2020-11-13 115 浏览
好耐之前已經見到好多朋友嘅IG story係Pikabowl,今次終於到我了星期五大約7點3去到,都已經滿座,好彩好快就有位~夏威夷四重奏($106)選擇困難症嘅我揀咗最豐富嘅Giant Bowl入邊有三文魚、吞拿魚、蝦,仲有我最鍾意嘅牛油果添!而且有齊唔同嘅味道三文魚係辣嘅,而蝦上面有蒜蓉而底層就揀咗黃姜椰菜飯+糙米飯,帶左少少東南亞嘅感覺,而且有超級外嘅配菜(彩虹:蕃茄青瓜甜椒),感覺好健康呢!經典吞拿魚($76)(跟餐+$25)朋友唔太肚餓就決定淨係叫一個餸,而且簡左撈烏冬。跟餐除咗有鰹魚昆布湯同小型焦糖布丁甜品,仲有一隻溫泉蛋可以撈落烏冬度食!好味又補血(有紅菜頭腰豆嗰啲)總括而言,係一間味道唔錯,而且十分健康嘅餐廳,食完係完全冇負擔

星期五大約7點3去到,都已經滿座,好彩好快就有位~

夏威夷四重奏($106)
選擇困難症嘅我揀咗最豐富嘅Giant Bowl

經典吞拿魚($76)(跟餐+$25)
好味又補血(有紅菜頭腰豆嗰啲)

2020-11-13
  • 夏威夷四重奏
2020-11-11 53 浏览
Pickabowl都算係我近年見過又健康,又好食,價錢又相宜既餐廳。就算食哂成個飯都啊唔會有罪惡感啊。菜單簡單易明,任你配搭,唔洗怕食得多會悶。經典三文魚,慢煮天多利烤雞配蛋黃沙律同白飯+糙米飯成個配搭好清新,烤雞比想像中嫩滑,而米飯都煮得岩岩好,唔會痴牙。經典三文魚,西班牙蒜油熟蝦,泡菜,沾烏冬依個配搭少少辣,好開胃,蝦肉好結實,沾烏冬份量都幾多。另外再加隻溫泉蛋😋😋😋飲品就梗係無糖Coke zero啦,仲有依支蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁。食哂成餐成個人感覺健康哂😆平時食得太多茶餐廳碟頭飯之後黎依度食d fresh d既其實都唔錯。

就算食哂成個飯都啊唔會有罪惡感啊。

菜單簡單易明,任你配搭,唔洗怕食得多會悶。

經典三文魚,慢煮天多利烤雞配蛋黃沙律同白飯+糙米飯

經典三文魚,西班牙蒜油熟蝦,泡菜,沾烏冬

依個配搭少少辣,好開胃,蝦肉好結實,沾烏冬份量都幾多。

另外再加隻溫泉蛋😋😋😋

2020-11-10 28 浏览
今日又係叫外賣食,叫咗三個套餐,兩個配烏冬,另外一個配飯經典三文魚飯,阿爸好鍾意食呢一款,始終佢覺得三文魚都係要配飯係最好食,我自己就偷食左幾啖,飯嘅質感偏硬,如果有更多嘅汁撈埋飯食會更好味,配菜好多元化,有青豆,毛豆同埋菠蘿,可以豐富嘅口感大蝦配烏冬,大蝦數量都幾多,可以同埋隔離一齊分享,喺餐單上面佢寫住係山藥,店員話因為有秋葵,所以佢嘅質感比較黏,適合唔同人嘅口味令一個係三文魚吞拿魚配烏冬,呢個我覺得係最好食,刺身夠新鮮,佢嘅烏冬唔會太凍,偏微暖,配埋個芝麻汁,成件事就好match
今日又係叫外賣食,叫咗三個套餐,兩個配烏冬,另外一個配飯

