2020-11-18 90 浏览
超用心!超精緻!🥗牛油果沙律拌餅乾($68)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛油果嘅口感好CREAMY,再加上蛋黃醬去調味,塗係餅乾上面,係完美嘅配答。佢嘅底部仲有加入沙律菜,好有營養。🍖鹽燒牛肩肉($42)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢款串燒好有炭香味,調味都好香,鹽味好出。最緊要係佢嘅牛肉相當嫩,一咬就分開左,咬多幾啖就可以吞落去。🍗明太子釀雞翼 ($52)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢款雞翼係去左上半部分嘅骨,再包左明太子。店家選用嘅雞翼非常好,唔會太肥太多脂肪,皮薄,燒起來香口。明太子嘅味道剛剛好唔會搶左雞肉味。🍗雞先定蛋先($48)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻睇到呢道菜嘅名咁得意,就好想試下。佢係一個雞肉棒棒,入面食到少少嘅薑蓉,醬汁係好香濃嘅燒汁再加上一隻生蛋黃。同時都係好有炭香味。個汁好味到我地之後再用泥點其他野食添呀。🥚鵪鶉蛋串炸($32)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻外皮炸到好脆,咬落去蛋黃香非常濃。好鐘意食蛋嘅朋友仔就一定要試下啦。🥬炒雜菜($42)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻主要有椰菜、洋蔥、菇、金菇同芝麻。呢道菜比較講求表現食材本身嘅味道,廚師冇額外加好多
超用心!超精緻!

牛油果沙律拌餅乾

🥗牛油果沙律拌餅乾($68)

鹽燒牛肩肉

🍖鹽燒牛肩肉($42)

明太子釀雞翼

🍗明太子釀雞翼 ($52)

雞先定蛋先

🍗雞先定蛋先($48)

鵪鶉蛋串炸

🥚鵪鶉蛋串炸($32)

炒雜菜

🥬炒雜菜($42)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
主要有椰菜、洋蔥、菇、金菇同芝麻。呢道菜比較講求表現食材本身嘅味道,廚師冇額外加好多嘅調味料,會食到椰菜本身嘅甜味。

燒日本魷魚筒

🦪燒日本魷魚筒($98)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
魷魚好有炭香,好嫩,完全唔會OVER COOKED,一咬就咬開左,口感彈牙。小編認為魷魚係最難燒得好食,但廚師都可以處理得咁好,值得一讚。醬汁好特別,帶點微辣。

冷烏冬

🍜冷烏冬($42)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
口感煙韌,湯底味道唔會太濃,可以食到麵團本身嘅味道。

Uji    Megumi    Matcha  Latte  (右)及Pink  Lemonade(左)

🍹Uji Magumi Matcha Latte(左,$68)及Pink Lemonade (右,$58)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Uji Magumi Matcha Latte 方面,見到店員係好正宗咁用掃去沖調抹茶粉,再加入牛奶同埋柚子蜜。你會飲到好濃嘅抹茶,飲到底部就會飲到甜甜嘅柚子蜜,味道層次好豐富。佢仲會有少少氣,都係第一次飲到有氣嘅抹茶飲品,好有趣。
Pink Lemonade方面,佢係帶有檸檬酸嘅有氣飲品,食完濃味嘅串燒再飲呢個就會有好清新嘅感覺。

