2016-07-01 1803 浏览
睇門面就覺得裡面會同NIKE波鞋好有關係 ~以波鞋為主既飲食店別具風格,係香港比較新奇有趣!..............................裡面真係有好多對唔同既波鞋做裝飾,有NIKE,有AJ,每款都係市面比較難入手既波鞋,仲有個SCREEN係道播籃球片段,睇黎老闆十分熱愛籃球, Haha~..............................店內既裝潢十分整齊,格調明確,比到人1種好舒服既感覺,燈方恰到好處,唔太殘眼,唔太暗,good!..............................半圖文並茂既menu;價錢明確,有d仲有圖可以做參考,不過就比較密集,尚算可以~..............................黑松露醬蟹餅;十分鬆軟既口感,而且外皮香脆非常,即係外脆內軟,但有少少淡,內裡軟綿綿既感覺,令人食到好幸福:)配上佢既醬料加強味道,就可以1改佢既味道~濃烈既味道係另類既體會..............................(7成熟),板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁;肉質尚算嫩身,因為都幾容易切,幾易入口肉汁唔算話太多,但係+上面頭既
睇門面就覺得裡面會同NIKE波鞋好有關係 ~
以波鞋為主既飲食店別具風格,
係香港比較新奇有趣!
裡面真係有好多對唔同既波鞋做裝飾,
有NIKE,有AJ,每款都係市面比較難入手既波鞋,
仲有個SCREEN係道播籃球片段,
睇黎老闆十分熱愛籃球, Haha~
店內既裝潢十分整齊,格調明確,
比到人1種好舒服既感覺,
燈方恰到好處,
唔太殘眼,唔太暗,good!
半圖文並茂既menu;
價錢明確,有d仲有圖可以做參考,
不過就比較密集,
尚算可以~
黑松露醬蟹餅;
十分鬆軟既口感,而且外皮香脆非常,
即係外脆內軟,但有少少淡,
內裡軟綿綿既感覺,令人食到好幸福:)
配上佢既醬料加強味道,就可以1改佢既味道~
濃烈既味道係另類既體會
(7成熟),板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁;
肉質尚算嫩身,因為都幾容易切,幾易入口
肉汁唔算話太多,但係+上面頭既紅酒汁可以彌補返肉汁既不足
口感同味道都唔錯!
 - 扒春雞(半隻) 配黑松露燒汁
切開d雞肉,可以望到肉汁流晒出黎~
肉質十分鮮嫩,口感細膩,軟身! 讚!
充滿肉汁又鮮嫩既雞肉,真係多多都食!
不過個汁就真係久缺黑松露既味道。
 - 有少少似波子汽水既飲品;
岩岩送上黎既時侯,
可以望住店員打枝氣落去
↓ ↓ ↓ ↓ ↓
打完之後就可以好清楚望到,
賣相十分漂亮,
味道方面: 係幾似波子汽水味,
裡面有唔同既水果,令到佢更加清新更加FRESH,
而且冰涼既口感+啖啖都有氣入口,
SO COOL!
 - 米酒 ;
份量約四杯左右。
飲落去酒味唔太濃,帶上香噴噴既米味,
有小小米甜既味道,可謂微甜既酒類飲品,
而且仲幾清新~ NICE!

整體而且,
呢間有趣既波鞋飲食店,
唔單止格局新奇,而且食物質素都高!
good!

2016-06-21
2016-06-30 407 浏览
同朋友行完波鞋街,再走入這間餐廳一開始還以為是專賣藍球鞋的店小小一間,還好奇為什麼有台,原來是一間以藍球、米高佐敦為主題的餐廳Sporty感很重柚子味汽水特飲 (HKD58)夏天就是要飲冰凍的汽水,大大杯,微酸又開胃。 香煎蟹餅配黑松露沙律醬 (HKD 78)蟹餅真材實料,啖啖蟹肉配黑松露沙律醬,口感變得好Rich而且我真係好鐘意黑松露既香味板焼牛肉眼扒配乾燒紅酒汁 (HKD 128)肉眼扒肉厚 ,5成熟,焼得非常入味肉嫩,加上紅酒汁,質感肉感都非常juicy,惹味又不覺得咸。白酒本菇蟹肉炒意粉 (HKD 98)炒意粉本身比較乾身,意粉帶有陣陣白酒香氣,中間有層次地夾雜蟹肉,每一口都嚐到蟹肉的味道,小菇爽口,平衡黏稠的感覺。 邊吃邊欣賞周圍環境,很有昔日讀書在籃球場旁邊canteen吃東西的感覺,很親切。
同朋友行完波鞋街,再走入這間餐廳

一開始還以為是專賣藍球鞋的店

Sporty感很重
柚子味汽水特飲 (HKD58)
夏天就是要飲冰凍的汽水,大大杯,微酸又開胃。

香煎蟹餅配黑松露沙律醬 (HKD 78)
蟹餅真材實料,啖啖蟹肉

配黑松露沙律醬,口感變得好Rich

而且我真係好鐘意黑松露既香味
板焼牛肉眼扒配乾燒紅酒汁 (HKD 128)
肉眼扒肉厚 ,5成熟,焼得非常入味
白酒本菇蟹肉炒意粉 (HKD 98)

