2022-07-10 149 浏览
趁未夠鐘睇戲,就去對面既PHI食左甜品,hea住等夠鐘入場雜莓三重奏梳乎厘等左20分鐘先有,新鮮熱辣,梳乎厘香滑鬆軟,雜莓酸酸甜甜,真係好味,等耐啲啲都值得既~我有加左杯咖啡,但竟然唔記得影相咖啡好香醇,配埋個梳乎厘一齊食,好夾喔~
趁未夠鐘睇戲,就去對面既PHI食左甜品,hea住等夠鐘入場

雜莓三重奏梳乎厘

我有加左杯咖啡,但竟然唔記得影相
咖啡好香醇,配埋個梳乎厘一齊食,好夾喔~
2022-07-10
下午茶
2022-07-04 246 浏览
今日放假專登去屯門睇迷你兵團2🎭因為未夠鐘開場所以去咗戲院門口🎫附近坐低飲杯嘢☕️雖然剛剛食左午餐🍚但女人係有第二個胃專門用嚟裝甜品🧁所以又開始搵食啦首先講到環境,呢度係韓風嘅裝修所以裝修簡潔美觀其次,員工服務態度都唔錯特別係有位金色頭髮highlight嘅女仔服務態度好好,又夠細心因為我同屋企人今日叫左一個套餐share,係一份全日早餐,一份原味疏乎厘,仲有一杯凍朱古力🍨呢個妹妹會喺我食完個全日早餐後自動收走我地份餐具,換過一份新嘅,比我哋食甜品,真係要十個讚最後講到食物全日早餐份量可以接受,味道普通紐倫堡腸同煙肉都比較油酸種麵包偏乾身茄汁豆冇特別辣味炒雜菌味道剛剛好啡色嘅菇好juicy熱香餅配糖漿係不敗組合太陽蛋正正常常🌞疏乎厘方面我哋揀咗原味上枱已經聞到香噴噴嘅蛋味伴碟嘅mousse又夠幼滑將兩者一啖擺入口嗰種軟綿綿嘅口感又唔會太過假甜值得一再encore跟餐嘅凍朱古力朱古力味香濃如果想搵地方Hea吓,呢度都唔錯
今日放假專登去屯門睇迷你兵團2🎭

因為未夠鐘開場所以去咗戲院門口🎫

附近坐低飲杯嘢☕️

雖然剛剛食左午餐🍚

但女人係有第二個胃專門用嚟裝甜品🧁

所以又開始搵食啦

首先講到環境,呢度係韓風嘅裝修

所以裝修簡潔美觀

其次,員工服務態度都唔錯

最後講到食物

全日早餐份量可以接受,味道普通

紐倫堡腸同煙肉都比較油

又唔會太過假甜

值得一再encore

跟餐嘅凍朱古力

朱古力味香濃

如果想搵地方Hea吓,呢度都唔錯

2022-06-30 213 浏览
HighTea系列位於屯門市廣場戲院果層開咗間pancake shop,店舖是open seating 的,不過也算是自成一角,平日冇乜人,我便入來hea 下,今日唔想飲咖啡☕️,我們點了杯果汁給pancake,呢個係提子🍇無花果疏乎厘🥞,分量大大的🤪,三件疏乎厘可以和朋友share,無花果及提子也很清甜,疏乎厘加上無花果醬非常配合,減淡了忌廉的油膩,減少罪惡感😈。下次午餐時間可以來試一下鹹點及咖啡😋
HighTea系列

下次午餐時間可以來試一下鹹點及咖啡😋

2022-06-29
2022-06-14 183 浏览
今次同朋友去補慶祝生日 可以寫happy birthday 嘅文字😛不過抹茶紅豆疏乎厘寫嘅文字一開頭就已經甩咗😣好可惜呀~9:45pm 要離座所以要早啲去啦~ 抹茶紅豆疏乎厘維持一貫好食嘅水準!不過要趁熱食❤️ 攤凍咗會冇咁好食,配埋綠茶雪糕真係好好食,唔會苦,啱晒我呢啲鍾意食甜野嘅人❤️🍡好煙韌好咬口啲配料同個疏乎厘都好夾而且好味!必試~ 另一個雜莓疏乎厘啲水果就好酸,食返其他口味會比較好~ 但個疏乎厘嘅蛋香味就更加重😍意想不到~呢度嘅疏乎厘回購過好幾次😛蛋香味出色題外話個朱古力牌係唔好味嘅只係裝飾咋~
今次同朋友去補慶祝生日
9:45pm 要離座所以要早啲去啦~
抹茶紅豆疏乎厘維持一貫好食嘅水準!
🍡好煙韌好咬口
啲配料同個疏乎厘都好夾而且好味!必試~
呢度嘅疏乎厘回購過好幾次😛蛋香味出色
題外話個朱古力牌係唔好味嘅只係裝飾咋~
雜莓疏乎厘
抹茶紅豆疏乎厘
题外话/补充资料: 可以寫Happy Birthday 嘅文字~
2022-06-01
庆祝纪念
生日
雜莓疏乎厘
抹茶紅豆疏乎厘
2022-06-12 184 浏览
Phi recently has a new menu which included Lotus Biscoff Caramel Souffle and Cream Art Latte. I preferred purple sweet potato more so I chose that one instead.The latte came first as the souffle pancake takes some time.  Aesthetically pleasing, the balance of the milk, purple potato and coffee was on point and made a great coffee drink despite being dinner.The souffle pancake came later and it was just as airy as I remember.(this is my personal preference) The lotus biscoff crumbles balanced out
Purple Sweet Potato Latte

