2024-04-16 0 浏览
11/4/2024📍Pickabowl夏威夷蓋飯一直都係健康人士之選主打用原型食物同埋高蛋白食材 而且可以自由配搭呢間poke有好多種唔同類型嘅肉類選擇有唔同調味嘅三文魚、呑拿魚、蝦、雞肉、豬肉、八爪魚 款款都好吸引但係配菜方面只可以揀6個已經配搭好嘅set而飯有得揀黃薑椰菜花飯去代替白飯啱曬想cut carbs 嘅🤷‍♂️👩🏻‍🦰呢間幾特別嘅係可以揀烏冬 不過我哋就冇試到⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨西班牙蒜油三文魚+經典呑拿魚+和風配菜+黃薑椰菜花飯+白飯 ($108)蒜油三文魚嘅蒜味好夠 吞拿魚就係醬油味重啲 兩款嘅調味都幾好👍🏻啲魚都唔腥和風配菜包括咗菠蘿、玉子燒、豆乾、南瓜、豆角、枝豆、車厘茄配菜種類好多 但調味就冇乜 成個bowl嘅味道都係靠兩樣海鮮嘅醬汁第一次食椰菜花飯 有少少菜味 冇想像中咁奇怪 都可以接受😉✨煙燻油辣味三文魚+慢煮天多利雞+蛋黃配菜+黃薑椰菜花飯+白飯 ($98)三文魚嘅調味做得唔錯 而且唔會腥辣辣地都幾開胃雞胸肉都唔會太柴 連埋個汁食都唔錯不過蛋黃組合就麻麻 只係青瓜粒 菠蘿粒 蟹籽粒撈蛋黃醬 有啲似日本餐廳會俾嘅前菜 而且有啲濟🙂‍↕️⋯⋯⋯
11/4/2024
而飯有得揀黃薑椰菜花飯去代替白飯
啱曬想cut carbs 嘅🤷‍♂️👩🏻‍🦰
呢間幾特別嘅係可以揀烏冬 不過我哋就冇試到
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
和風配菜包括咗菠蘿、玉子燒、豆乾、南瓜、豆角、枝豆、車厘茄
第一次食椰菜花飯 有少少菜味 冇想像中咁奇怪 都可以接受😉

三文魚嘅調味做得唔錯 而且唔會腥
辣辣地都幾開胃
雞胸肉都唔會太柴 連埋個汁食都唔錯
不過蛋黃組合就麻麻 只係青瓜粒 菠蘿粒 蟹籽粒撈蛋黃醬
有啲似日本餐廳會俾嘅前菜 而且有啲濟🙂‍↕️

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗$202(唔收加一)
食過幾間poke 呢間唔係最推薦嘅 有機會試到第二間好食嘅再推薦比大家☺️

推薦指數🌟:3/5
📍 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 1樓112號舖
2024-04-11
2024-03-07 480 浏览
荔枝角D2 Pickabowl係我每次減肥期間經過荔枝角都會去食一個嘅餐廳選擇困難症嘅朋友仔可以直接點佢設定好俾大家嘅菜單,不過我自己就鍾意DIY每次嚟我都係揀同一個菜,就去食極都唔厭煙燻辣味三文魚,薑汁松阪豬滿滿嘅蛋白質,醬汁唔係太多,所以唔會話太肥然後我會揀山藥配菜組合,有我鍾意食嘅山藥,毛豆,即係枝豆,仲有秋葵,佢個芥辣蛋黃醬食落去少少攻鼻🤣好過癮,最開心就係佢會有啲提子乾喺度有返少少甜味~冇咁寡然後就係一定揀去過椰菜花飯,平時自己喺屋企整椰菜花飯真係好麻煩,佢個椰菜花飯仲加咗薑黃落去,所以好好味同埋爽嘅~今次我見到佢有個三文魚湯,第一次嘗試~第一時間問吓店員有冇落堂㗎,佢話冇咁我就即刻叫咗享受左我依個滿滿蛋白質又高纖維嘅晚飯💋👍🏻👍🏻
D.I.Y  bowl

