2019-11-29 136 浏览
悶悶地又😏知道銅鑼灣暢通無阻⋯⋯梗係要出去開happy下啦⋯⋯去到銅鑼灣又回復返昔日嘅繁華鬧市😬非常開心😃興奮😬位於澳門逸園中心28樓🍴🍴Siam 28🍴🍴正正就係崇光百貨隔離非常方便炸蝦餅大大件有五件!外層炸得好香脆!鮮味十足!而且彈牙爽口!沙嗲串燒我哋叫咗半打!3⃣️串豬3⃣️串雞!附上自製沙嗲醬非常惹味!好香花生🥜味!肉質鮮嫩可口!🔥得好香!又唔會太乾又保留肉汁👍😋香茅雞翼香茅雞翼有五隻!一分為二很方便!配以蒜蓉炸香!再配上特有嘅醬汁!非常滋味!辣椒膏炒花甲炒花甲必食😋😘!醬汁非常香濃!帶有少少微辣!花甲非常新鮮!肉質甜美!知道咁好味😋即刻再叫薄餅同吃!因為唔想嘥咗啲醬汁!呢間餐廳做得非常正宗!而且食物質素有幾好!最鍾意佢提供幾款醬汁🥰好惹味⋯⋯

位於澳門逸園中心28樓

🍴🍴Siam 28🍴🍴
正正就係崇光百貨隔離非常方便

炸蝦餅

大大件有五件!外層炸得好香脆!鮮味十足!而且彈牙爽口!
沙嗲串燒

香茅雞翼

辣椒膏炒花甲

• 炸蝦餅
  • 辣椒膏炒花甲
  • 沙嗲串燒
2019-11-24 291 浏览
同學老公工幹只得她一人,想我陪她食飯;當然冇問題啦!於是相約在銅鑼灣因交通方面和又多選擇。見面後她提議去食泰國菜,就跟隨她入了一座商廈。餐廳位於28/F,居高臨下可望到街景。內裏裝修雖然簡樸,但感覺舒適;加上職員有禮的招呼,拉近了食客與員工關係。首先來一個泰式醬汁拼盤,如泰式辣汁、酸甜汁、海鮮汁和羅望子汁等;可因應不同食物去調節味雷。鮮蝦柚子沙律以柚子做沙律一向是我至愛,清新開胃而又很健康。大大件柚子咬落酸咪咪又多水,混入了秘製醬汁十分惹味。而大蝦份量唔少,絕不欺埸;肉質彈牙新鮮。經典生菜包(豬肉)豬肉粒不會太辣味道亦不太濃,混入不同醬汁配上生菜一起食;可減輕肥膩感。鮮蝦金邊粉以蛋皮做成網狀去包裹住金邊粉,上面用香茅插上爽脆大蝦;買相搶眼。金邊粉炒得乾身,味道甜甜酸酸;配料十分足夠,豐富口感。芒果糯米飯今次這個泰式甜品與坊間做法有些不同。一個個圓餅形糯米飯沾上少許蛋漿後去煎,別具一格。因外表煎得香口而內裏煙韌,口感特別。芒果新鮮香甜,再落埋椰奶一齊食;絕配。椰青青檸梳打
鮮蝦柚子沙律
經典生菜包(豬肉)
鮮蝦金邊粉
青檸梳打
泰式醬汁拼盤
鮮蝦柚子沙律
經典生菜包(豬肉)
鮮蝦金邊粉
椰青 青檸梳打
2019-11-20
2019-11-16 203 浏览
好耐無食泰國菜,知道呢間餐廳係銅鑼灣好出名,一早book咗位~經典豬肉生菜包 ($79)炒得好香,未食已經聞到!肉碎唔會太乾身,唔會太辣,男朋友平時唔係太食到辣都覺得ok~生菜夠晒新鮮,好爽口👍🏻份量預得幾好,啱啱好可以用晒啲生菜😋炒鮮蝦金邊粉 ($122)應該係我近幾個月食過最滿意嘅金邊粉!首先賣相已經好吸引,唔會好似有啲餐廳嘅擺碟一堆咁就算😂花生、辣椒碎、青檸係另外上,有花生敏感都唔怕唔記得哪走花生~金邊粉炒到啱啱好,仲係好有彈性,一啲都唔會太腍😋鮮蝦好爽口,食唔停口啊😆蒜蓉炒雜菜 ($79)雜菜有紅蘿蔔、粟米芯、蘑菇、西蘭花、椰菜花、芽菜同芥蘭,再加啲蒜炒,色香味俱全~熱泰式薑奶茶 ($68)泰式奶茶就飲得多,加薑飲係第一次,最近有啲涼,係時候要暖下身~薑味適中,而且唔會覺得有辣味

