2020-05-18 113 浏览
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食.今日約左好朋友👭一齊行街食飯,去左登龍街覓食😋,貪呢度食肆多,最終揀左Steak Bar。叫左兩個套餐~分別係吉列炸和牛扒🐮&板腱牛扒定食🐮,另外再加和風紫菜薯條🍟、蜜糖蒜香🧄雞翼、荔枝梳打同蜜桃🍑梳打。.吉列炸和牛扒🐮餐有沙律🥗、豆腐、飯素飯🍚、仲有主角吉列炸和牛扒🐮,和牛外圍有炸到金黃嘅麵包糠包圍住,而中間仲係鮮嫩。將和牛放入爐煎,隨自己喜好煎嘅時間長短。入口外層香脆內層嫩滑加上濃郁牛肉味,真係好正啊👍🏼!!!.板腱牛扒定食🐮同樣都有沙律🥗、豆腐、飯素飯🍚,板腱牛扒都好厚身,有嚼勁,但唔會嚼到牙軟都嚼唔到。煎到7成熟但切開仲保持住粉紅色嘅肉質。.小食都相當出色,和風紫菜薯條🍟飄逸一陣陣紫菜香味絕佳配搭👍🏼,蜜糖蒜香🧄雞翼外皮脆卜卜,雞肉嫩滑配埋蜜糖甜甜地仲惹味🤤🤤。.🌈家下做任食薯條🍟同半價吉列炸牛扒優惠,唔好錯過呀💕.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋3/5.😋 Steak Bar📍 銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈G/F B舖
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食

🌈家下做任食薯條🍟同半價吉列炸牛扒優惠,唔好錯過呀💕
好味指數:😋😋😋😋4/5
  • 吉列炸牛扒
  • 蜜糖蒜香雞翼
  • 和風紫菜薯條
2020-05-17 87 浏览
銅鑼灣登龍街出名多嘢食,今日嚟食steak Bar,好多人試過都讚不絕口,嚟到門口顧客已經大排長龍,要等一等先入座!澳洲黑毛安格斯西冷七成熟,外皮焦香脆口,肉香撲鼻,切開內裏呈粉紅色,肉質嫩滑鮮甜。西冷部位 油脂分佈均勻,牛味濃郁,有獨特的牛臊味。蘸上柚子醬油來食,更能突出牛肉鮮甜美味!吉列炸牛扒吉列脆炸外皮,鎖住油脂和肉汁,外脆內嫩,再鐵板牛油預熱,切條每邊煎30秒,原汁原味,加少許岩鹽吊味,油脂甘香,滿足味蕾!套餐配有前菜沙律和白飯。而家仲有薯條任食,除咗好食仲保證食到飽!而家仲有兩大優惠:第二份吉列牛扒定食半價只係$94。免費無限任食薯條,有原味和紫菜味。

澳洲黑毛安格斯西冷

而家仲有兩大優惠:
第二份吉列牛扒定食半價只係$94。
免費無限任食薯條,有原味和紫菜味。

• 澳洲黑毛安格斯西冷
『澳洲安格斯西冷較出色』@Steakbar, Causeway Bay⠀⠀看見這家在銅鑼灣的Steakbar在做吉列牛扒半價優惠,就來試試看。二人同行,第二位客人就可以以半價享用吉列炸牛扒一份,另外還有薯條任食,一定可以捧著肚子離開了。⠀⠀吉列牛扒定食 半價後$94⠀來到這裏不能不試這款吉列牛扒吧。肉質很嫩,不過牛味不明顯,但可自己控制熟度,比較香口。$94抵食!⠀⠀澳洲黑毛安格斯西冷扒定食 $258⠀相比起石燒吉列牛,我更喜歡這款店員推薦的西冷,因為牛味較重而且有嚼勁。整體肉質彈牙,不會乾柴,而且牛味尚算濃郁。每個定食都跟沙律和白飯,份量很大。⠀⠀值得一讚的是店員態度很好,很積極介紹不同部位的特色👍🏻 不過店內座位比較窄,不算很舒適,不能久坐。⠀⠀@steakbarhk⠀Steak Bar⠀銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B號舖

