2019-05-12 1314 浏览
Tartes & Pop (上環)上環摩利臣街2號地舖-----2019年話咁快又過左一季 好多公司都放完bonus 終於迎來食散水餅ge巔峰時期🤤(個腦淨係得食...)-椰子西柚撻($45)今次散水ge同事好闊綽 買左呢間係上環ge法式撻(甜品師傅真係法國人黎😄)請大家食 由於椰子同西柚呢個配搭幾新奇有趣 所以就揀左黎試下 成件tart佔比最多就係椰子ge部分 椰子mousse 質感幼滑 入口即溶 但略嫌椰子味未夠濃郁 而上面ge柚子醬 味道好天然 酸酸甜甜 另帶少少柚皮ge甘苦味 中和左mousse ge甜味 令到成個tart甜而不膩 😄而最精髓ge部分 其實係餅底 餅底質感好扎實 牛油味極為濃郁 食落先香後酥 完美演繹曲奇餅底ge美味🤤整體係高質ge散水餅之選~-----👶🏻B仔整體評價:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:6.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:買走yo👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻(餅底完美 但椰子味未夠突出)👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowsheungwan
Tartes & Pop (上環)
上環摩利臣街2號地舖
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowsheungwan
2019-05-02 1238 浏览
Probably the best tartes ever, I would say! For that tiny but non-sweeten cakes, makes it difficult to guess its origin - France, as it tastes like sugar-free (ammm... less sugar). Suitable for girls who likes it’s delicate and exquisite design, at the same time, with low calories I suppose. I have never dreamt of being an Escoffier cause it requires savoir-faire and years of experience, which I have no patience for studying and practicing the skills required. Still, I’m proudly to introduce you
I have never dreamt of being an Escoffier cause it requires savoir-faire and years of experience, which I have no patience for studying and practicing the skills required. Still, I’m proudly to introduce you all that I am a foodie !
2019-04-25 1096 浏览
l tasted the tartes when a colleague left and bought them as farewell cakes. l found the tartes taste very nice. Crispy, creamy & delicious. l then bought the tartes again for my family members. They all love the tartes. Especially, the matcha sesame one. (lf you wanna taste it, a preorder should be placed since the matcha alway sold out).The raspberry chocolate there also very creamy, smooth and the chocolate is really rich. l guess those chocolate lover would like it.The coconut grapefrui

The coconut grapefruit one brings me fresh feeling. It does make my tastebuds wake up.

My family members or I may visit their shop again very soon.

matcha sesame

tartes
2019-04-19
matcha sesame
tartes
  • SesameMatcha
  • matchasesame
2019-03-26 1102 浏览
唔知唔覺 已經幫襯左依間野好幾次,對於唔係好吃到甜野既人來講,佢地d tart 吸睛得來,係好好吃。餅低實正而且脆,mousse完全唔留。 吃左咁多款,都好足料,各有特色。 有時下就夜少少去買,特別受歡迎既如抹茶芝麻撻,超想試,都吃唔到😭😭 而且真係值得支持!士多啤梨忌廉撻檸檬棒子朱古力撻一酸一甜,比例上係完美地夾。果種酸,開胃得來係好味,接受到果種。柑桔核桃千層撻青檸撻Fresh 既代表topping 上有蛋白做既方塊同白朱古力薄塊,增加口感。

士多啤梨忌廉撻

檸檬棒子朱古力撻

柑桔核桃千層撻

青檸撻

2019-03-26 876 浏览
一入到去,外國人嚟GA,有點驚,因為自己係有限公司,但勁親切!又提我earl grey要在室温放一陣先好食!包裝超精美! - Double espresso,咖啡味真係好濃,但係甜咗少少 - Earl grey orange,伯爵茶味香濃,感覺好fresh - Lemon gianduja,酸酸甜甜好開胃 三款餅底真係做得唔錯,好香脆,最愛earl grey orange!不解釋!

包裝超精美!
 - Lemon gianduja,酸酸甜甜好開胃
Double espresso
Lemon gianduja
earl grey orange
2019-03-21
earl grey orange
  • Earl grey orange
2019-03-22 493 浏览
之前係網上見好多人都讚呢間撻店,今日終於有時間去買黎食喇連外賣盒夠哂精緻黑芝麻抺茶撻🍵🥧外觀已經很吸引最上層是抺茶慕絲,柔滑細膩抺茶香味清幽,配上濃郁的黑芝麻,完全沒有違和感用了富有牛油香味的撻皮盛托著,分別有幾種層次的口感覆盆子巧克力撻也很吸引,這將會是我下一次的選擇
之前係網上見好多人都讚呢間撻店,今日終於有時間去買黎食喇

