散水饼系职场文化既一大难题,要得体得黎好食,每一个职场要买既价钱同文化都唔同,近排撞正我啱啱买完,好多人都dm问系边到买😂 加上又到转工季节,所以索性出一个长post比大家参考下,单买又得买礼盒🎁又得😜 外表精致到好似cake咁😍 仲有送货服务,不论系自取定送货都无问题~ 如果想自己食就要去门市买,网上订既话最低订购额系$400,要免费送货就要$500以上,如果唔系就要收$60运费~呢间其实买黎自己食定系散水饼都得几方便!size有正常 (6.5cm) 同迷你 (4.8cm) 任君选择~ 正常size可以单买,又可以买9个礼盒装,大盒里面再有独立包装几贴心;如果觉得价钱上贵左啲,尤其系好似我咁要买六十几件,budget有啲紧手,可以考虑买迷你既,size唔系细好多又得体,不过迷你无得单买,只可以买16个既迷你礼盒装,里面系固定既5个味,我买左4盒,全部都唔会太甜,而且迷你呢个size几好,唔会令人觉得太饱或者济,唔同年纪既人都啱,用黎派俾同事甚至上司都系唔错既选择!我其中一个同事仲问埋营养师有几多卡路里,一件迷你既大约一百多卡路里,食完都唔洗怕热量爆表😍16个既盒每个挞都有凹位,每个挞

Mini  Tart  Box

16个既盒每个挞都有凹位,每个挞都唔会走位,呢个设计几贴心👍🏻 里面仲印左张卡仔图文并茂咁写低有咩挞,方便人拣😜 有啲可以改善既地方,盒面有一张卡写话室温只可以放半个钟,但系包埋送黎既时间,加上要慢慢派其实有难度,所以如果可以喺盒既上方或者旁边放啲液体冰袋,好似有啲卖cake既铺头咁会好啲,避免好似宜家cream嗰个位咁会比较快腍,同埋挞既面有少少想出水~ 另外,虽然有凹位等啲挞唔会移位,但攞既时候有少少唔方便,如果凹位可以加喺两个对角加凸起黎既硬卡纸,连埋个底纸一齐攞出嚟会方便啲~

价钱同选择方面:
正常size ($47@1; $415@9 (1盒)):新鲜青柠挞 🍋 (+ $3)、香橙伯爵茶挞 🍊、法式咖啡忌廉布丁挞 ☕️🍮、士多啤梨忌廉挞 🍓、三重香浓朱古力挞、牛奶朱古力柚子挞🥛、黑芝麻抹茶挞 🍵 (+ $3)、柠檬榛子朱古力挞 🍋
迷你size ($400@16 (1盒)):椰子芒果挞 🥥、覆盆子朱古力挞 、士多啤梨忌廉挞 🍓、黑芝麻抹茶挞 🍵、香橙伯爵茶挞 🍊

订到一定金额,只要输入优惠码不论送货定自取都有优惠: a) 买满$1,500自取85折 b) 买满$1,500送货9折 c) 买满$3,000自取85折

虽然今次散水饼我食唔到,但系之前食过一次印象几好,所以味道上综合一下我同同事既意见出黎~ 迷你16个一盒既系固定左下面呢5只味:

(5😍 系满分,🤩系半分)

椰子芒果挞 🥥🥭🥧
椰子mousse为主,软滑绵密,芒果🥭除左系上面既点缀之外,里面仲有一层芒果🥭jam~ 份量啱啱好,酸酸甜甜中和翻椰子济济地既感觉,两种热带水果都夹!表面仲撒左啲椰丝🥥,加埋里面既青柠皮🟢🍋几有层次感又清新啲,甜度适中~ 挞皮酥脆

覆盆子朱古力挞 🍓🍫🥧
朱古力味香浓而且幼滑,口感好似生朱古力咁,唔会好似牛奶🥛朱古力🍫馅咁实身,亦无咁甜,部分系用左有朱古力🍫界Hermes 既 valrhona👍🏻 同时用左红莓🍓酸酸甜甜中和翻几开胃,除左表面有之外,中间有薄薄既一层jam,份量同比例啱啱好~ 饼底衬返系松脆既朱古力🍫底