經典三文魚飯,

2020-11-10 33 浏览
Pickabowl 地址: 荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖電話: 25909606拍拖果然係會變肥呀,成日出街一齊吃喝玩樂今日返屋企食晚飯,決定買清爽不油膩,沒負擔的做晚餐,pickabowl 都幫襯過幾次,買埋家人外賣鐘意佢有黃薑椰菜花飯,健康抗身體發炎,打碎好似米飯口感,減肥減酮都岩食,要了$70天多利雞來,蛋黃醬,菠蘿,蟹子的黃黃橙橙組合,酸酸甜甜襯托下幾開胃,配salad 菜都好食。$70薑汁豬肉是日式的,所以要了udon 來食,吸汁撈一撈udon 彈牙。彩虹顏色的是蔬菜,有南瓜,四季豆,豆腐等等健康身材。$82 泰式蝦緊椰菜花糙米飯,糙米多纖維易飽肚,長時間有飽腹感。蛋黃醬酸咪咪令青瓜蔬菜粒添美味通常我會撈好在飯/麵先食,同食物融合更美味有層次。大大碗裝得滿滿,加上色彩豐富的搭配,每次食完身心都輕盈。

Pickabowl

電話: 25909606

拍拖果然係會變肥呀,成日出街一齊吃喝玩樂

通常我會撈好在飯/麵先食,同食物融合更美味有層次。

大大碗裝得滿滿,加上色彩豐富的搭配,每次食完身心都輕盈。
2020-11-08 33 浏览
同媽媽在D2 place 逛街,無意中 發現這間有set有自選,主打有營健康的小店,決定入去試一下, 正好適合我們兩個都需要食得清減,keep下fit Thai Dragon泰式青檸大蝦,黃薑配沙律, 大蝦鮮美爽甜, 泰式青檸汁非常之fresh及開胃, 鍾意泰式酸甜的人千萬不可錯過 另外沙律菜亦很新鮮爽脆, 想食得輕盈健康又惹味,強烈建議這一款!!Lazy ginger 這本是和風味道,薑汁松阪豬配上黃薑椰菜花糙米飯, 薑汁撞板豬味道頗鹹, 聽講一般不是這麼的鹹, 難道這次重手了 🤔 椰菜花整成碎,比白飯更健康 糙米飯可能自己未食得慣....鞋摺摺但這是正常的 🙈其實有更多自選的配搭,例如加牛油果,又有素食的選擇, 下次要試下新配搭先。

Lazy ginger
糙米飯可能自己未食得慣....鞋摺摺但這是正常的 🙈
Lazy Ginger

2020-11-08 21 浏览
呢間餐廳主打清新輕盈餐之前食過一次,覺得賣相靚靚之餘又好味喔!餐牌除咗有固定餐可以揀之外仲可以mix and match,選擇非常多元化呀!Step 1 可自選兩款魚生/熟食Step 2自選配菜...Step 3 自選主食🔸DIY自選($84)Step 1 揀咗香草芥末大蝦+蒜辣八爪魚大蝦口感爽彈,配上香草芥末好惹味蒜辣八爪魚爽口,蒜香味唔算好濃,辣度十足!配菜揀咗泡菜,再配上白飯及糙米飯配菜辣勁十足,建議食得辣先好揀喔!另外追加咗中華沙律(+$8)及鰹魚昆布湯(+$6)鰹魚昆布湯鮮美,唔會好咸喔!🔸DIY自選($84)揀咗兩款魚生分別係三文魚&泰式熟蝦刺身切成角粒狀,大粒厚身,口感唔錯呀!加埋各款瓜粒及追加咗蟹籽擺盤賣相吸引,又色彩繽紛呢!睇見都令人流哂口水喇🤤主食係沾烏冬,份量適中烏冬咬落煙韌有嚼勁,質素唔錯!另外追加咗溫泉蛋,生熟度剛好蛋味香濃呀!🧃蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁(+$22)味道清甜石榴味最為突出🧃蘋果紅菜頭檸檬西柚汁(+$22)酸酸微微,幾開胃喔!
呢間餐廳主打清新輕盈餐
之前食過一次,覺得賣相靚靚之餘又好味喔!
餐牌除咗有固定餐可以揀之外
仲可以mix and match,選擇非常多元化呀!
Step 1 可自選兩款魚生/熟食
Step 2自選配菜...
Step 3 自選主食

🔸DIY自選($84)
Step 1 揀咗香草芥末大蝦+蒜辣八爪魚
大蝦口感爽彈,配上香草芥末好惹味
蒜辣八爪魚爽口,蒜香味唔算好濃,辣度十足!
配菜揀咗泡菜,再配上白飯及糙米飯
配菜辣勁十足,建議食得辣先好揀喔!
另外追加咗中華沙律(+$8)及鰹魚昆布湯(+$6)
鰹魚昆布湯鮮美,唔會好咸喔!

