2019-09-14 300 浏览
呢間餐廳開正公司附近 每次經過都係排緊隊今日早食飯 好快就有位佢地主打係手工pasta 午餐包一個前菜 pasta 同埋甜品一坐底未叫野食店員就先上餐包 好貼心前菜好大份 一上台視覺效果好好 見到都開心不過食落又一般。。parma ham味道唔太好 用既芝士質素亦一般Pasta方面叫左個千層麵同意式雲吞千層麵好濃味 上台時仲有小小滾 好熱雲吞就一般般 個麵皮係好食既 只係整體只係食到芝士味 食兩舊就好漏甜品幾出色 好少可跟餐甜品咁大杯Tiramisu好滑味道好好奶涷就不過不失 唔夠奶味不過勝在環境夠舒服 而家唔洗加一 抵食🙂
呢間餐廳開正公司附近 每次經過都係排緊隊

Tiramisu好滑味道好好
奶涷就不過不失 唔夠奶味

不過勝在環境夠舒服 而家唔洗加一 抵食🙂
2019-09-09 312 浏览
想食D2 2期的Pici好幾次,但由於佢無得book位,又要人齊先比入。我lunch time嚟過3次都話要等至少半個鐘,最後唯有放棄。今日同事突然話想試,本身抱住應該都無位食嘅心態嚟但反而得咗😂,去到就即刻可以入座,好幸運🌟前菜點了Beef Tongue,主菜是Leek Parmesan Ravioli,甜品選了意大利傳統甜品Tiramisu。以前菜來說,牛舌份量蠻多,切成薄薄一片的,將牛舌跟洋蔥及脆韭捲起來配搭莎莎醬一齊食,可同時食到幾種不同味道。主菜的意大利雲吞是手工製的,雲吞裡面沒有餡料,但充分吸收了牛面頰肉醬汁,配搭巴馬臣芝士薄片一起吃好美味。Tiramisu做得好幼滑,餅底濕潤,最難得係可以食到濃濃咖啡酒味道👍←呢樣唔係好多地方會咁做。單係個Tiramisu就已經令我想再嚟encore!😁

餐包

Leek Pamesan Ravioli
  • LeekPamesanRavioli
  • BeefTongue
2019-08-31 230 浏览
今次試左係D2 Place既手作意粉店Pici🍝佢既set lunch係一律價$148免加一,包餐包,前菜,意粉同飲品或甜品,絕對夠飽!環境闊落服務都貼心😆Andrea’s cold cuts(前菜)巴馬火腿份量超多😱最好同人夾份食,伴住芝士球食🧀Vitello Tonnato(前菜)吞拿魚醬鋪係薄牛肉片上🐄味道濃郁同好夾,吞拿魚醬又係多到可以用尼點包食!Pappardelle (意粉)配料有鴨肉醬,青豆同芝士奶油既寬帶面,意粉有咬口果然係手工製,鴨肉醬同芝士奶油食起尼都好野味👍🏼Smoked Salmon Ravioli (意粉)意大利雲吞既餡料就係煙三文魚🐟配檸檬牛油汁,食落去creamy同埋鹹味適中!Tiramisu (甜品)呢杯極度邪惡既Tiramisu非常足料,入面仲有蛋糕餡料,可能對低糖人士會稍甜🤤

2019-08-29 163 浏览
今次是我第一次嘗試pici,一直都想試他的手工意粉,今天終有機會了!今次叫了Tasting Menu for 2,可以自選2個頭盤,3個意粉,2個甜品。頭盤方便我們選了吞拿魚他他和沙律,味道不和不失,略為普通。意粉方面我們選了黑松露意粉,味道香濃,每口都充滿松露香,而且麵條有彈牙口感,推介!之後便是碗豆意粉,可以配上芝士的關係,略嫌有點太重口味。第3款意粉因太遲上菜,所以未有拍照便吃光了,所以忘記了第3款意粉🤭😂最後是甜品,Tiramisu!本時我不太好甜品,但這個tiramisu令人驚喜,忌廉鬆軟,甜度適中,不知不覺好快就KO一杯!
頭盤方便我們選了吞拿魚他他和沙律,味道不和不失,略為普通。

