招聘中
$17,000-$19,000
月薪 (面议)

Potluck Eatery

2023-12-28 2275 浏览
尖沙咀搵午餐食,經過柯士甸道鬧市,見到有間清新文青餐廳,就入去試吓。「Potluck Eatery」木系裝修帶點工業風,門前有半露天座位。一進內,餐廳製造咗一個寬敞嘅文青打咭空間,天花吊有大月亮,牆上畫有樹嘅大壁畫,而且已經掛上聖誕樹同裝飾,充滿聖誕浪漫氣氛。𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓⊛白酒忌廉藍青口 $238藍青口飽滿肥美,肉質好嫩滑,充滿鮮甜味同海水味,份量都多。好鍾意佢個汁,香濃忌廉汁散發出清幽嘅酒味,好香,同海鮮好夾,我直頭有飲埋個汁,亦可選擇紅咖喱汁。𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖午餐已包括餐湯同飲品,另可加錢升級飲品及甜品。𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦⊛紅菜頭湯用新鮮紅菜頭打成,啖啖係紅菜頭蓉,真材實料,味道清甜好fresh,卡路里低,好啱追求健美嘅女仕,飲完即刻感覺健康咗。𝑀𝑎𝑖𝑛⊛脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁 $138見到脆漿混合咗香料,炸得香脆唔油膩,豬扒厚身,切開已經見到好Juice,入口肉質嫩,唔會炸到乾晒,醃得入味,尤其依附住豬扒骨啲筋同肥膏位好甘香,配蒜蓉牛油汁鹹鹹哋勁蒜香,伴有麻醬沙律菜,清新減膩。⊛紐西蘭肉眼 (8安士) $168選擇七成熟,肉眼口感軟腍juice,味道甘香
白酒忌廉藍青口
𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
⊛白酒忌廉藍青口 $238

𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖
午餐已包括餐湯同飲品,另可加錢升級飲品及甜品
紅菜頭湯
𝑆𝑜𝑢𝑝 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦
⊛紅菜頭湯
脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁
𝑀𝑎𝑖𝑛
⊛脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁 $138
紐西蘭肉眼 (8安士)
⊛紐西蘭肉眼 (8安士) $168
選擇七成熟,肉眼口感軟腍juice,味道甘香,配燒汁,伴菜有新薯、椰菜仔、甘荀,烤得香甜。
阿法卡朵雪糕咖啡
𝐷𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡
⊛阿法卡朵雪糕咖啡 +$38
Affogato係意大利經典咖啡甜品,雲呢拿雪糕放杯內,按自己份量淋上濃縮咖啡,雪糕溶會慢慢形成泡沫,好治癒。入口泡沫感好重,好滑,似食緊溶溶哋嘅咖啡雪糕,或者飲緊加咗雪糕球嘅咖啡,介乎甜品與飲品之間,口感層次豐富,啱晒鍾意飲咖啡又想食甜品嘅朋友,個人就好鍾意呢個甜品,必食推介。
雪糕配朱古力焦糖窩夫
⊛雪糕配朱古力焦糖窩夫 +$35
雪糕有三款味道可以選擇,朱古力雪糕香濃,窩夫好脆,配朱古力醬同焦糖漿。
Iced Americano、Iced Mocha
𝐷𝑟𝑖𝑛𝑘
⊛ Iced Americano +$3
凍美式口感清爽,啡味柔和,奶同糖漿分開上。

