2021-11-26 889 浏览
餐廳裝修走木系簡約風,配搭住每枱既乾花擺設,令環境更有清新既感覺。環境舒適,主打西日fusion菜,擺盤靚又有特色,味道仲唔錯呢💕❀ Love Strawberry 🥗依款色彩繽紛既沙律不但賣相吸引,而且仲好足料😍 入面有士多啤梨、無花果、紅桑子、藍莓、紅菜頭、車厘茄及沙律菜,水果酸甜多汁,沙律菜新鮮又爽脆~最特別係加入士多啤梨醋,每啖都食到水果及醋味,酸甜清新又開胃,鍾意食沙律既你必試💕❀ 海膽三文魚子竹炭烏冬 🍝依款招牌菜望落似墨魚汁意粉,但其實係竹炭烏冬,唔驚個嘴會越食越污糟🙊 烏冬質感好彈牙,每條蘸滿香濃既北海道海膽醬汁,食落唔會太膩~加埋表面既海膽及三文魚籽,鮮味十足又creamy,配搭得好好,食得好滿足!❀ 美國安格斯肉眼牛排12oz 🥩大大塊牛扒呈五成熟,顏色粉嫩,外層焦香,內裡軟嫩多汁,牛味亦算重。旁邊配有新鮮沙律及香脆薯角,薯角炸到金黃色,表面灑上香草,份量十足❀ Mocha 🍫❀ Mixed Berries Yogurt Smoothie 🍓Mocha漸變效果好靚,咖啡及朱古力味都平衡得唔錯,味道香濃又唔會太甜。雜莓乳酪飲落莓味濃郁,食到粒粒果籽,酸酸甜甜唔會太膩

❀ Love Strawberry 🥗

❀ 海膽三文魚子竹炭烏冬 🍝

❀ 美國安格斯肉眼牛排12oz 🥩

❀ Mocha 🍫
  • Love Strawberry
  • 海膽三文魚子竹炭烏冬
  • 美國安格斯肉眼牛排
2021-11-26 43 浏览
仲流淚行勝利道?NoNoNo! 勝利道原來開咗好多唔同嘅餐廳,西餐、CAFE或者日式嘅都有。今日我哋就揀咗 @pekopeko_eatery ,之前喺荃灣都食過,今次就嚟試吓夜晚。餐廳嘅裝修簡約,走小清新文青路線。所以感覺都幾舒服,每張枱都擺放住乾花,打卡影相📸️一流😂🥗CAESAR $78 +Prawn$28有煙肉碎,巴馬臣芝士同羅馬生菜🥬我哋就加咗蝦。作為前菜佢絕對係一個非常好嘅組合,聽講食咗菜先,對減肥好有幫助😂煙肉碎同芝士咸咸香香又脆卜卜。生菜又Fresh又爽脆,蝦肉就爽口彈牙☝🏻🌟MUSSELS IN CREAMY WINE SAUCE白酒忌廉煮青口 $78忌廉汁非常之Creamy同夠滑,青口係細Size,肉係彈牙,拆好青口肉之後再點一點汁食非常正。🌟PAN-SEARED SPAIN PORK LOIN 香煎西班牙豬鞍 $218 +Side Dish $38豬鞍扒肉質嫩滑,同餐廳嘅蘋果醬汁非常之夾,如果用蘋果夾埋豬鞍一齊食,都係一個唔錯嘅選擇。本身佢已經配咗好香又creamy嘅黑松露薯蓉同埋雜菜,如果覺得唔夠就可以加多$38要,我哋就揀咗薯條,其實仲可以揀薯蓉、烤雜菜同埋黑醋蕃

