2025-04-01 759 浏览
平時經過成日見到有人排隊,今次約埋老公一齊食個brunch 🍴一齊吹下水嘆下😆餐廳以藍色為主色,框玻璃窗門,位邊仲有小露台,天氣好個陣坐室外都可以好chill ☺️最特別係佢啲野食名,係用地方名去改😍😋Yorkshine 鐵鍋鬆餅,英式豬肉腸,煎蛋,沙律菜,鮮茄汁焗豆一份完美嘅all day 🥰鐵鍋鬆餅即時整,需要等候,口感非常軟腍微甜,好豐富,大大塊煎豬腩肉🐷沙律菜新鮮加上黑醋汁可以解膩,一份絕對夠飽😉😋Steveston英式班戟,自家製早餐豬柳扒,鮮茄汁焗豆,薯仔沙律呢份班戟有4塊咁多,每塊都好鬆軟🥞豬柳扒係自家製,煎到外脆肉冧,咬開有肉汁,味道調得啱啱好,唔洗另加醬汁,薯仔沙律好香,入口棉滑🥔同樣配上沙律菜同茄汁豆,大滿足😋☕️cappuccino拉花好靚,入口啱啱好,配上食物啱啱好☕️Tieguanyin Chocolate 第一次試鐵觀音熱朱古力,出奇地好夾,茶味同朱古力取比平衝,好唔錯
一齊吹下水嘆下😆

😋Yorkshine
鐵鍋鬆餅,英式豬肉腸,煎蛋,沙律菜,鮮茄汁焗豆

😋Steveston
英式班戟,自家製早餐豬柳扒,鮮茄汁焗豆,薯仔沙律

☕️cappuccino
拉花好靚,入口啱啱好,配上食物啱啱好

☕️Tieguanyin Chocolate
2025-03-31
早餐
這家歐陸風餐廳,外型非常好看,藍色小屋,在歐洲其實挺普遍,但是在香港遇到的確令人喜出望外,天氣不冷的話,倠戶外用餐區更有風味。餐點都好吸引人,點了兩款我們都挺喜歡的。🍳Yorkshire 鐵鍋鬆餅/英式豬肉腸/煎蛋/沙律菜/鮮茄汁焗豆 $198第一次食鐵鍋鬆餅,好香好鬆軟,份量好多,豬肉腸偏脆皮,肉質好爽口,還有一片厚片的煙肉,多肉之餘,沙律菜也給得很足,茄汁焗豆是all day breakfast 的標配。🍖Fez 中東七味羊柳/核桃青醬/香蒜蜂蜜薯角 $198羊柳非常嫩滑,也是份量好足,朋友點的,我分了兩件,朋友自己吃了好多,配上核桃青醬,微辣跟羊肉好配。還有蜂蜜薯角非常香糯,也有滿滿的沙律菜及甜酸洋蔥。🍐西柚雪梨花茶 $50冬天喝花茶系列,真的好適合,西柚微澀,雪梨清潤,滿滿一壺,好溫暖。🍋青檸梳打 $40非常清新的青檸味,加上梳打水,相當夾,如果不是天氣凍,我也會選擇。總結,餐廳真的好美,氛圍感十足,如果暫時去不了歐洲,來這裏一定令你一秒飛到歐洲,非常舒服。食物也是令人相當滿意,整晚由兩個年輕人提供了很貼心的服務。

