【佐敦隱世Fusion驚喜!😋 和牛壽喜燒x威靈頓春卷玩轉味蕾】閩街呢間 #Passepartout 真係fusion界黑馬!主打fusion菜式,壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅超驚豔——和牛片淋滿甜醬油,半熟溏心蛋一篤即流心,最正係底層脆米餅索盡肉汁,鹹香脆口三重暴擊!威靈頓春卷玩轉英法經典,酥皮脆到「咔嚓」聲,邪惡度💯!飲品同樣有戲:蜜糖肉桂咖啡飄住焦糖香,冬日暖笠笠;鐵觀音朱古力先苦後甘,茶香中和甜膩感,配甜品一流~全店水泥灰x木風超chill,半開放式廚房睇住師傅整coffee,打卡able位仲多過menu!

2025-05-03 86 浏览
Passepartout以獨特的藍色建築裝潢屹立於佐敦閩街內店內菜式名字均以外國城市命名 猶如置身歐洲一樣Yorkshiu源自德國的鐵鍋鬆餅 香港較少地方可以品嚐Dutch Baby 表層口感紮實 內層則帶點濕潤感配上英式豬肉腸 煎蛋 沙律菜 及 鮮茄汁焗豆 Steveston自家製早餐豬柳扒 鮮茄汁焗豆 薯仔沙拉最吸睛必定是迷你美式pancake 賣相超可愛的一份非常豐富的ABDDirty享受熱濃縮咖啡和冷甜牛奶交融的感覺Stoutspresso入口順滑的冰泡沫咖啡
Passepartout以獨特的藍色建築裝潢

享受熱濃縮咖啡和冷甜牛奶交融的感覺
Stoutspresso
入口順滑的冰泡沫咖啡
2025-04-29 91 浏览
🥩Fez羊肉係用左多種香料配製既中東風味🤤烤到鮮嫩多汁😋係睇住肉汁流出嚟果隻👍🏼食既時候點埋核桃青醬味道更加豐富-🐮Yokohama大大塊澳洲和牛片🐮煮得非常軟嫩😋裏面包住既係外面脆口內裏煙靭既米餅🍙配埋半用既沙律醬同芝士🤤味道相當有層次-🌽Corn Cheesecake 香濃既芝士蛋糕配埋清甜既粟米🌽而且比例掌握得好好😋甜味同鹹味互相結合👍🏼口感濃郁得黎豐富-☕️Sesame Latte 口感香滑😋而且芝麻味香濃-🫖Herbal Teas多種材料沖泡出黎👍🏼唔止好飲仲好健康
🥩Fez

🐮Yokohama

🌽Corn Cheesecake

☕️Sesame Latte
口感香滑😋而且芝麻味香濃

🫖Herbal Teas
多種材料沖泡出黎👍🏼唔止好飲仲好健康
2025-04-29 100 浏览
今晚同朋友去佐敦覓食,近官涌市政大廈附近,有間充滿英倫風的特色咖啡店,外型是以藍色Royal Blue 為主色,而且有一個小露台,像置身於倫敦Notting Hill cafe , 感覺好chill 以各城市名作食物名稱,帶給食客好有旅行feelLondon充滿英倫風味,焗茄汁豆燉牛頰肉,用鐵鍋上牛頰肉好鬆軟味濃,加入太陽蛋配香草醬麵包內脆內軟,用麵包沾上牛頰肉醬汁,好滋味Steveston是一個極豐富英式早餐,有齊自製早餐豬柳扒,鮮茄汁焗豆,美式pancake 及薯仔沙律,豬柳肉質嫩滑好juicy ,外層煎得焦香,薯仔沙律呈餅狀,口感軟綿混合疏菜及薯仔,有蔬菜及薯仔層次感,Pancake 是重點,有四塊咁多,食起來口感軟綿,加入蜜糖好好味,另外太陽蛋加焗茄汁豆,好有滿足感Genmaicha Latte 玄米茶底加入抹茶,味道可口香滑Lime Soda味道好fresh 清新解渴Seasonal Cake Carmel Cake 焦糖蛋糕,充滿芝士香,食落焦糖味好香濃

