2021-08-22 139 浏览
喺長沙灣呢間意大利餐廳都係我嘅首選,其實之前都係食過午餐,晚餐貴所以未食過。今日嚟到發現原來佢哋晚餐都有套餐,$238零蚊一個人,$438兩個人已經有齊晒前菜,意粉,甜品,再加兩杯飲品。今日坐低帶咗一支汽酒,三百零蚊嘅度算唔錯,之後帶咗幾個前茶送酒,要咗個吞拿魚他他,入口有少少牛油果混合,味道唔錯,幾輕盈。之後嗌咗個火腿拼盤,有三種唔同嘅火腿及芝士,份量其實幾多。之後原本打算嗌多個意粉點知都覺得有啲飽,可能食多了餐廳提供麵包,咁就叫多支白酒再慢慢飲。餐廳氣氛實在做得唔錯,幾舒服,有少少意大利海邊休閒feel,下次應該會嚟正正經經食返個晚餐!
之後嗌咗個火腿拼盤,有三種唔同嘅火腿及芝士,份量其實幾多。
2021-08-21 4820 浏览
Pici (荔枝角) @picihk Happy Friday Night 😋😋之前介紹過沙田分店,這間餐廳七月中推出了期間限定的新Menu 「海鮮盛宴 Seafood Feastival 」,趁星期五晚去荔枝角分店試下二人套餐先☺️二人分享套餐$438二人套餐非常豐富,有橄欖油黑醋麵包、一款前菜、兩款意大利麵、兩杯飲品,以及兩款甜品🥂期間限定有香脆炸魷魚(加$10 ),當然要試試,餐廳經理Jerry表示這款前菜大受歡迎,每天也很快售罄,果然是好推介,魷魚炸得酥脆,沒有太多炸粉,而且不會硬,再配上他他醬哇加上新鮮檸檬汁,中和油膩感😋另外也忍不住額外點了秘製肉丸$90 (共有三粒)之前已經食過,依舊保持一貫水準,肉丸加上了芝士,醬汁類似蕃茄味,再加上香草,而且肉丸是新鮮製作,肉味濃郁💕,絕對不會有任何雪藏的味道👍🏻👍🏻 松露細扁面(加$28 )這間餐廳的意大利麵全部是手工制的,所以是十分新鮮,而且蛋味很重, 10分推介😍加上這道菜是用鮮刨松露,而不是松露醬,如果食過用新鮮松露一定知道與松露醬的分別😆 松露片佈滿了在意大利麵上,每一啖也食到松露片,非常滿足☺️燉煮八爪魚🐙醬意式雲吞這款也是期間
Pici (荔枝角) @picihk

Happy Friday Night 😋😋

二人分享套餐$438

松露細扁面(加$28 )

燉煮八爪魚🐙醬意式雲吞
這款也是期間限定的,用燉煮的方式烹調新鮮八爪魚醬汁,把醬汁加在新鮮製作的意大利雲吞,兩者味道非常配合,雲吞餡是夏日香草和軟芝士,味道帶點檸檬香味,很適合夏天享用🥳🥳

Cocktails 🍹 :Bellini (套餐價加$45)
水蜜桃口味的甜酒,桃🍑味突出,甜甜的很易入口🥰🥰

Tiramisu (另加$30 )
這間tiramisu是小編最愛的,真的在其他餐廳食不到它軟滑的質感,甜味和咖啡味相得益彰,上面加了粗粒砂糖增加了層次感,入面有浸了咖啡的海綿蛋糕,絕配💗

