2017-09-10 167 浏览
一間價錢貴又難食的工廠餐廳。叫一份牛扒,韌到咬唔到,同服務員反應左,佢收走就算數,毫無表情,完全無禮貌。餐湯坐而無味,pizza又碱到死,炸雞無味又淋。完全唔值得一試。希望大家唔好去食。會中伏的。

2017-08-22 208 浏览
女人開心要購物,唔開心亦都要購物。周未最好添置新裝,迎接五天工作。荔枝角有批發成衣商場,十足東大門,日韓服飾應有盡有。正正在Pizza Piazza對面。OpenRice 見這裡不錯,而且近地鐵站,嘆完午餐準備孤身作戰。餐廳位於工業中心地鋪,鄰近地鐵站西餐廳。店內裝修以白色簡約,踏入店內感覺清新輕鬆。主打Pizza,可惜一個人未必食到一個Pizza,今次試試Fish & ChipsFish & Chips $98快要飛往英國,急不及待食Fish & Chips,用上我喜歡粗暑條,而fish新鮮皮算脆Carmel Latte大熱天時一杯凍焦糖咖啡絕對有充電作用,為大戰批發市場加油!Menu

Fish & Chips $98

Carmel Latte
大熱天時一杯凍焦糖咖啡絕對有充電作用,為大戰批發市場加油!

Menu

2017-08-07 467 浏览
咁arm 今晚要去荔枝角拎嘢,順便OpenRice 睇下有咩好食。上網見到OpenRice 有得book 位,就try try e 間喇。咁arm 今晚有人包左1半既場,店員好快咁安排左private room 俾我地。餐牌入面有不同既菜式,因上次喺其他地方食既buffalo chicken wings 太好食,所以要try try this one Um...同我預期既chicken wings 5同,依個係茄汁版,我認為可以不order Fish n chips ,以e 個價錢嚟講,性價比不錯哦DIY pizza ,我地叫左巴拿馬火腿,mushrooms with grilled vegetable ,但太飽既關係,食1個slice 就byebye了,要打包Mango cheesecake ,本人認為有點兒太甜不過都5錯既值得1提係店員友善勤力,反應快老闆值得加佢地人工丫

Fish n chips ,以e 個價錢嚟講,性價比不錯哦

Pizza with Parma ham grilled vegetables n mushroomsi

Mango cheesecake ,本人認為有點兒太甜
不過都5錯既

值得1提係店員友善勤力,反應快
老闆值得加佢地人工丫

2017-08-07
2017-08-07 3724 浏览
成日坐巴士都會經過呢間鋪頭,今日黎開 荔枝角就試下啦餐廳環境寧靜優美,有輕快嘅歌,聽落去好relax每個set lunch都會有個餐湯,當你入座後,侍應都會主動同你介紹今日嘅湯, 而今日嘅湯就係南瓜忌廉湯, 南瓜湯入面有麵包粒,浸住南瓜湯嚟食特別甜。 而呢個南瓜湯入面亦係啖啖南瓜蓉。 另外個餐包亦都係啱啱焗起, 配上雪到唔太硬嘅牛油,一冷一熱,真係好好食嗌咗個澳洲草飼肉眼扒配燒汁,五成熟。 塊扒望落去好厚身,切開睇, 差唔多五成熟。 食落去牛味好重,肉質嫩滑,有嚼勁配菜係蒜蓉燒青瓜同埋炒雜茹, 講真用蒜頭炒真係冇得輸,好香好好味另外跟餐嘅薯條真係菲比尋常,好食到不得了。 佢同出面嘅薯條唔同,係用咗橙黃色嘅番薯,切條再攞去炸,可想而知有幾甜喇。絕對唔需要用茄汁去調味,好好味跟餐要咗個Chamomile Tea, 平時出面飲要加蜜糖調味, 呢度就唔需要喇。 呢款係有機茶, 佢寫住要浸五分鐘, 五分鐘過後再到出嚟好香嘅菊花味。 跟餐仲要係免費㗎。 店員見到你斟完茶之後, 就會主動問你要唔要再加水,好好喺呢間餐廳入面,除咗可以食得好味嘅嘢食之外, 店員嘅服務都好好, 好多嘢都會主動去問,主動去
成日坐巴士都會經過呢間鋪頭,今日黎開 荔枝角就試下啦