士多啤梨忌廉挞 🍓🍶🥧
雪白及香草🌿忌廉细致幼滑,上面有士多啤梨🍓jelly🍮,里面仲有青柠皮🟢🍋 同士多啤梨🍓果酱,口感丰富得嚟,青柠皮令到成个挞更清香,以往士多啤梨加忌廉呢个组合虽然喺蛋糕🍰比较常见,但多cream比人觉得会好肥咁,今次除左表面既jelly仲有里面既jam正正可以和翻,买相又靓🤩 杏仁饼底同下面既伯爵茶挞一样~

黑芝麻抹茶挞 ⚫️🍵🥧
呢个配搭特别得黎有层次感,用左味甘醇厚既京都🇯🇵宇治抹茶🍵做mousse, 软绵细滑,用既抹茶粉仲要有证书认可真系好有心👍🏻 配埋杰杰地同甜甜地既香浓黑芝麻酱⚫️,中和翻苦味,估唔到两样野虽然都浓味,但两者香味相得益彰,齿颊留香!朱古力🍫底亦都松脆~

香橙伯爵茶挞 🍊☕️🥧
橙🍊味既甜品一向比人一种好甜既感觉,但呢个唔会,表面既橙肉蜜饯同茶既比例恰到好处,配埋口感软滑、芬芳馥郁既伯爵茶☕️cream,估唔到几夹!杏仁饼挞底松脆得嚟唔会好易碎,又唔会过湿几难得~

$400 for 1 box; $1,440 for 4 boxes (买满$1,500有9折)

好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩
  • 黑芝麻抹茶挞
  • 覆盆子巧克力挞
  • 士多啤梨忌廉挞
  • mini  tartes  box
2021-07-02 290 浏览
准时送货,因为我买佢9个一盒嘅box x 5做散水饼,每个tartes都有独立包装,不但乾净卫生又易拎、而且同事个个都赞好味!Quality非常高、非常满意!一定系散水饼首选!就算自己食都会好enjoy~我买多左所以有试到lemon同raspberry chocolate ,佢啲tartes饼底厚身,但又唔系硬嗰种,脆得黎又好夹饼上面嘅content, lemon就啱锺意酸酸甜甜嘅人,夏天食都好夹,raspberry chocolate,佢个chocolate 好滑,又配上面raspberry 酱真系一流~

一定系散水饼首选!就算自己食都会好enjoy~

2021-06-22 665 浏览
非常满意,好好味,有睇头,包装细致,好值得买,1号lime tart系心水推介,买左4盒36件,call van自取,可靠,完满. 如果delivery 的minimum order稍为降低门栏会更perfect。

2021-06-22
2021-06-02 948 浏览
一早听闻呢间d饼几好食,今次终於有机会试下🍰香橙伯爵茶挞本身已经对伯爵茶属於极钟爱程度,一见到呢个key term即刻心心眼😍二话不说拣左佢呢个挞可以话系惊喜十足🤤有三重口感👍🏻第一啖食外围,伯爵茶味极浓,香到癫左👍🏻第二啖食饼底,饼底结实而脆,而且似乎系焗过,而唔系平时出面食到只需要冷藏的饼底,咬落会有淡淡曲奇饼的香脆味道👍🏻第三啖食中心,中心位置夹左类似橙味果jam,而且会食到有果肉,mix埋伯爵茶味甜度岩岩好~呢个cake的味道完全超越之前食过的散水饼,极好食药比一百分💯,再加上顶头仲有一旧橙做装饰,食得又睇得,散水饼真心推荐呢个~
一早听闻呢间d饼几好食,今次终於有机会试下

🍰香橙伯爵茶挞
呢个挞可以话系惊喜十足🤤有三重口感
👍🏻第一啖食外围,伯爵茶味极浓,香到癫左
2021-06-01
2021-05-06 1173 浏览
今日朋友请食甜品,有惊喜!黑芝麻抹茶挞上层系抹茶mousse,抹茶味浓到恰到好处,带有回甘。而挞中间则有芝麻流心&蛋糕,芝麻味十分香浓,但又唔会过甜。而挞底系曲奇饼底,既结实又松脱脆,一口咬落去唔会碎开晒。整个配搭真系perfect,值得再试!
今日朋友请食甜品,有惊喜!

