Sky726

2016-05-17 2025 浏览
朋友之前係Openrice 發現咗一間係旺角嘅餐廳,自己試過之後話俾我知我一定滿意,決定同我再去食一次!我一向對旺角嘅餐廳都感覺麻麻地,但見朋友落力推介就決定去試吓喇!一入到餐廳感覺都唔錯,都幾有氣氛而且仲可以望到海景!可能我哋太遲book枱,所以安排唔到坐窗邊位,有點可惜!如果唔係望住出面嘅夜景其實都幾好氣氛!侍應好快咁安排我哋坐低,仲俾咗個drink list我地叫我地可以先揀飲品,再慢慢睇個Menu!最後我揀咗杯Lemon&Thyme!我哋揀咗燒菜暖沙律,覺得溫沙律幾特別,一般沙律都係凍嘅,有微溫嘅真係好少有,所以都我同朋友都想試吓!講真溫沙律都係第一次試,其實都怕會唔會感覺怪怪哋!整個溫沙律十分豐富除咗沙律菜之外,仲有紅菜頭、甘荀、薯仔、車喱茄,再加上我喜愛嘅火箭菜同松子!薯仔切成條狀之後略為煎香,比一般餐廳只是用水煮,這裡更有心思!甘荀除咗本身嘅甘甜味,相信廚師有略略用糖水浸過,所以表面食起嚟時也有點甜甜嘅感覺,不過並沒蓋過甘荀本身嘅甘甜味!其實我對紅菜頭有點怕,因為我比較討厭紅菜頭本身嘅草青同苦澀味,而這個沙律嘅紅菜頭紅噹噹極搶眼,而且味道亦很清甜,應該是廚師將紅菜頭加熱,
e
我哋揀咗燒菜暖沙律,覺得溫沙律幾特別,一般沙律都係凍嘅,有微溫嘅真係好少有,所以都我同朋友都想試吓!講真溫沙律都係第一次試,其實都怕會唔會感覺怪怪哋!整個溫沙律十分豐富除咗沙律菜之外,仲有紅菜頭、甘荀、薯仔、車喱茄,再加上我喜愛嘅火箭菜同松子!薯仔切成條狀之後略為煎香,比一般餐廳只是用水煮,這裡更有心思!甘荀除咗本身嘅甘甜味,相信廚師有略略用糖水浸過,所以表面食起嚟時也有點甜甜嘅感覺,不過並沒蓋過甘荀本身嘅甘甜味!其實我對紅菜頭有點怕,因為我比較討厭紅菜頭本身嘅草青同苦澀味,而這個沙律嘅紅菜頭紅噹噹極搶眼,而且味道亦很清甜,應該是廚師將紅菜頭加熱,所以減低咗紅菜頭原有嘅草青味!而且食起嚟暖暖哋感覺唔錯!
松露蟹肉意大利雲吞,雲吞有半隻手掌咁大隻,一入口淡淡蟹肉,蟹香頓時充滿整個口腔,再加上洋蔥嘅甜味,鮮甜無比!再配上黑松露汁就更加齒頰流香,先係食到蟹肉嘅鮮甜味,再慢慢滲出黑松露嘅香氣!而重點係黑松露咁強烈嘅味道都冇蓋蟹肉嘅過味道!
一切開蟹肉立即從雲吞皮爆出來!
慢煮16小時豬肋骨
這件豬肋骨睇嚟好似一件豬腩肉,望落去好似好油膩咁!點知又有驚喜!
我只係輕輕力用刀一按下去,完全沒有用力,骨上的肉會一絲絲跌下來。豬肋骨的肉質細膩嫩滑,肉味濃郁,加上秘製醬汁不會蓋過肉味,能提升肉本身的味道。
一下子就骨肉分離!很難想像豬肋骨可以用細膩嫩滑來形容!
朋友係意粉控,點少得食意粉,不過我好怕那種被厚而濃稠的汁蓋著的意粉,就像蓋了被般只見汁不見粉,睇見都覺得滯冇哂胃口。今次點的 Portobello Pesto Pasta,首先唔見厚汁,而且有陣香草味,當時食完個ribs已經飽飽哋,但聞到香味又覺有啲餓!
食落口意粉乾身唔覺油膩,香草醬份量剛剛好,上面的Portobello Mushroom肥厚多汁,風味濃郁、芳香,食啖菇再食啖意可平衡一下菇同意粉嘅味道。
要一餐飯完滿又點少得甜品,不過我哋2個都食到好飽嘅同時,所以只係叫咗一個焦糖燴啤梨嚟share!而生果類嘅甜品又可以減低自己嘅罪惡感!見到嗰甜品我已經陶醉咗,因為啤梨旁邊有我最鐘意嘅溫呢拿雪糕,而且仲係有溫呢拿籽嘅!雪糕唔係自己做的話,亦只係有某某牌子先有嘅!講返個甜品,很香濃嘅焦糖味,雖然有點苦嘅味道,但剛剛好可以中和啤梨嘅甜度!

