2015年的上半年,娜娜在工作上經歷了好多不愉快的事,剛好在最後一天(30/6),收到好消息即將要開始新工作!適逢今日七一假期,男友便說要陪我吃大餐慶祝一下 自從男友搬往沙田後,我倆小口子假期拍拖地點離不開沙田,想要開餐閒逛買餸等等,最常去當然是新城市啦!娜娜開餐,考慮的因素除了食物味道同價格外,環境也超級重要!在新城市想要好好享受一頓午餐,又要價格相宜,加上我特別喜愛吃西式食物,Simplylife 可算是能一次過滿足我多個要求的選擇 Simplylife 的Lunch menu 有多個選擇(但今次忘記了影餐牌 ),每個餐配有湯/沙律及果茶/汽水。我跟男友每次來都會要一個湯一個沙律,Happy share 呀嘛 是日餐湯是忌廉湯,味道是不錯,但相比以往曾在這裡嚐過的磨菇忌廉湯(啖啖磨菇溶那種),即稍為遜色嚕。這裡沙律每次來亦稍有不同,頗有心思!今次有男友最愛的青蘋果在內,贊喔!餐飲方面,多數都是橙/西柚,但今日糖水似乎落多了Encore 炸魚柳!已經不是第一次點這個炸魚柳,炸槳有淡淡的啤酒味,魚柳的肉質也非常不錯!配有薯條及菜沙律,十分足料最後是娜娜點的English B

忌廉湯
沙律
餐飲方面,多數都是橙/西柚,但今日糖水似乎落多了
果茶
啤酒脆槳炸青衣魚柳
最後是娜娜點的English Big Breakfast。十分驚喜的是此餐的麵包非常鬆軟,好好食!但是,吃了此包加餐湯配的麵包..... 娜娜心感不妙,因為已開始有飽的感覺!
English Big Breakfast
最後,我倆由於吃了太多包的關係,以龜速完成了8成的食物... 吃了頓longggg lunch! 雖說不是什麼「大餐」,但與愛的人一起吃吃吃,吃到胖胖胖,是幸福的事喔
 2015的下半年新開始,希望大家也事事順利Happy everyday
题外话/补充资料: 如想減省等位時間,可下載新城市的APP,使用網上取票服務。
2015-07-01
2015-06-20 1947 浏览
好耐無嚟食喇 而且今次係第一次係沙田呢間食 嗯....下午五點鐘就開始排隊喇 真係好鬼死誇張 好鬼死多人 唉 都排咗成一個小時至入得!而且用餐時間仲要得個半鐘 ........唉
2015-06-20
蕃茄莎律
餐前面包
雜菌湯
2015-05-26 2628 浏览
話說之前係又一城成日見佢打蛇餅,早排見佢沙田開左又唔多人排,梗係衝到入去食啦!午餐選擇唔多,今次我就試左個魚,煎得好香,但咬落就有少少硬,唔係話特別好食,但同以前係英國食既味道有多少相似,好懷念!另外就係佢既pastry真係好出色,我地叫左個芒果拿破崙,酥皮好脆,芒果肉幾甜唔酸,但又唔會搶咗酥皮嘅香味,好食到竟然要叫多個!整體黎講係唔錯既,不過如果要好似係又一城排到咁就未必值啦!
芒果拿破崙
芒果拿破崙
今日同屋企人下晝四點半去到餐廳門口,想開開心心食個T,點知門口個侍應即刻指住我哋,同我地講,話下午茶餐已經截咗單,示意叫我地買外賣離開。想問下點解下午茶餐四點半就冇,如果要準備晚飯都唔使咁早!搞到我地一場歡喜一場空!好激氣呀!如果你哋餐牌一早寫咗幾時完,我都覺得心悅誠服!但係完全冇提過!好嬲呀!

餐牌
2015-05-07
下午茶
2015-05-20 2007 浏览
平時出街食個早餐都30,lunch就喇埋都50,係simply life加多小小錢已經食到咁既brunch真係喜出望外!首先講個湯,望落好似porridge咁,好rich好有口感,裡面仲食到一粒粒蘑菇。另外就係個salad,好fresh好清新,食完絕對唔會有罪惡感。至於個big breakfast,同係英國食既差唔多,塊bacon唔會好似出面咁煎得咁乾,除左條sausage唔係正宗英國豬肉腸。塊鱸魚都煎得唔錯,個汁亦調教得好好,哩個brunch真係食得好滿意!
2015-05-13 2005 浏览
見沙田開左Simplylife cafe所以是日相約油王太再去afternoon tea由於大家都不太餓的關係叫了雞肉漢堡及mixed berries cake share 由於油王太同我都唔食牛,所以雞肉漢堡就岩曬雖然雞肉漢堡扒本身已經較牛肉淡味,但煎得香口可惜薯條卻有點過油,而且炸得太耐,食完成口都係油味 Simplylife的甜點一向不太差 mixed berries tart上的水果夠新鮮,即使沒有掃上糖水的草莓也不太酸SIMPLYLIFE的分店愈開愈多, afternoon tea的話可以算是不錯的選擇~

