2022-03-31 211 浏览
似乎因為外賣自取半價,店員都忙得不可開交,雖然有空位,但等了許久才能入座,其中一位店員態度很差。回到食物,質素和價錢都不錯,我選了Lunch Set,含一杯飲料、一客主菜和一客甜品,連加一結賬$152。➊ Cafe Latte 不過不失,有點苦澀。➋ Carbonara第一次在PHI點Pancake以外的食物,意粉出乎意料地不錯,非常Creamy,不過豬肉切得很大塊,也比較肥。➌ Soufflé Pancake我很喜歡PHI的口感,不會過份空氣感,而且蛋味突出。不過原味Pancake的配料不多,忌廉和糖漿都不夠沾。

➊ Cafe Latte
不過不失,有點苦澀。

➋ Carbonara

➌ Soufflé Pancake
2022-03-31
2022-03-21 301 浏览
呢排返工經歷咗好多嘢,決定要食返個甜品補充體力。而家疫症關係做緊外賣半價,$48有兩件蛋糕非常抵食。叫咗一個北海道芝士蛋糕同埋一個焦糖芝士脆餅。焦糖芝士脆餅有少少似木糠布丁,不過木糠變咗焦糖脆餅。雖然話係脆餅,但係其實都已經林晒。我覺得鍾意食甜野嘅人會鍾意食呢個餅,而且佢嘅忌廉都好輕盈,食晒成哥都唔會覺得濟。到北海道芝士蛋糕,上層係好Nice嘅忌廉下層就係比較實小小嘅芝士蛋糕,幾香芝士味,有奶香,口感滑溜,唔錯!
呢排返工經歷咗好多嘢,決定要食返個甜品補充體力。
而家疫症關係做緊外賣半價,$48有兩件蛋糕非常抵食。
叫咗一個北海道芝士蛋糕同埋一個焦糖芝士脆餅。
Lotus  焦糖芝士脆餅

北海道芝士蛋糕

2022-03-19 390 浏览
屯門市廣場開咗呢間有得食pancake嘅店之後 終於都嚟咗捧場☺️位於商場三樓戲院對面嘅開放式位置 下午時間嚟到唔係好多人 但都keep住有一枱接一枱客人😉呢到主打soffle 但其實仲有spaghetti sandwich toast salad pancake... 最特別嘅係有個 焦糖爆谷pancake 雖然我冇叫但睇落好似幾吸引🤣 🍮雜莓三重奏梳乎厘 💰92 本身諗緊要原味定雜莓好 最後覺得雜莓嘅味道會豐富啲 所以揀咗雜莓😆三大塊souffle都幾厚身 軟綿綿空氣感十足 仲有好香嘅蛋味😍配埋甜忌廉&果醬 酸中帶甜 仲有粒粒新鮮水果砌得靚靚 草莓藍莓桑莓同香蕉🍓🍌 🍝卡邦尼煙肉意粉 💰72主食方面叫咗卡邦尼意粉 有好多配料 煙肉 蘑菇 仲有溫泉蛋🥚意粉硬度適中 分量嚟講唔係好多 但好creamy同掛汁😊 ☕伯爵茶鮮奶咖啡 💰+32 (原價42)呢度嘅飲品冷熱同價 除咗coffee 仲有non-coffee嘅latte juice soda tea🌸令我意外嘅係 居然附送咗風乾橙片🍊🤭未試過呢個配搭 淡淡嘅earl grey tea+濃濃嘅coffee+酸澀嘅orange 個味道幾特

🍮雜莓三重奏梳乎厘 💰92

🍝卡邦尼煙肉意粉 💰72

☕伯爵茶鮮奶咖啡 💰+32 (原價42)
呢度嘅飲品冷熱同價 除咗coffee 仲有non-coffee嘅latte juice soda tea🌸令我意外嘅係 居然附送咗風乾橙片🍊🤭未試過呢個配搭 淡淡嘅earl grey tea+濃濃嘅coffee+酸澀嘅orange 個味道幾特別