🔸DIY自選($84)
揀咗兩款魚生
分別係三文魚&泰式熟蝦
刺身切成角粒狀,大粒厚身,口感唔錯呀!
加埋各款瓜粒及追加咗蟹籽
擺盤賣相吸引,又色彩繽紛呢!
睇見都令人流哂口水喇🤤
主食係沾烏冬,份量適中
烏冬咬落煙韌有嚼勁,質素唔錯!
另外追加咗溫泉蛋,生熟度剛好
蛋味香濃呀!

🧃蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁(+$22)
味道清甜
石榴味最為突出
🧃蘋果紅菜頭檸檬西柚汁(+$22)
酸酸微微,幾開胃喔!
近年既魚生飯非常受歡迎,我平時都會黎pickabowl過下口癮佢既menu非常豐富,都設計左唔同種類既配搭,唯一可選擇既就係飯底,如果想自己配搭既就要加錢加食材了比較有趣係呢度有detox water,真係上上下下都夠哂健康材料方面真係好多選擇,見佢放哂係度五顏六色,睇到都真係特別開心!今日叫外賣,都提提大家走餐具,可以環保D3款飯各有特別,除左一般魚生飯係凍食,其實佢有暖食,雖然唔會真係熱辣辣咁俾你,但一般肉類就一定會翻熱過飯底有幾種選揀,但我覺得薑黃椰菜花配糙米飯最健康!慢煮天多利烤雞佢既蔬菜配搭幾特別,係青瓜菠蘿蟹籽沙律,清甜又夠口感烤雞微暖,大大舊入口夠嫩滑,味道偏韓式,加上芝麻幾香口薑汁松板豬蔬菜配搭比較和風,有南瓜、菠蘿、豆腐干、豆角。整體上口味偏淡,食落更清爽!佢既松板豬超好食! 食落爽口又多油脂,口感好似中式肥叉燒,有薑汁味微辣之餘夠哂甘香夏威夷海浪三文魚呢份三文魚我加左份雞,三文魚普普通通,但感覺上份量唔夠烤腫同薑汁松板豬多,如果想食多D肉既真係要揀豬或雞

今日叫外賣,都提提大家走餐具,可以環保D

飯底有幾種選揀,但我覺得薑黃椰菜花配糙米飯最健康!
慢煮天多利烤雞

佢既蔬菜配搭幾特別,係青瓜菠蘿蟹籽沙律,清甜又夠口感
烤雞微暖,大大舊入口夠嫩滑,味道偏韓式,加上芝麻幾香口

薑汁松板豬

夏威夷海浪三文魚
2020-11-07 24 浏览
荔枝角D2 place 真係好啱我呢啲年輕人去,又有得玩,又有得食,好似呢間Pickabowl,簡直係潮人必食。好,睇吓有咩好食先。夏威夷四重奏,有角切三文魚、吞拿魚,帶有少少辣味,仲有泰式熟蝦,上面有冬蔭功味芫荽粒粒,用醬汁醃製唔同嘅配料。牛油果非常新鮮,加埋一齊放上去飯上面,好豐富。跟套餐仲有堅魚昆布湯同埋溫泉蛋、日本布甸。煙燻辣味雙拼,三文魚同吞拿魚粒,仲有泡菜嘅味道,又香又辣夠惹味,側邊有幾粒甜甜提子乾,一啲都無違和感,中和一下辣味。飯底選咗黃薑椰菜花加糙米飯,滿滿椰菜花粒粒,高纖維夠健康。