意式奶凍(另加$30 )
今次試埋意式奶凍 Panna Cotta, 奶凍牛奶味濃郁,而且非常香滑,完全沒有粒狀,再加上上邊的果醬,酸酸甜甜,不會感到飽滯💖

仍有多款期間限定的菜色包括忌廉龍蝦🦞闊麵條,以及海鮮濃湯黑細麵,這個海鮮盛宴Menu做到九月尾,小編搵日要在試埋先😆

*不設加一服務費,小費會直接給予服務員💁
地址:荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖
2021-08-20
  • Tiramisu
  • 鮮刨黑松露細扁麵
上個月頭到訪了「Pici」尖沙咀店,一試店舖著名的手工意粉。結果筆者一試愛上,念念不忘之下,這晚再來訪「Pici」的另一分店。「Pici」荔枝角店位於D2二期地下,位置易找。今期menu有限定供應的海鮮盛宴系列,二話不說決定嚐嚐這個特別餐單。一開始會有職員派來一小袋麵包,可以蘸橄欖油和黑醋來吃。意式麵包質感偏硬,入口帶酸。蕃茄燴湯質地十分稠身,入口似是啖啖蕃茄蓉的感覺,酸香味甚濃。海鮮有青口、蜆肉,令口感變得豐富。非常香口的小食,彈牙的魷魚被炸粉包裹著,炸至脆卜卜。一口一顆的程度,榨上檸檬汁,蘸以酸瓜醬,好吃又不會太膩。闊條麵非常有口感,爽口帶點厚度。麵條掛上忌廉汁,入口creamy。龍蝦肉彈牙,除了面頭上的一件,麵條中也藏有不少。上次在尖沙咀店已愛上「Pici」出品的細麵,帶煙韌的口感頗為討喜。這一道大蝦海鮮濃汁黑細麵,細麵上注入了墨汁,製造時更考手工。再伴上大蝦,蝦肉鮮香有彈牙感。以意粉麵皮包裹著忌廉芝士,芝士混入了檸檬、香草,咀嚼時滲出清香和青醬的味道。再以偏酸的八爪魚醬燉煮,酸甜味道中和了忌廉芝士的膩感。打卡度高的特飲,份量都算多。2杯之中,以左面的Raspberry & Pe
上個月頭到訪了「Pici」尖沙咀店,一試店舖著名的手工意粉

,二話不說決定嚐嚐這個特別餐單。

海鮮辣蕃茄燴湯

蕃茄燴湯質地十分稠身,入口似是啖啖蕃茄蓉的感覺
,酸香味甚濃。海鮮有青口、蜆肉,令口感變得豐富。
香脆炸魷魚

非常香口的小食,彈牙的魷魚被炸粉包裹著,炸至脆卜卜
。一口一顆的程度,榨上檸檬汁,蘸以酸瓜醬,好吃又不會太膩。
忌廉龍蝦闊條麵

闊條麵非常有口感,爽口帶點厚度

燉煮八爪魚醬意式雲吞

。再以偏酸的八爪魚醬燉煮,酸甜味道中和了忌廉芝士的膩感。

打卡度高的特飲,份量都算多。2杯之中,以左面的Raspberry & Peach Soda入口較香甜
。而右面的Italian Passion,熱情果香中帶點薄荷味,入口有一股清涼感。

「Pici」的tiramisu一向出名,惜上回尖沙咀店吃的那杯有點過甜。今次的甜度變回正常,細滑重奶味的cream cheese
,配上充滿咖啡香的手指餅,大概終於找到令人喜歡上它的原因了

意大利奶凍一樣滑溜而帶有奶香
,稍嫌莓果醬酸度有點高。
2021-08-16
香脆炸魷魚
燉煮八爪魚醬意式雲吞
2021-08-14 121 浏览
It is hard to find some freshly handmade pasta in HK so Pici is always my go-to place. Their pasta are terrific at a reasonable price. We came to try their dinner set for 2 ($438). There are some dishes which need additional charge but with this quality is definitely worth the price.Passion Fruit and Raspberry Cooler (+$25 each)Both taste very refreshing and natural. Fresh fruits are added on the top. They are not too sweet so people who are on a diet like me could also drink without any guilt.

Zuppa di Mare
We started the dinner with tomato soup. There are seafood like mussels, clams and scallops in it. It tastes like 5 tomatoes squeezing into one bowl. A bit spicy and very appetizing!