黑芝麻抹茶挞
2021-05-04 900 浏览
朋友生日想打破传统唔买一整个生日蛋糕, 谂起之前同事买呢间散水饼好好食,而且每件挞都独立包装,合乎现在的卫生法式咖啡忌廉布丁挞香橙伯爵茶挞黑芝麻抹茶挞三重香浓朱古力挞每款挞$45,我觉得物超所值,除咗卖相精致吸引外,食材用料都好丰富,我今次食左黑芝麻抹茶挞,系坊间少有嘅款式。抹茶味道浓郁,再加上中间夹了黑芝麻好夹好惊喜,其他款式友人也赞不绝口不过要买就最好上网预订先,店内现货和款式并不多.
的卫生

法式咖啡忌廉布丁挞

香橙伯爵茶挞

黑芝麻抹茶挞

三重香浓朱古力挞
不过要买就最好上网预订先,店内现货和款式并不多.
2021-03-21 1625 浏览
I tried the lemon tart for dessert. A slender layer of lemon cream has a flavour that perfectly balances rich butter, the acidity of lemon juice and the bite of lemon zest. The crust, with a texture that’s similar to a shortbread cookie, retains a fatty crunch that’s an ideal contrast to the silky filling. Remember to save room for dessert when you pay the place a visit!
2021-02-25 2214 浏览
和朋友在上环瞎逛,偶然路过这间专售法式tart 的小店,觉得装潢挺新颖有趣,便进去看看。店内有一面挂满了明星亲笔签名的墙,不乏外国歌星、名人,更有本地的美心妹妹呢!热情好客的法国型男Thibaut以带点口音,但不难听得懂的英文补充説:「Leon Lai (黎明) 和 Giordano的founder Jimmy Lai (黎智英)都曾光顾呢!」他们设有自家厨房,就在收银柜後方,每天新鲜人手制造。橱窗里摆放着九款tart,全部卖相精致。和朋友商量後,决定点四款来试试。型男Thibaut除了帮我们把挞切开,更体贴地为我们递上餐巾纸,他说直接用手吃是最好的,用餐具反而碍事。也是呢,就像我们香港人吃蛋挞不会用刀叉一样。他更建议我们根据不同的口味来决定享用的次序,由淡口味的到浓味的,再到清新的,足见他的讲究和认真,态度一丝不苟。法式咖啡忌廉布丁挞($45)店内的best seller,custard软滑,饼底硬且脆,层次丰富,边咀嚼边渗出淡淡的咖啡香,真令人惊喜!黑芝麻抹茶挞($45)这款也长期热卖,我们幸运地买了最後一件。黑芝麻和抹茶的配合绝佳,两者的浓度相约,但如果你是抹茶爱好者,也许会稍嫌

他们设有自家厨房,就在收银柜後方,每天新鲜人手制造。

法式咖啡忌廉布丁挞($45)

黑芝麻抹茶挞($45)
这款也长期热卖,我们幸运地买了最後一件。黑芝麻和抹茶的配合绝佳,两者的浓度相约,但如果你是抹茶爱好者,也许会稍嫌抹茶味不够突出呢。

覆盆子巧克力挞($45)
巧克力味道非常浓郁,中间有一层薄薄的raspberry 酱,Thibaut手舞足蹈地说raspberry是用以中和浓烈的巧克力,是经过精心思量的产物。

柠檬榛子朱古力挞($45)
这款最为清新的留待最後享用。初嚐一口,味道还挺酸的,但朋友说对她来说刚刚好,所以很视乎个人口味。

这里的tart不但卖相精美,而且吃得出用料讲究、制作认真。不论是挞底、果酱、忌廉,抑或海绵蛋糕,尽见法国男的匠心独运,绝对是「实力tart」。

最较人惊喜的是,我们吃了这麽多,却没有一点饱滞的感觉,真正做到甜而不腻。
2020-12-13 2953 浏览
之前听闻哩间饼店卖既法式挞好好食🤩所以我临新番工last day 前一个星期系网上订左呢间法式挞店作为散水饼请同事食之余自己都试吓🤤 佢有好多款唔同口味既挞,个人最钟意黑芝麻抹茶挞同埋香橙伯爵茶挞,饼底唔会话太淋,脆脆地咁,绿茶香味,加上香橙嘅清新,食落唔会话太甜,劲满足!Mini box共有16件,共5个味。每款挞都好精美别致,同事们吃完之後都大赞味道好好食,用黎做散水饼真系唔错。用心嘅制作值得支持呀!

