🍞焦糖洋蔥、野菌、brie芝士酸種麵包薯條 💵78🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 唔洗講見到個菜式名就知有啲咩🤣配埋沙律🥗同薯條🍟,沙律以口感濃稠既黑醋做醬汁,酸酸甜甜偏甜,十分開胃,另外薯條外脆內軟,份量又多~酸種包外脆內軟,有陣陣麥香味,而芝士好大塊,食落又唔會偏鹹,洋蔥🧅煮到好腍,配埋菇🍄既口感,再加少許既藜麥,增加口咬,雖然有啲醬汁,但酸種包仲keep到外面脆脆既口感🤪擺盤以雲石碟上菜,亦用左較復古嘅英文報紙盛住食物,打卡一流👍🏻🍎即焗法式蘋果批、雪糕 💵72🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀 頭大黎食既原因係為左最期待既蘋果批🍎,果然擺盤靚係會吸引客人既食慾🤣,令人垂涎三尺🤤餐廳用左細細既pan黎焗蘋果批,外層酥皮好鬆脆,好有淡淡既牛油香味,而底下用左蘋果片而唔係用蘋果粒,令口感提升,味道冇想像中咁甜,加埋陣陣玉桂味,入面有啲果玉,唔知係咪蘋果bb ,加埋食令人不其然繼續食😋而中間則係朱古力雪糕,面頭加左塊乾橙片,增加視覺效果,亦曬上脆片同朱古力粒🍫,隔離有藍莓🫐同紅桑莓,增加點綴,打卡一流📸🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼☀️整體而言,由頭大搭入餐廳一刻,店員服務勁貼心又有禮貌🥰,有室外室內揀(各有各感覺)每座位都

🍞焦糖洋蔥、野菌、brie芝士酸種麵包薯條
💵78
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🍎即焗法式蘋果批、雪糕 💵72
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
☀️整體而言,由頭大搭入餐廳一刻,店員服務勁貼心又有禮貌🥰,有室外室內揀(各有各感覺)每座位都設有乾花比客人影相,而牆壁🧱以水泥色為主要色調,加埋溫和既燈光💡,配埋好chill 既輕鬆英文歌,好有feel 😚而食物容器帶有雲石花紋,擺盤靚好岩文青系朋友黎影相📸️,如果頭大再黎都會食蘋果批🤣好食😋

2021-12-07 52 浏览
元朗真係愈開愈多文青cafe見到open rice book到就try tryBook左12點去到既時候都未坐滿 未有人排隊門口有個2人梳化位秋冬坐門口都幾chill幾舒服打開menu 竟然有手工意粉當然要試試佢蟹肉虎蝦手工意粉蕃茄汁base偏甜虎蝦唔太大隻 但無overcook爽口又無殼 nice!手工意粉係比較軟身 唔係乾意粉個種煙韌 但都少少彈牙唔錯既!M7和牛酸種麵包牛肉好淋好有牛肉味個配搭幾好熱latte個豆麻麻地個花…我都係唔係幾想像到係咩😂
元朗真係愈開愈多文青cafe