餐點都好吸引人,點了兩款我們都挺喜歡的。

🍳Yorkshire
鐵鍋鬆餅/英式豬肉腸/煎蛋/沙律菜/鮮茄汁焗豆 $198

🍖Fez
中東七味羊柳/核桃青醬/香蒜蜂蜜薯角 $198

🍐西柚雪梨花茶 $50

🍋青檸梳打 $40

今日約咗朋友去佐敦食bruch,搵到間「foodie forks 2024年最佳咖啡館」 ,門面深藍色裝修設計,室內紅磚牆、黑白色地板、木枱皮椅,富現代復古風。室外空間有綠植,更加適合打卡📸,夠哂chill!🥞 Steveston $148 ~ 美式班戟、自家製早餐豬柳扒、鮮茄汁焗豆、薯仔沙拉。迷你版嘅自製豬柳扒,厚身設計,肉嫩多汁,非常喜歡👍🏻。煎過嘅薯仔沙拉,口感軟滑,內裡更有蔬菜。🍳Bangkok 🆕 $168~ 自家製厚切煙肉、黄袍炒蛋、酸種多士、鮮茄汁焗豆。THICC CUT 自製醃製五花肉,用新鮮的當地豬肉乾醃四天,用甜辣椒粉燒烤釉,配上柔軟的炒雞蛋和大蒜酸麵包。🍯☕️Honey Cinnamon Latte $50~ 蜜糖肉桂咖啡,帶有蜜糖嘅自然甜味,肉桂嘅暖和香氣,一款香甜、暖和且令人愉悅的飲品,非常適合喜歡香料和甜味的人。🍸Osmanthus Shakerato $60~ 桂花酒釀泡沫咖啡,桂花的香氣淡雅,增添了一層清新的花香味,結合了香甜與濃郁,既有咖啡的提神效果,又帶來了桂花的優雅香氣,非常適合喜愛創意飲品的人享用。

🥞 Steveston $148

🍳Bangkok 🆕 $168

🍯☕️Honey Cinnamon Latte $50

🍸Osmanthus Shakerato $60
2025-03-28
早餐
2025-03-23 961 浏览
同朋友第一次試呢間喺佐敦嘅Cafe☕️,差唔多1點半去到入邊幾乎full House,好彩訂咗位。見到有好幾台客人想入去食最後冇位走咗,所以如果想食記得要訂位先🤓。餐廳室內環境主要係以歐式風格設計,無論係座椅🪑,馬賽克地磚,窗台欄杆設計,同所有Decoration🖼️,都睇得出有心思有歐陸式風格嘅設計,想俾人一種chill嘅感覺。餐廳亦都設有室內同室外,如果想帶寵物🐶嚟都可以坐室外嘅位置。Yokohama 🇯🇵🥩 ($180)壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅🍚,個飯口感有啲煙煙韌韌飯焦嘅感覺,另外牛肉🥩口感都唔錯,唔會好韌。仲有一隻流心蛋同蛋黃醬。整體成個會有啲似食緊一個好大嘅飯團🍙,不過份量唔多,男仔應該唔夠食🥲,味道唔錯但個人認為cp值唔太高。Calcutta🇮🇩🍗 ($148)呢個係北印度風味嘅Waffle加炸雞🍗,份量好足好好,而且第一次食同咖喱味嘅配搭。炸雞炸得好香脆,而且雞肉🍗幾入味同嫩滑,配搭埋佢印度風味🍅蕃茄沙律醬汁,令整體唔會覺得太Heavy。而窩夫🧇幾有驚喜,原來加咗啲混合香料瑪莎拉味喺入邊所以切開嘅時候窩夫🧇入邊係黃色,食落煙靭同幾有印度風味🇮🇩。Yorkshire🇬🇧🍳 (

Yokohama 🇯🇵🥩 ($180)

Calcutta🇮🇩🍗 ($148)

Yorkshire🇬🇧🍳 ($148)
朋友話呢個Yorkshire pudding 係英國🇬🇧好common嘅早餐配搭,主要係用雞蛋🥚麵粉牛奶🥛焗城嘅 Pudding。喺香港多數係all day Breakfast 配多士🍞,配Yorkshire pudding好少見。可能本身期望好高,雖然份量望落好多,但整體覺得味道一般😢。首先個Pudding冇咩味,而且濕濕地💦同味道好淡,唔係好食到蛋香。另外煮食仲有2條豬肉腸,煎蛋🍳,茄汁豆仲有啲沙律🥗,香腸味道都係一般,如果重啲香草味會好啲。

Hojicha Latte 🍵(oat milk+$5) ($55)
Honey Cinnamon Latte ☕️🍯 ($50)
Coconut Espresso 🧉($65)
雖然咖啡價錢都唔平,但整體咖啡味道唔錯,拉花都好靚😍。另外好有心思地特登用唔同歐陸風格嘅咖啡杯裝住,仲好打卡。見到餐牌幾款特別口味嘅咖啡/朱古力☕️特色飲品,鍾意試新嘢嘅朋友不妨可以試下😜。

