2019-08-06 98 浏览
作為一個撻的愛好者,上環這間以撻為主題的蛋糕店實在是我們的福音。每件撻都非常精緻而且包裝非常精美。每一件都有一個獨立的小紙盒裝住,非常漂亮。抹茶黑芝麻撻這件相對甜度較低,是為了突出芝麻和抹茶的香味,這件和風配搭非常好吃。芝麻味慕絲的弄得像芝麻糊,口感厚實,芝麻味相對較濃,上面的抹茶布甸為這件撻增加了風味。法式咖啡忌廉布甸撻這件心得我家小朋友的喜愛,咖啡忌廉布甸非常滑,在咖啡味下更有香濃的牛奶味。表面有燒焦過所以有淡淡的焦糖味,三者配合得天衣無縫。士多啤梨忌廉撻這件上面的士多啤梨果醬值得一讚,非常清新不過甜,配合下面牛奶味的慕絲,是一件清新的配搭。要讚的是每一件撻的撻皮都非常薄,而且沒有被浸淋,依然保持香脆。檸檬榛子朱古力撻檸檬味道非常清新,沒有過酸過過甜,這件的撻皮以消化餅底作主角,增加了變化,亦增加了牛油香味。

抹茶黑芝麻撻

法式咖啡忌廉布甸撻

士多啤梨忌廉撻

2019-07-27
接男朋友收工, 買埋甜品是常識吧, e間tarte shop之前經過已經好想試, 反正好近地鐵站, 襯仲有少少時間就去買一件比男朋友食😊😊 因為就嚟收鋪, 種類得番唔多, 最後揀左件香橙伯爵茶味😆香橙味出,伯爵茶味濃, 未食已經聞到好香嘅茶味同橙味。食落去香橙味清新得嚟又唔會搶左伯爵茶味, 餅底都做得好好, 成個食完又唔會有膩嘅感覺, 好好食😆😆👍🏻👍🏻👍🏻

• 香橙伯爵茶撻
2019-07-31 123 浏览
朋友曾向筆者推介的一家法式撻點店,位於上環的地點,對筆者來說有點遠。這天剛好人在港島區,便順道來看看。「Tartes & Pop」是由2位居港法國型男開立,不過當天抵達時緣慳一面。店舖在小巷中,橙色招牌甚為注目。到達時間較晚,店舖餘下的甜撻款式不多。所幸仍可以選到心頭好。一個個圓撻放在眼前,教人口水直流。黑芝麻抹茶撻 Sesame Matcha據說是人氣Number 1,芝麻和抹茶2款味道配搭得出奇的好吃。上層是抹茶慕絲質感,有著淡淡回甘香味;然後就是一股黑芝麻濃香。不過對於抹茶控的我來說,若果回甘濃度可以再提高一些就好了。香橙伯爵茶撻 Orange Earl Grey在伯爵茶的茶香中,又帶著橙子清香,好fresh感覺。雖然撻面淋上了一層糖漿,但吃下去還好,不會太甜。白桃忌廉撻 Peach & Cream一邊吃一邊聞到白桃的甜香,入口是濃香桃味,有點像啫喱的質感。值得一提的是,它家出品的撻皮都非常脆身,又有牛油香。內餡雖好,但也要有好的撻皮包裹著才是一件美美的撻。法式咖啡忌廉布丁撻 Coffee Crème Brûlée應該是法式焦糖布丁的變奏版。咖啡味頗香濃,但布丁的甜味就有點被蓋過

