2021-04-01 950 浏览
Christmas set真係超抵食每人$248就有( 2道前菜+ 3道意粉 +2道甜品) 食完真係飽到夜晚🎅🏻前菜⬗ Tuna Tartare 吞拿魚加上牛油果 食落味道鹹鹹地幾香濃表面加上酸薑幾開胃 男朋友表示很喜歡但我不喜吞拿魚刺身 淨係覺得好腥好大股魚露味🤢⬗ Melted Provolone 芝士控的你 一定必點基本上就係焗熱左的cheese係會瘋狂拉絲 超好食🥺雖有點略鹹 但唔緊要味道其實就係似mozzarella cheese 帶淡淡奶香記得趁熱食 凍左會硬左一舊⛄️Pasta ⬗ Swiss Chard Ravioli 聖誕版的意大利雲吞形狀包到似餃子 略嫌麵皮有點厚裏面是cheese和菜 味道偏清淡但芝士味還蠻濃的 而且好飽肚 不錯不錯⬗Truffle Tagliolini (+$30)上次去尖沙咀分店食過覺得偏淡這次的黑松露味道濃很多!加上表面的黑松露片更添香氣幼身意粉很彈牙 充滿蛋香唯獨今次的醬汁太鹹🥺真係鹹到懷疑廚師係咪錯手落多咗兩匙鹽🥲⬗ King Prawn Tagliolini (+$20)這款我同男友一致認為好好食!鹹度恰到好處 醬汁非常濃稠 蕃茄
Christmas set真係超抵食

形狀包到似餃子 略嫌麵皮有點厚
裏面是cheese和菜 味道偏清淡
但芝士味還蠻濃的
而且好飽肚 不錯不錯

⬗Truffle Tagliolini (+$30)
上次去尖沙咀分店食過覺得偏淡
這次的黑松露味道濃很多!
加上表面的黑松露片更添香氣
幼身意粉很彈牙 充滿蛋香
唯獨今次的醬汁太鹹🥺
真係鹹到懷疑廚師係咪錯手落多咗兩匙鹽🥲

這款我同男友一致認為好好食!
鹹度恰到好處 醬汁非常濃稠
重點係Mascarpone Cheese好軟滑
且好有蛋香味 有啲似吉士醬
酒味可以再濃少少 咖啡味比較突出
但係唔會太甜 我忍唔住食哂成杯
價錢非常划算 唔洗加一 仲可以試到不同款式 唯獨味道始終都係偏濃味 不過我都係為左Tiramisu 而嚟的😂
2021-03-26 1375 浏览
我好鐘意食意粉 尤其係手工意粉所以都幫襯左pici幾次😝之前都係去開尖沙咀出到長沙灣見到有 就決定食個late lunch 星期日都有lunch set around $2xx ( 11:30am to 4 pm)不過當日set menu 頭盤唔岩我食所以都係散叫 - Tuna Tartare $120呢個係我最愛既前菜🤩 有吞拿魚牛油果 同埋生既紅洋蔥口感同味道都一流🤤Ravioli $130有蜆肉配ricotta cheese Pappardelle $140呢個肉就係慢煮牛面頰肉好香牛味重點 兩碟既麵質麵Al dente 好有嚼口 超like 呢d口感既意粉百幾蚊食到一碟呢個質素既手工意粉 真心超抵
我好鐘意食意粉 尤其係手工意粉