以各城市名作食物名稱,帶給食客好有旅行feel

London

Genmaicha Latte
玄米茶底加入抹茶,味道可口香滑

Lime Soda
味道好fresh 清新解渴

Seasonal Cake
用餐优惠
試食活動
  • Steveston
  • London
2025-04-28 1276 浏览
早排見𝑻𝒉𝒓𝒆𝒂𝒅𝒔好多人討論佐敦呢間𝓬𝓪𝓯𝓮雖然位置唔易搵 但假日都大排長龍(•゚д゚•)要預啲時間主打多國菜 菜式特別 以唔同國家嘅地方命名~價錢唔算好平 但份量驚人超級大碟!味道果然好掂!.✿ 𝑺𝒕𝒆𝒗𝒆𝒔𝒕𝒐𝒏 全日早餐 $148✿ 𝒀𝒐𝒓𝒌𝒔𝒉𝒊𝒓𝒆 鐵鍋鬆餅拼盤 $198✿ 𝑺𝒂𝒍𝒔𝒂 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 𝑻𝒐𝒂𝒔𝒕 蕃茄洋蔥蝦多士 $88✿ 𝑺𝒑𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 西班牙咖啡|𝑳𝒐𝒏𝒅𝒐𝒏 𝑭𝒐𝒈 伯爵茶鮮奶 $50𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐅勁有誠意(*゚ェ゚*)而且大份到癲左最吸晴係有幾塊迷你𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚又香又鬆軟 配上牛油楓糖漿 又唔會好似熱香餅咁好快變淋另外有自家製豬柳漢堡扒 係手打的!厚肉𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮薯蓉幼細𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 就算配茄汁豆都唔覺頹 .另一道特色菜係𝘿𝙪𝙩𝙘𝙝 𝙗𝙖𝙗𝙮 𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚鐵鍋鬆餅~有啲似梳乎厘 自帶空氣感 配上豬肉腸豬腩肉 係幾特別.叫左份蝦多士 炸得超級酥脆ಠ◡ಠ係聽到聲嗰種脆度!完全無油溢味 配上蕃茄莎莎醬反而幾𝒓𝒆𝒇𝒓𝒆𝒔𝒉.飲品都好飲 拉花靚 樣樣都出色 難怪咁受歡迎啊

早排見𝑻𝒉𝒓𝒆𝒂𝒅𝒔好多人討論佐敦呢間𝓬𝓪𝓯𝓮
雖然位置唔易搵 但假日都大排長龍(•゚д゚•)要預啲時間
主打多國菜 菜式特別 以唔同國家嘅地方命名~
價錢唔算好平 但份量驚人超級大碟!味道果然好掂!
✿ 𝑺𝒕𝒆𝒗𝒆𝒔𝒕𝒐𝒏 全日早餐 $148

薯蓉幼細𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 就算配茄汁豆都唔覺頹

Yorkshire

有啲似梳乎厘 自帶空氣感 配上豬肉腸豬腩肉 係幾特別
Salsa Prawn Toast

叫左份蝦多士 炸得超級酥脆ಠ◡ಠ係聽到聲嗰種脆度!
完全無油溢味 配上蕃茄莎莎醬反而幾𝒓𝒆𝒇𝒓𝒆𝒔𝒉

Salsa Prawn Toast
Spanish  Latte
London  Fog
2025-04-25 78 浏览
人氣歐陸cafe🌤️ 餐廳主打cafe多國菜 供應多款精美配搭嘅特色brunch 裝潢以藍色為主調 帶歐陸感覺 環境舒適====᪥ Yokohama $180面頭係以壽喜燒方式製作嘅澳洲和牛 香甜滑嫩配上焦香米餅、米飯及蛋黃醬 味道類似日式飯團 但味道及口感更有層次😋 側邊亦配咗溏心蛋᪥ Fez $198呢款brunch比較惹味開胃🤤 中東七味烤羊柳配以核桃青醬、沙律及香蒜蜂蜜薯角᪥ 黑芝麻鮮奶 $50᪥ 鐵觀音朱古力 $55兩款熱飲都有精美拉花~🫶🏻 味道濃而唔儲太甜
====

用餐优惠
試食活動
1K
2025-04-24 49 浏览
深藍色的門口,望落好似好高級,細看Menu又唔係好貴,室外仲個陽台位感覺幾chill,我就入咗去試下Brunch set 。Yokohama飯團煎香後,蓋上數片和牛,薄切卻不失濃郁的和牛香,大口大口咬下去,很有風味~Fez餐廳多數選擇羊扒,呢到用羊柳呢個部位,特別嫩,仲係粉紅色。配上核桃青醬/七味粉,香濃又有中東特色。香蒜蜂蜜薯角又脆又香口,無諗過side dish都咁好吃Housemade dessertCaramel Flan cake 微甜,口感有個Crème Brunee 係蛋糕上面,軟綿綿,蛋香又有軟滑custard 。鐵觀音朱古力第一次飲茶x朱古力飲料,估唔到咁match,朱古力帶茶香,繚繞多變的「香氣」~抺茶鮮奶香濃回甘的抹茶,喝完後更於口中久久留香!