「Tartes & Pop」是由2位居港法國型男開立
,不過當天抵達時緣慳一面。店舖在小巷中,橙色招牌甚為注目。

到達時間較晚,店舖餘下的甜撻款式不多。所幸仍可以選到心頭好

一個個圓撻放在眼前,教人口水直流。

黑芝麻抹茶撻 Sesame Matcha

不過對於抹茶控的我來說,若果回甘濃度可以再提高一些就好了

香橙伯爵茶撻 Orange Earl Grey

在伯爵茶的茶香中,又帶著橙子清香,好fresh感覺
。雖然撻面淋上了一層糖漿,但吃下去還好,不會太甜。

白桃忌廉撻 Peach & Cream

值得一提的是,它家出品的撻皮都非常脆身,又有牛油香
。內餡雖好,但也要有好的撻皮包裹著才是一件美美的撻

法式咖啡忌廉布丁撻 Coffee Crème Brûlée

應該是法式焦糖布丁的變奏版
。咖啡味頗香濃,但布丁的甜味就有點被蓋過了。
2019-07-28
2019-07-31 1159 浏览
佢地既餅做散水餅真係無得輸!同事們一致都話又靚又好味!仲有獨立包裝!方便同事一人一個咁食!在官網禁幾個制就訂左,又可以送貨,超級方便!最令人驚喜的是,回番個盒有coupon攞番,咁又可以繼續食啦~
佢地既餅做散水餅真係無得輸!
同事們一致都話又靚又好味!

仲有獨立包裝!方便同事一人一個咁食!
在官網禁幾個制就訂左,又可以送貨,超級方便!

Packing
Packing
2019-07-28 356 浏览
唔知大家對甜品有冇追求?有時候都會想對自己好啲,唔介意食方面價錢貴少少,聽閒左 “Tartes & Pop”呢間餅店好耐,已知係名氣不少,今日經西港城附近終於可一試。餅店內外覆盆子巧克力撻 $45用左可可脆餅底,中間既朱古力層用左混入左新鮮紅莓醬既Valrhona 66% Caraïbe 黑朱古力,最面頭就有黑朱古力片及紅莓醬做裝飾。一咬紅莓醬既味道好岀,然後就係朱古力濃香,紅莓醬加朱古力配合得十分好,就有如紅莓夾心朱古力,十分岩我口味。法式咖啡忌廉布丁撻 $45一望就係脆餅底及餅邊,切開入面有杏仁海綿蛋糕及加入烘培咖啡豆既Crème Brûlée cream配上焦糖面。外型討好,同食開既Crème Brûlée無異,咬落去外層脆口,內裡咖啡Crème Brûlée cream味道濃郁,再加焦糖面,又係我杯茶!香橙伯爵茶撻 $45杏仁脆餅做底配上伯爵茶mousse,塗上一層橙味果醬再加新鮮橙片。呢款既伯爵茶味比較淡,反倒橙味比較搶味,呢個對比之前兩個就低分啲。檸檬榛子朱古力撻 $45牛油杏仁脆餅底,之後有檸檬啫喱及cream,最上就係Gianduja朱古力整成既裝飾。呢個就有少少似我地

餅店內外

覆盆子巧克力撻 $45
覆盆子巧克力撻

法式咖啡忌廉布丁撻 $45

香橙伯爵茶撻 $45

檸檬榛子朱古力撻 $45
檸檬榛子朱古力撻

牛油杏仁脆餅底,之後有檸檬啫喱及cream,最上就係Gianduja朱古力整成既裝飾。呢個就有少少似我地平時食既檸檬撻,酸度冇咁強,加上3小塊Gianduja朱古力,酸甜互襯,味道更提升。

專賣呢款法式Tartes,不約而同發現都係用上脆餅底,岩香港人口味,甜度亦適中,雖然唔知本身法式Tartes既味道係咁定係迎合返香港人口味,但全人手製造呢點已經值得欣賞,下次再試下其他口味!
覆盆子巧克力撻
檸檬榛子朱古力撻
有同事離職,請比較熟既朋友食散水餅就請左呢一間,十分闊綽,令我知道左有呢一間法式甜點店,原來已經開左2,3年,係由兩位法藉甜品師經營,100%人手製作,加上開係上環,價錢定位較高,但用料毫不吝嗇,食過一次之後好想試下佢其他味就自己嚟買嚟試下。環境店面不大,好彩一早訂左,比較晏既時間去到,已經冇乜款淨。款式選擇黑芝麻抹茶撻 $50Best Seller!最底有可可脆餅底及餅邊,入面由底至高有杏仁海綿蛋糕、黑芝麻層、京都抹茶層,之上有抹茶mousse及可可海綿蛋糕粒。一咬抹茶味好岀,加上黑芝麻非常甘香,味道以茶甘為主,如嗜甜者可能會失望,但我個人十分喜歡,甘香恰到好處,加上杏仁海綿蛋糕,口感好好。士多啤梨忌廉撻 $45杏仁脆餅底,中間係馬達加斯加雲呢嗱mousse配新鮮青檸皮,最面有士多啤梨醬。士多啤梨微酸好開胃,配雲呢嗱mousse口感順滑,加少少新鮮青檸皮,添一份果皮香。白桃忌廉撻 $45由於係之前訂落,依家已經冇左呢款,變左係荔枝撻。白桃忌廉撻同樣由脆餅底及餅邊,裡面有忌廉、白桃啫喱,最面就有白桃片。甜度剛好,白桃味都幾岀,本身怕忌廉會好膩,但配白桃,兩者中和。薄荷青檸撻 $50脆餅
有同事離職,請比較熟既朋友食散水餅就請左呢一間,十分闊綽