2016-06-22 1695 浏览
在旺角看完Alice Looking through the glass後,又是醫肚的時候,不自覺走到煙廠街,因為這兒有不少特色小店,小店往往有機會帶來驚喜。今晚來到ocio旁的Snkrholic,名字十分特別,不知有什麼特別意思,但肯定的是這是一間以籃球為主題的餐廳,因為入面格調像一間運動鞋店,牆上展示了不少球鞋,也掛了不少籃球衫,頭向上望,天花板竟是一個籃球場,裝潢上足見用心。Starter點了煎蟹餅配黑松露芝士醬($78),一客三塊,份量頗多。成品熱騰騰,煎到表面微微燒焦,賣相誘人。趁熱吃油膩感會較低,入面絲絲蟹肉,口感細膩。主菜選擇不算多,點了一魚一肉。香煎鱸魚配香蒜牛油($108),鱸魚煎得皮脆肉嫩,魚肉嫩滑,配上爆香的香蒜,味道惹味。而配菜有薯角,軟綿質感,是我喜歡的那種,故我也吃了不少,另外也有幾塊翠肉瓜配菜,味道爽甜,我特別喜歡蔬菜配菜,可減低罪惡感。板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒($128),牛肉眼扒大大塊,差不多覆蓋整個碟,份量十足。火候控制得宜,做到要求的五成熟,故肉質仍然軟腍,蘸上紅酒乾蔥汁非常配搭。牛肉味雖然不算非常濃,但整體仍算不俗,大大份也是抵食之選。這店和119

主菜選擇不算多,點了一魚一肉。

這店和119 Korea station是同一集團,故有幾款special drink 我們在119試過就沒有再點了。點了Makgeolli shake it ($68),是韓國米酒溝蘋果汁,店員預先溫馨提醒酒精濃度約有10度,哈,不會難倒我,一於試試。貫徹姊妹店119的作風,飲品份量一樣驚人,可以倒到兩杯半。飲品因為添有果汁,所以容易入口,同時米酒味香,酒味突出,味道和諧,兩樣風馬牛不相及的材料竟能刷出如此火花,叫我驚喜。
另一杯Smoothie Light Mango($68) 造型獨特,裝滿梳打的電燈泡倒插在芒果沙冰內,單是賣相已叫人難忘。芒果沙冰有着濃濃的芒果香,味道不太人工,值得一讚。
2016-06-22 1242 浏览
之前路過呢條街見到呢間鋪,心諗點解會無啦啦有間鞋鋪咁奇怪,望多兩望發現原來係一間波鞋crossover手工啤酒既餐廳,侍應姐姐仲好有心地介紹佢地唔同款式既啤酒,於是我同朋友就入去食左個午餐(不過係下午茶時間哈哈)。一入到去,牆上已經見到好多唔同特色既波鞋,因為我唔係波鞋發燒友,抱歉未能為大家逐一介紹。餐廳雖然唔係太大,但卻令人有種想同朋友一邊傾計一邊開懷暢飲既感覺,確實有點魔力。細看餐牌,你有喜歡的啤酒嗎?桂圓啤酒($60)我揀左呢個桂圓啤酒,桂圓感覺健康有益,而麥子係香港本土手工啤酒,點都要撐一撐! 啤酒容易入口,帶有桂圓成份令啤酒味道帶有天然既甜味,細味之下會感受到先甜後甘,啤酒既苦澀味隨後送上。午餐肉米漢堡 ($68)落order既時候我同朋友仲猶疑緊應唔應該點呢個漢堡,食完之後覺得真係無叫錯! 芝士半溶於米漢堡之中,食落充滿芝士咸香,而午餐肉質感軟身,唔會太咸,配埋香口既米漢堡一齊食好夾,不過米漢堡外層因為煎過既關係油分比較多。韓式吞拿魚他他 ($78)吞拿魚他他口感清新,好適合夏天食用。吞拿魚切得細細,同吞拿魚蓉質感一樣,味道鮮甜,配上泡菜後加添一份辣味,用黎送酒真係唔錯。三
細看餐牌,你有喜歡的啤酒嗎?