荔枝角D2 Pickabowl
係我每次減肥期間經過荔枝角都會去食一個嘅餐廳

每次嚟我都係揀同一個菜,就去食極都唔厭

煙燻辣味三文魚,薑汁松阪豬
滿滿嘅蛋白質,醬汁唔係太多,所以唔會話太肥

享受左我依個滿滿蛋白質又高纖維嘅晚飯💋👍🏻👍🏻
2024-03-02
D.I.Y  bowl
  • DIY自選
2024-02-07 547 浏览
個店員好好人,主動比個餐牌叫我地坐低揀,又比我地試下d配料岩唔岩食先叫,呢個值得一讚。🌟 DIY bowl|7/10我揀左Classic Salmon, Tai Lime Shrimp, Japanese Veggie配黃薑椰菜花。份量ok多,但係味道方面比較一般,類似車仔麵咁你要咩配料就夾咩配料比你,但係成件事加埋唔係好match。餐具方面用即棄餐具,唔環保得黎感覺似食快餐。不過當然價錢亦都比較親民,同埋的確係又有飽足感又營養豐富既❤。

🌟 DIY bowl|7/10

2023-11-05 925 浏览
呢輪食得太熱氣想搵啲清淡啲既野食係D2 place有呢間健康之選就岩哂👏🏼👏🏼我地揀左diy自選因為其實價錢差不多 但揀到自己想食既野第一個bowl:經典吞拿魚&薑汁松阪豬&蛋黃配菜&沾烏冬第二個bowl: 經典吞拿魚&蒜辣八爪魚&蛋黃配菜&沾烏冬經典吞拿魚係用自家製醫油所以咸味多少少既 送飯送烏冬非常夾😋薑汁松阪豬好入味 佢用左照燒汁啲肉一啲都唔鞋口 👍🏼蒜辣八爪魚就偏辣少少八爪魚爽口 如果中意食辣同重口味少少既必點🤩蛋黃配菜有菠蘿青瓜 非常健康至於主食沾烏冬係我地每次都必點既!佢係暖烏冬黎既夾埋蛋黃配菜既蛋黃醬落個烏冬到好似撈烏冬咁 又唔會乾噌噌大推👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
呢輪食得太熱氣

蒜辣八爪魚就偏辣少少
八爪魚爽口 如果中意食辣同重口味少少既必點🤩
蛋黃配菜有菠蘿青瓜 非常健康
至於主食
沾烏冬係我地每次都必點既!
佢係暖烏冬黎既
夾埋蛋黃配菜既蛋黃醬落個烏冬到
好似撈烏冬咁 又唔會乾噌噌
大推👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2023-10-21
用餐时段
2023-11-02 720 浏览
店鋪: Pickabowl (D2 Place ONE)地址: 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 1樓112號舖現代人飲食越來越講究健康,因此開了不少標榜健康的餐廳,今次我哋就嚟到荔枝角D2 Place ONE依間主打高纖有營,一直很有人氣,網評也不錯的’’Pickabowl’’🌟可以自選配菜同揀白飯、黃薑椰菜花🥦、糙米飯🍚、沾烏冬或者沙律🥗😚▫ DIY自選晚餐主菜方面我們揀選了西班牙蒜油三文魚和經典吞拿魚,三文魚大大粒,用蒜油醃制得有好濃郁蒜味,油脂豐富,口感嫩滑。另外吞拿魚都幾大粒同新鮮。蔬菜方面揀選咗彩虹組合。其實則是三色椒加上蕃茄,新鮮得黎又健康。最後飯底揀選了黃薑椰菜花🥦+糙米飯,黃薑椰菜花很特別,將椰菜花製成碎粒像飯般,感覺非常健康。• 整體•食物: 𝟺/𝟻環境: 𝟺/𝟻