🥗CAESAR $78 +Prawn$28
有煙肉碎,巴馬臣芝士同羅馬生菜🥬我哋就加咗蝦。

🌟MUSSELS IN CREAMY WINE SAUCE
白酒忌廉煮青口 $78

🌟PAN-SEARED SPAIN PORK LOIN
香煎西班牙豬鞍 $218 +Side Dish $38
豬鞍扒肉質嫩滑,同餐廳嘅蘋果醬汁非常之夾,如果用蘋果夾埋豬鞍一齊食,都係一個唔錯嘅選擇。本身佢已經配咗好香又creamy嘅黑松露薯蓉同埋雜菜,如果覺得唔夠就可以加多$38要,我哋就揀咗薯條,其實仲可以揀薯蓉、烤雜菜同埋黑醋蕃茄。薯條都係脆卜卜嘅粗薯條🍟
2021-11-21 52 浏览
等男朋友收工順便食個Sunday Brunch呢到lunch set有分A同BA係2頭盤一主菜,B係1頭2主我覺得女仔叫A都好足夠了今次我叫咗 和風吞拿魚蛋卷:口感有啲太冧 好似煮完好耐咁一般般藜麥菲達芝士沙律:酸酸甜甜 幾開胃無花果同芝士好夾慢煮燴牛面頰:煮得好入味但肉又唔會太碎份量好多!!午餐附送嘅粟米湯都好香好甜但粟米粒好少哈哈不過送嘅都算係咁嘢飲轉咗 Charcoal Latte:第一啖飲落就好香椰子味芝麻香就被cover咗放假唔想飲咖啡呢個都係好選擇加分嘅係店員好nice本身心情麻麻地但有人咁nice serve自己有少少被療癒:)
等男朋友收工順便食個Sunday Brunch

放假唔想飲咖啡呢個都係好選擇

加分嘅係店員好nice
本身心情麻麻地
但有人咁nice serve自己
有少少被療癒:)
Lunch  Set  A
Lunch  Set  A
  • 慢煮燴牛面頰
2021-11-19 53 浏览
喺旺角開咗一間環境好靚好適合打卡嘅餐廳 間餐廳座位間距好遠 喺度傾吓計飲吓嘢一流叫咗個煙肉芝士沙律加三文魚 特別一陣係佢個芝士片 係全芝士烤得非常香脆 食到停唔到口另外叫咗個甜蝦他他陪鵪鶉蛋 甜蝦真係勁甜而且賣相真係超級靚 打卡岩哂另外我叫咗杯牛油果Yogurt smoothie 勁滑溜 飽肚感十足 如果減肥真係啱晒另外叫咗個脆炸水牛芝士 即叫即炸熱辣辣 芝士仲可以拉絲另外呢度仲有個好特別嘅海膽忌廉餅 海膽味好濃郁 好creamy最後叫咗個慢煮牛面 勁juicy 淋身仲有好多其他食物想食 一定會再encore
喺旺角開咗一間環境好靚好適合打卡嘅餐廳
間餐廳座位間距好遠 喺度傾吓計飲吓嘢一流
另外叫咗個脆炸水牛芝士 即叫即炸熱辣辣 芝士仲可以拉絲
最後叫咗個慢煮牛面 勁juicy 淋身
仲有好多其他食物想食 一定會再encore
2021-11-18 51 浏览
如果你喜歡到文青風的店鋪打卡,但又不想次次都去cafe?你絕不能錯過這間餐廳!食物和環境都是經過精心設計!由於最近在實行體重管理,所以先點了一份Caeser沙律填胃😝新鮮的蔬菜配合水牛芝士,為沙律增加不同的層次感和風鰻魚炒飯甜甜的鰻魚汁配上粒粒分明的炒飯,真的超正!平日出邊食炒飯飯唔夠乾身,好易痴埋一齊就無哂口感,而呢個炒飯就炒得很不錯!再加肥美新鮮的鰻魚,配搭一流👍🏻扇貝明太子意大利粉呢款絕對是海鮮迷必叫的一個dish!入面除了有扇貝,更有三文魚子、魷魚等,配上明太子汁,好味度爆燈~最後我們分別點了紫薯🍠Latte 及 海鹽焦糖Latte ,咖啡是我喜歡的口味,偏濃及苦,而不是果酸味😝

和風鰻魚炒飯
扇貝明太子意大利粉
2021-11-13 52 浏览
何文田西餐廳peko peko之前同朋友喺荃灣食過又平又好味😋今日特登帶屋企人嚟試吓何文田店雜果沙律🥗,有士多啤梨🍓,藍莓🫐無花果酸酸甜甜好開胃炸雞🍗熱辣辣好脆,配上芝麻醬黑松露湯好香濃帶子明太子意粉🍝呢個超好味😋五成熟肉眼扒配薯菜
何文田西餐廳peko peko
之前同朋友喺荃灣食過
又平又好味😋
今日特登帶屋企人嚟試吓何文田店

