餐厅: The 5B Private Corner
资讯:

2018-12-10 104 浏览
是日晚與好友到荃灣有線大廈隔離棟大廈晚餐,網上睇食評話呢間餐廳給人有在家中的感覺,我和好友就好奇咁入去感受吓~~~裝潢的感覺幾舒服,我後面果枱有學生哥坐住,另外仲有兩、三枱有人坐,在食到一半時見到有一家三口,個媽媽係揹住BB入來食,感覺食客不只局限在某個年齡層~~~好友點了凍焦糖泡沫咖啡,呢度用鋼飲管,感覺好環保~~~而我就點了一壺洛神玫瑰冰蜜茶,我最LIKE係有蠟燭在壺底幫茶KEEP住可以熱飲~~~好友點了12小時慢煮美國黑豚肉漢堡跟我分享,裡面的肉係一片片薄塊,食落感覺好好食~~~北海道帶子蒜香天使麵,味道不錯,但感覺不及好友點的漢堡吸引~~~在小店內大家可以睇吓書和玩吓board game,有UNO和大富翁等,對我來講最正係有壺花茶可以俾我慢慢嘆住玩,原來好友很久沒有玩跳棋,今次為他上了一課~~~唔知係咪太多人玩過,所有顏色的波子都唔夠10粒>.<甜品可以選擇雪糕或蛋糕,好友點的抹茶雪糕充滿茶味,而我點的朱古力薄荷蛋糕每我諗起好耐冇食過的薄荷朱古力味(一塊塊果款,惠康有售)沒想到在工廈區有食物水準不錯的小店,下次有機會叫身邊的朋友一齊去食和玩=]

好友點了凍焦糖泡沫咖啡,呢度用鋼飲管,感覺好環保~~~

唔知係咪太多人玩過,所有顏色的波子都唔夠10粒>.<

2018-12-04
2018-12-09 99 浏览
星期日朋友仔都仲要返公司做野, 咁就叫佢係佢公司附近帶我搵食啦!點知佢真係帶到我去搵好野食, 一個自己完全唔會識中上黎既地方, 上到去環境舒服,relax, 有board game有雜誌你地睇。坐低無耐就比左個假日menu我地, 好快就揀到心水食物!先黎個是日餐湯,足料黑松露雜菌意粉, 黑松露不手軟,份量十足,味道更加係濃郁!慢煮黑豚漢堡, 岩晒我唔食牛既朋友仔,唔係咁多地方有豬既漢堡食。豬又 juicy ,漢堡仲外脆內軟。加28有個雞拳, 無激素!!凍啡,環保飲管!良心!!熱即磨, 飲完好提神,好香濃最後加48有個甜點心太軟,為今日既late lunch畫上圓美句號!呢個地方舒適又好坐,hea下最好不過啦!!

坐低無耐就比左個假日menu我地, 好快就揀到心水食物!

先黎個是日餐湯,足料

黑松露雜菌意粉, 黑松露不手軟,份量十足,味道更加係濃郁!

加28有個雞拳, 無激素!!

凍啡,環保飲管!良心!!

熱即磨, 飲完好提神,好香濃

呢個地方舒適又好坐,hea下最好不過啦!!

2018-12-05 135 浏览
今天公事繁忙,轉眼間已過了午飯時間。肚餓了,就選了這家隱蔽的餐廳用下午茶。店內有一大片窗戶。沒想到感覺那麼開揚。它有一些全日供應的食物和下午茶餐。點了蜜糖芥茉菠蘿雞扒漢堡,份量超大的。淡淡的蜜糖芥末,配合菠蘿和雞扒。整個漢堡包的感覺很清新。唔夠飽仲有沙律和薯角。真的分量十足。薄荷朱古力鮮奶,這個點了凍飲。很有特色的一個薄荷朱古力鮮奶。還有值得一題的,是用金屬飲管,減少塑膠飲管為環保出一分力,這個真的值得讚。

