2020-11-27 47 浏览
今日行D2 place ,想試Pickabowl 好耐好架喇,終於有機會👏🏻👏🏻呢到好多選擇,有特定嘅,有自選嘅,好似車仔餸禁,作為貪心的小狗,梗係自選啦,鐘意食乜就食乜💛自選2餸 :蒜辣八爪魚,煙燻辣味三文魚,額外加泰式熟蝦配菜:蛋黃底層:黃姜椰菜花+白飯再加蟹子第一次食椰菜花飯,口感真係好似飯,仲要好夠飽,屋企整太麻煩喇又要刨又要煮,過黎食好過!八爪魚,熟蝦同三文魚都(葉)好晒,夠晒入味,配菜:蛋黃 姐係用蛋黃蟹撈左青瓜,蛋,蟹子,成個飯撈暈黎食,認真滋味💛自選2 餸:香草芥末大蝦,慢煮天多利烤雞配菜:泡菜底層:黃姜椰菜花+白飯再加牛油果🥑特別想推介慢煮天多利烤雞,好滑,加埋d 印度汁真係不得了,鐘意食印度烤雞果味晤好錯過,加左牛油果真係不得了,我的最愛!因為平時食飯好難加到牛油,今次有得擇,梗係加啦👏🏻👏🏻而家個個都講求健康要食fresh d , 但我成日都角得健康就姐係乜都白烚,無黎味道,原來健康都可以食得禁滋味,又飽肚,下次一定反黎試埋其他款先👍🏻👍🏻Pickabowl (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖

💛自選2餸 :蒜辣八爪魚,煙燻辣味三文魚,額外加泰式熟蝦
配菜:蛋黃
底層:黃姜椰菜花+白飯
再加蟹子

💛自選2 餸:香草芥末大蝦,慢煮天多利烤雞
配菜:泡菜
底層:黃姜椰菜花+白飯
再加牛油果🥑

Pickabowl (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖
2020-11-25 45 浏览
超多選擇既pokebowl!! 除左本身經典款,仲有得 DIY,小編就試左泰國熟蝦 + 經典三文魚 +西班牙蒜油,三款都新鮮又好食。小編任性地選左三款都唔同汁,再加埋超creamy 既wasabi veggies,雖然睇落好豐富,但wasabi味道有d蓋過左配料既味,如果好似小編咁,選擇困難唔識自己配搭,又話者想味道統一d,建議可以試番佢本身提供既款式,都有成 20款可供選擇,包有一款啱你口味!!另外,個base可以揀白飯,糙米飯,黃薑椰菜花,沙律,烏冬等等。沙律好清新,如果揀左多汁既配搭,揀飯應該會更滋味,而烏冬由於係熱既同唔掛汁,如果揀凍既配料配烏冬會怪怪地,都係沙律最好,健康又好味~以上只係小編非專業既配搭指南,總括而言選擇多又夠哂清新,如果想light light地食個lunch又得,肚餓既話升級成為套餐又得,去到就會發現真係好多配搭比你慢慢揀:D

一再回味的夏威夷poke bowl ,每次到D2 Place一定必食,收銀位與廚房連在一起的開放式設計,看到員工的製作食物的整潔與用心,餐廳小清新裝飾,餐牌的色彩鮮艷,餐牌上的食物主要是健康低卡高蛋白質,營養豐富又均衡。我們每人點了一個外賣自取,原來有日式美食的選擇,就是薑汁松板豬+沾烏冬,和風風味十足!有我最喜歡的玉子燒,還有不同的配料((´ε` )♥不同的豆類:四季豆、毛豆,香口的南瓜、美味的紫洋蔥、健康十足秋葵、可口香脆炸豆腐等等,加了滿滿的蟹籽每個配料也不馬虎很美味,色彩繽紛的配料,加了流心溫泉蛋,美味又豐富的午餐。同事點了菠蘿、青瓜、紅椒、黃椒、中華沙律配料的夏威夷四重奏,因為減肥中,選擇了清新的沙律底,十分豐富!經典吞拿魚及辣味三文魚🍣正呀建議吃前拌在一起,味道更佳。豐富又健康pickabowl ,環保用具又整潔,十分推薦薑汁松板豬,好香口,一定要試試。
一再回味的夏威夷poke bowl ,
每次到D2 Place一定必食,
收銀位與廚房連在一起的開放式設計,
看到員工的製作食物的整潔與用心,
餐廳小清新裝飾,餐牌的色彩鮮艷,
餐牌上的食物主要是健康低卡高蛋白質,
營養豐富又均衡。