店鋪: Pickabowl (D2 Place ONE)

▫ DIY自選晚餐

• 整體•
食物: 𝟺/𝟻
環境: 𝟺/𝟻
2023-10-30 517 浏览
一直想試呢間,不過基於呢邊特別多好野食,所以次次都無機會試由於睇戲關係,為左快所以決定食呢間,Pickabowl係專為亞洲而設嘅夏威夷魚生便當,可以自選亦可以揀既定set, 由於花多眼亂,所以都係食set,但主食底都係可以自己揀不過阿女唔食生野所以就叫左個有雞有粟米嘅kid’s poke俾佢,我呢款要左Thai Dragon。一拎到心諗好似有d細份,不過食食下發現幾有飽腹感,味道方面都唔錯,下次有機會要試下其他款
一直想試呢間,不過基於呢邊特別多好野食,所以次次都無機會試

2023-10-21 297 浏览
點了兩份外賣,包括有經典吞拿魚,蒜片油三文魚,經典三文魚,彩虹配菜組合和蛋黃配菜組合。雖然配菜份量比較少,但整體味道不錯。外賣備註了多醬油,結果是沒有醬油… 需要注意。
外卖自取
2023-10-09 246 浏览
今日黎到荔枝角D2 place行市集仔,肚餓見到呢間pickabowl 店舖感覺幾舒服,而且食多啲蔬菜個人都fresh d🧡我揀咗H ,包括有經典雙拼三文魚同埋吞拿魚,飯底有幾款揀,有糙米飯,黃薑椰菜花,白飯,烏冬同埋沙律。🥳佢最好就係有得雙拼添!🙌🏻 我另外再加多左一份煙燻油,辣味三文魚🍣每一啖都有魚生真係好幸福啊😝 而且魚生仲好新鮮!好香魚油味😎 黃薑椰菜花底食完咁多嘢都唔會有罪惡感😜朋友揀咗夏威夷四重奏🌺有辣味三文魚,吞拿魚,泰式酸辣蝦,同埋牛油果🥑又係勁大兜,兩個人食都得!😆 仲要係好食🤍🤍

朋友揀咗夏威夷四重奏🌺
有辣味三文魚,吞拿魚,泰式酸辣蝦,同埋牛油果🥑
又係勁大兜,兩個人食都得!😆 仲要係好食🤍🤍
2023-10-05 157 浏览
成日出街食,有時都想搵間健康d既餐廳食所以去左pickabowl食感覺食返好多菜 😂佢可以自選組合或者直接叫pre-set左既bowl選擇困難症既我直接後者 ✴C. Tapas Garlic Mix入面有蒜片油三文魚+熟蝦+彩虹組合飯底選左黃薑椰菜花&白飯食落好fresh,除左有青瓜仲有菠蘿爽脆得黎味道鮮甜而且個bowl顏色鮮豔好吸引,令人胃口大增mix埋溫泉蛋黃同加少少鹽落去食更加好食👍 ✴J. Spicy couple入面有煙燻辣味三文魚+吞拿魚+泡菜組合飯底選左黃薑椰菜花&半糙米飯比較辣同惹味呢個唔洗加鹽都夠味~
成日出街食,有時都想搵間健康d既餐廳食
所以去左pickabowl食
感覺食返好多菜 😂

佢可以自選組合或者直接叫pre-set左既bowl
選擇困難症既我直接後者

✴C. Tapas Garlic Mix
入面有蒜片油三文魚+熟蝦+彩虹組合
飯底選左黃薑椰菜花&白飯
食落好fresh,除左有青瓜仲有菠蘿
爽脆得黎味道鮮甜
而且個bowl顏色鮮豔好吸引,令人胃口大增
mix埋溫泉蛋黃同加少少鹽落去食更加好食👍