餐廳環境寧靜優美,有輕快嘅歌,聽落去好relax

喺呢間餐廳入面,除咗可以食得好味嘅嘢食之外, 店員嘅服務都好好, 好多嘢都會主動去問,主動去做, 真係好難得!
下次同同事再嚟食過
2017-08-07
午餐
  • 澳洲草飼肉眼扒配燒汁
2017-08-06 3935 浏览
趁著假期,走到荔枝角做facial,之前先吃午飯。巴士站旁邊見到>>> <<<無需輪候,順勢入座了。餐廳以白色為主的裝修,感覺乾淨俐落。以 Pizza命名,然而食物選擇不只於薄餅喲。簡單的點了一客 set lunch。餐湯是蕃茄南瓜湯,比較少見這一個組合。蕃茄酸甜相當突出,間接搶走南瓜的香醇;不過餐湯入口仍是細滑,配餐包吃也是不錯的哦。主菜是鮮露筍野菌意大利飯配孖寶虎蝦(HKD138)。孖寶虎蝦味道鮮香可口,上面的黑芝麻可謂錦上添花,讓香氣更上一層樓。鮮蘆筍和野菌炒在意大利飯之中,讓兩者味道徹底混於飯中,值得細意品嚐。意大利飯份量比想像中少,相信男士們較難吃不飽;即使意大利飯相對容易滯膩,但份量還是可以再多一點啊。餐茶是有機茉莉茶,香醇細緻的味道,宜用心享受。  午市不設加一,還真不錯。

餐廳以白色為主的裝修,感覺乾淨俐落。

餐茶是有機茉莉茶,香醇細緻的味道,宜用心享受。

午市不設加一,還真不錯。
2017-08-01 146 浏览
係正長沙灣廣場隔離 呢頭好多餐廳 呢間門面已經好吸引我 睇唔到入面更神祕呢間cafe超有文青feel 入面以白色為主 入到黎好舒服 地方雖然唔算好大 但係唔逼好舒服佢先有個餐包食住先 配返個牛油真係一流 好香可以醫住個肚先 個麵包都幾大個 自家制龍蝦汁意粉配軟殼蟹佢好細心 落單個陣會問你鐘意意粉林定硬身 而我就鐘意硬身 到到個麵黎到 一食落口勁煙un 有小小洋蔥蒜頭味 再撈埋d龍蝦汁 勁香 再有原隻軟殼蟹 食落口又唔會好炸好熱氣 仲有d菇菇

自家制龍蝦汁意粉配軟殼蟹
佢好細心 落單個陣會問你鐘意意粉林定硬身 而我就鐘意硬身
2017-08-01 176 浏览
呢間餐廳係正我搭巴士個位到 見到好靚好舒服咁 好近D2place 入到黎好舒服 係一間好休閒既cafe 簡單既佈置令人更可以放鬆心情去飯 佢本身有送餐包 每人一個 熱辣辣 又軟熟 呢間野個名用pizza黎改 緊係要叫pizza啦 最終我簡左水牛芝士巴馬火腿pizza呢個pizza好簿好脆 用左酸酸既蕃茄汁再加咸咸地既巴馬火腿 上面白色既水牛芝士凍冰冰 又熱又凍好正 仲要勁多料 鋪滿左成個pizza 同埋佢個邊唔會好硬 平時唔食邊既我 呢個真係好岩我

佢本身有送餐包 每人一個 熱辣辣 又軟熟

2017-07-23 213 浏览
大概一年前有黎過食pizza.念念不忘!是日午餐專登黎試其他野lunch set 價錢唔算特別平,但相信是有質素的,一於試試佢首先上既係餐包餐湯餐湯真的不錯,很濃郁,足料既湯,餐包微暖,擦上牛油便溶溶地,唔錯主食我揀左軟殼蟹意粉是一整隻的軟殼蟹剛剛煮起,熱辣辣,切落蟹汁直逼出來而意粉則是加了少量醋,跟軟殼蟹很相配點少得炸魚薯條擺碟唔錯!是岩岩炸起的魚,好熱魚塊好滑,灑上檸檬汁,好好味what a relaxing lunch 薯條都是新鮮炸起的,不枉我特意過黎食lunch 套餐送organic tea 一杯整體黎講,味道不錯!但印象中 佢既pizza 更勝一籌下次再黎食pizza!
大概一年前有黎過食pizza.念念不忘!
是日午餐專登黎試其他野