它有一些全日供應的食物和下午茶餐。

蜜糖芥茉菠蘿雞扒漢堡

2018-12-05
蜜糖芥茉菠蘿雞扒漢堡
2018-12-02 180 浏览
位置雖然較遠,但好適合想靜靜地同朋友傾下計聚會嘅好地方,而呢到裝修比人感覺好温暖好悠閒,仲有Boardgame可以玩下。食物相當好,特別肉類,整到多汁嫩滑,估唔到工廈入面有咁高質嘅美食今次一行六人,叫左七樣野食,每人百五蚊左右,基本上碟碟都好好味。煙三文魚沙律 $88三大塊煙三文魚,有青瓜,蕃茄仔,加上黑醋,酸酸地,相當開胃。西班牙風乾火腿拼蜜瓜 $58 x 2放得好靚,火腿一舊好大塊,咸味強,而蜜瓜清清地,微甜。龍蝦汁燴意大利海鮮飯 $132 望落好似無咩汁咁,原來飯吸哂汁,啖啖都有香濃甜甜地嘅龍蝦汁,米飯口感好,唔會太軟,有四隻蝦,兩隻青口。香煎慢煮西班牙黑毛豬 $148 慢煮嘅效果,熟哂但中間睇落仍粉紅,肉質鬆軟唔鞋,而且,仲好多汁唔乾。法式香烤焗雞 $158 味道好夠,食到入面雞肉仲係好有味道,都係唔乾身好嫩。香煎低温慢煮挪威三文魚柳 $168 煎到表面香脆,入面就相當滑口,個意粉都好正,蒜味夠又彈口。法式烤乳豬 $228 皮整得好脆,肉都係好嫩口,仲充滿香草味係入面。菜單係APP book枱有折扣優惠,更抵食。
,仲有Boardgame可以玩下。

煙三文魚沙律 $88
煙三文魚沙律

西班牙風乾火腿拼蜜瓜 $58 x 2
放得好靚,火腿一舊好大塊,咸味強,而蜜瓜清清地,微甜。
西班牙風乾火腿拼蜜瓜

龍蝦汁燴意大利海鮮飯 $132

香煎慢煮西班牙黑毛豬 $148

香煎慢煮西班牙黑毛豬

法式香烤焗雞 $158

味道好夠,食到入面雞肉仲係好有味道,都係唔乾身好嫩。
法式香烤焗雞

香煎低温慢煮挪威三文魚柳 $168

煎到表面香脆,入面就相當滑口,個意粉都好正,蒜味夠又彈口

香煎低温慢煮挪威三文魚柳

法式烤乳豬 $228

皮整得好脆,肉都係好嫩口,仲充滿香草味係入面。
法式烤乳豬

菜單

係APP book枱有折扣優惠,更抵食。
2018-11-30
煙三文魚沙律
西班牙風乾火腿拼蜜瓜
香煎慢煮西班牙黑毛豬
法式香烤焗雞
香煎低温慢煮挪威三文魚柳
法式烤乳豬
2018-12-01 161 浏览
今天筆者一支公出城到荃灣處理事務,平時大多到茶記或快餐店醫肚。這次決定搞搞新意思,上網尋找了這間隱世Cafe,來個一個人的浪漫。Cafe所在的工廠大廈尚算好找,筆者一出電梯門,便見到Cafe的易拉架了。剛踏入12月,Cafe已被佈置得充滿聖誕氣氛,每一個角落都有著不同的聖誕裝飾。今天是週末,店員給了筆者一個假日版餐牌,一個價錢有餐湯、主菜和茶啡。(餐牌的左下角註明了假日套餐只供應到5點45分,所以晚巿應該另有其他套餐提供。)剛點餐不久,餐飲及餐湯便已奉上,非常有速率。餐湯是雜菜湯,有紅蘿蔔、西芹等材料,帶著香濃的蕃茄味。筆者點了一客蒜香辣椒海鮮意粉。意粉賣相頗為精緻,廚師放了少許香草碎在大碟邊作點綴。海鮮意粉有2隻紐西蘭青口和4件虎蝦肉(根據餐牌所寫)。兩者都頗為新鮮:青口肥美,咀嚼時帶著意粉的蒜香;虎蝦肉亦十分彈牙。意粉軟硬度適中,亦很掛汁。入口除了有蒜香的惹味,又帶有微微的辛辣感,令人越吃越香。Cafe內放有各式各樣的書籍和broad game,為數也不少。如果和三五知己同行,絕對可以消磨一個下午;可惜今天筆者單人赴會,只好另找機會再到訪了。
,上網尋找了這間隱世Cafe,來個一個人的浪漫