店面不大,好彩一早訂左,比較晏既時間去到,已經冇乜款淨。

款式選擇

黑芝麻抹茶撻 $50

士多啤梨忌廉撻 $45
士多啤梨忌廉撻

白桃忌廉撻 $45

薄荷青檸撻 $50
薄荷青檸撻

脆餅底上面有青檸及薄荷果醬及mousse,加入青檸皮,最上有用Mojito整成既啫喱及薄荷葉做裝飾。味道以青檸味為主。四款之中,呢款我就冇咁岩食,甘苦味重左啲,加上我唔偏好Mojito,如果你鍾意Mojito就會岩你。

總括而言,雖然$45/50一個甜品撻確係唔便宜,不過買得多上網買既話都有折扣,假如請食散水餅,我自己就冇咁既能力買呢一間,但偶爾都會想去嘆件撻獎勵下自己。
2019-07-27 85 浏览
成日都黎上環但我都冇為意原來係西港城對面有間小店係賣tarts既係出面玻璃見佢都好評多既又有人介紹到咁好又趁都差唔到翻去就入去睇下有冇tart吸引買翻屋企食啦tart既選擇都多㗎價錢range 45蚊到50蚊到啦相對地價錢係好合理因為個份量都ok既我要咗四件tart店員整好之後忍唔住要影低咗先因為竟然一個大盒入面仲會有四個獨立盒入住咁就唔怕會整歪又或者整到其他tart呢一樣好抵贊仲會好貼心地每個盒都有個號碼咁仲有張紙話你聽幾多號係咩tart黎既咁就唔洗逐盒逐盒開咁麻煩啦首先要咗個coffee creme brûlée’s 食落唔太甜咖啡味濃得黎唔會蓋過焦糖既味好balance. 然後要咗個Yuzu Milk chocolate tarte柚子味係有 唔太多但唔會搶咗朱古力既味道朱古力亦唔會太甜Straberry Vanilla tarte士多啤利幾夠甜但以vanilla味道為主因為士多啤梨同vanilla我都鐘意所以覺得個配撘幾好最後peach and cream tartePeach既味道好濃peach既份量都ok如果鐘意peach geh會超級鐘意既回頭度:8/10
成日都黎上環

^_^^_^^_^^_^

首先要咗個coffee creme brûlée’s
食落唔太甜
咖啡味濃得黎唔會蓋過焦糖既味
好balance.