首先上既係餐包餐湯

主食我揀左軟殼蟹意粉
是一整隻的軟殼蟹
剛剛煮起,熱辣辣,切落蟹汁直逼出來
而意粉則是加了少量醋,跟軟殼蟹很相配

點少得炸魚薯條
擺碟唔錯!
是岩岩炸起的魚,好熱
魚塊好滑,灑上檸檬汁,好好味
what a relaxing lunch

薯條都是新鮮炸起的,不枉我特意過黎食lunch

套餐送organic tea 一杯

整體黎講,味道不錯!但印象中 佢既pizza 更勝一籌
下次再黎食pizza!
2017-07-17
荔枝角貴為香港既傳統工業區,而且又多上班一族,自然有不少飯堂美食。但係兩年前工廈經活化後,隨住D2 Place開業,工廈裡的食肆可以百花齊放黎形容。今日黎到而間pizza piazza, 除左主打意大利薄餅外,仲有其他意大利菜作招徠。餐廳既門口極為簡約,以以黑色白底印上鋪名名一個簡單既出入口,令人感覺內裡是否臥虎藏龍。走入餐廳內座位不多,但柔禾既燈光及播上流行的英文歌,再配上枱上既小燭光,非常有情調。甘筍薑湯湯保持了甘筍甘甜,味道清爽不膩,而且經常食用甘荀有抗癌作用。另外薑有暖胃之用,兩者合二為一,湯美味無比,餐前飲用最適合不過。蟹黃意大利飯配軟殼蟹飯煮得軟熟而且吸收蟹黃既香味,食落口時,啖啖鮮味於口腔陪迴,滋味無窮。軟殼蟹的口感特殊,熱辣辣之餘,更加鬆脆無比,經炸後不需去殼可整隻食用。自選PIZZA環節,食客可自由配搭,3款$158,4款$178。最後揀左火腿配菠蘿同吞食魚洋蔥。店員仲建議一半批為火腿配菠蘿,而一半批為吞食魚洋蔥。鴛鴦批,心諗咁都得?有誠意低讚。 薄薄麵皮,烤好後依然,外批口感依然香脆。食完兩道主菜,最後就係是日精選甜品 - 伯爵茶奶凍,為今晚的晚餐畫上完美句號。伯爵

甘筍薑湯

蟹黃意大利飯配軟殼蟹

伯爵茶含有獨特的芳香,用來做甜品最令人很受落,而且聽聞伯爵茶有抗的作用。

奶凍口感幼滑細膩,奶味適中,配上淡淡伯爵茶味道,可以話係絕佳的搭配。
2017-07-12
  • 伯爵茶奶凍
2017-07-15 150 浏览
Book左枱夜晚同朋友慶祝生日2個人去到安排左張4人枱吾洗亦吾會搭枱 枱有個小蠟燭好好氣氛叫咗一個意粉一個burger同埋一個前菜已經係第二次幫襯意粉今次煮得比較硬兩粒帶子好有口感又大粒意粉好夠味上次嗰個龍蝦意粉好味啲朋友叫咗軟殼蟹漢堡配薯菜兩塊麵包都有焗過 外脆內軟裏面有軟殼蟹有菜有菠蘿味道好夾意外地好好味薯條係即炸好鬆脆 正呀蟹肉焗蘑菇已經係第二次order啦因為呢個蘑菇特登返嚟食一切開啲汁就流晒出嚟超級juicy成個蘑菇好香好多蟹肉好足料超級好味生日可以要求佢哋幫手寫名 staff好貼心好好人加個甜品就OK架啦甜品都幾好味呢個係芝士蛋糕好香但係又唔會太heavy埋單都係$400到唔會太貴而且同情侶朋友嚟都啱環境好適合傾計燈光暗暗地都幾浪漫架推介!
Book左枱夜晚同朋友慶祝生日