好,睇吓有咩好食先。

牛油果非常新鮮,加埋一齊放上去飯上面,好豐富。

跟套餐仲有堅魚昆布湯同埋溫泉蛋、日本布甸。

飯底選咗黃薑椰菜花加糙米飯,滿滿椰菜花粒粒,高纖維夠健康。
2020-11-07 23 浏览
咁岩經過D2 place,所以決定OpenRice睇吓有咩食,結果就搵到呢間pickitbowl。主打魚生飯,當然亦都有唔少熟肉揀。佢本身已經有10幾個set可以揀,亦都有相應嘅醬汁。另外亦都有自選食材。所以同朋友一個揀左DIY自選一個揀左set!DIY 揀左香草芥末大蝦同薑汁松阪豬,另外仲伴左泡菜同烏冬。首先要讚嘅係材料好多,我自己就鍾意芥末大蝦個汁,好惹味,另外泡菜汁亦都可以撈晒成個烏冬,烏冬好彈牙,好快已經比我食晒。另朋友揀左H餐,三文魚加吞拿魚,魚生好新鮮,本身就有嘅和風汁,配落去魚生好夾。菠蘿好鮮甜。不過啲汁就略為有少少唔夠撈成個飯,但係整體來講都係好食!另外餐廳亦採取開放式廚房,令到客人可以睇到成個過程!間唔中唔想食太Heavy既野,呢間就好適合啦。

另外餐廳亦採取開放式廚房,令到客人可以睇到成個過程!

間唔中唔想食太Heavy既野,呢間就好適合啦。
  • 經典雙拼
Poke bowl一直都很想試,位於D2 place的Pickabowl是不錯的選擇👌🏻可以自選bowl,亦可選預設的餐單再配自己喜歡的base·<慢煮天多利烤雞·沙律> ʜᴋᴅ 70微暖的天多利烤雞香料味不重,肉質不算嫩,分量比我想像中少😅預設配搭蛋黃醬拌青瓜、菠蘿,清新不膩🌱喜歡沙律部分沒有過多沙律醬,更加入了蘋果醋增加酸度😝·<煙薰辣味三文魚·黃薑椰菜花+糙米飯> ʜᴋᴅ 76三文魚帶煙燻味,辣度不高😚配的紅菜頭蔬菜表現正常。要提提大家椰菜花是生食,我不太吃得慣呢🙈·除了天多利烤雞,也很想試他們的山藥醬,下次的目標就是你了👀
<慢煮天多利烤雞·沙律> ʜᴋᴅ 70

<煙薰辣味三文魚·黃薑椰菜花+糙米飯> ʜᴋᴅ 76

除了天多利烤雞,也很想試他們的山藥醬,下次的目標就是你了👀
2020-11-05 38 浏览
同屋企人去開D2 Place shopping, 行完街臨走時經過Pickabowl, 睇到呢間餐廳嘅餐牌之後覺得好靚好吸引,就決定買外賣返屋企試下喇😋 就係呢個餐牌吸引咗我喇,好似好沙律feel, 但原來係飯嚟嘅,好似一次過可以滿足食沙律而又可飽肚嘅慾望咁🤣🤣🤣🤣而且餐牌嘅種類有好多選擇,仲可以自選添。實在太花多眼亂喇,由於趕住返屋企嘅關係,最後我地都係揀返set好咗嘅款😅返到屋企喇😍估唔到外賣返屋企嘅賣相都係同餐牌一樣咁吸引!一睇到就食慾大大大增!💛California 蛋黃加洲三文魚配黃薑椰菜花+白飯🔸雖然佢叫加洲三文魚,但我覺得呢碗好日式🔸有我最鐘意嘅中華沙律🥗加分🤣🤣🔸蛋黃醬配三文魚永遠都好夾🔸食材好新鮮,尤其三文魚同菜🔸黃薑椰菜花好特別,第一次咁樣食椰菜花,撈勻成碗飯食,好有口感👍🏻💛The Omega 和風經典三文魚配白飯🔸和風口味嘅配料超多,有烤南瓜,炸豆腐,玉子,四季豆等等,食落啖啖都好有層次🔸菠蘿估唔到係用新鮮菠蘿,甜甜酸酸好開胃💛Lazy Ginger和風薑汁松板豬配烏冬🔸除咗有魚生飯之外仲有熟食,岩哂唔食生野嘅媽咪🔸松板豬好入味🔸媽咪都好鐘意佢啖啖都食到蔬菜總括

返到屋企喇😍

估唔到外賣返屋企嘅賣相都係同餐牌一樣咁吸引!
一睇到就食慾大大大增!