經典豬肉生菜包 ($79)
生菜夠晒新鮮,好爽口👍🏻
份量預得幾好,啱啱好可以用晒啲生菜😋

炒鮮蝦金邊粉 ($122)
應該係我近幾個月食過最滿意嘅金邊粉!
首先賣相已經好吸引,唔會好似有啲餐廳嘅擺碟一堆咁就算😂
金邊粉炒到啱啱好,仲係好有彈性,一啲都唔會太腍😋
鮮蝦好爽口,食唔停口啊😆

蒜蓉炒雜菜 ($79)

熱泰式薑奶茶 ($68)
薑味適中,而且唔會覺得有辣味
2019-11-11 3577 浏览
屋企人想食泰菜,今晚途經銅鑼灣, 去咗 樓上泰菜Siam 28, 印象唔錯因為之前曾經到訪, 味道亦相當滿意~坐落於逸園中心28樓 , 燈光柔和氣氛唔錯, 多了一份西餐嘅優雅舒適。揀咗我哋最喜愛嘅[泰式冬陰功湯]。 辣度夠而且相當濃郁, 帶酸之餘味道充滿層次, 材料豐富, 大蝦雜菌 份量十足。 熱辣辣飲勁倉喉~每檯也附送這個醬汁拼盤。可因應唔同嘅食物,肉類,沙律,炸物等作調味。 綠色嘅係最辣, 但覺得最地道泰式辣, 夠清新又刺激![燒茄子肉碎生蝦泰式沙律]有齊名款泰式沙律嘅香料, 個醬汁大少少前 主調係酸同辣(少辣)味道豐富濃郁, 好醒胃嘅一道沙律。[青檸梳打]有濃郁嘅青檸味, 飲到最後依然唔覺淡!👍👍[蠔仔煎蛋]半煎炸的蠔仔蛋, 熱辣辣又脆又香口, 蠔仔份量足但唔算大隻, 底部有很多生嘅芽菜,清甜爽脆, 對比起炸起嘅 蠔餅冇咁熱氣,蠔仔煎蛋 蘸魚露吃非常美味![蟹肉炒飯]原來是放了一隻剛炸起的軟殼蟹, 一啖蟹肉一啖炒飯豐富美味!泰式餐廳各款餸菜做得出色,夠地道!

泰式冬陰功湯

燒茄子肉碎生蝦泰式沙律

[燒茄子肉碎生蝦泰式沙律]

[青檸梳打]
有濃郁嘅青檸味, 飲到最後依然唔覺淡!👍👍

[蠔仔煎蛋]
蟹肉炒飯

[蟹肉炒飯]
原來是放了一隻剛炸起的軟殼蟹, 一啖蟹肉一啖炒飯豐富美味!

泰式餐廳各款餸菜做得出色,夠地道!

泰式冬陰功湯
燒茄子肉碎生蝦泰式沙律
蟹肉炒飯
2019-11-10 2007 浏览
天氣開始轉涼,又懷念那些年暑假旅行在泰國吃過的好西,街邊吃船麵歎泰菜,實在無比懷念。「泰癮」一起,男友找到這間Siam 28,滿足我「沙瓦迪卡」的癮。非常欣賞這裡提供給客人的泰式特色醬汁,可以用來點不同的食物,羅望子汁、海鮮汁及泰式辣汁...等,各有各滋味。好了,先回到食物這一個部分先,泰國豬肉腸🔻這道泰國豬肉腸實在超出我想像,想想知道是醃製生豬肉整出來的,我還猶疑了好一會兒才落單。切成小塊狀的一口香腸,加上洋蔥、番茄仔塊,辣椒和炸花生,這一口吃下去,嚼起來,口感有點像豬皮凍,味是香甜苦辣酸味道皆有,細細品嚐,那酸得恰到好處的美味,辣的夠勁的絕妙滋味,實在無法言語。燒茄子沙律配香茅鮮蝦🔻喜歡吃泰式沙律,總愛那份酸辣感覺,但一般可能吃柚子沙律、青木瓜沙律,茄子沙律還是第一次。經過烹煮的茄子質感軟,但卻不是爛融融的口感。搭配著免治肉碎,酸和辣的味道疊加一齊,非常開胃。而鮮蝦倒變成了這道美點的配角,略比美味的茄子要失點顏色。椰汁雞湯🔻這道酸中帶辣的泰式湯品,配以獨特的香料、醬料,煮出特殊香氣的湯底,再搭配新鮮雞肉一起烹煮,喝起來嗆辣過癮,暖心又暖胃!帕能咖哩🔻這間的帕能咖哩其整體的口感偏甜些

