2020-06-12 339 浏览
放假係銅鑼灣行完街,突然想轉下口味,唔想成日食日本嘢,於是決定就食呢間泰國菜Siam 28,食完之後覺得絕對會再encore。生蝦刺身生蝦刺身好新鮮,啲蝦嘅肉質彈牙爽口,點埋佢介紹嗰兩隻醬汁,真係好正。另外佢特別炸咗啲蝦頭攞係中間,脆卜卜咁好香口,中意食生蝦嘅一定要嗌嚟試下。炸蝦餅一共有5件,外面炸到脆卜卜,但係唔會油淋淋,入面嘅蝦肉熱辣辣,食落都幾彈牙,個人認為又抵又好食。香料炒軟殼蟹炸軟殼蟹就食得多,香料炒嘅都係第一次嗌。一上菜就聞到好香嘅香料味,見到有香茅、辣椒仔同金不換等。軟殼蟹嘅份量都幾多,外層脆脆哋,因為有香料,所以比起就咁炸香口好多,不過食得多就有啲口渴,如果要食就記得要嗌嘢飲。冬蔭公湯冬蔭公湯係一個大概4-5人份量嘅鍋咁上,另外仲有個爐仔係下個keep咗個熱度。入面好足料,有蝦、菇同馬蹄等,香得嚟又唔會太辣。另外嗌咗個米線(其實係金邊粉),浸落啲湯到食,真係好正。燒豬頸肉大約有10件,份量岩岩好。豬頸肉偏瘦,食落味道正常,冇乜特別。如果唔點醬汁嘅話,可能會覺得有少少乾,下次再食就未必會再encore呢個餸。

生蝦刺身

炸蝦餅

香料炒軟殼蟹

冬蔭公湯

燒豬頸肉
2020-06-08 393 浏览
同朋友晏晝想食泰國菜就黎到黃店Siam 28 (新發現成橦都好多野食🤣)午市有lunch set 價錢大概$70-90 包餐飲 係銅鑼灣算幾抵食加$20 變套餐 包湯+2款小食+甜品 份量都唔少!總括然而係會再幫襯!太長直接跳最後睇原因🤣Lunch 最好有book位! 1點幾都滿曬餐湯有椰汁湯/冬陰公湯, 揀左冬陰公,味道偏辣,但冬陰公味非常香濃朋友的椰汁湯就相對甜2款湯都非常足料有好多配菜!小食每款小食大概1-3件 推介蝦餅!香脆唔肥朋友揀既冇骨鳳瓜就失色d 望落唔新鮮 亦比較淡味我另外叫雞翼就係3技單骨 唔辣但相對乾身主食選擇左海南雞飯 ($78) 有油飯或白飯選擇雞係雞脾!肉質鮮嫩 唯一係雞皮少少厚 但非常易整走🤣份量唔係話特別大 但可能又飲左湯 又有少食我同朋都食唔曬🤣 2個醬汁都好食!甜品芒果椰汁糕非常小的一個 味道較淡 飲品熱 香茅蜜糖茶蜜糖加左都唔係好出味 比較似飲香茅加水🤣總括然而係會再幫襯!午餐餐牌既選擇好多都係吸引加上價錢係acceptable 食到好飽湯加飯都推薦小食同飲品就睇選擇🤪

加$20 變套餐 包湯+2款小食+甜品 份量都唔少!

總括然而係會再幫襯!太長直接跳最後睇原因🤣

Lunch 最好有book位! 1點幾都滿曬

餐湯
朋友的椰汁湯就相對甜
2款湯都非常足料有好多配菜!

小食
每款小食大概1-3件 推介蝦餅!
香脆唔肥

非常小的一個 味道較淡

飲品
熱 香茅蜜糖茶
蜜糖加左都唔係好出味 比較似飲香茅加水🤣

總括然而係會再幫襯!
午餐餐牌既選擇好多都係吸引
加上價錢係acceptable 食到好飽
湯加飯都推薦
小食同飲品就睇選擇🤪
2020-06-05
海南雞飯
2020-05-31 433 浏览
一間很有心嘅黃店,食物質素唔錯,賣相很吸引,環境也很好,值得支持如果大家去食晚飯嘅話,呢間係一間非常好嘅選擇,環境都舒服,又唔太嘈,侍應服務質素好好,非一般小店能形容。
2020-05-26 533 浏览
食物好味,尤其係個豬手!夥計有善,仲幫我地打燈影相!環境舒適,適合一班朋友去!地點方便,一落樓就係巴士站!不過啲cocktail就唔係好岩我口味啦。(如果係泰國啤酒,可能會同啲野食夾啲)同埋個洗手間就⋯⋯再勤力小小就好啦。總之講到尾都係,最緊要間餐廳係黃嘅!!食都食得安安樂樂!!!
食物好味,尤其係個豬手!
夥計有善,仲幫我地打燈影相!
環境舒適,適合一班朋友去!
地點方便,一落樓就係巴士站!

