Potluck Eatery

這間餐廳超美超有feel呀!門口已經佈置得有點文青感覺,室內主要用木系裝修和暖黃燈光為住,整個氣氛超舒服超有格調!感覺很適合情侶約會或慶祝特別節日🥰🌖 是日餐湯+蒜蓉包今天是紅菜頭奶油湯,濃稠的湯沒有一點菜的腥味,健康又好喝!蒜蓉包也很香很酥脆👍🏻🌕 白酒忌廉法式藍青口這個前菜份量不少,青口鮮嫩不腥,白酒汁非常香濃,點蒜蓉包吃也很不錯哦!👍🏻🌕 炭燒美國安格斯肉眼10安士的肉眼牛扒2個人吃足夠了!點了五成熟剛剛好,牛扒裏煎成漂亮的粉紅色,非常嫩而且不會有血水👍🏻,配菜的馬鈴薯非常好吃,有驚艷到我👍🏻🌕 羅勒青醬野菌粗管意粉很少在香港餐廳吃到羅勒口味的粗意粉,這道意粉配上松子和野菌很香,吃完已經很飽很滿足了👍🏻🌖 豆腐雪糕+芝士蛋糕雖然很飽但甜品還是要吃的😍!雪糕有很多口味而我選的這就有很濃的豆腐味道,也不會太甜;芝士蛋糕奶味比較重,都很好吃😋📍 Potluck Eatery尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖🧧人均消費$500

🌖 是日餐湯+蒜蓉包

🌕 白酒忌廉法式藍青口

🌕 炭燒美國安格斯肉眼

🌕 羅勒青醬野菌粗管意粉

🌖 豆腐雪糕+芝士蛋糕

📍 Potluck Eatery
🧧人均消費$500

2024-01-25 62 浏览
係中環放工之後同同事近近哋去左間佐敦西餐廳 環境乾淨 又多食物選擇入座後發現就算係平日,人客都絡繹不絕🤩✨芝士蟹肉焗大啡菇 $108好味鮮香,蟹肉豐富🦀大啡菇肉質鮮嫩✨牛油果醬蟹肉他他伴麵包粒 $208牛油果嘅濃郁滋味同鮮甜蟹肉相得益彰,仲有蕃茄粒粒吊味🍅麵包粒的脆香口感增添層次,美味十足!🍞✨脆炸魷魚伴墨魚汁沙律醬 $98魷魚夠脆,墨魚汁咸咸哋夠曬惹味,最好趁熱食!🦑✨松露野菌烤茄子意大利千層麵 $238素食朋友都岩食!冇肉嘅千層麵!🌿松露野菌香氣濃郁,茄子嘅柔軟口感同野菌嘅豐富風味交融好食!🍄✨柚子蜂蜜 $39幾清甜,諗唔到飲咩可以叫呢個!🍹叫主食(千層麵)仲可以加$40有埋湯飲品甜品送,幾抵!🍴Potluck Eatery📍Potluck Eatery (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖📞26400388
係中環放工之後
同同事近近哋去左間佐敦西餐廳
環境乾淨 又多食物選擇
入座後發現就算係平日,人客都絡繹不絕🤩

✨芝士蟹肉焗大啡菇 $108
好味鮮香,蟹肉豐富🦀
大啡菇肉質鮮嫩

✨牛油果醬蟹肉他他伴麵包粒 $208
牛油果嘅濃郁滋味同鮮甜蟹肉相得益彰,仲有蕃茄粒粒吊味🍅
麵包粒的脆香口感增添層次,美味十足!🍞

✨脆炸魷魚伴墨魚汁沙律醬 $98
魷魚夠脆,墨魚汁咸咸哋
夠曬惹味,最好趁熱食!🦑

✨松露野菌烤茄子意大利千層麵 $238
素食朋友都岩食!冇肉嘅千層麵!🌿
松露野菌香氣濃郁,茄子嘅柔軟口感同野菌嘅豐富風味交融
好食!🍄

✨柚子蜂蜜 $39
幾清甜,諗唔到飲咩可以叫呢個!🍹

叫主食(千層麵)仲可以加$40有埋湯飲品甜品送,幾抵!