食完之後我都好鐘意呢間餐廳!朋友嘅推介真係唔錯,除咗食物美味之外,值得一讚嘅係呢間餐廳嘅服務!侍應會等我哋食完一道菜先上下一道菜,這樣要侍應廚師有良好嘅溝通先可以做到!咁樣可以係食下一道菜時休息一下,可以回味一下菜式嘅味道之餘,亦可以準備食下一道菜!我好怕有D餐廳一嚟好快就擺哂所有野落枱!另外,上菜次序亦做得很好,由沙律到頭盤再到主食,就算主食都係先上肉類再到意粉!仲有樣嘢抵讚,呢間餐廳送上嚟嘅碟,無論係吉碟或放了食物嘅,送上嚟都是暖暖的,感覺較衛生之餘,碟意粉放低了一陣,再食返仍然覺得有微溫,唔會變得涼冰冰。另外侍應服務周到,不時為我們添加熱水,老實講呢種殷勤服務態度,可能要喺五星星高級食肆先可能有。

2016-05-11 3161 浏览
Fine Dining 一詞似乎跟旺角這地區扯不上關係。每每談起Fine Dining 的餐廳,都甚少關聯起旺角。早前看飲食雜誌,發現了這間罕有地位於旺角的Fine Dining。今天約到難得放下忙碌的友人,便同往這間Fine Dining餐廳享受慢吃的美好。餐廳位於大廈的25 樓,甫出電梯,便看見中間四四方方的酒吧區域及一行之隔的開放式廚房。走前幾步,眼球迅即被眼前落地玻璃外的美景吸引,大雨過後橙紅色的黃昏映入眼簾。我倆被安排坐在落地玻璃旁的位置,於居高臨下的餐廳,享受誘人的黃昏蛻變成華麗醉人的鬧市夜景。餐牌上既有傳統的歐陸菜式,同時亦加入不少fusion 菜式。先來一個燒菜暖沙律,多種不同顏色的蔬菜配搭起來非常吸引。先嚐暖暖甜美的燒紅白甘旬,再吃鮮嫩的雜菜、紅菜頭和橄欖油漬小蕃茄,紅、橙、白、綠、紫色蔬菜的混合,既美味又均衡所吸收的維他命。再來一個餐廳推介的濃郁奶油蠔湯伴魚子醬。蛋白質豐富的蠔被溶入南瓜和奶油中製成湯,鮮味香滑又可口,上再放點名貴的魚子醬,味道更豐富。慢煮菜是餐廳擅長的菜式,有一定的水準。麵豉配三文魚的組合主要出現在和食菜式,然配以西式的煮法甚為罕見。這道燒慢煮麵鼓

燒菜暖沙律
濃郁奶油蠔湯伴魚子醬
慢煮菜是餐廳擅長的菜式,有一定的水準。麵豉配三文魚的組合主要出現在和食菜式,然配以西式的煮法甚為罕見。這道燒慢煮麵鼓三文魚便是餐廳創作的其中一款fusion 菜式,它同時混入了西式和日式的元素。菜式的用料、味道及烹調功夫均非常考究。菜式採用了新鮮的三文魚刺身烹調,慢煮過的三文魚呈半生熟,橙色的魚肉極為鮮嫩可口,有種入口即溶的感覺。清淡的麵鼓味調配得剛剛好,不會蓋過三文魚的鮮味。
燒慢煮麵鼓三文魚
半熟的三文魚
當還沉醉在美味的慢煮三文魚的餘韻中時,侍應端來意大利手卷意粉伴野菌巴馬臣芝士。一片片薄薄的巴馬臣芝士覆蓋著下方的手卷意粉。每條手卷意粉呈微卷的模樣,細看甚像一條被滾動的毛巾麵團,甚有咬感,吃時有點點麥香。清新的蕃茄醬汁配以甘筍粒、西芹粒、洋蔥粒和野菌等配料,再加少許白酒入醬汁,豐富了整體醬汁的味道和層次。再伴入咸香的巴馬臣芝士同吃,再進一步豐富味覺。
意大利手卷意粉伴野菌巴馬臣芝士
品味完主菜後,進入甜品的部份。先來一個較輕盈的草莓雪芭伴醃製新鮮雜莓。雜莓上的草莓雪芭甜甜的,伴以下層帶點酸酸的醃製鮮雜莓,正好來個味覺平衡,任何一方的味覺均不會太泛艦。
草莓雪芭伴醃製新鮮雜莓
另一道的甜品焦糖燴啤梨同樣不俗。啤梨用焦糖跟白酒燴過,清甜的梨子記載著清清的酒香。後再嚐雲尼拿雪糕搭脆脆的杏仁片,非常滿足。
焦糖燴啤梨
在享受著美麗的夜景與美食的同時,怎能少得美酒。享用完美食後,點了兩杯signature cocktail - Sky High 和Bay Breeze,延續當晚的意猶未盡。
signature cocktail - Sky High (右) 和Bay Breeze (左)
2016-05-10
草莓雪芭伴醃製新鮮雜莓
焦糖燴啤梨
  • 意大利手卷意粉伴野菌巴馬臣芝士
2016-05-09 1291 浏览
假期第一天,睡到自然醒後,睇睇時間是吃一個舒適Brunch的好日子,作為假期的完美開始 上網seach 後決定去位於旺角25的樓上餐廳sky726 Brunch。 一去到已被窗外景色吸引,以為自己在山頂 睇睇餐牌,點了雜菜沙律加甘荀湯,黑松露炒蛋,All day Breakfast, 先來沙律:材料新鮮配上幾粒炒過的小番茄,很清新 再來甘荀湯配餐包,餐包伴意大利黑醋:餐包軟熟,甘荀湯口感幼滑和充滿甘荀味值得一讚,不知用了幾多條甘荀去煲呢? 黑松露炒蛋:廚師很重手放了大量黑松露碎啖啖蛋也食到黑松露,好好味!!!! All day Breakfast:份量大,我這大胃王也吃不完,茄汁豆,兩條德國腸,兩片煙肉(脂肪不多幾健康)炒蛋,多士。 最後點英式紅茶,和藍莓芝士蛋糕侍應們很細心,每當吃一度食物,便及時收餐及送來下一度食物,食物溫度也剛好輕輕鬆鬆,不輕不不覺已過了1.5小時,望著窗外這樣望望天空再望望高樓與人群真有趣。

