2009-01-23 15 浏览
契女家中三人帶我們到太古露比美國餐廳晚餐.看過餐牌, 這是貴價餐廳; 好, 看看是否物有所值.叫了兩份牛扻, 一迷你漢堡, 一肉醬意粉, 及墨西哥薄餅, 並飲品.肉醬意粉, 小弟弟說很好喫;迷你漢堡, 契女也說美味;內子好試新叫的墨西哥薄餅, 則一受好評. 墨西哥薄餅常聽人說如何如何, 再加想像 又如何如何; 直到今喫了, 才知薄餅可以如此軟熟, 加入番茄, 肉粒及芝士, 合而食 之, 竟然如此可口, 超出想像之外, 因而激發她立志回家試制!牛扖亦真的不錯, 只是想到價錢, 就有些不相稱之感.....哈哈, 來了, 侍應送飲品來時, 竭力推荐加入"貴賓會"(VIP) 可即時五折優惠; 三個月是$400.00; 一年是$900.00.. 算算, 是次消費5來差不多是七五折; 如此契女就入了半年.美國經營手法, 真的叫你服得五體投地; 食物價貴可保持名聲, 入會付出食物價格, 又 使你覺得便宜. 皆大歡喜之局.當然, 若有貴賓咭, 我們再來的. 經營妙法, 可圈可點!!!
契女家中三人帶我們到太古露比美國餐廳晚餐.
看過餐牌, 這是貴價餐廳; 好, 看看是否物有所值.
肉醬意粉, 小弟弟說很好喫;
迷你漢堡, 契女也說美味;
使你覺得便宜. 皆大歡喜之局.
  • 墨西哥薄餅
  • 迷你漢堡
2008-12-22 14 浏览
上個星期同事聚會,黎佐Ruby Tuesday食嘢 間餐廳俾我既印象好好 環境8錯...餐廳於四周放置美國風味十足的古典吊扇及彩色玻吊燈,為餐廳添上一份濃厚的美國傳統餐飲色彩。好有FEEL噶 點佐以下食物: Carolina Salad:號新鮮,醬汁都好好味朱古力蛋糕:隆重推薦..強烈朱古力味,好軟 好特別 迷你漢堡包:味道号正.size唔大,成个食晒都好似意犹未尽肉醬意粉:肉酱分量够多`味道好浓無限添飲凍檸茶REFILL,饮佐几杯值得一试 `
上個星期同事聚會,黎佐Ruby Tuesday食嘢

間餐廳俾我既印象好好

點佐以下食物:

Carolina Salad:號新鮮,醬汁都好好味

朱古力蛋糕:隆重推薦..強烈朱古力味,好軟

好特別

迷你漢堡包:味道号正.size唔大,成个食晒都好似意犹未尽

肉醬意粉:肉酱分量够多`味道好浓

無限添飲凍檸茶REFILL,饮佐几杯

值得一试 `
  • 肉醬意粉.朱古力蛋糕:
最愛BBQ Ribs - 用蜜糖煮, 甜甜地, 好入味好林, 差不多可以一絲絲掀出來吃. 還有配粗薯條, 炸得剛剛好, 比老麥的好味. 牛肉千層面 - 好勁芝士份量, 未必人人頂得住. 但愛吃芝士的我當然無問題啦! 蟹肉餅跟飯 - 有二塊4"大的蟹肉餅, 不過無啥蟹味, 有西蘭花做配菜, 講到它的飯, 這疑似糙米飯極之難吃, 賣相已不好(顏色灰灰地), 飯粒是空心的, 好似食緊米殼, 味道悶悶地, 絕對不適合廣東人吃, 難道這是美國人吃的米? 其實上次食過了今次又忘記了要轉, 結果我們加$10轉side dish變成焗薯茸. 焗薯茸好好多!來到重頭戲, 之前一直都無機會, 因為次次食完主菜已經好飽, 但今次是最後一次有折扣, 點都要食甜品! 當我們正心大心細的時候, 侍應生好有耐性地介紹每一款甜品的特色, 於是我們點了兩樣:Blondie - 質地有些似brownie, 比較硬些, 用了很多果仁, 提子, 肉桂味唔算好重, 勁多牛油, 勁多糖搓成再焗, 所以入口很香, 真係好漏的感覺. Double Chocolate Cake 朱古力暖心蛋糕 - 蛋糕夠鬆軟, 中間的糖漿仍暖暖地,
最愛BBQ Ribs