見沙田開左Simplylife cafe
所以是日相約油王太再去afternoon tea
由於大家都不太餓的關係
由於油王太同我都唔食牛,
所以雞肉漢堡就岩曬
雖然雞肉漢堡扒本身已經較牛肉淡味,
但煎得香口
可惜薯條卻有點過油,
而且炸得太耐,
食完成口都係油味

Simplylife的甜點一向不太差
mixed berries tart上的水果夠新鮮,
即使沒有掃上糖水的草莓也不太酸
SIMPLYLIFE的分店愈開愈多,
afternoon tea的話可以算是不錯的選擇~

2015-05-11 1824 浏览
週日要悠悠閒閒嘆個Brunch 才是正道心血來潮走到Simplylife報到遠遠已被麵包香引導大概是剛開店的時辰,所以没排多長久便到Simplylife的好除了食物有質素更在於環境好座落於被落地玻璃圍磽的一角陽光好Open Kitchen令空間感更高閒適的氣氛有凝造到*********************黑醋沙律要做好沒什麼難度但南瓜蓉湯做到濃而不膩就挺好但都不及法包的更有驚喜度忍不住買了包回家回味那香酥Egg Benedicts還是配咸香Smoked Salmon最好吹彈即破的半熟蛋煮得有質素All Day English Breakfast 的份量十足豐厚用料沒敷衍將就香腸炒蛋不算太油要讚讚的是番茄比一般的烤得透最愛還是厚多士新鮮烤到疑惑一個人吃的話胃口要有多好飽腹過後嘆杯咖啡才算享受最好

週日要悠悠閒閒嘆個Brunch 才是正道

心血來潮走到Simplylife報到

遠遠已被麵包香引導

大概是剛開店的時辰,所以没排多長久便到

Simplylife的好

最愛還是厚多士新鮮烤到

疑惑一個人吃的話胃口要有多好
飽腹過後嘆杯咖啡才算享受最好
2015-03-29
$150 (早餐)
2015-04-25 2553 浏览
在復活節假的前夕,充滿著holiday mood,心情大好的我們又走到Simplylife cafe。lunch hour 時段很爆滿,雖然用上新城市apps取位,也要等待15分鐘以上。感覺上一整張的大檯較少見,每次來都是將2張圓檯併在一起。後面有不少調味品陳列著,又用得、又睇得、又放得,作為餐廳其中一部份裝飾確實不錯。仍然是南瓜忌廉湯,繼續是很熱、很滑口、濃郁南瓜香味帶點香草味道。麵包外皮雖然較硬仍帶點脆口,不得不讚是牛油,香濃幼滑,為了牛油能吃上2個包。上次嚐過意粉類,今次轉口味試一試魚柳墨汁漢堡,同事們依舊點煎爐魚。賣相黑漆漆的我不抗拒,反而覺得有趣、吸引,而炸薯條就吸引著同事們。先說墨汁包烤得有點過火候,邊位帶點燶味,而整個漢堡份量頗大,拿起進食時有點手忙腳亂,後般用刀叉切開會好一點。墨汁包、炸魚柳再配上適當的沙律醬,香脆中帶點濕潤,整體不會乾身,而生菜能中和油膩感覺。炸薯條是夠熱夠香脆,不過略嫌只是薯粉炸的較乾身。大部份都是點西柚茶,有位同事點了咖啡,需另加錢$12,她說味道不俗,比西柚茶更好。自從沙田有Simplylife 後,我們又多個lunch好選擇,可是價錢不太經濟,

感覺上一整張的大檯較少見,每次來都是將2張圓檯併在一起。

咖啡

自從沙田有Simplylife 後,我們又多個lunch好選擇,可是價錢不太經濟,多數是一個月一次或者是同事生日飯選點。
2015-04-02
咖啡
2015-04-23 2263 浏览
朝早10:56am見到SimplyLife已經開始排隊了.見等1x人左右,應我都有份入到吧,所以我地都照排呢 .其實前面都係around 1x人,但都用左成15mins先至入座,總係覺得呢間店係"製造人龍"feel!是日餐湯係甘荀湯➩很講求水準的老公都大讚好味道呢,不會太杰亦不會太水,真係食得出係廿荀blend出來的湯呢!牛肉burger➩又係很講求水準的老公繼續可大讚好味呢!牛肉很juicy而且不un呢囝囝的忌廉汁蜆肉手製濶條麵➩如果比大人食,我一定會話超好食!因為忌廉汁上係有黑松露味ga!! 只係略嫌麵感太硬,淋多少少比較好!但呢份係我囝囝食的!點解會有黑松露而又冇寫落menu度ga?如果囝囝唔食!我一定request退貨lor!!我的English Breakfast ➩ 很普通很普通的English Breakfast !以$118定$128的價錢,一點都不值回票價!全部都係普通貨呢!失望!同我樓下$58的all day breakfast一樣貨式!不過,呢間食肆要1.5hrs交枱,全無悠閒feel!而且張枱好細,我地4個人叫3人餐只係勉強擺得落!另外一點也不baby frie
朝早10:56am見到SimplyLife已經開始排隊了.
見等1x人左右,
應我都有份入到吧,
所以我地都照排呢 .