🔔另設加一

雜莓三重奏梳乎厘
卡邦尼煙肉意粉
伯爵茶鮮奶咖啡
下午茶
雜莓三重奏梳乎厘
伯爵茶鮮奶咖啡
2022-03-01 298 浏览
Lunch at $118可以有一杯飲品,一款主菜同一客梳乎厘,超抵。點左新鮮橙汁,辣蕃茄醬蟹肉扁意粉,原味梳乎厘兩件。好夠飽,CP值好高,好味又抵食。♡♡♡♡♡♡♡♡like👍Share🔄♡♡♡♡♡♡♡♡
Lunch at

$118可以有一杯飲品,一款主菜同一客梳乎厘,超抵。

點左新鮮橙汁,辣蕃茄醬蟹肉扁意粉,原味梳乎厘兩件。

好夠飽,CP值好高,好味又抵食。

♡♡♡♡♡♡♡♡
like👍Share🔄
♡♡♡♡♡♡♡♡
  • 梳乎厘
2022-02-11 353 浏览
之前經過 見到要大排長龍依家疫情 停左晚市佢就做優惠 所有外賣自取半價知道左就趁今日落去 買個外賣試試叫左個雜莓三重奏梳乎厘(原價$92)再加一杯 tiramisu咖啡(原價$52)埋單$72雖然係外賣 但造型都好靚仔連杯咖啡 我以為堂食先可以做到咁靚但估唔到外賣個樣都唔差味道方面 預左外賣會差d架啦初初估 返到屋企可以淋晒 甚至變咗一pat野但 雖然凍左 但冇變一pat野 而且 空氣感十足唔錯架wor👍🏻至於咖啡 見人堂食 好靚所以特登叫黎試下以外賣黎講 都算keep到個造型不過味道 我以為佢個tiramisu 嘅cream會溶落個咖啡度tim 就算放左好耐個cream都唔識溶其實佢根本係一杯black coffee 再加個tiramisu 咖啡味係好濃齋啡真係唔係太頂得順 飲左幾啖就胃痛啦⋯搞唔掂🤦🏻‍♀️早知叫返latte…..
之前經過 見到要大排長龍
依家疫情 停左晚市
佢就做優惠 所有外賣自取半價

知道左就趁今日落去 買個外賣試試
叫左個雜莓三重奏梳乎厘(原價$92)
再加一杯 tiramisu咖啡(原價$52)
埋單$72

以外賣黎講 都算keep到個造型
咖啡味係好濃
齋啡真係唔係太頂得順
飲左幾啖就胃痛啦⋯搞唔掂🤦🏻‍♀️
早知叫返latte…..
2022-02-11 225 浏览
十分之出色嘅疏乎厘pancake!Pancake蛋奶味好出 濃濃嘅蛋香味 一嚟到就超吸引我 而且三件嘅水準都好平均 口感超超Q彈 鬆軟配埋佢嘅忌廉 簡直係最佳配搭呀!其實原本我哋係抹茶同提拉米蘇呢兩隻味之中揀左勁耐 最後都係揀咗提拉米蘇 雖然唔知抹茶味係點但提拉米蘇就十分之出色 佢個提拉米蘇仲有少少冧酒味 配埋落個pancake度食呢個配搭我就十分之喜愛啦!而且佢哋呢度嘅服務周到 喺嘢食未到之前仲會送兩杯茶飲俾大家😆超nice👍🏻下次一定會再嚟食過試吓抹茶味先😋😋😋😋
提拉米蘇疏乎厘

十分之出色嘅疏乎厘pancake!
配埋佢嘅忌廉 簡直係最佳配搭呀!