✴J. Spicy couple
入面有煙燻辣味三文魚+吞拿魚+泡菜組合
飯底選左黃薑椰菜花&半糙米飯
比較辣同惹味
呢個唔洗加鹽都夠味~
C. Tapas Garlic Mix
J. Spicy couple
C. Tapas Garlic Mix
J. Spicy couple
2023-09-20 157 浏览
D.I.Y. 自選 $96我地揀呢個組合,係因為可以揀自己鍾意食嘅嘢🥳可以配搭唔同嘅配料😛 揀左和風組合做主菜~有豆角、豆腐卜、南瓜等😜而刺生我揀經典三文魚(半份)、經典吞拿魚(半份)🐟唔好以為本分好少 但其實已經係好多魚肉係到咖😌 飯底緊係揀椰菜花飯🥦話曬夠健康 口感又似食飯咁一粒粒 最緊要係冇碳水化合物喺度😎😎😛所以大大啖咁食🤭🤭@pickabowlhk #pickabowlhk #pokebowl #荔枝角美食 #香港探店 #荔枝角Pickabowl #人氣餐廳
D.I.Y. 自選 $96

📍「Pickabowl」- 荔枝角今次食食食之旅黎到荔枝角😌今次係LCK上完Pilates 就嚟咗荔枝角分店食,補充返蛋白質同營養💪😇📷餐廳位於D2Place 一期地下,座位幾闊落,呈半開放式,不過座位唔算多😗餐廳採取自助形式,首先拎咗餐牌睇下想食咩,有signature bowl 亦有自選bowl,再到前台Order & Pay,隔離有自助bar拎餐具同水果水😇🍴Giant’s bowl (辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣大蝦、牛油果,彩虹組合,黃薑椰菜花,加車厘茄)💰HK$136✨推薦指數:8/10一嚟到超大碗呀‼️擺盤擺得幾靚,面頭鋪上三文魚、吞拿魚、大蝦同牛油果,色彩豐富,中間嘅彩虹配菜包括青瓜、蕃茄、甜椒配自家製醬油,底層放上生菜、小蕃茄、菠蘿粒、中華沙律同黃薑椰菜花😇全部配料都切得細細粒好方便食😂 三文魚辣辣哋幾惹味,吞拿魚幾新鮮,大蝦酸酸辣辣夠彈牙,牛油果熟嘅程度岩岩好😋呢款蛋白質十足岩哂健身人士💪彩虹配料色彩繽紛又好咬口,配埋白飯食一啲都唔dry ,仲有菠蘿同中華沙律,好岩撈埋一齊食,就算男仔食完都夠飽😌最特別係黃薑椰菜花比想像中爽口,而且份量好夠,食完好滿足,不過啲汁比
📍「Pickabowl」- 荔枝角

今次食食食之旅黎到荔枝角😌

💰HK$136
✨推薦指數:8/10
彩虹配料色彩繽紛又好咬口,配埋白飯食一啲都唔dry ,仲有菠蘿同中華沙律,好岩撈埋一齊食,就算男仔食完都夠飽😌最特別係黃薑椰菜花比想像中爽口,而且份量好夠,食完好滿足,不過啲汁比想中多,如果可以另上就更好😗