一去到已被窗外景色吸引,以為自己在山頂

先來沙律:材料新鮮配上幾粒炒過的小番茄,很清新
甘荀湯
最後點英式紅茶,和藍莓芝士蛋糕

甘荀湯
2K
2016-05-09 2527 浏览
母親節正日,當然要同母親大人慶祝一下。訓到自然醒就出發同母親大人食個Weekend Brunch.甫到達,感受到店子環境非常舒適。由於店子位於最高一層,望出街外,一望無際,非常舒服。餐牌上看到有3個course ($238/person)的Weekend Brunch,有多款配搭組合,細食的朋友可以選2個course 就可以了!當日餐湯是雜菜湯。味道不太酸,配菜極多。麵包配上黑醋,很美味呢!雜菜沙律、鮮果沙律正好為餐前清一清腸胃。嫩滑濃郁的黑松露炒蛋很好吃,還配上一塊香脆可口的麵包,非常邪惡!賓尼迪蛋伴上火腿、芝士和流心蛋,濃厚滋味,教人又愛又恨!主菜來了,選了香煎比目魚配檸檬牛油汁 (加$30),這個是我特別鐘愛的。比目魚上層外皮非常香脆,魚質嫩滑,一點腥味也沒有,非常出色。另外點了西冷扒配紅酒汁 (加$30),西冷扒份量頗大,肉質肥厚,味道嫩滑,配上的薯角香脆美味,豆角帶香濃蒜蓉香味,非常好吃!甜品是藍莓芝士餅,賣相精美,味道還好的,芝味濃郁,作甜點也是一個不錯的完結。套餐還包括了咖啡/茶,我選擇了mocha, 而媽媽選擇了cappuccino,兩者都要加$15,味道也不過不失的。

雜菜沙律、鮮果沙律正好為餐前清一清腸胃。
賓尼迪蛋伴上火腿、芝士和流心蛋,濃厚滋味,教人又愛又恨!

