2016-12-09 245 浏览
去開D2 Place。。Search到新開Burger就去試試佢。。店內人客唔多。。個場分為三Part。。卡位。。普通2人枱多張。。Bar枱+1張長枱。。整體環境好好。朋友傾計見面1流。。食物種類不多。。但本人覺得已經足夠。。味道中高。。店員有善。。工廈內既餐廳黎講好好。。食物:三重芝士牛肉漢堡,卡邦尼意粉環境:舒服,乾淨,有性格總括:可以再戰。。但未算滿分
食物:三重芝士牛肉漢堡,卡邦尼意粉
環境:舒服,乾淨,有性格
總括:可以再戰。。但未算滿分
2016-12-09
  • 薯條
2016-12-06 200 浏览
本來想減肥,但見到個餐牌好想叫啲好肥好滋味嘅嘢最後就叫咗鵝肝和牛漢堡再加軟殼蟹牛油果沙律!鵝肝好好味不過乾左啲,牛好重牛味不過可以做得更好,反而個軟殼蟹沙律超好味勁大隻!!牛油果分量亦好足!食完想減肥都難……平時下晝兩點半打後捉精靈有免費一杯奶昔,不過我哋實在太飽無福消受
本來想減肥,但見到個餐牌好想叫啲好肥好滋味嘅嘢
2016-11-12
2016-11-27 2622 浏览
越來越多的餐廳進駐工廈,亦越來越多工業區改頭換面成新的商廈或商場;這天,難得有時間,走到了荔枝角,逛逛新的商店,亦嗜嗜新的美食。 The Americano開業不久,店內的環境不錯,是我喜歡的裝潢。 這天有點當黑,這裡的環境,絕對不是茶餐廳的格局,但這天卻有三位客人,說話的音量大得令人不能靜靜地享用食物;我知道這裡不是我家,我沒有資格說別人,但有時候,至少不要騷擾到別人吧;直到這三人離開,我才可以舒舒服服地用餐。 點了一杯冰凍的cappuccino,忘記了走甜,對於不愛甜的,難免覺得有點過甜呢。 假日不想喝啡,但除了啡外,我又想不到喝甚麼好,最後還是來了一杯cafe latte。 Caesar Salad HK$68 因為點了burger,所以要來一份沙律,免得太過膩;沙律菜尚算新鮮,如果賣相上改善一下感覺會更好呢。 來了一份牛尾意大利飯,牛尾味道濃郁之餘,肉質亦軟腍;如果飯粒的質感再煙韌些會更棒呢。 Three Cheese Beef Burger HK$108 來到這裡,當然要來一份burger;喜歡這塊漢堡的真材實料,牛味濃郁之外,肉質上亦是軟中帶嚼勁;三重芝士

Caesar Salad HK$68

來到這裡,當然要來一份burger;喜歡這塊漢堡的真材實料,牛味濃郁之外,肉質上亦是軟中帶嚼勁;三重芝士更是十分邪惡,充滿了芝香。

這是我最愛吃的薯條,炸得十分香脆,而且薯仔味亦很濃郁,我真的超喜歡吃這裡的薯條喔!

The Americano

荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓12室

3709 9626請支持一下小妹,給我一個like
2016-11-27 1377 浏览
自從咖啡達人撒離灣仔,已經有一段時間,沒有與她結伴覓食了﹗是日,因要出席小C婚禮,兩人又結伴去蒲Cafe嘆Coffee了﹗ 首站,先去位處荔枝角億利工廈的The Americano。據說,這間店乃天后漢堡店 Texas Burger 的 分店,主打美式漢堡、全日早餐、咖啡,以及其他西式菜式。 踏入店內,佔地廣闊,空間感強,裝潢設計別具一格。近大街一側,乃一排玻璃窗,可引入天然光和街景,置身其中,不會有密不透風的侷促感。 靠窗而坐,侍應送上一瓶浮著檸檬的水。枱上,除了放有調味料外,還有一個天氣瓶,以及一個盆栽。 暖笠笠的假日早上,當然要先來飲兩杯好看又好飲的咖啡了﹗一紅一藍的碟子,夠晒鮮艷搶鏡。 Mocha$34,呷下,咖啡順口滑身,啡香幽幽,滲透出淡淡朱古力的香甜味,水準不錯。 咖啡達人點了一杯Latte$34。 一客兩件的美式班尼迪蛋Egg Benedict$88,最適合胃納不大的我們share了﹗ 班尼廸蛋旁邊有沙律菜和薯餅,薯餅炸得香脆可口。 鬆餅上,放有香煎煙肉,少許沙律菜,以及一隻脹卜卜的水煮蛋,再淋上Egg Benedict的靈魂所在 - 荷蘭汁Hollandaise