整體環境唔錯,咖啡味道同拉花都好靚。同一般Cafe唔同呢間嘅主食方面會嘗試做d fusion菜🥘混合唔同國家特色風味幾有創意💡。
星期六嚟佐敦睇完牙醫,即刻搵吓附近有乜嘢brunch好食。 見到好多人推介呢間cafe,心動即刻過來試下。 一嚟到門口,前面有一枱食客等緊位,我見唔係好多人都唔介意等下位。約15-20mins後,終於輪到我啦。入座前,staff都會講聲,進餐時間限時90mins。 入座後,職員放低兩張餐牌,心大心細嘅我揀咗都幾多人推介嘅Yorkshire。 呢間餐廳門口都keep住有人排隊,令到我對食物都十分期待。等咗1x分鐘終於有得食🤤熱辣辣嘅鬆餅用鐵鍋送上,再伴上茄汁豆同豬肉腸,賣相真係幾唔錯。味道方面: 單食嗰鬆餅,冇乜蛋香味之餘口感亦都唔鬆軟。配上側邊嘅茄汁豆同菠菜食,味道先唔會太單調。 至於配菜除咗有豬肉腸外,仲有塊叉燒同埋煎蛋,可惜嘅係叉燒太過乾身,口感比較*鞋*,中間嘅蛋黃 亦都唔係流心。整體嚟講,不過不失。除左食物外我覺得咖啡都係好重要,偏愛奶啡嘅我叫咗杯Cappuccino。呢杯咖啡無論係拉花定係杯具都令人賞心悅目,咖啡豆果香味偏重,再配合幼滑嘅奶泡,我個人覺得都幾唔錯。😗總括而言:食物味道普通,不過不失,咖啡唔錯。如果下次再嚟我會想試吓其他,因為聽到隔籬枱嘅食客評價都唔錯。

Yorkshire

Cappuccino

2025-02-08
2025-01-02 2900 浏览
呢間舖頭早一兩年都幫襯過幾次 當時覺得質素唔錯今日先至再帶朋友過嚟食,點知係極度失望!炸雞一啲都唔脆,嗰個汁 酸到食唔到其他香料味道,然後個窩夫硬掘掘。 和牛嗰個就不過不失啦不過感覺都冇第一次嚟食嘅時候咁好食。 只係得兩張枱,嗰個女服務員好似夢遊咁樣 ,食完嘢又唔收碟~ 咁都仲要收加一
2025-01-02
当年开在铜锣湾就很喜欢这家,跟满大街千篇一律的Brunch相比,有不少自己的想法和创意。菜单就像一张风味拼图,囊括了来自世界不同城市的经典菜式。·如今搬到了佐敦,选址闹中取静,不仅氛围舒适,出品也保持了印象中的水准。价格会贵少少,但份量很足,食材也有诚意。·【New York】自家腌制的pastrami大片大片盖在土豆沙律堆成的小山上,对比reuben,这款咸牛肉的咸度更克制,肉质也更柔滑细腻,纹路看着就舒服,咀嚼中还能溢出些微肉汁。·土豆沙律超扎实,搭配的蔬菜沙律很新鲜。稳稳托住topping的酸种面包也不错,淋了些橄榄油再toast,牙齿在与面包的拉扯厮磨间能感受到橄榄油润润的香。·【Melbourne】就算是classic的三文鱼benedict,也比很多店的出品优秀。烟熏三文鱼是dill风味,在面包上蜷曲交叠,勾起来也是完整的一大片。·面包上抹了清甜细腻的南瓜泥,荷兰酱和水波蛋都堪称范本,蛋液流下来滋润进绵嫩的菠菜和蘑菇,那感觉喜欢班尼迪克蛋的人应该都懂。·【Long Black】profile比较strong,还不错喝,咖啡特调的选择也不少,用的杯子和朋友的Cappuccin
【New York】
【Melbourne】
【Long Black】profile比较strong,还不错喝,咖啡特调的选择也不少,用的杯子和朋友的Cappuccino的拉花都足以体现出用心了。
总觉得吃Brunch要跑港岛,但这家店以实力证明,九龙旧区的Brunch并不贫瘠!
2024-10-10
  • Latte
  • Suez
  • New York
  • Melbourne
2024-09-08 5162 浏览
Passepartout佐敦。歐陸風Cafe舊舖銅鑼灣結業之後,係佐敦重開,新鋪位置好方便,距離佐敦地鐵站大約步行5分鐘。餐廳有室內和室外位置,可以帶埋寵物一齊嘆咖啡,裝修方面,行歐陸風都幾靚可以打卡,亦都適合同朋友坐低傾下計,而食物方面主要系fusion為主。平日下午到達,幾乎滿座,不過唔洗等位。—Calcutta $143北印蕃茄咖哩炸雞|涼拌菜絲|馬莎拉窩夫窩夫焗得表面好脆口,但內裏好煙韌,口感非常好,仲帶少少薑黃味。而炸雞炸皮夠薄,好香脆,而雞肉嫩口保存到肉汁,夠哂入味。整體來講,都幾好食。—Yokohama $164澳洲和牛/焦香米堡|炒洋蔥|醃蘿蔔仲有流心蛋以日式壽喜燒汁烹調既澳洲和牛,首先賣相好好夠哂吸引,總共有4塊澳洲和牛,肉質唔錯,肉味濃,有口感但唔韌無筋之餘,仲唔會好油膩,不過就唔係入口即溶,和牛蓋住既飯焦香米堡,有飯焦香,不過可能醬汁浸住既關係,略嫌唔夠香脆,連同醬汁和牛配埋一齊食,都增加左少少口感層次,而味道都好夾。—焙茶鮮奶 Hot HOJICHA Latte $50—抹茶鮮奶 iced MATCHA Latte $55
Passepartout