柚子味係有 唔太多

peach既份量都ok
如果鐘意peach geh會超級鐘意既

回頭度:8/10
2019-07-26 90 浏览
難得生日當然要任性地吃想吃很久的法式撻😋當生日蛋糕地吃 哈哈哈這家我Bookmarked很久了🔖跟你們分享一下☺️在撻櫃前心大心細了一會,最後選了:::🍮Coffee Crème Brûlée tarte咖啡味蠻香的,配上焦糖面味道好夾Crème Brûlée口感十分幼滑,是好細緻的口感配上撻皮後更突顯出層次感♥️.🍫Raspberry Chocolate tarte朱古力味濃濃的,喜歡覆盆子帶有的酸酸甜甜可以跟朱古力中和一下不會很膩~.🌱Mojito tarte很清新的一款,青檸味好出慕絲口感好creamy但絕對不膩這款超適合夏天的啊!.🥳最後這款是我最喜歡的:🍵Sesame Matcha tarte微苦抹茶配上微甜黑芝麻但又沒有互搶風頭~表面灑上抹茶粉加上抹茶慕絲帶點回甘的而黑芝麻香味好出而且帶點沙沙的口感最底還有一片薄薄海綿蛋糕配上鬆脆曲奇撻皮 一件小小的撻帶出超豐富的層次感我覺得這款最好吃啊~🥰推薦🙌🏻.然後每件法式甜撻真的好精緻包裝也好用心~散水餅是不錯的選擇😋
難得生日當然要任性地吃想吃很久的法式撻😋
當生日蛋糕地吃 哈哈哈
這家我Bookmarked很久了🔖
跟你們分享一下☺️
在撻櫃前心大心細了一會,最後選了:::
🍮Coffee Crème Brûlée tarte
咖啡味蠻香的,配上焦糖面味道好夾
Crème Brûlée口感十分幼滑,是好細緻的口感
配上撻皮後更突顯出層次感♥️
🍫Raspberry Chocolate tarte
朱古力味濃濃的,喜歡覆盆子帶有的酸酸甜甜
可以跟朱古力中和一下不會很膩~
🌱Mojito tarte
很清新的一款,青檸味好出
慕絲口感好creamy但絕對不膩
這款超適合夏天的啊!
🥳最後這款是我最喜歡的:
🍵Sesame Matcha tarte
微苦抹茶配上微甜黑芝麻但又沒有互搶風頭~
表面灑上抹茶粉加上抹茶慕絲帶點回甘的
而黑芝麻香味好出而且帶點沙沙的口感
最底還有一片薄薄海綿蛋糕
配上鬆脆曲奇撻皮
一件小小的撻帶出超豐富的層次感
我覺得這款最好吃啊~🥰推薦🙌🏻
然後每件法式甜撻真的好精緻包裝也好用心~
散水餅是不錯的選擇😋
2019-07-26 86 浏览
今次因為生日,朋友請我係上環食完lunch就帶左我去呢間話請我食蛋糕,舖頭唔係好大,不過一入去就聞到好香牛油味,好快揀左4款:法式咖啡忌廉布丁撻 / 三重荔枝撻 / 香橙伯爵茶撻 / 蜜桃忌廉撻於是我就拎左4件撻返公司,每件撻都係獨立包裝。由於剛剛先食完lunch,於是就雪左係公司雪櫃,到5點零鐘先拎返出黎食,一個人食唔晒咁多件但又想隻隻味都試下,於是就同同事分享下。個人最鍾意香橙伯爵茶,伯爵茶同香橙味好夾好清新,撻上面塊香燈好甜,係撻入面仲加左一層香橙果蓉,食完都唔會覺得好heavy。其次就係蜜桃撻,幾清新,有淡淡桃味唔太甜,中間有蜜桃果蓉,批底好香牛油味。然後就係法式咖啡忌廉撻,呢個顧名思義其實就係將個creme brulee變成撻,布甸好滑,有咖啡香,唔太甜。最後係三重荔枝撻,個味好清新,配上一層桃味慕絲,同埋上面個層比較酸甜莓味慕絲,有少少酸甜,都係個唔錯嘅選擇。P.S.無記錯荔枝同蜜桃都係期間限定日

於是我就拎左4件撻返公司,每件撻都係獨立包裝。

P.S.無記錯荔枝同蜜桃都係期間限定
2019-07-25 282 浏览
朋友之前係公司食過同事派既散水餅話一試難忘,於是就約埋一齊去試下餅店好近西港城又近上環站好易揾,一入去就見到簡單樸素既裝飾裝修風格統一,唔會太浮誇 餅櫃見到有餐牌,原來佢原來有10款餅,款款賣相都好精緻好,緊有一款岩心水我地一共揀左4款,每一件餅佢都會用一個細盒裝,好有心思既設計,唔怪得朋友話用黎做散水餅好岩,分餅好方便又唔會怕整到件餅最欣賞係佢係每個細盒上面都有個NO.,一睇張黑色卡仔就知道個件餅係咩味道,好貼心第一款我試左香橙伯爵茶撻,橙有點酸酸甜甜好清新,伯爵茶既味道好濃好濃,中間包有一層甜甜既餡,中和返伯爵茶既濃味,餅底係曲奇好有咬口又好香,橙味同伯爵茶配合得剛剛好,甜而不膩之後就試覆盆子朱古力撻,朱古力味係超!濃!食食下食到果醬既味道,原來就係覆盆子果醬,微酸既覆盆子果醬中和左朱古力既濃郁,又唔會搶左朱古力既味道,餅底都加左朱古力,真係朱古力既多重享受第三件我覺得係最好食,而我覺得可以話係最推介既一款撻,就係黑芝麻抹茶撻,上層有好濃郁既抹茶味,食到中間有好香既黑芝麻,兩個味道夾得好好,好完美,賣相簡單但味道最好,真係要再ENCORE佢既宇治抹茶仲有證書,唔怪得咁好食最後揀既係