不過啲cocktail就唔係好岩我口味啦。
(如果係泰國啤酒,可能會同啲野食夾啲)
同埋個洗手間就⋯⋯再勤力小小就好啦。

總之講到尾都係,
最緊要間餐廳係黃嘅!!
食都食得安安樂樂!!!

芒果煎糯米飯
  • 泰式豬手
  • 自家製醬汁
  • 生蝦
2020-05-20 441 浏览
weekend lunch都有set嘅加錢可以揀兩款小食 左邊係豬頸肉 右邊係青木瓜沙律 兩個都係正常味 但有進步空間 有啲高不成低不就餐湯揀左椰奶湯 有驚喜好多!足料同重lemongrass味金邊粉cp value低…唔明點解係lunch入面最貴 因為質素唔特別好冇乜魚露味 食落似茄汁炒金邊粉蝦新鮮但唔入味海南雞無骨係加分 肉質都彈…但個飯唔夠‘油’ 齋食到好悶唔expect有甜品 突然比左碟甜品以為黎錯濕立立嘅碟上有兩粒周圍跣嘅芒果椰汁糕外貌不揚 但好味!lychee soda water係有一粒fresh lycheesyrup同soda water比列啱啱好不錯!所以overall 主食平平 但其他好食
weekend lunch都有set嘅

餐湯揀左椰奶湯 有驚喜好多!足料同重lemongrass味
椰奶湯

冇乜魚露味 食落似茄汁炒金邊粉
蝦新鮮但唔入味

海南雞無骨係加分 肉質都彈…但個飯唔夠‘油’ 齋食到好悶

唔expect有甜品 突然比左碟甜品以為黎錯
濕立立嘅碟上有兩粒周圍跣嘅芒果椰汁糕
外貌不揚 但好味!

syrup同soda water比列啱啱好
不錯!

所以overall 主食平平 但其他好食
椰奶湯
泰國菜通常都唔著重賣相,呢間就係一個例外!首先個黃店installation非常明顯,睇最後個張圖🖐🏻721831101呢啲數字真係一世都記得😢。·午市黎講好多好西揀。我地叫左個lunch sets,加配小食湯同甜品🤤·冬蔭雜菜湯符合返港式人嘅口味,一啲都唔辣, 又有冬陰功嘅精髓,本人認為幾好飲🥘小食既蝦餅同泰式鳳爪中上,開胃菜🤤·泰國船河賣相有埋菜花🥦,好比力🤣幼粉量又足,有齊豬丸貢丸豬皮豬紅。湯式有牛肉味,不過帶少少辣🤏🏻記得問清楚店員呀,我有流下鼻水,好廢😎·泰式海南雞飯配油飯賣相好邪惡,肥雞肥嘟嘟,油飯偏多黃油。值得一讚係佢既蔥油同辣椒醬都調得唔錯,點雞好開胃🥳·跟餐包兩杯野飲,正常發揮冇影相嚕·只係來講,食物質素唔錯。同埋三五知己一齊嚟食都幾好😼。重點係落地大玻璃見到好多自然光,心情都舒服d🥰-泰國船河|$62泰式海南雞飯配油飯|$78(Lunch set包泰式飲品一杯)兩款小食+湯+甜品 |+$20-Siam 28 (銅鑼灣) 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓

兩款小食

椰汁糕

泰國船河

泰式海南雞飯配油飯

跟餐包兩杯野飲,正常發揮冇影相嚕
泰國船河|$62
泰式海南雞飯配油飯|$78
(Lunch set包泰式飲品一杯)
兩款小食+湯+甜品 |+$20
Siam 28 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
  • 炸蝦餅
  • 海南雞飯
  • 冬蔭功
2020-05-18 263 浏览
間餐廳勁大,室內超大,外搭露天場,個露天場都擺到十幾張枱。銅鑼灣間間餐廳都勁多人,貪呢道夠大,唔洗等好耐。室內位要等,露天直入。本身好驚會好多蚊,turn out根本無蚊,環境都唔錯叫咗個紅咖喱配roti,非常之好。個紅咖喱達到水準,而且唔油。最surprised係個roti。印度啲餐廳嘅roti通常上面有層油,呢個無,食落好舒服。叫咗個chef choice嘅泰式牛肉炒飯,好夠火喉,牛肉都超多,都幾重皮仲叫咗杯紅毛丹沙冰。味道正常,不過不失,但唔知點解係紅色 -.-
間餐廳勁大,室內超大,外搭露天場,個露天場都擺到十幾張枱。