我們每人點了一個外賣自取,
原來有日式美食的選擇,
就是薑汁松板豬+沾烏冬,
和風風味十足!有我最喜歡的玉子燒,
還有不同的配料((´ε` )♥
不同的豆類:四季豆、毛豆,
每個配料也不馬虎很美味,
色彩繽紛的配料,加了流心溫泉蛋,
美味又豐富的午餐。

因為減肥中,選擇了清新的沙律底,
十分豐富!經典吞拿魚及辣味三文魚🍣正呀
建議吃前拌在一起,味道更佳。

豐富又健康pickabowl ,
環保用具又整潔,十分推薦薑汁松板豬,
好香口,一定要試試。
2020-11-24 33 浏览
做完運動之後嚟食健康之bowl😍 餐廳係d2 place入面 非常易揾🥰.因為唔想揀就叫左個彩虹🌈。base就要黄薑椰菜花加糙米,低gi又飽肚! 彩虹入面主要有蝦、呑拿魚同三文魚😍 撈好之後一啖食真係好豐富🤪🤪.另一碗就要左classic couple~ 有滿滿的salmon& Tuna. 油脂豐富又新鮮💪🏻加上d南瓜粒同番茄仔咁食其實好舒服,冇哂guilty🤪.加25蚊可以有湯、温泉蛋同布丁!食完飯飲杯暖湯係正嘅😀.亦有幾款飲品啦,我哋就要左支羽衣甘藍清腸胃😉#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食

另一碗就要左classic couple~
有滿滿的salmon& Tuna.

加25蚊可以有湯、温泉蛋同布丁!食完飯飲杯暖湯係正嘅😀

亦有幾款飲品啦,我哋就要左支羽衣甘藍清腸胃😉

2020-11-24 45 浏览
俾門口色彩繽紛嘅menu吸引左入去試下🤤 當時6點零唔係好多人唔使等位,店內有好多海報介紹夏威夷蓋飯🥙,餐廳主打蔬菜魚生飯,理念係想令人食得豐富得尼又天然健康🥬,達至營養均衡,岩晒呢排想減肥但右唔想食得咁dry既我🥰面對住咁多款選擇😍,我最後揀左diy 自選$84煙燻辣味吞拿魚+三文魚🍣配和風配菜組合(烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、毛豆、四季豆、紫洋蔥)超多配菜好抵食😋 佢最令我驚喜既係佢飯底都有幾款比人揀👍🏻 我揀左沾烏冬做面底,另外多加$25升級左做套餐,套餐會多左溫泉蛋、鰹魚昆布湯及甜品。亦提供加配飲品優惠,汽水+$6、蔬菜汁+$12、鮮榨果汁+$22。如果唔加配野飲都無問題,餐廳有準備生果水俾大家,入邊有香橙同羽衣甘藍🍊🥦,俾客人自由取用,連水都fresh 過人😚。主菜方面💁🏻‍♀️煙燻辣味吞拿魚+三文魚🍣非常生鮮加埋麻油香同醬油帶出魚生本身既鮮甜,之餘又辣辣地,十分惹味開胃😋👍🏻配菜方面每款都整得好好味, 蔬菜賣相吸引,令人食慾大增😍,毛豆、四季豆、紫洋蔥味道爽口清新,玉子燒、炸豆腐帶出豐富口感,特別鐘意烤南瓜,香甜又軟🥰,加上和風汁同埋溫泉蛋撈落烏冬到食,十分之夾👍🏻👍🏻令整體味道

配菜方面每款都整得好好味, 蔬菜賣相吸引,令人食慾大增😍,毛豆、四季豆、紫洋蔥味道爽口清新,玉子燒、炸豆腐帶出豐富口感,特別鐘意烤南瓜,香甜又軟🥰,加上和風汁同埋溫泉蛋撈落烏冬到食,十分之夾👍🏻👍🏻令整體味道升華令人食唔停口😭
而鰹魚昆布湯味道比較清,唔會咸,湯內既豆腐粒,滑溜又有豆香,幾好飲👍🏻
甜品方面🍮 有焦糖布丁,布丁質感軟綿,有奶香同蛋味,仲有流心焦糖係底,超好食❤️