之後便是碗豆意粉,可以配上芝士的關係,略嫌有點太重口味。

2019-08-24 199 浏览
Great service and friendliness of servers!!Food is good portion,the Papardelle pasta is really nice with 8 hours slow cooked beef and Classic Ragu beef lasagne was a bit heavy but delicious😋 Would go back! We also had drinks, the prosecco was real smooth 😍
2019-08-20
  • Classic  Lasagne
  • Pappardelle
2019-08-13 269 浏览
本身唔太好粉麵飯,但呢間pici就例外,佢既pasta無論粗幼扁定雲吞,全部pasta都係現場即叫即造,係會等耐左,但想食好野「等耐」都係必須既。試過佢幾款pasta,扁身闊條麵口感最好,好有咬口,mix左佢既sauce都好爽口好企身,唔會濕冧冧無晒咬口。食左幾款最鐘情都係佢地既手工意大利雲吞,一口一粒,咪睇佢得7粒,以為好少唔夠喉,事實上剛剛好夠晒喉唔好過飽,入面仲要係爆晒餡料,唔會汁水流流,食落口真係勁full ar,超值👍🏻👍🏻👍🏻

2019-08-12 202 浏览
黎得pici 就預左一定係食pasta ga la,除左係佢既名氣,仲有就係佢既menu都無其他野可以俾你揀,lunch set main dish一定係要揀一款pasta。同朋友仔食lunch每人揀一款:芝士闊條麵同埋雲吞。闊條麵個芝士汁好creamy但唔會覺油同肥,清清地好爽麵質好彈牙。雲吞仲正,外皮真係厚薄適中一口一粒剛剛好,配搭既鴨肉醬汁好正,好多肉絲,夠晒入味,唔會水流流。一坐低就上俾你食既toast包仔雖然唔熱,但都keep到好脆口,dessert揀左tiramisu 勁raw勁好味,預左肥都要食😃

2019-08-12 132 浏览
呢間 pici 出名食意粉,但估佢唔到佢既 appetiser仲驚喜呀,成個dish既size咁上,好正呀!今日3個人一齊食lunch,3個sets每人揀左款appetiser,happy share 一齊食。芝士沙律,d沙律菜勁fresh,topping cheese都勁香濃;第二款係牛舌,order個時都心大心細仲諗佢會唔會係生既,好彩黎到係熟既,好想牛味,薄薄一片片,易入口唔肥唔硬:第三款就係最正既Parma Ham配大大舊芝士,真係食完呢3款appetiser都飽左6成😋😋

2019-08-06 394 浏览
PICI係荔枝角新開左一排 終於都去食左 Lunch食好啲真係返去做嘢都開心啲😛$148 = Starter + Mains + Dessert / Drink❗️(已加一)Order後即刻會上pack法包 雖然係凍嘅但未算太韌🥖🆗🤩:Starter Starter係呢個set嘅重頭戲+回本位 Cold cut真係有一板六塊 Tuna Tartare算新鮮 伴紫洋蔥食 連唔食日式吞拿魚嘅我都覺得好味☺️ Salad個sauce酸酸地好開胃 沙律菜新鮮 配啲榛子嘅nuts畫龍點睛🥗😋:Mains主要係食Pici嘅意大利麵 今次試左3種 雖然我只係影左兩款🙈1️⃣Ravioli🥟意大利雲吞內有菠菜味+檸檬香 個人覺得幾好食 而且自己無咁易整到 所以3個mains入面最推薦呢個🙋🏻‍♀️2️⃣Tagliatelle🌱意大利寬麵 並唔可以同超市買到一pack/平時跟餐意粉嗰啲相提並論 PICI嘅意粉係呈四角長條形 更有質感同咬口 而Dressing味道主要黎至香草 所以食落會淡淡地 個人比較鐘意有少許調味 而意粉除左車厘茄芝士都無其他配料 所以整體水平正常3️⃣Pappardelle🍝意大利寬帶麵 比起寬麵再粗

Order後即刻會上pack法包 雖然係凍嘅但未算太韌🥖🆗

🤩:Starter

😋:Mains

1️⃣Ravioli🥟

2️⃣Tagliatelle🌱
Tagliatelle

3️⃣Pappardelle🍝
意大利寬帶麵 比起寬麵再粗身啲厚啲 質感我比較鐘意上面嘅寬麵 感覺無咁重麵粉 但我就較鐘意呢個豬肉肉醬個sauce 肉醬辣豬腸面頰肉配蕃汁吊起個味 味道多啲層次感