下次一定會再嚟食過試吓抹茶味先😋😋😋😋

提拉米蘇疏乎厘
2022-02-10 242 浏览
依間其實一直都想試 但見有啲少貴最近外賣自取50% 就即刻幫襯了忍唔住買左好多haha🙊主角緊係原味梳乎厘+香蕉🍌 $50有個靚紙盒裝住 外賣影相都靚雖然拎到番屋企都已經唔熱但食落口感都仲軟綿綿好開心😋卡邦尼煙肉意粉 $36配料份量正常 有煙肉 有蛋 有菇意粉量都幾多食到好飽同有啲膩玫瑰鮮花咖啡 $21味道幾濃幾好飲 而且都大杯50% off 真係好抵買$100就食到咁多野食真係好正其實餐牌仲有好多選擇可以再幫襯😆
依間其實一直都想試 但見有啲少貴

其實餐牌仲有好多選擇
可以再幫襯😆
2022-02-04
2022-02-01 294 浏览
適逢外賣自取半價,希望把握機會試試平時嫌貴的餐廳其實甜品叫外賣實屬高風險,但半價真的太吸引了!難得有人share,就鼓起勇氣了。選了最穩陣的原味疏乎厘,雖然已盡快送外賣並享用,但都只是微暖。其實之前食過一間九龍城的專門店,那間的空氣感很重,我反而比較喜歡這裡的出品。蛋味突出,我不好cream 也不嗜甜,於是選擇原始地吃,但光吃也相當不錯偷嚐了一口cream,沒太多味道,不重奶香味也不甜。相信如果堂食,應會更出眾!難怪餐廳可以座無虛席形容原價的確少貴,所以有幸一試真好!
適逢外賣自取半價,希望把握機會試試平時嫌貴的餐廳

偷嚐了一口cream,沒太多味道,不重奶香味
也不甜。

相信如果堂食,應會更出眾!

難怪餐廳可以座無虛席形容

原價的確少貴,所以有幸一試真好!

原味疏乎厘
原味疏乎厘
2022-01-30 179 浏览
外賣自取 50%off,忍唔住買咗份🥞試下🤤*Tiramisu Soufflé ($118->$59)估唔到外賣都可以擺得咁靚,打卡able📸 疏乎厘pancake好重蛋香味,另外配咗Tiramisu同cream各一份,兩份配料份量足料,食曬份pancake都重有剩👍🏻Tiramisu 重咖啡味,幾款材料加埋口感豐富,cream帶酸味,搽落pancake食好match ☺️*Caffe Latte ($38->$19)正常coffee shop 水平, 好味嘅😋冇咗晚市堂食真係少食咗甜品,如果唔係住附近嘅可以行去錦薈坊樓下食,嗰邊有幾張露天嘅兩人座位(無枱),個外賣盒設計得幾好,拎住份甜品食都唔會好狼狽🙆🏻‍♀️
外賣自取 50%off,忍唔住買咗份🥞試下🤤

Tiramisu  Soufflé

*Tiramisu Soufflé ($118->$59)

Caffe Latte

*Caffe Latte ($38->$19)
正常coffee shop 水平, 好味嘅😋

2022-01-24
10 分钟 (外卖自取)
Tiramisu  Soufflé
Caffe Latte
2022-01-06 368 浏览
次次去親屯門市廣場呢間Pancake都好多人排隊🤣睇到我流曬口水,今日一於去試吓整體評分:6.9/10味道:7/10服務:6/10環境:6.5/10人均消費:$100-200地址:PHI Coffee & Pancake (屯門市廣場) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 02號舖宇治抹茶紅豆梳乎厘($112):入面仲好濕潤同好軟,出面嘅餅略有少少脆身~有蛋香😍😍😍配料都豐富,有紅豆,蕨餅,團子🍡🤣梳乎厘配上綠茶忌廉好好味煙肉青口意粉🍝($88):有幾多青口同煙肉係上面,整體好香,配上白汁芝士忌廉好正🤩意粉軟硬適中~士多啤梨慕絲蛋糕($48):士多啤梨造型好可愛😍好精緻呀!入面係新鮮士多啤梨果肉同埋果醬,酸甜美味豆花咖啡($52):佢係分開上,比你自己倒咖啡落去,幾有儀式感~意外地豆花同咖啡幾match,開頭以為唔夾橘香冰搖咖啡☕️($42):個人比較鍾意呢杯,咖啡嘅微苦帶有一絲酸嘅回甘,好香❤️

整體評分:6.9/10
味道:7/10
服務:6/10
環境:6.5/10
人均消費:$100-200
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 02號舖