California
💛California 蛋黃加洲三文魚配黃薑椰菜花+白飯

🔸雖然佢叫加洲三文魚,但我覺得呢碗好日式
🔸有我最鐘意嘅中華沙律🥗加分🤣🤣
🔸蛋黃醬配三文魚永遠都好夾
🔸食材好新鮮,尤其三文魚同菜

The  Omega

💛The Omega 和風經典三文魚配白飯

🔸菠蘿估唔到係用新鮮菠蘿,甜甜酸酸好開胃

Lazy  Ginger
💛Lazy Ginger和風薑汁松板豬配烏冬

🔸除咗有魚生飯之外仲有熟食,岩哂唔食生野嘅媽咪
🔸松板豬好入味
🔸媽咪都好鐘意佢啖啖都食到蔬菜

總括黎講,我地都覺得Pickabowl食材好新鮮、岩哂鐘意green嘅大家,我下次仲想試埋佢碗「素食先生」😋

2020-11-05
10 分钟 (外卖自取)
  • 經典三文魚
🥗🍚荔枝角自選配料健康拌飯今日去開荔枝角搵到呢間市面上比較少見嘅自選健康拌飯,主要配料有粒粒海鮮、肉、不同醬汁既沙律菜配飯、糙米飯、黃薑椰菜花、沙律或者沾烏冬,配料特別、好味同出奇地夾!🍚自選拌飯($84) 推介❗️🐟經典三文魚+🐙蒜辣八爪魚(香辣蒜油)+🥗和風(主要有四季豆、毛豆、玉子、炸豆腐粒)+🍚白飯三文魚厚身又新鮮,個汁真係好好味!有啲似日式醬油味,上面有啲紫菜同芝麻好香口。八爪魚都係厚切粒而且都好新鮮有蒜有辣好惹味!平衡返上面重口味嘅選擇,沙律我哋揀咗和風,主要係淡味嘅蔬菜粒,有淡淡嘅調味令怕食菜既人都唔會覺得難食,而且令到成個飯即刻健康哂!最後加埋酸甜菠蘿粒令到整體好味左又驚喜!🐟煙燻辣味三文魚+🍗慢煮天多利烤雞(印式香料汁)+🌶泡菜(主要有泡菜同青瓜 )+🍚白飯三文魚超厚身好好味好新鮮辣味啱啱好但係冇咩煙熏味,雞肉完全唔肥膩有啲似雞胸,但好嫩滑一d都吾硬,個汁淡淡地係健康又好味既味道,泡菜吾太酸不過都真係幾辣,鐘意食辣嘅朋友可以考慮下!2碗飯上面仲有層紫菜令到成個更好味!冇諗過一碗飯可以有咁多配菜而且所有配料都好味同出奇地好夾,每一啖入口都有唔同嘅料,非常推介佢哋嘅三文魚!
🥗🍚荔枝角自選配料健康拌飯