野菌帶子意粉
軟殼蟹漢堡
蟹肉蘑菇
2017-07-15 3356 浏览
一兩年前同朋友食過呢間餐廳 當時已經覺得唔錯 一直記住 直至早幾日見到openrice有訂座優惠 毫不猶豫就馬上訂座終於到左今晚 餐廳變得更有情懷 全場設計貫徹一致 以白色同木元素為主 行低調的型格 同時亦有一份寧靜既感覺 與外面煩囂既工業區截然不同甘荀薑湯先黎餐湯一客 少有既西湯會加薑!雖然話甘荀但其實幾似南瓜味 陣陣薑味會慢慢滲出 味道持久 但唔會搶去甘筍既甜 兩種味道相輔相成蟹皇意大利飯一隻軟殻蟹騎係意大利飯上蟹皇同意大利飯溶為一體 令每粒意大利飯吸收蟹皇既精華 味道濃郁 而且意大利飯做到外剛內柔 十分有嚼感!軟殻蟹入口軟腍 但外皮炸至鬆脆 配上意大利飯食一流自選配搭薄餅 (火腿菠蘿+洋蔥吞拿魚)做到一餅兩款口味 大pizza目測應該至少有8吋!先來個經典既火腿配菠蘿 材料鋪滿餅面 餅底唔似外間烘到乾脆 做到外脆內腍既口感 加上蕃茄醬做襯配 好開胃!簡單的美食永遠是王道至於洋蔥吞拿魚 雖然同樣由蕃茄醬做底 但因為洋蔥較生 所以食落去口感更強 但味道又唔會太重 自製意大利芝士餅有陣陣既芝士味 質感幼滑 味道較輕 所以一個人K.O都唔會覺得太膩!最有驚喜係餅底 有咖啡既味道百爵茶奶凍

甘荀薑湯

蟹皇意大利飯
一隻軟殻蟹騎係意大利飯上

自選配搭薄餅 (火腿菠蘿+洋蔥吞拿魚)
上:洋蔥吞拿魚  下:火腿菠蘿

自製意大利芝士餅

百爵茶奶凍
另一款清新小甜品 QQ奶凍彈力十足 口感幼清 每啖都充滿百爵茶味道 作為一餐既完結好滿足

2017-07-15 131 浏览
最近lunch都較少出外,可能天氣太熱,但前幾日經過發現呢間藏身於工廈地下的餐廳,主打意大利地道的pizza,眼見外國食客都點一人一個pizza來食,十分吸引。Pizza有10多款選擇,價錢$98-178,如果怕食唔唒,我就建議食lunch menu的方形薄餅,份量也很豐富。Lunch有套餐,除了有意粉、沙律、意大利飯之外,更有薄餅選擇,而且有兩個口味的薄餅。飲品也很吸引,加$8有幾款凍咖啡及冰茶選擇,連yogurt都只係加$8就有。點餐後,很快送上的甘筍湯與熱餐包及牛油。賣相討好,看來味道不錯。餐包暖暖又鬆軟,味道幾好。湯質感不會太杰身,甘筍味道重卻喝後不膩,溫暖順喉,而且很香,可能因為湯中的麵包粒用牛油烘過,傳來香味。粗薯條加了$18,滿滿一碗非常熱辣辣,兩個人share最岩。薯條厚切食落很有質感,薯味濃郁,每啖都係薯肉,不過太多鹽,越食越咸。Mixed berry yogurt 都是加$8就有,即叫即打,用新鮮berry與yogurt打成特飲,味道酸酸甜甜好開胃解渴。主角出場,方形薄餅2塊 $118,可選兩個口味。份量很多,其實同朋友share也夠飽,而且每人都食到兩個口味。Bu
甘筍湯
餐包暖暖又鬆軟,味道幾好。

粗薯條
Mixed berry yogurt
Four season pizza + buffalo, Parma ham pizza
Buffalo + parma ham pizza,這款用了較貴的火腿,所以要加$10。別少看只有兩款材料,其實味道雖簡單,但就有意國地道風味。
水牛芝士清淡富奶香,配咸味突出的巴馬火腿,味道咸淡配搭剛好。這款巴馬火腿不會太油潤,瘦肉位較多。
質感柔軟的芝士融化在薄身火腿上,不但中和火腿咸味,又令脂肪較少的火腿更濕潤。