3K
2022-01-05 242 浏览
星期五請左假,同朋友行下屯市商場,之後搵個位hea,朋友話想黎試呢間個梳乎厘班戟,難得平日下午唔算太多人,一黎到就有枱喎,唔係唔試呀!?餐牌唔算太多選擇,主打梳乎厘,都有少量輕食同意粉等,飲品就好多得揀嘞,仲見有張聖誕餐牌,期間限定…唔唔…有股魔力吸引我去點咁樣,哈哈。所以呢~就點左呢杯給白色聖誕的咖啡,賣相同餐牌一樣,讚!先飲一啖,啲啡好香但都幾苦,用支玉桂攪和層奶泡,塊白朱古力亦瀜在咖啡中,呢個時間杯啡就好好飲,甜度剛好,仲有好香玉桂同八角味,原來八角做飲品特別得黎又好味喎。朋友點了提拉米蘇咖啡,佢話未飲過要試下新野喎。上層係Tiramisu的奶酪混合物,又香又滑帶微甜,下層就係齋啡,由於怕苦,朋友都係攪拌先飲,佢話好好味好香喎。由於本人未食晏,所以除左食甜品,都點返樣鹹點食先,揀左黃金蛋沙律三文治。係蛋沙律三文治再夾入溏心蛋,作為蛋控覺得好正,溏心蛋綿綿的,蛋黃好正,麵包烘成多士,塗滿蛋沙律真係好好味,呢個意念唔錯,試下返屋企複製一下先。除左梳乎厘仲叫左另一個甜品,就係呢個咖啡慕斯蛋糕,見隔離枱個小朋友食青蘋果好正咁,又想試下。蛋糕造型係粒巨型咖啡豆,同系列入面仲有橙、青蘋果同士

所以呢~就點左呢杯給白色聖誕的咖啡,賣相同餐牌一樣,讚!
朋友點了提拉米蘇咖啡,佢話未飲過要試下新野喎。
蛋糕造型係粒巨型咖啡豆,同系列入面仲有橙、青蘋果同士多啤梨。
嘩嘩~有驚喜!慕絲綿滑濕潤,中間有咖啡沙冰,仲有咖啡味嘅餅底,成件蛋糕充滿咖啡味,但一點都不苦澀,微微甜度好啱口味,食完呢個好想試埋另外幾個生果造型呀。
今日嘅主角白色聖誕車厘子梳乎厘,雖然咁多款梳乎厘都想試,但都係揀左聖誕版。
聖誕版係配上白朱古力同車厘子,賣相好靚,快快拍完幾張相就試佢啦。
梳乎厘很厚,入面軟綿綿的,好重蛋香,本身已經微甜,唔點醬都好好味,加埋車厘子醬酸酸地更正,呵呵~

好滿足啊。 好味好味,甜品果然能帶來幸福感~
2021-12-03
2022-01-04 180 浏览
有冇人同肥雞一樣 ,都好鍾意食梳乎厘系列嘅甜品,呢間位於屯門市廣場嘅梳乎厘專門店,肥雞路過一直都想試下。肥雞見到有聖誕節限定嘅梳乎厘,一定點嚟試下,配上脆脆嘅脆餅,甜美嘅白朱古力,微酸嘅集會,充滿空氣口感嘅梳乎厘配上白滑嘅忌廉,每一啖都有一種冬季節日嘅感受。再配上一杯提拉米素咖啡,苦澀嘅咖啡香中和番甜味,真係一個好好嘅混合配搭。肚餓嘅肥雞有點會只嗌甜品,嗌咗個雜錦海鮮carbonara,佢嘅意粉又係做得好出色,新鮮嘅青口配上咸香香嘅卡邦尼汁同軟硬適中嘅意粉,真係超出肥雞嘅想像。
2021-12-19
2021-12-27 184 浏览
去到屯門市廣場見到好多人排隊次次都要排好耐但甘啱我平日去到見到得一兩個人排隊咁就去試吓啦因為唔係好肚餓咁就當開下午茶食少少野環境來講真係好靚,坐位都好舒適叫嘅疏乎厘可能係即叫即整嘅緣故都等咗幾耐下一開始係嚟咗飲品先呢杯又有甜品蛋糕嘅感覺又有咖啡好似雙重享受咁而且咖啡味香濃真係好好味抹茶呢杯都幾好飲喺冇咖啡嘅抹茶味香濃 等咗一陣疏乎厘都到咗啲雜果配料都算多搭配疏乎厘酸酸甜甜都幾過癮如果唔使排咁耐都值得一試嘅
去到屯門市廣場見到好多人排隊

