛肝菌味道充足,而啡菇兩片水份充足,味道濃郁。只是意大利很綿,應該是為了配合香港人的口味吧,始終我喜歡硬身的。p.s. 蒜包齋食好好食,但配飯的話,蒜味會蓋過牛肝菌味。
餐飲選擇了 美式咖啡,而咖啡就係咖啡啦,無乜特別。

總結,二百零蚊兩個食 lunch 唔算平,亦唔算飽,但總性價比是ok的。只是環境音樂有點大。

2016-08-27
漢堡午餐set
牛肝菌意大利飯
2016-08-31 1626 浏览
「愛。回帶」既筆者,很懷念當年在荔枝角工作的日子。以往無心工作既我,每天從窗外呆望出去,看著億利一點一滴的在變化。轉眼間,已成為今天的小半個食廈,即使晚上也很旺場。 呢幢廠廈的食肆,絕對唔輸蝕,好幾家西餐廳是對面利豐高層的飯堂;又如程班長台灣牛肉麵,許多人慕名而來,食完直豎拇指,話要番兜。 最近,美式漢堡包店亦加入戰幔。即管找個快樂星期五晚,跟朋友回去這個我熟悉的地方,湊湊熱鬧。 推門進去,是典型美式漢堡包專門店的格局,即是我中意的歡樂氣氛。 先來小食,就墨西哥粟米片吧!薄而脆,沾埋芝士及豆茸等汁醬,是令人停不了口的東西。 雖則有其他食物供應,但一場來到,如果唔食漢堡,就真係茂利過打乒乓波比賽唔扣鈕了。 漢堡的賣相稱不上一流,但牛肉水準總算幾好,重點更在於那洋蔥圈,整件事也得以加分。 今時今日,英美關係大好,在美式漢堡包專門店,也可發現賓尼特蛋的蹤影。呢款美食,除了控制好流心程度外,荷蘭汁也是十分重要的一環。可惜,佢個汁做得唔出色。 都係美式食品較為靠得住,燒排骨十分鬆化,汁醬來得醒胃可口,用手拿起枝骨來吃,滋味無窮。 Ooops….忘記了要飲奶昔。

Ooops….忘記了要飲奶昔。