⊛ Iced Mocha +$18
濃濃咖啡香與朱古力風味兼備,口感香滑,不太甜。
#Potluck Eatery
地址:尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
2023-12-14
白酒忌廉藍青口
紅菜頭湯
脆香豬柳扒伴蒜蓉香草牛油汁
紐西蘭肉眼 (8安士)
阿法卡朵雪糕咖啡
雪糕配朱古力焦糖窩夫
Iced Americano、Iced Mocha
2023-11-22 2320 浏览
朋友生日專登揀咗間靚靚café同有啲情調同佢慶祝吓,依間café啲環境好靚好啱傾偈。佢雖然有啲雙人餐但冇我哋想食既千層麵咁我哋就散叫,再另外可以+$40 跟餐。而且啲野食都算大份好啱share 食😆#凱撒沙律 ($108) – 沙律既份量都好,個面有好多芝士碎同煙肉片。沙律醬既份量啱啱好全部菜都撈到醬,另外麵包粒好脆同煙肉片幾香。🥰#松露野菌烤茄子千層麵 ($258) – 千層麵上碟好香而且芝士面好吸引人,食落個浸蘑菇醬味好香,千層麵入面有好多菇,份量好足令到人每一啖都好菇好正,食落冇想像中咁膩。眼見依碟差唔多枱枱都有叫咁濟,果然係屬於必點之一👍🏻👍🏻#帶子鮮蠔汁意大利飯 ($228) – 意大利飯煮得幾好,仲keep 到個口感唔會爛哂食糊仔咁。佢個醬汁係用蠔佢調味仲見到有少少既蠔碎係入面,個汁幾特別有少少似蠔豉既味,個種鮮味又唔會令到個飯太油。另外我哋跟餐既餐湯係南瓜湯同埋甜品有兩款揀,餐湯南瓜味好出而且麵包焗到好脆但又唔乾唔硬。 甜品有芝士蛋糕同豆腐雪糕揀,我哋要咗雪糕。豆腐味幾出每一啖都好滿足,而且好大球😂😂另外openrice 訂餐仲有85折,當堂更加抵食🤑🤑

另外openrice 訂餐仲有85折,當堂更加抵食🤑🤑
  • 松露野菌烤茄子意大利千層麵
昨晚和久違的朋友相聚,我們選擇了 Potluck Eatery 这家餐廳。餐廳的裝修充滿了文青氣氛,以簡約木系和工業風為主,寬敞的空間裡有著大壁畫和小木凳打卡位,讓人感到非常放鬆。✨這家餐廳主打多國菜,我們點了招牌菜「手搖秘製醬汁海鮮拼盤」($528)。⚓️🦞🍅 這道拼盤包含了波士頓龍蝦、鮮鮑魚、紐西蘭青口、大蜆、大蝦、炭燒八爪魚、粟米和薯仔,搭配特製的蕃茄醬,令人食慾大增!😋此外,我們還點了兩道甜品:法式焦糖燉蛋($58)🍮:蛋燉的質感綿密柔滑,配上香氣四溢的焦糖,每一口都帶來濃郁的甜蜜滋味。🔥🍯朱古力榛子夾餅($48)🍫🌰:榛子的香氣與朱古力的濃郁完美結合,餅皮酥脆,內餡豐富濃郁。每一口都充滿了朱古力的香甜和榛子的馥郁,讓人愛不釋手。😍💰我們共計消費 $697,已包括 10% 的服務費。

此外,我們還點了兩道甜品

💰我們共計消費 $697,已包括 10% 的服務費。
2024-05-07
用餐时段
5天前 0 浏览
今日去咗一間好chill嘅西餐 ☕店內裝潢風格為木系復古風,門口位仲可以坐喺度打卡食嘢🍽️ 絕對啱曬有養狗狗嘅sis🐶店舖裏面仲有一幅大壁畫🏖️ 成餐飯既氛圍都覺得好舒適🙆🏻‍♀️黑松露芝士薯條 $78金黃香脆嘅薯條,加上熱溶芝,薯條新鮮炸起,外脆內稔,面頭仲有大量芝士碎白酒忌廉汁大蜆 $198蜆肉肥美,白酒配大蜆,味道再提升⬆️香辣鮮蝦柚子沙律 $78清甜柚子配秘製泰式酸辣汁,非常清新醒胃,新鮮爽口大蝦配爽甜柚子,啱哂兒家天氣香辣雞扒漢堡 $108雞扒煎得香嫩多汁 ,配上脆炸薯條同黑醋沙律,味道昇華紐西蘭肉眼 $1687成熟🥩全條無骨肉眼,肉質鮮嫩,味道清香且肉汁豐富,有豐富油花但不油膩