餐廳既整體營運有少少似快餐模式,首先係門口收銀枱落單,再分配一個傳呼器,一響就可以出去拎。有時店內唔係咁繁忙,店員會主動幫手拎,服務十分好,食物質素高又健康好食😋令我成餐飯都食得好滿足🥰係高蛋白質低卡健康速食之選🥗
2020-11-22 53 浏览
終於有時間同男朋友行下街😊,我地係d2 place 行到晚飯時間,見到pickabowl 好似幾啱我呢排晚餐唔想食咁heavy 嘅胃口就選擇呢間。呢度係以先付後取餐嘅運作模式,同某某三文治嘅型式類似。經典雙拼+薑汁松板豬經典雙拼預設左三文魚同呑拿魚做配料,和風風味會有粒粒配料,包括南瓜、玉子、豆同炸豆腐,咁多餸佢仲話肚餓要加個豬😂,而個底男朋友就揀左烏冬。三文魚同呑拿魚用醬油醃過,味道好濃,啲汁拎嚟送烏冬就啱啱好。煙燻油辣味雙拼配薑黃椰菜花三文魚同吞拿魚切細咗,容易入口以,呢個價錢來講都算係新鮮,辣味可以cover到啲魚腥味😛最surprise嘅係薑黃椰菜花原來真係椰菜花切碎左,特別得黎仲好養生😛岩哂keep fit 女仔😛升級套餐包括左一碗麵豉湯,溫泉蛋同布甸。麵豉湯飲落唔錯,溫泉蛋就食得出蛋味😛,仲有佢唔會整得太生或太熟。出乎意料地個甜品係日本細細杯布甸,份量足夠,而個味係隨機俾。今次有嘅係吉士味同黑糖味,黑糖味比吉士味甜,但兩款我哋都好鐘意🥰。

經典雙拼+薑汁松板豬

煙燻油辣味雙拼配薑黃椰菜花

升級套餐

最近天天都吃得很HEAVY又油膩,腸胃都感到陣陣不適了,幸好我知道附近有家好吃的健康餐,PICKABOWL既有健康的三文+吞拿魚選擇,飯底也可以選椰菜花,糙米,烏冬等等健康的低GI主食,超正!晚上保持著有一定的人流,價位由80—100左右,算抵吃選擇也非常大路,很不錯完全不怕把材料放在人前,看得出用料不俗經典和風組合(黃薑椰菜花+糙米)$84有港人最愛的三文魚跟吞拿魚,豐富的奧米加三,加上有黃薑的椰菜花跟糙米,GI值極低,非常健康!裡面還有一些豆角,菠羅,番茄仔,營養成份很豐富!GIANTS BOWL(黃薑椰菜花+白飯)$108轉套餐+  25這個份量可多了,除了辣味三文魚外跟普通吞拿魚外,還有泰式大蝦跟牛油果!全部的材料都非常不錯,蝦夠彈牙,刺身類夠爽口有鮮味,牛油果完全夠熟,牛油果香濃又CREAMY,還有不少菠羅,番茄仔,降油膩感(本來也不算很重油膩感),碎碎的黃薑椰菜花非常易入口,不會像太乾硬,所以說他們的套餐都很健康!

晚上保持著有一定的人流,價位由80—100左右,算抵吃

選擇也非常大路,很不錯

完全不怕把材料放在人前,看得出用料不俗

經典和風組合(黃薑椰菜花+糙米)$84

GIANTS BOWL(黃薑椰菜花+白飯)$108
轉套餐+  25

2020-11-20 27 浏览
Happy Friday ~ 所以 Lunch 同同事一齊去左 食PokePoke有得配烏冬,係香港未見過。魚生份量少左少少 不過勝在味道搭救80幾蚊係少貴既,不過間唔中食下對自己好d都係一個唔錯既選擇!