2020-05-16 179 浏览
五一黃金週當然要幫襯黃店一早book左呢間泰國野試試本身book 1:15但早左睇完醫生就12:30左右到睇下有冇位, 好彩當時都吾係太多人就立即被安排坐低今日星期六都有lunch set, 我叫左個泰式船河而老公就食泰式肉碎炒飯, 跟餐仲有一個湯同自選小食兩款我叫左泰式椰子雜菜湯,椰香味濃都算多菜,但鹹左少少, 老公就叫左冬蔭雜菜湯, 都幾開胃泰式船河湯底好濃, 料都好多, 有豬肉片、豬紅、豬肉丸, 粉係金邊粉, 都好足料, 略嫌少左D芽菜老公個泰式肉碎炒飯就好有泰國風味, 飯面仲有一隻煎蛋,可能佢太餓好快就清碟 總括而言性價比好高,下次一定會試埋dinner
五一黃金週當然要幫襯黃店
一早book左呢間泰國野試試

總括而言性價比好高,下次一定會試埋dinner

2020-05-02
  • 泰式船河
2020-04-29 435 浏览
Lunch 約左朋友泥試呢間泰國菜,第一次泥,係位於Sogo隔離既樓上食店,都幾容易搵。一入餐廳,幾光猛而且坐得幾舒服。餐牌寫既都係平時見開既泰國菜,望完啲招牌菜無乜心水,就決定試下經典既炒金邊粉。炒鮮蝦金邊粉一上碟都幾驚喜,以為係好似平時咁簡簡單單炒碟粉,點知個擺盤做得咁靚。金邊粉上CUM左一層蛋,上面有疊住幾隻大蝦同配菜,未食已經加分。大蝦都幾彈牙。金邊粉都炒得唔錯,酸酸地幾開胃,食完又唔會好油膩。個份量都唔細,一個人食哂成個都幾飽下。

• 炒鮮蝦金邊粉
2020-04-25 346 浏览
香港泰菜餐廳何其多,一般香港人喜歡去九龍城,試過幾間都麻麻地,尋覓其他區域嘅泰菜餐廳,Siam 28 網上好評好多,但不能確定好食,因香港人對泰菜口味唔係我嘅標準。會先睇餐牌材決定是否去食,Siam 28有一款其他香港泰菜餐廳冇嘅食物魚露炸魚,佢哋用盲曹魚做(在泰國魚露炸鱸魚係名菜啊)雖然肉質偏淋,但炸得幾香同唔油膩,用返鱸魚會更好。另外叫咗燒茄子大蝦沙律,呢味泰式沙律都算比較特別,處理得幾好香辣適中好味道。噴靚咖喱配薄餅,咖喱整得幾野味,除咗紅黃綠咖喱外,泰國仲有其他好味咖喱㗎。不過噴靚咖喱配西蘭花有啲奇怪,泰式咖喱唔需要伴疏菜上啊。泰式奶茶不過不失,唔夠甜同滑(可能要就香港人少甜口味)。後話,餐牌上有一味菜叫chu chee咖喱,在泰國係咖喱名菜,下次會試吓,睇睇廚師嘅功力
魚露炸魚
燒茄子大蝦沙律
噴靚咖喱配薄餅
  • 帕能咖哩雞配薄餅
2020-04-25 290 浏览
銅鑼灣可以食泰菜又黃既唔多由4月發掘到呢間餐廳開始差唔多每一個禮拜都食一次只要係午餐 有套餐之餘仲可以儲印仔消費$50就有一個 每滿十個可以扣減$50性價比高既首選係船河同海南雞飯船河: 正宗顏色湯底 配料豐富(有炸豬皮!) 份量充足男人食都夠飽海南雞飯: 雞皮顏色對辦 雞肉嫩 黃油飯香!Tips: 加$20就可以配小食2個 仲有冬陰功湯Tips2: 想食豪d可以叫Pad Thai 賣相一流Tips3: 加左小食既記得將甜品加錢轉芒果煎糯米飯 超。級。好。食
銅鑼灣可以食泰菜又黃既唔多
由4月發掘到呢間餐廳開始
差唔多每一個禮拜都食一次
只要係午餐 有套餐之餘仲可以儲印仔
消費$50就有一個 每滿十個可以扣減$50
性價比高既首選係船河同海南雞飯
海南雞飯: 雞皮顏色對辦 雞肉嫩 黃油飯香!
Tips: 加$20就可以配小食2個 仲有冬陰功湯
Tips2: 想食豪d可以叫Pad Thai 賣相一流
2020-04-24
  • 芒果煎糯米飯
  • 生蝦
  • 金邊粉
  • 海南雞飯
2020-04-10 317 浏览
看到這家評價不錯 又有外賣自取優惠 就去試下 咖哩味道甜口 是我喜歡的口味 咖哩汁一盒幾大份 沒想到裡面的牛腩真的不多 主要靠薯仔 彩椒撐場面薄餅是常見的咖哩店都有那種 沾咖哩汁是我的最愛 折扣後價格可以接受 原價的話 覺得會有更好的選擇 感覺可能還是堂食的食品素質比較有保障?
看到這家評價不錯 又有外賣自取優惠 就去試下