Chitarra King Prawns (+$30)
Prawns are huge on top of the tomato based squid ink pasta. The portion is generous. It tastes not as rich flavoured as it looks.

Fettucinne Creamy Lobster (+$88)
Creamy pasta are best served right away. The fettucinne is cooked perfectly so it is very al dente. The sauce is creamy with a rich taste of lobster. We both prefer this dish than the other.

Tiramisu (+$30)
This is the signature which you can’t miss! Best Tiramisu in town!

Panna Cotta (+$30)
Cream, vanilla and strawberry jam are all portioned on point. We thought the Tiramisu is the highlight of the night but Panna Cotta surprises us as well.
The whole dinner was yummy, staff were attentive, we felt very satisfied walking out the restaurant.😌
1K
2021-08-09 1983 浏览
對上一次嚟Pici已經係成年前,當時同朋友嚟,整體印象好唔錯,平日性價比又高。之後都成日同另一半提起,一定要搵機會嚟同佢試試,週末見有時間就即刻行動荔枝角店算幾方便我哋,座位都多,而且呢排附近又有市集,飯後可以行吓。到訪時接近中午,因為係週末啦,人流都幾多,疫情關係,客人要喺入口位置登記資料同量體溫,然後店員就會安排座位。第一個感覺係,店員嘅服務、態度比第一次嚟嘅時候更優勝同親切呢餐廳最近推出咗新餐單「海鮮盛宴」,每位定價$238可以享用麵包、前菜、意大利麵、飲品 (部分要加錢升級),當然唔少得可以食埋佢哋嘅經典甜品tiramisu啦。呢個餐牌會多咗啲有海鮮嘅選項,例如前菜入面嘅海鮮辣蕃茄燴湯;主菜入面嘅忌廉龍蝦闊條麵、燉煮八爪魚醬意式雲吞等。我哋今日就點咗兩個set for 1,人均大約係$380,真係不得不承認,過份豐富了!呢度上菜速度恰當,待客人食完一道先上另一道菜,確保每樣嘢都係新鮮熱辣嘅狀態前菜海鮮辣蕃茄燴湯呢度嘅湯係「可以食嘅」,湯頭厚身又多料,入口茄味濃郁,帶微微辣度,飲落好開胃。新鮮嘅青口同蜆肉當然亦係加分位,個人認為燴湯幾出色香脆炸魷魚 +$10炸魷魚都係呢度好受歡迎

餐廳最近推出咗新餐單「海鮮盛宴」每位定價$238可以享用麵包、前菜、意大利麵、飲品 (部分要加錢升級),當然唔少得可以食埋佢哋嘅經典甜品tiramisu啦。呢個餐牌會多咗啲有海鮮嘅選項,例如前菜入面嘅海鮮辣蕃茄燴湯;主菜入面嘅忌廉龍蝦闊條麵、燉煮八爪魚醬意式雲吞等。

前菜

香脆炸魷魚 +$10

炸魷魚都係呢度好受歡迎嘅前菜,炸漿薄身,炸得夠透,而魷魚因為新鮮食落仲保持到軟嫩,唧少少檸檬汁,冇一絲油膩感。

意大利麵

忌廉龍蝦闊條麵 +$88

大蝦海鮮濃汁黑細麵 +$30

Pici嘅意大利麵都係每日新鮮手工製嘅,價錢同質素成正比,鐘意食龍蝦嘅朋友可以考慮試吓呢款闊條麵呢,可以見到半隻都唔細嘅龍蝦,鉗仲去埋殼,勁方便食用,口感爽彈啖啖肉有鮮味
闊條麵淋上大量濃厚鹹香嘅醬汁,麵質有咬口,唔知係咪我錯覺,好似仲比平時份量多啲。