雜果沙律🥗,有士多啤梨🍓,藍莓🫐無花果
酸酸甜甜好開胃

炸雞🍗熱辣辣好脆,配上芝麻醬

黑松露湯
好香濃

帶子明太子意粉🍝
呢個超好味😋

五成熟肉眼扒配薯菜
  • 凱撒沙律
  • Love Strawberry
今日約咗個朋友食飯,佢揀咗呢間餐廳,要特登由旺角火車站行過嚟,路途都有啲遠。6點去到等開門,入到去個環境好舒服😌,文青系嘅裝修,好中意呢啲木系擺設,每張枱仲有樽乾花係到,啱晒影相有啲二人餐& set dinner其實都幾抵叫,但係今晚我地又唔係好肚餓,就咁散叫一齊share就夠*Love Strawberry $118*平時嘅我多數都唔會叫沙律🥗🤣,幾片生菜🥬撈沙律醬一啲都吸引唔到我。但係呢到號沙律好特別,尤其係呢個Love Strawberry,有士多啤梨🍓、無花果、藍莓🫐&沙律菜,上枱顏色勁靚,睇到都食慾大增。其實唔止餐牌講個幾樣生果,起碼仲有紅桑子、番茄🍅仔同紅菜頭,呢到唔係用一般普通嘅沙律醬,而係酸酸甜甜嘅紅菜頭汁,我朋友係咁話好好食*美國安格斯肉眼牛扒 $288*塊扒份量都算大,我地叫咗5成,出嚟嘅效果都達標,肉汁鎖晒係入面,牛味算重,係我呢排西餐食牛扒頭幾位好食😋配角大塊薯角都炸得香脆,灑上香草碎好香口*Chocolate Smoothie $40*

*Love Strawberry $118*

*美國安格斯肉眼牛扒 $288*

*Chocolate Smoothie $40*
今次呢間餐廳,其中一個朋友係常客,極力推介佢問咗我哋有乜嘢唔食之後就揸主意點左一啲佢食過覺得好好味嘅菜式沙律小食餐湯主菜特飲白酒一次過試晒食得滿足又滿意🟠Love Strawberry 個名聽落好甜蜜,士多啤梨、紅菜頭粒、車厘茄、無花果食落都甜甜蜜蜜,沙律菜新鮮清爽,加咗隻味道好特別嘅汁,鮮果味紅紅哋,開胃🟠粟米流心芝士波、烘焙胡麻雞話明係小食就真係細細份細細粒,幾鍾意個粟米流心芝士波,口感幾得意,出面嗰層碎碎好似係嗰啲零食粟米通整碎咁,入面d芝士係cream狀🟠蘑菇湯蘑菇磨到好幼細,飲落係感覺到又唔係咬到果種感覺,攪勻上面果層泡沫忌廉飲,又幾香🟠海膽三文魚子竹炭烏冬、扇貝明太子意大利麵個海膽烏冬好似話係呢間餐廳嘅signature菜式,我自己都幾鍾意,雖然唔係湯烏冬,但係啲汁多到差唔多cover晒成個烏冬,而且個汁係特別調製嘅海膽汁,每一啖烏冬都有濃烈嘅海膽味,呢隻烏冬幼身啲,煙煙韌韌,另一個朋友就明太子意粉,同樣係因為個汁啱佢心水🟠美國安格斯肉眼牛肉12安士塊扒大過塊面,軟稔稔,朋友手起刀落,負責切晒塊牛扒,啲汁本身已經淋晒喺面,咁好服侍,又清晒🟠白酒一枝開返枝酒,碰碰杯,充滿儀式
今次呢間餐廳,其中一個朋友係常客,極力推介
佢問咗我哋有乜嘢唔食之後
就揸主意點左一啲佢食過覺得好好味嘅菜式
沙律小食餐湯主菜特飲白酒一次過試晒
食得滿足又滿意

🟠Love Strawberry

🟠粟米流心芝士波、烘焙胡麻雞
話明係小食就真係細細份細細粒,
幾鍾意個粟米流心芝士波,口感幾得意,
出面嗰層碎碎好似係嗰啲零食粟米通整碎咁,
入面d芝士係cream狀

🟠蘑菇湯
蘑菇磨到好幼細,
飲落係感覺到又唔係咬到果種感覺,
攪勻上面果層泡沫忌廉飲,又幾香

🟠海膽三文魚子竹炭烏冬、扇貝明太子意大利麵
個海膽烏冬好似話係呢間餐廳嘅signature菜式,
我自己都幾鍾意,雖然唔係湯烏冬,
但係啲汁多到差唔多cover晒成個烏冬,
而且個汁係特別調製嘅海膽汁,
每一啖烏冬都有濃烈嘅海膽味,
呢隻烏冬幼身啲,煙煙韌韌,
另一個朋友就明太子意粉,
同樣係因為個汁啱佢心水