好香牛味

百幾蚊食到一碟呢個質素既手工意粉 真心超抵
Tuna Tartare
2021-03-21 713 浏览
成日見都呢間餐廳有好多好評,又有好似foodie推介,以為一定係高質,點知中曬伏😢😢貴價又難食😪😪一開始已經好差,餐包係用紙袋pack好,預先焗定所以凍冰冰又硬,不過佢啲油醋都ok👌我地揀左佢既tasting menu,可以自選兩款appetiser+ 3款pasta+2個dessertAppetiser我地揀左cold cuts同meatball, 啲salami同ham就一般般,平時一田Aeon買嗰啲會仲好食😞至於meatball, sauce 係好食既蕃茄味濃,但肉質好散,好失望😕不過我地都係好期待手工pasta環節,點知更加失望,第一款又貓耳朵,口感好煙韌,如果只講pasta既話係唔錯,但sauce好淡冇味,唔creamy👎🏼失望。第二款pasta我地揀左pasta of the day, 今日係duck pappardelle,同第一款一樣,pasta 煙韌,汁冇味👎🏼失望!最後一款係大家十分推薦既black truffle pasta ,好鹹好鹹好鹹,鹹到食唔到,食左一半都冇就以經放棄,啲truffle似係artificial, 好難食 口感差👎🏼👎🏼😿😿大家唔好中伏甜品不

甜品不過不失 不值一提

2021-03-16 591 浏览
今日我同媽媽黎食晚飯,冇諗到餐廳員工服務態度好好,特別係經理Jerry👍🏻佢問左知道係慶祝生日後,上甜品時唱生日歌仲幫我同媽媽影即影即有🤣🤣餐飯食得好開心🥳另外想讚甜品tiramisu 好好味!必試!

另外想讚甜品tiramisu 好好味!必試!
2021-03-13 659 浏览
今日見唔使等位,就即刻入去食!已經係第三四次嚟呢間餐廳食,佢最好食就係嗰個牛肉千層麵同埋Tiramisu佢嗰牛肉千層麵拍得住喺英國食!唔會好水,啲麵同芝士啱啱好!中意食芝士一定要叫而佢嗰Tiramisu 係好食,但就算貴,要$60!如果$40就值了😂如果你真係好肚餓嘅話,可以食tasting menu,可以揀2個starters,3個pasta同埋2個甜品,$290/person!嗰職員會行埋黎同你介紹架!
今日見唔使等位,就即刻入去食!

皇帝蟹肉墨汁結他麵
牛肉千層麵
皇帝蟹肉墨汁結他麵
牛肉千層麵
  • Lasagna
  • King  Crab  Chitarra
2021-02-26 1258 浏览
手製意粉黎講香港比較少見,而係香港最出名食手製意粉既舖頭,相信非Pici莫屬喇!平時係店外望落環境幾靚幾Chill,原來食lunch都唔算貴,$158已經包左前菜、意粉同甜品,西餐黎講都幾經濟實惠• Bresaola 風乾牛肉配上橄欖油,超·級·鹹,鹹到冇辦法接受,只能夠夾硬擺落口生吞咗佢😫• Cold Cuts依份熟火腿相比起牛肉出色好多,油脂味好香好濃,真係估佢唔到🥰• Tagliolini Truffle 幾乎每枱必點既item,而我地亦都係為咗依個刨左滿滿黑松露既意粉而黎😎松露味係屬於香氣嗰種,同出面食開既黑松露意粉好唔同。意粉唔係走al dente路線,有口感得黎唔會太淋,蛋香味好重。不過整體唔夠咸,可能係想突出松露既清香?而且食落都幾油下😥都唔錯既,但未至於擺到上神枱,不過依個價錢黎講,仍然係非常抵食🤔• Classic Lasagna 外表雖然冇乜特別,不過食落有驚喜😋,面層Parmesan芝士焗得焦脆,醬汁既有奶香亦有濃濃既肉香。之前係出面食過千層麵,中間層麵皮又淋又爛,食多幾啖就覺得好膩滯,而依度嘅出品就冇依啲問題,麵皮仲好順口軟滑添🤩• Tiramisu未有強烈

• Bresaola

• Cold Cuts

• Tagliolini Truffle [extra $28]

• Classic Lasagna [extra $10]