桂圓啤酒($60)
桂圓啤酒

午餐肉米漢堡 ($68)
午餐肉米漢堡

韓式吞拿魚他他 ($78)

三文魚沙律
三文魚沙律
本來點左大蝦沙律,但因為大蝦好好賣已經售罄,所以我地轉左呢個三文魚沙律。三文魚份量好多,而生菜非常新鮮爽甜,店家亦好豪氣地將大量芝士粉撒上生菜,令每一口菜都食到芝士香味。
桂圓啤酒
2016-06-20 205 浏览
在旺角的餐廳經常轉變,若要突圍,就要多些創新及特別的設計吸引食客。進入了餐廳,好像在一間小型的展覽館,在牆身掛了球衣及球星的照片,餐廳設計很特別很有風格。自家製香煎蟹餅配黑松露沙律醬蟹餅好厚身好足料,有沙律作點綴,味道較淡,加些沙律醬,有黑松露香,可令蟹餅味道更出。這個板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁選了五成熟,但切開發現已是全熟,全熟的肉質都不會好硬,肉汁又鮮甜,牛味濃郁,配上乾蔥紅酒汁,味道淡淡的帶出,令肉眼扒更美味。Incredible Hulk這杯比較特別,哈蜜瓜沙冰頂是用棉花糖,本身是要加忌廉的,但沒有忌廉,哈蜜瓜沙冰本身是不差的,蜜瓜肉好大好爽口,份量足夠,但加了棉花糖就變得十分甜,口感變得一般,這杯飲品加忌廉才會更合適。
在旺角的餐廳經常轉變,
若要突圍,就要多些創新及特別的設計吸引食客
進入了餐廳,好像在一間小型的展覽館
在牆身掛了球衣及球星的照片
餐廳設計很特別很有風格
自家製香煎蟹餅配黑松露沙律醬

蟹餅好厚身好足料,有沙律作點綴,味道較淡

加些沙律醬,有黑松露香,可令蟹餅味道更出
板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁
全熟的肉質都不會好硬,肉汁又鮮甜,牛味濃郁

配上乾蔥紅酒汁,味道淡淡的帶出,令肉眼扒更美味
Incredible Hulk

這杯比較特別,哈蜜瓜沙冰頂是用棉花糖

本身是要加忌廉的,但沒有忌廉

哈蜜瓜沙冰本身是不差的,蜜瓜肉好大好爽口,份量足夠

但加了棉花糖就變得十分甜,口感變得一般

這杯飲品加忌廉才會更合適
2016-06-10
2016-06-19 409 浏览
我愛手工啤@snkrholic上星期六相約了朋友在廣華街買軍事用品,突然下起大雨來,沒有帶遮的情況下非常狼狽,就在附近找個地方避雨和食個午飯,路過snkrholic,看到入面裝潢頗有趣而且不貴,便入去試一下啦入面都是圍繞住籃球主題,籃球迷來到想必非常興奮,這對波鞋更是我的dream shoes,不捨得買就唯有多看二下啦連屋頂的裝飾也非常有心思呢波杉&照片成為有趣的裝飾品我對球衣認識不多,是Jordan著過的嗎?真的很想知道呢食物款式不萛太多相反飲料才是亮點,有大量手工啤酒和生啤供應,在這裡點上一瓶啤酒,一份小食,一邊和朋友傾計真是爽極~店員推介下點了這支MARI手工啤 味道頗甜,有點像香檳,很岩女孩子飲的一支,金黃色的色澤而且那可愛的瓶子馬上為啤酒加分 友人點的Brewdog,很苦澀的黑啤,麥味很重,比較岩男仔飲用 香煎鵝肝配蕃茄泡菜$88香濃的鵝肝配上微酸的蕃茄泡菜竟然異常合拍,鵝肝變得沒那麼膩,而蕃茄泡菜味道也變得更有層次,之不過入口時有點凍,而總是覺得鵝肝還是熱的比較好食友人點的板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁($128)朋友喜歡較生的口感,這裡的板燒牛肉眼扒煎成五成熟,入面的色澤非常美

我愛手工啤@snkrholic
連屋頂的裝飾也非常有心思呢
波杉&照片成為有趣的裝飾品
我對球衣認識不多,是Jordan著過的嗎?真的很想知道呢
食物款式不萛太多
MARI手工啤
店員推介下點了這支MARI手工啤
香煎鵝肝配蕃茄泡菜$88
友人點的板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁($128)
朋友喜歡較生的口感,這裡的板燒牛肉眼扒煎成五成熟,入面的色澤非常美麗,而且肉味很濃,入口夠腍,那乾蔥紅酒汁不會很濃味,不會影響本身的肉味
香煎鱸魚配蒜蓉牛油 $108