🍴DIY自選(西班牙蒜油熟蝦、西班牙辣蒜油八爪魚,山藥組合,黃薑椰菜花+白糙半飯)
💰HK$96
✨推薦指數:8/10
如果signature bowl 唔岩,咁可以揀自選,就可以揀哂自己鐘意食嘅配料😂
呢款都係好大碗,面頭鋪上西班牙蒜油熟蝦同八爪魚,中間係山藥組合包括山藥、毛豆、秋葵配芥末醬,底層放上生菜、小蕃茄、菠蘿粒同黃薑椰菜花、白糙米飯,營養夠哂均衡😍
蒜香八爪魚同蝦好重蒜味, 椰菜花飯有炒過所以好香,山藥係比較少見嘅配菜,口感黏黏哋,芥末味比較重,如果比例上山藥泥多啲會更好😊
用餐时段
2023-09-12 116 浏览
✨和風經典三文魚🧡和風經典?即係乜嚟?佢除咗有三文魚之外,仲有玉子、四季豆、毛豆、南瓜、豆腐。飯方面,我選咗黃姜椰菜花飯+白飯,我第一次食椰菜花飯,本身以為同食菜冇分別,但食落又特別,一粒粒咁,又夠飽!
✨和風經典三文魚🧡
2023-08-21 161 浏览
一直都覺得健康嘅野就唔會好食,好食嘅野就大多數都唔健康😔直到幾年前poke bowl 潮流襲港🇭🇰打破大家一貫嘅想法🥊然後過咗咁耐我終於有機會去試了🫢去到門口我覺得自己好似傻仔咁,因為實在太多嘢揀了,我喺人哋舖頭門口企咗勁耐先決定到🤣大家可以根據自己嘅口味作選擇,mix & match 幾10款配搭,製成最啱自己嘅poke bowl🫶🏻🥗.而且餐廳都好貼心照顧到有選擇困難症嘅朋友📝😏就係其實佢哋都pre-set 咗幾款推介嘅配搭,唔洗用腦就咁叫都得🙆🏻‍♀️作為自己人生要自己掌握嘅我,我當然就揀咗D.I.Y自選啦😎🤣.D.I.Y自選 有3 個步驟1️⃣揀2款肉類2️⃣揀1款配菜3️⃣揀要飯底定菜底唔夠食嘅朋友仲可以追加更多食物💗D.I.Y自選 $96第一碗自選1️⃣加洲三文魚➕蒜辣八爪魚加洲三文魚用咗沙律醬撈埋一齊,沙律醬甜味配上新鮮嘅三文魚,就好似平時食加州卷嘅味道,正呀😋🍣.八爪魚🐙用咗蒜辣汁嚟撈,蒜頭🧄味勁香口,啱哂我呢啲重口味嘅人,不過就真係幾辣,如果唔食得辣嘅朋友我就唔建議叫呢個🥵八爪魚超級彈牙,就算好辣我都食到停唔到🫢.2️⃣Mayo蛋黃配菜入面有菠蘿🍍青瓜🥒三文魚子配蛋黃醬🥚🫙菠蘿甜甜地,青瓜
D.I.Y自選 有3 個步驟

第一碗自選
1️⃣加洲三文魚➕蒜辣八爪魚
2️⃣Mayo蛋黃配菜
入面有菠蘿🍍青瓜🥒三文魚子配蛋黃醬🥚🫙
菠蘿甜甜地,青瓜好fresh,全部菜都切到細細粒,而且五顏六色,所以唔鍾意食菜嘅朋友食下食下都會全部食晒落肚😛
3️⃣黃薑椰菜花
成日都聽人哋介紹椰菜花飯,專登係為咗好想食飯,但係又想減肥嘅人設計嘅,因為切碎咗嘅椰菜花口感同飯粒都有啲似🍚難得嚟到又未試過,我就揀咗嚟試吓啦🙌🏻佢啲椰菜花係生嘅,有淡淡嘅黃薑味,我覺得幾好食,同平時食西蘭花嘅口感差唔多,但偏硬身少少,不過因為佢切到好細粒,所以真係好適合我呢啲懶人食,就咁一個羹就可以解決一餐🥄
唔好以為就咁成碗都係得椰菜花會唔夠飽啊,其實佢份量都幾多,我未食晒成兜都已經覺得好飽🤰🏻😛