另一款黑細麵係完全唔同嘅口感,麵條細而有彈性,呢款會比龍蝦闊條麵重口味少少。細麵有兩隻大蝦,肉質結實燒得香口

飲品

無酒精特調 +$25
點咗兩杯打卡度比較高嘅無酒精特飲,分別以熱情果同紅莓為基礎,味道清新,唔會話有好假好假嘅糖水味/1藥水味。

甜品
Tiramisu +$30
甜品有意式奶凍或提拉米蘇,上次食過提拉米蘇好滿意,所以今次同另一半兩個都係點呢款,真係幾出色,明明已經好飽好飽同埋好肥好肥,都一會食清光嘅甜品。入口順滑帶適量酒香,唔會乾爭爭又唔會濕笠笠,係恰到好處嘅美味

成日同另一半講起Pici,今次終於同佢嚟到試吓啲手工意粉,問番佢佢都話好滿意呢。
人數:12個(男女)日期:8月頭時間:6:00天氣:熱一團人約左去D2 place玩Brainstorm 去邊食我就提議左呢度因為食過尖沙咀好食但原來無得book位所以早左少少到睇下有無希望5:45左右到左有位好在餐廳比想像中大同闊落就算坐滿都唔會好嘈有兩邊卡位都容納到十幾人應該疫情問題所以上餐包時係用紙袋入住上菜速度正常,係最後有少少亂未上晒主菜就上左甜品😂而家有三款set promotion: 1人 /2人 /4人有前菜主食同飲品,數量不同嘅分別選擇都多,唔會因為set就得a or b咁整體評分:上 🍝🍝🍝🍝🍝香梨火箭菜沙律:creamy得黎又有啲vinegar 咁😂香梨少甜調和番火箭菜獨有嘅苦,再有松子好香另外仲有布袋芝士都正,呑拿魚他他同parma ham都ok ga~主食:1.牛脥面闊面,手工意粉嘅質地比較硬同爽,個牛肉都腍身入味2.Tagliolini truffle 黑松露意粉!呢個大讚!好香好味,同樣係手工意粉但因為係普通意大利粉嘅質地,食落無咁硬,入口很順,松露也不姑寒咧~一片片有沒有看到~3.仲有千層面同大蝦墨魚汁意粉,仲有個雲吞甜品:係tiramisu and p
人數:12個(男女)
日期:8月頭

好在餐廳比想像中大同闊落
就算坐滿都唔會好嘈
有兩邊卡位都容納到十幾人

應該疫情問題所以上餐包時係用紙袋入住
上菜速度正常,係最後有少少亂
未上晒主菜就上左甜品😂

有前菜主食同飲品,數量不同嘅分別
選擇都多,唔會因為set就得a or b咁

整體評分:上 🍝🍝🍝🍝🍝

3.仲有千層面同大蝦墨魚汁意粉,仲有個雲吞

甜品:係tiramisu and panna cotta
兩個都好smooth silky and creamy 很滿足呢
平身不喜歡panna cotta但呢個真係好正
更勝tiramisu🙈