🍴Potluck Eatery
📍Potluck Eatery (尖沙咀)
📞26400388
2024-01-23 101 浏览
今日嚟到佐敦一間非常之有情調嘅西餐廳,餐廳嘅佈置好浪漫光線亦都好適合影相😍炸魷魚條$98魷魚份量非常之多炸得脆卜卜,本來黑色嘅沙律醬真係非常之特別,非常爽口,老少咸宜都啱食,特別係黑色嘅醬汁酸酸甜甜咁樣非常之特別🥰海鮮燴飯$258口感煙煙韌韌,而且配埋佢嘅特別醬汁非常之好食,醬汁唔會太鹹,而且味道非常之香濃😜雜菌扁意粉$198意粉香噴噴、而且非常之多蘑菇,蘑菇愛好者千祈唔好錯過啊!Love shot$59一杯甜甜地嘅酒好適合女仔飲,唔會太重酒味,飲落去真係充滿愛蜜桃梳打$28蜜桃味道🐽非常之濃郁,簡直冇得頂芝士蛋糕配雪糕佢係跟餐送㗎,芝士嘅味道好濃郁,口感唔會太硬係啱啱好,好creamy雪糕係雲呢拿,非常之香濃🥰Potluck Eatery尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖

炸魷魚條$98

海鮮燴飯$258

雜菌扁意粉$198
意粉香噴噴、而且非常之多蘑菇,蘑菇愛好者千祈唔好錯過啊!

Love shot$59
一杯甜甜地嘅酒好適合女仔飲,唔會太重酒味,飲落去真係充滿愛

蜜桃梳打$28
蜜桃味道🐽非常之濃郁,簡直冇得頂

芝士蛋糕配雪糕
雪糕係雲呢拿,非常之香濃🥰

Potluck Eatery
尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖

喂喂喂,講真呢,今日去左《Potluck Eatery》,個環境睇落都幾正,燈光啱啱好,坐低嚟就一份輕鬆。睇落果個Tea Set都幾吸引,就嗌咗佢嚟試吓。第一口嘅脆炸魷魚柚子雜菜沙律,咬落去,哗,嗲晒!魷魚酥脆得嚟又唔會油膩,調味粉做得好有心思,跟啲新鮮沙律菜嚟個絕配,柚子加咗個清新kick,食嘅時候下巴嚟個輕鬆微笑,食沙律都有咁開心,難得!緊係下午茶最緊要嘅Tea Set喇,擺上嚟,好似食藝術品咁,賣相靚仔死。鹹點嗰啲自家製蟹肉餅,滿滿嘅蟹肉,唔會啲咸濕濕嗰種,啖啖肉,好滿足。至於甜點,嚦啦蝦拼皇后梳乎厘,甜而不膩,皮薄餡滿,簡直係甜品控嘅小確幸!總括嚟講,今日食得好滿足,離開嗰陣,連步行都輕盈咗啲嘅感覺。下次有時間,一定再嚟試下其他款式!🍰🍹🧁

星期日中午係尖沙咀閑逛,經過見到呢間裝修得幾溫馨嘅餐廳都接近下午菜時段,人唔係特別多,就決定入去入杯咖啡,食個Tea#餐廳環境餐廳有卡位有普通枱,間隔分明空間感十足,係一個傾計舒適既好地方不得不提,餐廳內設洗手間,十分乾淨!抵讚#食物選擇選擇都叫多既~主食有意粉有漢堡有扒,小食選擇就仲多~應有盡有!#食物質素呢個真係有驚喜喎!如標題所說,佢個羅勒青醬粗管麵真係十二分出色!青醬味道恰到好處,配菜雞肉同蘑菇非常夾,只是可能太好味所以份量略嫌少咗啲啲個卡邦尼意粉就大碟好多~味道都唔錯兩杯咖啡都好飲~Expresso soda咖啡帶點酸,但都易入口,越飲越好味!Mocha咖啡味好濃~朱古力味就偏淡,但整體都滿意既~不會太甜總括而言,餐廳比人感覺好舒適,埋單每人二百幾,係尖沙咀黎講性價比都算高!值得推薦!
星期日中午係尖沙咀閑逛,經過見到呢間裝修得幾溫馨嘅餐廳