打開menu 竟然有手工意粉
當然要試試佢

蟹肉虎蝦手工意粉
蕃茄汁base偏甜
虎蝦唔太大隻 但無overcook爽口又無殼 nice!
手工意粉係比較軟身

個配搭幾好

熱latte
個豆麻麻地
個花…我都係唔係幾想像到係咩😂
去完大棠睇紅葉🍂,時間都有D早5點半咁黎到元朗,搵到間裝修簡潔嘅工業風餐廳。餐廳都幾chill,門口放左張梳化、bar枱、高櫈,仲有大大塊嘅落地玻璃,如果朝早拎住杯咖啡坐係出面應該都幾嘆下🤣。店內環境舒服,灰色嘅格調又幾型,Background music個歌單又好好聽。無論坐室內定室外都好relax。👀店內職員幾有禮貌,服務態度都幾好,發覺間鋪6點幾會教暗D燈,店員好貼心咁係教之前提醒每枱客😂😂😂✏️鮮雜莓、紅火龍果乳酪個yogurt 好colourful,好fresh,食完零負擔,仲有生果同脆脆,特別鍾意佢果脆脆甜甜地又有咬口,成個組合清新開胃又有睇頭🤣✏️魚子醬、鵝肝、牛油果、Pancake、田園沙律鵝肝牛油果同pancake呢個配搭好特別,加埋上面D魚子醬同埋pancake入面嘅生果蓉,諗唔到咁match😚。生果蓉少少甜又有檸檬嘅fresh中和曬鵝肝同pancake啲膩感,值得一試😘✏️阿拉斯加蟹肉、虎蝦手打意大利麵呢個真心好食🤩!弓唔好睇佢賣相得蝦🍤,其實個意粉醬有超多蟹肉🦀,虎蝦又新鮮,手打意大利麵好特別,同普通意粉好唔同會厚D韌D🍝✏️55°C松露朱古力蛋糕、雪糕呢個擺盤好靚好精

✏️鮮雜莓、紅火龍果乳酪

✏️魚子醬、鵝肝、牛油果、Pancake、田園沙律

✏️阿拉斯加蟹肉、虎蝦手打意大利麵

✏️55°C松露朱古力蛋糕、雪糕
呢個擺盤好靚好精緻😝💕!蛋糕好濃朱古力味😋。一啖蛋糕一啖雪糕配埋一齊食又岩岩好唔太甜膩,加上有我鍾意嘅脆脆,飯後一甜品真係冇得輸😆😆
2021-12-06
店鋪裝修以工業風為主調,門口採用了開放式設計,店主在擺設上也花了不少心機,有很多打卡位,既可以和朋友來影相,也可以作為慶祝重要節日的地方🤓1. 阿拉斯加蟹肉、虎蝦、櫻花蝦 手打意大利麵($148)醬汁非常濃郁,當中混合了不少蟹肉,鮮味十足!虎蝦個頭很大,蝦肉肉質緊實,吃得出是高品質的蝦🦐而且店家已經提前去了殼和蝦線,超級細心👍🏻手打意大利麵比起普通意大利麵煙韌一些,再加上手打會比較粗,所以更加有咬口。留意手打麵會有淡淡的堿水味~評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 烤葡萄牙伊比利橡果豬鞍($210)豬鞍很有驚喜!上枱之後發現豬鞍幾乎沒有肥肉,由於太多瘦肉所以有些擔心肉質會很柴。但咬落去肉汁超級豐富,不柴不韌,啖啖肉很滿足😋一旁的紅酒汁也和豬鞍很match!小編本身不是特別好豬肉,但這款豬鞍小編強烈推薦👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 法國佬香檳魚湯煮青口($98)青口個頭不算特別大,勝在新鮮沒有腥味。反而魚湯非常出乎意料🤩魚和青口的鮮味交織在一起,令湯底鮮香可口。店家還加了些許忌廉,口感更加順滑😋當中還有不少蒜蓉,既能夠去腥,也令湯底更香!最後當然是全清🤣評分🌕🌕🌕🌕🌕4. 焗法式蘋果批配雲呢拿雪糕($72)蘋果

1. 阿拉斯加蟹肉、虎蝦、櫻花蝦 手打意大利麵($148)
留意手打麵會有淡淡的堿水味~
評分🌕🌕🌕🌕🌕

2. 烤葡萄牙伊比利橡果豬鞍($210)
小編本身不是特別好豬肉,但這款豬鞍小編強烈推薦👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 法國佬香檳魚湯煮青口($98)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

4. 焗法式蘋果批配雲呢拿雪糕($72)
蘋果批上面的crumble牛油味很重,酥脆可口。
蘋果被切成一片片,已經烤到很軟,甜味也更加出。中間還混合了些許肉桂粉,肉桂和蘋果配搭的確是絕配😆
一啖下去軟硬口感交錯,又幾match~
雪糕很重牛奶味👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌕

5. 西柚薄荷梳打($50)
店家先將薄荷和糖一起煮,再用煮出來的水調製飲品,第一口下去有點像酒精飲品🤣過後才感受到西柚的清新,挺特別的味覺衝擊~如果再大杯一些就更好了。
評分🌕🌕🌕🌕🌗
2021-12-02 829 浏览
元朗又一色香味俱全cafe!經過好難唔留意到行工業風嘅proton,高樓底以灰色為主調。外面有sofa同bar枱,感覺已經好Chill。入面仲係open kitchen。晚餐選擇多,輕至沙律,heavy至牛排都有。同BFF揀咗烤龍蝦海鮮意大利飯、驚喜炸大啡菇漢堡包。加$98錢就可以轉套餐。原來係巴馬火腿沙律,鹹香味重。黑松露野菌湯有雜菌粒,好足料。烤龍蝦海鮮意大利飯好重龍蝦味,以蕃茄汁為base。汁同飯嘅比例好,唔會好似食緊湯飯好creamy。龍蝦爽口。話到明海鮮,仲有好多蝦同埋青口。食到好滿足。有面至底係:烘過嘅芝麻包、芝士、炸大啡菇、蕃茄、菜、洋蔥同包 。作為食肉獸,未叫過啡菇burger。炸菇厚,有口感。炸帶出香脆,入面就好Juicy,爆汁。凍飲都可以打靚卡,有層次感。右手邊係焙茶拿鐵,有驚喜。奶同焙茶比例剛剛好,perfect match。左邊係黑糖鮮奶咖啡,第一口係飲到黑糖味,再慢慢浸出咖啡果酸味濃。最後當然要有甜品。暖粒粒窩夫配埋雪糕,一凍一暖。加埋雪糕食係最好味,反而令榛子醬冇咁甜,味道豐富左。擺碟嘅flake 除咗靚,仲增加口感。環境好,嘢食上至沙律,下至甜品都好味,同

沙律

加$98錢就可以轉套餐。原來係巴馬火腿沙律,鹹香味重。
黑松露野菌湯
黑松露野菌湯有雜菌粒,好足料。
烤龍蝦海鮮意大利飯

驚喜炸大啡菇漢堡包

即焗比利時窩夫

最後當然要有甜品。暖粒粒窩夫配埋雪糕,一凍一暖。

環境好,嘢食上至沙律,下至甜品都好味,同埋性格比算高,難怪BFF食完再bookmark。
2021-11-29
沙律
黑松露野菌湯
烤龍蝦海鮮意大利飯
驚喜炸大啡菇漢堡包
即焗比利時窩夫
  • 鮮奶焙茶
元朗近來越開越多cafe,呢間就係我bookmark左好耐嘅Cafe之一。水泥灰牆身、黑金色金屬元素,明顯嘅工業風設計係my cup of tea。下午3點幾黎到,最適合嗌杯咖啡☕,少少甜品,傾下計消磨時間。Latte好喜歡呢個拉花,係一隻好可愛嘅海馬,咖啡師功力不賴呢。咖啡底係nutty味道,幾香滑。 Dirty奶嘅比例較多,適合喜歡淡淡咖啡味嘅朋友,飲落有expresso嘅甘味,然後係奶香味,層次豐富。個人覺得如果能夠沖出水彩畫效果,視覺上會更吸引。焗法式蘋果撻、雲呢拿雪糕蘋果撻外層焗得非常鬆脆,熱辣辣好香牛油味, 而入面又有好濃郁嘅玉桂味。 旁邊嘅雲呢拿雪糕都幾大個,而且有雲呢拿籽,好香滑。加埋燕麥脆片、新鮮水果片同果乾一齊食味道好夾。55%松露朱古力蛋糕、雲呢拿雪糕賣相非常之吸引。朱古力味道非常濃郁,蛋糕質感好豐厚,細細個但已經可以食得好飽。