咖啡達人點了一杯Latte$34

班尼廸蛋旁邊有沙律菜和薯餅,薯餅炸得香脆可口。

鬆餅上,放有香煎煙肉,少許沙律菜,以及一隻脹卜卜的水煮蛋,再淋上Egg Benedict的靈魂所在 - 荷蘭汁Hollandaise Sause。個人而言,稍嫌荷蘭汁份量過少了﹗

咬一口,水煮蛋內的流心蛋黃一瀉而下,蛋液流岀滲到底下的鬆餅上,混合煙肉等一併吃下去,蛋香鹹香混合為一,教人滿足。

香草烤雞煙肉漢堡$98,材料有嫩滑雞胸、香煎煙肉、生菜、番茄片、蒙特利傑克芝士和法式香蒜醬。麵包並不是傳統常見的圓形芝麻包,反而是長條狀的法式白吉包。

麵包外脆內軟,雞胸肉嫩滑且好汁,配以鹹香煙肉和清爽沙律菜,美味可口,又不太膩溜。

薯條入口香脆鹹香,薯味突出,又不太油膩,教人欲罷不能﹗

一杯咖啡,似乎並不能解癮﹗然,下一站,又是咖啡店也﹗因此,我們各點來了一杯凍檸茶$30橙汁$38 ,繼續消磨好時光。

2016-11-13
2016-11-25 169 浏览
今晚一家人食晚飯,除叫menu入面嘅嘢食,仲用埋早前團購的4人餐券。每個餐除主菜,仲會有湯、沙律及餐飲。可能單點都唔少,最後完全唔記得餐券的4份沙律同4杯餐飲,埋單走咗先記得。我哋唔記得佢哋又冇人提、係側側膞還是管理問題?落單又落錯,見佢哋態度ok我哋先照要,只係唔想浪費食物又或者怕落錯單伙記比人鬧。但真係估唔到可以連跟餐嘅沙律同餐飲都冇比我哋.....我唔會認定佢哋側側膞,但管理係有問題!
2016-11-24 181 浏览
今次係團購,第一次試呢間餐廳!環境幾靚幾舒適,又剛巧安排到卡位!可以三個選擇 (1) Texus Burger (2) All day breakfast (3) Egg Benedict 㨂了 (1)&(2) 原來之前仲有湯,沙律。湯好好味,應該係蕃茄湯沙律 fresh. Sauce 唔知點解好似有 D 燈汁味Burger 同男朋友 share. 伴有大大舊 pickle. My favorite burger 好 juicy , 個 sauce 超正!👍🏻👍🏻👍🏻 成個 burger 都用心整作!薯條都 very good ! All day breakfast 就一見賣相已好靚,每一款都好滿意,連最普遍嘅多士都可以做得好好味!小至蕃茄都唔係求其! 好好味!我至愛嘅薯餠,好香好脆!每枱仲放低樽好靚嘅水!男朋友嘅至愛超正嘅團購體驗,有機會會再來!推介!
沙律 fresh. Sauce 唔知點解好似有 D 燈汁味
薯條都 very good !

小至蕃茄都唔係求其! 好好味!我至愛嘅薯餠,好香好脆!

每枱仲放低樽好靚嘅水!
男朋友嘅至愛

超正嘅團購體驗,有機會會再來!
推介!
2016-11-24
用餐优惠
團購
  • Texus  Burger
  • All  day  breakfast
2016-11-22 149 浏览
如果不是公司請食lunch,一定不會來,在荔枝角區這間算是價价貴,不是每個打工仔可以負擔。所以店內環境清淨舒適,適合傾談。來實說漢堡一般,試左牛肉漢堡帶點血紅,但算juice,一定要食快D,否則凍左,超難食,唯一薯條要讚

2016-11-16
2016-11-22 138 浏览
男友仔假日帶我去食好西,好感動,不是什麼高級餐廳,感覺都好幸福係工廠大廈中找到這間新店,有漢堡食,吸引了我。 星期六中午不是太多人,不用等位原來星期一至五先有set, 星期六無,我叫左份德州燒烤漢堡,有薯條,有酸青瓜,漢堡皮幾好味,不過夾住煙肉太硬又乾,麻麻地,牛肉就好夠厚,啖啖用,薯條都不錯,幾香口,仲意食青瓜既我,有成塊青瓜就咁食,都幾爽,夠酸放假時間過得特別快。。。