佐敦。歐陸風Cafe

Calcutta $143

Yokohama
2024-07-30
Yokohama
2024-08-25 3014 浏览
打算行街前可以放鬆一下,雖然食之前已經知道係環境靚既打卡餐廳,但無唸過 等咗半個幾鐘,到頭來真係只得打卡。食物質素非常有待改善,食物溫度係一大問題,叫咗黑松露薯條,分量多,但係真係好乾好難食,到頭來變咗浪費食物🥲精品咖啡都係一大問題,叫咗個當日限定桂花泡沫咖啡,外觀靚既,用酒杯上,但係都係一樣,言過其實,飲唔出咖啡味道。另外叫咗被椰子expresso ,太多奶,飲落似奶茶🥲想試既真係要三思真心失望,無下次。

想試既真係要三思
真心失望,無下次。
凍既黑松露薯條  乾既炸蝦多士🥲
收藏已久 ❤️😌朋友請既生日飯食咩唔係最重要 最緊要搵到個地方吹吹水 講下啲八婆野😂⍥ StevestonPancake五小塊疊高高 有厚度偏乾 蛋香但同時存在蛋腥😅附上牛油及蜜糖 口感上會有所改善 自家製豬柳扒似煎肉餅 都係比較乾身😪另外有茄汁焗豆、太陽蛋、薯仔煎餅及沙律菜 份量一定飽肚可惜 整體表現一般⍥ Yokohama賣相好靚仔下😍溏心蛋好合格 少少黏口和牛大大塊 以為唔錯 omg點知韌既🥹自以為真係米餅 原來係飯 煎到燶燶地中間夾雜左啲芝士呀爽口洋蔥呀而且好多芡汁 所以食落比較濕潤配搭係唔錯既 只係和牛口感上差啲⍥ Hojihan latte 加錢轉左燕麥奶熊妹係茶控 佢覺得有焙茶濃郁而且唔太甜🤭幾中佢口味⍥ Genmaicha latte 我就要左玄米茶 茶味香濃同時亦帶少少奶香😆我自己係幾鍾意
收藏已久

Pancake五小塊疊高高 有厚度偏乾
蛋香但同時存在蛋腥😅
附上牛油及蜜糖 口感上會有所改善
自家製豬柳扒似煎肉餅 都係比較乾身😪
另外有茄汁焗豆、太陽蛋、
薯仔煎餅及沙律菜 份量一定飽肚