上桌時已經聞到那濃濃的蒜蓉香味,上面的蒜蓉炒得香脆,和鱸魚很夾
份量頗大的,鱸魚一點腥味也沒有,煎得外脆內軟,不愛食魚的朋友也喜歡食呢!食完會覺得很飽,而上面的蒜蓉用牛油炒香,少食多滋味,多食就膩
MARI手工啤
難食到要開個acc黎提醒大家!同女朋友行街食晚飯,望入去幾特別,以為唔錯。環境:望落唔錯,但坐到入去就會覺得左頂又頂,坐得唔舒服,絕對唔係傾計飲野既好地方。士多啤梨冰:冇味,講都唔覺有士多啤梨味。感覺似一杯糖水加冰,上面再插支soda水。除左望落去特別之外,根本就飲唔落。糖水唔似糖水,smoothies又唔似smoothies, 唔知杯野想點。Buffalo wings:先唔講佢收我58蚊比3隻雞翼仔我,鬼叫自己鍾意食咩,貴d咪貴d,但問題係您要整得好食丫嘛!雞翼仲有雪味,失敗!茶記既水準都做唔到!味道又唔夠香,老麥買個脆香雞翼點少少辣醬仲惹味過佢!蟹肉帶子南瓜意大利飯:蟹肉同南瓜完全唔見影!得兩粒元貝仔仲要係冇味既!飯又太林,又浠又多水又冇味!似係潮州粥用碟上!香煎鱸魚:又係冇味既!貌似避風塘鱸魚,但食落唔惹味!煎到乾晒,好似炸岀黎咁!最離譜係,d伴碟既脆肉瓜都拎去炸!一d對食物既誠意都冇!以為放靚少少就好味咁!我每樣野食左兩啖就停晒手唔想食!唔係話佢難食到放唔入口,但每樣食物同應有既味道都相差太遠,環境又唔舒服,完全冇意慾再食。女朋友嘗試食埋d野,當填飽個肚就算,但最終都攪唔掂,每

環境:
士多啤梨冰:
Buffalo wings:
蟹肉帶子南瓜意大利飯:
蟹肉同南瓜完全唔見影!得兩粒元貝仔仲要係冇味既!
飯又太林,又浠又多水又冇味!
似係潮州粥用碟上!
香煎鱸魚:
又係冇味既!貌似避風塘鱸魚,但食落唔惹味!
煎到乾晒,好似炸岀黎咁!

女朋友嘗試食埋d野,當填飽個肚就算,但最終都攪唔掂,每樣野剩低大半碟就埋單走人!

如果您話我浪費食物既話,我唯有講聲sorry,係間餐廳浪費食材在先,實在冇辦法迫自己食d味道同質感都咁差既野!

服務態度:
我又真係冇辦法話佢差既,因為根本冇服務呢一回事!
其實本來冇咁嬲,我當自己咀刃,野食唔岩食,咁咪埋單去第二度食囉!
埋單時waiter 都有禮貌咁問我地,d野食係咪唔岩食。我地都細細聲講番d意見比佢聽,費事比其他客人聽到,影響到佢地。
之後個太子仔走埋黎,態度唔多友善咁問我地有咩問題,話d食物好正常,係咁架。之後不滿地講話最多打個八五折比我。
我嗌埋單走時又冇投訴過,又冇諗過要r您打拆!我地覺得唔岩食,唔想食所以埋單走咋嘛。您地客氣咁問我有咩問題,我地都禮貌地細聲咁分享我地既意見,但您又用d不滿同唔客氣既態度對人。
您覺得冇問題咪得囉,您咪繼續賣d有雪味既雞翼,冇味既潮州粥當risotto,炸脆肉瓜同避風塘鱸。
咁我唯有盡公民既責任,提醒下大家,費事浪費咁多食材喇
  • 冇野好食
2016-06-15 1246 浏览
一入到Snkrholic,就估計老闆一家是一個籃球迷。由牆身的裝飾、電視播的片段,到天花的燈,都充斥著籃球,饒恕我這個女生真的不懂欣賞,哈哈哈!*白酒本菇蟹肉炒意粉($98)用上白酒,本菇、蟹肉和青紅椒炒的意粉很乾身,而且意粉不會煮得太軟身,帶有少少硬,是我最喜愛的口感。白酒味不算太濃,要很細嚼才吃到白酒味。如果意粉可以再熱一點就好了!*板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁($128)這個肉眼扒我們點了五成熟,不過切開似是四成熟;不要緊,我們都可以接受到;肉眼扒的肉質好淋;配上了薯條和少量的燒翠玉瓜,灑上少少辣粉,不點茄汁也好。*煎蟹餅配黑松露沙律醬($78)這個蟹餅和我想像中的很大差別。質感有點似麵包,蟹味適中,配上好香的白松露沙律醬。 *Incredible Hulk($88)哈蜜瓜沙冰上噴了忌廉,再加入了哈蜜瓜肉。略嫌沙冰不夠幼滑,冰大舊了少少,不夠碎。整體來說不會太甜,加入了哈蜜瓜肉是一個驚喜。 *Sake Rita (apple) ($58)酒精含量是13%,友人點了這杯,我就即管試一口。其實因為本身大杯裝上的都有帶有蘋果肉的果汁,甜甜的,再倒放了一支sake,想要濃一點的酒味,可以自行
*白酒本菇蟹肉炒意粉($98)

白酒本菇蟹肉炒意粉
*板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁($128)

板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁
*煎蟹餅配黑松露沙律醬($78)

這個蟹餅和我想像中的很大差別。
煎蟹餅配黑松露沙律醬
質感有點似麵包,蟹味適中,配上好香的白松露沙律醬。
煎蟹餅配黑松露沙律醬
*Incredible Hulk($88)