其實前面都係around 1x人,
但都用左成15mins先至入座,
總係覺得呢間店係"製造人龍"feel!

不過,呢間食肆要1.5hrs交枱,全無悠閒feel!
而且張枱好細,
我地4個人叫3人餐只係勉強擺得落!

另外一點也不baby friendly,
冇bb chair 亦冇bb餐具提供,
囝囝4y都仲ok,
最多今日要我出手餵吓佢! (因為全部玻璃餐具,張枱又細,生怕佢跌爛人地的玻璃餐具呢)但見到隔離枱的family 帶住個1y左右的小朋友黎lunch,
真係"哩咁hea"呢~~~

有時覺得食一餐lunch,比人限時限刻要我幾點交枱,
明知1.5hrs 一定會食得哂,
但就比佢咁樣講一講,即刻有壓力!
估唔到食個lunch都要有壓力呢~
不過其實佢知唔知咩叫"Cafe",
"Cafe"應比人悠閒咁坐吓飲吓咖啡並唔係叫人限時限刻走人!
2015-04-06
2015-04-19 2180 浏览
上次黎食過覺得幾好食, 所以今次帶埋朋友黎試, 平日ge晚上都係好多人, 6:45hr 黎到等左45分鐘終於有位. 今次試左虎蝦扭扭粉同肉眼扒. 本身想跟set但係飲品無得轉熱飲, 令人有點失望. 虎蝦扭扭粉叫人失望, 得幾隻細細ge蝦球, 味道不錯ge, 蕃茄味香濃, 但只係一個普通ge蕃茄汁扭扭粉, 份量又小, 無咩特別, $138唔係幾抵. 相反, 呢份肉眼扒為今餐挽回不少分數. 叫左5成熟, 肉質嫩滑而且好有牛味, 好食! 十分喜歡佢ge配菜薯條, 好香好好食, 醬汁係蛋黃醬, 幾特別, 不過個人都係中意原汁原味多d.食完2個主菜都唔係太飽, 所以叫左2件cake, 芒果拿破崙同香橙朱古力tart. 我同朋友一致認為芒果拿破崙好好食, 酥皮香脆而入面ge吉士唔漏, 如果多番d芒果會更好.而香橙朱古力tart十分濃朱古力味, 配埋香橙好夾, 令佢無咁漏, 不過香橙太小, 個tart都幾滯, 2個人share剛剛好.總括黎講, 食過2次覺得呢度ge扒同dessert值得一試, 不過pasta就太普通了.
虎蝦扭扭粉
肉眼扒

2015-04-09
2015-04-13 2042 浏览
老婆仔最近想買袋又想買鞋一直去了很多地方逛都未看得合心意今次決定去到比較熟悉的沙田逛街以及在這裡晚餐新城市地下的一系列餐廳我每一間也拿了飛最後入了這間純粹是因為較快有位幸好最後這餐飯還算不錯老婆仔選了92元的明太子帶子粒意粉而我就要了92元的焗三文魚忌廉薯仔長通粉另外加了35元加沙律及餐湯每叫一個套餐都會包括一個餐包我已忘了我們分別要了什麼包雖說這間餐廳與A1-bakery是同一集團但包的質素只是一般當是填填肚吧沙律及餐湯也隨之送到餐湯是非常一般的羅宋湯其實老婆仔不太愛羅宋湯加上味道一般最後都交給我喝了而沙律也只是一般水平不過不失最值得推介的食物是明太子帶子粒意粉製作得很有水準醬汁剛剛好不會太濕而意粉也同樣是製作適中又有很多配菜吃起來很夠味老婆仔都要搶著吃至於焗三文魚忌廉薯仔長通粉只有薯仔是比較出色焗得很香但那醬汁有點腥老婆仔是一點點腥味都不喜歡所以只吃了一口就沒再吃了而三文魚也不太有味可能焗出來的三文魚就是這樣淡味還是新鮮生吃比較好味其實這餐飯有點貴老婆仔都問我為什麼這麼豪雖然食物一般但偶爾與老婆仔豪一下才是生活吧!
老婆仔最近想買袋又想買鞋