下午3點幾黎到,最適合嗌杯咖啡☕,少少甜品,傾下計消磨時間

Latte
好喜歡呢個拉花,係一隻好可愛嘅海馬
,咖啡師功力不賴呢。咖啡底係nutty味道,幾香滑。

Dirty
。個人覺得如果能夠沖出水彩畫效果,視覺上會更吸引。

焗法式蘋果撻、雲呢拿雪糕

55%松露朱古力蛋糕、雲呢拿雪糕
賣相非常之吸引

2021-11-25
  • 焗法式蘋果撻、雲呢拿雪糕
2021-11-28 45 浏览
🌕🌕《Proton》 元朗國🌎近年多了很多文青咖啡店🌿,精緻的粗糙的田園的,也造就了年輕人生活的聚腳地🪵。今日小編跟住呀大人走入嚟搵好嘢食😋,據聞這家是 Pet Friendly 🐶的小店,而且廚師製作食物認真🤓,味道口啤也不錯👍🏻!♠️♦️♣️♣️♦️♠️♥️♦️♣️♥️♠️♦️♣️🔳 泰式香辣虎蝦野菜沙律 HK$88🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻這份沙律🥗唔單止份量比想像中多😙,而且也比想像中有擺盤👍🏻!食材有香桃🍑、柚子拆肉、虎蝦🦐、蕃茄🍅、沙律菜🥬、泰式炸蒜片🧄等!食落有輕輕的泰式辣醬🫑味道😋,很小清新☘️呢👍🏻!🔳 煙三文魚野菌手打意大利麵 HK$88🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻上枱時見到煙三文魚🐟連野菌和意大利麵🍝一齊煮,小編呆咗😥!初初心諗,煙三🐟唔係煮完意麵之後就咁放面嘅咩😱?點解要煮埋一齊丫?咁樣好得咩好食咩😗?第一啖送入口😳,又估唔到出奇咁夾喎!煙三🐟除了自己的鮮鹹之外,也混和了忌廉汁的少甜和 Creamy🤍!😆😆小編見識真係少😅!忌廉汁稀稠度剛剛好👍🏻,令菇菇🍄和煙三輕易掛醬!小店的手打意麵🍝較現成的意粉更煙靭軟糯😋,口感十足,而且多一份蛋香🍳。🔳 即焗比利時窩夫、榛子醬、鮮雜莓、雪糕 HK$
🌕🌕

🔳 煙三文魚野菌手打意大利麵 HK$88
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻

🔳 即焗比利時窩夫、榛子醬、鮮雜莓、雪糕 HK$72
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
佢個比利時窩夫🧇係將牛角酥🥐用窩夫機壓製而成的!所以出場時已經很香牛油🧈酥味😙。
牛角酥🥐窩夫🧇下邊乘住軟綿綿的雲尼拿雪糕🍨,一冰🧊一火🔥互相交叠😋👍🏻!加上旁邊的草莓🍓乾、青蘋果🍏、Raspberry 、藍莓🫐和早餐脆脆等助慶🥳,令小編嘆這份 Waffle 時少了罪疚感😆😆!

🔳 Long Black HK$30
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
今日呢杯咖啡☕️味偏Fruity🍒,咖啡豆帶果酸香和豆甜👍🏻!是呀大人喜歡的味道☺️!

♠️♦️♣️♣️♦️♠️♥️♦️♣️♥️♠️♦️♣️

後記:小店雖然位處元朗繁忙大街🚌,但店內裝潢以慵懶的水泥為主☺️,加上近門口前置了大梳化位🛋,也以水泥吧枱高腳櫈🪑串通了店內外環境,粗中帶幼的裝飾,使人身在其中有份懶洋洋看人繁忙嘅心情😆😆!

♥️ Proton
📍地址:元朗教育路83號地舖
同朋友去完露營,做完野人出返人類社會,緊係要嘆返餐好!同朋友揀左呢間好靚工業風既西餐廳,離遠見到已經覺得好吸引入到去果然無失望,裝修、裝飾都做得好靚主打西餐,食物款色都好多,價錢亦唔好貴到好離地朱古力鮮奶咖啡,估唔到朱古力味好出而咖啡味就係後勁到出,完全balance晒兩隻味煙三文魚、野菌手打意大利麵,呢到食得出佢既手打意大利麵係同平時食開個啲唔同,好有口感,三文魚亦唔會太咸,成個汁調味得岩岩好,又唔會好稀好水,汁同麵既比例岩岩好烤大啡菇安格斯牛肉漢堡,大啡菇好多汁,燒完都唔乾爭爭,牛肉味好出,好食!炸雞配蜜糖芥末醬,好多件雞啲炸雞勁卜卜脆,入面啲雞好嫩滑,keep到啲肉汁,點埋個醬食到完全停唔到口呀
同朋友去完露營,做完野人出返人類社會,緊係要嘆返餐好!