吉列牛扒定食 半價後$94⠀

澳洲黑毛安格斯西冷扒定食 $258⠀

@steakbarhk⠀
Steak Bar⠀
銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B號舖
2020-05-16 73 浏览
想食吉列牛好耐,今次終於食到特登晏少少避開Lunch高峰時間所以都唔係等咗好耐就入到去坐低都唔洗點睇Menu因為一心係諗住食吉列牛🤣🤣吉列炸牛扒定食 -188定食套餐會包有前菜,沙律,飯同綠茶不過綠茶係最後先上,除非叫佢早D俾咗先吉列牛扒好大塊,外面已炸到金黃色,入面就重係好嫩,放上石爐按自己喜好煎至不同熟度牛油本身連埋石爐上,都幾方便,不過煎頭幾塊個時好多油彈岀泥😅重附上鹽,蒜片同燒汁,個人覺得唔加任何野就咁食都好好食,輕輕煎完D牛都重好juicy,好香牛味,就算煎耐咗少少D肉都唔會鞋口依家lunch set加$25可以有杯非酒精飲品同小食其實主要係因為真係太太太太熱,所以想加嘢飲小食就叫咗蜜糖蒜香雞翼,都幾脆同幾大隻不過度門無關,冷氣唔算好大加埋有個石爐燒住所以成餐飯都好熱😓
想食吉列牛好耐,今次終於食到
特登晏少少避開Lunch高峰時間
所以都唔係等咗好耐就入到去
坐低都唔洗點睇Menu
因為一心係諗住食吉列牛🤣🤣

吉列炸牛扒定食 -188
定食套餐會包有前菜,沙律,飯同綠茶
不過綠茶係最後先上,除非叫佢早D俾咗先

依家lunch set加$25可以有杯非酒精飲品同小食
其實主要係因為真係太太太太熱,所以想加嘢飲
小食就叫咗蜜糖蒜香雞翼,都幾脆同幾大隻
不過度門無關,冷氣唔算好大加埋有個石爐燒住
所以成餐飯都好熱😓
2020-05-06
2020-05-14 121 浏览
都有段時間無食牛扒及燒肉,所以黎試呢間位於銅鑼灣的日式扒房。 座位幾都寬躺。餐廳人員服務態度很友善,俾menu時候好詳細解釋及介紹菜式我點左推介的:吉列炸和牛扒 ($278)- 會配上熱石板燒,可以跟著自己喜好燒,生啲又得,熟啲又得。 和牛扒炸皮好薄,而且肉同脂肪好適中,食落口外面好脆,唔太油又有牛肉味。頂級肉眼牛扒($258) - 我地叫左三成熟。因為有石板燒,如果想要熟啲,可以都再燒下,幾方便。牛扒成280g ,都幾大塊,肉汁及質感都好滿意。 配有日本蒜鹽及燒汁。每個套餐都會配有新鮮沙律🥗、前菜(麻醬豆腐)、味素飯,份量好多。 另加$58 有一杯澳洲紅酒。而家仲做緊半價吉列炸牛扒同薯條(原味同紫菜味)😋😋任食優惠,真係幾抵食! 記住最好訂定位,我見滿座又好多人排隊。

我點左推介的:

而家仲做緊半價吉列炸牛扒[色]同薯條(原味同紫菜味)😋😋任食優惠,真係幾抵食!