薄餅是常見的咖哩店都有那種 沾咖哩汁是我的最愛
折扣後價格可以接受 原價的話 覺得會有更好的選擇
感覺可能還是堂食的食品素質比較有保障?
黃咖哩牛腩
外卖自取
銅鑼灣抵食下午茶$49元免加一(黃店)地理位置正正位於sogo 旁邊的商業大廈,非常方便!(圖片的左手邊)環境整體餐廳不是太大。 老闆、伙記都是年輕人。下午茶時段人不是很多,可以兩個人坐4人枱。食物 (海南雞飯 + 青咖哩雞)一半雞胸一半是雞脾肉,還有一隻雞翼。不知道是店的刻意配設, 還是剛好分配到! 哈!雞肉軟軟的。雞翼很滑醬汁方面,青色的是香草的汁,另一款是酸酸辣辣的。套裝$49送一杯飲料, 可以選凍飲!妹妹選了青咖哩雞飯! 她覺得不錯! 除了雞還配了 泰國茄子、豆角、粟米仔 ~菜單下午菜由2:30-5:30!$49 呢個價位、呢個位置,我覺得性價比很高牙!下次我想試豬手飯!
銅鑼灣抵食下午茶$49元免加一(黃店)

地理位置

食物 (海南雞飯 + 青咖哩雞)

雞肉軟軟的。雞翼很滑

菜單
2020-03-04 325 浏览
成日覺得要好噏耷嘅地方,明火大鍋咁整泰國菜先至有個種地道嘅感覺Siam 28裝潢偏華麗,但食物質素可說是毫不遜色。友人叫炒鮮蝦金邊粉($98),我就叫咗泰國人嘅comfort food香葉豬肉碎炒飯($78),兩者均可選雞、豬或牛。員工捧著熱騰騰嘅金邊粉個一刻,我就羨慕友人點嘅金邊粉。香噴噴而且份量蠻多...直到端出肉碎飯時,我就覺得我點的炒飯也不賴, 香氣十足,辣得亦很過癮~ 以上選擇下午茶套餐都有 - $49咋,仲可追加小食,小編推介柚子沙律($20)~配料足,食到飽一飽 留意openrice有時有優惠添架~兩個女仔食量較大叫埋碟菜同豬頸肉豬頸肉都唔錯!
Siam 28裝潢偏華麗,但食物質素可說是毫不遜色。

留意openrice有時有優惠添架~

兩個女仔食量較大叫埋碟菜同豬頸肉

豬頸肉都唔錯!
2020-02-01
銅鑼灣一向都有很多不同類型餐廳, 澳門逸園中心更是差不多層層也是餐廳, 所以特意來試試!!肺炎時期, 晚飯時間也坐滿了人, 應覺應該是間不錯的餐廳! 而且肺炎期間, 這間餐廳的衛生及服務很好! 一進餐廳便主動提供密實膠袋用來裝口罩, 又會在離開餐廳時主動向我們提供酒精搓手液 !! 十分貼心!!2人點了3個菜, 鮮蝦炒金邊粉 ($122), 泰式豬手 (半隻) ($159), 馬沙文咖喱牛腩配薄餅($119)! 份量十足!!鮮蝦炒金邊粉炒得幾乾身! 貌相很好!!酸酸甜甜的, 好開胃!! 大蝦幾爽口!!泰式豬手半隻都好大份! 個人建議可以配飯食, 我們點了油飯食, 非常配! 豬手大大件, 皮厚肉嫩!但個汁偏咸!!馬沙文咖喱牛腩配薄餅, 牛腩真的比想像中少好多...大約只有6-7小粒...但咖喱是好食的, 重椰汁香!! 配薄餅好好食! 但汁太多所以把餘下的用來配油飯食!

炒鮮蝦金邊粉

泰式豬手 (半隻)

馬沙文咖喱牛腩

2020-02-21