Double Chocolate Cake 朱古力暖心蛋糕 - 蛋糕夠鬆軟, 中間的糖漿仍暖暖地, 加上一球雪糕, 食完好飽好滿足, 為這一餐飯劃上完滿的句號!
午餐
2008-12-17 7 浏览
是日休息, 係太古行街買聖誕禮物, 順便去食忘不了的Ruby Tuesday。雖說Ruby Tuesday有好多分店, 但係沙田、九龍灣舖服務差食物整得唔好, 銅鑼灣新店係一班太古店員加經理過去主理, 但係食物份量少三份一咁, 都係太古城呢間有齊哂食物質素、份量同服務。所以只會黎呢度食...薯皮普通, 唯個皮係焗到脆的Carolina Salad大份得好犀利! 見到都飽, 當然一流味道, 最喜愛佢d雞, 好脆!芝士sause好食, 但芝士topping多左d肉眼扒平時食開premium aged prime, 今次第一次試其他, 一試難忘。佢比aged prime 肥dd, 肉「鞋」dd, 但係牛肉味一樣咁正, 無羶味朱古力蛋糕重點推介, 重點係先食朱古力蛋糕, 好軟, 似輕蛋糕加browny質感再加強烈朱古力味道, 再等中心d朱古力流出黎, 配上vanilla雪糕一齊食

薯皮
普通, 唯個皮係焗到脆的

Carolina Salad

肉眼扒

朱古力蛋糕
Around a month ago, I went to Ruby Tuesday for dinner with some friends and the waitress recommended us to join the VIP program. It cost HK$400 at the start, and lasted for 3 months (there are other more expensive options that last for longer, but I forget the price).With the VIP card, you get 50% off all items (excluding alcoholic drinks and service charge). Better yet, you can use the card immediately. So for the first time if you order food amounting to HK$1000 (which is easy for 5 people)

With the VIP card, you get 50% off all items (excluding alcoholic drinks and service charge). Better yet, you can use the card immediately. So for the first time if you order food amounting to HK$1000 (which is easy for 5 people), you didn't have to pay anything at all for the VIP card!!

Because:
Food ordered = HK$1000
VIP card payment = HK$400
Dinner payment = HK$500 + $100 (10%s.c.)

What's more is that from then on you can use this discount for the rest of the 3 months... which actually made me go to Ruby Tuesday much more often than usual (I guess I am one of their victims of their good marketing strategy)...

Anyway, better get on with the food choices:

Must Try!
Premium Aged Sirloin Steak - really good cut, served with mashed potatoes and vegetables (costs ~$270 normal price)
Snack Platter - your choice of regular / large plate, with 4 starter choices... my favorite is the fried mozzarella and onion rings! (reg. ~$98, lge. ~$140)
Beef Fajitas - really really nice, served on a sizzling plate, comes with the wrap, with diced tomatoes/cream etc. to add to your wrap

Can Skip...
The Double Chocolate Cake - originally I thought it was going to the same as 心太軟 because of the photo, but it's nothing like it...

Service is good, similar to what you get at other American restaurants. Overall good try, and should definitely join VIP!
2008-12-01 16 浏览
襯中X卡優惠既最後一天,再去Ruby Tuesday食多一餐先....哈哈...American Food真係食極唔厭架~~今次得兩個人又唔係咁餓....淨係叫咗Cheese fries & Chocolate Tall cake加多兩杯野飲野食一樣咁好味...不過都係果句啦...無折就真係唔抵食!
襯中X卡優惠既最後一天,
再去Ruby Tuesday食多一餐先....

