2018-09-10 3315 浏览
话说呢间系朋友推介嘅甜品店,专做外卖嘅,仲有靓仔外国人serve但朋友话呢度嘅挞好受欢迎,所以最好预先订,佢就帮我订好咗四款啦,包括每月推介的新款。店舖嘅装修好吸引以白色同橙色为主,够eye catching. 貌似好多名人食过当日我两点半去到,挞已经冇得7788,心谂好彩有订到个盒好配合店舖嘅装修,都系以橙白为主打开入面又有四个细盒仔,原来每个都独立包装。店主好好附上温馨提示卡:室温最好30分钟内食,放喺雪柜可以放24小时。九月款式系芒果香蕉挞呢款香蕉味都几重,又有少少芒果嘅清新最好食而且最推介嘅系芝麻抹茶挞!真系劲好食!好浓郁嘅抹茶同芝麻味,而且两款配合得好好,唔会盖过对方好有层次,食落口好滑,个挞底又够脆,自己一个食晒成件都唔觉腻!!士多啤梨忌廉挞呢个系四款之中较为腻,好重芝士忌廉,不过有士多啤梨中和下,带有一点酸甜。法式咖啡忌廉布丁挞挞的口感好滑,咖啡味都几出。综合黎讲,呢间小店可以再试必试芝麻抹茶挞!!!!

当日我两点半去到,挞已经冇得7788,心谂好彩有订到

个盒好配合店舖嘅装修,都系以橙白为主

九月款式系芒果香蕉挞
呢款香蕉味都几重,又有少少芒果嘅清新

最好食而且最推介嘅系芝麻抹茶挞!

士多啤梨忌廉挞

法式咖啡忌廉布丁挞
挞的口感好滑,咖啡味都几出。

综合黎讲,呢间小店可以再试

必试芝麻抹茶挞!!!!

2018-09-02 2147 浏览
难得周末,与男友专程到上环吃一间想试很久的拉面店,虽没想像中那麽好吃,却给我们巧遇附近的美味甜品小店『Tartes & Pop』!『Tartes & Pop』店面小小,里面只有一位外籍帅哥店员,也就是tarte的主厨;装潢以橙和白为主,走年轻活力风格,白色的砖墙很适合拍照放上IG~LOL店子顾名思义主打蛋糕挞,可选的款式虽就只有十款左右,但全都十分精致,口味也很吸引,我们好不容易选了其中4款外带。每个tarte都以独立盒子包装,十分卫生且用心,帅哥主厨也很贴心地提我们最好半小时内食或放进雪柜。首先吃的是味道较淡的「香橙伯爵茶挞」,虽说较淡,但其实味道相当出色~这件挞用了杏仁粒做挞底,中间的幼滑摩丝是伯爵茶味,茶味刚好,吃下去会慢慢渗出伯爵茶的香气,配上表面的清新香橙酱和橙肉,味道层次分明,每一口都带来满满的幸福感~「法式咖啡忌廉布丁挞」与平时别到的Crème Brûlée不同,第一口吃下去就有很香浓的咖啡味,再仔细吃两三口更尝到忌廉与蛋香。布丁挞质感滑嫩,挞底以脆饼弄成,与上面的布丁很夹,增添了口感和味道上的层次,十分有惊喜!平时并不喜欢吃蔓越莓的我,竟胆粗粗的点了「蔓越莓朱古力挞」,

Orange Earl Grey tarte

Coffee Crème Brûlée tarte

Baba Cranberries tarte
平时并不喜欢吃蔓越莓的我,竟胆粗粗的点了「蔓越莓朱古力挞」,其实是因为被它的朱古力蛋糕底吸引喇~朱古力味很浓郁,内里注满了酸酸的蔓越莓酱,还有阵阵酒香,与朱古力味互相衬托,相信喜欢蔓越莓的人会大爱这款挞呢。

Sesame Matcha tarte
作为抹茶控的我当然会选「黑芝麻抹茶挞」,选用京都抹茶粉,抹茶味浓而带甘,吃下去有淡淡黑芝麻味,加上脆朱古力饼底和软绵绵的杏仁蛋糕,配搭完美~这可说是小女子吃过最美味的抹茶之一啊!!