😋:Dessert
奶凍同Tiramisu都係一大杯 奶凍係酸酸甜甜嘅莓醬 Tiramisu係咖啡粉 兩個質地同味道都唔錯 畫上完美句號呀🐷
Panda  Cotta

2019-07-10
Panda  Cotta
  • Tuna  Tartare
某平日中午與好友來到荔枝角Pici食Lunch。之前幾位朋友已經提過這間餐廳,終於有機會來試試喇!Lunch Set $148 , 有 1 x Starter, 1 x Pasta , 1 x Dessert 或 Coffee/Tea。看了一下散叫餐牌,其實這個lunch set真的非常抵,因上餐先發覺每份portion都好大,真的好抵食喔!坐低後,有麵包及Balsamic vinegar & Olive oil 提供。他們的麵包可以免費添加的。我們的starter點了 Vitello Tonnato & Andrea’s Cold Cuts! 這2款前菜也令我不斷配搭麵包喔🐽Vitello Tonnato 係我第一次係香港食! 因本人很喜歡吃魚,所以很喜歡這個醬!雖然咸左少少,但我們也幾乎全吃掉!鋪在醬汁下的肉塊份量非常多,應該足夠3個人吃!我之後也推介了多位朋友來試試這道菜,真的非常特別又好吃!另一個starter的Parma Ham都係非常慷慨提供,有很多片,肉味很香。但因為已食了很多肉和麵包,所以淨蠻多Parma Ham,決定打包帶走,不想浪費!主菜點左 Lasagna 同 茄

主菜點左 Lasagna 同 茄子意粉。反而Main course上菜時眼看portion不太大份,但其實只係我地眼闊肚窄😂食完已冇位食甜品了!

Lasagna用既Beef Ragu,牛肉味非常濃!

茄子意粉也好好味喔!意粉煮得剛剛好,Al Dente! 最欣賞係那幾塊炸茄子,很香口又不會太乾,配這意粉很好喔~

最後甜品叫了杯熱咖啡,消下濟😎

非常推薦來這裡用餐👍🏻 溫馨提示,不能book枱,需人齊才可進入。同埋埋單帳單上沒有收service charge的,所以我們另付了tips答謝他們的好服務及好滿足的一餐💕
  • Vitello  Tonnato
2019-07-23 154 浏览
Lunch 經常企滿人,果然Very good food, Handmade Pasta 出名!一晚有三個生日,很有氣氛😂 食物跟服務質素都很滿意,是荔枝角小有的nice place
2019-07-10 6923 浏览
早前同朋友傾計,係附近返工嘅佢講起荔枝角新開咗呢間意大利餐廳,仲大讚幾唔錯。咁岩我要幫人慶生,煩惱緊去邊到慶祝,就諗起pici。後來先知原來pici嘅意粉都幾出名,仲有幾間分店。幫襯前有望過下食評,知道無得book位,要人齊先入座,好彩當晚唔使等,可以即時入座。-餐包店員會問要咩醬料,唔太確定係咪橄欖油同黑醋,兩款醬溝埋都可以。不過自問真係唔太食得慣,所以將餐包蘸過下醬汁試食後就無再試。每塊餐包長度同手掌心差唔多,口感有點韌,自己都係鍾意外脆內軟嘅麵包多啲。-秘製肉丸講起肉丸就會諗起某大型傢俬店,但我唔算太着迷個間嘅肉丸。而pici嘅肉丸混合咗豬肉同牛肉,即使有大量茄醬包裹住,都唔會掩蓋哂肉香。入口比想像中鬆軟,配上磨得細碎嘅巴馬臣芝士,淡淡芝香係口腔漫延,唔會太膩。-經典千層麵講起千層麵就會諗起加菲貓,小學成日睇,每次見到都會好想食haha。千層麵份量比想像中細,焗烤時間可能太耐,邊緣位好多都焗燶咗。可能係碗底太淺關係,食物層次唔多,無乜千層麵感覺。不過牛肉醬係幾足料,麵嘅口感都不錯,厚身帶少少韌性,建議芝士份量可以再重手啲。-Sicilian Sunrise店員推薦呢杯飲品,我地就
咁岩我要幫人慶生,煩惱緊去邊到慶祝,就諗起pici。
後來先知原來pici嘅意粉都幾出名,仲有幾間分店。