哈哈...American Food真係食極唔厭架~~
今次得兩個人又唔係咁餓....
加多兩杯野飲

野食一樣咁好味...不過都係果句啦...
無折就真係唔抵食!
2008-11-30 16 浏览
迷你漢堡包和自己裝沙律(140)、墨西哥薄餅(175)、肉醬意粉(150)、Chocolate Tall cake(95),有60%discount底食唔錯。迷你漢堡包真的很迷你,但內裏有很多料,牛肉美味芝士很香酸瓜白醬,雖然細但都幾「溜」,自助沙律幾好玩,有很多料自己砌到最多最大為止,料都算新鮮,很多生果我鐘意。墨西哥薄餅其實類似有涵料的批,食味一般,但也是很飽肚。肉醬意粉好像質素一般,其實味度不錯。我最喜愛的是甜品CHOCOLATE TAILCCAKE,有雪糕、忌廉、一大舊朱古力蛋糕,SIZE比我想像的大了很多,足夠三個人食,蛋糕味度唔錯,呍呢拿味雪糕有兩大個,大件夾底食,在情緒失落的日子吃甜品原來真的可以暫時放鬆心情的。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1456782

• CHOCOLATE TALL CAKE
2008-11-27
由於做咗三個月VIP,所以閒時都會黎幫襯吓。平日呢到大把位,唔似星期六日咁旺。今次兩個人order咗煙肉焗薯皮、蟹肉漢堡、salad bar,不過都係食唔晒。 煙肉焗薯皮 - 味好淡,唔係咁香 蟹肉漢堡 - 個size比一般呢到既漢堡包細,好似一個M記既BigMc咁大。一食落去,中間片蟹肉漢堡”必”晒出黎,朋友話因為佢係全蟹肉,所以無牛肉咁實。朋友話好香蟹味,但我覺得似蝦味多d(唔通我既味蕾有問題?!),食落幾多汁。不過感覺唔似食緊burger,好似食緊美x餅店既吞拿魚包咁。 Salad bar - 好耐無食過,同上次比較,多咗d款式‧有火腿、提子etc. 但佢個Thousand island好酦。佢個menu好耐都無轉過,而且食物款式唔算多,所以VIP做三個月已經好夠。

煙肉焗薯皮 - 味好淡,唔係咁香

2008-11-26 10 浏览
好鍾意食American Food..明知係肥c人食物....但就愛到不行!!!!最近Ruby Tuesday 做緊credit card優惠, 全單6折....抵wor...即刻跟同事去開餐....4個人叫咗salad bar...同事好勢利!!! 疊得勁高呀!!!又叫咗小食拼盤(呢個唔好食, 雞翼完全無味既), nachos(唔鍾意呢度d nachos 係炸過既), pasta....當然唔少得期待已久既Chocolate Tall cake好耐無食過喇!!未食過既同事十分驚訝佢既size...無錯....呢度既甜品份量真係好大架.....I m lovin it!!埋單百幾蚊一個, 有折就抵食...無既都幾貴....我成日懷疑佢係"long"高個價再推出優惠..因為佢既price set貴其他美式餐廳好多!!
好鍾意食American Food..
明知係肥c人食物....但就愛到不行!!!!
全單6折....抵wor...
即刻跟同事去開餐....
4個人叫咗salad bar...
同事好勢利!!! 疊得勁高呀!!!
又叫咗小食拼盤(呢個唔好食, 雞翼完全無味既),

當然唔少得期待已久既Chocolate Tall cake
好耐無食過喇!!
未食過既同事十分驚訝佢既size...