#餐廳環境

不得不提,餐廳內設洗手間,十分乾淨!抵讚

#食物選擇

#食物質素

個卡邦尼意粉就大碟好多~味道都唔錯

Expresso  soda  and  Ice Mocha
羅勒青醬粗管麵同卡邦尼意粉
羅勒青醬粗管麵同卡邦尼意粉
  • 青醬長通粉同卡邦尼意粉
新一年開始了,約了好友去食餐好先!約去尖沙咀就最方便了,呢間西餐廳就係路口,而且門口簡約光明,好吸引呀!呢間更加係打卡餐廳呢😚入面空間寬敞,燈光柔和,眼見真係好受女生歡迎架。松露野菌烤茄子千層麵,實物比圖片更吸引,好香松露味,麵嘅硬度適中,入邊有各種菇類,真係好健康呀!牛油白酒煎焗比目魚,比目魚肉厚新鮮,食落口啖啖甘香。呢杯燈汁Cocktail 真係好好飲呀!就連我唔好飲酒嘅人,都覺得好好味,好易入口!
新一年開始了,約了好友去食餐好先!

牛油白酒煎焗比目魚,比目魚肉厚新鮮,食落口啖啖甘香。

• 松露野菌烤茄子意大利千層麵
2024-01-08 63 浏览
直行呢條街原來都多咗好多嘢食,多咗好多新餐廳,因為今日多咗時間,行吓行吓原來都有幾間特色嘅嘢食,見到呢間門面裝修好靚,好chill嘅感覺,反正同朋友都要食lunch,咁我哋入咗嚟呢度試吓❤️我哋叫咗兩個set lunch同埋3款小食:🍽️蒜香白酒大蜆意粉午餐:套餐係跟一個湯同埋一杯嘢飲,雜菜湯好好飲,好多配料,味道很豐富,酸酸甜甜咁,好開胃。微微嘅白酒煮成嘅意粉配埋大大隻嘅蜆,賣相好好。香蒜味唔錯能夠帶出蜆肉嘅鮮味,意粉煙靭唔會好腍。嘢飲我揀咗榛子咖啡,好滑好好飲,仲有拉花😉🍽️紐西蘭肉眼八安士午餐:都係有雜菜湯同埋嘢飲,肉眼扒煎得剛剛好,外邊鎖住水份,入邊肉汁爆滿,紐西蘭嘅牛肉咬落去唔會好韌👍🏼🍽️明太子蛋黃醬薯條:薯條新鮮炸脆卜卜,明太子蛋黃醬配上薯條。好好味,有啲日式嘅感覺。🍽️火辣水牛城雞翼四隻:一係好鍾意食水牛城雞翼呢度整得好正宗每一隻雞翼都包住好多汁, 十個讚👍🏼🍽️脆炸魷魚柚子雜菜沙律:個沙律汁好好味,魷魚炸到好乾身好脆口同埋好彈牙,成個配搭好好味,清新嘅柚子配搭得好適合。🍽️阿法卡朵雪糕咖啡:套餐加$38可以試吓呢個,濃縮嘅咖啡淋上去雪糕,好過癮,又熱又凍,兩款撞埋一齊好配👍🏼

我哋叫咗兩個set lunch同埋3款小食:

嘢飲我揀咗榛子咖啡,好滑好好飲,仲有拉花😉

😉 再再再再次嚟到探店,其中一個原因係有🐨應援~ 咁當然依間餐廳一向質素唔錯,一場嚟到就梗係食個lunch啦~ 😎🍝 鱈魚子蝦肉蛋黃醬意粉 😋😋😋😋😋蛋黃醬有起沙嘅質感,完美地掛喺每一條意粉上面,帶有鱈魚子嘅鹹鮮味 ☺️ 有四、五隻蝦肉🦐,爽口彈牙,絕對新鮮!另有芝士🧀碎灑喺面頭,多咗一重奶香味道~ 如果想清爽啲,可以自己加小小檸檬汁落去~ 😉🥣 是日餐湯 😋😋😋😋依日係西蘭花忌廉湯🥦,有西蘭花碎碎嘅口感,少少creamy,少少滑身,唔會太濃~ 😁☕️ 檸檬茶 (熱) 😋😋😋😋🍋檸檬兩塊夠大片,紅茶茶味足夠~午餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 平日午市堂食唔使加一,而燈光同木色裝潢下食嘢都幾放鬆~ 仲諗緊聖誕假期去邊度食嘢hellosss🐨,或者可以考慮下依間㗎~ 大家仲可以趁機打打卡tim~ 🤗🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍝 鱈魚子蝦肉蛋黃醬意粉 😋😋😋😋😋

🥣 是日餐湯 😋😋😋😋

☕️ 檸檬茶 (熱) 😋😋😋😋
🍋檸檬兩塊夠大片,紅茶茶味足夠~

午餐 💵💵 約港幣$90/人

2023-12-22
2024-01-06 556 浏览
如題,所有食物「普通」、「一般」,無咩特別。餐廳裝修係令既,但食物比餐廳環境差。特別係個比目魚,$3xx,好似好大舊,但原來入面有好大舊骨架又唔好食我出面食果啲啖啖肉都唔使$300。。。佢真係貴。其他野好似3重芝士pizza、明太子蒜香多士、黑松露薯條,都係咁上下。薯條唔夠香脆。同expected既質素有差距。飲左杯Milk, Rose, Bailey既酒 $8x , OK不過應該唔會再嚟,因為無野吸引到我再試。
又唔好食
我出面食果啲啖啖肉都唔使$300。。。佢真係貴。

不過應該唔會再嚟,因為無野吸引到我再試。
今日同澳洲返嚟嘅朋友敘舊,揀咗呢間餐廳,覺得環境幾舒服,食物睇落吸引,餐廳門口仲有聖誕裝飾可以一齊影相。我哋見到有個二人晚餐($688),於是唔想煩就叫咗。首先上咗南瓜忌廉湯同埋蒜蓉包,佢個南瓜忌廉湯非常濃郁,淡淡南瓜嘅清甜,而且打得好滑溜,會覺得飲落好舒服好Fresh🥰 另外個蒜蓉包,就非常香脆,微熱,而且聞到香噴噴嘅蒜蓉味,可以點上南瓜濃湯一齊食😋 黑松露芝士薯條 估唔到佢個份量幾大,兩個人食都有啲飽,好似食極唔到底,薯條炸得香脆,黑松露散佈晒全部薯條😌 我哋叫咗兩個主食,兩個都係肉🤣 炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁先講伴菜,薯仔烤得非常入味,再配上甜甜的紅桑子汁,更開胃,豬鞍架外層烤到微微金黃色,肉質口感彈牙鮮嫩,特別配上甜甜嘅紅桑子汁,真係好開胃!佢呢個份量都夠食,朋友話飽!我哋加咗錢 $148 ,因為想食埋炭燒美國安格斯肉眼 (10安士)!真心推薦大家食,係近期食過比較好食嘅肉眼扒🥰 我哋叫咗五成熟,牛肉整體半肥瘦,結實嘅肉質夾雜着半肥肉,令成個安格斯肉眼充滿油脂感,而且肉質非常軟腍,唔使經過過多咀嚼,就已經食左落肚,而且口腔總會徘徊一陣陣牛香,牛肉嘅肉汁停留喺口腔。大力推薦🙈 之

我哋見到有個二人晚餐($688),於是唔想煩就叫咗。

南瓜濃湯
蒜蓉包

黑松露芝士薯條

我哋叫咗兩個主食,兩個都係肉🤣

炭燒美國安格斯肉眼

之後有兩個甜品,分別係雲呢拿雪糕同埋藍莓芝士蛋糕。

佢個雲呢拿雪糕都好好食,應該係自家製,香草味濃郁同埋整體軟滑、綿密!