記住最好訂定位,我見滿座又好多人排隊。
【Steak Bar】.每次經過Steak Bar都見到門口大排長龍,今次終於有機會入去試一試!今次叫左「吉列炸和牛扒」同埋「羊架」。和牛表面炸到脆脆地,可以照自己個人喜好放係石板上燒,好香口😍羊架揀左七成熟,咬落幾淋,唔會羶❤️.⚠️㊙️而家晚市二人同行,可以有「半價吉列炸牛扒」,同埋「免費薯條任食」優惠!限時優惠,千祈唔好放過🤤.▪️吉列炸和牛扒💰價錢:HKD$278💯評分:8/10.▪️羊架💰價錢:HKD$248💯評分:8/10.📍銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B鋪
【Steak Bar】
💯評分:8/10
📍銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B鋪
2020-05-13
2020-05-12 115 浏览
We all tried katsu chicken and pork. I don’t know about japan but Katsu steak is really new to me. It reminds me of country fried steak. But oh no very very different. It is actually “steak” inside like medium rare juicy steak. So the Steak is fried in a katsu batter and the temp inside would be rare. It is served with a hot plate with butter. You can reheat and cook the steak to your desired temp. Such a wonderful idea with suits everyone. After it is cooked to a perfect medium rare it is very juicy and the crust is heated up again with the butter making it very crispy. I recommend this to anyone who loves steak and is looking for a new way to enjoy it.
2020-05-11 127 浏览
吉列牛扒的份量好多,大概有十塊,而且仲係厚切。不過相比起薄切牛肉,吉列牛可能係因為厚切的關係,肉質食落無前者咁軟熟。但值得一讚既係塊牛扒既肉味相對上較濃,配合埋脆脆地既吉列炸皮一齊食真係唔錯。
吉列牛排
午餐
2020-05-09 189 浏览
Steak Bar之前在中環,現搬遷到銅鑼灣,晚飯時間經過,見到有promotion二人同行,第二位可享吉列炸牛扒半價🥩 剛好只有一對情侶排隊,等了十分鐘就可以入坐。點了$178價格最便宜的薄切牛肉,牛肉七片,油花均勻,由於較薄身,需小心掌握時間,燒大十秒足夠有餘。牛肉有肉味,而且口感不柴,附上鹽、燒汁、蒜片,自由搭配。第二位半價優惠價$94吉列牛肉經高溫油炸,所以外層形成薄薄吉列層,而牛肉保持約一成熟,客人可按個人喜好將牛肉煎起。石爐上已有牛油,方便燒肉。一份約有九至十片,牛扒切得厚身,口感較滿足。吉列層有存在感,幾香脆。煎過的牛肉保持鬆軟,並有肉汁非常鮮嫩。飯素量多,好香口;店員細心,都有提及如果不喜歡飯素,可以提前告知不要二位用餐連加一只係$309抵食又好味😋
牛肉有肉味,而且口感不柴,附上鹽、燒汁、蒜片,自由搭配。
二位用餐連加一只係$309抵食又好味😋
2020-05-08
2020-05-04 289 浏览
STEAK BAR出名食牛高質❤️價錢親民CP值高⚡套餐仲配埋充滿飯素既白飯、沙律和胡麻豆腐🥗再加$58飲埋紅酒 太享受了🍷✨石燒薄切牛肉($178)先把牛油在石板上溶化10秒薄切牛肉容易控制生熟~肉質很嫩、油脂超多超級香入囗即溶好juicy🤤仲一啲都唔膩!還可以沾上醬油、海鹽和蒜片🥄✨香煎魚柳($195)比目魚煎到金黃色~魚皮仲煎得好香脆😎肉質沾滿魚油 鮮嫩滑溜沾上檸檬汁和少少鹽 味道更鮮🍋毫無魚腥味或雪味🎀STEAK BAR現同香港人打打氣🎀限時優惠:免費任食薯條🍟半價吉列牛扒🥩
STEAK BAR出名食牛高質❤️
價錢親民CP值高⚡
套餐仲配埋充滿飯素既白飯、
沙律和胡麻豆腐🥗
再加$58飲埋紅酒 太享受了🍷

✨石燒薄切牛肉($178)
先把牛油在石板上溶化10秒
薄切牛肉容易控制生熟~
肉質很嫩、油脂超多超級香
入囗即溶好juicy🤤
仲一啲都唔膩!
還可以沾上醬油、海鹽和蒜片🥄