埋單百幾蚊一個, 有折就抵食...無既都幾貴....
我成日懷疑佢係"long"高個價再推出優惠..
因為佢既price set貴其他美式餐廳好多!!
  • Salad Bar
  • Chocolate Tall cake
2008-11-25 43 浏览
十一月大party幾經轉折終於落實在太古城露比星期二, 這種美式餐廳始終較合適這種柴娃娃聚會的。十二人長桌位處店中一角,很有自成一角FEEL,不過那昏暗燈光的確令人很想睡覺。由於可愛朋友有半價咭,大家肆無忌憚地勁點了:洋蔥圈炸漿不厚,新鮮時極為脆口,洋蔥熟透後透著獨有甜味,不蘸所配三款醬汁也很好吃;炸雞翼/水牛雞翼各十隻,大大碟雞翼一同上桌真的壯觀,不過雞翼尺寸大小不一,似乎要QC一下。炸雞翼有些炸得金黃好看,自己拿著一些較焦黑的,不過也較香口,薄薄外皮有點甜味,又熱又脆那會不好吃??水牛雞翼外面帶辣的醬汁非常惹味,先甜後辣的味道令人愈來愈想吃,兩款雞翼的肉質也算幼滑,不俗的水準!! 隨雞翼所配的西芹和芝士汁首次嘗試,濃香芝士汁配多汁的西芹原來味道很特別,難怪hon勁喜這配搭。芝士薯條像煎餅一大塊,皆因芝士用量勁多,小試一條覺得薯條香脆但勁芝,對我來說小試無妨。焗玉米片所配的像菠菜茸,玉米片脆脆像薯片,蘸上菠菜茸後有點像CPK那個什麼dip, 自己較喜歡CPK版本,有些朋友就喜歡露比的。菠菜份量不少,醬汁也算幼滑,只是份量再多一點就更好 凱撒沙律加大磨菇,沙律菜相當新鮮,生菜吃來索索有

由於可愛朋友有半價咭,大家肆無忌憚地勁點了:

凱撒沙律加大磨菇,沙律菜相當新鮮,生菜吃來索索有聲非常爽脆,大磨菇很重菇味及多汁,好吃!!

燒排骨點了一整份剛好,很重甜味的燒排骨肉質鬆化,用叉也輕易將其骨肉分離,進食一點不困難! 很喜歡這種帶焦香又有甜味的味道,好好吃!! 另外所配的香草薯蓉是另一驚喜,充滿牛油香的薯蓉幼滑不已,其中還有點點香草在內,味道變得更加特別,好好好吃!!! 只是所配的西蘭花灼得太淋,沒牙公公吃得也沒難度!!

焗雞胸一點也不孩,配上芝士蕃茄後,味道沒那麼膩口,只是相對濃味的雞翼和排骨, 這款食物味道偏淡顯得沒那麼吸引。

炸雞長通粉沒吃炸雞,長通粉尚算彈牙,但可以再彈牙一點,現在稍為偏軟了一點點。

蜆肉意大利幼麵在昏暗燈光裡看似肉醬意粉,難怪hon懷疑為什麼那些肉醬那麼韌??其實那是蜆仔肉來的。幼麵配上蕃茄汁的酸酸味道頗為討好,只是幼麵仍可彈牙多一點,那就更好吃了。黑仔月巴人竟然吃到全碟唯一的蜆殼,六合彩又不見中得那麼容易,嘿~~~

雞肉漢堡包為daddy mammy而設,所配香脆薯條也引得小baby動手取吃; 不過自己對鄰桌的小小漢堡包較有興趣, 有機會再試。

侍應將兩杯chocolate/ strawberry tallcake 送上時,大家也不約而同的"嘩~~~" 重甸甸的兩杯甜品實在超壯觀!!兩款蛋糕都鬆軟不已,單吃已經味道不俗,再加上兩球大雪糕和鮮忌廉,那種魔鬼誘惑實在難以抗拒!! 朱古力比較濃香實在,草莓比較清新,個人會較喜愛前者但後者也應一試。

朱古力暖心蛋糕外表像心太軟,其實朱古力漿只在面層部份而已。蛋糕有點像BROWNIE般實在,只是不太夠熱,真的只是暖.....配上冰凍雪糕和CREAM同吃,味道跟心太軟相距不遠,同是朱古力迷心頭好。

無限添飲凍檸茶REFILL頻率不足,平均每人只添了一次,還要請侍應過來才有添飲,跟蘋果綠的頻密自動加添有很大分別; 茶味一般,在美國餐廳裡也不希望有什麼濃香紅茶了, 只是檸檬不夠酸,朋友們要頻頻加添檸檬才合意! 黑仔月巴人繼吃到蜆殼後又添了一杯滿佈紅茶葉的檸檬茶,是紅茶袋穿了嗎??? 其他朋友卻沒有這個情況

人手有點不足,很難才找到侍應幫忙,不過仍是有求必應,除了細心為我們分餅還主動為我們拍照,為這個難得人齊的11月生日會留下紀念!