• Tiramisu
未有強烈既記憶點,大概就係不過不失既意思吧🤣
2021-02-16 968 浏览
好掛住意大利。。。想食意大利手工意粉,呢一間係值得推介。餐廳個環境好舒服。而且服務真係好好🌟我哋叫咗two lunch sets for sharing 佢哋嘅食材好新鮮。而且份量好足。Starter 嘅芝士波淡口但配合埋Parma ham 互相補給,好夾。Main course:一定要試佢個黑松露意粉。佢哋比好多黑松露再加上熱熱嘅意粉撈左黑松露之後,散發出嘅香氣簡直係絕配👍🏻同埋意粉係好彈牙al dente. Set lunch 係有甜品或餐茶。我哋兩個order了2 個tiramisu 做甜品... 甜品係好出色嘅!但係我個人覺得如果兩個人食,可能一個tiramisu再加個咖啡大家share會完美啲... 因為都幾飽肚。

佢哋嘅食材好新鮮。而且份量好足。

同埋意粉係好彈牙al dente.

• 手工意粉
2021-02-12 929 浏览
最期待食Pici🥰,喺香港要食到有質素嘅意大利麵,即係唔努力啲搵錢都唔得🤣。星期六日冇套餐,因為呢日有啲飽,所以淨係叫咗兩個主菜一個甜品。呢碟手工圓麵叫Pici,睇落隔離位好似叫咗一碟海鮮烏冬😂,因為都係都係食開扁面,好少食圓面,食落個汁有啲普通,蝦係幾大隻,不過唔會好滑好新鮮,青口相對普通,唔夠食好西嘅感覺😂鍾意口感出啲嘅都係叫返闊帶麵Pappardelle,煙韌度高啲,同埋有蛋香。呢一碟係有蟹肉嘅墨魚麵,結仔面King Crab Chitarra。呢個反而有驚喜啲,唔再係以前怪怪地嘅辣味,改用左比較清新夾配料去襯托墨魚麵,幾鍾意食🥰🥰🥰甜品每三個月一定要來食一次,奶奶很滑😋Pici 荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖

甜品每三個月一定要來食一次,奶奶很滑😋

Pici
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖
2021-02-07 709 浏览
之前去呢間餐廳食過幾次lunch,味道算唔錯,價錢係偏貴。唔接受訂位嘅之如,安排入座時候都比較串。上星期五,約咗個同事去嗰度食lunch. 我已經早兩日前打電話落去諗住訂位先,佢哋話唔接受訂位,要我當日現場攞飛。我約咗個同事12:00食lunch,於是我11:45去到門口諗住攞位先。個部長問我幾多位,我話兩位。部長再問我,你朋友幾點到啊,我話大約10分鐘左右啦。部長跟手攞起個iPad話同我登記咗資料先,佢話一定要人齊先至可以入座。我望入間餐廳,只係得四至五張枱有人坐喺度,大部份嘅枱仲係未有人坐嘅。因為疫情關係,一張枱只限兩個人坐,有啲枱亦只係坐左一個人響度食緊嘢,不過部長都唔肯放我入去坐低張枱度等。咁當然我就行過隔離嗰啲餐廳食囉,然後叫我同事轉地方食。我等有緣先再嚟呢間餐廳碰運氣!😡😡

2021-01-29
午餐
2020-11-27 1006 浏览
咁多款西餐入面,我特別食意大利菜同法國菜,香港想食正宗嘅意大利菜,食食一定係食pici,因為佢嘅意粉係手工架,仲要好正宗,Addressssici (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖結他面,其實即係香辣墨魚汁手工麵,配埋墨魚,超開胃,比tasbasco正!dessert係panna cotta😍😍 上次食tiramisu 有啲甜,都係奶凍正啲,唔hea ga😚my favourite 😍😍生牛肉片

Addressss:
Pici (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖

my favourite 😍😍生牛肉片
2020-11-23 1206 浏览
一直想食手工意粉                                                                                                                        但我又孤寒 嫌貴                                                            好彩醒目穩到CP值高得出奇的PICI !Menu價錢好親切                                                            見到即刻心心眼                                                            lunch hour超多人排隊多得服務員的禮貌服務態度 令等候的客人唔會急躁Starters:Pasta: 煙韌 有嚼口 超正!!!tagliolini truffle好香的松露味 聞到就好幸福o(* ̄▽ ̄*)osmoked salmon ravioli個雲吞好特別!酒店食會好貴!!Desser
一直想食手工意粉
但我又孤寒 嫌貴
好彩醒目穩到CP值高得出奇的PICI !