同朋友揀左呢間好靚工業風既西餐廳,離遠見到已經覺得好吸引

入到去果然無失望,裝修、裝飾都做得好靚

主打西餐,食物款色都好多,價錢亦唔好貴到好離地

朱古力鮮奶咖啡,估唔到朱古力味好出
而咖啡味就係後勁到出,完全balance晒兩隻味

炸雞配蜜糖芥末醬,好多件雞
2021-11-26 58 浏览
一直想試一間餐廳,可以喺OpenRice book位,真係唔錯!聽講平時好多人約咗好朋友吃午餐,一定要來有靚咖啡飲嘅地方!叫咗輕便嘅午餐,有大蝦意粉樣子唔錯,朋友叫的,評語都係好食嘅。我就叫咗牛扒餐,牛扒林身,肉質口感豐富!最後叫咗啲特色飲品,叫做Dirty咖啡撞凍嘅牛奶!名字特別令人見到個餐牌就想叫佢😂總括嚟講,這次經驗不錯,下次可以再試其他食譜!

約咗好朋友吃午餐,一定要來有靚咖啡飲嘅地方!
叫咗輕便嘅午餐,有大蝦意粉

樣子唔錯,朋友叫的,評語都係好食嘅。
我就叫咗牛扒餐,

牛扒林身,肉質口感豐富!
最後叫咗啲特色飲品,叫做Dirty

咖啡撞凍嘅牛奶!名字特別

令人見到個餐牌就想叫佢😂
總括嚟講,這次經驗不錯,下次可以再試其他食譜!
2021-11-20
呢幾年元朗新入伙樓盘都可以養寵物,帶動連食市也可帶寵物入內,教育路又多一間寵物友善餐廳,門口放置一張黑色服古風梳化,狗狗同主人們都食得很開心💖🐶吾鐘意焗促嘅朋友可以選擇bar枱位置進食,當日外面已滿我地唯有入內進食。🍤虎蝦、阿拉斯加蟹肉粉红汁手打意大利麵 $118🍝意粉賣相吸引麵比一番粗身很有蛋香,口感一流淋得離又煙刃,虎蝦爽彈粉红醬汁剛好掛麵有啖啖蟹肉鲜甜。煙三文鱼、🦞龍蝦沙律、🥚水煮蛋、酸種面包薯條🍟$98朋友很喜歡這個酸種包味道,煙三文鱼夾雜2隻水煮蛋,嫩滑得呢仲系暖暖糖心蓋上粉嫩甜甜酸酸嘅龍蝦沙律醬,新鲜沙律菜同超脆薯條有幸福的感覺☺️值得一讚厨師手藝👍🏻朱古力鲜奶咖啡 $38🍫濃濃香甜嘅朱古力鲜奶味咖啡,拉花精緻不太甜最啱美少女口味。京都鮮奶抹茶 $40🍵京都抹茶嘅回甘配上濃香鲜奶奶泡齒夾流香。