餅店好近西港城又近上環站好易揾,一入去就見到簡單樸素既裝飾
裝修風格統一,唔會太浮誇

覆盆子朱古力撻

黑芝麻抹茶撻

佢既宇治抹茶仲有證書,唔怪得咁好食

最後揀既係薄荷青檸撻,論賣相真係無得輸,我都係見到佢咁靚就決定要試下,佢都無令我失望
上層有好清新既薄荷味,好FRESH,之前食個幾件撻既味道都清晒,下層就係青檸撻,有淡淡的青檸味,好滑而且唔會太甜,放係最後食係無錯嫁

薄荷青檸撻

四款都無令我地失望,下次要試下佢個荔枝撻同士多啤梨撻
2019-07-20
覆盆子朱古力撻
2019-07-25 68 浏览
近來在港島工作,適當時候當然要獎賞下自己,而吃甜品永遠是最明智的選擇。這間餅店的撻賣相很精緻,見到心情已經開心了一半,但令人很難決定究竟買那一款,最後試了四款撻包裝方便衛生,每件撻都是獨立包裝,另外還附送了一張卡介紹每款撻和吃法,感覺貼心。牛奶朱古力柚子撻牛奶朱古力和柚子的味道平均,柚子平衡了朱古力的甜膩,不會覺得太滯。香橙伯爵茶撻伯爵茶味道很濃郁,上面那一片香橙不是裝飾用途,味道是很新鮮的,整體味道有驚喜。法式咖啡忌廉布丁撻焦糖布丁吃得多,咖啡味就甚少,布丁很香滑,有入口即融的感覺。黑芝麻抹茶撻芝麻和抹茶的配搭很新鮮呢,這個撻有三層,每層都有不同口感,整體覺得芝麻味道較為香濃。最後必提是餅底,餅底口感比一般撻硬和香脆,豐富了整體撻的口感層次,值得一讚

牛奶朱古力柚子撻

2019-07-20 79 浏览
今日要上男友家所以就嚟呢度買幾件餅上去happy share~ 呢間法式甜點係由法國人主理,所以d甜點都好有特色同味道偏外國嘅!先講左最愛嘅呢個抹茶芝麻😝 佢用上頂級抹茶粉去整,所以食落抹茶味十足!而且仲散出淡淡芝麻香。入面仲有小小麻糬,口感非常豐富🥳🥳季節限定嘅peach tart🍑🍑桃肉夠甜又新鮮,入面係桃蓉嚟嘅 ,配上扎實香口嘅撻皮非常特別⭐️⭐️Yuzu chocolate tart🌈🍫 可可味又出,口感順滑,甜魔必試!Coffee Cream bulee tart🥧🥧 coffee味同cream bulee味比例剛好,兩者都食得出,有咖啡味就冇咁膩!

先講左最愛嘅呢個抹茶芝麻😝

季節限定嘅peach tart🍑🍑

Yuzu chocolate tart🌈🍫
可可味又出,口感順滑,甜魔必試!