服務:american style but should have improvement
環境:chill and enjoy lifestyle
清潔:滿意
  • Tagliolini  truffle
2021-08-05 257 浏览
同媽咪去食個late lunch, 見呢間餐廳咁多foodie熱推, IG又咁多tag就諗住試下。點知真係夠哂「驚喜」唔親身去過都唔信其他-ve comment講既都係真。首先帶位果個的確係比較串,終於入到去坐低,果時都接近三點,媽咪唔想食太多野,我本身打算order 1 set lunch ($158), 另外就單點咖啡同兩款甜品俾媽咪。點知,係唔得既,佢waitress係咁話「because the set lunch is too cheap, if you do a-la-carte, you have to order pasta」下⋯咩道理?!唔俾人揀自己鍾意食既野?定歧視食量少既人。其實我點a-la-carte貴過你lunch set, 同埋如果你min charge係minimum 1 set lunch, 下次大大隻字寫出嚟會啲囉😊最正係waitress係咁話自己啲野cheap, 都幾有自知之明,不過唔係價錢,係價錢以外既野都cheap囉。附近咁多好餐廳,幾百蚊貼錢買難受,真係無下次。
附近咁多好餐廳,幾百蚊貼錢買難受,真係無下次。
下午茶
2021-08-05 1252 浏览
每次講開pasta, 朋友圈一定會講尖沙咀、灣仔、中環有一間好出名好食無得Book枱,成日都有人排隊食手工Pasta嘅餐廳,叫PICI,但其實呢係荔枝角佢都有分店嘅,重要係無乜人排隊,齊人就咁walk-in就OK,重無限用餐時間,坐到佢哋收鋪先走都得呢今晚我哋一行三人,就order咗以下嘅食物。首先一嚟就有一袋仔麵包,個包就硬到無朋友,係硬,唔係脆呀,而食味帶點微酸,與橄欖油與醋同吃都幾夾嘅,如果想食鬆軟嘅就可以唔試喇。Homemade Meatball ($90) - 濃濃的肉醬香味,一咬落去係一有啲鬆散嘅但又有少少彈牙,我諗係因為加咗啲牛根落去,食味有變化同層次,明顯食得出有豬同牛肉味道,唔單調,的肉醬汁加埋啲Parmesan cheese 碎同吃,一啲都唔漏,有肉本身的汁水加肉醬汁,再加芝士味,食味非常豐富。意式辣肉貓耳朵麵 ($130) - 手工製貓耳朵,非常煙靭,食落有麵粉香,果啲麵粉應都係靚貨嚟,個汁帶微辣,加埋火箭菜同吃個平衡做得幾好,唔會話邊一個特別搶味,貓耳朵煮得剛好,食到Al Dente口感,抵讚。鮮刨黑松露細扁麵 ($180) - 細扁麵質地同樣做得好好,好彈牙,
今晚我哋一行三人,就order咗以下嘅食物。

Homemade Meatball

鮮刨黑松露細扁麵
鮮刨黑松露細扁麵 ($180) - 細扁麵質地同樣做得好好,好彈牙,同樣煮到Al Dente口感,黑松露片刨得一啲都孤寒,分量好多吓,三個人每個人都份到幾片大大片嘅,好香,但食味就唔太特出,個汁就忌廉同洋蔥味溝埋,食味正常嘅,我諗係佢地唔常個汁搶走黑松露嘅香味,所以先教個無咁濃味嘅醬汁出嚟,依個係食食材本身嘅味道,合格嘅。

大蝦海鮮濃汁黑細麵
大蝦海鮮濃汁黑細麵 ($150) - 黑細麵質地無之兩個做得咁好,但都煙靭嘅,只不過係有比較先會分別得到,食得到好輕微墨魚味,大蝦大大隻,唔乾有汁,濃郁龍蝦高湯味,魷魚爽彈,車厘茄做到提味效果,幾好食嘅。

Raspberry & Peach Soda
Raspberry & Peach Soda ($65) - 大大杯,但幾甜吓,女仔啱飲。

Bellini
Bellini ($95) - 正正常常,略嫌細杯。

整體用餐體驗幾好,坐得幾舒服,open kitchen得嚟又無乜食物味,唯獨係食物嘅分量偏小,大食嘅order一個pasta係唔會夠嘅。
2021-07-24
Homemade Meatball
鮮刨黑松露細扁麵
Raspberry & Peach Soda
2021-08-05 284 浏览
本身諗住打電話book位,點知原來係不設訂座,6點9左右嚟到都仲有位~門口見到期間限定嘅menu,係黑松露主題🤤。除咗有set menu,當然唔少得本身嘅a la carte menu啦😍餐廳,播住歌,令人好享受~我哋嗌咗Set for 2麵包:Sour bread🍞大約有五塊,味道微酸,外層較硬,內層鬆軟,好有咬口。因為我唔鍾意黑醋太酸,友人表示配上黑醋橄欖油,簡直係絕配。前菜:吞拿魚牛油果他他🥑精緻嘅擺盤,望落細細碟,但份量都多,加埋紫洋蔥嚟食,味道就變得更加清新😋👍🏻主菜:經典千層麵🍝啱啱新鮮出爐嘅千層麵好香芝士味,每層嘅厚度都好平均,肉醬亦都唔會膩。自製嘅意粉好有口感,肉醬同埋意粉嘅比例好好!主菜:松露巴馬火腿螺絲粉🥓好多塊松露,超級抵食!!!螺絲粉同一般嘅唔同,手工製偏煙韌,煮嘅時候唔會好耐,粉身唔會好淋,增加食趣。切成細細粒嘅巴馬火腿令到成個意粉增加左一種同松露味好夾嘅鹹香。中意巴馬火腿同松露嘅朋友一定要試喇!☺️飲品:Red Wine🍷 個set menu 加60蚊就有house wine揀✌🏻Red或者White~今晚友人就揀左紅酒,杯紅酒唔𢲡喉,入口有陣提子嘅微酸。整體