🟠美國安格斯肉眼牛肉12安士
塊扒大過塊面,軟稔稔,
朋友手起刀落,負責切晒塊牛扒,
啲汁本身已經淋晒喺面,咁好服侍,又清晒

🟠白酒一枝
開返枝酒,碰碰杯,充滿儀式感,
枝酒甜甜哋,好岩女仔飲
2021-11-02 53 浏览
🎉又發現勝利道有間唔錯嘅日系輕食文青餐廳, 餐廳裝修用上黃色白色為主, 給人一種清新嘅感覺。白酒蒜香蜆肉意大利粉: 一個非常common 嘅主菜🤤, 意大利麵條軟硬度適中, 香蒜輕輕炒香完全釋放香味, 加埋白酒嘅青香同蜆肉非常夾。❤️Love strawberry salad: 呢間餐廳嘅signature💓, 用上草莓, 紅菜頭,無花果等新鮮健康蔬果製作而成, 口味酸酸甜甜非常開胃而且食得好健康😝日式燒焗羊架: 食肉獸必點, 羊架肉質嫩滑而且有厚度, 日式嘅做法只會配上少少調味👏,完全食得出羊架真正嘅味道, 啖啖肉嘅感覺實在幸福了✨。~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 8/10💲人均:$150⏪回頭率:70%~~~~~📍Peko Peko Eatery (勝利道)何文田勝利道1-3號地舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📸賣相: 8/10
🛋️環境:7/10
💁‍♂️服務: 7/10
💎性價比: 8/10
💲人均:$150
⏪回頭率:70%
~~~~~
📍Peko Peko Eatery (勝利道)
何文田勝利道1-3號地舖
~~~~~
2021-11-01 77 浏览
勝利道及梭椏道一帶,多了很多不同形式的cafe , 是文青打卡熱點。雖然我未曾試過附近全部的Cafe,但這間Cafe我已經去過幾次了。因為我喜歡他的食物配搭很彈性,每一個食物種類份量很少,這樣就可以試幾個不同款式了,而他的菜式是fusion ,適合年青人。午餐有兩個combo : 我選了2個頭盤+1個主菜+飯+湯+飲品 , 追加甜品和風蛋卷蛋卷的形狀很工整,不太乾,鬆化,有少量紫菜及蟹子,不太單調沙律幾個種類混合起來,有牛油果/三文魚/石榴籽/藜麥/車厘茄/粟米粒,感覺清新慢煮燴牛面頰這個牛面頰煮得很林,半筋半肉入味朱古力心太軟朱古力流心不夠多,有一點乾,整個感覺太泣身士多啤梨千層蛋糕這個做得不錯,忌廉的士多啤梨味很出

和風蛋卷
蛋卷的形狀很工整,不太乾,鬆化,有少量紫菜及蟹子,不太單調
沙律
慢煮燴牛面頰
這個牛面頰煮得很林,半筋半肉入味

朱古力心太軟
朱古力流心不夠多,有一點乾,整個感覺太泣身

士多啤梨千層蛋糕
這個做得不錯,忌廉的士多啤梨味很出

2021-10-23 48 浏览
何文田靚靚打卡西餐,鬧市內嘅寧靜聚腳點💁‍♀️ 呢度嘅木系裝修配搭淡花嘅碎花,感覺非常清雅💁‍♀️食物嘅擺盤都好靚,每一件都係店員用心製作嘅藝術品😊 香煎西班牙豬鞍 $218豬鞍好厚,但切開咗,又靚又易食🤭呢個脂肪比例好正👍舊舊都充滿油脂香💁‍♀️另配有薯蓉,個薯蓉超級綿密,100分。 Love Strawberry🍓 $118呢個賣相好有少女心🥰份量好多,淨係食呢個都好飽💁‍♀️因為有大量士多啤梨、無花果、藍莓、車厘茄等等,好juicy而且酸酸甜甜,唔鍾意食菜但ok水果嘅人應該都唔會抗拒😁 焦糖燉蛋蛋糕🍮+自家製雪糕🍨 $58呢個甜品好特別,佢係軟芝士蛋糕嘅質地,但係係焦糖燉蛋味🤭又有焦香,又有蛋香👍雪糕係玫瑰味🌹質感幼滑,味道就好睇你本身鍾唔鍾意花香嘅食物,我本人就ok嘅🤭 Cappuccino $38有簡約靚靚拉花,咖啡同奶味平衡,唔使落糖都好味💁‍♀️ 可樂 $16
何文田靚靚打卡西餐,鬧市內嘅寧靜聚腳點💁‍♀️