之前听闻哩间饼店卖既法式挞好好食🤩

2020-11-26
2020-11-06 2933 浏览
吃完午餐,一定要食食甜品,当然又系系openrice 到揾甜品。要揾啲未试过的店舖,当然就是呢间啦。店舖外面放着漂亮的poster ,可能是平日,并没有这麽多选择,但拣咗我最喜欢的口味,包装很用心,但回家仍有少少走样。每个tart也有复杂的口味,créam Brûlée 有咖啡味,口味平行得好好,饼底好好味,厚而实,有焦糖味。咁细件的甜品,制作出一件艺术。
吃完午餐,
一定要食食甜品
当然又系系openrice 到揾甜品
要揾啲未试过的店舖,
当然就是呢间啦。
店舖外面放着漂亮的poster

可能是平日,
并没有这麽多选择,
但拣咗我最喜欢的口味,
包装很用心,
但回家仍有少少走样

每个tart也有复杂的口味,
créam Brûlée 有咖啡味,
口味平行得好好,
饼底好好味,
厚而实,
有焦糖味。
咁细件的甜品
制作出一件艺术。

• Coffee Crème Brûlée tarte
2020-10-18 2595 浏览
疫情下散水饼都系独立包装比较受欢迎毕竟都系希望食得安心又放心位於上环既呢间饼店真系又靓又好食每件tart 或者 cake 都有一个独立盒装住送礼真系啱晒今次我有幸食左两件都好好味😋 同好滑我自己一向锺意饮咖啡所以对咖啡味既 creme brûlée 情有独锺但系如果讲最好一定系我第一次食呢间店既呢件饼个样超级靓仲要系好浓嘅开心果从来都无一间系做得咁出色可惜而家已经无左希望佢会迟啲再出返或者有其他新口味啦真心推介的饼店虽然价钱有啲偏贵但间唔中一次奖励下自己啦
疫情下散水饼都系独立包装比较受欢迎

真心推介的饼店
虽然价钱有啲偏贵
但间唔中一次奖励下自己啦
2020-09-03 3499 浏览
同事Last Day,搵咗呢间叫我帮手订见到个价钱都唔平,亦都因为公司人数太多,为咗同事个荷包着数,所以无拣到$50个两款上网拣好哂数量,信用卡俾完钱就收到Email,话你知个Order No.同埋落单详情我系7月13日落单,7月17日送货嘅点知因为第三波武肺嘅关系,公司要分开2 Teams人返工所以我7月16日就Whatsapp问吓佢地可唔可以延迟两个礼拜先送货本身系要2日通知期嘅,但系疫情关系所以破例去到7月31日,公司都仍然系分开2 Teams人返工唯有将个Order一拆二,分开两日送啦8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低个五盒售货员用冰袋装住四/五大盒西饼拎过去我公司(第二日先醒起要影相)啱啱个手抽位遮住咗个No.落Order个阵已经想试呢个,然後第一日听同事讲呢个食到有三层口感,当然要试吓系咪真系咁坚啦唔计最上面旧橙肉,明显见到有三层中间个层有少少似果酱嘅质地淡淡嘅伯爵茶配橙,个味道好夹,加埋饼底好有层次感个饼底一啲都唔乾,都几结实吓因为有啲同事无返 / 食嘅关系,所以可以食多旧,拣咗覆盆子巧克力挞覆盆子果酱酸酸甜甜地,衬埋朱古力嘅微苦同甜味,唔同口感,好味攞哂啲饼之後,发现可
同事Last Day,搵咗呢间叫我帮手订

我系7月13日落单,7月17日送货嘅
点知因为第三波武肺嘅关系,公司要分开2 Teams人返工
本身系要2日通知期嘅,但系疫情关系所以破例

去到7月31日,公司都仍然系分开2 Teams人返工
唯有将个Order一拆二,分开两日送啦
8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低个五盒

啱啱个手抽位遮住咗个No.