⍥ Genmaicha latte
我就要左玄米茶 茶味香濃
同時亦帶少少奶香😆我自己係幾鍾意

2024-05-29 3448 浏览
一間有特色小店,紅磚牆藍色框玻璃窗門,還有旁邊白色欄的小露台很吸晴🤩 很有英倫風格的咖啡店😊 每一道菜式會用地方去取名,並會按地方嘅特色來製作那道菜😊 我們坐戶外小露台位,天花有吊扇也通爽😊 彷似置身外地😝當來一轉偽旅行吧🫶London(焗豆燉牛小排, 煎蛋,香草麵包)$148香草包焗得外脆內軟😋 香草與牛油是很好的配搭👍牛小排燉得入味又腍,濃厚的茄汁酸酸甜甜,加埋面的焗芝士更香更好味😋 用香草麵包沾醬汁好食到唔到口😋 Calcutta(北印番茄咖哩炸雞,涼拌椰菜,馬莎啦窩夫) $143炸雞皮好脆🤩配埋這個咖哩更好味😊 呢到嘅窩夫比較腍身,蛋香味加上有馬莎啦多種香料及洋蔥,味道層次好豐富😋Honey Cinnamon Latte $50蜜糖肉桂咖啡 ~ 肉桂味很香濃,入口很香滑😊 很合我口味😍Lime Sode $40

London(焗豆燉牛小排, 煎蛋,香草麵包)$148

Honey Cinnamon Latte $50
蜜糖肉桂咖啡 ~ 肉桂味很香濃,入口很香滑😊 很合我口味😍
Lime Sode $40

2024-05-28
2024-05-29 4065 浏览
一年一度慶祝朋友生日的大日子,壽星女 (下年開始是媽😗) 及她的寶寶選擇了位於佐敦的 Cafe 「Passepartout」,店內裝潢選用紅色磚牆及木系作主調,設有英式後花園----------🔹Steveston $148美式班戟、自家製早餐豬柳扒、茄汁焗豆及薯仔沙拉美式班戟有5小塊,口感一般未算鬆軟且偏乾,輕微蛋香但帶點蛋腥,加上牛油及淋上楓糖後則較理想;豬柳扒同樣偏乾,肉餅般的口感帶豬肉香;茄汁焗豆汁醬偏濃稠,沙沙口感加上洋蔥有驚喜;薯仔沙拉粉綿有薯香;煎蛋只屬合格,蛋香稍欠美味指數:6/10----------🔹Yokohama $180壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅及溏心蛋賣相甚佳的餐點,壽喜燒牛呈粉嫩,肉質輕韌不易咬斷,牛香一般,調味正常;溏心蛋偏熟,蛋香普通;焦香米餅跟想像中有分別,感覺更像燒飯團,飯粒偏濕,加上芝士跟燒焦的味道,還不錯美味指數:6.5/10----------🔹Hojicha Latte (Hot) $50+$5 轉燕麥奶焙茶香醇厚濃郁,甜度很低,焙茶控表示不錯美味指數:8.5/10----------🔹Genmaicha Latte (Hot) $50朋友告
🔹Steveston $148
美式班戟、自家製早餐豬柳扒、茄汁焗豆及薯仔沙拉
美味指數:6/10
🔹Yokohama $180
壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅及溏心蛋
美味指數:6.5/10
🔹Hojicha Latte (Hot) $50
+$5 轉燕麥奶
焙茶香醇厚濃郁,甜度很低,焙茶控表示不錯
美味指數:8.5/10
🔹Genmaicha Latte (Hot) $50
朋友告知飲到玄米茶的獨特茶香
2024-05-29
  • Hojicha  Latte
Passepartout @passepartoutcoffee Steveston - 美式班戟、自家製早餐豬柳扒、茄汁焗豆、薯仔沙拉 $148New York - 自家製美式鹹牛肉、薯仔沙拉、酸種麵包 $163威靈頓春卷 Wellingtons Spring Rolls $88黑松露醬番薯條 Truffle Yam Fries $68———————————————————————最近翻開相簿發現有好多影完未畫嘅美食🤓距離用餐體驗接近半年後🫰🏻終於畫好!上年八月到訪呢間藍色靚靚Cafe💙✨食物擺盤顏色豐富🍽️非常適合打卡的早午餐威靈頓春卷係呢度嘅招牌小食👅不過當日嘅牛柳似乎操開gym😮比較結實難咬印象最深刻嘅係New York🤩~面層有四至五塊美式鹹牛肉🥩就咁食會太鹹中間是一大坨既綿密又有口感嘅薯仔沙律 底層就係越咬越香的酸種麵包🥖一定要一啖過😀食得出各自味道之餘亦取得平衡評分💫:味道:3/5環境:4/5價錢:3/5地址🚩:佐敦閩街1號地舖相片來源:@goodtoeat.foodhk
黑松露醬番薯條 Truffle Yam Fries $68
———————————————————————
最近翻開相簿發現有好多影完未畫嘅美食🤓
距離用餐體驗接近半年後🫰🏻終於畫好!