Cafe所在的工廠大廈尚算好找
,筆者一出電梯門,便見到Cafe的易拉架了。

剛踏入12月,Cafe已被佈置得充滿聖誕氣氛
,每一個角落都有著不同的聖誕裝飾。

今天是週末,店員給了筆者一個假日版餐牌
餐湯

剛點餐不久,餐飲及餐湯便已奉上

筆者點了一客蒜香辣椒海鮮意粉
。意粉賣相頗為精緻
廚師放了少許香草碎在大碟邊作點綴。

海鮮意粉有2隻紐西蘭青口和4件虎蝦肉(根據餐牌所寫
)。兩者都頗為新鮮
:青口肥美,咀嚼時帶著意粉的蒜香;虎蝦肉亦十分彈牙。

意粉軟硬度適中

。如果和三五知己同行,絕對可以消磨一個下午
;可惜今天筆者單人赴會
,只好另找機會再到訪了。
2018-12-01
2018-11-27 131 浏览
今日約左朋友去一田掃貨,當然掃貨前一定要醫左個肚先..經歷左上年等勁耐位先有得食既關係,我地出發前已經搵到呢間比較遠既工廠Cafe雖然比較遠,但相對係環境寧靜又舒適,可以輕鬆又愉快咁開餐我揀左六道菜晚餐-香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬(意粉)$158牛油法麭:一咬落去暖暖地,脆卜卜,蒜蓉同牛油味都好突出.廚師餐湯:南瓜湯入口順滑,南瓜味香甜濃郁,飲落一點都唔會太膩.田園沙律:份量充足,沙律菜新鮮爽脆,醬汁微甜帶點酸,好開胃.來自西班牙既黑毛豬肉眼,外層微焦,用慢煮方法煮至肉呈粉紅色,保留肉質幼嫩口感,再配埋清新香甜既蘋果醬更添味道層次.意粉:意粉炒得比較乾身, 意粉軟硬度適中,仲好重蒜蓉香味咖啡:跟餐唔需要再加錢,點其他飲品都有半價優惠,都不錯.咖啡香濃,附上既牛奶仲暖暖地.綠茶雪糕:朋友點左蛋糕,所以我就點雪糕,可以交換試下,雪糕比較冰感,唔太幼滑,不過綠茶味就好濃郁,配上忌廉食都可以接受.
今日約左朋友去一田掃貨,當然掃貨前一定要醫左個肚先..
雖然比較遠,但相對係環境寧靜又舒適,可以輕鬆又愉快咁開餐

牛油法麭:一咬落去暖暖地,脆卜卜,蒜蓉同牛油味都好突出.

意粉:意粉炒得比較乾身, 意粉軟硬度適中,仲好重蒜蓉香味

2018-11-24
  • 香煎慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬
2018-11-27 96 浏览
在CAFÉ聊聊天,吃一個有甜品有小吃的套餐,感覺舒服。這一個CAFÉ在工業大廈林立的地方,有點世外的感覺,而她們亦很貼心一進去就會為你介紹是日好吃的精選食材。我們二人叫很多食物(All Day breakfast、慢煮黑毛豬配薯條加MOCHA CAKE)和一個茶,都是賣相棒,味道也不錯的:慢煮黑毛豬配薯條店員說是由精選肥瘦適中的黑毛乳豬,以58℃水溫慢煮18小時而成喔,香草烤黑毛豬腩卷,腩肉吃到多款香草醃製,捲成肉卷以熱水慢煮,感覺非常的不錯,伴著香氣,蛋黃醬和黑芥末醬,配搭新穎,當然也令慢煮黑毛豬肉鮮味突出呢。肉味濃郁,帶濃香。配香脆薯條,令朋友吃得快樂。MOCHA CAKE口感好,芝士香味和一片片的餅底,有意想不到的快樂味,MOCHA CAKE的質感軟滑,帶點MOCHA的味道,作為下午茶的小甜品亦十分理想HIGH LEVEL ..