香橙伯爵茶挞

唔计最上面旧橙肉,明显见到有三层
中间个层有少少似果酱嘅质地
淡淡嘅伯爵茶配橙,个味道好夹,加埋饼底好有层次感
个饼底一啲都唔乾,都几结实吓

攞哂啲饼之後,发现可以拎个盒去当$25现金券咁用

价钱黎讲的确唔系太亲民,但系食落就知佢地真系值呢个价
2020-08-04
外卖送餐
『法国人主理法式𝚃𝚊𝚛𝚝・$50定价过高了?』༆𝑻𝒂𝒓𝒕𝒆𝒔 & 𝑷𝒐𝒑, 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏⠀⠀谢谢妈妈冒着雨帮我外带回家,不过她说她被这个size惊吓到了!我也被吓到了!( ͠° ͟ʖ ͡°)⠀⠀꧁抹茶芝麻挞 $50꧂⠀ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑇𝑎𝑟𝑡⠀抹茶味主要源於上面的抹茶奶冻和抹茶粉,不算很浓郁,相信无论味道和份量都满足不到茶控。⠀中间有一层芝麻味的,沙沙口感,我不确定是什麽,同样也不算满足到芝麻控。⠀抹茶和芝麻味适中,不算浓郁,味道上完全没有惊喜,这个价钱我会期望有2更冲击味蕾的味道。值得一赞的是挞皮做到非常薄脆的口感呢。⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.65/10 (对我而言 味道价钱不成正比)⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $50⠀⠀说实话,$50元这个Size我觉得真的太小了,可说是真的小得有点过份😅 可以看图二看看它跟我手心大小对比。⠀这个价钱,这个size,这个味道,试一次便可以了。我也被Openrice上接近300的好评吓坏了😅⠀——————————————————⠀🌟推荐 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀N/A⠀🤰🏻回访 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀Yes⠀——————————

꧁抹茶芝麻挞 $50꧂⠀

Yes⠀
Tartes & Pop⠀
上环摩利臣街2号地舖⠀
2020-08-12 2113 浏览
喺返工 last day 前两日网上落单,好方便请同事食,个个都话好好味,所有挞都唔会死甜,食得出用料靓👍🏼香橙伯爵茶、椰子芒果、黑芝麻抹茶味都好出色,挞入面果酱/ cream 馅都好多,见佢唔同味有唔同挞底👍🏼👍🏼自己都试左个黑芝麻抹茶味,抹茶味浓但唔会苦涩,黑芝麻味都浓同埋有新鲜芝麻粒,两样加埋估唔到咁夹👍🏼👍🏼👍🏼总共买左4盒,对比起其他,士多啤梨忌廉挞卖相唔吸引,每盒都比人拣剩呢款💧仲要一盒入面,呢款有4个,其他款得3个,可能要转下其他口味有4个喇包装盒够实净👍🏼值得推介既散水饼💯
喺返工 last day 前两日网上落单,好方便
包装盒够实净👍🏼
值得推介既散水饼💯
  • 黑芝麻抹茶挞
  • mini  tartes  box
2020-08-02 1317 浏览
🔹牛奶朱古力柚子挞💰50👅🌕🌕🌖🌑🌑5.5/10本身想食佢既芝麻抹茶挞,点知无哂,所以就转为食呢个🤣 挞底几脆口,柚子酱既味都几香,同牛奶朱古力既tart filling一齐食就会酸酸甜甜,所以食哂成个挞都唔会腻👍🏻可惜我个人偏好黑朱古力,所以就略嫌呢个唔够浓朱古力味,不过我相信甜品师应该有试过系牛奶朱古力先衬到柚子味,所以只可以话我同呢款挞唔夹🙈-🔙回头指数: 6/10⚖️人均消费: 50-🔅另外因爲挞底系平既一块系底,变相徒手食既时候手会掂到侧面啲filling,都几狼狈下😅
🔹牛奶朱古力柚子挞
💰50