藍莓芝士蛋糕混合左藍莓嘅酸,同埋芝士嘅香濃,令蛋糕更加濕潤,都好食!
雲呢拿雪糕
藍莓芝士蛋糕

飲品方面,我哋就叫咗兩杯英式奶茶~奶嘅份量就自己調節🤣
英式奶茶

雲呢拿雪糕
藍莓芝士蛋糕
英式奶茶
2023-12-28 2874 浏览
尖沙咀搵午餐食,經過柯士甸道鬧市,見到有間清新文青餐廳,就入去試吓。「Potluck Eatery」木系裝修帶點工業風,門前有半露天座位。一進內,餐廳製造咗一個寬敞嘅文青打咭空間,天花吊有大月亮,牆上畫有樹嘅大壁畫,而且已經掛上聖誕樹同裝飾,充滿聖誕浪漫氣氛。𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓⊛白酒忌廉藍青口 $238藍青口飽滿肥美,肉質好嫩滑,充滿鮮甜味同海水味,份量都多。好鍾意佢個汁,香濃忌廉汁散發出清幽嘅酒味,好香,同海鮮好夾,我直頭有飲埋個汁,亦可選擇紅咖喱汁。𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖午餐已包括餐湯同飲品,另可加錢升級飲品及甜品。𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦⊛紅菜頭湯用新鮮紅菜頭打成,啖啖係紅菜頭蓉,真材實料,味道清甜好fresh,卡路里低,好啱追求健美嘅女仕,飲完即刻感覺健康咗。𝑀𝑎𝑖𝑛⊛脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁 $138見到脆漿混合咗香料,炸得香脆唔油膩,豬扒厚身,切開已經見到好Juice,入口肉質嫩,唔會炸到乾晒,醃得入味,尤其依附住豬扒骨啲筋同肥膏位好甘香,配蒜蓉牛油汁鹹鹹哋勁蒜香,伴有麻醬沙律菜,清新減膩。⊛紐西蘭肉眼 (8安士) $168選擇七成熟,肉眼口感軟腍juice,味道甘香
白酒忌廉藍青口
𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
⊛白酒忌廉藍青口 $238

𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖
午餐已包括餐湯同飲品,另可加錢升級飲品及甜品
紅菜頭湯
𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
⊛紅菜頭湯
脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁
𝑀𝑎𝑖𝑛
⊛脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁 $138
紐西蘭肉眼 (8安士)
⊛紐西蘭肉眼 (8安士) $168
選擇七成熟,肉眼口感軟腍juice,味道甘香,配燒汁,伴菜有新薯、椰菜仔、甘荀,烤得香甜。
阿法卡朵雪糕咖啡
𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡
⊛阿法卡朵雪糕咖啡 +$38
Affogato係意大利經典咖啡甜品,雲呢拿雪糕放杯內,按自己份量淋上濃縮咖啡,雪糕溶會慢慢形成泡沫,好治癒。入口泡沫感好重,好滑,似食緊溶溶哋嘅咖啡雪糕,或者飲緊加咗雪糕球嘅咖啡,介乎甜品與飲品之間,口感層次豐富,啱晒鍾意飲咖啡又想食甜品嘅朋友,個人就好鍾意呢個甜品,必食推介。
雪糕配朱古力焦糖窩夫
⊛雪糕配朱古力焦糖窩夫 +$35
雪糕有三款味道可以選擇,朱古力雪糕香濃,窩夫好脆,配朱古力醬同焦糖漿。
Iced Americano、Iced Mocha
𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘
⊛ Iced Americano +$3
凍美式口感清爽,啡味柔和,奶同糖漿分開上。