Lotus Biscoff Caramel Souffle
 The lotus biscoff crumbles balanced out the caramel on top and the dish was surprisingly not sweet. Together with the airy souffle pancake, despite it looks quite heavy, it should be quite easy for people to finish one by themselves.
2022-06-10
Purple Sweet Potato Latte
2022-06-11 220 浏览
今日去咗間cafe, 阿仔一邊食一邊不停說水煮腸,我唔信一試真的是水煮無味腸,問店員點解?店員說是這樣味道😱佢自己都話覺得唔好味會反影比公司聽,事後我覺得係咪Hea我,點解我咁好人唔追究落去🫣呢間嘢啲質素越嚟越差😓 (但冇諗過差成咁)還有那片烤麵包硬到咬唔到🥶 今日去咗間cafe, 阿仔一邊食一邊不停說水煮腸,我唔信一試真的是水煮無味腸,問店員點解?店員說是這樣味道😱佢自己都話覺得唔好味會反影比公司聽,事後我覺得係咪Hea我,點解我咁好人唔追究落去🫣呢間嘢啲質素越嚟越差😓 (但冇諗過差成咁)還有那片烤麵包硬到咬唔到🥶

2022-06-11
下午茶
2022-06-11 284 浏览
連續下雨天,心情也有點陰沉,惟有寄情於食😂呢間pancake一直想試,今日行過唔使等位👍🏼。首先來杯豆腐花咖啡,老公覺得好match。我就叫咗杯rose milk ,牛奶細滑但略嫌rose味唔夠。我們分別叫無花果和mixed berries pancake🥞 。pancake份量十足,細滑鬆軟,空氣感十足,老公比較喜歡mixed berries 的醬,口感酸甜清新,無花果醬有少少膩。水果都算新鮮,整體滿意😀👍🏼
連續下雨天,心情也有點陰沉,惟有寄情於食😂

豆花咖啡
玫瑰泡沫牛奶
清新無花果提子梳乎厘
清新無花果提子梳乎厘
2022-06-05 125 浏览
前牌朋友差唔多生日,所以就同咗佢去屯門市廣場行街,行到攰就嚟咗呢間Cafe坐下食疏乎厘🦦-雜莓三重奏疏乎厘 $98就嚟生日仲可以同店員要求加上Happy birthday字眼,非常貼心~💜份量非常之足夠,有成三塊有一定厚度嘅疏乎厘,由於係即叫即整,所以識落熱辣辣,口感鬆軟,而且好有蛋香🫶🏻配上新鮮嘅雜莓:藍莓,士多啤梨,紅莓仲有香蕉,加上佢哋自家製嘅雜莓果醬,味道酸甜非常開胃,配埋甜忌廉簡直令人欲罷不能❤️‍🔥
雜莓三重奏疏乎厘 $98
2022-05-13 267 浏览
呢間餐廳係主打多款口味的梳乎厘pancake,除此外仲有咖啡、法式多士同意粉等輕食。今次去到屯門分店發現有個set十分抵食,主食+甜品+飲品都只係$138。而餐廳裝修以清新簡約風,給人舒適的感覺,同朋友閑聊的好地方。主食簡左卡邦尼煙肉意粉,蛋黃配上濃郁既芝士,煙肉微微煎香,非常美味。而甜品就簡左原味梳乎厘,蛋味濃郁,蓬鬆柔軟,入口輕盈,再配人手打泡忌廉,奶味十足。最後飲品簡左鮮榨橙汁,味道酸甜可口。