更要謝謝可愛朋友的半價優惠,如果沒有你那有如此盡情的晚餐
美味炸雞翼+水牛雞翼
  • 雞翼
  • 香草薯蓉
  • TALL CAKE
2008-10-29
很喜歡這兒的burger, 現在OR有coupon, credit card亦有40% off 當然要來朝聖啦~ colossal burger*****($140) - 每次必吃. 要medium從沒有令我失望, juicy, 有肉味, 肉夠厚premium wagyu cheese burger***($158) - um...好似冇普通的burger 咁好味. juicy, 但肉質和肉味比普通的差.Jumbo Lump Crab Cake****($238) - 好足料, 好味. 最驚喜是個白色的sauce, 原本是maynonase~ 用它伴薯條很美味!!!Build your own plattar ribs****($242) - 要了honey bbq 和 teriyaki. 好味! 肉鬆化得一咬下去便和骨分離, 而且很入味不會像吃煲湯肉. 試過它們的brownie w/ ice-cream. brownie 不熱, 而且軟得像蛋糕不喜歡. 所以不會再試.blondie***(~$60?) - 問過waitress這個是熱的, 而且caramel sauce 可以

blondie***(~$60?) - 問過waitress這個是熱的, 而且caramel sauce 可以轉為chocolate sauce便叫來試試. 這個比較硬, 不算外脆內軟. 不過中間有nuts, 口感比brownies 好多了. 而且暖暖的和雪糕很合襯.

chocolate tallcake****($96) - 每次必吃. 不喜歡cream所以不要; 很喜歡chocolate sauce 所以要了很多, 後面是其中一碟~~ 但總覺得雪糕不夠, 每次雪糕沒有了還會有不少蛋糕...沒有那麼好吃.
  • colossal burger
2008-10-29 28 浏览
我上次去ruby應該是尖咀分店,該店早已關門大吉,可知我有多時沒有食過。今次一來是細妹生日,二來我好恨食甜品,最重要的是信用咭有6折優惠,十分超價。(不過到埋單時才知道啤酒無折)。擔心食唔落甜品,所以與細妹share oreo 奶昔,香濃美味,因為餅乾碎,呷起來像沙冰。自助沙律-這是我最鍾意玩意,砌得高高有很大滿足感。焗薯皮有煙肉及蘑菇選擇,當然要前者,因為與芝士配合,一定是很香,而薯皮焗得不乾,比Tony Roma做得好。Medium rare的燒羊扒,燒得剛熟,仍保留了肉汁,啖啖多汁且鮮嫩,只差不夠羊肉香。而配菜有一大堆西蘭花及薯蓉。Ribs Platter可以揀兩款汁,一個經典燒汁及蜜糖燒汁,其實兩者差不多,前者較治味,後者較甜蜜。豬肋骨燒得唔乾,尤其很喜歡軟骨部份。本想叫朱古力tallcake,最後還是應壽星女要求改了士多啤梨tallcake。只得兩球雪榚來配蛋糕及mousse,真是不夠呢,幸好士多啤梨醬很香甜,足夠來送蛋糕吃。Blondie是香蕉朱古力蛋糕再加一球雪榚,我可能對肉桂敏感,覺得濃濃的肉桂味,香蕉味就是吃不到出來。其實已經十分飽,但不甘心只食兩個甜品,最後終極要個