門口見到期間限定嘅menu,係黑松露主題🤤。

餐廳,播住歌,令人好享受~

我哋嗌咗Set for 2

經典千層麵

主菜:松露巴馬火腿螺絲粉🥓
松露巴馬火腿螺絲粉

飲品:Red Wine🍷
個set menu 加60蚊就有house wine揀✌🏻Red或者White~今晚友人就揀左紅酒,杯紅酒唔𢲡喉,入口有陣提子嘅微酸。整體嚟講60蚊有咁嘅質素真係好抵!

飲品:Italian Passion🍹
熱情果梳打~好fresh😆唔錯🤣
Italian  Passion

甜品:Tiramisu
起初以為係得一舊細細件嘅tiramisu,點知原來係咁大杯🤣兩個人share食一啲都唔過份😂🙈味道亦都好傳統,雖然蛋糕偏甜,但係連埋上層帶有少少苦嘅可可粉一齊食,完全中和左啲甜味!

甜品:Panna Cotta
意式奶凍本身好重牛奶味!加埋表面嘅mixed berries sauce就更加有層次!微微嘅酸味真係愈食愈開胃,口腔有種清新嘅感覺,完滿劃上今餐dinner嘅句號!🥰
Panna Cotta
2021-07-06
吞拿魚牛油果他他
經典千層麵
松露巴馬火腿螺絲粉
Panna Cotta
  • Tuna  Tartare
  • Lasagna  Classica
  • Strozzapretti  Truffle and  Parma  Ham
2021-08-03 1957 浏览
之後都試過晚飯時間嚟PiCi,今日就選擇平日中午嚟食。事關呢度嘅lunch set只需要$158就已經有前菜、主菜同甜品,比起正價時段真係平好多好多。落單後店員就送上餐包,餐包係用紙袋裝住,萬一食唔晒都唔怕浪費。餐包外皮比較硬身,但裏面仍然非常鬆軟,與黑醋橄欖油簡直係絕配。前菜方面揀咗生牛肉薄片,配上藍紋芝士、合桃、火箭菜,再灑上少許檸檬汁同黑椒,入口清新又醒胃。最近鍾意咗布袋芝士,所以覺得加$25都值得食,簡單配上車厘茄同火箭菜,味道清淡而口感豐富,美味又健康。意粉我哋就揀咗胡椒芝士豬面頰肉扁麵,其實嚟呢度食重點係食佢嘅手工意粉,配上香濃嘅芝士白汁,意粉已經成為主角,當然配角豬面頰肉亦都能為意粉錦上添花。另外加$10選擇咗經典千層麵,千層麵面層充滿芝士,而且焗得比較燶,不過呢個亦都係佢哋嘅一大特色,入口其實係更香口美味。切開就見到滿滿嘅肉醬。意式奶凍夠晒香滑,配合面層嘅士多啤梨醬,真係越食越好食。呢度嘅Tiramisu都幾出名,有咖啡的香同芝士的滑,不過我就略嫌佢嘅酒味較遜色。今日能夠以每位$200有找嘅價錢,就可以食盡呢度嘅前菜、主食、再加甜品,真係非常之滿足!
之後都試過晚飯時間嚟PiCi,今日就選擇平日中午嚟食。
Beef  Carpaccio
Burrata  Cheese
Fettuccine  alla  Gricia
Lasagna  Classica
切開就見到滿滿嘅肉醬。
意式奶凍夠晒香滑,配合面層嘅士多啤梨醬,真係越食越好食。
Panna  Cotta