2022-05-09 1109 浏览
07.05.2022 星期六PHI Coffee & Pancake (屯門市廣場)這個餐廳在屯市一年前開業,至今仍然未有機會光顧;看店舖名字就知道最馳名的就是疏乎厘! 幾乎每一個評語都是談及疏乎厘,大家也讚不絕口,真的很想試。但可惜我取外賣回家吃,叫疏乎厘真的浪費了,所以只叫了其他,下次一定要去餐廳試。除了梳乎里,餐牌上還有其他選擇,包括意粉、主食、麵包、沙律和其他甜品、咖啡;但最吸引仍然是梳乎里,原味之外,還有其他五款口味。生酮藜麥沙律這個沙律在Open rice幾乎找不到相片或評語,但一打開來實在有驚喜,除了較常見的牛油果、沙律菜、菇類、南瓜之外,還有櫻桃蘿蔔、蓮藕、酸紅蘿蔔和我最喜愛的無花果,跟我們常見的沙律有明顯的分別,這些組合也不錯,加上酸酸的醬汁,實在不錯的選擇;但藜麥份量很少,就是相片見到的份量。田園風全日早餐起初取外賣,見一盒有隻太陽蛋、牛油果、草菇、無花果……以為這就是全日早餐的份量;回到家才發覺原來還有一盒,有沙律菜和三塊熱香餅,當然這三塊不能跟疏乎厘媲美,但整個全日早餐,味道也可以,價錢也合理。伯爵茶鮮奶咖啡這個咖啡沒有太香的伯爵茶味,但加了塊檸檬,咖啡喝起來也
07.05.2022 星期六

PHI Coffee & Pancake (屯門市廣場)

生酮藜麥沙律、田園風全日早餐

田園風全日早餐

伯爵茶鮮奶咖啡
這個咖啡沒有太香的伯爵茶味,但加了塊檸檬,咖啡喝起來也好滑。
伯爵茶鮮奶咖啡

到門市自取外賣,不少人在光顧,甚至有人在排隊,很期待下次到餐廳試疏乎厘。
2022-05-07
午餐
生酮藜麥沙律、田園風全日早餐
  • 田園風全日早餐
2022-05-08 363 浏览
最近疫情緩和及有消費券的補助下終於出關 去找好食的😋這間Pancake鋪是連鎖店 在香港各地有四間分店人流也非常多 雜莓三重奏梳乎厘🍓份量很足 有3塊厚厚的梳乎厘 即叫即整 蛋香十足 口感鬆軟 配上新鮮生果 還有奶油及自制的莓醬味道酸酸甜甜的 一點都不會膩忍不住一口接一口地食完.焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️有濃濃的焦糖香 加入咖啡裡剛剛好 不會太甜咖啡味道香濃 還加了鮮奶 口感順滑 是我喜歡的口味 很好喝.這裡食物美美的 味道又好 是一打卡好餐廳
最近疫情緩和及有消費券的補助下

咖啡味道香濃 還加了鮮奶 口感順滑
是我喜歡的口味 很好喝

這裡食物美美的 味道又好 是一打卡好餐廳

2022-04-29 232 浏览
早前疫情下晚市無堂食 呢間位於市中心三樓既cafe 所有食身外賣一律半價 , 折扣率都算大外賣左個雜莓疏乎里pancake ,原價$92 水果份量明顯比堂食少 , 但勝在莓汁夠fresh 唔會太甜,cream 就溶左啦⋯⋯Pancake 口感鬆軟, 蛋香還好, 但如果以原價黎比就唔夠蛋香啦。試埋焦糖布甸蛋糕, 焦糖啫喱層不錯,有焦糖既甘香,中間層布甸好滑,有蛋香味,最底有海綿蛋糕,整體偏甜,半價黎講只需2x蚊 。抵食!

焦糖布甸蛋糕
2022-04-28 142 浏览
PHI Coffee & Pancake大家都知PHI主打賣日式梳乎厘pancake入到去10個有8個都係叫梳乎厘pancake不過今次有d餓 所以改變主意 try try佢地嘅All Day Breakfast🥰唔係幾想講嘅係 啲座位真係唔舒服💭All Day Breakfast $108一上台真係覺得超大份 誠意滿滿 本身想問吓有啲乜嘢嘅內容 不過我覺得唔寫有咩嘅內容會有一種 驚喜嘅感覺🥳講反正題先💭All Day Breakfast最難做到嘅就係 碟上面每一樣嘅嘢送到客人面前都會係熱 可想而知碟入邊嘅嘢係冇一樣係熱嘅 不過唔緊要 最緊要係味道🥸煙肉 豬肉腸 大啡菇 基本野 都唔錯 冇乜特別🙈有一樣比較特別嘅係佢個炒菇 佢係用類似有種東南亞風味嘅醬汁去炒 呢個加分嘅🥳個熱香餅都唔錯 不竟係一間賣pancake嘅店🥞仲有個唔知咩包🍞 但係真係超級無敵硬同煙韌 同埋個包冇咩味 所以我都聽到隔離枱問個waiter可唔可以俾個牛油佢 我覺得個包係有少少扣分🤏🏻不過最接受唔到嘅係個茄汁豆放係蛋嘅上面 我覺得用個細兜仔裝起佢會比較加分 茄汁味嘅蛋真係接受唔到😢Flat White +$28正常
PHI Coffee & Pancake