黑松露芝士薯條 $78

白酒忌廉汁大蜆 $198
蜆肉肥美,白酒配大蜆,味道再提升⬆️

香辣鮮蝦柚子沙律 $78

香辣雞扒漢堡 $108
雞扒煎得香嫩多汁 ,配上脆炸薯條同黑醋沙律,味道昇華

紐西蘭肉眼 $168

Potluck Eatery以木系做主題,環境寧靜,座位闊落舒服,每張枱都有小蠟燭🕯️增加浪漫氣氛,岩晒同閨密/另一半黎拍拖撐枱腳👫ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ🌟香草蒜蓉焗青口 $138一上枱已經聞到香味,香草蒜蓉雖然濃味但唔會蓋住青口嘅鮮味😌,底下嘅薯蓉都好滑,重牛油香,賣相都好吸引🫶🌟牛油果蟹肉他他 $208蟹肉份量好有誠意,加埋牛油果🥑、蕃茄粒等配料,屬清新開胃之選🌱🌟羅勒青醬野菌粗管意粉 $168羅勒香草味重,加上蒜頭、松子、芝士🧀等嘅青醬味道濃郁,每條意粉都掛滿醬汁🤤🌟Glowing Sunset $79🌟Love Shot $89呢度嘅mocktail 同cocktail都好多選擇,味道唔會太甜! 微醺就係傾心事嘅最佳狀態🥰ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

🌟香草蒜蓉焗青口 $138

🌟牛油果蟹肉他他 $208

🌟羅勒青醬野菌粗管意粉 $168

🌟Glowing Sunset $79
🌟Love Shot $89

ᨎᨎᨎᨎᨎᨎ
2024-04-29
小編今日來到尖沙咀一間咖啡店「Potluck Eatery」,餐廳裝修以木系文青風為主題,牆上有幅手繪的大樹壁畫💚 店內環境空間感大,氣氛悠閒感覺紓壓✨今次點了「二人晚市套餐」,包括餐湯、餐包、1款前菜,2份主菜、2款甜品及飲品,適合情侶或親朋好友一起聚餐,放鬆心情享受美食的幸福滋味🙌🏻「炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁」豬鞍取自肩肉和梅頭肉的部位,肉質特別鮮嫩,而且脂肪含量較低🐷 炭燒豬鞍超厚切,豬肉味道香濃,而且保持濕潤而不乾,加上紅桑子汁同蘋果蓉的酸甜提升鮮味🍏 必食推介的主菜✅「牛油白酒煎焗挪威比目魚」比目魚煎至金黃色,魚皮煎至香脆,比目魚口感保持鮮嫩,配上牛油及白酒香氣十足🧈只需移走主骨部份取出魚扒,就吃出啖啖鮮嫩魚肉,配菜是蕃茄蓉配焗新薯🍅🥔 溫比目魚扒配蕃茄薯仔毫無油膩感,無負擔之選🐟是日湯品「南瓜湯」🎃金黃色的南瓜忌廉湯口感順滑,配上蒜蓉包,味道清新而不膩,啖啖南瓜香甜味道,值得一試🙌🏻前菜「黑松露芝士薯條」上枱時香氣十足,在薯條上灑滿黑松露碎和芝士碎🧀 薯條份量足料,外脆內軟,黑松露味道香濃🍟甜品「朱古力雪糕」香濃的朱古力雪糕,可可味醇厚,甜度適中,令人幸福又滿足的甜品🍨🍫

甜品「朱古力雪糕」香濃的朱古力雪糕,可可味醇厚,甜度適中,令人幸福又滿足的甜品🍨🍫 「芝士蛋糕」芝士的濃香口感幼滑,加上朱古力醬增加味道層次,值得一試🍰 配上一杯凍檸檬茶清新又解膩🍋

🍽 :二人晚市套餐(炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁;牛油白酒煎焗挪威比目魚;南瓜湯;黑松露芝士薯條;朱古力雪糕;芝士蛋糕)
👅好味指數:8.25/10;8.25/10;7.75/10;8.0/10;8.0/10;7.75/10)
💰消費:HK$688 +1
📍 地址:Potluck Eatery (尖沙咀) 尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
🈹推介優惠:N/A
2024-05-05 0 浏览
朋友知我鍾意食🦞🐙🐟🥔海鮮盆~ bookmark左呢間我😍⋯⋯ 🖐🏻手搖秘製醬汁海鮮盆~ 青口、大蜆、龍蝦、大蝦、八爪魚,海鮮們鮮甜剛剛熟,醬汁是香香辣辣辣~西班牙乳🐽~ 皮脆、配菜薯條很好吃鵝肝多士🍞~😗滑溜讓菇菇~Glowing Sunset 🍹謝謝朋友既大餐,壓軸是甜品, 🤪小丸子又有心事🎵⋯⋯ 朋友堅稱唔知店家會畫埋公仔🫣其實呢…我成日經過既 但又無咩望入去,佢外觀簡約,以為是文青cafe。