好了,先回到食物這一個部分先,泰國豬肉腸🔻

燒茄子沙律配香茅鮮蝦🔻

椰汁雞湯🔻

帕能咖哩🔻

這間的帕能咖哩其整體的口感偏甜些,其在烹煮的過程中加入了椰奶,然後將湯汁收得更乾,所有味道濃縮在一起,非常濃郁而且很惹味,辣得來又帶花生醬味,用來點薄餅簡直一流。

乾炒香辣香葉河粉🔻
泰國最出名一定係Pad Thai,但是今日我們想試試新東西,叫了炒香葉河粉,和Pad Thai幼身粉不同,香葉河粉面積闊,能大量吸附濃厚的醬油。河粉Q彈,配上大塊雞肉,味道相當不錯。如硬要挑缺點,就是稍微有一點點油壓味。

整體而言,這間泰國餐廳是高水準餐廳,第一,每上一道菜時,侍應都會把骯髒了的碟子換走,不讓食物殘餘物影響下一道美點的滋味,這點我真是很欣賞,因為記得每上一道菜都要換碟是很難的事;其次第二點我非常欣賞就是餐牌頗特別,諸如泰國豬肉腸、茄子沙律這些,其實甚少在其他泰國餐廳看得到,這兩點就成為Siam 28出眾之處。
2019-10-23
$272.5 (晚餐)
  • 燒茄子沙律配香茅鮮蝦
  • 帕能咖哩雞配薄餅
2019-11-05 112 浏览
期待已久嘅「飯聚」活動終於成事,難得我呢位 #靚媽朋友 得閒,梗係要就吓佢口味😋 呢日我哋揀咗 Siam 28 食泰菜,貪佢近「崇光百貨」地點方便,而且我有朋友幫襯過,都話唔錯。我哋6:30已經嚟到餐廳,可能時間尚早,當時餐廳就只有我哋一枱客,不過到我哋點完菜,轉眼間就變得全院滿座,原來 #Siam28 都幾多fans㗎喎😉#服務員 先為我哋安排5款嘅 #調味醬汁 嚟配合全晚嘅 #食物,個 #酸辣汁 就啱配我哋要嘅 #前菜 #魚露生蝦,酸酸辣辣好開胃😋 #主菜 我哋點咗 #辣椒膏炒花甲、#鹹魚炒芥蘭、#炸蝦餅,#小秘書 就欣賞 #炒花甲 個 #醬汁,用嚟點 #薄餅 或者 #撈飯 都一流👍🏻 個 #炸蝦餅 新鮮做起,熱辣辣好好味😋 最後不得不提嘅係個 #冬陰公湯,材料豐富,啖湯都好鮮味㗎😉 整體嚟講,#食物 加埋跟 #殷勤嘅服務,#Siam28 都係一個唔錯嘅選擇😁

2019-11-04
$364.5 (晚餐)
2019-10-31 110 浏览
位於銅鑼灣28樓高嘅siam28,位置方便又易記,又可以食下最鍾意食嘅泰菜,又有情調,去拍拖食飯嘅一個唔錯嘅選擇。首先,擺碟已經好有心意,兩款碟,全餐廳都會梅花間竹咁擺,你同你對面嘅一定唔同款。食物方面我地叫左半生熟三文魚伴香茅沙律做前菜,味道酸酸甜甜加少少辣,非常開胃嘅一道菜,三文魚半生熟所以非常滑。聰明嘅我地又想試到冬陰公湯又想飽肚,冬陰公湯河係不二之選,冬陰公湯料十足,有蝦又有蜆,夠辣,兩個人share 剛剛好。老公仲叫左支泰啤慶祝下,我仲叫咗杯香茅蜜糖水,非常有泰國風味!