🪑裝修:
係日式屋酒屋風格。適合1-6人聚餐。

以下係餐牌俾大家參考一下:
2020-11-17
牛油果沙律拌餅乾
鹽燒牛肩肉
明太子釀雞翼
鵪鶉蛋串炸
炒雜菜
冷烏冬
覓得高質黃店居酒屋💛令人垂涎嘅美味隱身係銅鑼灣嘅高樓裡面☺️和牛蛋卷同明太子沙律伴炸紫菜係最令人驚喜嘅😛和牛蛋卷以薄切和牛包裹流心蛋,牛嘅油脂混合流心蛋嘅蛋黃,堪為一絕🥰明太子沙律將切為方形嘅明太子粒粒拌入帶少許wasabi嘅沙律醬,可以放上天婦羅紫菜上一齊食😛雞先定蛋先(雞肉串)由師傅自己打同調味,帶軟骨嘅脆粒口感,沾上蛋黃醬油,咸甜咸甜咁😋燒日本魷魚筒質素好好,爽口彈牙🦑豚肉蒜芯卷以甜辣嘅蒜芯解去豚肉嘅油膩🥓鹽燒黑豚豬腩肉則配以柚子胡椒🍊香脆炸蝦仔同雞泡魚干都係一等一嘅下酒菜🍺臨尾都千其唔好miss左烏冬,大概係近黎食過最好嘅,又滑又帶咬勁👍🏻服務員都非常有禮,食物質素又高,值得一提係里度有啲outside位,飲杯酒享受下微風都不失為一樂事🥳
覓得高質黃店居酒屋💛
明太子沙律伴炸紫菜
和牛蛋卷
明太子沙律拌炸紫菜
雞先定蛋先
燒日本魷魚筒質素好好,爽口彈牙🦑
豚肉蒜芯卷以甜辣嘅蒜芯解去豚肉嘅油膩🥓
燒雞泡魚干
湯烏冬
  • 豚肉蒜芯卷
2020-11-15 42 浏览
週日晚同朋友去食日式串燒輕鬆下,揀咗銅鑼灣渣甸街嘅Rerere1001 。餐廳位於大廈嘅頂樓,坐喺窗邊位置,可以盡覽銅鑼灣嘅夜景,好有情調。menu好有心思,製作精美,店都非常有禮會,會為客人介紹每道菜式。先來牛油果沙律伴餅乾,牛油果份量超多,配餅乾食原來咁夾。點了多款串燒,我最愛豚肉荔枝卷,豚肉包住荔枝,吸收咗甜美,有少少焦糖,還包住紫蘇葉好特別。雞先定蛋先,個名好搞笑,係免治雞肉串,配生雞蛋食,好惹味。鹽燒黑豚豬腩肉都很美味,豚肉肥美,充滿肉汁。這裏的烏冬超級彈牙,非常推薦👍👍

先來牛油果沙律伴餅乾,牛油果份量超多,配餅乾食原來咁夾。

雞先定蛋先,個名好搞笑,係免治雞肉串,配生雞蛋食,好惹味。

2020-11-15
2020-09-26 652 浏览
本來滿心期待的居酒屋...😿餐單上食物選擇較少😔食物上的速度慢 沙律也等了30分鐘🤔食物味道普通 等左半個鐘都溫度不夠...🤦🏻‍♂️沒有茶水提供👎🏻特別失望的是性價比比較低1. 北海道帶子(只吃到芝士和牛油味)及2. 中大伏$288的壽喜燒鍋....基本上係得雜菜同少量肉 粉絲都得少少 1個人都唔夠食🤦🏻‍♂️ 👍🏻菠蘿酒唔錯埋單咁樣都千幾蚊 無下次🤦🏻‍♂️差唔多價錢有更好選擇。如果呢餐4-500蚊小弟都唔打算浪費時間寫評語,希望店舖參考意見改進。
本來滿心期待的居酒屋...😿

餐單上食物選擇較少
😔食物上的速度慢 沙律也等了30分鐘
🤔食物味道普通 等左半個鐘都溫度不夠...
🤦🏻‍♂️沒有茶水提供

👎🏻特別失望的是性價比比較低
1. 北海道帶子(只吃到芝士和牛油味)及

👍🏻菠蘿酒唔錯

2020-07-09 1037 浏览
約咗幾個朋友仔食飯諗唔到食咩即日book咗晚上黎食居酒屋。原來佢地晚上無咖啡飲,但我地有人唔飲得酒,跟住個侍應好好人,特登幫我地沖咗杯latte同埋coffee lemonade。另外2位朋友就分別叫咗梅酒同mojito。本身想叫燒飯團,點知賣哂,下次有機會再黎會試下~ 叫咗好多串燒呀野食,炒帶子黑椒味幾重幾惹味,推介!玉子燒蛋味超濃,好好食,必食之選!呢個蛋黃雞柳都唔錯炒野菜,正常水準燒粟米幾好食~同埋有個芥末雞柳(?),啲芥末超辣,食到流眼淚叫咗條燒魚~ 都幾好味!整體黎講,環境幾好,岩哂幾個朋友仔係度吹水談心,野食質素都ok,對得住個價錢,不過人手略嫌不足,啲野食野飲都等得比較耐先上枱,但啲店員態度都好好,見佢地做到踢哂腳。有機會都會encore!
約咗幾個朋友仔食飯諗唔到食咩
即日book咗晚上黎食居酒屋。
另外2位朋友就分別叫咗梅酒同mojito。

本身想叫燒飯團,點知賣哂,下次有機會再黎會試下~
叫咗好多串燒呀野食,炒帶子黑椒味幾重幾惹味,推介!

玉子燒蛋味超濃,好好食,必食之選!

呢個蛋黃雞柳都唔錯

炒野菜,正常水準

叫咗條燒魚~ 都幾好味!