Incredible Hulk
*Sake Rita (apple) ($58)

酒精含量是13%,友人點了這杯,我就即管試一口。其實因為本身大杯裝上的都有帶有蘋果肉的果汁,甜甜的,再倒放了一支sake,想要濃一點的酒味,可以自行放多一點sake出來。
Sake Rita (apple)
2016-06-14
白酒本菇蟹肉炒意粉
Incredible Hulk
Sake Rita (apple)
2016-06-15 680 浏览
週末週日連續兩天都下雨,還下不停,攪到成個人悶悶不樂,全個週末已困在家中,來到週日真的不能足不出戶,決意約朋友出去飲嘢吹水。咦!? 又話去食嘢飲嘢, 點解入咗波鞋舖? 非也! 非也! 其實它是一間以籃球為主題的酒吧小店, 絕對可吸引不少籃球迷到訪。但我和友人都不是籃球迷, 為何也吸引到我倆? 皆因店子出售多款的本地和外國的手工啤酒, 還有自家調配的啤酒, 岩晒我位好酒的朋友。店子的裝潢非常有特色, 只要細心觀察每一角落都有驚喜。門面色彩繽紛的波鞋招牌LOGO, 相信是由店主設計, 挺搶眼;而每扇趟門也印上鞋底印,很有心思!甫進內裏, 第一眼就被以多個波鞋盒所砌成的牆身吸引着,當然不只是鞋盒,還放了數隻波鞋,不知是否絕版呢? 另一邊牆身則掛上簽名球衣和多張籃球星球的相片。再抬頭一望,店頂有一個光管籃球場,很搶眼呀! 又看看小酒吧枱, 除了有光管波鞋小擺設外,還有一對超酷的銀白波鞋喇叭,它竟是全場最吸引我的波鞋, 而非其他絕版波鞋,哈!店子的地方不大, 設有兩張六至七人的長高枱、一個可坐四人的小吧枱,還有一排面牆的單人位, 全店大約可容納二三十人, 雖然大家都要坐得親密一點, 但一起邊睇波
店子的地方不大, 設有兩張六至七人的長高枱、一個可坐四人的小吧枱,還有一排面牆的單人位, 全店大約可容納二三十人, 雖然大家都要坐得親密一點, 但一起邊睇波邊飲酒, 熱熱鬧鬧岩至有feel。
小店的食物選擇不多, 食品餐牌只有一版, 分小食主菜兩款, 反而飲品的選擇還要多, 除佔一大版飲品餐牌外, 還有推介飲品和有多塊寫滿飲品的黑板。無錯! 原來店主很喜歡手工啤酒 , 會從不同地方引入多款啤酒, 大部份都很有特色添! 飲品餐牌分三大類, 有多不勝數的Bottle Drinks、四款Draft Beer 和八款Special Drinks