2020-11-20
  • 經典雙拼
2020-11-18 34 浏览
今日去d2 行街睇戲去食飯睇到一間用上不同口味三文魚 , 吞拿魚, 蝦,八爪魚 , 雞肉及豬肉加上6個不同味道的配菜拼湊成一碗丼飯或烏東底,仲可以輕食選擇沙律底添! 總共有19種不同配搭嘅餸菜俾你選擇,如果19種唔同配搭嘅餸菜選擇唔到都唔緊要, pickabowl 仲有自由配搭比你選擇! 價錢亦都好大眾化, 最平由$58 開始 到 最貴嘅餐都係$108 , 材料好豐富真係出邊都食唔到啊!今日叫左giant’s bowl 夏威夷四重奏 再加左 泡菜! 今日我先食咗烏冬麵底, 烏冬麵用咗讚岐烏冬, 好彈牙 ! 材料有煙燻辣味三文魚, 經典吞拿魚, 泰式熟蝦,牛油果 仲有彩虹配菜呢個餐果然冇叫錯份量非常之咁多唔單止煮食嘅份量多之外配菜就非常之咁多而且魚生嘅味道非常之咁出色可能加上了自家製嘅醬油令到魚生嘅味道更加突出另外不得不提就係呢度嘅配菜配菜用上了新鮮蔬果而且有菠蘿仲有青瓜仲有甜椒而且三文魚加入了夏威夷嘅味道而且會辣辣地再配合埋泰式熟蝦爽口嘅味道更加突出而個飯底我佩上了烏冬底烏冬蛋牙爽口非常之咁突出而我同行嘅朋友就選擇了椰菜花說及白飯佢話份量都非常之咁多而且椰菜花十分之咁爽口估唔到呢間
今日去d2 行街睇戲去食飯

而個飯底我佩上了烏冬底烏冬蛋牙爽口非常之咁突出

估唔到呢間店衛生程度令人地大贊之外而且食物質素仲非常之咁高路過景一定要食返餐因為實在令人食指大動而且喜出望外
2020-11-18 29 浏览
ordered take-away for this place, was excited to try it after all the good comments. I am quite disappointed in how small the portion is. salmon was cut in very small cubes which can be finished in 2 bites. The avocado was given in 3 thin slices (3 slices costed $12). Lots of mayo. Nothing special about it. There are better poke places out there with generous portion. Won't come back for this place.
外卖自取
2020-11-18 110 浏览
今日去左D2 place 既市集又再一次幫襯Pickabowl因為之前食過覺得唔錯今次揀左DIY自選 poke bowl 我就揀左煙燻辣味吞拿魚+泰式熟蝦+蛋黃配菜+黃薑椰菜花+白飯朋友就揀左蒜辣八爪魚+經典三文魚+彩虹配菜+ 黃薑椰菜花+糙米飯另外仲過加左份牛油果兩份都各自升級套餐包左昆布湯、甜品、溫泉蛋嚟到賣相好靚,色彩繽紛魚生粒都新鮮,泰式熟蝦有少少香茅味蒜辣八爪魚辣嘅後勁十足,好惹味自問算食得辣都覺得幾辣雖然係一半椰菜花一半飯但撈賣所有配料一齊食,好飽肚最後食返個甜品,係布甸黎果日有三隻味,揀左柚子味同黑糖味口感算滑,份量細細杯啱啱好今次都Keep到水準,有機會會再食
今日去左D2 place 既市集
朋友就揀左蒜辣八爪魚+經典三文魚
+彩虹配菜+ 黃薑椰菜花+糙米飯
另外仲過加左份牛油果
兩份都各自升級套餐
包左昆布湯、甜品、溫泉蛋
嚟到賣相好靚,色彩繽紛
魚生粒都新鮮,泰式熟蝦有少少香茅味
蒜辣八爪魚辣嘅後勁十足,好惹味
自問算食得辣都覺得幾辣
雖然係一半椰菜花一半飯
但撈賣所有配料一齊食,好飽肚
最後食返個甜品,係布甸黎
果日有三隻味,揀左柚子味同黑糖味
口感算滑,份量細細杯啱啱好
今次都Keep到水準,有機會會再食
DIY 自選Poke  Bowl
蒜辣八爪魚
煙燻辣味吞拿魚
2020-11-14
DIY 自選Poke  Bowl
蒜辣八爪魚
煙燻辣味吞拿魚
2020-11-16 3793 浏览
I remember that I was quite intrigued when Pickabowl opened in D2 Place One last year, since I had never had Hawaiian food before. I've been a few times since then, and it's always a bit of a treat!Although there are a lot of options on their menu, it's actually fairly simple - choose one of the standard dishes, picked to go well together, or make your own by combining a base (rice choices or salad), a veggie combo, and 2 proteins. Optionally, add egg, pudding and miso soup to make a 'meal', ext

Although there are a lot of options on their menu, it's actually fairly simple - choose one of the standard dishes, picked to go well together, or make your own by combining a base (rice choices or salad), a veggie combo, and 2 proteins. Optionally, add egg, pudding and miso soup to make a 'meal', extra protein or veggies and of course there's a selection of drinks - plus self-serve fruit-infused water.