2016-05-08
2016-05-09 1105 浏览
旺角區 香港嘅市中心 密度超高熱鬧非常要搵間有景睇有好野食嘅餐廳 難!不過最近有所改變了 有一座美食大廈一整棟有齊各式各樣嘅餐廳祟洋嘅我 當然係㨂西餐廳啦 25樓養牛牛😌𨋢門一開 大大個logo SKY726 無改錯名!裝修很美 麻繩版巴黎鐵塔🗼假如坐到窗口位 應該會好開心因為可以透過落地玻璃望下高空下的旺角同姐妹先來一個沙律作為我地嘅醒胃菜感覺好健康😂蘿白 沙律菜同菇都好爽甜👍🏼白酒煮青口 大大隻肉厚不過略嫌唔夠滑幸好醬汁鮮甜 補回不少分數菠菜汁 菇條配上菠菜天使麵 帶有少許蒜味 味道香濃大蘑菇非常juicy 有咬口 好好食👍🏼👍🏼女生們吃飯又點可以少左甜品呢叫左朱迷會喜歡嘅朱古力軟糕餐廳用上75度嘅朱古力做成蛋糕入口有點似brownie 朱古力超香濃但唔太甜配上雪糕一齊食 一凍一熱 口感層次豐富👍🏼席間叫左兩杯飲品 Very Berry😍有粒粒鮮雜果嘅有汽果汁 酸酸的 好醒胃😂另一杯係Frozen Berry 好靚 好似水晶球咁😍鮮藍莓紅莓打成沙冰 面層再加上粒粒鮮莓入口除左非常冰凉外 重有酸酸甜甜 好飲😋食下吹下水就坐左兩三個鐘 配上輕鬆嘅音樂環境真係舒服到唔捨得走⋯睇黎下次約食
旺角區 香港嘅市中心 密度超高熱鬧非常
要搵間有景睇有好野食嘅餐廳 難!
不過最近有所改變了 有一座美食大廈
一整棟有齊各式各樣嘅餐廳
祟洋嘅我 當然係㨂西餐廳啦 25樓養牛牛😌
𨋢門一開 大大個logo SKY726 無改錯名!
裝修很美 麻繩版巴黎鐵塔🗼
Chocolate  Pate
Very  Berry
Frozen  Berry
2016-05-05 2467 浏览
友人明天就出國十幾天,饞嘴的我們當然要找一間較好的餐廳食下飯,前幾天行過旺角,有人派了一張傳單給我,傳單上就是介紹了一間「SKY 726」餐廳,看來食物都好吸引,隨後我也從網上看過下餐廳的環境都不錯,於是一星期前我已經訂了枱食晚飯與友人餞行。 Sky726是一間主理法國菜的餐廳,一打開升降門步出餐廳,一大片的落地玻璃窗可以180度欣賞繁榮的旺角彌敦道,在一個繁囂的鬧市中都會這片寧靜的靜土,從25樓高處,居高臨下觀望繁榮的街道,再加上微微的天然光線從玻璃窗打入來,馬上已經舒暢了工作的疲倦。還會有一個開放式廚房及酒吧,感覺好親和,好似去了中環、尖沙咀的fine dining 餐廳般,都是一樣那麼雅緻而且樓底都高。 友人選擇了一杯mocktail 「Sliver Screen 」$70,以咖啡和朱古力製作而成飲品,朱古力味相當濃郁,與咖啡味都非常平衡,飲品上面加上了帶焦糖味的爆谷,好似一座爆谷山般,香脆甜美,賣相十分美觀。 我杯也是mocktail「Far East Highball」$70,當中有自家製的菠蘿梳打及青檸汁,再混入了新鮮的檸檬汁及西柚汁製成,味道微酸帶有菠蘿清甜,
我杯也是mocktail「Far East Highball」$70,當中有自家製的菠蘿梳打及青檸汁,再混入了新鮮的檸檬汁及西柚汁製成,味道微酸帶有菠蘿清甜,梳打水好夠氣,飲下順喉又清爽,再細膩新鮮的果汁,好refreshing 的感覺。
先來一籃的roll 仔麵包, 帶微熱咬下香脆,再蘸上橄欖油及黑醋,意大利黑醋提香,帶有微酸的甜味,非常開胃甘醇。
微食的沙律我都是第一次食,得到店員的介紹我們選擇了它「燒菜暖沙律」$138,當中有白蘆筍、甘筍、雜沙律菜、紅菜頭、葵花籽、車厘茄、火箭菜等.......不同材料的配搭造出了鮮艷吸引的頭盤,沙律菜也是十分爽脆,各式的沙律菜帶些微暖真是都幾特別,吃起來又健康, 感覺清新又鮮甜。
第二道菜式先來一些小食,友人平時都好喜歡食煮青口,我為友人點了一款「牛油白酒煮藍青口」$188,當中加入了白酒、辣肉腸及新鮮的蕃茄蓉烹煮,蕃茄蓉滲入青口肉內,吸盡蕃茄鮮甜的精華,令青口非常入味又鮮甜,再加入了辣肉腸,增添鹹香的味道,吃起來層次更豐富。
既然前菜食過新鮮蕃茄蓉烹煮的青口,下一道的soup,我們選擇了蕃茄製作的湯品「燒蕃茄大茴香雞絲濃湯」$85一齊分享享用,上枱時已經熱辣辣,啖啖都有鮮甜的蕃茄蓉,味道非常濃郁,其酸甜都好出於天然,再加入了雞絲散發了雞肉的鮮香,煮湯時加入了茴香,飲落的味道更清香又不會太膩。
主菜方面先選擇了店中的招牌菜之一「烤慢煮釀法國鵪鶉」$178,慢煮方法可以保持到鵪鶉的鮮味,皮下的脂肪含量亦較低,肉質外脆內嫩,而且都會較軟腍吃起來又juicy ,當中釀了辣肉腸碎、菇菌、乾蔥蒜蓉等....一切開已經散發著濃香,充滿驚喜,賣相絕對吸引,入口十分惹味。
吃過一些肉類又想食上pasta,我選擇了「意大利鹹肉南瓜扁意大利麵」$158,用上了豐富的南瓜肉烹煮的扁意大利麵,甘香甜美,可是扁意大利麵有點過腍身,晤夠爽彈,有點不足之處。驚喜地pasta之中加入了半肥瘦的鹹肉碎,肉香四溢,咬落除了感到鹹香之外,充滿了鹹肉的油份,油香縈迴久久不散,配以甘甜的南瓜蓉煮的麵條一樣那麼搭配,口感更是多重滋味。
甜品方面選擇予Chocolate Pate作為晚餐的句號, 餐廳方面選用了72%朱古力製作朱古力糕,朱古力味道十分濃郁甘香, 口感幼滑而細膩,再一口細細粒的鮮莓,可以平衡了朱古力的膩感,同友人一起共享,份量已經令人滿足!
有靚景加上美食,環境相當優美,已經令人大快朵頤,可是座位與座位之間比較近及狹窄,缺了私人空間,美中不足。服務殷勤有禮,整體上食物水準都不錯,在一個繁華的熱鬧的旺角中有一間Fantastic的空中餐廳,在此食晚飯、飲野不錯的好地方。
2016-05-05 1341 浏览
最近撘車返屋企途中 發現彌敦道多左座全食野嘅大廈今晚同友人放工一齊去視探一下🤔🤔一層一食店 我地㨂左位於25樓嘅Sky726😍一出𨋢門已經感受到店員友善態度👍🏼落地大玻璃 鬧市中的香港更美😍😍😍餐廳中間位置係一個酒吧 酒鬼又心動😙餐廳好有情調 非常適合情侶或者姐妹黎談心咁有feel 姐當然又要來一杯啦😌😌😌店員推介嘅dark n stormy 比較有特色嘅酒酒味唔濃 微甜帶點青檸香味 非常冰凍👍🏼友人㨂左Tropical Fizz 非常清爽嘅飲品青蘋果係重點 飲落酸酸的 好開胃點餐過後 店員先送上一客小餐包配黑醋暖笠笠嘅餐包好香香草味 點埋黑醋 更香三個人 叫左兩客湯同一客沙律Oyster Soup 十分香濃而且口感creamy友人㨂選了蕃茄雞絲湯 雞絲被打成蓉 蕃茄味濃帶微酸紅菜頭沙律 大粒紅菜頭味道鮮甜又多汁非常有咬口 片狀條狀的反而帶點酸酸酸甜甜 十分醒胃 👍🏼點了一客黑松露薯蓉作小吃一打開黑松露嘅香味撲鼻而來薯蓉中混合了很多黑松露 薯蓉非常香滑👍🏼主菜來了 慢煮豬肋排配薯菜BBQ醬均勻塗係豬肋骨面 慢煮過後的豬肋骨肉質軟林 而且吸收左醬汁嘅甜 十分惹味👍🏼炸薯角亦不遜色 非常香
最近撘車返屋企途中