西班牙乳🐽~ 皮脆、配菜薯條很好吃

鵝肝多士🍞~😗滑溜

讓菇菇~

Glowing Sunset 🍹

ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡᴘᴏᴛʟᴜᴄᴋ ᴇᴀᴛᴇʀʏ 店舖位於柯士甸道近山林道每次駕駛經過時都會被餐廳的正門吸引門前有半露天座位,當日亦見有帶寵物的客人光顧一入室內,餐廳控有一個非常非常大的空間感每檯之間的位置都非常充足非常適合一大班人聚會邊聊天邊食飯木系裝修帶點工業風配合牆上大壁畫非常靚餐廳有提供ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ選擇好主菜之後可以加$40配上頭盤,餐湯,飲品及甜品紅菜頭湯配蒜蓉包用新鮮紅菜頭打成蓉入口調味並非很多但啖啖感到真材實料非常健康蒜蓉包入口香脆不錯脆炸魷魚伴墨魚汁沙律醬$98魷魚外層炸至酥脆配上好特別嘅黑色墨魚汁沙律醬非常開胃的小食黑松露雜菌意大利飯$168意大利飯軟硬度適中淡淡黑松露味道每啖都有雜菌不錯西班牙乳豬 (1/4) $268剛好上檯是乳豬脾乳豬皮燒得好香脆肉既部份非常嫩滑ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ ᴍᴀʀᴛɪɴɪ $85咖啡配上酒非常之夾咖啡的油脂經過打氣,會讓外觀有著一層綿密的泡沫將經典的三顆咖啡豆浮在泡沬上既好睇又好飲推薦ᴘᴏᴛʟᴜᴄᴋ ᴇᴀᴛᴇʀʏ (ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ)📍 ɢ/ꜰ, 136-138 ᴀᴜꜱᴛɪɴ ʀᴏᴀᴅ, ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛ
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

ᴘᴏᴛʟᴜᴄᴋ ᴇᴀᴛᴇʀʏ
店舖位於柯士甸道近山林道
每次駕駛經過時都會被餐廳的正門吸引
門前有半露天座位,當日亦見有帶寵物的客人光顧

一入室內,餐廳控有一個非常非常大的空間感
每檯之間的位置都非常充足

乳豬皮燒得好香脆
肉既部份非常嫩滑

ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ ᴍᴀʀᴛɪɴɪ $85
咖啡配上酒非常之夾
咖啡的油脂經過打氣,會讓外觀有著一層綿密的泡沫
將經典的三顆咖啡豆浮在泡沬上
既好睇又好飲
推薦

📍 ɢ/ꜰ, 136-138 ᴀᴜꜱᴛɪɴ ʀᴏᴀᴅ, ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜɪ
成日經過尖沙咀都會見到呢間有小露台同盆栽嘅餐廳,終於有機會試吓呢間木系cafe。🌟二人餐🌟✨手搖秘制醬汁海鮮拼盤$688✨🦐🦞🐙有餐湯,沙律,海鮮拼盤,甜品,飲品!✨Soup of the Day✨是日餐湯🥣金黃色的南瓜湯味道香甜濃郁,灑上香草粒和淋上鮮奶油,可以配上烤蒜蓉包享用。✨Smoked Salmon Salad with Balsamic Vinegar✨煙三文魚意大利黑醋沙律🥗咸鮮煙三文魚捲成玫瑰花模樣,車厘茄和新鮮的沙律菜,清爽健康。✨Handshake Seafood Platter✨手搖秘制醬汁海鮮拼盤全隻澳洲爆膏龍蝦,大蝦,炭燒八爪魚,紐西蘭青口,大蜆,配上秘製蕃茄醬汁,微辣,加上海鮮的精華,啖啖鮮味!龍蝦好多膏,八爪魚🐙爽口彈牙,青口味道鮮甜,大蜆無沙!底下仲鋪咗粟米條同烤過嘅馬鈴薯,夠飽肚!✨甜品🍨🎂雪糕(朱古力/雲呢拿/芋頭)或者藍莓芝士蛋糕✨餐飲🥂可以選擇:紅白酒/美式咖啡/鮮檸茶/英式奶茶

🌟二人餐🌟
✨手搖秘制醬汁海鮮拼盤$688✨🦐🦞🐙
有餐湯,沙律,海鮮拼盤,甜品,飲品!