2019-10-29 106 浏览
泰國菜是最喜歡的菜式之一, 酸酸辣辣濃濃的口味, 令人不能抗拒的滋味。在銅鑼灣的這家樓上泰國菜館, 是朋友吃過覺得好吃推介的, 它的菜式不是到處都有的款式, 感覺有點特別, 吸引我去嚐嚐。鮮蝦柚子沙律$99泰式沙律之中, 最近很愛這一款, 柚子大大塊, 又甜又多汁, 配上特製的泰式醬汁, 酸辣口味, 我連底下的生菜都一拼吃了, 蝦隻只有兩隻, 但貴精不貴多, 很新鮮呢! 店員送上了五款醬汁來, 可以蘸沙律或其他食物, 我就覺得全部食物都好夠味, 所以少機會用到。炸女婿蛋$69十分特別的一道菜, 炸過的小小鵪鶉蛋, 沾上了醬汁, 另外還有些濃濃醬汁包著的肉片, 底下的沙律配搭很惹味, 真令人讚嘆, 值得一試!炒鮮蝦金邊粉$122用枝葉串著的鮮蝦, 和柚子沙律的蝦一樣新鮮, 還細心的挑了蝦腸, 金邊粉外包著薄薄的蛋皮, 不但令外觀更有特色, 和金邊粉拌著吃更添香, 細心看到金邊粉中夾有不少細隻櫻花蝦, 醬汁調味剛好, 也夠濃郁, 果然是名菜。香辣炒通菜$79頗多的辣椒仔碎, 蠻有勁的辣炒通菜, 看起來不肯定是否泰國的通菜, 但火喉控制得不錯,  幾有鑊氣, 又不會炒得乾。芒果煎糯米飯$89

鮮蝦柚子沙律$99

炸女婿蛋$69

炒鮮蝦金邊粉$122

香辣炒通菜$79

芒果煎糯米飯$89
芒果不算太甜, 但份量夠多, 煎糯米飯配搭椰漿, 果然別有風味, 我比較喜歡這樣吃多過普通的糯米飯。

價錢屬於中等, 食物的質素都很高, 賣相精美, 又有特別的創意菜式, 性價比不錯, 是會令人留下印象的一家泰國菜餐廳。
  • 鮮蝦柚子沙律
  • 炸女婿蛋
  • 炒鮮蝦金邊粉
2019-10-25 102 浏览
連續幾日都係食自助餐!真係有啲悶!所以今日決定同老婆食泰國菜!但係又唔想過九龍!呢間上次食飯嘅😬時候見到呢度有間泰國菜館!就已經決定要來試吓啦⋯⋯🥢🥢SIAM 28🥢🥢地點非常方便就喺SOGO隔離😬🎈位於銅鑼灣軒尼詩道澳門逸園中心28樓炸蝦餅一客有五件!脹卜卜!蝦餅非常彈牙!味道鮮甜美味!配以泰式甜酸醬非常惹味!沙嗲串燒(雞丶豬)沙嗲🔥得非常香口!叫咗雞和豬😋每樣三串!肉質非常新鮮!好少食到串燒嘅肉質會咁好!配以沙嗲花生醬😋😋不過我比較鍾意豬肉串燒!真係好香!蠔仔煎蛋🍳見到隔離枱炸得好靚!而且非常澎湃!已經比佢吸引住!所以就😊叫來試吓啦⋯⋯果然不負眾望⋯⋯非常鬆脆!🤩炒鮮蝦金邊粉金邊粉夠煙韌!帶點酸丶甜丶辣的味道在擠上香檸汁!叫人停不了口!又唔會太濕😬每條金邊粉都沾滿醬汁😋好好味!😋呢間餐廳奉上好多種醬汁任你自己加!而且醬汁係自家製嘅非常惹味⋯⋯🤩🤩

🥢🥢SIAM 28🥢🥢

地點非常方便就喺SOGO隔離😬

🎈位於銅鑼灣軒尼詩道澳門逸園中心28樓

炸蝦餅

沙嗲串燒(雞丶豬)

不過我比較鍾意豬肉串燒!真係好香!