2020-06-20 1011 浏览
餐廳環境:好服務態度:普通食物味道:一般.從openrice 訂坐,出席前一天 收到餐廳信息關於預留 海鮮 和 限時(1.5-2.0小時)安排。.餐牌寫上了訂坐人的名字,所以都期待有窩心的招待。 但欠缺了熱誠的感覺,有點可惜,但可以接受的。.除了 鮑魚 味道做得好好之外,其他沒有特別,不可以講「唔好食」,但味道一般,份量亦偏細。 從未到過一間串燒店是沒有熱茶或冰水供應 (日本餐廳的基本招待)。 店員說他們只會供應 熱滾水給客人。 店內提供的飲品是特別的,都可以一試。 .
餐廳環境:好
服務態度:普通
食物味道:一般
Coffee Lemonade / Pink Lemonade / Ice Matcha Latte Ice Blood Orange 無影相(無味!)
炸池魚仔  /  炸雞軟骨

今翅大獲鳥  /  青椒仔
燒鱈魚干 / 清酒煮大蜆
柚子汁燒鮑魚
2020-05-17 1197 浏览
年多前去過一次食物、服務都上佳滿心期待再幫襯看餐牌時已察覺應該已轉手總括而言出菜次序混亂上菜慢廚房分流明顯有問題日式串燒店竟然完全不提供茶水只能order一小壼茶也要收$60想做多些生意也未免太過份員工們忙到一頭煙態度正常食物質素強差人意汁煮蘿蔔碎上又有燶味分量只有一小碗田樂茄子更過分$28只有一件完全沒有味噌味只是煎釀三寶的茄子掃一掃甜鼓油如此安排及質素非常業餘做餐廳不容易是否用心一下看得出這店令人失望
年多前去過一次

是否用心一下看得出
這店令人失望

田樂茄子
2020-05-07 1105 浏览
其實餐廳環境同服務都可以,但係有好多位有進步空間。1) 喺OpenRice 訂了枱,本來諗住用entertainer APP discount, 點知佢話喺OpenRice 度訂位係唔用得,無奈。坐低咗,算了。2) 冇水冇茶, 一間日本餐廳,只係得Sparkling同Still water 賣,我唔係去酒店餐廳,佢都冇酒店嘅service喎 3) 份量太少,燒牛舌,一串得兩塊,燒茄子,一串得1/6隻茄子, 燒粟米,切到好細份得4件,全部都幾十元一串。4) 真係等太耐,好多食物我地都係等超過30分鐘,最誇張係牛肉流心蛋同油甘魚鮫,等咗超過一個鐘。食唔飽,但等咁耐,真係唔想再叫。最後同朋友去第二間餐廳再食嘢。大家都覺得唔會再去了。
2020-05-03 827 浏览
嚟咗銅鑼灣,一心諗住搵間好食嘅串燒鋪,想OpenRice見到呢間嘅食評都話OK,就諗住去試吓,但係最後都好失望。兩個人叫咗五樣食物:燒牛脷、燒茄子、明太子雞柳、炸池魚、鐵板牛柳粒,飲品方面叫咗一杯白啤同一杯黑啤。味道上,燒完出嚟嘅肉都保持到肉汁,加上一啲醬料都味道唔錯,可惜最失望嘅係份量實在太少,價錢和份量一啲都唔成正比,一份茄子只有一小塊,明白可能餐廳位於大廈嘅高層,有景可以欣賞,但如果份量可以多少少,會更好。至於環境方面,雖然坐室內,但係都睇到室外嘅景,係一個黎放工傾下計放鬆下嘅好地方,而且環境總括來講都係大同坐得舒服,而且待應服務態度亦非常好,最後埋單兩個人大約$500,性價比比較低。
炸池魚
2020-05-02 634 浏览
今天來到銅鑼灣吃早午餐~選了這家日式餐廳,本來想說來嚐嚐他的串燒吧,哪知道晚上才有串燒供應😂好吧~沒關係,來一客all day breakfast和牛肉湯烏冬也行。店裡的環境還可以,空間雖小但環顧四周盡是落地玻璃,感覺很開揚,可以遠眺到馬場。我對座位有點小意見,就是椅子很硬,久坐會累,而且也不好放包包😅一個小小的酒吧,晚上約幾個朋友過來喝喝酒聊聊天,想必是很寫意的事😌all day breakfast $138可頌🥐烤得很鬆脆,帶著香濃的牛油味,好吃😋牛油果急需改善!份量很夠,可是這塊牛油果很明顯還是生的,吃起來很硬很澀😩牛肉湯烏冬 $108牛肉非常非常的好吃😋每一口都是油香,而且口感鬆軟,真的很讚👍個人很推薦這一道~抹茶牛奶 $42就是正常抹茶牛奶的味道,沒有特別驚艷,還可以吧🍵