🍤虎蝦、阿拉斯加蟹肉粉红汁手打意大利麵 $118🍝

煙三文鱼、🦞龍蝦沙律、🥚水煮蛋、酸種面包薯條🍟$98

朱古力鲜奶咖啡 $38🍫
濃濃香甜嘅朱古力鲜奶味咖啡,拉花精緻不太甜最啱美少女口味。

京都鮮奶抹茶 $40🍵
京都抹茶嘅回甘配上濃香鲜奶奶泡齒夾流香。
天氣突然變凍最適合冬眠,睡到三點然後落街搵嘢食。元朗區出名多cafe而且各有特色,今次試呢間裝修比較現代風,座位擺設闊落,門口放了一盞射燈及一張型格sofa,適合帶寵物嘅朋友,亦有bar枱高椅,天氣涼爽坐bar枱戶外都好chill。 我地叫=烤大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 $110=厚身安格斯牛肉加上大啡菇洋蔥蕃茄生菜芝士,全部厚切分量之大絕對交足貨,一口咬落去係完全咬唔曬!麵包用咗黑芝麻白芝麻感覺較健康,牛肉用上安格斯牛係值得讚賞,牛魔王表示安格斯牛係最有牛味最好食的。以往食漢堡通常最求其嘅係洋蔥生菜蕃茄,但今次餐廳絕不欺場全部厚切,令洋蔥生菜蕃茄可以中和左牛肉嘅肥膩感。另外仲有配沙律菜+黑醋汁同薯條薯條厚身又唔會炸得過份熱氣,沙律菜加黑醋汁我覺得係絕配,成個set 少少邪惡感又有d菜中和番。 =冬陰功海鮮椰香手打意大利麵 $98=絕對係意想不到!首先在廚房上碟後放在射燈下照著已經相當吸睛,外貌協會嘅我已經俾個賣相吸引住,完全同傳統意式手打意粉餐廳無異,而且配料加上椰汁混合冬陰功的醬汁香味十分撲鼻,未入口己經到味道有一定程度嘅期盼。果然不負期望,海鮮有兩隻蝦,四隻青口,冬陰功醬汁味道豐

我地叫

=烤大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 $110=
另外仲有配沙律菜+黑醋汁同薯條

=冬陰功海鮮椰香手打意大利麵 $98=
果然不負期望,海鮮有兩隻蝦,四隻青口,冬陰功醬汁味道豐富,少少辣味但又不會太辣,就算唔食辣嘅朋友都能夠食到。手打意粉混合這個冬陰功醬汁比起傳統意粉更加能夠帶出醬汁嘅豐富,口感更加入味。

飲品方面我哋叫左

=Flat white $35 及Long Black $30=
Flat white 有用心的拉花圖案,唔會太多奶蓋過左咖啡豆香,味道十分balance,不錯!Long Black 亦不會太苦,亦能夠帶出豆香,啱曬鐘情於咖啡豆香嘅朋友。

整體而言,餐廳給人一個舒服的感覺,有時間的話絕對可以坐低放空一個下午。食物質素亦相當高,餐廳的設計亦可以吸引熱愛打卡嘅朋友。呢間pet friendly 嘅餐廳門口有空間可以招待帶寵物嘅朋友,秋高氣爽,適合行完山放完狗同朋友聚腳嘅地方。

餐牌:

近排新興Cafe特別多,呢間Proton經過親都見工好多人~尤其成日見到狗狗喺出面嘅Sofa添!今日見無咩人就入去坐下,享受一下Metime🌫😌出面都有張吧枱同高椅,如果夜晚嚟坐氣氛應該幾好,仲可以做埋打卡位置!好好彩今日5:30嚟到,作為面包控嘅我當然要試試佢嘅Bagel!煙三文魚忌廉芝士牛油果🥑Bagel🥯配薯條🍟$88雖然係下午茶之選,但份量絕對唔細!又有Bagel又有薯條,澱粉質絕對足夠!自己一個嚟真係會食唔晒~沙律雜菜配以黑醋汁,酸甜清新又開胃。薯條為連皮粗薯,上枱時熱辣辣,感覺係剛剛炸起~一個Close Up即刻睇到曬Bagel嘅餡料!包本身烘過,塗上牛油,自有酥脆口感。內有火箭菜,牛油果及忌廉芝士,也有數片煙三文魚,豐富得來亦唔會喧賓奪主。焙茶鮮奶$38平時唔多喺Cafe見到呢一個飲品。難得今晚跌至15度,就叫咗呢杯香濃抹茶鮮奶暖一暖胃~拉花精緻!聞落有焙茶香,入口滑順,先有茶味甘香,繼而有奶香滲來。茶味次濃郁從口感中體會得到~好飲~(忍唔住咬咗幾啖添)