Spare  Ribs
Portobell  Pesto  Pasta
Marinated  Mix  Berry
2016-05-03 1173 浏览
又繼續有朋友跟我慶生,女生們今次選擇了位於旺角彌敦道726的最頂層的Sky726,一步出升降機,轉身一看就看到很壯觀的黃色翅膀壁畫,很切合餐廳名字。就連洗手間門口也是型格壁畫。半開放式廚房,不時看到廚師的忙碌。再走遠點便看到窗邊飽覽整個旺角的夜景,高人一等。點飲品時更有平板menu提供,不用猜猜猜。先來鬆軟的麵包,配上帶有點芝士味的牛油或酸醋,一個不錯的開始。Frozen Berry Punch $70是一杯雜莓的沙冰呷一口是甜酸也平衡的凍飲,為夏日洗脫悶氣。Far-East Highball $70而這杯有菠蘿、薄荷葉等,味道較酸,朋友說很有泰國風味~低溫油浸三文魚伴藜麥 $168除了多款cocktail, mocktail 外,慢煮菜式也是Sky726擁有的特色。經慢煮的三文魚肉質嫩滑,有一種油脂香味,還有高纖的藜麥,而白色不要以為是椰果,原來是wasabi粒粒,一個頗新鮮配搭的前菜。油封鴨肶配紅酒橙汁 $188一端上檯已傳來陣陣誘人的香味。切開的時候已感受到外皮的香脆,鴨肉的嫩滑。再親身用舌口感受異常香脆的外皮,入味的鴨肉,更可沾少許紅酒橙汁,微甜的酒香味道,不錯!海膽香檳墨魚汁
就連洗手間門口也是型格壁畫。
半開放式廚房,不時看到廚師的忙碌。
再走遠點便看到窗邊
飽覽整個旺角的夜景,高人一等。
點飲品時更有平板menu提供,不用猜猜猜。
是一杯雜莓的沙冰
Frozen Berry Punch $70
呷一口是甜酸也平衡的凍飲,為夏日洗脫悶氣。
Far-East Highball $70
而這杯有菠蘿、薄荷葉等,味道較酸,朋友說很有泰國風味~
Far-East Highball $70
海膽香檳墨魚汁意大利麵 $178
將海膽放在西餐,鮮甜度不過不失,成為醬汁融入意粉味道還可以,不過略嫌不夠濕潤及惹味,而吃了烏卒卒的意粉,牙齒黑黑的很有趣。
海膽香檳墨魚汁意大利麵 $178
焦糖燴啤梨 $65
啤梨帶有焦糖甜味,可惜有點苦,雪糕滿佈雲呢拿籽,質地香濃幼滑,令人滿意。
焦糖燴啤梨 $65
2016-05-03 992 浏览
This is our 3rd visit to the place and we will return until we have tried all the items on their menu!Ambience is excellent.Staff very helpful and welcoming.Food portions decent and preparation and presentation excellent.They did not have the craft beer which was on the menu but a small hiccup to be overlooked.In no way did it diminish the overal experience.Entire family including our 2 teen kids absolutely enjoyed the experience.Well done #Sky726

Ambience is excellent.