试过就会知道为什麽小小的一件挞点要$45了,无论是卖相或味道绝对衬得上这个价钱啊!

By alvahana
2018-08-25
Orange Earl Grey tarte
Coffee Crème Brûlée tarte
Baba Cranberries tarte
Sesame Matcha tarte
2018-09-01 1679 浏览
前两日朋友生日,但每个人的口味唔同,我又想俾个惊喜佢 所以冇问佢钟意咩味嘅蛋糕。呢间挞嘅外型好靓,所以我就决定喺度买挞当蛋糕同佢庆祝生日有10款挞,个样都好吸引! 原来呢度每一个挞都独立包装,系面头有写上细细的号码。都几靓!! 好似拆开每件都有惊喜咁手提式盒,几方便我同朋友试左几款口味:黑芝麻抹茶挞 sesame matcha 见佢张台有抹茶证书 , 咁我就试下抹茶口味啦!实物同佢宣传果张menu唔一样,我仲惊我买错咬落去入面有层芝麻酱, 抹茶味好够,芝麻唔会盖过抹茶嘅味道, 两者劲match法式咖啡忌廉布丁挞 coffee crepe呢款外型就麻麻,但钟意咖啡味嘅朋友会爱上,因为佢嘅咖啡味好香好浓, 但就偏甜少少蔓越莓朱古力挞 baba cranberries 上面嘅红色波波我朋友话系蛋糕嚟, 我就冇食过啦。 一切开,入面系流心的蔓越莓酱,酸酸甜甜的。挞皮系朱古力口味。 士多啤梨忌廉挞 strawberry 呢款系四款中最易腻的,cream cheese重,有点似cheese冻饼口感, 而且挞皮牛油味重d, 真系十足十系迷你士多啤梨芝士冻饼
有10款挞,个样都好吸引!

手提式盒,几方便

我同朋友试左几款口味:

黑芝麻抹茶挞 sesame matcha
见佢张台有抹茶证书 , 咁我就试下抹茶口味啦!

实物同佢宣传果张menu唔一样,我仲惊我买错

法式咖啡忌廉布丁挞 coffee crepe

蔓越莓朱古力挞 baba cranberries

士多啤梨忌廉挞 strawberry

2018-08-31 1074 浏览
食尽香港出色甜品既女友,今日带左我嚟呢间甜品店,专卖法式甜挞。一入去就比呢个corner吸引左,墙上挂左外国明星既大碟cover甚至亲笔签名,睇嚟呢间甜品店非同凡响!下午四点左右甜挞差唔多俾人卖晒,好彩我食既款式都仲有。我哋一共叫咗四款甜挞。第一款系法式咖啡忌廉布丁挞,食完第一个感觉就系咖啡味非常香浓,咖啡同焦糖味道非常夹,但唔会抢走彼此味道。上层并唔系焦糖脆片,所以最好将甜挞放平,否则焦糖就会流晒出嚟。第二款就系柠檬榛子朱古力挞。三小瓣榛子朱古力配上柠檬,非常开胃,但同时朱古力平衡返柠檬嘅酸度,嗰底非常脆口。味道同口感都非常有层次。第三款系覆盆子朱古力挞,特别既系覆盆子果酱涂系甜挞上面,令卖相有啲时尚。味道非常清新,中问既朱古力慕丝配上脆口既饼底,口感丰富。第四款,亦都系最後一款,就系香橙伯爵茶挞。之前我未饮过伯爵茶,今次食觉得伯爵非常甘香。挞上面有一大旧橙肉,配搭非常新颖。每款挞各有特别之处,相同之处在於卖相吸引,松脆嘅饼底,各款甜挞既配搭令人惊喜不断,甜度不会过甜。一句作总结:实在太好味啦!