咁多飲品選擇, 咁好呢? 都是乖乖聽店主推介, 他提議薑啤Ginger Beer ($55) 辣啤 Chilli Beer ($55), 一人一次飲晒兩支?? 非也!非也! 一向不勝酒力的我又點會呢? 不過都好似好厲害,溝酒飲喎! 其實兩者酒精度數也不高,薑啤3.5%, 而辣啤則是4%,也可放心。
薑啤
辣啤
事實上,不溝酒也不能,單單飲薑啤 當然沒有問題,大家都應飲唔少,但辣啤 就……單飲它有困難喎! 也勇於嘗試呷一啖,入口如啤酒般,並不特別也可接受,但辣味隨後湧回喉嚨,有點火燒般,刺激火辣喉嚨,對個人來說要單單把它全支喝掉真的不可能,可能會導致失聲,哈!
其實,店員一開始也是建議薑啤溝辣啤,至於比例就按個人需要,店員自己喝就1:1, 而我……還是試試半支薑啤加四分一支辣啤試試,果然易於入口。入口冰涼透心,先有的辛辣,辣啤繼而發揮其特別之處,湧回刺激喉嚨,但因有薑啤中和,辣度點到即止,只輕微火燒喉嚨,感覺好過癮,很有趣得意,今日第一次一嚐辣啤,有驚喜!
韓式吞拿魚他他
在九款小食中, 挑選了一道韓式吞拿魚他他 Tuna tarts avacado Korea style ($78), 吞拿魚他他旁襯以雜沙律菜,再用醋汁畫上波浪紋, 賣相精緻兼富心思。
吞拿魚他他 共有四層次,以鬆軟的麥包 為最底層,塗上一層薄薄的牛油果蓉,可惜牛油果蓉份量略少,未能突出其果香。中間是一層鮮嫩的吞拿魚他他,喜歡有芝麻 混入其中,多份口感和甘香,再加埋頂層的泡菜,拌起來同吃,為鮮香的吞拿魚他他添些辛辣,香辣可口,配搭吸引。
而旁邊鮮嫩爽脆的雜沙律菜 拌入份量剛好的醋醬汁,酸咪咪,清新開胃,若然不夠還可蘸上碟邊的醋醬紋,細心! 其味道和賣相也不錯,但較小巧,但作為小食也可。
千島香橙鮮蝦沙律
在八款主菜中, 先選了一客千島香橙鮮蝦沙律 Orange Shrimp Salad with thousand Island Dressing ($88), 本以為又是一大堆雜沙律菜拌入一些橙肉和蝦仁,再淋上千島醬,平凡簡單,但它的賣相卻挺驚喜。如它的名字一樣,一個"小島" 上枱。半個香橙掏空中心,放回橙肉粒,面頭舖了開半的蝦仁,再淋上千島醬,而香橙下則舖了少許新爽雜沙律菜
蝦肉 爽口微鮮,可惜開半,睇落不完整,口感也不太好; 香橙 新鮮多汁,配埋酸咪咪的千島醬,清新開胃,配搭不錯,賣相亦有心思,但份量太少,並不能稱得上為主菜,只屬一客輕量的前菜。
香煎鱸魚配蒜蓉牛油
魚痴揀另一道主菜當然是香煎鱸魚配蒜蓉牛油 Pan fired sea bass with garlic butter ($108), 一上枱已聞陣陣的牛油香 蒜香,挺誘人。兩件香煎的鱸魚重疊擺放,底部舖了一些薯角和翠肉瓜,擺設富層次感。
鱸魚扒 大小厚薄中等,不算肉厚肥美。魚皮 煎得金黃,可惜差了一份香口,魚肉略為紮實,不算肉嫩鮮香………不過,蒜蓉牛油 取回不少分數,炸得金黃脆口,色澤平均,並沒有焦燶和過於油淋淋,啖啖蒜香,讚! 用來配魚肉也不錯。
薯角 也炸得金黃,色澤平均,外微脆內粉綿,不算油膩,帶有薯香之餘,本身已有鹹香,簡單蘸上茄醬也美味。而翠肉瓜 亦保持青綠脆身,拌上炸蒜同吃,惹味可口。
打波先黎落雨的確會令人沮喪, 雖然我一向都不打波, 但對着這種天氣, 呆在家中心情又怎會好呢? 外出逛逛, 走進一間裝潢富有特色的小店,令我在特別的環境下跟友人輕輕鬆鬆邊飲邊談, 心情自然愉快起來。老實說, 很欣賞店主在店子設計和菜式賣相上所花的心思, 亦相信憑着這份心思, 在菜式上加多些鑽研必定會有跳得更高, 努力吧!
2016-06-12
薑啤
辣啤
2016-06-13 522 浏览
今天我要去旺角一帶買行山用品,其實我對波鞋也愛不惜手,系食友介紹之下知道旺角有波鞋概念的餐廳就已經及不及代要潮聖一下,而且亦有我最愛的手工啤籃球代表的裝飾型人必備的波鞋擺設籃球場的光管麥子桂圓手工啤$60~本地士炮出產,麥味香濃,有陣陣的桂圓香,回甘味強,啤酒泡沫入口幼滑,味道淡口特別適合愛美又養顏的女士們,酒精只是5.5%Ginger beer$55~來自澳洲的薑啤,薑味濃而不辛口,氣泡好強,更有sparking口感,酒精只有3.5%飲落似汽水香煎鵝肝配蕃茄泡菜$88~韓式fusion菜,好特別,鵝肝肥美煎香後更脆口感用蕃茄代替平常的多士更新鮮將油膩感降至零kimchi的味道也酸辣更惹味開胃板燒牛肉眼扒配乾䓤紅酒$128~本來想要medium rare但上碟時well done,但也沒有過韌,肉質較結實但沒有鞋口但未夠juice,但份量非足,薯菜伴碟更飽肚香煎鱸魚配香蒜牛油$108~香蒜是先炸後再mix牛油更香濃蒜蓉牛油味,鱸魚沒有腥味肉質嫰滑,魚皮非常脆誠意推介很多手工啤酒,好酒之徙切勿錯過精緻美食好fusion這間酒吧餐廳非常年青化,走進去好像自己也是個潮人,食物和環境也非常好,
籃球代表的裝飾
型人必備的波鞋擺設
籃球場的光管