香煎西班牙豬鞍 $218

Love Strawberry🍓 $118

焦糖燉蛋蛋糕🍮+自家製雪糕🍨 $58

Cappuccino $38
有簡約靚靚拉花,咖啡同奶味平衡,唔使落糖都好味💁‍♀️

可樂 $16
2021-10-21 50 浏览
今日去左一間位於何文田嘅cafe -- Peko Peko Eatery (勝利道)同朋友食晚餐,餐廳環境唔算大,但坐落都幾舒服。Caesar $78呢個沙律有羅馬生菜、煙肉、巴馬臣芝士同埋香脆麵包粒,加上凱撒沙律醬, 感覺好清新開胃,做前菜一流美國安格斯肉眼牛排12oz $288呢個安格斯肉眼排好大塊,油脂分布均勻,食落肉質鮮嫩又juicy,而且仲配埋香脆嘅薯條同埋沙律,份量都足夠香滑松露薯蓉跟餐加左38蚊嘅香滑松露薯蓉,個薯蓉黑松露味好濃,而且份量都唔少,好飽肚!桂花火焙烏龍茶 $34飲落清清地同埋有桂花香,幾好飲今次用餐經驗唔錯,食物份量足夠,食物質素幾高,下次有機會會再幫襯💕何文田勝利道1-3號地舖

Caesar $78

美國安格斯肉眼牛排12oz $288

香滑松露薯蓉

桂花火焙烏龍茶 $34
飲落清清地同埋有桂花香,幾好飲

💕何文田勝利道1-3號地舖
之前食過荃灣分店,一直念念不忘呢間餐廳,今日同事生日就擇左呢間分店同佢慶祝。.荃灣店有海景,但好多人要等位,又限時。反而何文田呢間唔錯,地方大,有人流但唔算十分多,平日晚上亦無限時,舒服啲又靜啲。.餐牌選擇仍然咁多,有主打既沙律系列、小食、炸物、主食…...▪️Love Strawberry $118呢度既沙律可以話係必點,好似呢個包括:草莓、無花果、藍莓、沙律菜既沙律🥗夠晒色彩繽紛,水果種類多,啖啖都好Fresh既口感,開胃菜黎講好滿意。.▪️牛油香草焗田螺$98田螺配以牛油及香草烤焗,入口香酥,肉甘香彈牙,十分開胃,配菜既黑松露薯蓉係另一個重點,加上淡淡黑松露好香又入味。.▪️火炙慢煮三文魚$218以攝氏40幾度低溫即叫即煮,之後再火炙面層,慢煮的三文魚,質感比直接煎更加滑嫩,用白酒香草醃過亦令味道多了一點點層次,火炙過會令魚身香口,內裡卻是粉紅鮮嫩。.
餐牌選擇仍然咁多,有主打既沙律系列、小食、炸物、主食…..

▪️Love Strawberry $118
Love Strawberry

▪️牛油香草焗田螺$98
牛油香草焗田螺

▪️火炙慢煮三文魚$218
火炙慢煮三文魚

2021-10-13 62 浏览
週未晚來此食晚餐,叫了個二人餐。個無花果雜莓沙律很好,既新鮮又大份!飲埋個蘑菇湯已很飽!個蝦他他賣相及味道也不錯。因已幾飽,個鰻魚炒飯乾脆打包!接住是慢煮牛扒,塊扒相當不錯,既有豐富肉汁、質地也很正!加埋個甜品,很滿足🥰
2021-10-08 51 浏览
好鐘意海膽嘅我,決定慕名而來食下呢度好出名嘅海膽三文魚子竹炭烏冬($158) ,烏冬比較幼身食落似意粉🤣而且啲汁好濃郁,好有海鮮味。海膽份量亦毫不吝嗇,伴着烏冬食感到份外幸福🥰而且絕對唔會有嗰陣平海膽的臭腥味。慢煮牛面頰($158) 肉質軟稔,醬汁充滿紅酒味,而且半碟嘅薯蓉擺得超靚又好食🥰另外呢度嘅沙律都好唔錯,最普通的凱撒沙律($78)也整得特別不平凡,芝士脆片大大塊撈埋麵包糠同生菜,又香又唔膩!
2021-10-07
  • 海膽三文魚子竹炭烏冬