⊛ Iced Mocha +$18
濃濃咖啡香與朱古力風味兼備,口感香滑,不太甜。
#Potluck Eatery
地址:尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
2023-12-14
白酒忌廉藍青口
紅菜頭湯
脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁
紐西蘭肉眼 (8安士)
阿法卡朵雪糕咖啡
雪糕配朱古力焦糖窩夫
Iced Americano、Iced Mocha
•菠菜煙三文魚Pizza Spinach and smoked salmon pizza(⭐️7.5/10)推介大家去potluck eatery可以試吓呢個Pizza🍕個餅底好薄好脆💥,好足料,超多芝士🧀、菠菜🥬、煙三文魚🍣,好食!Recommend to order this pizza if you heading to potluck eatery. 🍕Ultra thin crispy crust💥, with extravagant amount of toppings: cheese🧀, spinach🥬 and smoked salmon🍣, so good!•松露野菌烤茄子千層麵 Truffle mushroom and eggplant lasagna (⭐️7/10)難得見到有素食版嘅lasagna,當然要試吓😽雖然係素食,但都幾好味👍🏻,松露野菌🍄食落好香加埋茄子🍆,意外地幾夾!We opted for this vegan version lasagna , as it rarely find elsewhere😽Despite,it is a vegan di

難得見到有素食版嘅lasagna,當然要試吓😽

We opted for this vegan version lasagna , as it rarely find elsewhere😽Despite,it is a vegan dish, it tasted amazing👍🏻, rich flavourful truffle mushroom🍄 paired wonderfully with eggplant🍆!

•蒜蓉香草雞翼 Garlic & herbs chicken wings(⭐️6/10)
雞翼好香蒜蓉香草🍗,好適合作為前菜之選,但雞肉食落偏乾🥲

An ideal appetisers to go for, chicken wings imbued with the fragrance of garlic and herbs🍗, but the chicken was not very juicy🥲

📍Potluck Eatery
⭐️𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜:6.8/10
💸𝘼𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩:$200-400

2023-12-23 74 浏览
前幾日約左朋友dinner去左間位於尖沙咀既Cafe 餐廳裝潢以木系為主,門口有outdoor位置夠哂chill。餐廳樓底高,環境十分寬敞舒服。仲有幅大壁畫樹比人打卡🤣。適逢聖誕節,佈置左好多掛飾,十分有氣氛🎅🎄。黑松露芝士薯條 $78係我最愛既粗薯,炸到脆卜卜,配黑松露芝士粉,香氣撲鼻,好邪惡🤤而且份量都好多。西班牙乳豬 (1/4) $268乳豬燒到外層又薄又脆,肉質嫩滑多汁,油脂豐富,香濃肉汁沾埋醬料一齊食,味道昇華。牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 $258用蠔汁煮成既意大利飯真係第一次食,非常特別!入口鮮甜, 蠔味濃郁, 意大利飯裡仲有蠔肉, 雖然細細隻但係好肥美幼滑。帶子厚身鮮甜,爽口彈牙,推介!🍑蜜桃梳打 $42濃郁蜜桃香氣,唔太甜,可以解膩。朱古力榛子夾餅 $48夾餅中間有一層榛子朱古力,味道香濃,滿滿的幸福感。
前幾日約左朋友dinner
去左間位於尖沙咀既Cafe