係工廠大廈中找到這間新店,有漢堡食,吸引了我。
星期六中午不是太多人,不用等位

放假時間過得特別快。。。
2016-11-19
2016-11-22 138 浏览
星期五三五知己聚一聚,咁啱同另一知己響附近返工,而且呢頭又多選擇,最緊要係星期五無趕客行為,之前去過食lunch漢堡包餐都唔錯,今次試吓晚餐。裝修係近期好興嘅工業風,我地三個坐卡位。先黎個小食香蒜巴馬薯條邊食邊等上面灑啲鹽夠鹹脆,醮個似沙律醬嘅巴馬醬有點蒜香味,讚牛肝菌大傘菇意大利飯飯好淋又入味,有兩個大傘菇用醋醃過有微酸,味道好好,但奇怪有兩塊蒜蓉包~點解嘅。。點解嘅!?瑪徳拉斯咖哩雞個名好陌生,理得佢咁多⋯⋯好味就得啦,配香脆印度薄餅同白飯,薄餅好脆不過上面載住油,但醮咖哩汁後就無哂油膩感,撈飯亦一流,雞肉無骨但比較碎,唔使吐骨仲好啦
上面灑啲鹽夠鹹脆,醮個似沙律醬嘅巴馬醬有點蒜香味,讚
牛肝菌大傘菇意大利飯
2016-11-18
2016-11-16 205 浏览
約了朋友試新野~係網上見到幾好就book了1點食lunch,點了個傳統美式豐富早餐同香煎美國眼扒係13:08分,等的過程都傾得好開心,一等就13:35分。大家發覺有點不對勁便找個店員問問點解,改其他餐會否快點?(店員話落了單後係會順著出野食的,叫我地等等),13:40分早餐送上~因我朋友得一小時lunch時間,我便叫我朋友食先不用等,因今日我不用上班。直到13:45都未見有真係火都黎,再問店員點解35分鐘都未有,你看時間會唔會過份了點。店員答做近~等到13:50送到~無曬心情,我朋友要走先,我就買了單自己繼續食。唔知係咪店員忙無問我要肉眼扒要幾多成熟,又或者可能係無分幾多成⋯⋯大家看一半熟一半係咁。即刻停曬手
13:50送到
~無曬心情,我朋友要走先,我就買了單自己繼續食
豐富早餐
香煎美國肉眼扒
2016-11-16
2016-11-16 147 浏览
出食物慢到一個點!Lunch 時間等成50分鐘都未到!用5分鐘極速呑入口!食之無味!差極!侍應叫極都冇反應!一味話煮緊煮緊,不知所謂,廚房應付唔到午市就咪做!劣評!

2016-10-31 178 浏览
荔枝角的億利,近幾年已經係熱門的搵食地點,餐廳越開越多。我雖不在呢區返工,也住得得遠,但係好多時都會睇下呢度有乜野食。今次黎,係約左在附近上班的朋友。我們在一樓走了一圈也找不到,後來根據地址,找到間餐廳,原來店名比黑紙遮住,所以唔知係呢間。那時大約十二點,無其他客人。我們自己揀左窗口卡位,對住對面新D2(唔肯定大廈名)餐廳空間都夠,唔會好嘈好迫。有set lunch, 也有散餐。三人點了兩個set, 一個意粉share餐湯是磨菇忌廉湯- 有磨菇粒,不太杰,ok凱撒沙律配大傘菇以set lunch 的份量來說是略少。生菜已撈好凱撒汁,面頭有麵包粒和芝士碎,傘菇用醬油煎過,不過不失。芝士牛油白汁意大利麵配香草烤雞醬汁很濃厚,味道頗重,喜歡重口味的人應該會喜歡,烤雞切得細細粒,比較像鷄絲,好味但有D"溜"牛肝菌大傘菇意大利飯叫完先醒起沙律也是大傘菇😁証明我地真係幾鍾意菇菇架。逢係牛肝菌的飯呀,意粉呀我都喜歡,呢碟也是重味的,我個人share 左3/4 😁😁😁。D菇同沙律果D係一樣的。 加埋餐飲,整體不錯呀。

有set lunch, 也有散餐。

三人點了兩個set, 一個意粉share

餐湯是磨菇忌廉湯- 有磨菇粒,不太杰,ok

凱撒沙律配大傘菇

芝士牛油白汁意大利麵配香草烤雞

牛肝菌大傘菇意大利飯

加埋餐飲,整體不錯呀。
2016-10-20
2016-10-31 165 浏览
今天公司有人生日,試新野來此間店食。上openrice 睇食評……好評如潮,以為系寶,點知食落簡直唔會再來食。一行11人,坐長枱,各人各食。我叫咗一個羊漢堡餐,個樣已經系其次。先飲個湯,南瓜湯?!無味,飲2口,我冇再勉強自己再飲落去。薯條……翻炸個包,似隔夜硬到呢!個羊漢堡失敗到冇得失敗鬆散的肉,食落口全無口感可言,我未試過食半分就放棄跟餐茶,檸茶檸水等咗成15分鐘先到……成間舖得2枱客,一枱系我地,一枱埋緊單……忙到呢!同事叫了熱檸水,你地睇下比咩檸檬片,每片同港幣5毫差唔多,有幾大,你地睇圖幻想一下。其他食物我沒有踉大家分享,原因我冇食落肚,唔知咩味,不作評論,最後結論系絕無下次。走果時,得我地一枱客,埋單都用咗10分鐘,問你死未