慢煮黑毛豬配薯條

2018-11-26 82 浏览
今日天氣有點冷,跟朋友在CAFÉ聊聊天,也是一個很棒很舒適的決定喔。這一個CAFÉ在工業大廈林立的地方,卻沒有很吵耳,而星期六日也有下午茶或午餐提供,算是合理呢。朋友和我各自點了不同的午餐,我就選了大熱慢煮黑毛豬配薯條,加小吃京都炸南瓜餅,感覺完整呢。有甘荀的濃湯,加朋友叫的All Day breakfast,棒~All Day breakfast整個賣相很棒,朋友最喜歡吃它,因為一直是忙碌上班族選擇一天活力泉源的食物,今天午餐吃下它,心情亦變好。尤其近年多得All day breakfast 的出現,滿足大家想吃早餐卻又晚起身的不足。當中,炒旦、牛角包與德國腸是熱門款式喔。今天之下午茶吃得算很棒了,炒蛋滑, 快樂效果UP!鮮嫩的沙律菜,這樣吃會令人欲罷不能!它也有新鮮沙律菜送,很FRESH~

它也有新鮮沙律菜送,很FRESH~
2018-11-25 1716 浏览
荃灣的隱世cafe藏身於工廈,雖然位置偏遠,但都易搵到,係有線電視大樓隔離的銓通工廈,我由荃灣廣場行入去都係10-15分鐘。Cafe地方都算大,一張長形大枱,絕對夠一班朋友聚餐,還有多張2-4人枱,而且窗旁的高身櫈都有7-8張,都容納到唔少食客。裝潢主要用木系餐桌及讓人溫暖的裝飾,牆身掛了燈泡,木櫃書架同大量舊書,四周圍都有小擺設。除了六道菜晚餐,還有散點的菜式,今晚同朋友各點一個晚餐互相分享。晚餐有法包、餐湯、沙律,主菜有九款選擇,還有餐飲同甜品。另外,可加錢要其他前菜或甜品選擇。當日的蛋糕可選綠茶芝士蛋糕、日式芝士蛋糕、法式蒙布朗、藍莓蛋糕,雪糕都有買個口味選擇,有朱古力、士多啤梨、綠茶、益力多。當日餐湯係南瓜甘荀湯,南瓜味濃郁帶點甘筍味,微甜順滑又溫暖的西湯。牛油法包好香噴噴,烘得夠脆身而不會只得硬。我最喜歡沙律的清爽感同酸甜開胃,醬汁偏甜帶少少酸,加了點油,拌勻沙律菜食,感覺好fresh好健康。龍蝦汁燴意大利海鮮飯 $148,材料有紐西蘭青口及虎蝦肉。賣相美觀,份量適中,材料頗多。先大讚龍蝦汁煮的意大利飯,口感外軟內保留米粒嚼感,唔會好杰身,亦不會膩,反而吸到好濃郁的龍蝦醬汁味

龍蝦汁燴意大利海鮮飯

先大讚龍蝦汁煮的意大利飯,口感外軟內保留米粒嚼感,唔會好杰身,亦不會膩,反而吸到好濃郁的龍蝦醬汁味。用大量龍蝦殼煲製成的濃湯,再煮意大利飯,其鮮味同龍蝦獨有的香味都在飯中散發出來,有如品嚐特濃版龍蝦湯的滋味,令人味回。

有兩隻肥美得來富有海水味的青口,嫩而不腥,味道同口感都幾好。另外仲有四隻虎蝦,去殼起肉方便進食。蝦肉大隻,又爽口彈牙,配意大利飯食更顯鮮味。
熱檸檬茶

熱檸檬茶大杯,茶味突出,切片檸檬亦夠新鮮,連餐飲都用心製作。朋友的咖啡是即磨咖啡,味道也不錯。餐廳還有熱座壺裝的茶類及特飲,下次可以再來慢慢細味欣賞。
法式蒙布朗(栗子)