Coffee  Creme  Brulee  Tarte

Earl  Grey  Orange  Tarte
  • 法式咖啡忌廉布丁挞
  • 柠檬榛子朱古力挞
2018-08-28 131 浏览
Wa wa wa, 真系唔系买广告,呢间甜品舖真系不得了呀!嗰日因为要庆祝爸爸生日又唔知买咩甜品好,於是就决定试吓唔买生日蛋糕买其他啦点知有个喜出望外嘅惊喜发生左。今次入到去呢间细细间嘅甜品舖入边应该系外国人开嘅咁我就买咗四款甜品黎试吓啦第一款系Coffee Crème Brulee佢有着薄薄一层焦糖脆脆与内在香浓幼滑的质感形成完美对比,咖啡香浓比例恰好, 挞皮松脆将每一款不同的味道都衬托到出来。第二款系Fresh lime 新鲜青柠挞 ,佢挞面上一粒灯白色的泡泡, 比棉花糖更软,口感又香又滑, 入口酸度调教刚好,酸中带柠香,很醒胃, 饼底做得非常非常好,薄脆又不油腻。正!三系Raspberry Chocolate 覆盆子巧克力挞挞上封上一层朱古力,内里一层Raspberry Jam 、半流心朱古力酱,一层一层渐进,朱古力够香浓、Raspberry够酸, 味道平衡出色;口感幼滑细腻。同样个饼底都做得好好,整体来讲够晒甜美。仲有最後一款就系Earl Grey Orange 香橙伯爵茶挞 , 闻到阵阵橙香,原来有这款香橙伯爵茶挞。伯爵茶做的部分很香滑,茶味和橙味很平均,甜度适中。令人回味无
三系Raspberry Chocolate 覆盆子巧克力挞
仲有最後一款就系Earl Grey Orange 香橙伯爵茶挞 , 闻到阵阵橙香,原来有这款香橙伯爵茶挞。伯爵茶做的部分很香滑,茶味和橙味很平均,甜度适中。令人回味无穷
我估老板似乎系法国人
整出黎既tarts果然够哂精致浪漫
无论系饼底定系上面既装饰都尽见心思,
赞赞赞赞赞赞赞赞赞!
2018-07-06
其他
  • 香橙伯爵茶挞
  • Coffee Creme Brulee
  • Raspberry chocolate
  • 新鲜青柠挞
2019-01-11 63 浏览
上次食咗一个同事买比我嘅散水饼发觉好好食,所以今次我买咗一个package请朋友食,我系喺依间餐厅嘅网站order的网站,上面好多款式拣,我拣咗一个10件cake嘅套餐,拣咗套餐後你可以自由配搭10件不同的cake。当中我食咗抹茶黑芝麻同埋柠檬味嘅cake,抹茶芝麻系好多人推介嘅真系好好食,唔系好甜,茶味好香!柠檬味嘅cake嗰个柠檬味好Flash,真系一试难忘!但系有啲不足嘅每一件cake嘅份量都好少,希望佢第时可以整大啲啦!
2018-12-27 116 浏览
这天上好姊妹家玩,决定先到Tartes & Pop买法式挞一齐开心share😃一共有9款可供选择,每款都好吸引,由於之前未试过,所以完全是根据卖相来决定买哪三件🤣美美的外卖盒~由於自己不太喜爱栗子,所以没试这件栗子挞,不过姊妹说它栗子味浓郁,物超所值。在网上看到不少人推介这件黑芝麻抹茶挞,一试就发现果然名不虚传。抹茶味酣香,配上甜甜的黑芝麻,吃下去毫无违和感,赞!个人最爱牛奶朱古力柚子挞。卖相高贵不在话下,难得的是它不会过甜,加上淡淡的柚子味,予人清新之感。

美美的外卖盒~
黑芝麻抹茶挞
牛奶朱古力柚子挞
  • 粟子小麦柑挞
2018-11-26 123 浏览
喺上环返工,最开心就系附近好多嘢食。有怀旧廉价嘅食物,亦都有好多精致fine dining。甜品方面,又点少得呢间由法国人主理嘅Tartes & pops。每一款tarte都由老板精心设计,善用每样食材的特性同味道,完美组合出口感同味觉都一流嘅tartes。最中意绿茶配黑芝麻口味,买黎自私食、送俾人做生日蛋糕,什至做散水饼一样适合。
喺上环返工,最开心就系附近好多嘢食。
有怀旧廉价嘅食物,亦都有好多精致fine dining。

