2020-10-18 0 浏览
疫情下散水饼都系独立包装比较受欢迎毕竟都系希望食得安心又放心位於上环既呢间饼店真系又靓又好食每件tart 或者 cake 都有一个独立盒装住送礼真系啱晒今次我有幸食左两件都好好味😋 同好滑我自己一向锺意饮咖啡所以对咖啡味既 creme brûlée 情有独锺但系如果讲最好一定系我第一次食呢间店既呢件饼个样超级靓仲要系好浓嘅开心果从来都无一间系做得咁出色可惜而家已经无左希望佢会迟啲再出返或者有其他新口味啦真心推介的饼店虽然价钱有啲偏贵但间唔中一次奖励下自己啦
疫情下散水饼都系独立包装比较受欢迎

真心推介的饼店
虽然价钱有啲偏贵
但间唔中一次奖励下自己啦
2020-09-03 1257 浏览
同事Last Day,搵咗呢间叫我帮手订见到个价钱都唔平,亦都因为公司人数太多,为咗同事个荷包着数,所以无拣到$50个两款上网拣好哂数量,信用卡俾完钱就收到Email,话你知个Order No.同埋落单详情我系7月13日落单,7月17日送货嘅点知因为第三波武肺嘅关系,公司要分开2 Teams人返工所以我7月16日就Whatsapp问吓佢地可唔可以延迟两个礼拜先送货本身系要2日通知期嘅,但系疫情关系所以破例去到7月31日,公司都仍然系分开2 Teams人返工唯有将个Order一拆二,分开两日送啦8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低个五盒售货员用冰袋装住四/五大盒西饼拎过去我公司(第二日先醒起要影相)啱啱个手抽位遮住咗个No.落Order个阵已经想试呢个,然後第一日听同事讲呢个食到有三层口感,当然要试吓系咪真系咁坚啦唔计最上面旧橙肉,明显见到有三层中间个层有少少似果酱嘅质地淡淡嘅伯爵茶配橙,个味道好夹,加埋饼底好有层次感个饼底一啲都唔乾,都几结实吓因为有啲同事无返 / 食嘅关系,所以可以食多旧,拣咗覆盆子巧克力挞覆盆子果酱酸酸甜甜地,衬埋朱古力嘅微苦同甜味,唔同口感,好味攞哂啲饼之後,发现可
同事Last Day,搵咗呢间叫我帮手订

我系7月13日落单,7月17日送货嘅
点知因为第三波武肺嘅关系,公司要分开2 Teams人返工
本身系要2日通知期嘅,但系疫情关系所以破例

去到7月31日,公司都仍然系分开2 Teams人返工
唯有将个Order一拆二,分开两日送啦
8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低个五盒

啱啱个手抽位遮住咗个No.

香橙伯爵茶挞

唔计最上面旧橙肉,明显见到有三层
中间个层有少少似果酱嘅质地
淡淡嘅伯爵茶配橙,个味道好夹,加埋饼底好有层次感
个饼底一啲都唔乾,都几结实吓

攞哂啲饼之後,发现可以拎个盒去当$25现金券咁用

价钱黎讲的确唔系太亲民,但系食落就知佢地真系值呢个价
2020-08-04
外卖送餐
『法国人主理法式𝚃𝚊𝚛𝚝・$50定价过高了?』༆𝑻𝒂𝒓𝒕𝒆𝒔 & 𝑷𝒐𝒑, 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏⠀⠀谢谢妈妈冒着雨帮我外带回家,不过她说她被这个size惊吓到了!我也被吓到了!( ͠° ͟ʖ ͡°)⠀⠀꧁抹茶芝麻挞 $50꧂⠀ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑇𝑎𝑟𝑡⠀抹茶味主要源於上面的抹茶奶冻和抹茶粉,不算很浓郁,相信无论味道和份量都满足不到茶控。⠀中间有一层芝麻味的,沙沙口感,我不确定是什麽,同样也不算满足到芝麻控。⠀抹茶和芝麻味适中,不算浓郁,味道上完全没有惊喜,这个价钱我会期望有2更冲击味蕾的味道。值得一赞的是挞皮做到非常薄脆的口感呢。⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.65/10 (对我而言 味道价钱不成正比)⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $50⠀⠀说实话,$50元这个Size我觉得真的太小了,可说是真的小得有点过份😅 可以看图二看看它跟我手心大小对比。⠀这个价钱,这个size,这个味道,试一次便可以了。我也被Openrice上接近300的好评吓坏了😅⠀——————————————————⠀🌟推荐 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀N/A⠀🤰🏻回访 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀Yes⠀——————————

꧁抹茶芝麻挞 $50꧂⠀

Yes⠀
Tartes & Pop⠀
上环摩利臣街2号地舖⠀
2020-08-12 922 浏览
喺返工 last day 前两日网上落单,好方便请同事食,个个都话好好味,所有挞都唔会死甜,食得出用料靓👍🏼香橙伯爵茶、椰子芒果、黑芝麻抹茶味都好出色,挞入面果酱/ cream 馅都好多,见佢唔同味有唔同挞底👍🏼👍🏼自己都试左个黑芝麻抹茶味,抹茶味浓但唔会苦涩,黑芝麻味都浓同埋有新鲜芝麻粒,两样加埋估唔到咁夹👍🏼👍🏼👍🏼总共买左4盒,对比起其他,士多啤梨忌廉挞卖相唔吸引,每盒都比人拣剩呢款💧仲要一盒入面,呢款有4个,其他款得3个,可能要转下其他口味有4个喇包装盒够实净👍🏼值得推介既散水饼💯
喺返工 last day 前两日网上落单,好方便
包装盒够实净👍🏼
值得推介既散水饼💯
  • 黑芝麻抹茶挞
  • mini  tartes  box
2020-08-02 740 浏览
🔹牛奶朱古力柚子挞💰50👅🌕🌕🌖🌑🌑5.5/10本身想食佢既芝麻抹茶挞,点知无哂,所以就转为食呢个🤣 挞底几脆口,柚子酱既味都几香,同牛奶朱古力既tart filling一齐食就会酸酸甜甜,所以食哂成个挞都唔会腻👍🏻可惜我个人偏好黑朱古力,所以就略嫌呢个唔够浓朱古力味,不过我相信甜品师应该有试过系牛奶朱古力先衬到柚子味,所以只可以话我同呢款挞唔夹🙈-🔙回头指数: 6/10⚖️人均消费: 50-🔅另外因爲挞底系平既一块系底,变相徒手食既时候手会掂到侧面啲filling,都几狼狈下😅
🔹牛奶朱古力柚子挞
💰50
👅🌕🌕🌖🌑🌑5.5/10
牛奶朱古力柚子挞

🔙回头指数: 6/10
⚖️人均消费: 50
  • 牛奶朱古力柚子挞
2020-07-26 669 浏览
大食妹系一个好锺意试新野嘅人今日朋友生日, 大食妹就订左Tartes & Pop嘅生日蛋糕同朋友庆祝Tartes & Pop嘅挞相当有名气, 系唔少中上环OL升职同散水饼嘅好选择<Hazelnut Yuzu Cake>今次大食妹就嗌左Hazelnut Yuzu Cake蛋糕面头有一层柚子酱, 上高仲放左牛奶朱古力片、卷起嘅榛子酱、果仁同青柠, 食头嗰几啖都觉得几清新但中间仲有榛子味嘅mousse同多一层嘅柚子酱, 大食妹就会觉得有啲偏甜虽然最底层有一层牛油挞皮, 但系都系中和唔到蛋糕本身嘅甜腻
大食妹系一个好锺意试新野嘅人

<Hazelnut Yuzu Cake>
今次大食妹就嗌左Hazelnut Yuzu Cake
虽然最底层有一层牛油挞皮, 但系都系中和唔到蛋糕本身嘅甜腻
2020-07-04 692 浏览
之前偶然见到他们的甜品,觉得卖相真系好吸引🤩🤩所以这天便买了2个尝试一下🥰先吃清新的无花果乌龙茶挞🍃🥧太有惊喜了🤩首先乌龙茶cream的茶味很重,完全不腻,中间有无花果果酱,两个味道非常融合,而且挞的外皮不会过厚,富牛油香气,整个挞都很有层次感。.另外是覆盆子巧克力挞巧克力上面有覆盆子果酱,酸酸的果香,跟浓浓的巧克力,感觉很奇妙😳😳,而且朱古力挞中间也是有不同口感,非常好吃。好想试他们之後新出的味道🤤🤤🤤🤤
之前偶然见到他们的甜品,觉得卖相真系好吸引🤩🤩
所以这天便买了2个尝试一下🥰