煙三文魚忌廉芝士牛油果🥑Bagel🥯配薯條🍟$88

焙茶鮮奶$38

(忍唔住咬咗幾啖添)
又係一間成日經過都無位,今日竟然無人排隊嘅餐廳,即刻入去試下先。雖然menu得4頁,但都應有盡有,大至主食burger, pancake, bagel, handmade pasta,小至小食雞翼、薯條、餐湯、甜品樣樣有。2個人叫咗一份意粉、一份漢堡、兩杯飲品。黑咖啡Long Black一開始就先上咗黑咖啡,一嚟到已經見到有油脂係面頭(唔係每間都有呢個效果㗎),飲落好香滑,係nutty嘅咖啡(唔喜歡咖啡酸嘅可以試試!)鮮奶焙茶(熱)唔飲咖啡嘅朋友仔絕對可以試呢杯飲品,焙茶本身有少少苦嘅味道,而佢嘅拉花係有少少似奶蓋、偏厚身嘅感覺,同時入口就中和返個苦味,唔需要落糖,但仍然飲到焙茶嘅味道,再加埋靚靚拉花,我自己就好鐘意喇。虎蝦阿拉斯加蟹肉粉紅汁手打意粉呢個賣相雖然會覺得好似比較普通,但其實望真啲個意粉表面係舖咗好多蟹肉絲,輕輕煎過嘅虎蝦仲好彈牙,加上佢地自製嘅手打意粉,完全掛到汁同蟹肉,推薦!烤大啡菇安格斯牛肉漢堡包薯條賣點唔係賣大size嘅漢堡。漢堡肉扒都做得厚但唔會太乾身,大啡菇新鮮juicy,醬汁同其他調味都唔會太鹹,塊漢堡包有落少少心機係有烘過嘅,加上側邊仲有沙律菜同即炸薯條,食

2個人叫咗一份意粉、一份漢堡、兩杯飲品。

黑咖啡Long Black
黑咖啡

鮮奶焙茶(熱)

虎蝦阿拉斯加蟹肉粉紅汁手打意粉
虎蝦、阿拉斯加蟹肉、粉紅色手打意大利粉

烤大啡菇安格斯牛肉漢堡包薯條
賣點唔係賣大size嘅漢堡。漢堡肉扒都做得厚但唔會太乾身,大啡菇新鮮juicy,醬汁同其他調味都唔會太鹹,塊漢堡包有落少少心機係有烘過嘅,加上側邊仲有沙律菜同即炸薯條,食曬成份都好足夠了!
烤大啡菇安格斯牛肉漢堡包薯條

本身想加$8任食movenpick雪糕,但原來晚餐時間先有,下次一定會再嚟試!
黑咖啡
虎蝦、阿拉斯加蟹肉、粉紅色手打意大利粉
1K
Proton日本刺身帶子,野菌黑松露意大利飯烤美國安格斯鵝肝牛柳鮮雜莓,藍莓醬焦糖pancake鮮奶焙茶價錢💲: $148/ $328/ $80/ $42好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-入到元朗國唔掃街就去左間cafe,用上水泥牆工業風的裝修,門口有張打卡大梳化,可以帶貓狗來一齊食,好正呀😆 通常個個都食brunch,估唔到晚餐都唔錯wor!! -✅✅日本刺身帶子,野菌黑松露意大利飯。刺身帶子讚❤️用到好大粒的帶子,輕輕煎過個面而入面都係保持刺身感覺。咬落軟腍鮮甜😚 係食過得帶子意大利飯最高質個隻‼️risotto就正常發揮,每一粒都包住忌廉汁,軟硬適中。如果佢可以唔收到咁乾水會仲好!-✅烤美國安格斯鵝肝牛柳。牛柳有2舊,5成熟的牛肉煎得啱啱好,入面仲係粉紅色😌 咬落幾嫩又唔韌,牛柳偏瘦,肉味幾濃🤓 配埋舊肥膩的鵝肝好夾,每啖都食到鵝肝油香,又有肉味🤩 中間仲有大啡菇同埋有啲薯仔片的薯蓉,配埋啲牛肉汁好食!-✅鮮雜莓,藍莓醬焦糖pancake。-✅鮮奶焙茶。唔錯,幾濃焙茶味,但唔會苦澀😋
Proton
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅鮮雜莓,藍莓醬焦糖pancake。

✅鮮奶焙茶。唔錯,幾濃焙茶味,但唔會苦澀😋
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅鮮雜莓,藍莓醬焦糖pancake。

✅鮮奶焙茶。唔錯,幾濃焙茶味,但唔會苦澀😋