Well done #Sky726
2016-04-30
2016-05-03 1410 浏览
來到Sky726的感覺很新鮮,難以相信在旺角區這人多車多煙多的地方有這一個恬靜的世外桃園。店內中間的酒吧十分醒目。筆者未進早餐,故點了3個 courses。先來的是是日餐湯,甘筍湯。湯質感濃厚而細滑,甚有質感。同時沒有甘筍的草青或苦澀味,但卻保留其甜味。熱呼呼的湯及澆上橄欖油的新鮮沙拉率先為筆者的胃熱身。隨湯而上的餐麭軟綿綿,麥味十足。撕開沾上黑醋及橄欖油伴食,醋的酸味十分醒胃。跟著來的是班尼迪蛋,未食前已被其賣相吸引。英式鬆餅上放著煙肉及水煮蛋。鬆餅烤得香脆鬆軟;煙肉肥美而不油膩,又不會太鹹。最上面的蛋烹調時間準確,用叉一按,蛋汁傾瀉而出。三者分開食已甚為美味,在蛋汁的混和下,完美將三者合而為一。蛋汁齒頰留香,使鬆餅沾上蛋汁,再伴隨鹹香的煙肉,實為必試之作。隨後而來為卡邦尼長通粉。通粉略硬,通粉裡面也滿是醬汁,十分 creamy 。菌雖是配菜,但其味道十足,也十分突出。煙肉為通粉帶來一絲鹹味及不同的口感,盡其本份。整體而言,也是水準之作。飽餐一輪,怎可少得甜品與餐茶,為這餐畫上完美句號。藍莓芝士餅藍莓味道不會太酸,與甜味互相配合。芝士餅亦不會太黏,但又十分濃厚。一邊喝著咖啡,一邊欣賞
筆者未進早餐,故點了3個 courses。
一邊喝著咖啡,一邊欣賞高空美景。在這裡偷閒半天,甚為享受。筆者喜歡這裡的休閒感覺。其實人生應該要慢活,才能察覺身邊所有的美好事物。
另外特別要稱讚這裡的衛生與服務十分不錯,為食客提供最好的進餐體驗。
2016-05-01
  • 班尼迪蛋
2016-05-02 1387 浏览
位於旺角岀口附近的Sky726,是一間以Sky dining為主題的餐廳。此餐廳位於nathan road726 號,因此叫此餐廳名子。屬於旺角區中的高級的餐廳,今天我決定提早和媽媽吃母親親大餐。由於我獨自放棄去越南的機票,不和媽媽去旅行所以母親節未能和媽媽慶祝,因此提早帶媽媽來試一試。餐牌的食物種類不少,setdinnet由$338起但由於慶祝母親節,還是由廚房發板吧,想必會更好吃!先上的麵包微暖,切下便感到面包非常鬆軟內裡軟熟沾上微酸的欖油和醋,感覺開胃。Tropical Fizz$70媽媽選的飮品,她十分喜歡。以青蘋果,檸檬,菠蘿製作而成個人感覺微酸,媽媽則感十分開胃。Sliver Screen$70經理姐姐建議的飮品,不但外相吸引且十分好喝!以爆谷和朱古力製作而成,加上咖啡沒有一般朱古力飮品的油膩感,個人十分推介!更有大量爆谷,香味脆口,推介哦!煙三文魚沙律$118上台貌相爆分的沙律,媽媽都很喜歡!沙律新鮮,每口都吃到沙律的爽脆感。青瓜薄身以小小醋調味,清新開胃。三文魚也新鮮,帶小咸,配搭剛剛好。香煎煙肉卷北海道帶子$178帶子大粒厚身,伴隨的醬汁薯溶滑滑的,帶點小稠度, 味道

屬於旺角區中的高級的餐廳,今天我決定提早和媽媽吃母親親大餐
由於我獨自放棄去越南的機票,不和媽媽去旅行

所以母親節未能和媽媽慶祝,因此提早帶媽媽來試一試。
餐牌的食物種類不少,setdinnet由$338起

但由於慶祝母親節,還是由廚房發板吧,想必會更好吃!
先上的麵包微暖,切下便感到面包非常鬆軟
內裡軟熟沾上微酸的欖油和醋,感覺開胃。
Tropical Fizz$70

媽媽選的飮品,她十分喜歡。

以青蘋果,檸檬,菠蘿製作而成

個人感覺微酸,媽媽則感十分開胃
Sliver Screen$70

經理姐姐建議的飮品,不但外相吸引且十分好喝

以爆谷和朱古力製作而成,加上咖啡

沒有一般朱古力飮品的油膩感,個人十分推介!
更有大量爆谷,香味脆口,推介哦
煙三文魚沙律$118

上台貌相爆分的沙律,媽媽都很喜歡!

沙律新鮮,每口都吃到沙律的爽脆感。
青瓜薄身以小小醋調味
,清新開胃。

三文魚也新鮮,帶小咸,配搭剛剛好。
香煎煙肉卷北海道帶子$178

帶子大粒厚身,伴隨的醬汁薯溶滑滑的,帶點小稠度
, 味道極濃,令我很驚喜!

鹹香的煙肉令帶子味道升華
Slow Fried Amadai $198

Amadai是日本的鯛魚,我都是第一次吃
先慢煮後煎香,魚身和魚皮極度香脆!