✨香煎魚柳($195)
比目魚煎到金黃色~
魚皮仲煎得好香脆😎

半價吉列牛扒🥩

• 石燒薄切牛肉定食
  • 和風紫菜薯條
  • 香煎魚柳
好耐冇帶埋小寶姐出街食飯啦,趁平日人少少去銅鑼灣 Steak Bar 嘆靚牛肉。打開menu 已被吉列炸牛扒定食和頂級板腱牛扒定食吸引著,呢個吉列炸牛扒外脆內軟,外面披著薄薄的吉烈炸皮脆卜卜,內裏仲係生牛肉,可按個人喜好再輕輕煎約30 秒,小寶姐食到咀lam lam 表示好滿意。我就order 左每日限定頂級板腱牛扒定食,成寸厚的牛板腱切開見到粉嫩肉質,經過21日Dry-aged後牛味極濃好嫩滑juicy。再配埋飯素食、沙律和飲品份量好足夠,但見到紫菜薯條好吸引又忍唔到口啦 ~完全滿足食牛的慾望!!!餐廳黎緊做 任食薯條 及 半價吉列炸牛扒 優惠, 快d黎試下啦~ ~Steak Bar.📍銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B舖Shop B, G/f, No 36-48 Tang Fai Building, Tang Lung St, Causeway Bay☎:26747688

好耐冇帶埋小寶姐出街食飯啦,

趁平日人少少去銅鑼灣 Steak Bar 嘆靚牛肉。

打開menu 已被吉列炸牛扒定食和頂級板腱牛扒定食吸引著,

呢個吉列炸牛扒外脆內軟,外面披著薄薄的吉烈炸皮脆卜卜,

內裏仲係生牛肉,可按個人喜好再輕輕煎約30 秒,

小寶姐食到咀lam lam 表示好滿意。

我就order 左每日限定頂級板腱牛扒定食,

成寸厚的牛板腱切開見到粉嫩肉質,

經過21日Dry-aged後牛味極濃好嫩滑juicy。

完全滿足食牛的慾望!!!

Steak Bar
📍銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地下B舖
☎:26747688
2020-04-27
  • 頂級板腱牛扒定食
2020-05-02 199 浏览
今次第一次嚟食, 本來好大期望。我哋叫咗一份肉眼扒, 同埋一份吉列牛扒。 吉列牛質素OK, 同我喺第間食嘅差唔多,所以冇咩特別。 肉眼扒我話要medium rare . 佢哋出咗一份接近rare 嘅牛扒,超級生。佢雖然有grill 多一次, 但都仲係超級生,我同個friend基本上自己再煮過。作為一個食個牛扒無數次嘅人, 我覺得呢個作為一塊$258,唔夠專業,有啲失望。 如果我預咗呢個價錢出嚟食嘅話,我會寧願加多啲錢,去食更加好的。

2020-05-02
2020-04-25 652 浏览
上星期六想去銅鑼灣登龍街 Steak Bar,點知去到之後,餐廳暫停營業;今個星期六試下打電話,睇吓有冇開,今次有人聽電話,唔使再摸門釘👏上Openrice睇下有乜好食先,比我發現依家做緊優惠,只要惠顧一份正價主菜、可用半價享用「吉列炸牛扒」一份之前係其它餐廳食過板腱牛,最後我哋叫左「頂級板腱牛扒 $215」及「吉列炸牛扒 $188」各一份這間餐廳嘅「板腱牛」比起之前食過的較有牛味,但相對價格都貴一點,真係一份錢一分貨😅「吉列炸牛扒」都好味,自己落手燒,想食幾多成熟,都可以自己控制價格💰:$349 ($215 + $188 - 半價優惠$94 + 服務費$40)味道😋:OK