蠔仔煎蛋🍳

• 串燒
  • 蠔餅
  • 炒鮮蝦金邊粉
  • 炸蝦餅
2019-10-22 160 浏览
嘩,今時今日仲痕餐廳咁爆咁旺場真係好難得今晚其實我book左位😎🐷🐷但係都要等左15分鐘先可以入座真係勁旺!!!🐒🐒🐒不過一切等待都值得因為啲野食絕大部分都好高質而且非常啱香港人口味😋😋😋職員舉動好sweet!😍😘要凍青檸梳打主動問你洗唔洗少甜少冰但少甜左之後就唔太好味有啲似以x果子鹽既味道😐😐另一位相信係男經理我對個咖哩種類唔明白佢都好細心咁介紹仲笑笑口添😊😊冬陰功湯好味夠辣夠酸🌶🦐唔洗落太多椰奶已經好夠味份量兩個人飲差唔多你睇大入面幾大隻蝦!好有良心🦐如果你怕高千其唔好坐近玻璃位望落去都幾恐怖望過對面就見到誠品!😂😂😂馬沙文咖哩好好味🍭🍭🍭配米線正唔洗成日配飯咁鬼悶大家都知道做湯底既咖哩汁會稀少少但佢味道依然無變濃濃既花生味令我一啖都唔想分俾朋友😊😊😊龍眼梳打味道唔飲出面賣既咁假真係幾fresh同唔似開糖漿🥰蔬菜炸春卷就有啲失望面頭比較油膩😮亦唔夠脆不過最後都食得曬大蝦金邊粉係泰國菜最普遍已菜式之一呢間餐廳既屬於水平之作🤭我見到格黎成枱都係肉有串燒啦燒雞啦等等😘😘😘相信肉類菜式都係呢度既主打有機會真係要試下!!!
嘩,今時今日仲痕餐廳咁爆咁旺場

真係好難得

我見到格黎成枱都係肉
有串燒啦
燒雞啦等等😘😘😘
相信肉類菜式都係呢度既主打

有機會真係要試下!!!
幾個朋友都有介紹過Siam28,知道這裡一直都很旺,今晚雖然港鐵又十點收,8:00時去到仍坐滿了客人。首先要大力稱讚店員和店長,雖然客多,服務態度好又細心,上菜時間都拿捏得很好。【自家製醬汁】有5款,左至右不辣到較辣。【燒豬頸肉】夠乾身,肉香幾濃,最愛沾左邊的蒜香醬油和右邊綠色的,豬頸肉油脂較多,燒過後真的很廿香。【燒茄子沙律配香茅鮮蝦】醬汁有點像喇沙重椰漿花生香味,會令人吃上癮,肉碎和茄子很夾醬汁,另外鮮蝦可以沾最右的甜辣醬。【帕能咖哩配雞】這個咖哩很香,有點像咖啡溝salsa,配簿餅一流。【芒果糯米飯】幸好芒果不酸,而糯米飯做得很精緻,表面沾了蛋漿,再煎香,太好吃了!味道和服務都100分,店主加油香港人都加油,會繼續支持!

【自家製醬汁】有5款,左至右不辣到較辣。
自家製醬汁

燒豬頸肉

簿餅

芒果糯米飯

味道和服務都100分,店主加油香港人都加油,會繼續支持!
2019-10-15
自家製醬汁
燒豬頸肉
簿餅
2019-10-19 95 浏览
我地叫了鮮蝦柚子沙律, 青咖喱雜菜連薄餅和Pad Thai. 因為掛住食, 除了柚子沙律, 其他都唔記得影相. 所以本來都唔諗住寫食評. 不過, 食完正餐, 好似點都要叫啲甜野, 所以好隨意咁叫左佢既炸榴槤雪糕, 點知我地一見到個榴槤雪糕, 就嘩嘩聲! 跟住當然係相機食先啦! 佢比想像中大個, 同埋榴槤味好香! 要推介一下俾鍾意食榴槤既人! 登登登登!炸榴槤雪糕!佢個底應該係toast, 中間係榴槤雪糕, 然後面嗰層係脆既, 我唔係好知係咩. 😂😂😂 不過好好食!!!