用叉子敲下,脆卜卜的外皮帶岀清脆聲音。
魚肉非常嫩滑,媽媽和我極度喜歡
Tiger Prawn Risotto $178

個人十分喜歡的risotto
蝦已切開,方便進食。
濃稠醬汁滿帶蝦味!大粒的意大利飯,飯粒微硬煙靭

我很喜愛此飯的質感。
這裡的意大利飯以傳統製法,會較為硬身,我十分喜歡。
Marinated mix berries$75

惹人吸引的甜品,上面用上雜苺雪芭,微酸甜度剛好。
下面大量雜 苺,感覺健康好吃。
Chocolate Pate$85

朱古力軟膏有點像布朗尼的軟身版本
,採用72%的朱古力

個人感覺小小苦,但因濃度高,因而不會太膩。
媽媽和我都極滿意的晩餐,服務員哥哥姐姐服務極好
,食物也美味!

最滿意是清水微暖,細心服務值得我下次又光顧

2016-04-30
2016-05-01 1244 浏览
慶祝日諗住浪漫一下, 黎左旺角呢棟好多餐廳既大廈, 去到頂層.上到黎燈光婚暗, 地方需不算太大, 但感覺寬闊, 安排坐窗邊位, 居高臨下, 可以邊食邊欣賞夜景. 蕃茄大茴雞絲濃湯 ~ 蕃茄味唔會太重, 無咁酸易入口, 清清地唔油膩. 煙三文魚沙律 ~ 食物擺設精美, 好似一朵花, 有心思. 三文魚新鮮, 肉質彈牙. 沙律菜新鮮, 配少少醋, 唔會太酸, 夠開胃.虎蝦伴意大利飯 ~ 虎蝦肉質彈牙夠爽口, 新鮮. 飯質偏硬有咬口, 而且龍蝦汁炒夠香口, 鮮味濃郁.不好杯中物, 所以要左杯朱古力咖啡 ~ 賣相靚, 頂層有爆谷, 邊飲邊食, 淡淡朱古力味, 唔會搶左咖啡香味.最後仲有甜品, 草莓雪芭配雜莓, 雪芭草莓味夠新清, 酸酸地, 底層仲有好多雜莓, 夠新鮮, 食完解左之前既飽濟感.
2016-04-28 1450 浏览
呢日1點左右係旺角搵野食 見呢座大廈都幾多野食~最後揀左25樓呢間~貪佢夠高 佢個環境都唔錯 不是太多人,一路食野,一路傾計,不知不覺已經3點~坐都我都有點不好意思但坐在這裡 真的很放鬆, 猶豫去了旅行似的我地叫左2個set lunch有沙律,前菜,主菜,餐飲同甜品這家餐廳是按照客人的進食速度而上菜絕對唔會出現未食完就上下一道菜的情況這點很值得欣賞~好讓我們好好享受假日的午餐沙律-很fresh~ d菜很爽口~水果也不錯 前菜 / 我選了南瓜湯+黑松露炒蛋yummy yummy南瓜湯煲得好濃郁~好有質感 而黑松露炒蛋都炒得很香把炒蛋放上烘了的多士上 味道更好!! 香上加香 朋友點了雜莓醬窩夫!很讚的~窩夫很鬆軟~雜莓醬酸酸地~加埋cream,這組合very good 主菜/ 我點了卡邦尼長通粉廚師把卡邦尼汁弄得很均勻每條長通粉都能掛汁份量亦很多可以慢慢欣賞風景,談談心 朋友點了比目魚~煎得很好~魚皮煎得脆脆的而魚肉依然能保持嫩滑加上檸檬汁以及煎香了的比目魚味道~為這菜式生色了不少 最後便點了餐飲 /熱檸茶 和 凍檸茶熱檸茶都零舍靚過人 甜品 /畫上完美句點。細細件 剛

但坐在這裡 真的很放鬆, 猶豫去了旅行似的

我地叫左2個set lunch

有沙律,前菜,主菜,餐飲同甜品

這家餐廳是按照客人的進食速度而上菜

絕對唔會出現未食完就上下一道菜的情況

這點很值得欣賞~好讓我們好好享受假日的午餐

沙律-很fresh~ d菜很爽口~水果也不錯

前菜 / 我選了南瓜湯+黑松露炒蛋

yummy yummy
南瓜湯煲得好濃郁~

好有質感

而黑松露炒蛋都炒得很香

把炒蛋放上烘了的多士上 味道更好!! 香上加香
朋友點了雜莓醬窩夫!