因為唔係好肚餓咁就當開下午茶食少少野
環境來講真係好靚,坐位都好舒適
叫嘅疏乎厘可能係即叫即整嘅緣故都等咗幾耐下

啲雜果配料都算多
搭配疏乎厘酸酸甜甜都幾過癮

如果唔使排咁耐都值得一試嘅

2021-12-27 125 浏览
今晚聖誕夜🎄, 我都知道出去食飯一定人多. 一直都有支持屯門呢間分店, 知道今日去食都預咗等, 無問題. 3點半走埋去排隊, 等咗35分鐘, 終於有位, 派咗個無唉背嘅三角形櫈位🔺, 見座位咁怪, 我哋屁股橫生8字形無謂坐到唔上唔落, 小朋友都還可以, 自願等多陣等下一張, 個位女職員👱🏾‍♀️回應我咁你等下啦! 期間有超過二人以上埋去位, 👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧一家人兩家人.. 我都明白同體諒, 正常丫! 👦🏻男職員見到我等得耐, 好快同我昅到個單人座位比我(其實對坐之雙人座位), 第一, 請職員懂得向客戶禮貌講聲, 請您稍等一下之類, ✨講句「請」字其實好基本禮儀, 而唔係回應: 😤咁你等下啦😤我直覺個皮膚黑黑嘅細路女👱🏾‍♀️太後生無經驗太直接, 第二, 我叫比柸水我, 攞咗兩柸過隔嚟抬🥛🥛, 咁算啦! 我叫第二個職員比柸水🥛, 金絲眼鏡妺妹👧🏻好快比咗柸水我, 第三, 我舉手埋單🧾, 又出現同一情況, 埋咗隔離枱, 妹妹見到我都表現無奈, 我又叫過埋單又等🧾. 一個人👩🏻食餐下午飯, 簡簡單單, 無諗過當個客戶透明咁樣🕳🕳, 非常之不愉快😤. 仲有, 今日個卡邦尼意粉特別咸, 水準唔穩定.
2021-12-26
  • 原味pancakes
2021-12-23 179 浏览
——————📍屯門 🔍今個星期放假懶得出遠門 所以留左係屯門度搵野食😙✨ 成日行市中心個時都會經過呢間cafe ☕️ #phicoffee&pancake @phicoffee&pancake 今次決定試試佢🍰🥳——————❏ 辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝 $88🙈見都叫左兩三個甜品🍮 所以想食啲冇咁多醬好漏嘅意粉 就揀左呢款蕃茄意粉🤣 食落嘅辣度大概係譚仔 小辣左右 所以都幾辣 唔食辣嘅朋友仔要注意⚠️🥰😙 意粉上面鋪滿曬蟹肉 足料✌🏻😻意粉好掛汁 份量岩一個人食❏ 提拉米蘇梳乎厘 $118⏱平時出面嘅梳乎厘pancake通常都要等半個鐘以上 ✨但呢度出餐好快 主食岩岩食嘅時候就到左 ✨🤣 份量有三大件 🥞🥞🥞 食落有空氣感 旁邊嘅餅都沾滿左咖啡☕️配埋一齊減少左油膩感❏ 巴斯克芝士蛋糕🍰 前往兩年好紅嘅一個蛋糕 今次終於試到 同期望有少少落差 識落都係一個正常芝士蛋糕味😹😂———PHI Coffee & Pancake (屯門市廣場) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓Kiosk 02號舖#winfat#winfat屯門#winfat新界
——————

📍屯門