• Sesame Matcha tarte
  • Sesame Matcha Tart
2018-11-14 208 浏览
覆盆子巧克力挞不是苦苦的朱古力,但是不会太甜,最不喜太甜的,加上闪亮的朱古力面,像云石蛋糕的漂亮外表,更加想食你呀!!漂亮外表再加上丰富的内涵,简直是perfectmatch. 流心的红莓酱甜而不腻, 红莓的微酸冲击在朱古力一起实在没齿难忘.这个新配搭真的很搭.抹茶味超!!级!!地!!浓!! 苦得来很香的抹茶香气, 吃到中间惊喜的流出阵阵黑色的芝麻流心,黑芝麻很细滑.这种crossover实在是很特别.饼底用上tiramusu的朱古力饼乾底,确实松化贵,但值得一试.
覆盆子巧克力挞

漂亮外表再加上丰富的内涵,简直是perfect

这种crossover
实在是很特别.
饼底用上tiramusu的朱古力饼乾底,确实松化

贵,但值得一试.
2018-11-14
5 分钟 (外卖自取)
2018-10-19 216 浏览
Tartes & Pop 间舖头喺西港城隔离,有时经过会见到几个外国人喺度睇舖,同闻到浓浓牛油香。但见佢份量咁的骰又卖成三十几蚊件,一直都无入去买。今次系同事升职请食饼。个盒好似艺术品咁,面头写住店名同埋"French Pastry"。我拣咗青柠批。打开见到有白朱古力片,蛋白同砂糖打成嘅白砖同埋青柠底。啲白朱古力同白砖主要都系甜味,用嚟中和返青柠啲酸味。切面图,原来青柠底系由青柠啫喱同mousse组成。酸甜合度,挞皮松化,系几高质嘅甜品。至於系咪真系法国味道,就无从得知了。其他同事选了不同款式,大家都觉得几好食,但咁嘅大细外卖要三十几蚊,就多少有啲mark up。
2018-10-12
外卖送餐
2018-10-13 243 浏览
每次谂散水饼都谂到头痛,唔想买d太甜太饱既cup cake,睇相见到呢间法式tart好似好靓咁,於是就胆粗粗买左16件mini tart番去。初时仲好担心会唔会太细件唔够体面,不过收到之後完全唔会有呢个concern!我自己觉得呢个size系岩岩好,而且卖相真系好靓,好有心思。不过唔知系唔系雪柜唔够冻既关系,望落有少少倒汗水。但味道黎讲系好好的,就连同事都大赞好食!我自己都试左earl grey味,茶味好浓,饼底有咬口,亦唔会话太大件,好适合做饭後甜品!有机会会再买黎食!

有机会会再买黎食!
2018-10-12
2018-10-08 256 浏览
前排行经上环,发现到呢间法式甜挞专门店,主理人更系法国人,一直心思思想试,适逢今晚朋友间有聚会,决定买几件去孝敬大家。店舖7点就收工,6点半去到饼柜既选择已经所剩无几,亦都证明所有饼都系新鲜制造,绝对唔会留过夜。柠檬榛子朱古力挞 LEMON GIANDUJA柠檬味好fresh,味道偏酸,但幸好有三片榛子朱古力可以中和番香橙伯爵茶挞 EARL GREY ORANGE 市面上越来越多用伯爵茶整既甜品,呢度都唔例外,但呢度个伯爵茶系我食过最浓既,加埋橙都比较特别覆盆子巧克力挞 RASPBERRY CHOCOLATE 中文真系睇唔明咩叫覆盆子,一望到个英文就明哂😬法式咖啡忌廉布丁挞 COFFEE CREAM BRÛLÉE 个人最推荐呢款,咖啡味够哂浓👍🏼不得不提每款个饼底都做得好松软,好重牛油味,而且每个都有独立包装,唔会乱咁撞