all day breakfast $138
牛肉湯烏冬 $108
抹茶牛奶 $42
就是正常抹茶牛奶的味道,沒有特別驚艷,還可以吧🍵
2020-05-01
2020-04-26 651 浏览
銅鑼灣樓上居酒屋。一入店內就看到一整面清酒牆。食物種類很多,連關東煮都有。餐具都經過高溫消毒,令人放心。因為是飲酒為主,所以沒有order 太多食物。蟹蓋比想像中的大份,附有麵包,送酒一流。串燒是師傅慢慢燒的,慢工出細貨,雞肉串熱辣辣很juicy這次試一請清酒以外的東西,order 了紫蘇梅酒,我們喝得很慢,冰都溶了幾次,店家很細心地不停幫手refill全部串燒都好有心機燒 在疫情下用餐,餐廳的衛生程度很是加分。
銅鑼灣樓上居酒屋。

串燒是師傅慢慢燒的,慢工出細貨,雞肉串熱辣辣很juicy

全部串燒都好有心機燒

在疫情下用餐,餐廳的衛生程度很是加分。
2020-02-29
見openrice咁多好評,就搵個happy Friday試一試佢,早喺個幾星期前已經訂枱,早一晚前佢哋有WhatsApp問下需唔需要留海鮮,我就留左啲蝦呀帶子咁,佢哋都冇講啲咩,剩係話幫我留左,點知當日下午先打黎話訂枱比較多,所以要限時2個鐘至2個半鐘,佢話如果到時冇客嘅話可以比我哋坐繼續坐,又話訂枱多又話到時如果冇客可以繼續,我都唔知佢係想點,其實特登搵個食串燒飲酒嘅地方就係唔想限住晒時間,不過我都唔想臨急臨忙搵過其他地方就由佢,諗住應該都夠時間。我哋早左兩三個字上去餐廳,咁坐低佢哋又再同我哋講一次食兩個半鐘左右,咁我哋話ok,我哋坐低左唔夠10分鐘,佢哋唔同人走黎問左我哋好多問題,一個問我哋係咪留左海鮮我答係,跟住又有一個黎話幫我哋留左海鮮,問題重覆又重覆,跟住又問左幾個好重覆嘅問題我都唔記得佢問咩,問到我哋有啲燥😂好啦,講返食物,先嗌嘅野反而最後先上,耐到我哋都唔記得咗有嗌,嗌左個冬菇上枱比左兩粒好細嘅蘑菇,佢落枱照嗌係冬菇,咁我哋都冇出聲,食得就算。另外order左鹽燒大蝦,北海燒帶子,清酒蜆,海係新鮮嘅,清酒蜆普通冇乜鮮味其他就嗌左牛油果沙律,玉子燒,關東煮,茄子,枝豆,蟹

其他就嗌左牛油果沙律,玉子燒,關東煮,茄子,枝豆,蟹餅,炸櫻花蝦,甜薯,味道普通啦,唔難食又唔算好好食咁。

喺我哋仲食緊嘅期間又有一名店員走黎問我哋有冇野加,因為我哋差唔多要還枱,我奇怪明明坐低唔係好耐咁快還枱,睇下個鐘都係食左1個鐘左右,咁我都冇理啦,照繼續食,又過左唔係好耐就有個人攞張單黎話夠鐘還枱,咁我哋都埋左單,但其實我哋坐低左都唔夠兩個鐘,其實你係咁急要人交枱嘅,你不如一開始就同我講限時90分鐘,咁我咪搵過第二間囉,做咩同人講兩至兩個鐘半啫,今餐真係食得好唔開心,happy firday未夠8:30就比人趕走左,呢餐亦都唔算平,2個人$1100埋單,呢個價錢真係有好多更好嘅選擇,總括黎講真係唔會再有下次,黃店都係咁話,因為食得好唔開心所以相都冇乜點影。
2020-04-24
2020-04-20 393 浏览
絕少在OpenRice寫食評,之前對另外一間餐廳的水準及服務態度很讚的一篇食評而已。可是這次是因為對這間餐廳實在太失望所以決定再寫一篇!一段時間沒有外出用膳,原本以為可以高高興興一家人出去食串燒。睇到APP有七五折優惠,所以打算去試吓,但發現不能用apps訂星期日,所兩日前直接打電話去訂枱。訂枱時已發覺侍應實在心不在焉,我還沒有告訴他姓甚名誰,他亦沒有問便說訂位OK了,準備收線時我才主動告訴他姓名!及後問他有可否用APP,他說ok。直至今日下午突然醒起曾經試過有其他餐廳說週末、週日不能用APP,所以刻意在下午兩時多再致電一次查詢今天星期日是否接受APP,接電話的還好像不清楚需要問其他同事,然後再告訴我下午是做All day breakfast,但晚市則做串燒,確定晚市是會接受APP。我們三人是第一枱到達,落單後串燒食品相對上枱時間慢,而當時只有我們一枱客,抱着慢工出細貨的心態我也不太介意。最後下單的一碗只有飯碗一般大小的熱蕎麥麵和一碗冷烏冬也就足足等了20分鐘以上!這倒也沒有所謂,反正不趕時間!怎料結帳時我告知會用APP ,他們說我訂位的時候沒有告訴他們,然後看見他們幾個侍應在竊竊私語