上年八月到訪呢間藍色靚靚Cafe💙✨
食物擺盤顏色豐富🍽️非常適合打卡的早午餐

威靈頓春卷係呢度嘅招牌小食👅
不過當日嘅牛柳似乎操開gym😮比較結實難咬

印象最深刻嘅係New York🤩~
面層有四至五塊美式鹹牛肉🥩就咁食會太鹹

價錢:3/5

地址🚩:佐敦閩街1號地舖
相片來源:@goodtoeat.foodhk
2024-03-31 1588 浏览
是日蛋糕有3款: LEMON HONEY CAKE / CARAMEL FLAN CAKE / TOFU MATCHA TIRAMISU -試左其中兩款😋-<LEMON HONEY CAKE> $56未嗌之前以為係磅蛋糕嗰類,結果上枱係俄羅斯蛋糕,賣相一流有驚喜。濕潤嘅蜂蜜海綿蛋糕中間夾心檸檬口味的cream,檸檬嘅清新中和左蜜糖嘅甜味,食落冇想像中漏。蛋糕上面嘅蛋白霜灑左青檸皮,整體食落去幾夾。-<CARAMEL FLAN CAKE> $56可能係之前嘅LEMON HONEY CAKE太合我口味,所以我期待感會高啲。蛋糕上層係充滿蛋香味嘅布甸加上焦糖脆面,下層係海綿蛋糕浸左少少焦糖糖水。布甸部份口感軟滑,但係海綿蛋糕部份略嫌口感比較嚡,但係整體食落都係好食嘅。
試左其中兩款😋

Lemon  Honey  Cake
Caramel  flan  cake
  • LEMON  HONEY  CAKE
2024-03-18 1562 浏览
我的朋友很喜歡四周圍發掘特色嘅Cafe,今次就搵到佐敦呢一間舒適的咖啡店 地方舒服不經不覺間就傾了兩個幾小時🌹 佢哋嘅食物以地地方名為名,入到去有一種唔喺香港嘅感覺,偶爾逃避一下也十分不錯steveston 有美式班戟,自家製豬柳扒,茄汁焗豆等美式班戟鬆軟美味,牛油好似加極都唔夠!哈哈自家製豬柳扒鮮嫩多汁,肉汁不會死實過咸 Calcutta 有北印咖喱炸雞,涼拌椰菜,馬莎啦窩夫咖喱炸雞外脆內嫩,雞肉鮮嫩,咖喱味香濃,整件事配合得很好,配以椰菜同吃有清新去膩作用,馬莎啦窩夫鬆軟,配埋楓葉糖漿同吃甜蜜滋味,加埋一齊食鹹甜衝擊味蕾咖啡店嚟講呢一間的食物都幾高質今次點了flat white ,咖啡的口感濃郁絲滑,同澳洲飲嘅都幾相似 同朋友好舒適咁樣過咗兩個幾小時,你哋心目中必去嘅咖啡店又喺邊度嘅呢?

steveston
有美式班戟,自家製豬柳扒,茄汁焗豆等
美式班戟鬆軟美味,牛油好似加極都唔夠!哈哈
自家製豬柳扒鮮嫩多汁,肉汁不會死實過咸

Calcutta
有北印咖喱炸雞,涼拌椰菜,馬莎啦窩夫

咖啡店嚟講呢一間的食物都幾高質