Burrata  Cheese
Fettuccine  alla  Gricia
2021-07-28 250 浏览
去到荔枝角看電影,都不知道有什麼餐廳可以品嘗, 朋友提議到PICI ,出名手工製意大利麵。餐廳位置在荔枝角工廠區附近,人流不算多,所以我們在星期日晚上7點去到,沒有訂座也不用等位。餐廳內燈光暗暗,桌上放有蠟燭,十分有情調。我們點了一個一人餐和一款小食。一人餐是$238,包括麵包、前菜、主菜、飲品。我們點了布袋芝士、秘製肉丸、燉煮八爪魚意式雲吞、意式奶凍、士多啤梨特飲和桃味特飲。布袋芝士不太特別,秘製肉丸和燉煮八爪魚意式雲吞的醬汁也是相同,同樣是蕃茄醬,味道普通。意式奶凍太大杯,奶凍是ok 不太甜。士多啤梨特飲比較好味。
2021-07-25
📍 Pici ,荔枝角 D2 Place Lai Chi KokLunch Set性價比非常之高🤩🤩之前係灣仔食過之後決定一定要再試👍🏻Lunch Set 1 starter + 1 pasta + 1 dessert $158🥗Cold cut有Parma ham 同哈密瓜。份量一啲都唔少! 作為前菜非常滿意☺️🥩吞拿魚醬小牛肉開頭望落以為係伏。點知反而最好食! 初初望落得一堆吞拿魚醬,夾起身就有幾片薄切小牛肉。入口即溶😆配吞拿魚醬一齊食無得輸👍🏻👍🏻🍝 牛肉寬麵麵好有咬口 但牛肉食落就咸左少少。可能因為成碟麵勁多醬汁,食完都有少少咸同口渴。🍮 Tiramisu甜品必食 tiramisu 😍😍Cream 非常濃厚同滑溜!底層咖啡味適中唔會太強烈。食晒成杯都唔會太甜膩🤩

Lunch Set性價比非常之高🤩🤩

牛肉寬麵
吞拿魚醬小牛肉
Cold cut
2021-07-17 336 浏览
點樣食推介✨⭐️人氣手工意粉⭐️⭐️荔枝角意大利菜⭐️Pici地址:荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖🍖Weekend Lunch Menu $248 pp (7.7/10)Weekend lunch menu係可以嗌兩個appetizer,三個pasta同埋兩個甜品,保證你食到嘔👍🏻我諗大家睇pici嘅post都睇到厭,其實我都食到厭,今次我都係第一次食荔枝角分店同埋weekend lunch,發現都有d appetizer同pasta我未試過😍,即刻嗌左黎食🍖炸mozzarella cheese配黑松露醬 (8/10)依個名係我亂改嘅,我第一次見到依款appetizer!啱啱check佢地官網嘅menu已經冇左依道野,真心覺得好可惜🥲,因為佢係我係pici食過最鍾意食嘅前菜!首先個mozzarella cheese炸到超級脆超級香口,面頭仲灑上左d Parmesan cheese mix左d黑松露,再點埋個醬食真心好perfect!成個炸芝士條仲可以極度拉絲,拉極都唔斷,我好鍾意食啊😍🥰,唔知下次黎有冇緣食到呢🥲🍖Vitello Tonnato (7.8/10)依個吞拿魚