薯條……翻炸

個包,似隔夜
硬到呢!個羊漢堡
失敗到冇得失敗
鬆散的肉,食落口全無口感可言,我未試過食半分就放棄

走果時,得我地一枱客,埋單都用咗10分鐘,問你死未
2016-10-28
2016-10-30 158 浏览
So a friend invited me to have a meal at this place and I was pleasantly surprised! The food portions are huge and just to my taste.. special mention to their burger, which was amazing!!! After lunch, I had to clear some work... As it was non-peak hours, the staff kindly allowed me to stay back to finish up work there. Great ambience too (**extra points to free wifi!) THANK u!Had been to HK a couple of times, this must be one of the friendlier places I've dined at. Will definitely recommend!!
2016-10-24
2016-10-21 2961 浏览
相親相愛多年拍拖日子已不復從前,無法解識的答案、但人的真心並不是包裝出來,當我說這區不太熟之制,看著帶有圈圈鏡的廚娘在幾吋平幕上Google尋路時、啪一啪肩:「我陪妳去吧」,這份窩心是愛情昇華後的結果。。。門推開裝修跟入工廈截然兩個天地,可能我從未在工廠區上班、店內空間感很寛濶,可能接近午市尾人客不多,這個時刻最適合我慢嘆去享受~~濃香菇湯打磨得幼細綿滑,沒有因為餐湯而馬伕、加上點點薄脆煙肉碎,好喝~上菜速度也不算慢,喝過餐湯淡淡定,芝士牛油白汁意大利麵配香草烤雞HK$98.也跟著上場、餐包烘得其脆,長意粉滿滿的掛上白汁,口感豐厚、刨上薄薄Parmesan cheese在熱力下撈兩撈快速溶化加上青瓜絲平衝了太腻之感覺~~Piccolo個人認為是Flat wite變奏版,迷你得來剛剛好夠醒神、這様的咖啡冲法沿至澳洲,數年前引入已經非常喜歡,如果你已飮厭Cramel、 Vanilla、 Rose latte糖水咖啡,你可以在這裏試試,比Flat white強但又比Expresso 弱的中強版味道、除了以上亦有外間少見irish cream latte and Cream bulee lat

「我陪妳去吧」,這份窩心是愛情昇華後的結果。。。

可能接近午市尾人客不多,這個時刻最適合我慢嘆去享受~~

數年前引入已經非常喜歡,如果你已飮厭Cramel、 Vanilla、 Rose latte糖水咖啡,你可以在這裏試試,比Flat white強但又比Expresso 弱的中強版味道、除了以上亦有外間少見irish cream latte and Cream bulee latte~~
芝士牛油白汁意大利麵配香草烤雞
每個人對肉類愛好都有不同,個人便同「蝦子餅」情有獨鍾「羊」,挑開豬排骨,踢走牛漢堡、

選擇上紐西蘭羊肉芝士漢堡HK$118.肉質份量颇厚,熱力已將芝士迫得半溶、最令我欣賞是包身很鬆包面頗脆,

如果硬要挑剔可能是較多乳酪醤、有點兒蓋過了羊肉香~
紐西蘭羊肉芝士漢堡
紐西蘭羊肉芝士漢堡
薯條亦炸得頗香口,也是我走漏眼看輕小小配角、

最終兩口仔食吓食 吓也吃了大部份~
薯條
Cramel latte 奶和糖水比例做得剛剛好,喝著不會有太重牛奶而蓋過焦糖甜味、

適合女兒家也適合不愛濃咖啡「蝦子餅」口味~
Cramel latte
甜品一人獨食Afforgato,HK$48.Double Shot  espresso 感覺好強烈,但配上甜美雪糕又平和了那份苦澀感,苦中一點甜絕對是生活中必須的~
Afforgato
在我眼中「蝦子餅」除了眼皮厚了,腰圓了、幼氣還像從前般,

放心的依靠是我從前未有選擇錯的决擇,幼是的苦現在的點點甜已抵銷不少、

沒有選錯人也沒有選錯地方,食物跟餐廳也感覺良好~
2016-10-20