法式蒙布朗(栗子),甜品旁用朱古力醬畫畫,令人心情愉快。

蛋糕好輕盈鬆軟,栗子又甜又幼滑,忌廉正好中和栗子的甜味,整件蛋糕都唔太甜,味道好好
2018-11-24
熱檸檬茶
2018-11-23 90 浏览
係荃灣反工都唔知呢到有cafe!一有同事話我知,小編表示好興奮同期待!因為小編好鍾意去cafe坐同食野!除左因為cafe有咖啡飲(一日咖飲唔安樂),仲有我最鍾意既all day breakfast!最最最緊要嘅係,Cafe嘅環境總會令人好輕鬆好舒服!又可以一個人諗下野,或姐係同朋友好好傾下計!呢到!一出lift都係工廈咁,但一入左去cafe即刻唔同晒感覺!雖然個裝修唔係話好靚,但係都大多一個好舒服嘅感覺比我!—————Green day breakfast—————呢度真係好細心,可以照顧到有啲唔鍾意食肉心知係素食者嘅客人!佢呢個餐吃全素食㗎!正!仲有佢個麵包係配牛角包,但係就凍左少少如果再焗啲呢就更好啦!———————榛子鮮奶咖啡——————呢度咖啡雖然唔係話好靚,但都好滑!平時午餐當餐飲都可以!總結:可以喺荃灣西搵到一間Cafe,仲要環境好好,好舒服!都真係唔容易㗎!果然唔錯唔錯!
係荃灣反工都唔知呢到有cafe!
一有同事話我知,小編表示好興奮同期待!

因為小編好鍾意去cafe坐同食野!

—————Green day breakfast—————

———————榛子鮮奶咖啡——————
呢度咖啡雖然唔係話好靚,但都好滑!平時午餐當餐飲都可以!

總結:
2018-11-22 65 浏览
係荃灣工業區想搵一間靜靜地環境妹好的地方非常之難,但又比我地搵到一間上樓嘅cafe,入到去有一種另類環境,比出面真是另一個世界,簡潔佈置,全窗設計,光線由窗外透入,另人感覺非常舒服,我地搵個中間坐下來,清清靜靜,我地叫左個ALL DAY BREAKFAST, GREEN Day Breakfast, 全日早餐同健怡早餐,分別是有肉同無肉,肉嘅係腸仔同煙肉,健怡就係一大個蘑菇,兩者都好好味!飲品我地分別叫左咸檸檬蜜同咖啡☕️!最令我失望嘅係無得食朱古力心太軟,話無貨喎!希望下之可試到啦!
2018-11-21 78 浏览
呢期好興慢煮🧞‍♂️🧞‍♂️ 我特登搵左間慢煮黑毛豬好多人推介嘅餐廳去試吓🧞‍♂️特登要行到去荃灣工廠大廈樓下 地點唔算方便🧟‍♂️搵左一陣上到去5樓b室🧛‍♂️ 見到環境都幾靚 幾有藝術感🧞‍♂️ 有望街景既高枱 都有適合10人嘅長枱🧛‍♂️🧛‍♂️我即刻叫咗香煎慢煮西班牙黑毛豬配意粉 🧚‍♂️ 黑毛豬好大塊 厚度有一節手指咁厚🧚‍♂️ 所以一定要慢煮先得 如果唔係一定會老哂!🧛‍♂️🧛‍♂️ 切嘅時候已經聞到好香香草味 食落都幾淋 位置有少少脂肪 配少少蘋果醬食甜甜地🧛‍♂️ 男女都輕鬆ko成塊!🧞‍♂️果然係好多人推介嘅招牌菜!🧞‍♂️🧞‍♂️意粉就冇乜特別 下次可以試吓薯角🧞‍♂️ 因為見到隔離枱食 個賣相都唔錯🧝‍♂️一場嚟到梗係食埋個甜品先走啦🧞‍♂️ 選擇都幾多款 最後叫左個朱古力心太軟🧚‍♂️ 焗得都好流心好出色 朱古力好軟滑🧛‍♂️ 一啖心太軟一啖雲呢拿雪糕 人間既享受🧚‍♂️