Yokohama

Fez

Housemade dessert

鐵觀音朱古力

抺茶鮮奶
香濃回甘的抹茶,喝完後更於口中久久留香!
🇬🇧英倫風文青Cafe 「Passepartout」絕對係佐敦的hidden gem,小店以Royal Blue為外牆主調,室内的紅磚牆、木質桌椅、復古吊燈及小露台,彷彿一秒切換到歐洲街角的小餐館,連空氣都飄著悠閒的咖啡香☕食物方面亦具創意,每道菜皆用城市命名,每款均各有特式,啱曬慢活chill住地嘆~今次點了以下兩set brunch🥘Steveston(Hk$148): 美式班戟 | 自家製早餐豬柳扒 | 鮮茄汁焗豆 | 薯仔沙拉,甜鹹交融,酸甜平衡,綿密清爽口感交織🥙San Francisco(Hk$128): 雜菜素蛋批 |沙拉菜 , 這款素食精選蛋香濃郁,蔬菜清甜,有奶香點綴,口感綿密層次豐富☕ Iced Coconut Espresso (Hk$65):清涼沁心,椰香與咖啡醇厚交融,甜潤尾韻帶出熱帶風情🍹Lime Soda (Hk$40): 氣泡酸爽,清新青檸香,解膩消暑(All subject to 10% service charge)📍Passepartout佐敦閩街1號地舖(港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約4分鐘)

2049 浏览

,甜鹹交融,酸甜平衡,綿密清爽口感交織

清涼沁心,椰香與咖啡醇厚交融,甜潤尾韻帶出熱帶風情

📍Passepartout
佐敦閩街1號地舖
(港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約4分鐘)
2025-04-20 55 浏览
Passepartout Brunch & Coffee 食評 🌟最近我在佐敦的 Passepartout Brunch & Coffee 用餐,真是一次難忘的體驗!這家人氣café位於佐敦。地址:佐敦閩街1A號嘉成大廈G/F (從港鐵佐敦站 C2 出口步行約4分鐘就能到達) 餐廳環境 🌆這裡的外牆是深藍色的,搭配玻璃窗,給人一種英倫風情的感覺。還有室外座位,適合晴天享受美食。下午時段常常會有很多人排隊,但我覺得等候是值得的!⏳主食都以城市作為菜式命名,讓用餐體驗更加有趣。美食體驗 🍳Yorkshire (鐵鍋𩃭餅、英式豬肉腸、煎蛋、沙律菜、鮮茄汁焗豆):這道菜的鐵鍋𩃭餅搭配英式豬肉腸、煎蛋和沙律菜,還有鮮茄汁焗豆,每一口都是滿滿的幸福感!𩃭餅外脆內軟,豬肉腸香氣四溢,煎蛋的黃油滑,沙律菜清新可口,整體搭配讓人欲罷不能!😍Yokohama (壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅、溏心蛋):壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅和溏心蛋,味道令人驚艷!牛肉嫩滑,肉質鮮美,每一口都散發著濃郁的鮮香。焦香米餅的脆口感和溏心蛋的滑嫩,簡直是完美的搭配,讓人每一口都充滿驚喜!🥩🍚飲品推薦 ☕MATCHA LATTE (抹

餐廳環境 🌆

主食都以城市作為菜式命名,讓用餐體驗更加有趣。

美食體驗 🍳

Yokohama (壽喜燒澳洲和牛配焦香米餅、溏心蛋):