D.I.Y自選 $96
1️⃣經典三文魚
第二碗自選叫咗2份都係經典三文魚,三文魚用咗醬油嚟撈,味道啱啱好唔會太鹹但都好入味,依然食到三文魚每一粒嘅鮮味🎏
2️⃣Rainbow彩虹配菜
話到明係彩虹,就梗係更加色彩繽紛啦🌈入面有番茄🍅青瓜🥒甜椒💛🫑同自家製醬油,番茄好甜,青瓜同甜椒就一樣咁fresh,望住咁靚嘅食物,食都食得開心啲💗
3️⃣沾烏冬
烏冬暖暖地同埋好彈牙,食咗咁多凍嘅食物,有返啲暖嘢落肚覺得好舒服,而且因為配菜同埋三文魚都有醬油,就啱啱fit 哂可以撈烏冬食🍜
總括嚟講好推介呢間嘅Poke Bowl,下次會試下佢其他嘅配搭😋😋
2023-08-06
2023-08-14 148 浏览
最近想減肥搵吓有啲咩健康餐廳🥦Pokebowl絕對係一個唔錯嘅選擇😍可以自己揀鍾意嘅食物,又可以食得健康啲😌✅DIY自選$96自選兩款Protein、一款Veggie、一款Base最特別係有黃薑椰菜花同烏冬揀,比較少見!款式咁多揀到有選擇困難症,如果嫌麻煩可以直接揀配搭好嘅😆我選咗泰式青檸熟蝦、慢煮雞胸➕彩虹配菜➕沾烏冬➕升級套餐(鰹魚昆布湯、溫泉蛋、抹茶布丁)烏冬彈牙有口感,係我鍾意嘅口味😌加埋溫泉蛋沾烏冬食,別有一番風味🥰熟蝦同雞肉嘅口感都唔錯,呢個配搭都幾中意!最意想不到係抹茶布丁好好食🍵唔單止抹茶味好濃,布丁好滑溜,好食到即刻想入貨返屋企🤣🤣🐻總結pokebowl 配搭幾啱口味,抹茶布丁充滿驚喜🍮@pickabowlhk 💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍 Pickabowl (D2 Place ONE) (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 1樓112號舖

✅DIY自選$96
自選兩款Protein、一款Veggie、一款Base
🐻總結
pokebowl 配搭幾啱口味,抹茶布丁充滿驚喜🍮

@pickabowlhk

💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

荔枝角長義街9號D2 Place ONE 1樓112號舖
2023-08-08 143 浏览
刻板印象以為沙拉全部都是菜菜菜🥦🥬🥒但原來有好多選擇也不單調😋餐廳主打ᴘᴏᴋᴇ ʙᴏᴡʟ主要食材分成𝟹個部分包括蛋白質,蔬菜及飯底提供不同配搭多不勝數🤩可ᴅɪʏ選擇自己喜歡的配料既營養均衡又色彩繽紛🌈ᴅɪʏ自選🥗和風組合🦐🐔🥗主食是泰式青檸熟蝦🦐爽口彈牙,配上泰式魚露酸甜醒胃😋,慢煮天多利雞🐔用雞胸肉切粒以印式香料汁調味,肉質結實,配上滑溜的烏冬彈牙,和風配菜有烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆及毛豆,配自家製醬油,份量十足,口感層次豐富蛋黃組合🦐🐷🥗主食是香草芥末熟蝦🦐爽口彈牙,薑汁松板豬🐷醬汁濃郁,肉質軟腍,蛋黃配菜有爽脆的青瓜🥒,清甜的菠蘿🍍及蟹籽,配上烏冬拌勻蛋黃醬一起吃很掛汁,整體感覺很清新
刻板印象以為沙拉全部都是菜菜菜🥦🥬🥒
但原來有好多選擇也不單調😋
餐廳主打ᴘᴏᴋᴇ ʙᴏᴡʟ
主要食材分成𝟹個部分
包括蛋白質,蔬菜及飯底
提供不同配搭多不勝數🤩

蛋黃組合🦐🐷🥗
ᴅɪʏ自選
2023-08-05
等候时间
10 分钟 (堂食)