柠檬榛子朱古力挞 LEMON GIANDUJA
柠檬榛子朱古力挞

香橙伯爵茶挞 EARL GREY ORANGE
香橙伯爵茶

覆盆子巧克力挞 RASPBERRY CHOCOLATE
覆盆子巧克力挞

中文真系睇唔明咩叫覆盆子,一望到个英文就明哂😬

法式咖啡忌廉布丁挞 COFFEE CREAM BRÛLÉE
法式咖啡忌廉布丁挞

个人最推荐呢款,咖啡味够哂浓👍🏼

2018-10-06
外卖自取
$45 (其他)
柠檬榛子朱古力挞
香橙伯爵茶
2018-10-05 190 浏览
今晚约了朋友聚会,朋友特地在上环Tartes & pop订了四件蛋糕做饭後甜品,他在中环上班赶不及,所以由我亲自取货,店铺地点很易找到,6:30pm 关门,我大约6时正到,店内橱窗内的蛋糕都已经售罄,见到有个外籍人士疑似是甜品师傅,质素应该都不会差,平日很少吃甜品的我今次也必定要试试。士多啤梨忌廉挞 - 士多啤梨味非常浓,配上士多啤梨果肉,忌廉超香滑,饼底不会太淋,超喜欢这个饼底黑芝麻抹茶挞 - 抹茶味重,采用日本京都宇治抹茶粉,颜色已超吸引,不太甜,饼底也是跟上面一样,99分!杏仁杏桃挞 - 杏仁味超浓,杏仁控的我也觉得很正,饼底如一。芒果香蕉挞 - 面上铺上芒果香蕉蓉,味道不太甜。外盒刚好放到四件蛋糕,每个蛋糕都有独立盒,不会乱撞。总评:下次会再试其它味

芒果香蕉挞 - 面上铺上芒果香蕉蓉,味道不太甜。

外盒刚好放到四件蛋糕,每个蛋糕都有独立盒,不会乱撞。

总评:下次会再试其它味
2018-10-05
$45 (其他)
我是个怕麻烦的人,每逢过节生日要选礼物或餐厅总觉得非常头疼,买生日蛋糕要顾虑寿星公的喜好,也要避免口味是参加者都不抗拒,要皆大欢喜,不容易啊。这几年要就改变策略,不买整个蛋糕,改买不同口味的小蛋糕小甜品,每个人可以随自己口味挑选喜欢的来吃,多麽完美的安排啊。下班赶去Tartes and Pop挑选了几件挞,6点多赶去的时候,橱柜已经剩下无几了,幸好还能选到几个不错的口味。黑芝麻绿茶口味是最难忘的。上面的绿茶慕斯绿茶香味清幽,柔软细腻,绿茶的苦涩回甘;中间一层也是绿茶而且有浓郁的芝麻香味;最下层的蛋糕很松软;外层的挞皮揉得薄,牛油香重。四种味道口感重叠,互相衬托,实在惊艳! 蔓越莓朱古力挞酸味强烈出位,倒是让朱古力味的浓郁度降低了,主角是蔓越莓的酸,等到後来微苦的朱古力味道赶上,酸味反而变得没有那麽强烈了,变得温柔了。 士多啤梨忌廉挞,上面是很轻柔的士多啤梨Jelly, 淡淡酸味刺激味蕾,有种很清新的口感。

黑芝麻绿茶挞

2018-09-14
$50 (其他)
黑芝麻绿茶挞
2018-09-24 206 浏览
每次订散水饼都几伤脑筋,今次在网上找到呢间,不是一般蛋糕Cup Cakes,是由2位法国甜品师傅造,卖相不错,早一天订也可以,而且有免费送货(过了一定金额),就决定订了。当日很准时送到,送货人非常有礼,不知是否就是老板。包装非常精美,外盒很坚固,每个小挞也有小盒盛载,不同味道用号码代表。派发时,同事们见到包装已哗哗大叫,选择味道时更出现选择困难,味道亦大赞不已,虽是法式甜品,但不会过甜,适合香港人口味。派得太开心竟忘了拍照。
外卖送餐