飲品推薦 ☕
MATCHA LATTE (抹茶鮮奶):
抹茶的清香與奶泡的順滑相得益彰,喝上一口,彷彿置身於茶園之中,心情瞬間愉悅!🍵

TIEGUANYIN CHOCOLATE (鐵觀音朱古力):
鐵觀音巧克力的濃郁口感讓人驚喜,巧克力的甜與茶香的苦恰到好處,絕對是茶和巧克力愛好者的完美之選!🍫

總結 🌟
總的來說,Passepartout Brunch & Coffee 是一個值得一試的地方!無論是環境、食物還是飲品,都讓我感到非常滿意。每一道菜都體現了廚師的用心,讓人流連忘返。下次再來佐敦時,我一定會再次光顧!💖
【佐敦超推介嘅Cafe😚Passepartout】-最近小編係佐敦食咗間超正嘅cafe🤩『Passepartout』忍唔住要同大家分享!餐廳主打all day breakfast🥞以唔同城市命名😍各有特色!同埋餐廳嘅環境都好靚,紅磗外牆加上半開放式嘅露台,充滿歐陸風情😍-😋Bangkok $168呢個係自家製嘅厚切煙肉🥓配酸麪包🍞麪包脆卜卜😍叉燒肥瘦適中,特製醬汁甜甜地,加上滑溜溜嘅炒蛋🍳好味!另外仲有茄汁豆🥫同新鮮沙律菜🥗好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋Yokohama $180朋友就嗌左呢個創意壽喜燒brunch😙佢用咗澳洲和牛,烹調時間啱啱好肉質粉嫩緊致🤪加埋壽喜燒汁同溏心蛋一齊食🥰yum~佢個米餅都好特別,外層有啲飯焦,中間竟然包咗芝士🧀真係估佢唔到!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋鐵觀音朱古力🍫$55不得不讚嘆一下佢嘅拉花😍好靚!就連啲杯杯碟碟都好精美🥰但係有茶味嘅熱朱古力,飲落冇咁甜膩😜讚🫶🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋Hojicha Latte☕️$50睇到呢杯hojicha嘅顏色咁深,就知道佢係特濃茶味😻好好飲👍🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋焦糖燉蛋蛋糕🍮$42最後當然唔少得食返個甜品收尾🤤餐牌
【佐敦超推介嘅Cafe😚Passepartout】

😋Bangkok $168

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

😋Yokohama $180

😋鐵觀音朱古力🍫$55

😋Hojicha Latte☕️$50

😋焦糖燉蛋蛋糕🍮$42

最後當然唔少得食返個甜品收尾🤤餐牌有粟米蛋糕同埋焦糖燉蛋蛋糕揀😮不過嗰日去粟米蛋糕已經賣晒🌽(好想試🥺🥺🥺!但係!焦糖燉蛋蛋糕都唔錯🙂‍↕️蛋糕口感偏紮實配埋嫩滑嘅燉蛋,口感好豐富~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

📍 Passepartout(佐敦)
佐敦閩街1號地舖
💸人均消費:$240
2025-04-15
  • YOKOHAMA
  • 鐵觀音朱古力
2025-04-18 38 浏览
佐敦閩街發現了一間英倫風型格Cafe,風情濃厚,充滿歐陸特色,設計典雅精緻。鐵觀音朱古力濃郁的朱古力散發著清新的茶香感,口感柔滑順口,香氣十足。椰子咖啡濃烈的咖啡有著椰子的甜香柔滑,喝下後口腔裡充滿了椰子的清甜,令人回味無窮。Yokohama和牛的肉質鮮嫩,配合壽喜燒的甜醬油,濃厚脂香,啖啖油香;再有焦香米餅、溏心蛋,令口感更有層次感。Fez以中東七味烤羊柳,令羊柳外焦內嫩,咀嚼時釋放出多層次的風味,配合香味的核桃青醬,還有外脆內軟的蜂蜜薯角,就更加無懈可擊,令人喜出望外。

鐵觀音朱古力
濃郁的朱古力散發著清新的茶香感,口感柔滑順口,香氣十足。

椰子咖啡

Yokohama

Fez
2025-04-15 103 浏览
之前系尖沙咀返工有時會行過嚟呢度食lunch,今次帶埋朋友夜晚嚟,餐廳空間唔大,7點已經坐滿曬人,大家嚟之前記得book位!餐廳走歐陸風,仲有半露天座位,望住街景飲住咖啡真係幾chill架🙂‍↕️之前已經試過佢哋招牌嘅鐵鍋鬆餅,今次一於試吓其他!▫️Yokohama ($163)用澳洲和牛包住粘米餅,和牛軟嫩肉味又香濃,粘米餅食落又脆又煙韌,口感幾特別。醬汁甜甜哋,整體好夾好好食,推薦大家🥰▫️Fez ($198)羊肉用七種調料調味,配埋核桃青醬,食落充滿傳統中東嘅風味。羊柳烤到鮮嫩多汁,整體味道濃郁但唔膩。配菜薯角充滿蒜香,又有淡淡甜味,幾飽都要食埋佢😆▫️熱 - 鐵觀音朱古力 ($55)之前晏晝試過佢哋嘅咖啡好唔錯架,不過夜麻麻就唔飲啡啦🤣呢杯鐵觀音朱古力味道濃厚,無論系鐵觀音定朱古力嘅味都出到,唔會話邊個搶咗邊個,拉花都好靚,搞到唔捨得飲吖🥰▫️凍 - 黑芝麻鮮奶 ($55)黑芝麻味好香,不過記得攪勻先飲吖☕️