還是新鮮生吃比較好味

其實這餐飯有點貴
老婆仔都問我為什麼這麼豪
雖然食物一般
但偶爾與老婆仔豪一下才是生活吧!
2015-04-12
明太子帶子粒意粉
下面係menu,食物選擇唔算多。叫左個大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯($128),餐可以揀配湯/沙律,橙茶/汽水。餐湯係薯仔湯,好多薯仔茸,好濃郁。大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯($128)。喱個好特別。 飯似risotto,但略嫌稀身。 個sauce好特別,一入口好creamy,好少少奶油味,慢慢有種冬陰功味,吞左之後先慢慢有陣辣味浮上口腔。喱種層次感係好令我驚喜嘅。 海鮮都好新鮮,大蝦同魷魚係燒過嘅,好香口。
下面係menu,食物選擇唔算多。
餐湯係薯仔湯,好多薯仔茸,好濃郁。
2015-03-21
2015-04-10 1464 浏览
次次出親新城市都想食,但真係太多太多人等啦終於今次"的起心肝試"..等左足足個幾鐘2點幾終於入到去食啦同朋友每人叫左一個餐餐湯係南瓜湯, 好飲!朋友叫左燒春雞, 燒到岩岩好,唔會鞋口我就叫左個burger,個牛肉超級厚, 食左一半已經好飽, 或者係溜啦餐飲叫左佢個橙茶飲,比想像中好wo, 唔會太甜, 又有淡淡橙味朋友就叫左咖啡原本好想試佢d cake, 但真係太飽啦, 唯有下次再試!
次次出親新城市都想食,但真係太多太多人等啦

終於今次"的起心肝試"..等左足足個幾鐘

2點幾終於入到去食啦

同朋友每人叫左一個餐

餐湯係南瓜湯, 好飲!
朋友叫左燒春雞, 燒到岩岩好,唔會鞋口
朋友就叫左咖啡
原本好想試佢d cake, 但真係太飽啦, 唯有下次再試!
题外话/补充资料: 建議想食cake朋友可以預2個人一個餐
2015-04-05 1498 浏览
藍莓丹麥酥👶🙆🙆blueberry danish藍莓係正 酸酸甜甜食慾大增😋😋 中間有cream cheese正 係硬左小小咁🙈🙈 榛子乜乜酥🙌榛子cream淡淡地 酥餅固然酥脆又滲透牛油香 下午茶一流😆😆

藍莓丹麥酥👶🙆🙆
blueberry danish

榛子乜乜酥🙌

外卖自取
2015-03-31 1325 浏览
等左幾個月,新城市間simplylife終於開左, 不過每次經過都人頭湧湧, 今日早放工一於去試下.5點9去到已經有幾個人排緊, 好誇張, 餐廳6點開始入座,聽排隊ge食客講, 6點先到就入唔到第一輪嫁喇!!可見人氣十分高.我地點左2個set dinner: 魚柳墨汁漢堡同美國燒牛柳配脆薯餠點完菜待應即刻送上餐包. 餐包有3大件, 每件都唔同款, 係自家出品ge面包, 幾好食.再黎係跟餐ge西柚茶同磨菇湯. 西柚茶太甜了, 篤到個西柚爛哂都無酸味, 我地都唔中意飲. 而磨菇湯非常香濃, 啖啖都係磨菇肉, 可惜我對磨菇一般.等左15分鐘, 主菜黎了, 先介紹魚柳墨汁漢堡, 漢堡幾大個, 黑色ge墨汁包令成個漢堡變得好special, 不過burger太大難以進食, 最後都係分開一層層食. 炸魚柳非常好味, 外脆內軟而且好厚身, 食落唔油膩, 配埋d沙律醬,好正!! 就咁食塊魚已經好正!! 而個墨汁包同普通包無咩分別, 勝在微脆! 配碟ge薯條都好正!!如果可以多d就好xd美國燒牛柳配脆薯餠, 叫左5成熟, 個主菜presentation 好令, 牛柳下面係脆薯餠, 旁邊有2件燒南瓜. 牛
美國燒牛柳配脆薯餠, 叫左5成熟, 個主菜presentation 好令, 牛柳下面係脆薯餠, 旁邊有2件燒南瓜. 牛柳真係5成熟, 無血水食落好林好嫩滑, 好有牛味, 好耐無食過咁好ge牛柳, 配菜都好出色, 脆薯餠係用薯仔絲+洋蔥做成, 食落好有口感, 而且索哂d牛肉汁,正!! 牛柳好大件, 食哂個set好飽.
總括黎講, 食物高質素而且有heart, 但飲品方面要改良一下.
2015-03-27