kimchi的味道也酸辣更惹味開胃
誠意推介
很多手工啤酒,好酒之徙切勿錯過
精緻美食好fusion
這間酒吧餐廳非常年青化,走進去好像自己也是個潮人,食物和環境也非常好,無軀無速enjoy下環境和音樂,邊飲邊食好relax,身為香港人也支持本士製作,不妨去snrkholic 感受一下時下年輕人的創意
2016-06-13
  • 香煎鱸魚配香蒜牛油pan
  • 手工啤酒
2016-06-12 293 浏览
朋友喜愛藍球運動,所以帶我來這餐廳聚舊。一踏進食店已看到不少球鞋display,還以為自己去了運動鞋店!我們坐在吧檯,抬頭一看就是一個籃球場,十分有趣。Incredible Hulk $88是蜜瓜沙冰,每口是蜜瓜香味,微甜解渴,還有許多的蜜瓜果肉,不過以無酒精飲品來算,價錢太貴。Popeye Cider $48 (柚子)七喜的味道,內裡還有絲絲柚子肉,朋友說味道不過不失。水牛城雞翼 $58以我認識水牛城雞翼應該是有辣椒仔 Tabasco,以這似是孜然加蜜糖烤成,味道來評是合格,但如果以水牛城雞翼來評就不合格了。蟹肉帶子南瓜意大利飯 $98賣相顏色不吸引,至於味道較淡,加上吃不到南瓜,要是加入粒粒南瓜肉,賣相應該更好看。香煎鱸魚配香蒜牛油 $108鱸魚肉質較韌,上面粒粒蒜蓉牛油確是很惹味,味道似是在吃蒜蓉牛油多士,而薯角即炸上檯夠香脆。環境打得最高分,至於食物質素就平平。而衛生方面...坐在吧檯看到太多事物,如waiter有時抓頭髮、吧檯內有大個垃圾袋、配菜放在出面走廊位置,有句說話「眼不見為乾淨」說中了我心情。
朋友喜愛藍球運動,所以帶我來這餐廳聚舊。
我們坐在吧檯,抬頭一看就是一個籃球場,十分有趣。
Incredible Hulk $88
Popeye Cider $48 (柚子)
七喜的味道,內裡還有絲絲柚子肉,朋友說味道不過不失。
Popeye Cider $48 (柚子)
水牛城雞翼 $58
水牛城雞翼 $58
蟹肉帶子南瓜意大利飯 $98
蟹肉帶子南瓜意大利飯 $98
香煎鱸魚配香蒜牛油 $108
香煎鱸魚配香蒜牛油 $108
2016-06-08 283 浏览
因為放假關係,同FD行旺角仲多過留係屋企,咁係依頭食飯就成為正常不過既事,雖然街道來來去去都好似差唔多,但有時會出奇不意地比你發現新事物!就好似依間Snkrholic,經過既時候不以為然,但再睇清楚啲,原來係一間波鞋專門店mix餐廳?門面雖然放置左餐牌,但進門一刻都會大感驚訝,內裡既設計明明同波鞋街某幾間店好相似。餐廳分左上下兩層,而我同朋友就被帶到去上層,牆身都不忘掛置波衫,睇黎依到既老闆係位球迷呢xd上層既感覺好神秘,先要開啟一道木門上去,上層環境唔算大,但有空間感,以木製餐桌為主。食物選擇唔算太多,但都有岩食既菜式,款式比較西化,但飲品方面就充滿左韓風氣息。好多手工啤酒選擇,但奈何我地係滴酒不沾XD唔係大時大節都唔會點飲,所以就轉投無酒精飲品,不過無酒精飲品都幾有特色~Edison,電燈炮既造型好吸睛,而且近期都見幾多依個玻璃樽,自己都收藏左兩個,內裡有甜甜既柚子果粒,飲落去清新舒服,充滿果氣既飲品。Popeye Cider,朋友揀既飲品,同樣底下都係柚子,上面有一大舊棉花糖做裝飾,望落去好誇張,再配埋一枝韓版七喜,味道比Edison甜,而氣則冇Edison咁多。當倒七喜既時候,
因為放假關係,同FD行旺角仲多過留係屋企,
好多手工啤酒選擇,但奈何我地係滴酒不沾XD
內裡有甜甜既柚子果粒,飲落去清新舒服,充滿果氣既飲品。
當倒七喜既時候,棉花糖會慢慢溶化,成杯都好有甜絲絲既感覺~
白酒本菇蟹肉炒意粉,意粉質感香滑,白酒味唔多,食落去係滿滿既本菇同蟹肉既口感,
味道鮮香,每啖都充滿幼滑既口感,成個意粉都好讚!
板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒,睇起上黎色澤唔錯,因朋友嗌左8成熟所以會帶點韌,
肉眼扒煎得幾均勻,牛味尚濃,雖然偏熟但肉質依然爽韌,乾蔥紅酒汁同肉眼扒好夾,
令成個感覺加左唔少分,而肉眼扒底下亦有薯條等等配菜。
香煎鵝肝配鮮雜莓,因朋友中意食鵝肝所以就點左一份,以雜莓做伴菜都係第一次食到,
鵝肝香身嫩口,而且配上雜莓醬減低左唔少油膩感,雖然鵝肝確實惹味,
但因鵝肝既由來同健康著想,我都唔太建議大家食。