講反正題先💭

煙肉 豬肉腸 大啡菇 基本野 都唔錯 冇乜特別🙈
個熱香餅都唔錯 不竟係一間賣pancake嘅店🥞

Flat White +$28
正常flat white 冇話特別好飲 一開始唔知道個拉花係乜嘢嚟 不過睇吓睇吓先知原來係一朵玫瑰花🌹🥰

2022-04-16
2022-04-27 122 浏览
PHI Coffee & Pancake呢間cafe已經係屯市開咗一段時間但成日都聽到身邊啲朋友對佢嘅評價好一般最近經過見到佢外賣自取半價即刻買咗佢返屋企試下~卡邦尼煙肉意粉 HK$72配料有煙肉磨菇同溫泉蛋 份量都算正常而且意粉好creamy 食每啖意粉都有忌廉屬於正正常常冇咩特別嘅卡邦尼煙肉意粉~羽衣甘藍青醬橄欖意粉 HK$78呢個意粉平時出面好少見 今次就試下佢先~意粉嘅味道比較淡 青醬嘅份量唔太足夠而意粉嘅油膩感都比較重不過羽衣甘藍嘅份量比預期多~70%純黑生朱古力梳乎厘 HK$92呢個pancake先係成餐外賣嘅重點~半價咗只係HK$4X就有三塊厚厚嘅pancakePancake 軟綿綿幾厚身而且仲要好有空氣感配料好豐富 朱古力醬朱古力cream生朱古力同朱古力塊作為一個朱古力愛好者 食到呢個pancake真係好滿足不過呢個pancake都算係偏甜
PHI Coffee & Pancake
呢間cafe已經係屯市開咗一段時間
但成日都聽到身邊啲朋友對佢嘅評價好一般
最近經過見到佢外賣自取半價
即刻買咗佢返屋企試下~

卡邦尼煙肉意粉 HK$72

配料有煙肉磨菇同溫泉蛋 份量都算正常
而且意粉好creamy 食每啖意粉都有忌廉
屬於正正常常冇咩特別嘅卡邦尼煙肉意粉~

羽衣甘藍青醬橄欖意粉 HK$78

呢個意粉平時出面好少見 今次就試下佢先~
意粉嘅味道比較淡 青醬嘅份量唔太足夠
而意粉嘅油膩感都比較重
不過羽衣甘藍嘅份量比預期多~

70%純黑生朱古力梳乎厘 HK$92

呢個pancake先係成餐外賣嘅重點~
半價咗只係HK$4X就有三塊厚厚嘅pancake
Pancake 軟綿綿幾厚身而且仲要好有空氣感
配料好豐富 朱古力醬朱古力cream生朱古力同朱古力塊
作為一個朱古力愛好者 食到呢個pancake真係好滿足
不過呢個pancake都算係偏甜
2022-04-14 329 浏览
每次經過這間餐廳都聞到濃濃的蛋香味和咖啡飄香,而且門外等候的食客亦大排長龍。餐廳的裝潢走木系簡約風,座位旁放置不少盆栽,感覺小清新。提拉米蘇梳乎厘$118三個厚厚蓬鬆的班戟,口感像雲朵般綿密,提拉米蘇散發香濃咖啡酒味,一次過食到兩款甜品,超滿足。提拉米蘇咖啡$42面層滿滿的忌廉芝士,用手指餅沾上忌廉芝士和咖啡,攪拌一起食用,甜苦比例剛剛好。暖泡沫鮮奶(焦糖)$42泡沫堅挺綿密,牛奶散發出淡淡的焦糖味。食物擺盤精美,打卡一流,製作時間有點長,需要耐心等候。

餐廳的裝潢走木系簡約風,座位旁放置不少盆栽,感覺小清新。

提拉米蘇梳乎厘
提拉米蘇梳乎厘$118
提拉米蘇咖啡
提拉米蘇咖啡$42
暖泡沫鮮奶(焦糖)
暖泡沫鮮奶(焦糖)$42
泡沫堅挺綿密,牛奶散發出淡淡的焦糖味。

食物擺盤精美,打卡一流,製作時間有點長,需要耐心等候。
提拉米蘇梳乎厘
提拉米蘇咖啡
暖泡沫鮮奶(焦糖)