主菜/ 我點了卡邦尼長通粉

廚師把卡邦尼汁弄得很均勻

每條長通粉都能掛汁

份量亦很多
可以慢慢欣賞風景,談談心

朋友點了比目魚~煎得很好~魚皮煎得脆脆的

而魚肉依然能保持嫩滑

加上檸檬汁以及煎香了的比目魚味道~為這菜式生色了不少
最後便點了餐飲 /熱檸茶 和 凍檸茶
熱檸茶都零舍靚過人
甜品 /畫上完美句點。

細細件 剛剛好~
2016-04-16
2016-04-27 1638 浏览
難得約到一位好耐冇見既朋友出黎食飯,大家都想係一間唔錯既餐廳用餐,最後揀左一間有feel有環境既餐廳。sky726顧名思義位於彌敦道726號既天空上高,一上黎大家都好滿意,係市區既半空中食飯,特別有味道。 好中意佢個巴黎鐵塔設計,搭上黎一開門就見到,而且牆身都充滿特色!超愛影相既朋友,見個場冇人都四周圍影,睇黎都好岩一啲中意影靚景既人黎呢~ 雖然唔係背山面海,但坐係市區既半空中又係另一番感受,黎到一定要坐窗邊位~Frozen Berry Punch,飲到多種層次既雜莓味,味道又酸又fresh,口感好冰凍,有少少沙冰既感覺Flirtini,朋友既飲品,好香薄荷味,由一開始到我食完陣薄荷味都仲係到,酒味亦好重,唔會話太大杯,用黎送飯一流蟹肉雲吞配牛油黑松露大蒜 ,前菜已經不得了,因為預先知道依間餐廳係慢煮,所以為免大家等得太耐肚餓,所以前菜嗌左個比較飽肚少少既菜式, 黑松露味非常香濃,雲吞皮幾軟淋,內裡係充滿鮮嫩既蟹肉,而且餡料充足,唔得整係得少少食落去香香既黑松露再加蟹肉既味覺,好有層次感!一碟一共有六隻,價錢相對貴左啲。 南瓜忌廉湯,因為本人唔太好南瓜所以整休飲左幾啖,南瓜同忌廉既味道
難得約到一位好耐冇見既朋友出黎食飯,
sky726顧名思義位於彌敦道726號既天空上高,
一上黎大家都好滿意,係市區既半空中食飯,特別有味道。
南瓜忌廉湯,因為本人唔太好南瓜所以整休飲左幾啖,
南瓜同忌廉既味道應該係1:3,南瓜味唔算太重,不過對於我黎講仍然有啲抗拒
油封鴨脾伴血橙汁,鴨脾多肉肥厚,食落去剛好嫩口唔會乾,
鴨脾惹味又香口,唔洗調味醬都已經好入味,油脂從中分佈出黎,所以口感有少少油,
另外伴菜係藜麥,食落去有香香既蔬菜味~
龍蝦牛油意大利飯伴虎蝦,意飯既伴汁偏稠,飯粒較硬身,同龍蝦汁完美地混合埋一齊,
食落去啖啖鮮味四溢,酷愛意大利飯既我黎講,個口感係做得好完美,中意佢果隻硬硬地既飯粒感,
另外虎蝦都好新鮮大隻,肉質彈牙,同個飯亦都好match,值得一食既款式~
焦糖燴啤梨,形狀非常趣怪,啤梨同雲尼拿雪糕都係長條形,開頭以為個雪糕係隻蛋haha
啤梨口感軟身,味道偏甜,會有少少惹甜,而雪糕甜得黎,岩岩好中和番焦糖隻味,
雲尼拿味好出,雪糕比啤梨出色,愈食愈覺得好食!

整體黎講,環境同食物都達到水準之上,大家都可以上黎依座726黎欣賞依區既繁華市區,
係出面你會見到屬於獨一無二既香港景色,一座座石屎森林,同車輛冇間段不停穿梭,
而自己就身處係半空既建築之中,坐係到食住慢煮意,係時候要令自己放緩落黎喇~
  • 龍蝦牛油意大利飯伴虎蝦
  • 油封鴨脾伴血橙汁
  • 蟹肉雲吞配牛油黑松露大蒜
2016-04-23 1710 浏览
喺新世紀廣場約咗睇戲睇三點半早左落去旺角見有啲肚餓便想食下野醫下肚男朋友帶我上左呢間餐廳見到呢幢大廈原來有好多餐廳不過男朋友話只有呢間餐廳有廣闊的街景而且嘢食又好味所以就拖左我去試吓嗰時原來已經冇咗午餐得返brunch呢間餐廳就算brunch都有三種選擇我選擇咗甘筍忌廉湯及雜菜沙律個湯甘筍十分鮮甜錦滑香口配上熱辣辣的麵包點上香醋汁第二道菜選擇了雜莓醬窩夫酸酸甜甜的雜莓醬配合香脆的窩夫十分配合唔會太甜亦不會令窩夫淋了再配上新鮮的忌廉令人越食越上癮最後我選擇了香煎比目魚配檸檬牛油汁比目魚煎得奇趣可口魚皮煎得如薯片般脆而且比目魚嫰滑多汁再配合檸檬牛油汁檸檬香味減少了煎魚的油膩薯角新鮮炸好即刻上枱同其他餐廳真的相差太遠一口氣便食了成份薯角最後甜品是藍莓芝士蛋糕有甜甜的藍莓味及十分香滑跟餐的飲品我加了$15去轉凍朱古力這杯嘢飲是完全值得加錢的濃濃的朱古力同高級餐廳的有得比
喺新世紀廣場約咗睇戲睇三點半
早左落去旺角見有啲肚餓便想食下野醫下肚