整體黎講,餐廳設計上好有特色,環境裝橫都唔錯,食物到家有水準,雖然係樓上用餐,
但樓上都會有位店員隨時STAND BY ,所以服務都好好,係一間值得一去既餐廳~
  • Edison
  • 板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒
  • 白酒本菇蟹肉炒意粉
2016-06-08 499 浏览
前2日經過見到間以籃球鞋做主題的餐廳咁特別,就今日約左朋友7點鐘黎試下佢,入到去見到2件籃球衫加不同籃球鞋已十分特別,因為我地2個想靜傾計所以沒有坐係門口位,我地看到餐牌食品有小食和主食2類,反而飲酒好多吾同選擇仲有寫酒精度數都好清晰。我地最後叫了2個主食加1個小食和2杯飲品,大約傾個2個鐘左右就結帳。Grilled ribeye steak with shallots red wine sauce 板燒牛肉眼扒配乾蔥紅酒汁$128…今次我地叫左5成熟,食落去牛扒面有少少燶和脆身,入面軟熟有牛味不錯,而⺜配菜都好多,薯條熱和香加上牛扒汁。 起食都不錯,而且份量都吾細添... .飲品我地叫了…K-sake rita (grapefruit) $58…原來係清酒底加柚子,味道清新吾會只有酒味,容易入口。Popeye cider (grapefruit) $48…類以七喜的韓國汽水加柚子,飲落去有淡淡柚子不錯,但可能韓國汽水比較偏甜。Risotto with scallop, crab meat in pumpkin sauce 蟹肉帶子南瓜意大利飯$98…意大利飯煮得剛好吾太硬身有crea

Risotto with scallop, crab meat in pumpkin sauce 蟹肉帶子南瓜意大利飯$98…意大利飯煮得剛好吾太硬身有creamy感覺…帶子有口感而蟹肉吾係太多但滲到淡淡蟹肉加上南瓜白汁食不錯。食完都幾飽肚。

Homemade crab cakes with truffle dressing 自家製香煎蟹餅配黑松露沙律醬$78…蟹餅厚身都有3塊分量可以,食落去啖啖蟹肉,但蟹味偏淡但加上黑松露醬,味道濃加淡,反而味道剛好喎。

2016-06-03
2016-06-06 189 浏览
最近旺角出現了一家以球鞋作主題的餐廳。網上流傳只要穿著aj惠顧餐廳便可免費獲贈漢堡包或特飲。身為鞋痴的我當然要抽空拜會下呢間球鞋餐廳。來到煙廠街,一眼便認到餐廳。門外大大個牌寫住穿aj可免費獲贈漢堡或特飲一杯。餐廳四周也擺滿波鞋,電視長期播住nba。餐牌只有一張,食物款式唔算多。這裡的凱薩沙律汁不知何解是偏甜的,份量小,而且沙律菜不新鮮,無誠意水牛雞翼,一上枱和朋友二口同聲問,乜而家d雞翼好貴咩?3隻雞翼碎上成為 $58免費的Aj漢堡,諗極都諗唔明與aj有何關係?明白免費不能太高要求,味道是ok的,但漢堡比預期中細,吃兩啖便finish,老闆我仲好肚餓............特飲最得人驚,蘋果蜜與清酒搞極都搞唔勻,甜到爆炸,飲多兩啖應該會喉嚨痛。總括來說,如此價錢的食物質素,加上坐得唔舒服,無下次
身為鞋痴的我當然要抽空拜會下呢間球鞋餐廳。
來到煙廠街,一眼便認到餐廳。
門外大大個牌寫住穿aj可免費獲贈漢堡或特飲一杯。
餐廳四周也擺滿波鞋,電視長期播住nba。
餐牌只有一張,食物款式唔算多。
凱薩沙律
水牛雞翼
免費的Aj漢堡,諗極都諗唔明與aj有何關係?

總括來說,如此價錢的食物質素,加上坐得唔舒服,無下次
2016-06-02
2016-06-06 122 浏览
最近我已經成為手工啤既追擊手😂成日見到邊到有手工啤都會好想去試今日就係旺角發現呢間野,即刻沖入去試試有人講過,手工啤就係要飲佢既特別味,所以最初見到menu 好多野簡都好開心不過落order 果陣被告知好多都sold out 左,唉~小小失望架好彩仲有好美味同水準非常stable 既麥子仲叫左個午餐肉米堡👍🏻味道幾好,米飯同芝士午餐肉味道係match既以茶記resources 做一個西式既味道,幾特別再叫多個三文魚沙律芝士粉有d 太多啦,除左呢點之外,沙律菜係爽脆同甜既,三文肉既味道都okay總體黎講合格啦但去得水工啤地方真心想多d 啤酒選擇,呢點要加強
最近我已經成為手工啤既追擊手😂
成日見到邊到有手工啤都會好想去試
今日就係旺角發現呢間野,即刻沖入去試試

好彩仲有好美味同水準非常stable 既麥子
仲叫左個午餐肉米堡👍🏻
味道幾好,米飯同芝士午餐肉味道係match既
以茶記resources 做一個西式既味道,幾特別
再叫多個三文魚沙律

總體黎講合格啦
但去得水工啤地方真心想多d 啤酒選擇,呢點要加強