2020-06-22
无花果乌龙茶挞
覆盆子巧克力挞
2020-06-14 985 浏览
终於在工作日买了,但是味道真的有点不喜欢,巧克力还不错,很浓郁,但是酸酸的就不太喜欢,另外还选了一个百香果?反正也是酸的不喜欢这种味道,下次不会再帮衬了!失望而归
Yum
2020-04-24 1622 浏览
Possibly one of the best French patisserie. Although the shop is very tiny, the humble owners and chefs are a pair of brothers from France who surely do themselves proud by making the tarts irresistible then I will just come back for more, and more, and more.
2020-04-14 1689 浏览
一班朋友系屋企开party 於是选择Tartes & Pop 做饭後甜品买够$500仲有得色费外卖送上门所以我地就拣左个9个box set ($400) 另外再单点3个一次过可以试晒佢咁多种味道,好满足
一班朋友系屋企开party
於是选择Tartes & Pop 做饭後甜品
买够$500仲有得色费外卖送上门

一次过可以试晒佢咁多种味道,好满足
2020-04-14
  • 香橙伯爵茶挞
  • 法式咖啡忌廉布丁挞
2020-04-06 1407 浏览
最近辛苦做完一个project,老细就慰劳下我哋买咗Tartes&Pop嘅挞大家一齐share😋😋太多选择唔知点拣,就由自己锺意嘅水果开始入手。热情果榛子挞好酸甜好开胃,食落去唔会有好腻嘅感觉,每一啖嘅texture都好rich,一定要试!另外都试咗好多人推荐嘅香橙伯爵茶挞,淡淡嘅伯爵茶味配着上面嘅香橙,有种不和谐中和谐嘅感觉,食落去比想像中夹,好有层次感,唔怪之得咁多人都推荐!

2020-04-01 1127 浏览
用作散水饼不二之选啊 同事都话好食😋好有心思同多选择满足唔同人 order左两次 准时送到同新鲜 服务都周到 系在西港城附近好方便 希望之後有机会可以试咪其他味 唔会令人失望嘅甜点
  • 香橙伯爵茶挞
  • 法式咖啡忌廉布丁挞
  • Sesame Matcha
2020-03-19 933 浏览
听讲上环有间法国两兄弟开既甜品店,佢地仲话自己可能系香港最好既法国甜品,既然今日黎到上环,就试试去。我买左个香橙伯爵茶挞,佢个包装好迷你同埋好令。就咁睇个卖相已经无得输,一食落去,幸福感觉满泻。佢最底个层系类似消化饼既饼底,但佢整得完全唔乾,仲要好结实,唔会食到d饼碎飞到周围都系。中间个层系超级浓既伯爵茶酱,有茶香之余完全唔甜,同上面层香橙超夹,一啖可以食到两个层次,真系想再安哥,超级好味,所以非常值呢个价钱。
我买左个香橙伯爵茶挞,佢个包装好迷你同埋好令。

2020-03-18 661 浏览
香港地真系好难搵到西式又有啲法国风情嘅挞,呢个真系数一数二。系某次机缘巧合有朋友请我食呢间嘢嘅挞,从此踏上成魔之路久唔久就要买啲返屋企食,食到想咗瘾添....不得不赞下啲包装好靓,一个一个挞咁包虽然好唔环保,啲挞唔会翻到屋企冧晒好样衰咁本人最最最最推介系香橙伯爵茶挞! 香浓嘅伯爵茶味mousse配酸酸甜甜嘅香橙jam,fresh到呢,简直食到停唔到! 食咗N次都唔厌真系太好食流晒口水! 仲有上面果个柠檬榛子朱古力挞都好好食,个底好脆,柠檬味好出呢个酸啲好开胃,都超好食
久唔久就要买啲返屋企食,食到想咗瘾添....

本人最最最最推介系香橙伯爵茶挞!
柠檬榛子朱古力挞
柠檬榛子朱古力挞
2020-03-17 527 浏览
想食tart又谂唔到去边到买?可以试下呢到呢间铺头既门面一啲都唔起眼😂😂 就开系上环Western Market对面 系专卖法式甜挞 但系啲味道既配搭全部都好新鲜吸引😍😍!-黑芝麻抺茶挞 $50挞皮超级脆!挞底主要系黑芝麻 第一口咬落个底到就觉得个黑芝麻味几浓🥰🥰 之後再咬埋上面个抺茶 抺茶味都好浓😭😭两只味一齐食 真系超级好食🥺好高质-佢仲有啲劲正既味 例如 无花果乌龙茶挞、香橙伯爵茶、法式咖啡焦糖布丁味都劲想试😭绝对会回头...老实讲佢价钱真系有啲贵😂不过食完又觉得佢真系值既😂😂
想食tart又谂唔到去边到买?可以试下呢到
系专卖法式甜挞 但系啲味道既配搭全部都好新鲜吸引😍😍!
黑芝麻抺茶挞 $50

两只味一齐食 真系超级好食🥺好高质