點樣食推介✨

⭐️人氣手工意粉⭐️
⭐️荔枝角意大利菜⭐️

Pici
地址:荔枝角長順街15號D2 Place二期地下G03號舖

🍖Vitello Tonnato (7.8/10)
依個吞拿魚醬牛肉係我係pici最喜愛前菜排第三(第二名係tuna tartare)!不過今次食荔枝角分店d牛肉有d鞋,扣左少少分,我平時麻麻地吞拿魚,但唔知點解覺得佢個吞拿魚醬配牛肉好鬼好食🤣,d醬多到唔洗比錢咁,一定要將塊牛肉沾上激多吞拿魚醬先係最佳食法🤤

🍖Girasoli Carbonara (7.8/10)
依款pasta第一次見!佢係雲吞裏面包住d流心蛋同埋卡邦尼醬(食落好似溝左好多芝士),你只要咬一啖d蛋黃會瘋狂流出黎🤤,裏面pat醬d鹹香味又夠,然後我係諗唔明餐廳係點做到包住個流心蛋係個雲吞度🤣,技術實在太高超

🍖King Prawn Chitarra (7.8/10)
一如以往咁好食咁重蝦味嘅pasta,我反而覺得依款先係黎pici必食嘅pasta,嗰d咩刨黑松露個d真係gimmick黎🤣,建議嗌king prawn chitarra😈,淨係聞都覺得勁香勁鮮,食落d pasta又煮到Al dente咁勁有咬口,真心好食過involtini成300蚊嗰款龍蝦pasta😂

🍖Hand-cut Pappardelle Pork Rags (7.5/10)
冇咩特別,個豬肉醬幾足料,pasta口感都係一如以往咁al dente

🍖Panna Cotta (8/10)
我好鍾意食佢地嘅奶凍,d奶凍超級奶同creamy,配上面頭d raspberry醬酸酸甜甜又勁綿滑咁一齊食真係好正🤣

🍖Tiramisu (7.6/10)
佢地嘅tiramisu都唔差,不過今次食荔枝角分店d店員冇係面頭灑上砂糖,食落口感冇咁爽,整體咖啡味唔算好濃,我唔飲咖啡嘅都食到~

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

Pici真係我地keep住隔幾個月就會回頭食一次🤣,每次都唔會中伏,算係幾穩定嘅一間連鎖店,pirata出品真係唔會伏👍🏻
2021-07-16 218 浏览
<Pici> ——————————————喺香港有好多分店, 今次揀咗荔枝角嘅分店!! 相比起其他分店呢間應該比較少人 閒日嘅晚上, 唔駛等好耐就被安排入座, 餐廳內嘅環境都舒適 燈光幽暗好有情調🤣適合情侶 朋友約會到訪😙——————————————Meatballs 我唔係太喜歡食🥲另一個三文魚牛油果他他就幾好食😋!!!!仲有叫左個意式辣肉貓耳朵麵不過冇影 都唔錯😜❤️啲麵相當之彈牙有咬口, little spicy, yumm!!!!!
<Pici>
——————————————

喺香港有好多分店, 今次揀咗荔枝角嘅分店!!
相比起其他分店呢間應該比較少人

閒日嘅晚上, 唔駛等好耐就被安排入座,
餐廳內嘅環境都舒適 燈光幽暗好有情調🤣
適合情侶 朋友約會到訪😙
——————————————

Meatballs 我唔係太喜歡食🥲
另一個三文魚牛油果他他就幾好食😋!!!!
仲有叫左個意式辣肉貓耳朵麵
不過冇影 都唔錯😜❤️
2021-07-12 218 浏览
今次去左試一間意大利手工意粉既餐廳😋中午食有Lunch meun 前菜+ 意粉 + 咖啡 都幾抵食1️⃣鮮刨黑松露細扁麵2️⃣意大利寬帶麵(蕃茄味🧐)3️⃣cold cuts
今次去左試一間意大利手工意粉既餐廳😋

1️⃣鮮刨黑松露細扁麵
2️⃣意大利寬帶麵(蕃茄味🧐)
3️⃣cold cuts

午餐