▫️Yokohama ($163)

▫️Fez ($198)

▫️熱 - 鐵觀音朱古力 ($55)

▫️凍 - 黑芝麻鮮奶 ($55)
黑芝麻味好香,不過記得攪勻先飲吖☕️
  • YOKOHAMA
#佐敦 #又靚又好食 #英倫風cafe終於搵到佐敦一間正嘅Cafe❤️ 店面深藍色,室內紅磚、木色家具,感覺似英倫火車站🥰 Menu更用唔同旅遊點,特色十足!🍽️ **New York**:自家製鹹牛肉,配薯仔沙拉同酸種麵包。鹹牛肉濃郁嫩滑,薯仔沙拉厚重奶油味,酸種麵包微酸煙韌,口感一流~🍽️ **Fez**:中東味烤羊柳,配核桃青醬同香蒜蜂蜜薯角。羊柳多汁惹味,核桃青醬獨特好夾,薯角正常發揮,都好食!☕ **味噌焦糖咖啡**:味噌鹹甜交錯,咖啡香滲焦糖甜,層次豐富。☕ **DIRTY**:甘香順滑,濃烈香醇,咖啡與奶交織,齒頰留香。總結:「正」!去佐敦一定要試~終於搵到佐敦一間正嘅Cafe❤️
#佐敦 #又靚又好食 #英倫風cafe

終於搵到佐敦一間正嘅Cafe❤️

2025-04-13 463 浏览
佐敦有間英倫風 🇬🇧 Cafe 好吸引, 紅磚牆裝潢設計、半戶外位,好像置身旅行環境,打卡不錯👍 服務員好親善,座位不是太多,我來到都有客人等位中喔餐牌見食物都以城市名標籤:澳洲Melbourne 、美國New York、意大利Florence 、Bangkok等,好有fusion多國菜特色!兩款分別Steveston同Bangkok主食Steveston 荚式pancake 、自家製早餐豬柳扒,鮮茄汁焰豆,露仔沙拉有鐵鍋鬆餅,英式豬肉腸,煎蛋,沙律菜,鮮茄汁焗豆。賣相好靚又豐富 的all day Breakfast!Bangkok自家製厚切煙肉醃製再慢煮,肉質軟腍像叉燒口感❤️配上炒蛋、酸種多士、鮮茄汁焗豆同樣豐富!☕️飲品點了蜜糖肉桂咖啡☕️拉花好靚,口感啖啖蜜糖肉桂香濃可口!黑芝麻鮮奶🖤養生黑芝麻滑溜可口,與鮮奶絕配

兩款分別Steveston同Bangkok主食

Steveston
有鐵鍋鬆餅,英式豬肉腸,煎蛋,沙律菜,鮮茄汁焗豆。
賣相好靚又豐富 的all day Breakfast!

Bangkok

☕️
黑芝麻鮮奶🖤
養生黑芝麻滑溜可口,與鮮奶絕配

各位老友!今日你哋嘅專業美食編輯又嚟同大家報料啦!最近發現咗銅鑼灣閩街嘅隱世小店Passepartout,呢間文青風嘅小店絕對係All Day Breakfast嘅天堂,等我同大家分享下呢次嘅食物體驗啦~🤩首先試咗佢哋嘅Bangkok套餐,一上枱已經畀個視覺震撼你!🔥 厚切煙肉簡直係大手筆,肥瘦適中嘅比例令人食指大動!自家製嘅煙肉香氣十足,一啖咬落去個juicy感覺真係無得頂!配埋酸種多士,外脆內軟,帶有微微嘅酸香,中和咗煙肉嘅油膩感。😋 至於黃袍炒蛋,蛋香濃郁,質地軟滑,仲有啲少少半熟蛋漿,真係香甜滑溜!焗豆嘅甜中帶酸完美平衡成個套餐,食完仲回味緊個煙肉嘅香氣~另外,Suez套餐都係必試之選!🌟 堅果脆皮三文魚嘅外皮香脆,魚肉嫩滑多汁,堅果帶嚟嘅香脆口感同三文魚完美融合。烤雜菜中東米沙律清新爽口,烤過嘅蔬菜帶有焦香,中東米軟硬適中,每一啖都充滿層次感!🥗食完兩個套餐,心滿意足之餘仲有種回味無窮嘅感覺!呢間小店嘅食物真係用心做,無論係食材嘅新鮮度定係配搭都係一流!絕對係值得大家專登去試嘅地方!👍