🍚自選拌飯($84) 推介❗️

🐟經典三文魚+
🐙蒜辣八爪魚(香辣蒜油)+
🥗和風(主要有四季豆、毛豆、玉子、炸豆腐粒)+
🍚白飯

🐟煙燻辣味三文魚+
🍗慢煮天多利烤雞(印式香料汁)+
🌶泡菜(主要有泡菜同青瓜 )+
🍚白飯

冇諗過一碗飯可以有咁多配菜而且所有配料都好味同出奇地好夾,每一啖入口都有唔同嘅料,非常推介佢哋嘅三文魚!一碗飯裏面有咁多層次同味道健康又夠飽肚真係好正!價錢雖然比一般午餐貴少少但係都值嘅!
  • 經典三文魚
2020-11-04 36 浏览
依家成日都大魚大肉,得閒真係要食得健康d,但健康又唔代表唔好食,荔枝角依個商場入面就有間主打健康既綠色餐廳。其實健康又唔一定剩係食菜,最緊要係少鹽少油先最重要,依間綠色餐廳主打係新鮮健康,但又未至於只有啖某某既菜食,仲有好多低脂既肉類選擇,例如蝦/三文魚/松板豬等。餐牌配搭有10幾款,好多選擇,唔鍾意既話可以揀自由配搭,逐樣配。我揀左3款,一款係配沙律菜,一款係沾烏冬,一款係黃薑椰菜花+糙米飯,每個都有佢地自己既特色。依樣唔講唔得,佢地既配搭真係可以有好多變化,同埋真係好新鮮。顏色好靓。好彩早到,如果唔係有排等。

好彩早到,如果唔係有排等。
2020-11-03
Hawaiian Poke bowl在我心目中其實是日本丼飯加菜(誤) 如果你在D2place附近工作 應該也知道D2place雖然餐廳比以前多但要eat clean之餘, 美味又可以速食poke bowl是一個很好的選擇 Poke bowl 是甚麼呢其實是夏威夷其中一種將漁獲處理的方法將生魚切塊再醃起來做蓋飯 其實跟我們一般吃得到的日式吞拿魚漬飯一樣加上沙律菜及各種配料營養均衡又不失口感 茹素的人總是想盡辨法去製造素肉真的為健康就直接吃蔬果吧人造素肉還不是加工食物自問很喜歡吃肉但平衡之下還是覺得poke bowl集齊健康肉類,魚,豆,蔬菜用上不同醃料令味道接近我們被放縱的味蕾要說上是100% eat clean不對但總比一帶餐廳來得健康 自選的菜單可任君配搭1款base (salad/ rice/ cauliflower rice)+1款配菜 +2款生/熟肉 不想太苦惱的話也有預設20個左右poke bowl總有一個對味的bowl可選 我當然直接選了不用腦的選擇Giant's bowl & Classic couple Giant's bowl是夏威夷四重奏吞拿魚,三文魚,牛油果及熟
Hawaiian Poke bowl
在我心目中其實是日本丼飯加菜(誤)

如果你在D2place附近工作
應該也知道D2place雖然餐廳比以前多
但要eat clean之餘, 美味又可以速食
poke bowl是一個很好的選擇

真的為健康就直接吃蔬果吧
人造素肉還不是加工食物
自問很喜歡吃肉
但平衡之下還是覺得poke bowl集齊
健康肉類,魚,豆,蔬菜
用上不同醃料令味道接近

總有一個對味的bowl可選

我當然直接選了不用腦的選擇
Giant's bowl & Classic couple

Giant's bowl是夏威夷四重奏
吞拿魚,三文魚,牛油果及熟蝦加上3種顏色的配菜(中華沙律等等)

Classic couple就2款魚生
配上指定配菜 (粟米,豆腐,豆角)
今晚想吃得輕盈點就選沙律為底層

味道真的很不錯吃
魚生已醃好
加入沙律dressing吃上去不會很單調
cauliflower rice加入turmeric 也是美味之選
如果每天附近上班
是選這家無誤

說真的果汁一向不是健康的選擇
鮮榨菠蘿蘋果石榴羽衣甘藍汁
鮮榨蘋果紅菜頭檸檬西柚汁
其實糖粉都很高 (哈哈)
味道當然很好
不過日常吃還是點茶一類吧

是滿足味蕾跟想要吃得健康的平衡
很推薦

2020-10-30 29 浏览
近排成日要外賣D2 Place呢間Hawaiian Bowl就岩哂⭕️ 點左辣味煙薰三文魚配半糙米飯🍚三文魚都幾辣 要配返啲波羅同紅菜頭就中和返🥗 個飯好大bowl 正常食量都好飽🤗
近排成日要外賣
D2 Place呢間Hawaiian Bowl就岩哂⭕️