自助沙律-這是我最鍾意玩意,砌得高高有很大滿足感。

其實已經十分飽,但不甘心只食兩個甜品,最後終極要個雪榚sundae,一來是雪榚較易入口,二來可滿足我口腹之慾。

今次只有4人慶祝,希望不久將來可以齊齊整整的慶祝。
BBQ Ribs
燒羊扒
Blondie
雪榚sundae
BBQ Ribs
燒羊扒
雪榚sundae
2008-09-08
星期五晚上,想悠閒地吃個晚飯,又有六折優we,便來了這!我們落order 也弄了好久,Waitress 也向我們Recommend dish, 但我們只是想談談天才落order 吧了!叫了小食拼盆,有水牛雞翼,洋蔥圈,炸 蝦,同芝士卷。芝士卷咬下去D芝士必出來,不太多,味道剛剛好;洋蔥圈 同炸蝦都好香, 食到不能停口!和牛芝士漢堡配薯條,D和牛同我想像中差了點,有D乾身,不過都有香的牛味,又厚,但牛肉Texture 唔得!反而個包好好味,好脆!D薯條好脆身!墨西哥烤餅,雖然烤得脆脆地, 但太濃芝士味, 根本吃不出有雞肉在裏面,我又怕芝士, 只吃了一片便沒有吃lu!兩杯特飲都不太好喝,我叫了Hawaii Split,發覺只有甜味!
星期五晚上,想悠閒地吃個晚飯,又有六折優we,便來了這!
2008-08-17
黎呢度當然係要食到飽食到爆, 幾個人叫了勁多份量的野食.漢堡包成座山咁高, 正! 四個人分左個包, 肉汁夠多味道一流.水牛雞翼配西芹和藍乳酪芝士汁, 食到唔停得口好過癮.墨西哥烤餅又熱又脆又多汁, 真係好味到不得了.蜜糖肋骨就有點乾乾地, 不過都係中上水準.薯條很大條份量很夠, 呢度已經開始食唔落...肉醬意粉... 頂唔住要打包回家, 不過酸酸地幾好食.芝士西蘭花湯個芝士味好重, 飲到飽飽地下.
黎呢度當然係要食到飽食到爆, 幾個人叫了勁多份量的野食.
水牛雞翼配西芹和藍乳酪芝士汁, 食到唔停得口好過癮.
墨西哥烤餅又熱又脆又多汁, 真係好味到不得了.
蜜糖肋骨就有點乾乾地, 不過都係中上水準.
薯條很大條份量很夠, 呢度已經開始食唔落...
肉醬意粉... 頂唔住要打包回家, 不過酸酸地幾好食.
芝士西蘭花湯個芝士味好重, 飲到飽飽地下.

2008-08-04 20 浏览
My family have joined their membership $900 per year which offers us half price per visit! so quite worthwhile if you will go often. Have tried more than 70% of the dish in their menu.I would say the followings are good to try:-1) Ribs—quality varies abit. But generally good, a bit too salty to me. Recently I have tried Tony Roma’s and their ribs seems even better than ruby’s.2) Appetizer ( assorted platter—I forgot the exact name)—Deep fry shrimp, spicy chicken wings, baked potato skin are the
2) Appetizer ( assorted platter—I forgot the exact name)—Deep fry shrimp, spicy chicken wings, baked potato skin are the best
4) Prawn pasta—very tasty with a lot of cheese. But you will feel very stuffed after that…if you like spaghetti, I would recommend you to try theirs coz their spaghetti is very different from anywhere else, very chewy!!!
5) Sirloin Steak---I have tried that dry aged steak in their menu ( the most expensive one) but that disappointed me. So tried this, tender and taste very BEEF! I like!
6) don't forget crab cake! there are two big pieces of crab cake. Fresh to try.
7) Chocolate Tallcake—really a good size of desert, table of 4 could share one and it brings the highlight of the night!!

To Ruby Tuesday Member: I received email that they offer $450 extension of membership during 2008 Olympic games!!!
p.s. I have tried newly opened causeway bay’s Ruby but that was really disappointing. Food was little, service was slow and bad, table are so packed…I don’t feel in an American restaurant at all.
  • prawn spaghetti
  • tchocolate all cake