Coffee Cream bulee tart🥧🥧

2019-07-20 78 浏览
之前同事派tartes and pop做散水餅,食完已經印象深刻,上網搵下,原來佢就係港澳碼頭附近,西港城隔離,順路就過尼買幾件cake 喇好容易就搵到舖位喇, 橙色白色嘅logo好sharp, 行過去都見到有人幾盒咁樣攞住走,不枉我特登過尼一次呀!見到佢寫到明有宇治抹茶證書,咁梗係要揀返個有抹茶嘅試下喇~最後按住屋企人口味就揀左尼4款喇Coffee Crème Brûlée tarte , 一打開咖啡味就已經好香好濃!Raspberry Chocolate tarte Mojito tarte 好清新呀個感覺Sesame Matcha tarte 有抹茶嘅甘味,口感好豐富第一亦都係最重要嘅係佢絕對唔會好甜,全部都係淡淡嘅甜,而且佢個tarte皮都係好脆,我都搭幾耐車先返到去,但返都去都唔會碎哂或者散哂!每種味都好有特色!下次再試其他口味!

見到佢寫到明有宇治抹茶證書,咁梗係要揀返個有抹茶嘅試下喇~

最後按住屋企人口味就揀左尼4款喇

Raspberry Chocolate tarte

Mojito tarte 好清新呀個感覺

每種味都好有特色!下次再試其他口味!

2019-07-19
  • 黑芝麻抹茶撻
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
  • 覆盆子巧克力撻
2019-07-18 94 浏览
生日我同屋企人興買一件件CAKE多過成個生日蛋糕~大家可以食唔同口味又有得開心影相~之前同事係呢度買過散水餅,試過覺得好高質,趁媽咪生日就買幾件番去同屋企人一齊食~~店鋪位係西港城隔離,細細間但裝修幾清雅,仲有個打卡位~Raspberry Chocolate Tarte呢款就係我試過一試難忘既TARTE!濃濃既朱古力味,入面夾左raspberry果醬,酸酸地同朱古力既甜味中和番,簡直係完美既配撘~撻底香脆亦帶有朱古力味~第2次食都覺得好正!Yuzu mlik Chocolate tarte呢個亦係酸酸甜甜之選,不過酸度比Raspberry Chocolate Tarte略低,柚子香味好清新,同朱古力都係好夾,雖然用上mlik Chocolate,但朱古力味都好夠,想食朱古力但又想有d清新既感覺就會喜歡呢個~Seasame matcha tarte4款入面最濃味~一件撻可以食到芝麻香如抹茶既濃味,雖然抹茶同芝麻各自既味道都好重,但係呢件撻可以完美將兩款味道夾埋一齊,而且仲各自食到各自既味道~而呢款撻底既牛油味就較濃。Coffee Crème Brulee tarte平時麻麻地食Crème

Raspberry Chocolate Tarte

Yuzu mlik Chocolate tarte

Seasame matcha tarte

Coffee Crème Brulee tarte
平時麻麻地食Crème Brulee,覺得始終太甜,但見呢個係咖啡味又想試下~結果令我對Crème Brulee改觀! 一食落口好濃好濃既咖啡味,而且口感好creamy,加埋撻底酥脆既口感真係一流,咖啡帶甘所以整體唔會過甜。

總括黎講呢度既價錢雖然比其他店較高,但質素方面都係同他店無可比擬既!d撻底易咬開但夠實淨唔會一咬就散跌到成地都係咁狼狽~做散水餅真係得體又好食!

2019-07-17 55 浏览
經過西港城見到有間撻店叫tartes & Pop入去買咗幾件撻返屋企做飯後甜品🥰之後同店員傾開先知 Tartes & Pop由2位法籍老闆主理全人手製作,所以數量有限Yuzu Milk Chocolate tarte 牛奶朱古力柚子撻用的並非黑朱古力而係用香滑牛奶朱古力Valrhona朱古力絕對係信心保証配清新柚子醬朱古力嘅甜同埋柚子醬酸之間微妙平衡Coffee Crème Brûlée tarte 法式咖啡忌廉布丁撻食落有甜甜既焦香味第一次食咖啡味既Crème Brûlée好特別Mojito tarte 莫希托撻薄荷同青檸味清新喺咁熱天氣食返啖有refresh嘅感覺Sesame Matcha tarte 黑芝麻抹茶撻中間加咗黑芝麻香濃甘香抹茶慕絲配合上黑芝麻濃郁好味到不得了
經過西港城見到有間撻店叫tartes & Pop
入去買咗幾件撻返屋企做飯後甜品🥰
全人手製作,所以數量有限

Yuzu Milk Chocolate tarte
牛奶朱古力柚子撻