✨Soup of the Day✨
是日餐湯🥣

煙三文魚意大利黑醋沙律🥗

✨Handshake Seafood Platter✨
手搖秘制醬汁海鮮拼盤

龍蝦好多膏,八爪魚🐙爽口彈牙,青口味道鮮甜,大蜆無沙!

底下仲鋪咗粟米條同烤過嘅馬鈴薯,夠飽肚!

甜品🍨🎂
雪糕(朱古力/雲呢拿/芋頭)或者藍莓芝士蛋糕

✨餐飲🥂
可以選擇:紅白酒/美式咖啡/鮮檸茶/英式奶茶
2024-04-21 61 浏览
位於尖沙咀既一間西式Cafe,餐廳環境主要為木系格調,而且有一幅大樹壁畫🌳可以俾人打卡📸整體環境寬闊舒適~主菜可以+$40升級為套餐,有湯、蒜蓉包、甜品同飲品🍹是日餐湯係椰菜花湯,椰菜花加上忌廉打成既忌廉湯,味道帶蔬菜甜味👅幾清爽。蒜蓉包香脆,幾香蒜蓉牛油味👍🏻🍴明太子蛋黃醬薯條($76)薯條粗身🍟表面脆卜卜,幾香薯味,明太子蛋黃醬味道鹹香👅配薯條一流👍🏻🍴蒜蓉香草雞翼($69/4隻)雞翼外皮香脆,肉質幾滑,好香蒜蓉香草味👄🍴黑松露野菌意大利飯($168)意大利飯軟硬適中👌🏻野菌爽口,忌廉味比黑松露味較突出💁🏻‍♀️🍴鵝肝牛肝菌扁意大利粉($198)鵝肝煎到表面焦脆,有油香,牛肝菌份量幾足👐🏻菇菌味道突出,醬汁creamy ,扁意粉煙韌掛汁~是日甜品分別係藍莓芝士蛋糕同海鹽雪糕,個人比較鍾意海鹽雪糕,鹹鹹甜甜😋幾特別,而且雪糕質感軟滑👄

主菜可以+$40升級為套餐,有湯、蒜蓉包、甜品同飲品🍹

🍴明太子蛋黃醬薯條($76)

🍴蒜蓉香草雞翼($69/4隻)
雞翼外皮香脆,肉質幾滑,好香蒜蓉香草味👄

🍴黑松露野菌意大利飯($168)

🍴鵝肝牛肝菌扁意大利粉($198)

是日甜品分別係藍莓芝士蛋糕

每次去親尖沙咀食飯都覺得人頭湧湧,好難搵位😅今次食咗間唔錯嘅木系cafe,食物質素唔錯之餘地方都幾大,重點係無限時,幾啱成班friend吹水gathering👭🏻👭🏻👭🏻👫🏻 𝒮𝑒𝓉 𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇 𝒻𝑜𝓇 𝓉𝓌𝑜($688)🫕紅菜頭忌廉湯欣賞個湯唔會blend得太碎🥰入面仲有好多粒粒紅菜頭,幾好咬口😆味道甜甜地,連本身唔鍾意紅菜頭嘅我都覺得幾好飲😂🧈香草蒜蓉包蒜蓉包大大塊,香濃蒜蓉同牛油味,烘得香脆又唔會太硬🥰🍟黑松露芝士薯條新鮮炸起嘅薯條又香又脆,份量都幾多,配上芝黑松露醬簡直係絕配😋🍖炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁法式豬鞍帶炭香,肉質軟腍帶少少脂肪邊🤤🤤紅桑子汁好出色,酸酸甜甜好清新開胃🍒用嚟沾晒成個豬鞍,再配埋啲薯仔,成功清碟😚🦪牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯一上枱就聞到好香濃嘅海鮮味,原來係個鮮蠔汁🤤意大利飯充滿鮮蠔肉同蠔汁,好足料😋大大粒帶子肉質軟嫩,滿滿嘅牛油焦香☺️𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 𝑜𝒻 𝓉𝒽𝑒 𝒹𝒶𝓎🍰藍莓芝士蛋糕芝士味濃,口感細滑,美中不足係太少唔夠喉🤣🤣🧊海鹽雪糕藍色嘅海鹽雪糕,香濃嘅牛奶中加入海鹽,甜中帶咸味,幾特別👍🏻𝒟𝓇𝒾𝓃𝓀𝓈🫖洋甘菊茶🍹凍檸檬茶