連外賣盒夠哂精緻

黑芝麻抺茶撻🍵🥧
外觀已經很吸引
最上層是抺茶慕絲,柔滑細膩
抺茶香味清幽
,配上濃郁的黑芝麻,完全沒有違和感
用了富有牛油香味的撻皮盛托著,分別有幾種層次的口感

覆盆子巧克力撻也很吸引,這將會是我下一次的選擇
2019-03-22
下午茶
  • 黑芝麻抹茶撻
2019-03-05 913 浏览
試新嘢! 幾有驚喜! 法國甜品。(法國人整嘅甜品)伯爵茶好香覆盆子朱古力最受歡迎椰子芒果又香又甜士多啤梨忌廉滑溜溜黑芝麻綠抹茶……我冇試價錢方面,有點貴,如果單買一個正常size係$45@迷你撻一盒就$390 (合理好多)
試新嘢! 幾有驚喜! 法國甜品。(法國人整嘅甜品
伯爵茶好香

覆盆子朱古力最受歡迎

椰子芒果又香又甜

士多啤梨忌廉滑溜溜

黑芝麻綠抹茶……我冇試

價錢方面,有點貴,如果單買一個正常size係$45@
迷你撻一盒就$390 (合理好多)

Tartes box

2019-03-05
外卖送餐
Tartes box
  • 覆盆子巧克力撻
2019-01-11 790 浏览
上次食咗一個同事買比我嘅散水餅發覺好好食,所以今次我買咗一個package請朋友食,我係喺依間餐廳嘅網站order的網站,上面好多款式揀,我揀咗一個10件cake嘅套餐,揀咗套餐後你可以自由配搭10件不同的cake。當中我食咗抹茶黑芝麻同埋檸檬味嘅cake,抹茶芝麻係好多人推介嘅真係好好食,唔係好甜,茶味好香!檸檬味嘅cake嗰個檸檬味好Flash,真係一試難忘!但係有啲不足嘅每一件cake嘅份量都好少,希望佢第時可以整大啲啦!
2018-12-27 863 浏览
這天上好姊妹家玩,決定先到Tartes & Pop買法式撻一齊開心share😃一共有9款可供選擇,每款都好吸引,由於之前未試過,所以完全是根據賣相來決定買哪三件🤣美美的外賣盒~由於自己不太喜愛栗子,所以沒試這件栗子撻,不過姊妹說它栗子味濃郁,物超所值。在網上看到不少人推介這件黑芝麻抹茶撻,一試就發現果然名不虛傳。抹茶味酣香,配上甜甜的黑芝麻,吃下去毫無違和感,讚!個人最愛牛奶朱古力柚子撻。賣相高貴不在話下,難得的是它不會過甜,加上淡淡的柚子味,予人清新之感。

美美的外賣盒~
黑芝麻抹茶撻
牛奶朱古力柚子撻
  • 粟子小麥柑撻
2018-11-26 534 浏览
喺上環返工,最開心就係附近好多嘢食。有懷舊廉價嘅食物,亦都有好多精緻fine dining。甜品方面,又點少得呢間由法國人主理嘅Tartes & pops。每一款tarte都由老闆精心設計,善用每樣食材的特性同味道,完美組合出口感同味覺都一流嘅tartes。最中意綠茶配黑芝麻口味,買黎自私食、送俾人做生日蛋糕,什至做散水餅一樣適合。
喺上環返工,最開心就係附近好多嘢食。
有懷舊廉價嘅食物,亦都有好多精緻fine dining。

• 黑芝麻抹茶撻
  • Sesame Matcha tarte
  • Sesame Matcha Tart
2018-11-14 681 浏览
覆盆子巧克力撻不是苦苦的朱古力,但是不會太甜,最不喜太甜的,加上閃亮的朱古力面,像雲石蛋糕的漂亮外表,更加想食你呀!!漂亮外表再加上豐富的內涵,簡直是perfectmatch. 流心的紅莓醬甜而不膩, 紅莓的微酸沖擊在朱古力一起實在沒齒難忘.這個新配搭真的很搭.抹茶味超!!級!!地!!濃!! 苦得來很香的抹茶香氣, 吃到中間驚喜的流出陣陣黑色的芝麻流心,黑芝麻很細滑.這種crossover實在是很特別.餅底用上tiramusu的朱古力餅乾底,確實鬆化貴,但值得一試.
覆盆子巧克力撻