Menu價錢好親切
見到即刻心心眼

lunch hour超多人排隊
多得服務員的禮貌服務態度 令等候的客人唔會急躁

Starters:
vitello tonnato

andrea's cold cuts

Pasta: 煙韌 有嚼口 超正!!!

好香的松露味 聞到就好幸福o(* ̄▽ ̄*)o

smoked salmon ravioli

個雲吞好特別!酒店食會好貴!!

Dessert:

2020-11-06
vitello tonnato
andrea's cold cuts
2020-11-18 765 浏览
突然想食Tiramisu同真係意大利式嘅意粉🇮🇹,本身呢區難搵啲,但竟然比我搵到有我之前灣仔食過嘅餐廳分店😙 記得佢最出名係手工意粉🧑🏼‍🍳,揀咗個 PastaTastingMenu $248/head,有兩個前菜三個pasta兩個甜品,本身以為有$158 Set Lunch,點知原來平日先有嘅🤣 前菜嘅肉丸都幾Juice同埋ham同芝士都超多,最鍾意係軟芝士😛 意粉同預期中一樣有咬口,估唔到墨魚汁意粉上嘅蟹肉咁豐富🦀 黑松露pasta本身嚟錯咗比較趕,所以再黎嘅時候比較硬,但本身味道都幾好,黑松露好夠香Tiramisu好求其咁用杯裝,個樣雖然唔靚,但味道幾好,有啲意大利食嘅feel番左黎,慰藉冇得去旅行嘅心情😙 你鍾意佢個環境夠寬敞,可以舒舒服服咁樣食個午餐,上菜嘅嘢食又夠熱辣辣,係長沙灣荔枝角總算有間西野岩食😋

午餐
2020-11-13 746 浏览
Pici 休閒一天,喜歡選擇平日出外走走,路過見到門面,好想去試一試,這個地方好適合女士們午餐🥣份量不錯剛剛好,開始進餐前會有一片麵包和醋汁配橄欖油呈上枱面,約數分鐘後來一份前菜,之後上主菜,主菜雖然份量不多,但加起前菜和之後甜品整體尚算可以,我個人推介,比較喜歡前菜 #風乾豬肩肉 #塔雷吉歐芝士 和主菜 #黑松露醬意粉 食落口好煙韌好有咬口😋,食物口味和環境適合好友情侶聚會和打卡好地方。今次二人菜單:麵包紅菜頭沙律風乾豬肩肉 😋黑松露醬意粉 🥰意大利闊帶麵提拉米蘇特濃咖啡埋單$344

今次二人菜單:
提拉米蘇
特濃咖啡
埋單$344
2020-11-13 336 浏览
作為城中少有嘅正宗意大利餐廳,Pici嘅分店愈嚟愈多,荔枝角呢間都開咗一段日子。餐廳好闊落,平日嚟食晚餐都唔需要等位,靜靜地,好有氣氛。食物選擇唔算多,手工意粉大約有十款,幾款前菜,兩款甜品。重點當然係用意大利00麵粉整嘅意粉啦!食過幾次唔同款式,其中以貓耳朵粉最吸引我,個樣夠cute,口感又煙煙韌韌 ~另外叫咗個cold cut拼盤,無影到相,但份量都幾多,for 3個人食都無問題!

餐廳好闊落,平日嚟食晚餐都唔需要等位,靜靜地,好有氣氛。

2020-11-03 591 浏览
Very salty ham. Cheese. with no taste. Pasta is hard. Not well cooked in the middle part. The sauce and the meat is not tasty. The amount is too small. Not enough. Bread is too hard with no bread's taste. The sauce is too oily. The dessert is too sweet.  The meal is too expensive $168. Not worth paying this price. The space between tables is too narrow. The waiters' English is so poor. We need to wait long time to order good.  Very salty ham. Cheese. with no taste. Pasta is hard. Not well cooked

2020-11-03