2016-05-17
2025 浏览
朋友之前係Openrice 發現咗一間係旺角嘅餐廳,自己試過之後話俾我知我一定滿意,決定同我再去食一次!我一向對旺角嘅餐廳都感覺麻麻地,但見朋友落力推介就決定去試吓喇!一入到餐廳感覺都唔錯,都幾有氣氛而且仲可以望到海景!可能我哋太遲book枱,所以安排唔到坐窗邊位,有點可惜!如果唔係望住出面嘅夜景其實都幾好氣氛!侍應好快咁安排我哋坐低,仲俾咗個drink list我地叫我地可以先揀飲品,再慢慢睇個Menu!最後我揀咗杯Lemon&Thyme!我哋揀咗燒菜暖沙律,覺得溫沙律幾特別,一般沙律都係凍嘅,有微溫嘅真係好少有,所以都我同朋友都想試吓!講真溫沙律都係第一次試,其實都怕會唔會感覺怪怪哋!整個溫沙律十分豐富除咗沙律菜之外,仲有紅菜頭、甘荀、薯仔、車喱茄,再加上我喜愛嘅火箭菜同松子!薯仔切成條狀之後略為煎香,比一般餐廳只是用水煮,這裡更有心思!甘荀除咗本身嘅甘甜味,相信廚師有略略用糖水浸過,所以表面食起嚟時也有點甜甜嘅感覺,不過並沒蓋過甘荀本身嘅甘甜味!其實我對紅菜頭有點怕,因為我比較討厭紅菜頭本身嘅草青同苦澀味,而這個沙律嘅紅菜頭紅噹噹極搶眼,而且味道亦很清甜,應該是廚師將紅菜頭加熱,
食完之後我都好鐘意呢間餐廳!朋友嘅推介真係唔錯,除咗食物美味之外,值得一讚嘅係呢間餐廳嘅服務!侍應會等我哋食完一道菜先上下一道菜,這樣要侍應同廚師有良好嘅溝通先可以做到!咁樣可以係食下一道菜時休息一下,可以回味一下菜式嘅味道之餘,亦可以準備食下一道菜!我好怕有D餐廳一嚟好快就擺哂所有野落枱!另外,上菜次序亦做得很好,由沙律到頭盤再到主食,就算主食都係先上肉類再到意粉!仲有樣嘢抵讚,呢間餐廳送上嚟嘅碟,無論係吉碟或放了食物嘅,送上嚟都是暖暖的,感覺較衛生之餘,碟意粉放低了一陣,再食返仍然覺得有微溫,唔會變得涼冰冰。另外侍應服務周到,不時為我們添加熱水,老實講呢種殷勤服務態度,可能要喺五星星高級食肆先可能有。