怎料結帳時我告知會用APP ,他們說我訂位的時候沒有告訴他們,然後看見他們幾個侍應在竊竊私語,又說再回說星期五六日是不接受APP! 火起了!我告訴他們我訂位的時候已說明及今天下午再特別打來確認是可用APP,他反過來問我什麼時候打過來,跟男或跟女説?他有需要跟那位同事首先確認然後再回覆我!那不是口同鼻拗?從什麼時候開始食客需要負責一間食肆的內部溝通有問題?還需要記住打來接聽是男是女?

餐廳不願給予優惠是很個別的取向,如果清晰及預早向食客表明,這根本不是一個問題。但問題在於餐廳員工對product knowledge認識不足、內部溝通混亂而餐廳不肯負責任,實屬不妥。最不能接受的是當面跟客人爭論關於時間人物地點、誰跟我說的等等,這是應有的顧客服務態度嗎?我是來消費的,根本不會想像到付上$1400的消費(雖然不算得上大數目)居然會換來一肚氣,甚至從來沒有想過是需要錄音或者記名去保障自己(對!只怪自己蠢!怪自己選擇錯誤的食物肆!)

在疫情影響下經濟大受影響,很多食肆的營運甚至面臨危機,所以真的需要大力支持。但如此營運的一間食肆,在這大環境之下對於消費者有如此態度,可以捱到多久?祝君好運吧!至於$1400的消費吃到的串燒,沒有海鮮亦沒有酒水三個人的份量,值得與否則見仁見智!如果早知是如此的Customer Service level,我都寧願用去吃一個人$1400的Omakase.
2020-04-19
2020-04-13 319 浏览
日式串燒、戶外坐位、餐廳剛剛裝修完就遇上疫症🤦🏽‍♀️ 。餐廳位於大廈高層,有高樓大廈景,仲有戶外座位,都幾舒服。戶外飲嘢都幾chill... 。我比較喜歡蟹膏甲羅燒配多士,混入蟹肉,好香又有口感。另外煙肉包年糕及和牛包流心蛋都令我地有驚喜,好好味😋😋😋。 至於酒,我地喜歡店內推介嘅菠蘿酒,清甜又香,比較適合女仔飲👧🏻👧🏻 。叫左9道小食加4杯酒、$9xx、比其他居酒屋貴少少,不過環境靚,服務態度友善。
日式串燒、戶外坐位、餐廳剛剛裝修完就遇上疫症🤦🏽‍♀️ 。

我比較喜歡蟹膏甲羅燒配多士,混入蟹肉,好香又有口感。

另外煙肉包年糕及和牛包流心蛋都令我地有驚喜,好好味😋😋😋。

2020-04-10 259 浏览
朋友介紹泥試下,防疫工作做得好充足,係門口有職員量體溫同提供酒精搓手液,入到去坐每個座位都set 好屏風隔住。前菜明太子沙律唔錯,炸紫菜好脆豚肉蘆筍卷好正,肉同菜既比例岩岩好,都唔會UN到咬唔開燒饅魚都唔錯,個汁好好味燒帶子伴炒野菜,目測應該係切開左三粒帶子泥燒今次無飲酒,叫左杯Pink Lemonade,可惜就同想像有啲出入,個味淡左少少整體來說,串燒既食物都幾好,繁忙時間人手唔夠,服務態度都依然好好,係好值得推薦既一間餐廳!

前菜明太子沙律唔錯,炸紫菜好脆
豚肉蘆筍卷好正,肉同菜既比例岩岩好,都唔會UN到咬唔開
燒饅魚都唔錯,個汁好好味

燒帶子伴炒野菜,目測應該係切開左三粒帶子泥燒

2020-04-09
  • 豚肉蘆筍卷