I am a man of habit, so normally I pick from a small selection of favourites - salmon and/or tuna, normally Japanese veggies and salad, although I do want to try the broccoli 'rice' next time I go. Other protein choices include chicken, pork, shrimp, or tofu, and the veggie range includes mayo, wasabi, 'rainbow' and kimchi. The fish is always tender and sweet (or spicy!), the salad fresh and crispy, and the veggies tasty, and overall pretty decent potion sizes. The staff are also friendly and helpful, happy to answer questions, and while the bowls are made fresh, the service is quick.
2020-11-08
2020-11-16 21 浏览
呢間餐廳之前已經食過一次,真係物有所值,所以今次要再encore🤩🤩雖然佢已經default咗好多菜式,但係我都係鍾意DIY多啲👍🏻DIY自選 $98煙燻油辣味吞拿魚唔算好辣,加咗少少辣又唔洗好似平時咁食魚生點豉油,好有創意🤩蒜辣八爪魚堅係辣🌶 ,因為加埋沙律,啲辣味就伸延到食生菜都好辣😂建議只係叫其中一個配菜係辣就好~不過個口感超好!好煙韌😋DIY自選 $98泰式熟蝦好好味🤩🤩因為佢食到泰式嘅香料調味,酸度啱啱好👍🏻 西班牙蒜油八爪比頭先嘅辣味八爪魚更好食,因為蒜蓉真係my favorite 💖 山藥(wasabi)配菜組合真係冇得頂!佢有秋葵、淮山、枝豆等等既配菜,個醬有啲似蛋黃醬,但質地黏黏的,因為有秋葵,幾正😄咁多種蔬菜加埋海鮮,再加埋牛油果🥑,就算唔食飯都好夠飽👍🏻仲有好多健康嘅果汁選擇,今次叫左鮮榨蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁+鮮榨蘋果紅菜頭檸檬西柚汁,夠哂營養💕

DIY自選 $98

DIY自選 $98
泰式熟蝦好好味🤩🤩因為佢食到泰式嘅香料調味,酸度啱啱好👍🏻
咁多種蔬菜加埋海鮮,再加埋牛油果🥑,就算唔食飯都好夠飽👍🏻

2020-11-15 44 浏览
非常健康一餐,這晚到荔枝角D2place 食晚飯,見到這家食日本刺身飯的好特別,特別在色彩繽紛吸引,先在門口落單然後找位置坐下靜靜等待。我點了一客經典吞拿魚飯,是用吞拿魚切粒加入紅腰豆、菠蘿、青豆、紅菜頭、青瓜粒,味道清淡故感覺非常健康有營。👏👏💪🏼這裡提供的自助水是浸泡西柚同羽衣甘藍的。

這裡提供的自助水是浸泡西柚同羽衣甘藍的。
2020-11-15
2020-11-15 60 浏览
🔎Pickabowl (荔枝角)📍荔枝角D2 Place 一期1樓112號舖-🔹D.I.Y 自選 $84揀2款魚生/熟肉+1款配菜+1款底層揀咗加州三文魚、蒜辣八爪魚,配菜就蛋黃,底層就沙律底 再加咗份牛油果+$14加州三文魚配蛋黃醬 切成細細粒嘅三文魚方便食用,蒜辣八爪魚真心有啲辣 不過夠哂惹味,配菜有好多青瓜粒 都幾fresh 另一碗就揀咗香草芥末大蝦、慢煮天多利烤雞,配菜都係蛋黃,底層試吓白飯+糙米飯大蝦唔錯 蝦肉都幾實又爽口 另外想食熟肉揀咗天多利烤雞 香料味唔重 配飯幾好,白飯太單調 雙拼咗糙米飯 另外有個椰菜花都幾特別 下次試吓先🔹鮮榨蘋果紅菜頭檸檬西柚汁 $22酸酸地又啱會好甜 幾清新唔錯🔹蘆薈樂 $6🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_荔枝角 #食在荔枝角
🔎Pickabowl (荔枝角)
📍荔枝角D2 Place 一期1樓112號舖
🔹D.I.Y 自選 $84