-餐包

-秘製肉丸
講起肉丸就會諗起某大型傢俬店,但我唔算太着迷個間嘅肉丸。

-經典千層麵
可能係碗底太淺關係,食物層次唔多,無乜千層麵感覺。

-Sicilian Sunrise
店員推薦呢杯飲品,我地就好乖咁叫咗。
餐牌寫呢杯係由橙汁、雲呢拿同石榴汁混合而成,橙黃清新,有夏日氣息。
老實講飲落好似便利店思樂冰味,味道算正常,可惜冰量太多,好快飲完。
Sicilian Sunrise
餐包
秘製肉丸
题外话/补充资料: 店員幾乎都係外國人,全程用英文交流。 雖然唔太聽得明,但態度好好,又會推薦下菜式。 當晚我拎住蛋糕,店員見到好主動問我需唔需要冷藏住先,仲唔使收切餅費。 後來叫店員上蛋糕,點知出動咗一班店員一齊捧住蛋糕唱生日歌,好有心又好好笑。 盛載蛋糕嘅碟寫住祝福字句,事前我係無同餐廳講過會慶生,所以完全唔知會有呢啲安排,勁窩心。 佢地又送咗張即影即有合照比我地,攝咗係生日卡入面,生日卡仲有全體員工簽名同一張100蚊coupon,好驚喜。 成個安排真係令慶生活動昇華不少haha,服務絕對係滿分。
2019-07-08
庆祝纪念
生日
  • Sicilian Sunrise
PICI最出名係手製意粉 都save係to go list 入面好耐原來荔枝角D2 Place都開左間不過餐廳不設訂座 都人齊才可入座星期日的晚上時間 唔算太多人 一行五人樣樣都想試 Staff recommend 我地點Tasting Menu 咁就可以試到最多款式$290 per personStarters: 1. Tuna Tartare 吞拿他他呢個係一睇都決定要食的前菜反而唔係好食到有牛油果 但都係好味的2. Chef’s Selection Cold Cuts Parma Ham, Slami, 巴馬臣芝士同塔雷吉歐芝士3. Vitello Tonnato 吞拿魚醬小牛肉呢個係staff 推介的 一上枱的時候都唔知佢係咩但食落又真係唔錯 吞拿魚蛋黃醬好滑 配小牛肉好岩味醬汁有剩會有麵包點埋黎食4. Homemade Meatballs 好大粒的肉丸 豬肉牛肉混合點蕃茄醬面頭仲有巴馬臣芝士 無得輸Pasta 食左6款意粉,排名由最普通的開始介紹1. Pici ‘Cacio e pepe’ 黑胡椒芝士意粉好簡單的配搭 只有羊奶芝士同黑胡椒意粉亦係最粗果款 有咬口 但相對比較膩

原來荔枝角D2 Place都開左間

牛面頰肉(慢煮8小時)個味好足 食落清清甜甜
但寛帶麵係咁多款中比較無口感的一款

4. Orecchiette 貓耳朵麵
Orecchiette

麵糰細細粒又有咬口 配意大利香腸、辣肉豬腸同車厘茄
比較開胃同易入口

• Prawn  Casaoncelli
  • Orecchiette
  • Tina  Tartare
2019-06-26 638 浏览
約咗朋友去荔枝角整蛋糕,所以我地約去pici食lunch。$148有starter, main course同甜品或餐飲。餐前有麵包可以點黑醋同埋橄欖油,麵包唔太熱,如果熱少少就好啦!紅菜頭沙律雖然沙律菜有少少苦味,但dressing酸酸地好開胃,幾清新。生牛肉火箭菜幾好味。闊條麵闊條麵出色,口感一流,好有咬口。不過除咗有淡淡的檸檬味之外,這冇咩味同配料唔多。好在隻蝦好彈牙,新鮮。最後用一杯美式咖啡做總結

餐前有麵包

可以點黑醋同埋橄欖油,麵包唔太熱,如果熱少少就好啦!

紅菜頭沙律

生牛肉火箭菜

幾好味。

闊條麵

最後用一杯美式咖啡做總結

2019-06-18 572 浏览
昨天下午同朋友去食這間,這間揀選食物規矩多,如果要點set套餐就要兩人同時點set套餐,不可以再散點,十分奇怪。因set套餐未必有我想食的食物。食物偏咸,比預期差。環境衛生有待改善,未必會再去食。
Tagliolini