2019-07-26 86 浏览
今次因為生日,朋友請我係上環食完lunch就帶左我去呢間話請我食蛋糕,舖頭唔係好大,不過一入去就聞到好香牛油味,好快揀左4款:法式咖啡忌廉布丁撻 / 三重荔枝撻 / 香橙伯爵茶撻 / 蜜桃忌廉撻於是我就拎左4件撻返公司,每件撻都係獨立包裝。由於剛剛先食完lunch,於是就雪左係公司雪櫃,到5點零鐘先拎返出黎食,一個人食唔晒咁多件但又想隻隻味都試下,於是就同同事分享下。個人最鍾意香橙伯爵茶,伯爵茶同香橙味好夾好清新,撻上面塊香燈好甜,係撻入面仲加左一層香橙果蓉,食完都唔會覺得好heavy。其次就係蜜桃撻,幾清新,有淡淡桃味唔太甜,中間有蜜桃果蓉,批底好香牛油味。然後就係法式咖啡忌廉撻,呢個顧名思義其實就係將個creme brulee變成撻,布甸好滑,有咖啡香,唔太甜。最後係三重荔枝撻,個味好清新,配上一層桃味慕絲,同埋上面個層比較酸甜莓味慕絲,有少少酸甜,都係個唔錯嘅選擇。P.S.無記錯荔枝同蜜桃都係期間限定日

於是我就拎左4件撻返公司,每件撻都係獨立包裝。

P.S.無記錯荔枝同蜜桃都係期間限定