另外,薄餅不是脆薄批,而是帶點咬勁的批,底部鬆軟,邊位香脆,很有意大利薄餅風味。
Four season pizza,用了少見的朝鮮薊、火腿、野菌、橄欖等材料,這款要加$5,不過有四款配料實在抵食。
朝鮮薊即是亞枝竹,其營養價值高,味道酸酸地很爽口,有如醃製過的蔬菜,配火腿食味道更好。呢款薄餅味道較濃郁,材料又豐富,蕃茄同芝士味都突出,很惹味。
题外话/补充资料: 星期一至六不設加一服務費
2017-07-10
Mixed berry yogurt
  • Four season pizza + buffalo
  • Parma ham pizza
2017-07-15 106 浏览
今日周末同姐妹們到衣服批發市場(香港工業中心)執平貨,經過一輪血拼要在附近食一餐好味午餐補充體力。我們決定食西餐,薯條、Burger、pizza。位於香工對面,地鋪入面,非常容易搵到。午餐menu 如下圖$150內,我們叫了一個水牛芝士巴馬火腿蜜瓜沙律set 和烤菠蘿和牛芝士漢堡配粗薯條$158及散叫3 items pizza(辣肉腸、蘑菇、吞拿魚)。餐湯南瓜番茄湯,有一粒粒蕃茄係入面。餐包仲係熱烘烘,十分滿足。到散糾pizza先送到張枱,嘩真係好多餡料,蘑菇好新鮮,肉腸少辣,芝士加吞拿魚大美味。餅底係自己整,非常軟熟。一定要試佢地pizza,very good!因為太多肉食,我們選擇沙律一齊分享,有蜜瓜、水牛cheese、巴馬火腿等,配合黑醋非常健康。漢堡包和牛非常多汁及淋身,大口大口地吃好滿足,仲有我之愛多薯味粗身薯條。餐加$8仲可品嚐blue berry yogurt。又美味又抵飲!

位於香工對面,地鋪入面,非常容易搵到。

• 自選pizza
  • 菠蘿芝士和牛漢堡包配粗薯條
  • Blue  berry  yogurt
2017-07-14 97 浏览
平時好小去荔枝角食嘢,咁岩今日經開聽到同事這呢頭多野食。左行右行入左呢間鋪頭外觀好經典pizza樣。因為未到啲收工時間,好好彩。食食下就全場爆滿啦。睇來呢度好多fans.野食選擇多。非常好。餐湯和面包也好食。啱啱新鮮出爐,包要趁熱食!意式水牛芝士番茄醬意粉配孖寶虎蝦意粉軟硬度適中,本店有芝士和鮑片,但係最好食嘅一定係個汁,有果汁其實有冇有個汁都已經值回票價!本來只係諗住單點一個味道,之後店務員介紹翻原來可以一半一半咁叫!太好了!我們點了辣肉腸和煙豬肉洋蔥,點選八肉腸是因為知道辣肉腸一定是安全之選,果然不負所望,煙豬肉洋蔥係貪得意先至叫,竟然最好食係佢!煙豬肉片係好香好難忘,好似台灣豬肉紙嘅熟食版感覺,當然呢個新鮮出爐係好食好多!以上圖片都加入左tune色,因為餐廳係用柔和燈光,我怕大家睇得唔清楚。總結,雖然呢度係入啲,但係真係值得一來。不過最好就預約定枱,或者係啲OL放工前嚟到喇!
平時好小去荔枝角食嘢,
咁岩今日經開聽到同事這呢頭多野食。
左行右行入左呢間

鋪頭外觀好經典pizza樣。

野食選擇多。非常好。

餐湯和面包也好食。啱啱新鮮出爐,包要趁熱食!

意式水牛芝士番茄醬意粉配孖寶虎蝦

意粉軟硬度適中,本店有芝士和鮑片,

總結,雖然呢度係入啲,但係真係值得一來。
不過最好就預約定枱,或者係啲OL放工前嚟到喇!
2017-07-11 71 浏览
今日黎到荔枝角,午餐時間,朋友楝左呢間食店。店舖唔算好大,但裝修幾靚,亦都冇因為地方唔夠,就用左啲細細張嘅枱,完全足夠放食物,值得一讚。我哋一行三人,揀咗兩個lunch set,另外散叫一個Pizza, share 食落完單,侍應會奉上個餐包同餐湯,今日嘅餐湯係番茄南瓜湯,味道濃郁,煮得唔錯第一碟黎嘅係沙律,呢個係其中一個lunch set,係大熱天時食返一個清新嘅沙律,馬上感覺冇咁熱。水牛芝士巴馬火腿蜜瓜沙律跟住就係另一個lunch set-烤菠蘿和牛芝士漢堡配粗薯條烤菠蘿夠甜,肉質好juicy,而配菜嘅薯條亦都係好新鮮剛剛炸起再黎係pizza, 涵料我地揀左吞拿魚,辣肉腸,野菌。店名用得Pizza ,果然個Pizza係好出色埋單每人大約$130左右
今日黎到荔枝角,午餐時間,朋友楝左呢間食店。

水牛芝士巴馬火腿蜜瓜沙律

埋單每人大約$130左右