味道😋:OK

頂級板腱牛扒
頂級板腱牛扒
2020-04-06 636 浏览
去銅鑼灣食飯,可以去下登龍街呢條食街覓食😋 成條街都係食肆,咩類型既菜式都有😍 是日去左呢間食午飯🍽..唔少得叫碟吉列炸牛扒定食🐮定食包含一碟吉列炸牛扒同一個爐俾你燒,然後有一碗飯🍚豆腐及沙律🥗 份量都幾大,吉列炸牛扒都幾多件,一定夠哂飽😋 吉列炸牛扒呢個配搭幾特別,脆炸既外皮配內裡既香軟肉質,唔錯🤤 而且係厚切😆..另外叫左石燒薄切牛肉set,同樣都係包含一碗飯、豆腐同沙律~牛肉既紋理好靚啊🤩 將薄切牛肉擺上爐燒,每邊煎一陣就食得~肉味香濃🥩個人泥講,小妹鍾意食呢set多d🤪 除左醬汁,廚房亦好貼心會預備埋鹽同蒜片,等你鍾意點配搭都得,食出唔同既風味!..見到餐廳有任食薯條同生日送吉列炸牛扒既優惠啦🤩 可以再來一戰!..Ordered 🥩Deep Fried Beef Cutlet set and Stone Grill Beef set at Steak Bar in Causeway Bay. They will provide a portable oven 🔥for customers to enjoy making your dish on your own😋..Both

Both sets include a main dish of beef/pork, a bowl of rice, tofu and salad🍱. I can tell, you must be full after having the set hahahaha! The quality of beef is quite good. The meat has a rich taste and so tender which is very appetizing! 🤤 The staff will also prepare the sauce, salt and garlic slices for you to try different flavour👍🏻
吉列炸牛扒定食
石燒薄切牛肉定食
2020-03-29
吉列炸牛扒定食
石燒薄切牛肉定食
2020-04-01 437 浏览
晚上我們又來到VPoint附近 登龍街做foodie~這家越食越有驚喜 根本不止這個標價吧!套餐配有前菜(芝麻醬豆腐)、沙律及有味飯!紅酒迷更可加$58加購澳洲Shiraz紅酒🍷如果我能喝我一定會點 太享受了SET A 澳洲黑毛安格斯西冷($258)朋友吃medium rare 本來點medium想說我也可以吃 後來發現我有熱石 又改回來牛扒的厚度、肉汁、質感 他都很滿意能吃比較生的 很推薦這個我的吃法就是 切成牛柳粒放上熱石燒四面都燒到有點焦黃 再配合蒜片一起吃~SET E 石燒薄切牛肉($178)因為我不吃太生的牛扒 點薄切是最好的快熟而且不會令外層太老~油脂超多 超級香 肉質也很嫩!而且配料有醬油、鹽(椒鹽?)、蒜片!我最愛包著蒜片在沾椒鹽的吃法~另外小食也非常吸引 有我愛的蜜糖雞翼連珍寶腸拼盤都有 想講他們有任食薯條優惠本來我堅持要點 但set的份量真的剛剛好就等到生日再來吃吧 因為會送吉列炸牛扒~
晚上我們又來到VPoint附近 登龍街做foodie~
這家越食越有驚喜 根本不止這個標價吧!
套餐配有前菜(芝麻醬豆腐)、沙律及有味飯!
紅酒迷更可加$58加購澳洲Shiraz紅酒🍷
如果我能喝我一定會點 太享受了

SET A 澳洲黑毛安格斯西冷($258)
朋友吃medium rare 本來點medium
想說我也可以吃 後來發現我有熱石 又改回來

牛扒的厚度、肉汁、質感 他都很滿意
能吃比較生的 很推薦這個
我的吃法就是 切成牛柳粒放上熱石燒
四面都燒到有點焦黃 再配合蒜片一起吃~

SET E 石燒薄切牛肉($178)
因為我不吃太生的牛扒 點薄切是最好的
快熟而且不會令外層太老~

油脂超多 超級香 肉質也很嫩!

而且配料有醬油、鹽(椒鹽?)、蒜片!
我最愛包著蒜片在沾椒鹽的吃法~

另外小食也非常吸引 有我愛的蜜糖雞翼
連珍寶腸拼盤都有 想講他們有任食薯條優惠
本來我堅持要點 但set的份量真的剛剛好
就等到生日再來吃吧 因為會送吉列炸牛扒~