黑松露芝士薯條 $78

西班牙乳豬 (1/4) $268

牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 $258

🍑蜜桃梳打 $42
濃郁蜜桃香氣,唔太甜,可以解膩。

朱古力榛子夾餅 $48
夾餅中間有一層榛子朱古力,味道香濃,滿滿的幸福感。
二訪呢間西餐廳特別鐘意聖誕出街食飯,感受一下節日嘅氣氛呢間餐廳有大大小小嘅🎄比我慢慢影,好有氣氛門口仲有Ian 陳卓賢迎接你😍食物有好多款Appetizer ,Salad ,pizza 最後都係揀咗手搖秘製醬汁海鮮拼盤 (2人套餐)⭐️是日餐湯紅菜頭湯🫶🏻,超好味,將紅菜頭攪成蓉,每一啖都飲到紅菜頭嘅鮮甜味,有質感,仲可以抗氧化有脆脆蒜蓉包,點住湯一齊食仲好⭐️煙三文魚意大利黑醋沙律三文魚大大片,撈勻黑醋醬汁一齊食,令沙律菜帶一點點酸味,菜幾新鮮手搖秘製醬汁海鮮拼盤完全係夠曬飽包大大隻Lobster,魷魚,青口,大蜆蔬菜有薯仔,粟米波士頓龍蝦🦞 肉爽口,龍蝦開邊上,裏面有好多膏大蝦鮮甜,紐西蘭青口&大蜆冇沙,冇雪味,吸曬醬汁嘅味,好juicy 粟米鮮甜,薯仔好飽肚醬汁係蕃茄底,帶少許羅勒味,煮成杰身甜品-有藍莓🫐cheesecake,雪糕(綠茶/雲呢拿) 揀同朋友揀咗綠茶雪糕& cheesecake Cheesecake 好出色,中間係幼滑嘅酸忌廉,細粒藍莓,芝士味濃郁,軟硬適中,餅底唔會鬆散,好香嘅牛油味綠茶🍵雪糕放喺一個好靚嘅杯入面,感覺高級左👍🏻抹茶味好香濃,幼滑飲品🍸同朋友揀咗紅酒
二訪呢間西餐廳
特別鐘意聖誕出街食飯,感受一下節日嘅氣氛
呢間餐廳有大大小小嘅🎄比我慢慢影,好有氣氛
門口仲有Ian 陳卓賢迎接你😍

食物有好多款
Appetizer ,Salad ,pizza

最後都係揀咗
手搖秘製醬汁海鮮拼盤 (2人套餐)
⭐️是日餐湯
有脆脆蒜蓉包,點住湯一齊食仲好

⭐️煙三文魚意大利黑醋沙律

手搖秘製醬汁海鮮拼盤
完全係夠曬飽
包大大隻Lobster,魷魚,青口,大蜆
蔬菜有薯仔,粟米
波士頓龍蝦🦞 肉爽口,龍蝦開邊上,裏面有好多膏
粟米鮮甜,薯仔好飽肚
醬汁係蕃茄底,帶少許羅勒味,煮成杰身

甜品
-有藍莓🫐cheesecake,雪糕(綠茶/雲呢拿) 揀
同朋友揀咗綠茶雪糕& cheesecake
綠茶🍵雪糕放喺一個好靚嘅杯入面,感覺高級左👍🏻
抹茶味好香濃,幼滑

飲品🍸
同朋友揀咗紅酒,白酒各一杯
2款酒都好幾有質素,唔會淡,但又易入口
House wine 黎講,幾好!

最好預先預約,如果想靜靜地傾偈,可以叫職員留入面有一個小角度,坐得幾舒服ga
2023-12-21
  • 藍莓芝士餅
  • 手搖秘製醬汁海鮮拼盤
2023-12-21 60 浏览
🍰🍝Potluck Eatery🥩☕️朋友補祝食生日飯,想靜靜地食餐飯,唔太多人,佐敦呢邊遠離塵囂,岩哂我地需要👍🏻🔸 炭燒美國安格斯肉眼 $ 468 - 美國安格斯肉眼五成熟,肉質更加多汁美味。餐廳把肉眼以格紋烤制,使用少量的鹽和胡椒等調味品,提升味道,內部則保持嫩滑多汁。搭配薯仔配菜和醬料,以提供更豐富的口味體驗。🔸鵝肝牛肝菌扁意粉 $198 - 鵝肝&牛肝菌這兩種高級食材,讓人期待著既口感和味道。鵝肝具有豐富的脂肪濃郁,牛肝菌比較少有餐廳用野生菌類,濃郁鮮美。意粉保持著一定的彈性。配合奶油、蒜末、白酒等非常香。賣相亦賞心悅目。🔸升級套餐 +$40 - 洋蔥餐湯+烤蒜蓉包+芝士蛋糕+飲品,我地揀左咖啡同伯爵茶。洋蔥湯咸香濃郁,飲得出好足料👍🏻芝士蛋糕奶味比較重,凍餅我最愛🤭食完都覺得好滿足,下次再約朋友high tea都可以再過黎,應該係寧靜同寬闊既選擇👍🏻
🍰🍝Potluck Eatery🥩☕️

2023-12-17