👫🏻 𝒮𝑒𝓉 𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇 𝒻𝑜𝓇 𝓉𝓌𝑜($688)
紅菜頭忌廉湯

🫕紅菜頭忌廉湯

香草蒜蓉包

🧈香草蒜蓉包
蒜蓉包大大塊,香濃蒜蓉同牛油味,烘得香脆又唔會太硬🥰

黑松露芝士薯條

🦪牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉 𝑜𝒻 𝓉𝒽𝑒 𝒹𝒶𝓎
藍莓芝士蛋糕

🍰藍莓芝士蛋糕
芝士味濃,口感細滑,美中不足係太少唔夠喉🤣🤣

海鹽雪糕

炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁
牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯
藍莓芝士蛋糕
海鹽雪糕
⭐️評分:3.5/5-隱藏打卡勝地,地點人流少,但入座率高更可帶同寵物,休閒享受下午餐,晚上格調舒適-✳️牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 👍帶子軟熟柔嫩,保持濕潤,🧈牛油味融入,表面煎香,散發出陣陣油香Risotto 濕潤,米粒充分吸收醬汁,較軟綿綿少量鮮蠔肉帶出蠔香,🦪蠔汁融入飯粒,帶陣陣海鮮獨有腥味,味道濃烈豐富-✳️卡邦尼意大利粉 👍👍經典西餐,煙肉用料足料,厚身煙肉🥓,肥瘦分明,鹹香味濃郁,整體增添風味意大利粉麵條煙軔,加入忌廉變稠密,更好掛著醬汁煙肉-✳️黑松露芝士薯條黑松露掛在薯條上,淡淡香氣薯條量多個人更愛黑松露醬汁加薯條,可充分沾上黑松露忌廉香氣,罪惡感滿滿-+$40 可跟餐 (餐湯、餐包、甜品、飲品)-✳️花椰菜忌廉湯洋蔥味偏強烈,忌廉味出眾花椰菜完全溶化-✳️蒜蓉包-✳️藍莓Cheese Cake 👍蛋糕軟身,忌廉芝士味濃郁,底層消化餅牛油香出色--⭐味道 3.5/5⭐️特色 3.5/5⭐️環境 4/5⭐️性價比 3.5/5 ⭐️服務 4/5
⭐️評分:3.5/5
隱藏打卡勝地,地點人流少,但入座率高
更可帶同寵物,休閒享受下午餐,晚上格調舒適

✳️牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 👍
Risotto 濕潤,米粒充分吸收醬汁,較軟綿綿

✳️卡邦尼意大利粉 👍👍
意大利粉麵條煙軔,加入忌廉變稠密,更好掛著醬汁煙肉

✳️黑松露芝士薯條
黑松露掛在薯條上,淡淡香氣
薯條量多

+$40 可跟餐 (餐湯、餐包、甜品、飲品)
✳️花椰菜忌廉湯
洋蔥味偏強烈,忌廉味出眾
花椰菜完全溶化
✳️蒜蓉包

✳️藍莓Cheese Cake 👍
蛋糕軟身,忌廉芝士味濃郁,底層消化餅牛油香出色

⭐味道 3.5/5
⭐️特色 3.5/5
⭐️環境 4/5
⭐️性價比 3.5/5
⭐️服務 4/5
  • 芝士蛋糕
  • 卡邦尼意大利粉
相約舊朋友出來傾談,當然一起共享美食,她住在尖沙咀,地點好就腳,於是她帶我來到受食客歡迎的「Potluck Eatery」開心歡聚一下,裝潢設計木系工業風,裝修舒適好靚。日式煙三文魚牛油果薄餅脆薄餅底非法香脆,上面的煙三文魚配牛油果好夾,香氣四溢。牛油白酒煎焗挪威比目魚外層煎到微脆,比目魚口感鮮嫩,配上牛油及白酒香氣十足,味覺和口感湧現出來。明太子蛋黃醬薯條香脆的炸薯條,配上明太子蛋黃醬,別有一番風味。Provence Breeze外觀顏色分層非常吸睛,甜度適中,讓人喜愛。Potluck Eatery(尖沙咀)地址:尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖

日式煙三文魚牛油果薄餅

脆薄餅底非法香脆,上面的煙三文魚配牛油果好夾,香氣四溢。

牛油白酒煎焗挪威比目魚

明太子蛋黃醬薯條

香脆的炸薯條,配上明太子蛋黃醬,別有一番風味。

Provence Breeze

外觀顏色分層非常吸睛,甜度適中,讓人喜愛。

Potluck Eatery(尖沙咀)
地址:尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
2024-04-08
用餐时段
2024-04-17 22 浏览
Potluck Eatery, located at a quiet corner in the hustle and bustle of Yau Tsim Wong, is a restaurant with wooden interiors that offers not only the staple coffee shop selections but also a range of alcoholic drinks and a variety of dishes.Caesar Salad w/ Smoked SalmonAuthentic caesar salad tossed with shredded parmesan, bacon and croutons. Fresh greens. Guests may add smoked salmon, chicken or crab meat. ConchilloTook a while to wait as it was prepared by order. Crispy thin layer of skin with a

Caesar Salad w/ Smoked Salmon

Conchillo
Took a while to wait as it was prepared by order. Crispy thin layer of skin with a fair amount of fat. Succulent meat. Went well with the savory demi-glace sauce. Served with thick fries and salad.

Italian Triple Cheese Pizza
Super thin crust like a tortilla. Loaded with melting mozzarella, blue cheese and parmesan. One of the most satisfying pizzas I've had lately!

Potluck is currently having a couple of discounts such as 25% off the a la carte menu and half price for a bottle of red wine during happy hour. Definitely worth revisiting given the outstanding food quality!
2024-04-17 11 浏览
朋友帶我去呢間餐廳食飯,原來喺九龍木球會對面,門口好靚~有啲小清新嘅感覺,臨走嘅時候亦都見到有兩台客人帶咗狗狗在露天地方食飯好chill🫶🏻入到裏便就頗有情調,另一番景象,情侶談心,或者一眾好友聊天亦適合👍🏻脆炸魷魚配墨魚汁沙律醬🦑份量不少,每一條魷魚都好大條,所以咬下去好有口感,一上枱熱辣辣,點上墨魚汁沙律醬更惹味,好快就清晒了👍🏻無花果風乾火腿 pizza🍕 呢個真係超級推薦,餅底薄脆,上邊鋪上滿滿的芝士🧀配上鹹香的火腿和火箭菜,一口咬下去,又有無花果中和膩感,實在太好食😋松露野菌烤茄子千層麵🍆千層麵賣相好吸引,面頭仲有炙烤過的芝士,千層麵入邊有超級多菇配軟軟的茄子,入口每一啖都有濃濃嘅菇味,感覺好健康,但又好好食😌+$40有餐包、餐湯、飲品及甜品餐包係蒜蓉包,烤得十分香脆,抹上蒜蓉牛油🧈是日餐湯係西蘭花湯,湯嘅質感不稀不杰剛剛好,濃濃西蘭花香味🥦飲品加了$20轉士多啤梨梳打🍓有一粒粒士多啤梨籽嘅,唔太甜,亦都夠氣,另外亦散叫了一杯蜜桃梳打,亦都好清新甜品可以選擇芝士蛋糕或雪糕,我哋選擇咗芝士蛋糕,口感幼滑芝士味濃郁,跟餐甜品來講非常有誠意❣️法式焦糖燉蛋🥚免頭有一層焦糖薄脆,內裏的

脆炸魷魚配墨魚汁沙律醬🦑

無花果風乾火腿 pizza🍕

松露野菌烤茄子千層麵🍆

+$40有餐包、餐湯、飲品及甜品

法式焦糖燉蛋🥚
免頭有一層焦糖薄脆,內裏的燉蛋口感嫩滑,不太甜,為一餐飯畫上完美嘅句號🙂