漂亮外表再加上豐富的內涵,簡直是perfect

這種crossover
實在是很特別.
餅底用上tiramusu的朱古力餅乾底,確實鬆化

貴,但值得一試.
2018-11-14
5 分钟 (外卖自取)
2018-10-19 503 浏览
Tartes & Pop 間舖頭喺西港城隔離,有時經過會見到幾個外國人喺度睇舖,同聞到濃濃牛油香。但見佢份量咁的骰又賣成三十幾蚊件,一直都無入去買。今次係同事升職請食餅。個盒好似藝術品咁,面頭寫住店名同埋"French Pastry"。我揀咗青檸批。打開見到有白朱古力片,蛋白同砂糖打成嘅白磚同埋青檸底。啲白朱古力同白磚主要都係甜味,用嚟中和返青檸啲酸味。切面圖,原來青檸底係由青檸啫喱同mousse組成。酸甜合度,撻皮鬆化,係幾高質嘅甜品。至於係咪真係法國味道,就無從得知了。其他同事選了不同款式,大家都覺得幾好食,但咁嘅大細外賣要三十幾蚊,就多少有啲mark up。
2018-10-12
外卖送餐
2018-10-13 582 浏览
每次諗散水餅都諗到頭痛,唔想買d太甜太飽既cup cake,睇相見到呢間法式tart好似好靚咁,於是就膽粗粗買左16件mini tart番去。初時仲好擔心會唔會太細件唔夠體面,不過收到之後完全唔會有呢個concern!我自己覺得呢個size係岩岩好,而且賣相真係好靚,好有心思。不過唔知係唔係雪櫃唔夠凍既關係,望落有少少倒汗水。但味道黎講係好好的,就連同事都大讚好食!我自己都試左earl grey味,茶味好濃,餅底有咬口,亦唔會話太大件,好適合做飯後甜品!有機會會再買黎食!

有機會會再買黎食!
2018-10-12
2018-10-08 669 浏览
前排行經上環,發現到呢間法式甜撻專門店,主理人更係法國人,一直心思思想試,適逢今晚朋友間有聚會,決定買幾件去孝敬大家。店舖7點就收工,6點半去到餅櫃既選擇已經所剩無幾,亦都證明所有餅都係新鮮製造,絕對唔會留過夜。檸檬榛子朱古力撻 LEMON GIANDUJA檸檬味好fresh,味道偏酸,但幸好有三片榛子朱古力可以中和番香橙伯爵茶撻 EARL GREY ORANGE 市面上越來越多用伯爵茶整既甜品,呢度都唔例外,但呢度個伯爵茶係我食過最濃既,加埋橙都比較特別覆盆子巧克力撻 RASPBERRY CHOCOLATE 中文真係睇唔明咩叫覆盆子,一望到個英文就明哂😬法式咖啡忌廉布丁撻 COFFEE CREAM BRÛLÉE 個人最推薦呢款,咖啡味夠哂濃👍🏼不得不提每款個餅底都做得好鬆軟,好重牛油味,而且每個都有獨立包裝,唔會亂咁撞

檸檬榛子朱古力撻 LEMON GIANDUJA
檸檬榛子朱古力撻

香橙伯爵茶撻 EARL GREY ORANGE
香橙伯爵茶

覆盆子巧克力撻 RASPBERRY CHOCOLATE
覆盆子巧克力撻

中文真係睇唔明咩叫覆盆子,一望到個英文就明哂😬

法式咖啡忌廉布丁撻 COFFEE CREAM BRÛLÉE
法式咖啡忌廉布丁撻

個人最推薦呢款,咖啡味夠哂濃👍🏼

2018-10-06
外卖自取
$45 (其他)
檸檬榛子朱古力撻
香橙伯爵茶
法式咖啡忌廉布丁撻
2018-10-05 418 浏览
今晚約了朋友聚會,朋友特地在上環Tartes & pop訂了四件蛋糕做飯後甜品,他在中環上班趕不及,所以由我親自取貨,店鋪地點很易找到,6:30pm 關門,我大約6時正到,店內櫥窗內的蛋糕都已經售罄,見到有個外籍人士疑似是甜品師傅,質素應該都不會差,平日很少吃甜品的我今次也必定要試試。士多啤梨忌廉撻 - 士多啤梨味非常濃,配上士多啤梨果肉,忌廉超香滑,餅底不會太淋,超喜歡這個餅底黑芝麻抹茶撻 - 抹茶味重,採用日本京都宇治抹茶粉,顏色已超吸引,不太甜,餅底也是跟上面一樣,99分!杏仁杏桃撻 - 杏仁味超濃,杏仁控的我也覺得很正,餅底如一。芒果香蕉撻 - 面上鋪上芒果香蕉蓉,味道不太甜。外盒剛好放到四件蛋糕,每個蛋糕都有獨立盒,不會亂撞。總評:下次會再試其它味

芒果香蕉撻 - 面上鋪上芒果香蕉蓉,味道不太甜。

外盒剛好放到四件蛋糕,每個蛋糕都有獨立盒,不會亂撞。

總評:下次會再試其它味
2018-10-05
$45 (其他)