• 炸榴槤雪糕
2019-10-12 151 浏览
我地叫了鮮蝦柚子沙律, 青咖喱雜菜連薄餅和Pad Thai. 因為掛住食, 除了柚子沙律, 其他都唔記得影相. 所以本來都唔諗住寫食評. 不過, 食完正餐, 好似點都要叫啲甜野, 所以好隨意咁叫左佢既炸榴槤雪糕, 點知我地一見到個榴槤雪糕, 就嘩嘩聲! 跟住當然係相機食先啦! 佢比想像中大個, 同埋榴槤味好香! 要推介一下俾鍾意食榴槤既人!登登登登!炸榴槤雪糕!佢個底應該係toast, 中間係榴槤雪糕, 然後面嗰層係脆既, 我唔係好知係咩. 😂😂😂 不過好好食!!!

• 炸榴槤雪糕
2019-10-11 95 浏览
最近局勢較混亂 去泰國之期恐怕要延後 但不怕 在港也可享受美味泰菜這間泰菜位於經銅鑼灣澳門逸園中心28樓 地點易找 餐廳裝修別緻 燈光陰暗 帶點浪漫集氛 剛點完食物後 waiter隨即捧上五種調味醬 嘩 泰式香味四溢 我們點了椰汁雞湯 味道帶點酸酸的 非常開胃泰式豬手半份 配菜還有些酸菜 芥蘭及鹵水蛋 肉質很淋 豬皮充滿豐富的骨膠原 味道剛好 不會太淡或太咸 濕炒河粉配牛肉 河粉很滑溜 汁煮得不會太濃稠 配菜亦很多 蝦膏炒什菜 菜種類蠻多 很爽脆 帶點少辣 十分惹味!

蝦膏炒什菜 菜種類蠻多 很爽脆 帶點少辣 十分惹味!

2019-10-09
用餐优惠
試食活動
2019-10-07 1974 浏览
Siam 28 原來顧名思義,在銅鑼灣澳門逸園 28樓的 😜位置相當容易找,離地鐵站近,又在大街和很近 崇光百貨,朋友聚會,分秒必爭呢 🤓朋友要 OT, 我先叫 "蠔仔煎蛋" 和 "椰青" 解解渴 😋😋😋蠔餅咬落卜卜脆,好鬆化 💯💃薄薄炸漿粉,香噴噴蛋漿味,小蠔仔肥嘟嘟夾在中間,流哂口水! 配冰凍椰青🥥很清新又解熱氣吖 🙆🏻‍♀️香辣燒鴨鬆沙律😆雖然叫做"沙律",但並非我們常見的把沙律醬或醋等 max up 一堆菜🥗。。。 這個是燒鴨肉切粒,包住生菜吃的🌮帶鴨味🦆又辣和微酸的, 餐牌有寫2條辣椒的🌶️🌶️ 所以愛吃辣和酸的我,吃得很是過瘾👩‍🦰伴著生莱一併吃,太到點了✌️🥬泰式豬手 (半份)🍖大大份,很高性價比! 我偏愛滑溜豬皮😻 入口即溶,我需要大量骨膠原,保持皮膚彈性嘛, 呵呵😏🙉另一邊廂朋友愛肉,炆得透徹又夠味,確有泰國地道風味😝炒鮮蝦金邊粉🦐🦐🦐鮮蝦大大隻,金邊粉炒得有彈性,用蛋包裹住,鑊氣十足,放到口中即香氣四溢 🌼🌸🏵️ 不失為一道好菜,當然,味道調教得極有水準,值得一讚🏅

椰青

蠔餅咬落卜卜脆,好鬆化

香辣燒鴨鬆沙律😆
香辣燒鴨鬆沙律

泰式豬手 (半份)🍖
泰式豬手 (半份)

另一邊廂朋友愛肉,炆得透徹又夠味,確有泰國地道風味😝

炒鮮蝦金邊粉🦐🦐🦐

香辣燒鴨鬆沙律
泰式豬手 (半份)