香煎慢煮西班牙黑毛豬配意粉

朱古力心太軟

香煎慢煮西班牙黑毛豬配意粉
朱古力心太軟
  • 慢煮黑毛豬
2018-11-20 62 浏览
今日去完附近個紗廠參觀😸 肚餓所以想喺附近食啲嘢 上openrice搵左呢間工廠cafe慢活咁樣歎返個all fay breakfast先😸😸😸All day breakfast有兩款選擇😼 一款係Greenday for素食嘅😸 另一款就有肉嘅(煙肉同雞肉腸)😸 我今日就想食healthy啲 所以要咗個Greenday健怡早餐$98😽Set會包餐湯 今日係南瓜湯😼 湯都畫左少少花紋 幾有心思😼 味道都幾Rich 不過唔係好夠熱😿Breakfast個牛角包好大個 有成隻手咁大😹😹 烘得都幾鬆化 炒滑蛋同出邊啲餐廳都一樣 幾嫩滑😽大啡菇就偏juicy 切嘅時候仲有少少汁漏出嚟😼 不過我覺得調味可以重啲 而家菇既草青味比較濃 唔係人人都可以接受哦🙀餐飲我就試咗佢個regular coffee☕️ 反而coffee就好夠熱喎😹😹 coffee bean唔係酸嗰款 幾滑幾易入口😼餐廳仲有啲board game/雜誌俾人玩下睇下 真係可以慢活一個下午!😸😸😸

Greenday  breakfast

Regular  coffee
2018-11-17 142 浏览
喺朋友fb 見到呢間cafe 環境好正,咁岩去荃灣探親,就去試下。地點有D 隱蔽,但唔算難揾。諗住同其他工廈食店差不多,點知一入門口眼前一亮,裝修好有特式,燈光柔和,感覺好warm,窗邊位仲有 sea view 丫,超治愈!蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡,醤汁好吸引,食得出用心調制,原來菠蘿同雞係好夾嫁😂香煎滋味豬扒漢堡,份量頗大,女仔最好同人 share,個包微熱外脆內軟,豬扒肉味自然,不太咸,沙律菜、蕃茄片,生菜好新鲜,薯角微炸吾會太乾明太子雞翼炸得金黄,皮好甘香,饀料釀得飽滿彈彈的,下次一定要encore焦糖泡沫咖啡,好香好滑,不太甜,加分👍 洛神玫瑰花蜜茶 ,濃濃玫瑰花香帶微酸,飲下喉嚨感覺滋潤,足料 仲要好大壼 ,抵😍

2018-11-14 135 浏览
閒時喜歡發掘一些隱世樓上cafe,今次來到位於荃灣柴灣角街的The 5B Private Corner,地點的確比較隱蔽,是平日不會經過的工業區。餐廳寬敞舒適,午後更有和煦陽光透過玻璃窗映照室內,增添生氣。點了一份 蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡 $68漢堡的份量比預期中巨型,麵包烘得酥脆,沾上蜜糖芥末醬同吃,酸酸甜甜,份外滋味😋 值得一提的是那大如手掌般的雞扒,令人又驚又喜😍雞皮煎得香脆,雞肉保持多汁嫩滑,食肉獸必定大愛! 下層還有燒菠蘿、蕃茄、芝士和沙律菜,多種口感,十分滿足~另外炸薯角亦出色,香脆可口,不覺油膩👍🏻飲品另外點了一壺紅棗黑糖薑茶,以小蠟燭加熱保溫。甜度與辣度適中,味道很不錯,冬天飲完身體立即暖和,紅棗亦能讓女士臉色紅潤、補血的功效呢😊真高興又發掘到一間有心思的cafe,有機會再來試試晚餐,有更多菜式選擇。
點了一份 蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡 $68
蜜糖芥末菠蘿雞扒漢堡
另外炸薯角亦出色,香脆可口,不覺油膩👍🏻
紅棗黑糖薑茶
紅棗黑糖薑茶